Dagens Offpist

Här kan du läsa mer om vad ”offpist-inlägg är”.


Ibland spårar kommentarsfältet ur lite – och nej, jag pratar fortfarande inte om Flashback – utan om den här diskussionen kring manliga gynekologer på det här inlägget. 
Varför vill en man bli det?
Har han en uppdämd besatthet av det kvinnliga könsorganet, för varför skulle han annars vilja vara där och rota? 😉

Nej, skämt åsido – jag har själv haft flera manliga gynekologer och har alltid känt mig trygg i deras händer och stolar. Intressant att notera är dock att med två av dem har det alltid funnits med en kvinnlig sköterska vid undersökningen, men inte vid den tredje.
I det stora landet av stämningar – USA – tror jag att det måste vara det, men i Sverige har det varit både med och utan.
Någon som vet vad som faktiskt gäller i Sverige?

Har du haft en manlig gynekolog?
Eller vägrar du? I så fall varför?

240 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har haft både manlig och kvinnlig gynekolog. Är obekväm med själva processen, inte personen som ut för processen. Så det kvittar för mig.

   Utför*

    Oj vilken miss ??‍♀️

     Alltså, jag tror det var samma person som rättade sig själv.

   Samma här, har haft båda manliga och kvinnliga och det kvittar. De är läkare. Det brukar nästan alltid finnas en sköterska med vid undersökningen, oavsett vilket kön gynekologen har.

    Har haft en underbar manlig gynekolog, som tyvärr gick i pension för något år sedan (utbyttes dock till världens bästa kvinnliga gynekolog – både jag och min man är så tacksamma för henne, genomgår ivf så vi bägge har med henne att göra). Fantastisk, verkligen vänande om en, känslomässigt och fysiskt, med stor hänsyn.
    Förra bm jag gick till fick mig att ligga med ett cellprov/könssjukdomsprov i murran i gynstol (exet hade varit otrogen) medans hon sprang ut typ 15 min för att betala mer i parkeringsautomaten – not so fun…
    Tycker män oftast är mer försiktiga och hänsynsfulla, medan vissa kvinnor i denna yrkesroll vräker på lite för ont och mycket.

   Samma här. De gånger jag blivit behandlad illa har det varit kvinnlig gynekolog barnmorska .

  Har bara lyckats träffa manliga gynekologer, och alla har varit toppen. Alla barnmorskor har däremot varit kvinnor.

  Jag vägrar manliga gynekologer eftersom jag redan tycker att det är jobbigt som det är. Jag gick till kvinnokliniken en gång i ett väldigt känsligt ärende och in i rummet kom en man 50+ och jag var nyss fyllda 18 år med jobbiga minnen av äldre män. Han bad mig att klä av mig och lägga mig på britsen utan att knappt titta på mig och när jag sa nej så vände han stolen emot mig och sa ”vadå nej?”. Jag sa nej igen och bad om en kvinnlig gynekolog men han skärpte tonen och sa att antingen undersöker han mig eller så blir det ingenting. Jag gick därifrån ledsen och utan hjälp. Hade han på riktigt tänk att undersöka mig emot min vilja? Detta är 17 år sen men jag blir lika arg idag när jag tänker på det.

   Fast han sa ju bara sanningen? Du tror inte att de kvinnliga gynekologerna på mottagningen redan var uppbokade hela dagen + säkert flera veckor fram i tiden? Han gav ju dig valet, att antingen gör han det eller så gör ingen det just den dagen och tiden. Inget konstigt även om det såklart varit önskvärt att han visat lite känslomässig förståelse.

    Handlar nog inte om vad han sa utan sättet han sa det på. Tycker läkare överlag, iaf de jag träffat, uttrycker sig klumpigt. Skadar inte att med mjuk ton förklara att de kvinnliga gynekologerna är uppbokade.

     Mjuk ton? ?

    Han sa inget om ”just den dagen eller tiden”. Han tyckte att han skulle undersöka mig trots att jag inte ville, jag var på besök efter att blivit gravid efter övergrepp. Jobbar man som gynekolog bör man vara medveten om att man kommer att möta kvinnor som upplevt trauman och inte ta det som en kränkning att alla kvinnor inte vill ha en manlig gynekolog. Det tog mig lång tid att våga gå till en annan gynekolog och jag fick göra abort i senaste laget.

    Oftast går det att lösa ändå, annars kan man förklara det på ett bättre sätt.

  Jag tror att många läkare som ska göra en gynekologisk undersökning vill ha en kvinnlig sköterska i rummet, så att inga missförstånd ska ske, typ att patienten ska uppleva det som ett övergrepp.
  Men några regler tror jag inte finns.

   Nej, precis som du säger så finns det ingen regel om att kvinnlig personal ska närvara. I dagens vård är det så otroligt vanligt med manliga gynekologer att det där jag arbetat (gynmottagning/avd större sjukhus) sällan efterfrågas.

    Jag har jobbat på vårdcentral med distriktsläkare som sällan men dock ändå ibland utfört undersökningar i gynstol. Kan har varit odlingsprovtagningar , besvär med utslag, klåda etc. De manliga läkarna önskar då ha en sköterska med sig i rummet för att 1) patienten skall känna sig mer bekväm
    2) det inte skall uppstå några missuppfattningar med undersökningen så att läkaren blir beskylld för att ha gjort något olämpligt.

  Har träffat två stycken manliga gynekologer i samband med en abort som gick lite fel för några år sedan. Kände mig väldigt trygg med dom båda då jag kände att dom var mer försiktiga och lyssnade mer än vad mina kvinnliga gynekologer har gjort. Dom manliga fick mig att känna mer bekväm också.

   Samma för mig, var hos en manlig gynekolog som gjorde en hel gynundersökning på mig på gynakuten och det kändes konstigt nog mindre jobbigt ur ett integritetsperspektiv än när jag gjort vanliga cellprov hos kvinnliga barnmorskor (aldrig träffat en kvinnlig gynekolog dock). Tyckte han frågade då inkännande och fint varje gång han skulle röra vid mig.

  Har aldrig besökt en manlig gynekolog, men skulle inte ha nåt problem med det. Har väldigt svårt att tro att en gynekolog skulle tända på sina patienters könsorgan.

   Tillägg innan nån svarar på min kommentar: Det har självfallet (tyvärr) förekommit sexuella övergrepp även i en gynstol! Men jag skulle inte utgå från att det ska hända ifall jag skulle träffa en manlig gynekolog.

    Och alla de övergreppen har utförts av manliga gynekologer. Aldrig hört talas om kvinnliga gynekologer med tusentals smygfilmade videos på sina kvinnliga patienter tex. Av den anledningen vägrar jag låta manliga gynekologer komma nära mig. Tänker också att de som smygfilmar och begår övergrepp är trevliga mot en av ren nödvändighet, så blir snarare mer misstänksam mot dem.

  När jag var yngre brydde jag mig inte. Men nu på ”äldre” dar (38) vill jag helst ha en kvinnlig. Speciellt nu när läkare kan vara i min ålder eller tom yngre så känns det konstigt med en manlig som är där nere och rotar. Av någon anledning känns det bättre om det är en äldre typ 60 +.

  När jag haft manlig har det alltid varit en kvinnlig sköterska med. Förutom en gång där det endast var den manliga läkaren (en annan mottagning). Tycker det kändes lite obehagligt även om det inte var något fel med själva läkaren. Kände mig mer utblottad.

  Tycker det ska vara en självklarhet att välja en kvinnlig och håller med att det är lite konstigt med män som väljer att bli gynekologer.

  Det måste inte vara en kvinna närvarande. Jag har träffat flera gynekologer, manliga såväl som kvinnliga och det är inte könet som har avgjort vilka som känts kompetenta.

   Det handlar inte om huruvida manliga gynekologer kan vara lika kompetenta som kvinnliga…

  Jag tror att man som patient alltid ska ha möjligheten att kunna ha en kvinnlig sjuksköterska närvarande i rummet om man har en manlig gynekolog. Fick det förklarat för mig en gång vid en undersökning. Dock kan det säkert variera beroende på sjuksköterskebrist etc.

  Jag har oftast haft manliga gynekologer och ser inget konstigt med det, det är ju inte så att de tittar på ens underliv och tänker sex, de tittar ju för att se om allting är bra eller inte. Jag tycker att det är så konstigt att kvinnor kan se det som ett problem (om man inte har hemska upplevelser av sexuella övergrepp av män i barndomen).

   Jag har inga direkta trauman i bagaget förutom de vanliga som de flesta kvinnor blivit utsatta för men jag tycker ändå att det är enormt jobbigt att gå till gyn. Vill därför endast gå till kvinnliga gynekologer då det känns tryggare. Är mycket mer bekväm med kvinnor generellt och vill helst omge mig med så mycket kvinnor som möjligt. Samma med massörer, frisörer osv.

    Jag bryr mig inte om att det är en manlig gynekolog, men däremot massör skulle jag inte vilja ha en manlig. Konstig man är egentligen ?

    Nyfiken, vad har de flesta kvinnor blivit utsatta för?

     Tafs på krogen, sexistiska kommentarer, tjatsex, dick pics..

