Det var bättre förr!

https://www.instagram.com/p/BqPY7ZTgGDC/?utm_source=ig_web_copy_link

Hur lång tid skulle det ta att fylla upp den där idag?
En förmiddag?
Det är inte ofta jag säger det, men i det här fallet var det DEFINITIVT bättre förr.

Hur många sådana där tror ni man måste fylla upp med källsortering innan man rättfärdigat en sponsresa till Dubai? 
Två? Tre? Fyra hundra?

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Som Felicia Aveklew som åker till Dubai i TRE dagar…. Sponsrat såklart. Men tre dagar? Är det ens värt flygresan?

      Varför tvingar Visitdubai folk att åka hela vägen till Dubai?
      Kan de inte betala influencers för att skriva positivt om Dubai från Sverige?
      Finns massor med stock photos från Dubai som man kan använda.
      Och massor med resereportage som man kan ha som ”inspo” för egna små jublande texter över hur härligt det är i Dubai.
      Jag tror att detta blir framtidens melodi dvs influencers som bara lämnar hemmet då och då för att köpa mat och resten av tiden sitter hemma vid köksbordet och gör reklam för resor, tjänster och produkter. Likt en trollfabrik i St Petersburg men med influencers i Sverige 🙂

    Hur skulle det innebära att man rättfärdigar en resa till Dubai?

    Det finns grupper på nätet emot singles day, black friday mm, för att uppmuntra att man inte behöver handla och konsumera nytt..
    Bra motvikt, galet hur mycket överdriven shopping som görs idag

      Fast det är ju många som inte shoppar ”galet mycket”. Utan ganska lagom.

        Trots all ”lagom” shopping så håller vi på och utarmar jordens resurser i rekordfart, samt släpper ut massa koldioxid i atmosfären. Får inte fin ekvation att gå ihop riktigt men så är inte matte min starkaste gren heller.
        Åk förbi valfritt Ikea, shoppingcenter o likn på helgerna och se mängderna av folk som ägnar det mesta av sin lediga tid åt att handla grejer som inte kommer hålla. Förutom att det är deprimerande att konsumtion är ett sätt att umgås, så är det knappast hållbart eller ”lagom”.

      Och exakt hur hjälper grupper på nätet mot detta?

        Whitemonday.se (om jag har uppfattat rätt) samlar miljömedvetna företag som jobbar med cirkulär ekonomi exempelvis företag som tar reda på matsvinn etc, ger information om hur man lagar i stället för att köpa nytt etc.

          TACK för denna kommentar! Vilket fint koncept och vilka fantastiska erbjudanden de har på tex att laga kläder och datorer samt tågbiljetter 😮 <3 <3 <3

            Hur kan en tågbiljett ens gå sönder?

      Jag shoppar aldrig fullpris. Passar på att handla när de är erbjudanden.
      Bra erbjudanden. Inte som schulmankvinnans 5%.

        Jag handlar bara second hand. Alltså bara. ALLT finns begagnat. Chanel, Svenskt Tenn, underkläder, kappor, barnleksaker, mattor, Odd Molly, stickade strumpor… ja precis allt. Finns ingen anledning att köpa nytt.

          Jag också! ?‍♀️

          Underkläder? Fräscht.

            Fräschare med sperma än med cancerogena gifter. Dessutom tvättar man väl alla kläder man köper?

          Men usch. Köpa begagnade underkläder var andras flytningar och spermarester ligger? Önskar att jag någon gång lär mig att imte använda internet medans jag äter frukost /spyr

            Du inser att de flesta begagnade underkläder som säljs är oanvända, va? Typ ”oj jag råkade få fel storlek på trosorna men orkar inte lämna tillbaka dom” *tre år senare* ”okej nu skänker jag de här till second hand”. Vissa människor…

            Har du kollat i lådan med underkläder på en second hand någon gång? Jag kan tala om att ungefär alla har prislappen kvar. Vill man köpa de trosor du pratar om, som är fulla av flytningar och sperma, så får man vända sig till någon obskyr hemsida. Men då kostar de å andra sidan mer än de på second hand.

              Vi har tvättmaskin så det är inga problem för mig om hen som använt kläderna innan haft flytningar. Äckligare med gifter och kemikalier tycker jag.

