Lady Dahmer och Apan satt i granen diskuterar bantning på Instagram

Det här tycker jag är väldigt intressant.
Anna ”Apan satt i granen” Davidsson och Lady Damher är de bästa av vänner och trots att hon riskerar att kliva på lite tår så säger Anna ifrån på LDs offentliga Instagram.
Det här tar upp en viktig aspekt i debatten som Lady Dahmer aldrig diskuterar när det kommer till vikt, nämligen att det faktiskt finns människor som mår fysiskt dåligt av att väga för mycket. Det handlar om mer än ”hjärnspöken”.
Anna lider av sömnapné. något som i många fall kan kopplas till övervikt så för henne handlar det verkligen inte bra om att gå ner i vikt för att bli ”normativt snyggare” utan det handlar faktiskt om hälsa och livskvalité.
Min smärta ökar i takt med min vikt så jag måste hålla koll på den för att kunna leva så smärtfritt som möjligt, något som är BETYDLIGT viktigare för mig än att hur min fysiska uppenbarelse ser ut.

Jagar man kilon och gram av en enda anledning – att bli ”normativt snyggare” så håller jag med Lady Dahmer i sin text här ovan, men gör man det av anledningar, så som Annas exempelvis så tycker jag att LD ska hålla tyst.
Man KAN inte dra alla över en kam, inte ens bantare!

Jag tycker det är bra att Anna som är LDs nära vän säger ifrån, för det måste man kunna som vän.
Hon och jag har exempelvis debatterat bantnings-samarbeten i SVT – trots att vi är vänner – och vi tyckte inte samma sak där. Det är helt okej det med…

321 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De allra flesta som är överviktiga mår fysiskt dåligt och har kortare förväntad livstid.
  För att kontra LD: Det är sjukt tragiskt att så många inte värderar sina liv högre och väljer att spendera dem överviktiga.

  Jaja, nu kan du ta bort min kommentar… :0

   ???

    Så gott som all medicinsk vetenskap visar att LD:s påstående är direkt felaktigt. Oansvarigt att sprida att övervikt och fetma inte kan ge upphov till hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
    Ett litet ex från Folkhälsomyndigheten:

    ”Övervikt och fetma (BMI ≥ 25) utgör en riskfaktor för att drabbas av ett flertal olika sjukdomar och är en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige (1). Övervikt och fetma ökar bland annat risken för typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom (2). Statistik visar att andelen med övervikt och fetma ökar i befolkningen”.

    https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/halsa/overvikt-och-fetma/

     Förklaring till varför övervikt och fetma orsakar olika sjukdomar:

     En metaanalys studerade material från 189 olika länder (totalt 4 miljoner individer inkluderades) där BMI mellan 20-25 kg/m2 var associerat med lägre risk för död medan individer med BMI <20 kg/m2 hade högre risk för prematur död. Flera internationella studier som undersöker sambandet mellan fetma och risken för allvarliga komplikationer inkluderar individer från alla kontinenter, dessa studier visar upprepade positiva associationer mellan fetma och åldersrelaterade sjukdomar.

     Dessa komplikationer utvecklas eftersom att personer med fetma till slut utvecklar insulinresistens, högt blodtryck (hypertoni), förhöjda blodfetter (hyperkolesterolemi), metabola syndromet och typ 2 diabetes. En annan fruktad komplikation som är associerad med fetma och övervikt är inflammation.

     Fettvävnad har en unik förmåga att producera molekyler som attraherar immunförsvaret och på så vis orsakar fetma en förhöjd inflammation i kroppen. Inflammation är oerhört viktig vid olika biologiska processer men den låggradiga inflammation som uppstår vid fetma leder troligtvis till hjärt-kärlsjukdomar, cancer, demens, typ 2 diabetes och flera andra åldersrelaterade sjukdomar.

     En annan metaanalys som baserades på material från 195 länder studerade förändringar i insjuknandet av hjärt-kärlsjukdomar under 25 års tid, studien visade att fetma var associerat med 70 % ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och 60 % av de individer som dog i hjärt-kärlsjukdomar var åtminstone överviktiga.

     https://diabetes.nu/fetma-obesitas-och-overvikt-orsaker-risker-och-diabetes/

     Så gott som all forskning säger också. ”Approximately two-thirds of people who lose weight will regain it within 1 year, and almost all of them will regain it within 5 years.”

     Inget läkemedel med den uppenbara bristen på effekt skulle rekommenderas av vården.