   Håller med. Det är en läkare, det finns inget sexuellt med att göra sitt jobb. Det är som att göra endoskopier eller vad som helst. Sedan finns det alltid rötägg, men de är inte automatiskt kopplade till val av specialitet.

   Sambon funderar på att specialisera sig inom urologi just för att han tycker att det är så spännande och komplext. Kan tänka mig att många gynekologer har resonerat likadant. Det är verkligen komplext och det är sällan svart eller vitt.

  Gynekolog måste ju ändå vara det mest osexiga yrke som finns?

  Sorry men jag måste få ventilera.

  Min manliga arbetskamrat (jobbar på ett kontor) kommenterar mina bröst, kramar mig och slår mig på skinkorna så att jag blir tårögd pga hårt slag. Jag säger alltid sluta och nej.
  Jag har pratat med chef, HR och facket och de säger att jag måste konfrontera honom och berätta allt detta för honom (i ett möte) jag vill verkligen inte det eftersom han har ett hett humör och kommer att bli fly förbannad!!!

  Jag vill inte gå till jobbet så länge han är där.

   Men fy, de borde verkligen hjälpa dig så du slipper ta konfrontationen själv. Det är ett arbetsmiljöproblem och jag hoppas du kan anmäla externt också (polisen? För sexuella trakasserier/ofredande kanske?). Det viktigaste är ditt välmående

    Som jag fattar det ska både chef, HR och facket sitta med under mötet.
    Men jag förstår inte hur de kan tro att vi ska kunna jobba tillsammans efter detta?

     Usch!

     Kräv att mannen ska få sparken för att du tryggt ska kunna arbeta. Börja även själv titta på nya jobb så att du är förberedd.

     Det kommer inte att gå att ni jobbar kvar tillsammans.

     Se till att allt är polisanmält innan du går på mötet.

     Ha med dig ett eller två moraliska stöd då det kan bli en psykiskt jobbig situation på mötet.

     All styrka till dig!!

   Polisanmäl! Fy vad hemskt!
   Det är verkligen inte acceptabelt och det är sexuellatrakasserier. Du ska inte behöva konfrontera honom själv!
   Väldigt dåligt av chefen. De har skyldighet att agera när sånt här sker.

   En rak höger ?? är vad han behöver ?

    Eller ett välplacerat knä..

   Det han gör är brottsligt så du måste inte alls konfrontera honom eller prata med honom. Bara polisanmäla. Beklagar att din arbetsplats inte stöttar dig, de kan åka dit på det också. De har ett arbetsmiljöansvar för dig,

   Förstår att det känns väldigt jobbigt! Ta med någon som är där bara för att stötta dig (kan vara någon helt utomstående). Arbetsgivaren har en skyldighet att agera vid sådana här situationer, troligen är mötet ni ska ha en del i det. På något sätt så måste den andra personen få en möjlighet att yttra sig kring det som hänt och också mer officiellt få veta vad han anklagas för. En vettig arbetsgivare tar sånt här på stort allvar och kommer agera mot den här personen. Vad säger din chef mer? Vad har de för plan för att hjälpa dig, se till att hans brott mot dig upphör och för att stötta dig så du känner dig trygg? Har du vittnen eller annan bevisning för vad som hänt? Tycker också att du ska polisanmäla. Tycker också att du ska vara tydlig med hur otrygg du känner dig, vilka åtgärder du själv önskar (förutom att han får sluta), tex någon som följer dig till och från bilen, att inte behöva jobba ensam med personen osv. Önskar att jag kunde komma och vara ditt stöd! Har du någon som kan följa med på mötet? Någon som står på din sida och som kan stå upp för dig?

    Tack så mycket för stödet, det betyder mycket att ni svarar ❤️

    Det här har hållit på ett tag och ja det finns vittnen.
    En av dessa har berättat för chefen vad hon sett.
    Jag skäms och känner mig skyldig som umgåtts med denna man privat eftersom vi har gemensamma vänner. Men det är svårt då jag inte vill ställa till en scen och skapa dålig stämning. Jag är även vän med hans fru.
    Så dumt det låter, jag hör ju det.. men jag har hamnat i en riktig rävsax.

    Jag är så nervös för hur detta kommer att sluta.

     Det skulle ju stå Josefina ber om ursäkt.

     Då har du bra på fötterna för en polisanmälan samt att han lär sitta rätt löst på arbetsplatsen. Du ska inte skämmas! Saker och ting är sällan bara svarta eller vita! Du har är i en jobbig situation där någon begår brott mot dig men du ändå har behövt att ha en relation med förövaren, det är inte lätt. Det är han som gör fel, inte du! Försök att skita i om det blir dålig stämning, det är ju han som skapat denna, inte du! Strunta i hans fru och att du ska vara lojal mot henne på något sätt. Du ska vara lojal mot dig själv nu! Känner du någon person med lite pondus och viss kännedom om arbetsrätt? Ta med den personen i så fall. Du klarar det här! ❤️

     När du säger sluta och nej varje gång, vad gör han då? Vilket äckel!!
     Han borde ju redan fattat för länge sen att det inte är ok

   Han kommer aldrig att fatta. Polisanmäl.

   Hej Josefin
   Blir lika arg och frustrerad varje gång jag hör samma berättelse som din. Det är uselt av ledningen att lägga ansvaret på dig att få det att sluta.
   Gör en anmälan till arbetsmiljöverket. https://www.av.se/
   Har du kollegor som du litar på och som du kan prata med kan du även be dem att göra en anmälan. De kan vara anonyma. Ju fler anmälningar i samma ärende desto mer uppmärksamhet får de. Börja redan idag med att kontakta arbetsmiljöverket och fråga hur du på bästa sätt tar detta vidare.
   Börja leta efter nytt jobb redan idag. Även om detta problem löser sig kvarstår att du arbetar på ett företag med en mycket osund företagskultur.
   Lycka till!

   Men herregud, ar de upp till dig alltsa att beratta for honom att han gor fel? Har han inte insett de an borde denna person inte jobba pa ett kontor med andra manniskor. Helt oacceptabelt att HR inte gor nat at saken da detta ar nat som kan anmalas som sexuella trakasserier!

   Hoppas han for ga och du kan tycka om att ga till jobbet igen!

  Har haft både manliga och kvinnliga och båda parterna har varit måna att göra det till en bra upplevelse för mig som patient trots den utsatta situationen men faktiskt kan känna att man är. Känt mig trygg i situationen och har inga problem att gå till gynekologen men kan förstå att många tycker att det är jobbigt

  Jag har bara haft en manlig gynekolog en gång och han var superbra! Väldigt försiktig och noga med att hänvisa mig till ett separat rum där jag bytte om, tog en handduk osv. Det har aldrig hänt med kvinnliga, då är det mer av med allt och hoppa upp ?

  Tackade för nån vecka sen nej till manlig gynekolog. Var jourtid och hade dumt nog inte sagt att jag ville ha kvinnlig. Men det var inga problem, fick ny tid nästa dag och kände mig inte ifrågasatt. Sa bara att jag hade erfarenheter (ej vårdrelaterade) som gjorde att jag ville ha en kvinnlig gynekolog. Kände mig rätt stolt efteråt, även om jag kände mig ”jobbig” just då, att jag stod upp för mig själv. Har nog med ångest som det är, behöver inte göra en redan påfrestande situation än mer ångestfylld, bara för att vara till lags. Har inget emot manliga gynekologer i sig, men personligen tackar jag nej. (Likväl som jag tycker man kan be om om en kvinnlig/manlig psykolog t ex.)

   Vad bra gjort av dig! Man borde verkligen tänka mer på vad man själv vill och trivs bäst med ibland.

    Tack ❤️

   Bra gjort av dig! Efter att ha haft manliga vänner som gick läkarlinjen och hört snacket dem emellan så är det kvinnlig gynekolog som gäller – alltid.

    Vad har de sagt för nåt? ?

    Har också hört snacket mellan manliga gynekologer när jag praktiserade inom vården för några månader sedan, likaså deras generella inställning till kvinnokroppen. Totalt respektlöst snack som verkligen kör över patienternas integritet. Jag upplevde inte att de kvinnliga uppförde sig alls på liknande sätt, och talade aldrig om patienterna i fikarummet eller korridorerna, vilket männen gjorde och skrattade.
    Aldrig en manlig gynekolog för min del.

    Tack ❤️

    Jag har hört snacket i fikarummet när jag jobbade som sekreterare på en psykologmottagning! ?
    Men kanske är det ett sätt för de anställda att lätta på trycket i ett krävande yrke. Även hört att brandmän har en tuff jargong i fikarummet…

  Konstig inställning. Vore det konstigt att ha en manlig kirurg om det är brösten som ska opereras eller screenas? En kvinnlig urolog? Manlig förlossningsläkare?

   Skulle aldrig vilja ha en manlig gynekolog/förlossningsläkare. Så länge vi lever i ett misogynt patriarkat betackar jag mig män när gäller utsatta situationer. Har tydligt skrivit i mitt förlossningsbrev att jag inte vill ha någon manlig personal närvarande.

    Jag vill inte heller ha manlig personal i de situationerna, inte heller något manlig läkare på vårdcentralen som ska klämma på brösten om jag upptäcker knölar i dem.