        Aldrig fullpris? Vad hjälper det miljön?

          På lättläst svenska för er som ibte förstår:

          Om alla köper saker som redan är tillverkade så behöver inte fabriker göra nya saker.
          Då minskar påverkan på naturen och miljön.

          Förstår du nu?

            Det är ju inte riktigt så det funkar…

              Om ALLA skulle göra så, så skulle det fungera. Men när folk har din attityd så har vi en bit kvar.

      Jag köper saker begagnat till 80-90%. De andra sakerna köps på mellandagsrean eller black friday. Vissa saker kompromissar jag inte med, typ bilbarnstol, säng etc

    Jag har bara tygpåsar, dom skulle nog få plats där allihop om jag knölade lite.

      Hur slänger du sopor?

        Ja okej, jag tänkte mer på liksom icakassar. Till komposten har jag bruna papperspåsar och till andra sopor har jag en rulle med soppåsar. Det blir dock inte så mycket hushållssopor om man sorterar allt, i alla fall hos oss.

          Precis! Vi har gjort som så att behållaren för brännbart har vi placerat längst in i sopskåpet, den är SUPERsvår att komma åt. Alla andra sorteringskärl står framför och är mycket lättare att använda. Det resulterar i att familjen hellre skiljer plasten från pappen i nån liten förpackning, och lägger uppdelat, än att försöka krångla in sig till brännbart-kärlet. Vi slänger EN påse brännbart om året! Allt annat sorteras upp. Jag är tokigt nöjd! 🙂

            Väldigt smart!

            Vi återanvänder även våra plastpåsar som är till källsorteringen där vi samlar plast, kartong osv. Påsarna blir sällan smutsiga eller luktar så vi sorterar skiten där det hör hemma sen tar vi upp plastpåsen igen 🙂

            Smart.

            Jag bor själv och sorterar nitiskt. Sorterar man ordentligt så blir det väldigt väldigt lite bärnnbart. Köpte en rulle påsar för brännbara sopor när jag flyttade för ett år sedan. Är inte ens i närheten av slutet på den rullen.

            Det är mycket mer än folk verkar tro som kan (och ska) slängas i brännbart. Så allt för nitiskt sorterande är förgäves och tar istället upp onödig plats från sådant som ska sorteras.

              Mne om man sorterar ordentligt så slänger man saker där de ska slängas. Dvs man lär sig var något ska hamna och slänger det där. Man chansar inte om man är osäker utan kollar upp. Även då blir det extremt lite brännbart.

            Det där är banne mig goals!!
            Källsorterar med kompost osv och hos oss blir det drygt en soppåse i veckan (2 vuxna, 1 11-åring 3 katter och 2 hundar).
            Har en bekant som satsar på 0 waist och han vägde sina sopor.

              ”0 waist”?! Han måste vara väldigt smal ? (Ursäkta kunde inte låta bli!)

            Bra nudgat! Det är ju verkligen så det funkar! Vi väljer alltid det lättaste alternativet och då gäller det att det lättaste är det bästa!

    Om du källsorterade och INTE fyllde källsorteringsfickorna skulle du nog vara mer berättigad en resa… ?

    Börjar bli riktigt trött på all överkonsumtion som 99% av alla influensers håller på med. Jobbar just nu i en stad i Kina och ute på gatan är det disigt pga hälsovådlig smogg, likadant i Delhi där läget är ännu värre.
    Borde vi inte ha influensers som influerar oss med ngt vettigare än väskor, skor, resande & smink?! Vad ska vi med allt det till när miljoner (!) människor knappt kan andas luften ute…

      Är du medveten om att de är fabrikerna som släpper ut skiten inte människorna.
      Det är lättare att stänga en fabrik eller för ägaren att miljöanpassa den än att be flera miljoner över hela planeten att sluta handla.
      Titta på de få som tjänar miljoner på att förstöra. Dom är värst.
      Att som privatperson välja att sluta handla, flyga, åka bil mm gör ingen skillnad just nu tyvärr. För få som bryr sig.

        Jag tror faktiskt att det är många som bryr sig och att det är en rörelse som kommer att växa. Allt tar tid och givetvis så spelar det troll att folk engagerar sig?