     Släpp det där med vikten. Att äta bra mat och röra på sig är bra för hälsan, även då det inte leder till viktnedgång.

     Intressant vetenskaplig artikel på temat fins här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229150/

      Stina S, förstår inte vad du svarade på?

       Att övervikt leder till hälsorisker, som Lucy säger, är bevisat. Det är även bevisat att bantning bara fungerar för ett fåtal individer.

       Att vården fortsätter att rekommendera bantning, trots att man vet att de flesta inte kommer att lyckas uppnå bestående viktnedgång, är märkligt. Det framställs som något de flesta kan klara, fast så inte är fallet.

       I och med att så få faktiskt går ned i vikt uteblir positiva effekter på folkhälsan. Risken att den överviktiga som, liksom majoriteten, inte lyckas gå ned i vikt och hålla den lägre vikten känner sig misslyckad och får en sämre livskvalitet är dock överhängande.

       Nya metoder och synsätt måste till för att uppnå effektiv och värdig vård.

        Anledningen att många inte lyckas är för att dem återgår till normala äta rutiner när dem gått ner. Tex efterrätt varje dag, halvfabrikat mat, äter McDonalds som middag, äter godis/chips/läsk varje dag, mm.
        Om man äter ordentlig mat varje dag, och unnar sig godis/chips/läsk/McDonald eller liknande bara ett par dagar i veckan kommer man ganska långt. Sedan finns det fler saker, tex parkera bilen något kvarter bort om möjligt så man måste gå till och från bilen = vardags motion.
        Om det inte finns en medicinsk orsak till att det är svårt att banta, då får ju vården hjälpa en.

         Rätta mig om jag har fel för det var längesen jag läste om detta. Men när du går upp i vikt delar sig fettcellerna och blir fler. Men du kan aldrig återgå till antalet fettceller du hade från början. Det är inte enbart självdisciplin, har man varit överviktigt har man mycket lättare att lägga på sig vikt

          Jag har lärt mig att felceller inte delar på sig utan bara blir större. Var detta felaktigt?
          Det var runt 1997 så mycket kan ju ha hänt inom forskningen tänker jag…

           Du har rätt. Fettceller förökar sig inte, de kan bara expandera. Fettsuger man kan de borttagna cellerna inte återskapa sig, men de kvarvarande kan bli större, och i sig medge ny viktökning.

           Fettcellerna minskar i storlek vid viktnedgång. Viktigt att påpeka att de gör det och inte bara kan öka.

           För vuxna människor så ökar fetcellernas storlek när man går upp i vikt. För barn däremot blir de fler. Det är därför överviktiga barn ofta förblir överviktiga. Svårare att gå ner i vikt om man är överviktig redan som barn.

          ”Kroppsvikt och fetma avgörs genom ett komplicerat samspel mellan genetik, miljö och psykosociala/socioekonomiska faktorer som inverkar på födointag, energiförbränning och fettansamling genom flera fysiologiska processer”.

          https://diabetes.nu/fetma-obesitas-och-overvikt-orsaker-risker-och-diabetes/
          https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/halsa/overvikt-och-fetma/

          Uppkomsten av fetma såväl som viktnedgång är alltså mer komplext.

          LD:s påstående att övervikt och fetma inte orsakar diabetes- och hjärt-kärlsjukdomar är dock helt bisarrt. Övervikt är övervikt och fetma är fetma, den påverkar kroppen på cellnivå på sätt som bidrar till utveckling av dessa sjukdomar, oavsett om övervikten orsakats av alltför stora portioner nyttig eller onyttig mat.

         Skrämmande att du verkar tro att alla överviktiga och feta lever sådär ”Katten”…

        Bantning är inte vad vården rekommenderar överviktiga. Man rekommenderar i första hand en livsstilsförändring med bra kost och regelbunden motion.

        Följande är gällande behandlingsriktlinjer för fetma i primärvård, samt en väldigt bra beskrivning av vad fetma är:

        https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=425

     Fast det är ju inte det hon säger. Hon säger att man inte dör av övervikt, utan av orsaker som övervikt ger ökad risk för. Ökad risk är inte samma sak som åtta alla får (exempel) diabetes. Alltså dör man av (exemplet) diabetes och inte av övervikten.

      Som du inte skulle ha fått om det inte vore för din fetma. Rökning orsakar cancer. Dör man av den kan man med din logik inte säga att rökning dödar.