    Jag hade en manlig förlossningsläkare, och jag kan ju säga att just där och då brydde jag mig mer om att få ut bebisen än om vem som fick ut den. Han var superbra och lugnande. Sen var där ju även sjuttioelva sköterskor, barnmorskor och studenter så vi var ju inte direkt ensamma. Och finns det dessutom bara en läkare tillgänglig så kan man inte vara så picky, bebisen ska ju ut där och då, man kan inte vänta på att nästa läkare går på sitt skift.

     Därav har jag planerat snitt, så jag vet precis vilka som kommer vara där

      Om någon blir sjuk då? Säger upp sig? Spelar ingen roll vem som får ut ungen, bara bebisen och mamman mår bra och överlever.

      Kan du styra så att hela teamet är kvinnor verkligen? Det är ju många inblandade i en operation.

      Det låter ju helt stört, att kunna bestämma detta vid en operation.

    Vi lever inte i ett misogynt patriarkat.
    Du låter som en salafist.

     Du låter naiv.

      Det finns bokstavligen inga rättigheter män har som kvinnor inte har i Sverige.
      Med inga definitioner lever vi i ett patriarkat. Den som påstår det lever med svåra vanföreställningar och kan aldrig komma med konkreta belägg på vad de menar.

       Tvärtom finns det otroligt mycket forskning, statistik och fakta som bevisar detta. En rapport att tipsa om som samlar mycket statistisk om ojämställdheten i Sverige är Statistiska centralbyråns ”På tal om kvinnor och män”.

        Menar du ojämställdhet i exempelvis arbetsplatsolyckor, självmord, skolresultat där män har det mycket sämre?

         Det glöms gärna bort av folk?‍♀️

        Det finns många skillnader mellan män och kvinnor i den boken. Vissa är till mäns fördel, andra till kvinnors fördel.
        Ingenting i boken visar däremot att skillnaderna beror på ett misogynt patriarkat.

       Vår lagstiftning är könsneutral men de som tolkar lagen har absolut en förutfattad mening och lägger in kön i sin tolkning. Vi lever i en patriarkal samhällsordning. Ett samhälle byggt av män och ursprungligen för män. Du vill ha bevis. Det är inte så rysligt längesen som medicinsk forskning inte beaktade att samma läkemedel kan få helt andra effekter på kvinnor än män pga biologiska olikheter.

        Ett föråldrat sätt att forska i medicin är ditt bästa bevis på ett förtryckande patriarkat…?

         Jag skrev inget om förtryck utan om strukturer. Det är väldigt svårt att hävda att vårt samhälle inte är byggt av män. Sedan sker hela tiden en anpassning och förändring. Fortfarande styrs vi dagligdags av könsstereotyper och otidsenliga normer. Kvinnor ska vara vårdande och omtänksamma män ska vara resultatorienterad och drivande.

          Det handlar inte om ”ska”. Kvinnor är i genomsnitt biologiskt mer intresserade av människor och män av ting. Det är inget fel på det, och det finns inga hinder för individuella variationer.

           Hahaha, och där diskade du dig från fortsatt diskussion. Gud vilken idiot du är, väx upp?

           12:37 årets självmål ?

           SAMHÄLLET fostrar flickor och pojkar in i att gilla ”människor eller ting”. Det säger noll om den biologiska mångfalden eftersom den undertrycks och motverkas under hela livet och inte minst under barndomen. Gudars alltså, vilket stolpskott du verkar vara – du har fått länk till världens bästa statistik ovan och refererar istället till ”i genomsnitt mer intresserade”, alltså HAHAHAHA, statistik på den då???!

           12:50
           Du kan så klart förneka biologiska skillnader mellan män och kvinnor som bland annat styr personlighet och intressen, men det trevliga med fakta är att de bryr sig inte om vad du tror ?https://www.psychologytoday.com/intl/articles/201711/the-truth-about-sex-differences

           Svarar på ditt senaste inlägg 13.06 egentligen mot bättre vetande.
           Sorry kunde inte öppna din länk så kan inte bedöma din källa. Visst finns biologiska skillnader vår kemi skiljer sig men får inte konsekvenser avseende personlighetstyper. Om du jobbat med ex MB2 så kommer du hitta bägge könen i samtliga personlighetstyper. Tack för mig ha en fortsatt trevlig dag.

           15:23 min länk fungerar utmärkt, så varför du inte ”kunde” öppna den är oklart. Men fortsätt förneka fakta du, jag förstår att de står i vägen för din ideologi.

       Du tror verkligen att ojämställdhet handlar om vad som står i lagen va?

        Vad är det annars om? Det kan ingen feminist svara på. Ni hänvisar till osynliga strukturer och inser inte att ni låter som vilken religiös extremist som helst som försöker bortförklara sin tveksamma moral med att den osynliga gubben i skyn vill ha det så.

    Jag ville inte heller de men in kom en manlig undersköterska som var helt fantastisk och även en manlig läkare som satte epiduralen på första försöket när kvinnliga läkaren misslyckats flera gånger och han hanterade också situationen fantastiskt! Lätt att säga innan att man bryr sig om personalens kön men där och då ville iaf jag bara ha människor me rätt kompetens och som bemötte mig bra & fint

    Man får inte välja akutpersonal utefter kön, etnicitet, sexuell läggning osv.
    I det landsting där jag jobbar får man inte heller välja vid planerade snitt, däremot kan man välja när man bokar gynbesök om det ej är akut.
    Hoppas ditt snitt blir fint Jasmine, är glad för din skull som fått igenom dina önskemål!

     Helt sjukt att man blir nekad vård bara för att man kanske inte vill visa sig naken för en man. Sämst landsting du jobbar i

      Du kan ju alltid söka till en klinik som inte är ansluten till landstinget där du får betala fulla kostnaden och kräva att alla dina önskningar tillgodoses. Men så länge du tar del av subventionerad vård finansierad av skattepengar ska vi andra inte behöva ta hänsyn till dina eller andras krav som inte har medicinsk grund.

   Det viktiga är ju att ha kompetent och duktig personal kring sig. Jag vill föda ett friskt barn så enkelt (om man nu kan beskriva en förlossning så) så möjligt. Min mammas kirurgi som gjorde mastektomi nu under hennes cancerbehandling var otroligt duktig och hon kände sig jättetrygg. Tänk att komma där och säga ”nej jag vill ha en kvinnlig läkare som opererar bort mitt bröst”.

    Precis

  Jobbar som läkare och överväger att välja gynekologi som specialitet. Att det handlar om könsorgan spelar inte alls in i valet eftersom det inte är något man ens rycker på axlarna över efter att ha sett typ 3 stycken (men har förstås stor respekt för att det kan vara jobbigt för den som blir undersökt). Det som gör att jag gillar gynekologi är att det verkar vara en trevlig mix av kirurgi och mottagningsarbete, inte så långa operationer (till skillnad från vissa tarmkirurgiska ingrepp där man måste stå i typ 8h), patienter i alla åldrar, många man träffar är ganska friska och har problem man kan åtgärda (dvs inte lika ”tungt” som ex onlologi) och dessutom ett arbete där akuta situationer kan uppstå men inte innebär adrenalinpåslag hela tiden. Jag är kvinna men är relativt säker på att det är faktorer som dessa som har betydelse även för män, inte att det är för att de ska få titta på underliv dagarna i ända.

   Vad bra att du nämner att du förstår att det inte är samma triviala sak för oss patienter. Är så trött på vårdpersonal samt allmänheten som bräker ”de ser kvinnor dag ut och dag in! Det skiter väl jag i? Jag fläker inte upp underlivet i en utsatt position och blir probe:ad varje dag!

   För vissa handlar det om att titta på underliv och begå övergrepp. Räcker med att några få procent håller på med det för att jag ska säga nej tack till alla manliga gynekologer. Men bra att du som kvinna funderar på den banan, det behöver finnas en större andel kvinnlig än manlig personal inom gynekologi och förlossningsvård så man med lätthet kan välja bort männen.

    Men tänk om det är den kvinnliga gynekologen som blivit gynekolog för att hon vill titta på underliv och pilla i snippor hela dagarna?

     Risken är ändå betydligt mindre att en kvinnlig läkare begår övergrepp. När sådant inträffar är det alltid en manlig. Har inte hört talas om att en kvinnlig läkare som blivit anmäld för sexuella övergrepp på patienter.

      Nu läste du helt fel Jonna. Jag skrev ”Men tänk om det är den kvinnliga gynekologen som blev gynekolog för att hon vill titta på underliv och pilla i snippor hela dagarna?”. Apropå att titta på underliv. Delen om övergrepp skrev jag inget om så det behöver inte du heller göra

       Fortfarande är det mindre risk att en kvinna väljer att bli gyn för att att titta på underliv om dagarna jämfört men en man.

        Och att hålla på titta på folks kön i syfte att bli sexuellt upphetsad skulle jag tolka som ett övergrepp även om det såklart är svårt att bevisa.

    ”Några få procent”? Tror du det är korrekt statistik? Vet du, det finns jäkligt mycket enklare vägar att gå om man önskar glo på underliv, än att utbilda sig i +10 år för att bli gynekolog….

   Kul att du funderar på gynekologi. Har pratat med blivande läkare som funderade på just det området. Många berättade att en del av orsaken var att bidra till forskningen inom kvinnomedicin som en del uppfattade saknar fokus från forskarvärlden.