          ”spelar roll” skulle det stå?

          Tänk globalt inte hur människor i din närmaste omgivning är.
          Kolla hur det är i länder där miljötänket är lågt. Vi är på samma planet allihop tyvärr.

        Tyvärr skulle ju inte en fabrik få för sig att stänga så länge den är lönsam. Varken lagar eller hot skulle få den att stänga. Den enda lösningen jag kan se är att informera människor om konsumtionens riktiga kostnader och få dem att konsumera mycket mindre. Först då tror jag att vi kan se fabriker stänga igen. Och det är var och ens persons eget ansvar.

          Jag tror faktiskt att om folk blev medvetna om att ett fåtal människor står för massutsläppen pga sina företag är de som skapat miljöförstöringen gör en större skillnad.
          Lättare att de tar sitt ansvar än en hel planet liksom.

        Och varför finns fabrikerna? För att vi konsumerar.

        Så länge de kan sälja sina produkter så kommer de att produceras. Efterfrågar kunderna gröna produkter och väljer sådana så kommer de att ändra på sig för att vara konkurrenskraftiga. De tillverkar vad kunden efterfrågar.

          Tillägg: och jo det gör skillnad att sluta flyga, konsumera, köra bil. Sanningen är att det är där den relativt största potentialen finns.

          I övrigt ett konstigt argument att fortsätta göra något dåligt för att någon annan gör något värre. Ett argument man sällan hör i diskussioner om annat. ”Äsch, spelar ingen roll om jag råkar köra ihjäl en eller två på fyllan under min livstid. Spelar ju ingen roll för se hur många som dör i Syrien! Det är DOM som måste sluta.”

            Det där är din egna fördom.
            Jag tar hand om min planet men informerar även om att det är sjukt mycket svårare att kontrollera stora massan av människor.
            Tänk på u länder där det inte finns något miljötänk.. här i Sverige är vi ganska bra men hur duktiga vi än är så kommer fabriken och annat ta över endå.
            Om alla som bryr sig om miljön protestera mot de fåtal som är mest ansvariga så blir det större skillnad. Men istället ska det kastas skit på varann medans miljardären sitter på sin ö och sippar på sin mojito.

            Den stora potentialen finns i att skippa flyget och de som många vägrar förstå: animaliska produkter/livsmedel! Djurindustrin är en enorm, enorm miljöbov. Ta ert ansvar och förändra er kost. Och er livsstil.

        Vad är det fabrikerna tillverkar? Skit som vi konsumerar på ett eller annat vis.

        ”Är du medveten om att de är fabrikerna som släpper ut skiten inte människorna.” hahaha. För om vi människor dog ut skulle fabrikerna stå där och puttra på efter eget behag eller?

      Har läst om de där, låter sjukt obehagligt…:/
      Hur gör du om du behöver gå ut?

      Ja visst. Det är absolut vidrigt. Människor i Sverige hade aldrig gått med på att ha sådan luftförorening i sina städer – men man shoppar billiga grejer som kommer direkt därifrån och bidrar således till att exempelvis kineserna får ta den smällen. Samtidigt raljerar folk över avgifter på paket från Wish osv. Med det sagt behövs information men även attt politiker och företag tar ansvar. Tror många är rätt naiva och tänker att de produkter företag i Sverige säljer är rätt bra och schysst framställda. Så är ju inte fallet och där finns det mycket att göra. Oavsett handlar det inte bara om att handla schysst utan även att handla MINDRE. Och köra mindre för den delen. Avgaserna i innerstaden påverkar alla och extra påtagligt blir det för alla med astma och känsliga luftvägar. Dags att sluta vara så egoistiska för uppenbarligen leder det inte till så mycket gott

    De är onödigt att källsortera i Sverige om man gör det för miljön.
    Det sorteras på soptippen. Så ju mer folket gör, mindre personal behövs.
    Tänk då på att skiter du i sorteringen så finns det mer jobb på arbetsmarknaden.
    Fast det är skattepengar som går åt så i slutändan får man göra jobbet själv eller betala för det.

      Nej det sorteras inte på anläggningen. Slänger du det som hushållssopor så blir det inte sorterat.

      Det där stämmer inte helt

      Bännbart sorteras inte på soptippen.