      Jag vet inte om du håller med i hennes resonemang eller om du enbart ville förmedla vad hon faktiskt hade skrivit/sagt…men ville svara ändå 🙂

      Jag tänker att det är rätt självklart att ingen dör av övervikt i sig (hur skulle det gå till?), men det är ju också ett väldigt ologiskt resonemang att föra. Då dör inte heller de rökare som får lungcancer pga cigaretterna de rökt utan enbart pga lungcancern. Att det med stor sannolikhet skulle ha kunnat undvikas om personen aldrig hade rökt eller slutat, det spelar ingen roll. Ska vi dra det till sin spets så kan i sådana fall ingen dö av annat än ett hjärt- och andningsstillestånd som lett till total hjärninfarkt. Det vill säga, det blir en totalt intetsägande diskussion som inte leder till någonting alls.

      Självklart är ju det viktiga hur vi kan minimera de ökade riskerna för att utveckla allvarliga sjukdomar, inte vad personen _faktiskt_ till sist dör av. Då kommer vi ju enbart att stå och stampa på samma ställe från och med nu.

    Problemet är att de som klappar i händerna åt sånt här samtidigt gärna tror att idealvikten är lika med det smala, extremtränade idealet de har i sina flöden. Men hur mycket återhämtning får den där smala kroppen? Hur lite alkohol och ciggaretter? Hur många vitaminer och mineraler? Hur mycket djupsömn? Hur mycket bullrande skratt och kramar och sex? Hur många skogspromenader i fula byxor och klumpiga skor (och utan smink)? Hur mycket mening i livet upplever personen i denna kropp?
    Vilka hobbies har människor som lever längst? Simning, tältning och körsång ligger i topp läste jag.

     Eh… så om man är smal så kan man inte göra/får man inte allt det där du just radade upp? ?

      Nä, varför tror du att jag menade det?

     Folk som är hälsomedvetna ser väl till att få alla de där sakerna..?
     Utom alkohol och cigaretter då.
     Förstår inte var du vill komma riktigt.
     Är man överviktig har man knappast ett överflöd av livskvalitet heller?
     Man måste ju hitta en balans.

     Självklart påverkar olika val vi gör i livet, som att röka, vår hälsa.
     Det kan dock inte blandas samman med det faktum att övervikt och fetma är ett enormt folkhälsoproblem som orsakar en mängd sjukdomar, samt är enligt Folkhälsomyndigheten en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige.

     Lady D verkar ha övertygat sig själv om att hennes lögn är sann. Den är inte det tyvärr.

     Men snälla hur tänkte du nu? Tänker du på allvar att människor som är smala och tränade (finns smala otränade också btw) bara sitter på gymmet och ugglar 24/7? Ja jo tjena ??‍♀️??‍♀️

     Hahahahaha vilken tomte du är.

      Hellre tomte än troll. Chilla lite.

     Det här är bara en sån klassisk avundsjuk och bitter kommentar som de som inte är normsmala måste använda sig av för att trycka ner normsmala, för att på så vis må bättre. Inget säger att de som är normsmala inte har bra sex, unnar sig av livet och är lyckliga – tvärt om! Sluta upp med den här bitterhetsretoriken och rikta energin mot er själva och det ni kan förändra istället.

      Haha jag känner mig inte ett skit nedtryckt av det där iallafall. Det finns en poäng i det, och stämmer det inte in på dig så behöver man väl inte bry sig. Poängen är väl att man inte per automatik har ett perfekt och hälsosamt liv för att man är smal? Jag har alltid varit smal och jag har levt väldigt ohälsosamt i perioder utan att det synts på utsidan. Är det något jag aldrig skulle bli är det kränkt för att någon vill ”trycka ner” mig som smal, snacka om att bete sig som vita kränkta män..

       +1000

      LDs kommentarsfältär fullt av folk som påstår sig vara smala MEN som röker, dricker 10 starköl på raken och äter skräpmat varje dag. Så visst måste det ju påvisa att de överviktiga lever bättre, hälsosammare och lyckligare liv?!