  Det är väl jättebra att människor oavsett kön VILL bli gynekologer. Hur skulle vi annars få hjälp med våra besvär om ingen var nyfiken och intresserad. Allt är inte sexuellt som har med könsorgan att göra. Den tillhör människan anatomi och en viktig del i människan.
  Jag bryr mig inte om det är en manlig eller kvinnlig gynekolog som tittar i mitt underliv bara jag får hjälp för mina besvär.
  Sen att det inte är så roligt att sitta/ligga i gynstolen är en annan femma

  Jag har haft både och, men känner mig mest trygg med kvinnlig gynekolog. Känner mig överlag tryggare med kvinnor i alla situationer (ej varit utsatt för övergrepp eller så, handlar bara om att jag helt enkelt har lättare för kvinnor). Och jag tycker att det är liiite konstigt att som man bli gynekolog. Förlåt, men jag tycker verkligen det.

  Den gången en manlig gynekolog skulle undersöka mig frågade han om det var ok. Han var väldigt lyhörd och bra. Men som sagt, väljer ändå hellre en kvinna.

  Påminner även lite om diskussionen hos LD för något tag sen kring manliga förskolepersonal. Att en del tyckte att det var obehagligt att lämna barnet till en manlig vikarie eller personal då det oftast är män som är pedofiler och att de skulle dras till sådana yrken.

  Jag tror inte att en gynekolog blir det för att han tänder på underliven. Skulle ju vara som att tro att alla personliga assistenter tänder på brukaren när de duschar/hjälper med toa osv.

   Det är nog ingen härinne som tror att alla manliga gynekologer är våldtäktsmän eller perverta, tvärtom. Men det räcker med att en av hundra är det, så går det inte att lita på någon.
   Vad gäller förskolepersonal så behöver man tyvärr vara misstänksam och vaksam mot manlig personal. Om alla förskolor alltid tillämpade en regel om att alla situationer ska bemannas med minst två personal dvs ingen får vara ensam med barn, så skulle vi sannolikt kunna skydda barn mot övergrepp.

    Skulle önska att den regeln fanns men tyvärr är det som alltid inom förskola och skola – för lite personal 🙁

  En gynekolog med fruktansvärt bemötande som är kvinna-
  eller en bra förtroendeingivande gynekolog som är man.
  ??

  Eftersom jag aldrig skulle gå till en gynekolog som är man så är ovanstående en ickefråga för mig. Tyvärr. Det är någon spärr som finns hos mig känslomässigt vilket gör att jag ALDRIG skulle gå och visa underredet för en man (som inte är min sambo dvs)

   Hur tänker du om du måste söka gynakuten för något ”akut”? Inte alltid att man får välja man eller kvinna.
   Sen skulle jag önska att alla förstår att för oss som jobbar i vården är kroppar och kroppsvätskor något som ingår i arbetet men inget vi fäster oss vid eller hur jag nu ska förklara.

    En annan femma. Har varit med om många akuta situationer (vårdrelaterade) som i ett vanligt sammanhang skulle göra mig rysligt generad. Men där och då är man oändligt tacksam för vem som helst som vill hjälpa. Viss medicinering kan också ha hjälpt till att kapa pinsamhetströskeln ?

   Jag skulle fortfarande välja kvinnan. Men tycker det minste man kan förvänta sig att bli trevligt behandlad av all vårdpersonal.

    På gynakuten är det akut, dvs på natten jobbar en gynläkare på förlossning/BB/gyn. I know, mitt andra hem tyvärr.

    Men nör det är så akut så bryr man sig inte vill jag lova 🙂 Då är man jävligt tacksam att de finns ÖHT.

   Samma här, var hos en gyn som 17åring och tyckte det var hemskt att visa könsorganet för en främling. Usch.

   När jag var tonåring började jag på elprogrammet, insåg dock ganska fort att jag inte passade för det, bla pga jag är kvinna. Jag tycker absolut det finns jobb som passar bättre för män och för kvinnor. Gynekolog är ett sånt.

  Jag hade en manlig barnmorska när jag födde mitt äldsta barn. Han var helt fantastisk och fick mig att vara avslappnad även om typ det första han skulle göra var att sätta kateter då jag inte kunde kissa då babyn låg på så och tryckte mot urinblåsan/rören så att inget kom ut ?

  Skulle inte ha något problem med en manlig gynekolog tror jag efter att ha haft en manlig barnmorska ?

  ”The prolific combination of her talent, desire, personality and beauty will take her beyond where even her dreams see her going”

   Pratar du om Isabella löwengrip nu? ??

    Same same hahaha så skämmigt

  Läste om Brilliant Minds-eventet i STockholm. Närvaro endast av inbjudan. Stora namn som kommer vara där. Obama. DvF. Gwenyth Paltrow. snapchat-grundaren osv som kommer att tala och närvara. osv. Och så några svenska namn. Men såg inte IL:s nman. Tror ni hon är bjuden?

  Har en urdålig erfarenhet med en manlig förlossningsläkare. Skulle föda mitt första barn och han behandlade mig som en sak. Ingen känsla för min integritet, tittade inte på mig och tilltalade mig inte förutom när han gav mig ordern att ta av mig kläderna. Kände mig utsatt, ej sedd som människa och illa behandlad. Så där börjar mina problem med gynundersökningar! Tackar, tackar… som pricken över i blev jag behandlad på samma sätt men även med irritation av narkosläkaren. Men då behövde jag iaf inte ligga naken i gynställning framför honom.

   Jag förstår att det var en jobbig upplevelse. Men jag undrar om du hade tyckt att det varit lika jobbigt om det var en kvinna som bemötte dig så? Hade du då tyckt det varit obehagligt att gå till andra kvinnliga gynekologer efter det?

   Obs! Jag menar INTE att förminska din upplevelse, låter fruktansvärt.

    svårt att spekulera i. Men som utgångspunkt känner jag mig generellt sett mer bekväm med kvinnor än män när de innehar en maktposition.

  På Sahlgrenskas hemsida står det att man inte kan välja mellan manlig eller kvinnlig personal. Jag tycker att det är bra och det har gjort att jag ”vant” mig med manliga gynekologer. Sen kan man ju givetvis till mindre akuta ärenden välja en privat kvinnlig gynekolog om man vill det.
  Jag förstår absolut känslan i att man hellre vill ha en kvinnlig. Samtidigt känns det ”gammeldags” att snurra in sig i funderingar kring varför män vill bli gynekologer osv.

   När jag jobbade i vården (äldreboende) så ville en del av de boende bara ha kvinnlig personal då de inte ville ha hjälp i dusch och på toa av män (plus att vissa ansåg att män inte kunde städa, tvätta osv). Vår chef så strängt nej till sådana önskemål. I vårt fall handlade det om att det redan var personalbrist och vi slet ut oss totalt. Om vi kvinnor också skulle börja plocka dessa uppgifter från de manliga kollegorna så skulle det vara ohållbart för oss.

   Men till frågan om att byta bm och gynekolog. Det har jag gjort en gång. En kvinna som var så oerhört otrevlig. Nästa gång uppgav jag att jag ville gå till en ny och fick gå till en underbar en. Men det hade inget med hennes kön att göra.

    Bra chef du hade där!!

    När jag arbetade som biståndshandläggare träffade jag en äldre man som önskar börja få hjälp av hemtjänst. Allt bra förutom att han precis innan jag skulle gå klämde ur sig ”Umm sedan vill jag att de som kommer hit för att städa är kvinnor. Med svenskt ursprung!”. Ridå…

   På sjukhus är manliga gynekologer lika vanligt som kvinnliga, ofta även vanligare. På kvällar och helger är det ofta en ensam primärjour, med bakjour i hemmet. Ofta är båda män, så på jourtid finns ofta helt enkelt ingen kvinnlig gynekolog att tillgå.

  Jag går bara till en manlig. Kan verkligen rekommendera Torbjörn Fryklund i Härnösand! För vanliga gynekologiska problem men även fertlitetsproblem osv ?

  Jag tycker vi ska vara glada över att det över huvud taget finns folk som vill vara där nere och gräva och lösa problem. Vad de då har för kön spelar absolut ingen roll, så länge de kan hjälpa mig ??‍♀️

   Den ökända ”tacksamheten”…

    Ja? Det är fint att vara tacksam och det ska man vara. Kostar ingenting heller.

  Inte riktigt samma, men stötte på en sjuksköterska som valde att jobba med urologi eftersom att hon led av hypokondri och tyckte att det var skönt att jobba med prostatacancer eftersom att hon inte själv kunde få det.

  Jag har varit hos båda, men för det mesta lyssnar männen mer. Kvinnorna verkar jämföra med sig själv, och kan gärna bagatellisera de problem jag haft.

  Men när jag var ca 20 år fick jag en väldigt ung manlig gynekolog, det kändes lite pinsamt. Han tvingade på mig en massa kondomer trots att jag sa att jag hade stadigt sällskap sedan flera år och åt p-piller. Han var nog lika generad som jag.

   Det var alltså hans ”go to line”? ?

   – Eh flytningar… du vill inte ha lite kondomer?

   – Smärta under samlag… lite kondomer?

   – råkade din flickvän riva dig på klittan med sin ring? KONDOMER?! Ja?!