      Brännbara grovsopor och blandade hushållssopor (alltså inte komposterbart i särskilda kärl för biogastillverkning) går direkt till bränning – åtminstone i Stockholm där vi har Högdalen och Brista som gör fjärrvärme.
      Det finns många myter om källsortering t ex att allt ändå slås ihop dvs man skulle blanda papp och kartong med glas, plast och metall efter att konsumenten sorterat det i särskilda kärl. Detta är fel. Det man manuellt sorterar är tidningspapper, papp och kartong som ska in i produktion av pappersmassa osv där föroreningar inte får förekomma.
      Plast har tyvärr ingen fullständig återvinning eftersom det inte finns processer för all slags plast och begränsat behov. Tyvärr bränns en hel del plastavfall.
      Färgat och ofärgat glas sorteras manuellt vid glasbruken och krossas därefter för att processen inte ska äventyras. Färgat glas i råvaran blir inte bra när man gör ofärgat glas.

    Någon här som har tips på en bra deo? Har använt lcc tidigare som jag verkligen har gillat, men vill helst inte stötta ett företag med noll miljötänk.

      Nu har jag inte koll på var Änglamarks deo produceras, men jag rekommenderar den varmt utifrån funktion. Kostar inte så fasligt mycket och för mig var den bättre än Vichys deo.

        Finns ett företag som heter Moyana Corigan som gör en deo med kokosolja. När man vant kroppen vid den på någon vecka är det den överlägset bästa deon jag provat och jag har provat mycket! Snäll mot våra armhålor och miljön. Finns butik i Göteborg men tror också att man kan beställa online.

        ps nej är inte anställd där (tror även laila bagge är ansikte utåt för dom ibland så passar ju bra här på influncerbloggen ?)

          Gör egen!
          Kokosolja, bikarbonat, ev. lite eterisk olja.

            Har försökt detta men får aldrig till det riktigt bra så väljer att köpa numera. Men tack ändå! 🙂

      Biotherm?

        Ja, den gröna, utan aluminium!

        Jag tål inte alls nivea, Dove, Barnängen, rexona och liknande. Men Biotherm kliar INTE ALLS. Provat flera olika av Biotherms och alla funkar för mig.

      Bats från Apoteket! Ser ut som en liten tub med röd kork. Bästa deon jag testat.

      Jag gillar Vichy, den med turkos kork. Luktar gott och torkar inte ut huden.

        Gillar också Vichy, men använder den med röd kork. Funkar perfekt. Har dock ingen koll på miljötänket i det företaget, men det kan ju inte vara värre än Löwengrip (som jag vägrar stötta av många skäl).

      Bats deodorant, den som har röd kork 🙂 köper den på apoteket.

      Finns en tjej i Västerbotten som gör deo utan aluminium av kokosolja, Naturlig deo heter märket, jag har grapefrukt men finns doftfri också. Använder Maria Åkerbergs saltdeo på lite mer intensiva dagar, båda funkar jättebra mot lukt! Tycker jag svettas lite mindre med saltdeo bara.

      Båda tillverkas alltså i Sverige och företagen har ett uttalat miljötänk.

    Alltså Wtf motorcykelleksaken Gillis fick i 5års present, plus massa andra paket i bild (stories instagram). Och Sally fick såklart också något liknande. Känns sorgligt uppmuntra till sån hets köpa många och dyra prylar till sina barn. Och måste man köpa present till syskon som inte fyller år?

      Vi fick alltid någon liten grej när vi var små men skulle liksom inte få en mobil (tex) bara för att syran får en på sin födelsedag. Presenten var dessutom sponsrad.

        Jag förstår inte riktigt varför syskonen också ska ha en present när man ska fira ett barns födelsedag?

      Satt och skulle beställa vntermössa och vantar till min dotter från Jollyroom igårkväll då de hade lite bra rabatt. När jag la dem i kassan såg jag att frakten var på 49kr och då kunde jag inte beställa kände jag, får kolla i butik istället (om ingen vet rabattkod?). När jag sedan såg Isabellas (sponsrade) stories om motocyklar (plural!) så gjorde det nästan lite ont. Hon bara får och får.