  Alltid haft manliga gynekologer. Men könet spelar absolut ingen roll, är man kompetent och grym på sitt yrke skiter jag i om det sitter en apa där.
  Det är absolut viktigast för mig, att du KAN ditt yrke.

   Haha man ligger där i stolen och det kommer en schimpans inskuttandes 🙂

    Haha, så länge han kan sitt jobb och är professionell så är han välkommen att ta sig en titt på skönheten!

     Hahahahahaha ??? vilken kul kommentar

  Jag tror att du har rätt att be om att en tex sköterska är med i rummet( oavsett kön på gynekologen) om du vill. Jag har iofs bara varit på gynakuten och då har jag fått ha en sköterska vid min sida som bara är där som stöd för mig o inte hjälper gynekologen.

  Jag har haft två manliga gynekologer och båda gångerna har jag fått panikångest och fått avbryta. Dock har dom varit väldigt försiktiga och tillmötesgående. Är inte alls deras fel att jag inte klarat av slutföra undersökningarna.
  Blev antastad som yngre av en man, så jag klarar inte av att ha en främmande man i mitt underliv.

  Och ja, jag har haft sex med män trots denna tråkiga erfarenhet, så det behövs inte ifrågasättas.
  Men jag har haft sex med väldigt få och bara med personer som jag har kunnat vara avslappnad och bekväm med.

  Har två dåliga erfarenheter av manliga och en dålig erfarenhet av en kvinnlig. Den första blev typ upphetsad, den andra skulle påpeka att jag för några år sen minsann hade blivit av med äggledaren vid operation och inte som nu haft den kvar efter ett minimalinvasivt ingrepp. Och kvinnan skrek i telefon till mig, samtidigt som hon behandlade en annan kvinna:“Nej, du är inte gravid!“ för att jag dristade mig att fråga om jag kanske varit gravid och fått en tidig abort – pga. tidiga starka symptom som liknade dom jag hade supertidigt när jag faktiskt var gravid. Jag tror ärligt hon hade klimakteriebesvär och misstänker samma hos min kvinnliga husläkare som har blivit extreeemt glömsk på sista tiden. Det är lite intressant det där. Kvinnokroppen tål inte stress lika bra när den blir äldre säger min klimakteriebok.

   ”KROPPEN tål inte stress lika bra när den blir äldre”

    Ja, säkert, men läkaren (kvinnlig) som skrivit boken säger att hormonsammansättningen i kvinnokroppen gör att vi blir mycket sämre på att få stressen ur kroppen from. 30-årsåldern och att kvinnor som kunde jobba järnet innan får mer och mer problem.

  Terese Alvén har förlorat kampen mot cancern. Det känns så overkligt för det har gått så ofattbart fort, blir så ledsen ?

  Jag ber alltid om manlig gynekolog för att jag vet att de ”måste” vara försiktiga och visa extra mycket hänsyn.

  Jag har haft både män och kvinnor som gynekologer och vid alla tillfällen utom ett har en sköterska varit med när det varit en manlig läkare. Tycker det är lika obekvämt oavsett, så det har inte med deras kön att göra. Den bästa jag haft var en man, han var mycket sympatisk och pedagogisk.

  För två år sedan var jag senast hos en gyn. Då hade jag bett om att få en tid dit i ca tv år men fått nej (mottagning på sjukhus). Fick mer och mer problem med underlivet, hade klåda och värk. Kunde knappt sitta ned så ont gjorde det. Till slut fick jag en blödning som aldrig slutade och på vc kunde man inte genomföra nån umdersökning för det gjorde ont, så de skickade remiss till sjukhuset. Då tog det ytterligare ca nio månader innan jag faktiskt fick komma. Gynekologen var superstressad och inte trevlig alls. Det konstaterades att jag hade flera olika problem och jag fick medicin, broschyrer och blev hemskickad utan uppföljning. Jag grät av besvikelse när jag gick därifrån. Det var en kvinnlig gynekolog den gången, men hon var totalt oempatisk och fick mig att känna att jag upptog hennes tid. Fattar att belastningen är hög, men hon kändes så nonchalant.

  Att söka privat går inte här i trakten, det finns bara denna mottagning. Jag kommer inte att vända mig dit igen. Men önskar att det vore en självklarhet att man fick gå regelbundet (kanske en gång per år) till gyn.

   Det är klart du kan gå till någon privat!! Behöver inte vara i din region ens, det finns massor av privata gynekologer i tex Göteborg och Stockholm.

  Min gynekolog är man och den bästa jag haft. Han utförde även min konisering och han var hur bra som helst. Lugn, empatisk och försiktig. Som nån skrev tidigare, se människan i yrket, inte könet.

  Samma kvinnor här som förfasas över män som vill bli gynekologer sitter säkert och anser att ”det inte forskas på kvinnosjukdomar!!”

  Lite svårt att få till bra forskning om alla män som vill forska automatiskt blir äckliga snubbar som av någpn outgrundlig anledning vill pilla i snippan. Ni är de som reducerar oss kvinnor till obetydliga kön.

  Själv tycker jag det är SVINBRA att det finns läkare, manliga som kvinnliga, som är intresserade av den något komplicerade kvinnliga anatomin och vill utbilda sig inom den.

  /kvinna, ej vårdpersonal, med endometrios och har gladeligen kompetenta manliga gynekologer.

   Bryr mig inte ett dugg vad läkaren har för kön så länge hen gör sitt jobb. DOCK är det usel vård i Sverige kring kvinnosjukdomar – vilket du med endometrios borde veta?

   Det är kaos. Och jag själv har TYVÄRR råkat på ett antal stolpskott (både kvinnliga o manliga) som inte kan ett dugg om endometrios.

   Blev hemskickad med orden ”allt ser jättebra ut!” Åkte till London och träffade PBS som du säkert hört talas om. Magen va ett enda kaos, han förstod äntligen min smärta.

   Efter det (och operation i London) har jag jäkligt svårt för män om de saknar total förståelse.

    Jag har tack och lov(?) alltid fått utmärkt vård i Sverige. Varesig det gällt ”kvinnosjukdomar”, hälsocentralsbesök eller annat, så har jag känt mig sedd och hörd, aldrig behövt känna mig nonchalerad eller som om de bara skyndar. Personal har varit vänliga, glada, haft humor, jag har känt förtroende för deras kompetens, de har inte avfärdat mina upplevelser.

    Jag förstår inte hur så många kan ha så dåliga upplevelser av vården. Och jag så bra. Menar inte att jag misstror era upplevelser eller något sådant, utan bara att det känns orättvist på nåt sätt. Att det kan vara så olika. Är typ halvvägs genom livet så jag har ju några år kvar att eventuellt hinna bli besviken såklart…

    Ja alltså säger inte emot att det än så länge är undermålig vård överlag gällande kvinnosjukdomar. Därför är jag glad över att det finns män (och kvinnor) som VILL specialisera sig inom gyn och jobba med just de problemen. Att då tänka ”ew män som vill hålla på med snippor är äcklon” är ju att totalt reducera oss kvinnor till just ett sexuellt kön.

    Jag har haft turen att få komma till en superbra manlig specialist på endometrios i Sthlm som varit så bra enligt mig. Förtroendeingivande, kunnig och empatisk (och betydligt mer varsam än kvinnliga läkare tbh).

    JA TACK till fler manliga gynekologer som kan jobba med kvinnosjukdomar!

   Bra kommentar!!

  Typiskt bortskämda svenskar som ska ha och ha. Vad sägs om att vara lite tacksam över att ni har vård som ni inte behöver betala för vad det kostar utan att det går genom skatten. Att ni har möjlighet att träffa en gynekolog för minsta besvär när det finns många runt om i världen som inte ens har tillgång till den mest basala vården.

   Fast man betalar ju vården om man betalar skatt, så bortskämda vet jag inte.

   Vad då bortskämda?

   Vi har ett system där alla är med och delar på kostnader för välfärden.

   Att betala skatt är vi tvungna till. Gå till gynekologen är vi inte tvungna till, men vi bör göra det. Är det för mycket begärt att få välja själv när vi nu kan?

   Om man mår dåligt av att mötas av manlig gynekolog varför måste man då?

   Det är löjligt att påstå att vi svenskar är bortskämda. De flesta jobbar hårt och bidrar till samhället. Finns ingen anledning att ta bort möjligheten att välja själv för att man inte kan det i fattigare dela av världen. Vem skulle tjäna på det?

   Själv är det lugnt, jag tar det som finns. Men hejar på alla som faktiskt på ett eller annat sätt vill välja själv.

   //Moa

    Skulle du själv tycka det var okej att du blev bortvald i ditt arbete på grund av ditt kön?

     Om det gäller ett känsligt område som gynekologi ändå är så hade jag haft förståelse för det. Det får man vara beredd på om man som man väljer att bli gynekolog.

     Jobbar inte alla med något som är privat intimt.

     Skulle någon ändå välja bort mig, så funkar det bra för mig. Vill dom inte ha mig så är det så. Valet är fritt och jag har svårt att känna mig kränkt över såna saker.

     Vissa kommer välja mig, andra väljer bort mig. Sånt är livet.

     //Moa

      Perfekt inställning som fler borde ha ang sina jobb. Man är där för att serva, leverera en tjänst och man är till för kunderna och inte tvärtom. Kunderna ska inte vara tacksamma för att de får det den betalar för och de finns inte till för att ge en lön.

      Tacksamhetsförhållandet borde förändras i stort till motsatsen, och folk bör inte ta det personligt om någon föredrar en annan och att de faktiskt borde ha den rätten.

       Håller med i det mesta. Dock är det så i vissa yrken (tex mitt) att kvinnor inte har kunnat ha det i särskilt många år, och nu när det är ändrat så finns det fortfarande de som anser att om en kvinna gör jobbet så är det inte ”giltigt”. Där känns det inte helt ok att bli bortvald, eftersom det används som ett förtryck.

        Förstår hur du menar och håller med.

        Som alltid är inget svart/vitt. ?

         Precis, men på internet blir det gärna det ?

      Sånt är inte livet. Diskriminering pga av kön är förbjudet i grundlagen.

       Det är inte diskriminering att välja vilken gyn man vill ha?

       En fråga: I vilken av våra fyra grundlagar nämns könsdiskriminering?

       //Moa

     Vad säger du till Ica handlarna när du går till Coop eller delar du upp graserna?

  Nej, det är inte konstigt att vilja bli gynekolog. Eller urolog för den delen. Det är ett organ (eller organsystem) man blir specialist på. Det finns inget sexuellt med det.

  Jag träffade ett MKT kort tag en läkare som själv uttryckte att han tyckte om att undersöka kvinnliga patienter av sexuella anledningar så jag vill helst bara ha kontakt med kvinnor i vården efter det. Äkta äckel var han. Tvivlar på att jag råkade träffa den enda som tänker så.

   Pratade du med mottagningen om vad han sa?

   Anledningen till varför jag föredrar kvinnlig gynekolog. Tyvärr räcker det med ett äckel som ska förstöra för andra manliga gyn som är bra och seriösa.

  Jag har haft både kvinnliga och manliga. Föredrar manliga då jag upplever de som mer försiktiga och förstående.
  Jag tror det handlar om att eftersom män inte ser ut som jag gör så är det heller inget de någonsin kan uppleva.
  Kvinnor verkar mer som att de refererar till sig själva, har inte dom haft ett visst problem så har ingen annan det heller.
  Jag har tex flera gånger fått höra från kvinnliga gynekologer att ”Nej så funkar det inte”, ”Nej det är helt omöjligt” eller ”Nej, sådana smärtor har ingen” osv.
  Men det är olika på olika tegelbruk och det uppfattar jag det som att dom har jäkligt svårt att förstå.

  Har haft manliga där nere. De flesta har varit Bra förutom en som betedde sig oetiskt vid en undersökning före abort, han ville inte att jag skulle göra den och ifrågasatte mig.

  Jag har haft en manlig undersköterska på förlossningen som var toppen. När allt gör ont och man tror att man ska dö så struntar jag i vilket kön personalen har, hjälp mig bara att få ut barnet och bort med smärtan 😉
  Jag fick infektion i livmodern efter förlossningen och var dösjuk. Behövde få ut kvarvarande hinnor ur livmoderna… den läkaren som gjorde det var man och jätteduktig. Det gjorde vansinnigt ont och jag var nästan nyförlöst med allt vad det innebär… de som tror att han gjorde det för få ”kolla underliv” är nog ute och cyklar!

  Jag har alltid haft manliga gynekologer, inte pga val utan det har råkat sig. Alltid bra. En av dem (detta handlar om min studietid för drygt 40 år sedan; förkasta det till historieböckerna om ni vill), gick jag till för att få spiral insatt och jag blev svag och illamående. Då fick jag en konjak för att boosta upp mig. Hjälpte.

  Jag har haft en manlig gynekolog som nu är pensionerad men han var den bästa någonsin. Nu har jag en kvinna och hon är helt underbar.

  Min första gång hos gynekologen var hos en manlig gynekolog. Jag skulle göra ett vaginalt ultraljud. Gynekologen pekar på ett rum och säger så in dit och ta av dig byxorna. Sagt och gjort, jag tog av byxorna och lämnade trosorna på. Sätter mig i gynstolen och tänker att ”man kanske bara drar trosorna åt sidan då..” och gynekologen säger argt ”lilla gumman jag sa ta av dig byxorna”. Går och gör det och lägger mig sedan för att börja ultraljudet. Utan att meddela något plockar han fram en stor stav (jag gissade mig till att det var nån ultraljudsgrej) och bara kör in den utan att meddela och börjar samtidigt trycka på magen. Jag är vid det här laget så nervös att jag börjar skratta av den anledningen och han ryter då ”tycker du att det här är roligt?”.

  Blev så jävla skärrad att jag hoppade över cellprovstagning i närmare två år innan jag tvingade mig själv att gå till gynekolog igen..

  Men orka Mallorca!? Vad spelar det för roll? Ja, det finns säkert en och annan pervers manlig gynekolog men jag skulle gissa på att iaf 90% blir det för att dem intresserar sig för kvinnliga anatomin. Varför blir någon obducent? Tandläkare? Själv blir jag illamående och undrar hur i helvete man kan vilja ha ett arbete som går ut på att man skär i döda kroppar eller måste peta runt i folks munnar men samtidigt har jag också distansen som den vuxna människa jag är att förstå att vi alla är olika. Viktigaste är att man gör sitt arbete, proffessionellt och bra, så spelar ens kön noll roll. Och att bara kvinnor skulle vilja bli gynekologer är ju otroligt naivt och rätt märkligt, – så jag som kvinna skulle alltså vilja stå och undersöka andras kvinnors underliv dagarna i ända? Nejtack, absolut inte. Fyfan.

  Föredrar faktiskt manliga gyn/obstetriker. Känns som om de faktiskt lyssnar på vad jag säger om nu vilket problem jag har och tar hänsyn till att jag tycker det är obehagligt att bli undersökt. Medans de kvinnliga är mer jaja, *suck* slappna av nu..
  På min lokala mvc/gyn/sjukhus är det ungefär 50/50 och som tur är det de manliga som är mest kunniga i min graviditets relaterad sjukdom.

  Har en manlig gynekolog nu pga av ofrivillig barnlöshet och han är så bra. Gick privat på rekommendationer och han är sjukt professionell! Man kan se att han tittar så lite som möjligt, sitter inte och snicksnackar om allt möjligt utan är jättefokuserad på ul osv. Har en kollega som tyckte han var lite kall pga att barnet i magen skulle bli ett missfall. Men jag sa till henne hellre det än någon som ska vara jättesmörig och puttenuttig medans man har ett instrument inkörd i muffen liksom. Hade flera manliga doktorer under förlossning med mitt första barn, inga problem och jötteproffsigt. Till och med fått flera komplimanger för att jag var så snyggt ihopsydd av flera sjuksköterskor (kvinnliga). ??

  Jag vill inte ha en heteroman eller homo/bi kvinna som rotar där nere på mig. Inte heller någon nyutbildad. Det skulle bara kännas olustigt. Svårt dock att veta någons sexuella läggning. Det är redan en känslig situation.

  Förutom under en förlossning, för då skiter jag i vilket. Då får vem som helst rota runt där för att dra ut ungen.

   Hur gör du då? Om du ska till gyn och inte vet om du kommer få en heteroman eller en bi/homokvinna? Frågar du eller går du helt enkelt inte till gyn?

    Jag går bara till ”min” barnmorska. Fattar inte hur folk kan vara så lugna och låta folk gräva i ens privata delar.

     Och ”din” barnmorska är 100% hetero?

   Men usch på dig.

    Usch på dig.

  På grund av upprepade missfall fick jag göra ett tidigt ultraljud (vaginalt där man för upp en stav för att kunna se fostret) med en manlig gynekolog, en manlig student & och min man. Det var en rätt speciell situation…. ???

  Och ja det var okej, annars hade jag sagt ifrån.

  Jag hade en manlig gynekolog OCH en ung manlig student som skulle närvara och titta på. Det kändes lite olustigt men ok ändå. Studenten såg väldigt generad ut, minns jag.

  Tack Camilla för ditt numera sköna kommentarsfält. Bästa du gjort att städa bort de grälsjuka trollen som bara ville förstöra med att spamma sönder alla inlägg.

   Å jag tycker det blir tråkigt när alla bara stryker varandra medhårs.
   Visst kan kommentarsfältet bli hätskt ibland, men man måste förstå att alla kan inte tycka lika. Och diskussioner uppkommer.

  Jag har haft så många obstetriker grävandes i mitt underliv, de har gjort undersökningar, plockat ägg, återfört embryon, snittat mig. Etc etc. Det har varit så mycket annat kring dessa behandlingar och undersökningar att jag inte längre kan bry mig mindre om deras kön.

  Min värsta undersökning var i vecka 41+6 och en kvinna med fina pianofingrar körde envist upp dom i min slida för att känna hur öppen jag var. Jag var så utlämnad och hade ingenstans att ta vägen. Jag grät av smärta. Sen hävdade hon att jag var öppen för ett finger så in monterade hon den satans ballongkatetern. Felaktigt visade det sig i efterhand. Jag skrek av smärta. Sen tvingades jag ha den satans ballongkatetern i 8 h och den gjorde så jävla ont och inte gjorde den någon nytta heller. Hon klev av sitt pass och nästa obstetriker beslutade om snitt. Då hade vi hållit på i 54 h och jag var inte mer öppen än 2 cm.