        Förstår att jag kanske låter avundsjuk, det kanske man är. Ingen aning. Ville mest bara få fram att den här världen fan är upp och ned. Kan även passa på att lyfta tradera och andra köp-och-sälj-sidor. SÅ mycket oanvända och nästan oanvända kläder som säljs till barn.

        ❤ jag förstår dig precis. Vi har väldigt tajt ekonomiskt just nu och t.o.m den minsta ”extra” utgiften över det mest nödvändiga känns tuff.. Nu behövs snart bl.a. vinterskor till både barn och vuxna och det är ju svindyrt! Undviker också gärna att köpa skitkvalitet av flera skäl, så hoppas hitta second hand..

        Tänker ofta att jag tycker rika människor som tar emot saker gratis för att göra reklam för dem borde skämmas.. Ja jag är väl också lite avundsjuk men världen är ju upp-och-ner när det gäller detta att rika får massa gratis p.g.a status och så. Det är så det vänder sig i magen faktiskt. ?

        Det är ju black friday snart, har för mig att många ställen, även jollyroom brukar ha fri frakt då! Jollyroom brukar ha black week också så kanske börjar snart så håll koll innan du kollar i affär

        Registrera dig på m3panel så kan du fylla i enkäter och plocka ut pengar i presentkort. Jag tjänar ihop ungefär 1000 kr per år där som kommer väl till pass när det är julklappshandlingsdags. Inte en jättesumma men det är lite i alla fall, och det känns jäkligt gött när man använder presentkorten 🙂

    En flygresa T/R till Dubai orsakar nästan 5,3 ton CO2-utsläpp/person. I genomsnitt orsakar vi i Sverige per år och person ca 7 ton CO2-utsläpp per år. Om vi ska begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader måste vi minska detta till ca 1 ton (!) i genomsnitt för alla världens invånare 2050 och med delmålet 3 ton/person 2030 (om bara 12 år!). Och eftersom konsumtion (inklusive livsmedel) och transporter är de två stora delarna av vår miljöpåverkan är det vi i de ”rika” länderna som måste göra de stora förändringarna.
    Jag önskar mig fler ”hållbarhetsinfluencers” som tipsar och inspirerar, fler modeföretag och designers som tillämpar hållbart mode (hållbart producerat, lång livslängd, möjligt att lappa, laga och göra om o s v).

    Alla kan göra ”lite” och det spelar roll. Vi har ju lärt oss att det är marknaden som styr och om ”marknaden” bestämmer sig för att hoppa över 50% av sina onödiga inköp så kommer det givetvis att märkas på miljön. Så länge som vi okritiskt anammar alla influensers tanklösa uppmaningar om att köpa kommer de att fortsätta sina samarbeten. Är lite imponerad av dessa resor kors och tvärs i världen som visas upp, det säger egentligen allt om hur liten förankring man har i verkligheten.

    Finns absolut inget i världen som rättfärdigar en sponsresa till Dubai. Eller sponsrad flygresa överhuvudtaget. Tycker jag… ?

    Har inte köpt en enda plastpåse sedan januari så kan faktiskt säga att det inte behöver vara så mycket ”plastskit” 🙂

    Här har vi en som inte lider av konsumtionshets och därför inte behöver jobba. Då kan man åka på spa en måndag:

    https://www.instagram.com/fruefficientbadass/?hl=sv

    http://efficientbadass.blogspot.com/

    GIZMOLINA skulle lära sej mycket av att läsa den här tråden.
    Hon shoppar nya kläder, ballonger och små leksaker, pyssel och annat småplotter varje dag och familjen reser så ofta dom kan, gärna långt bort. Men hey ”jag slänger sopor på tippen ibland” är hennes argument när hon får kritiska frågor i kommentarerna

      Usch för såna tanklösa

    Källsortera, kompostera, köp eko och efter säsong. Skippa flyget och ta tåget istället. Minimera den allmänna konsumtionen och sist men absolut inte minst eftersom det är bland den störta miljöboven: skippa animaliska produkter och livsmedel!

    Djurindustrin är en enorm, enorm miljöbov. Något många verkligen vägrar förstå eftersom mat är en öm tå men sanningen är sanningen. Ta ert ansvar och förändra er kost. Och er livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.