  Nä allt handlar om personligheten hos läkaren.

  Tänk om den kvinnliga obstetrikern är homosexuell då?

  Nä. Det mest asexuella i livet är hos obstetrikern. De gör sitt jobb. Punkt slut.

  Jag är en läkarstudent och måste bara kort säga att även jag tycker det är underligt med män som väljer att bli gynekologer bland alla specialitéer som finns.

  Går inte att jämföra med kvinnliga urologer då urologer även har kvinnliga patienter. Det innefattar hela urinvägssystemet.

   Kan du inte fråga dem varför de har valt det då så kanske det inte är lika konstigt?

    Jo för dom hade absolut gett mig ett ärligt svar 😉

    Dessutom har jag faktiskt en gång för några år sedan frågat en gynekolog utomlands där jag pluggar, svaret jag fick var otydligt och faktiskt ganska obehagligt ju mer jag analyserat det. Nu var detta ett extremfall då personen i fråga verkade ytterst oseriös generellt, men har funderat på det mycket efteråt och helt enkelt kommit fram till att jag ändå tycker det är konstigt. Psykopater finns inom alla yrken och just inom medicin känns det som att gynekologi enkelt lockar denna typen av män.

     När du fått lite mer erfarenhet och varit ute i vården märker du väldigt snabbt att könet är totalt avsexualiserat för läkare och annan personal.

  Aldrig varit hos en gynekolog men kan inte tänka mig att gå till en man, åtminstone inte första gången. Är generellt mer bekväm runt kvinnor.

   Min första gång var vidrig.
   Jag var 13 och kontaktade ungdomsmott pga klåda.
   Träffade en kvinnlig gyn som påbörjade sin undersökning. Gjorde ont som fan och jag började böla. Hon sa surt som fan att ”Nej, du har ju haft sex så det här kan inte göra ont.”
   Jag hade inte haft sex och informerade henne om det, först sa hon bara att ”Jo, du har haft sex. Det syns på din mödomshinna.” (Duh).
   Sa igen att jag inte haft sex ever, då blev hon vansinnig och vrålade att det skulle jag ha berättat innan för hon ska absolut inte vara på och förstöra underlivet på mig då.

  Kanske beror lite på varför man är där. Har flera vänner som fött barn och varit sååå nöjda med manliga läkar/barnmorskor/sjuksköterskor.

  För mig med endometrios finns det verkligen NOLL förståelse, försiktighet osv. (Det är å andra sidan all jämförelse jag har ska jag tillägga). Jag vägrar åka in akut om jag vet nån av tre specifika läkare jobbar, efter erfarenhet av dessa. Jag har min läkare som vårdar mig (hon är fantastisk, och många fler!).

  Opererades i London förra året av specialist dr Peter Barton-Smith. Där kan vi verkligen snacka om att han va läkare. Han ÄLSKAR sitt jobb, han forskar om hur endometrios funkar osv osv. Att det sitter kring fiffi tror jag inte har någon betydelse. Så tror jag även att de flesta gyn tänker. Är man gynekolog så är man läkare = det måste vara något som intresserar och jag tror inte det handlar om öppningen. De ser äggstockar och livmoder precis som hjärta, hjärna och andra organ. Man kan ju vara tarmspecialist utan att tänka analsex för det. Eller bröstcancerspecislist för att man vill utplåna cancern och rädda fler liv UTAN att se bröst som nåt sexuellt.

  Och ser någon läkare det sexuellt så är det ju fel på andra sätt.

  Bara läkaren eller barnmorskan kan sitt jobb så spelar det ingen roll om det är en manlig eller kvinnlig.

  Jag har varit hos ett antal gynekologer främst pga upprepade missfall. Det har varit både manliga och kvinnliga gynekologer och det jag upplever som den största skillnaden är att männen beter sig som att de är vilken kroppsdel som helst vilket jag uppskattar.

  Min värsta upplevelse var dock med en barnmorska (en kvinna) som pratade bebisspråk med mitt kön. Kan inte med ord beskriva obehaget de skapade i mig.

  Jag har hatt kvinnor som gynekolog, men fick gå til en mannlig överläkare och spesialist på sjukhuset för att ta utvidet biopsi efter konisering. Jag var jättenervös och hadde också mensen den dagen. Frågade innan om det var betre at komma senare, men de sa jag skulle komma ändå. Det gjorde inte nervösiteten bettre direkt! Överläkaren hadde en kvinna med sig i rummet (sjuksköterska). Det var en bra opplevelse, de var dyktige! Han var mer «skånsom» enn den kvinnegynekologen jag går til annars. Jag fick därifrån med en kännsla av att «dethär va ju inte något att vara nervös for». Och det var ändå en jobbig «session», for dom måtte «blokka» upp livmorhalsen for at i det hele tatt kunna ta biopsien. Jag fick min «fordom» motbevisad!

   Förlåt alla «»»»». Lite blanding av norska och svenska där ????

    Heia deg, NordinaLina!

  Jag vet inte vad reglerna säger, men med dagens situation med pressad sjukvård och såväl sjuksköterskebrist som läkarbrist vore det ju slöseri att folk ska vända i dörren ifall de inte får en kvinnlig gynekolog eller en kvinnlig sjuksköterska med i undersökningsrummet. Någon annan hade ju kunnat få den tiden.

  Är lycklig att jag gått hos Stein Olsen (väldigt ansedd specialist, med oerhört gott renommé) sedan jag var 18. Hos honom får man ett så otroligt glatt, trevligt och kunnigt bemötande att man inte ens tänker på vilken kroppsdel han ska titta på. Han har alltid en sköterska närvarande under undersökning, och de är också så himla trevliga och kompetenta.

  Fick en manlig överläkare efter flera år med cellförändringar, biopsier och operationer som gjorde så ont att jag inte klarar av att göra en undersökning längre utan panikattacker.

  Han gjorde det så bra, med alla möjliga bedövningar så inte ens bedövningen gjorde ont, han hade bokat in extra tid, och två sköterskor som skulle stötta mig, han satte sig ner och förklarade för mig precis allting om vad hpv är, hur cellförändringar beter sig, och varför inte mina läkte ut. SÅ BRA gynekolog.

  Jag har alltid haft manliga gynekologer – och vald det själv! – Det er min erfarenhet att dom manliga är mera försiktiga, berätter vad dom gör och lyssnar bättre

  Min första pojkvän var gynekolog.
  Han ville bara titta på den.
  Min andra pojkvän var psykolog.
  Han ville bara prata om den.
  Min tredje pojkvän var frimärkssamlare.
  Å, vad jag saknar honom!!

   Lol ?

  Är väl än konstigare att någon vill jobba som rörmokare?!? Ta hand om folks avlopp fulla med avföring?

   Precis så!
   Eller undersköterska på demensboende? Det är väldigt mycket hantering av sanitetsskydd och torka avföring som sker där dagligen… 😉 Eller förskola? Vad är det för ”konstigt folk” som vill torka små rumpor flera gånger per dag? HMM!! (obs ironi..)

  Jag är inte läkare men jag arbetar med läkare och upplever att många missförstår varför de väljer sin specialitet. Typ barnmedicin p.g.a. ”barn är gulliga” haha nej nej nej… Många läkare är väldigt enkelspåriga på ett sätt som närmast påminner om vissa personer med neuropsykiskatrisk diagnos, där de fokuserar och inriktar sig extremt noga på någonting särskilt. Som Emma skrev i en kommentar ovan så är gynekologi relativt poppis då operationstider är korta, blandning av svåra diagnoser (cancer) och enkla (lättare UVI), och många mottagningar man kan arbeta på har bra öppettider (vardagar 8-17).

  Tror ni även urologer som dagligen har sitt finger i rumpan på män är perversa och konstiga? De urologer jag arbetat med har varit otroligt vänliga och kloka män.

  När det kommer till medicin och sjukvård så handlar det om vetenskap, de flesta läkare bryr sig inte om de opererar någonting ”äckligt” eller ”fräscht”, det är inte det som spelar roll.

  Till frågan så bryr jag mig inte om jag får en manlig eller kvinnlig gynekolog, bara personen verkar lyhörd och respektfull.

  Jag har varit på väldigt många gynundersökningar. De bästa är de manliga, de är mycket mer varsamma och visar otroligt fin hänsyn och respekt! De sämsta är lite äldre kvinnor med utländsk härkomst. Vid vul kör de runt själva staven som om de skulle vispa grädde. Inte bekvämt!!
  Men det är mina upplevelser iaf.

   Min gynekolog är i 50 årsåldern från Ryssland och hon är den enda som förstår mig och tar mina problem på allvar.

  Har varit hos flera manliga gynekologer, fler än kvinnliga när jag tänker efter. Och som flera skrivit så upplever jag manliga som mer förstående och försiktiga. Ser inget konstigt alls med att en man skulle vilja bli gynekolog. Sen förstår jag att alla (patienter) inte känner sig bekväma med det, men det är ju en annan sak.

  Vill kort påpeka att manliga gynekologer inte väljer att bara jobba som gynekolog utan ofta inom tex reproduktionsmedicin, förlossningsläkare, specialist av andra förknippande orsaker och då inkluderar det gynekologiska undersökningar och gynekologiska ingrepp och då blir man gynekolog också.

  När jag väntade min son så hade jag en manlig barnmorska på MVC här i Stockholm. Jag bad att få honom efter ha träffat honom, för han var så bra. Sedan åkte jag upp till Mora och fick en manlig barnmorska på förlossningen också. Slå det den som kan!

  Jag är rätt grabbig själv så jag är helnöjd med det (de finns de här inne som tror att jag är kille också).

  Andra förlossningen spelade det ingen roll för då var jag inte lika nervös. Tur är väl det för jag tror knappt att det fanns fler.

  Stort tack till Örjan och Göran!

  Har haft både kvinnliga och manliga gynekologer och det otrevligaste upplevelsen var faktiskt med en kvinnlig.
  Hon tilltalade inte min kille alls utan svarade på hans frågor till mig utan att ens kolla på honom. Jätte konstigt gjort.
  Sen var hon både hårdhänt och körde upp ultraljuds pinnen utan glidslem…

  Alla manliga har varit väldigt duktiga och lyhörda.

  I princip har jag inget emot manliga gynekologer, men senast jag var hos gynekologen ville min (kvinnliga) läkare vara helt säker och kallade in den manliga överläkaren för en second opinion. Vill man vara snäll kan man ju säga att han inte ödslade någon tid på ovesäntligheter. Han snärtade undan mina blygdläppar (GUD SÅ FÖRNEDRANDE), körde snabbt in ultraljudsstaven så långt den gick, och svängde den våldsamt till höger och vänster för att kunna kolla på äggstockarna (AJ). Tur att det var en enskild händelse och inte säger något om manliga gynekologer i allmänhet.

   Va? ”snärtade undan”?

  Under förlossningen var jag glad över att jag hade kvinnliga läkare och sköterskor, jag kände mig väldigt utsatt och skämdes nåt otroligt för precis allting. (Fostervatten i sängen, att jag hade ont, att jag ville åka hem, att jag bad om hjälp osv osv)
  Men när det kommer till gynundersökningar vill jag helst ha en manlig gynekolog. Har dålig erfarenhet av kvinnliga..

  Haft både manliga och kvinnliga, och i flera åldrar, inte brytt mig nämnvärt om det. Det enda som var jobbigt var när jag hade en manlig gynekolog som såg exakt (alltså precis på pricken EXAKT) ut som en nära väns pojkvän, det kändes märkligt…

   Dock bad jag specifikt om att inte ha några män led i förlossningsrummet vid någon av mina förlossningar. Jag vet inte varför egentligen, kändes inte bekvämt bara. FÖR intimt på nåt sätt.

  Ödets ironi. Jag var precis (för typ tre timmar sedan) hos en manlig gynekolog. Har inget emot att han var man, det är inte så noga för mig men jag fattar inte hur någon (man som kvinna) kan vilja ha det där jobbet. Eller aa, visst det kanske kan vara intressant baserat på funktioner och hantera åtgärder plus att de verkar helt avstängda inför att dom sitter mitt uppe i fiffi och håller låda. ”Jag tror att det börjar närma sig ägglossning, inom en dag eller två så vill ni ha barn är det läge nu”. Mjahaaaa men här ligger jag med benen i vädret

   Hehe särskilt när man får höra att de gör ”snifftest” på vissa kvinnor. Alltså petar med en tops i vaginan, och sedan diskret luktar på den för att bedöma om det kan vara någon bakteriell infektion. Jag hade själv ogärna arbetat med det, men tja, hade lika ogärna arbetat på förskola med skrikande barn med smutsig blöja. 😛 Tur det finns folk för allt!

  men snälla, det här visar bara att ni inte har några kunskaper om vad gynekologi är utan baserar åsikter på era förutfattade meningar. Att ”rota runt i kön” är en liten del. Gynekologi och obstetrik handlar om sexuell hälsa, reproduktiv hälsa, att hjälpa kvinnor genom tuffa saker som missfall och fosterdöd, rädda livet på kvinnor och deras barn när något går snett i samband med graviditet och förlossning, hjälpa barnlösa par att få sitt efterlängtade barn m.m. om det bara skulle handla om att rota runt i kön hade man ju verkligen kunnat ifrågasätta varför NÅGON vill göra det? Inte bara män.

   Bra kommentar! Det handlar liksom om vård, inte att testa vibratorer och dildos på kvinnor?! Som jag skrev ovan så finns det nog enklare vägar att ta för pervon istället för att utbilda sig i +10 år till gynekolog. Filma pornografiska filmer, eller ”skådespela” i sådana, är en lite enklare karriärväg om man älskar att glo på blygdläppar?

  Jag hade en manlig gynekolog när jag var ung. Han berömde mina långa fina ben. Vågade inte säga igen utan utförde undersökningen medan jag kände mig grymt illa till mods. Sedan dess har jag undanbett mig män.

  Har nån här sökt vård på Sahlgrenska reproduktionsavdelning? Vad är era erfarenheter isf?
  Funderar på att söka vård där…

  Om jag alltid fick välja skulle jag alltid välja att träffa kvinnliga gynekologer. Är inte bekväm med att visa mitt kön för en random man oavsett hans yrke. Har träffat manliga gynekologer när jag inte fick välja och dom har varit proffesionella. Men jag har inte varit bekväm och då det är jobbig som det är med gyn-undersökning, så väljer jag hellre bort en av de faktorerna som gör situationen obekväm, dvs en manlig gynekolog.

  Läste en fantastisk rolig och bra bok som hette ”detta kommer göra ont ” om en manlig gynekolog 🙂 rekommenderas varmt

  Jag föredrar kvinnliga gynekologer, lätt! De senaste åren har inneburit oändligt med undersökningar pga fertilitetsutredning, IVF och reproduktionsspecialister och min upplevelse är att männen är mycket mindre försiktiga. En invärtes UL-undersökning fick mig att skrika till av smärta när det var en expertgubbe på 60+ som utförde den. Jag kände mig som en ko som slulle insemineras.

  Jag har haft både manlig och kvinnlig gynekolog.
  Kan bara säga som så ALDRIG mer en kvinnlig gynekolog. Första gången jag skulle till gynekologen var jag 22år gammal. Jag fick en kvinnlig gynekolog. Herre min skapare vad hon var hårdhänt. Jag kunde inte sitta på hela dagen. Fick ta ledig resten av dagen från mitt dåvarande jobb. ( till saken hör att flertalet av mina kollegor upplevt samma sak). Drygt 1år senare efter en operation (cysta på äggstockarna) fick jag träffa en manlig gynekolog samt att han hade 2 med sig som utbildade sig. Efter ca 10 min (då de tagit bort vänster sida var det noggrann kontroll. Fanns även en kvinnlig sjuksjöterska i rummet) så sa doktorn att jag kunde klä på mig. Jag frågade om han inte skulle undersöka mig. Åh den är jag klar med. Efter denna erfarenhet har jag alltid bett om att få en manlig gynekolog. När jag flyttade ner till Malmö blev jag inskriven på en VC och gynekologen fanns på en annan. Där hade de enbart kvinnliga. Så jag bad om att få lista mig hos en privat VC istället som jag visste hade samarbete med VC där det fanns både manliga och kvinnliga gynekologer. Har senaste 25 åren enbart gått hos manliga.

  Haha! Apropå manliga gynekologer. Har varit hos två olika. Inte obekväm, men HAN var det. Delvis så sa han att allt såg ”ganska bra ut” för vad jag än frågade, detta var i samband med infektion av en spiral. Han gjorde ultraljud och kollade lite olika saker och sa kontinuerligt ”ganska bra” till allt jag frågade. MEN! Det roligaste var när jag tyckte att det var lite stelt så jag frågade medan jag låg där på britsen medan hans stirrade in i min muff ”Hur kom det sig att du ville bli gynekolog då?”, han kollar upp och svarar ”Det ville jag inte. Jag ville bli ögonläkare men det fanns inga jobb” Skrattar fortfarande. Öga vs getöga, same shit different name hehe.

   Hahahahahahha

  Är själv barnmorska (kvinna) och jobbar med både manliga och kvinnliga gynekologer! Tycker att båda könen är inlyssnande och fina mot patienter, har inte nödvändigtvis något med att de är män/kvinnor att göra. Tror snarare att den är de mer seniora som kan verka som mest barska och oförsiktiga (de som tas in när ngn annan misslyckas eller second opinion så kanske inte så konstigt heller) Skulle inte ha ngt emot en manlig gynekolog själv om det behövdes. Dock tycker jag alltid vi har förståelse för om någon kvinna undanber sig män pga olika anledningar, kan vara gammalt övergrepp/kultur/religion osv. Finns ju allt som oftast en kvinnlig gynekolog i något led. Svårare blir det tex på gynakuten om alla står upptagna, då får patienten vänta alt är det liv/död situation så kör man på med den som finns tillgänglig såklart

  En gång när jag var hos gynekologen ville han undersöka mina bröst när jag låg i gynstolen. Inga kläder på nederkroppen och tröjan uppdragen till under hakan. Så klämde han på brösten och för att nå fick han liksom stå mellan mina ben. Kändes inte super.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.