     Jag är inte smal men jag klappar ändå händerna åt ”sånt här”. Jag har varit smal när jag var yngre och nu är jag tjock. Jag var lycklig då och jag är delvis lycklig nu. Det som gör mig mindre lycklig nu är att jag har ont i vaderna vilket tyvärr gör att jag har svårt att springa (något jag tyckte om innan), jag har ont i knäna och jag sover sämre. Jag har mycket i mitt liv att vara tacksam och lycklig över, precis som jag hade när jag var smal. Men jag är lite mindre lycklig nu. Inte på grund av mitt utseende utan pga mina krämpor. Så för mig är det positivt att läsa om att det visst går att gå ner i vikt, för jag vet att för min hälsas skull så måste jag ta tag i det. Inget vet hur länge man får leva men jag vill ha möjligheten att leva ett smärtfritt liv så länge jag kan och precis som att jag kan välja att inte röka så har jag gjort valet att göra en livsstilsförändring.

     Haha, så människor som tränar och är smala är ytliga, har ingen mening i livet och är tomma i bollen? ?

     Jag tränar 5 ggr i veckan men ägnar mig även åt astronomi, filosofi, psykologi samt bär- och svamplockning.
     Dessutom skrattar jag med vänner och åt mig själv, äter gott och vitaminer får jag i mig också.
     El-ciggen går varm här om dagarna. Dock ingen alkohol. Eller sex just nu. Fan.
     Det måste finnas ett samband mellan de två sista ?

     Alltså, jag är smal å jag lever livet. Å jag föredrar bra mat å motion. Mår dåligt V snabbmat även om jag äter det ibland. Fattar inte hur folk fri villigt sätter i sig så mkt skit i enorma potioner

   Häromdagen skrev hon något liknande om att miljoner människor inte alls dör av övervikt, att skulle de då ha dött av sin egen tyngd eller nåt. Hur kan man vara så… trög? Hon vet uppenbarligen inte hur kroppen fungerar och vad all övervikt/allt fett gör med kärlen och vad kärlen i sin tur gör med alla organ. Man dör visst av övervikt, det ÄR övervikten och allt fett som skadar kroppen och gör att den till slut slutar fungera och det är så fruktansvärt ignorant att säga något annat samt att försöka försvara fetma hela tiden.

    Fast det finns faktiskt ingen forskning som pekar entydigt mot det som du hävdar är sanningar. Om man till tar del av den senaste forskningen kring fetma så är verkligheten, och människors hälsa, mer komplex än så.
    Att äta hälsosamt eller snarare varierat (inte bli hysterisk kring kalorier och utmåla vissa livsmedel som farliga och onyttiga), och utöva fysisk aktivitet är bra för alla kroppar, och det tycker jag LD ofta förespråkar. Däremot sätter hon inte likhetstecken mellan tjock – ohälsosam /small – hälsosam.

     Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem oavsett hur den uppstått.
     https://diabetes.nu/fetma-obesitas-och-overvikt-orsaker-risker-och-diabetes/

    Nej man dör inte av fetma per se, man dör av följdsjukdomarna som fetman KAN orsaka.

     Om du dör pga en sjukdom som är orsakad av övervikt och som med stor säkerhet inte hade uppstått annars: så är det väl inte fel att säga att du dött pga övervikt?

     Därmed inte sagt att alla feta kommer dö av fetmarelaterade sjukdomar, eller att smala människor inte kan dö av dessa.

      ”ÄR”, precis!

     Elin: Känner att det är läge att jag klipper in min kommentar från häromdagen igen..?

     ”LD; din retorik på stories ang vad som är farligt eller inte, även om jag förstår varför du gör det och till viss del tycker skälet är bra, är helt åt skogen.

     För det första, jo flera har dött direkt av sin övervikt enligt ditt mycket förenklade sätt att vilja definiera huruvida övervikt har varit den huvudorsaken.
     Att dö pga sömnapné är en direkt orsak av att din vikt. Fettansamlingar runt halsen kan öka risken för att täppa till luftvägarna, då området från näsa till stämband endast består av bindväv, muskler och fettvävnad som ska klara av att hålla luftvägarna fria. När man går ner i vikt, och det behöver inte vara mycket, minskar risken radikalt vid den typen av sömnapné.

     För det andra så är din retorik om huruvida det är övervikt eller tex diabetes som är orsaken till dödsfallen infantil.

     Det blir som att avfärda arsenik som orsaken till att någon dör eftersom att få i sig höga halter under lång tid ökar risken för cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i lever och njurar. Det kan också leda till hjärt- och kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och hudförändringar.

     Enligt din retorik så är det då alltså inte det som orsakat cancern eller diabetes, arsenik, som är orsaken till dödsfallen utan tex diabetes. ?‍♀️

     Eller sarin (en nervgas). Det är alltså att man kvävts som är orsak till dödsfallet inte gasen om man ska resonera utifrån din retorik.

     Jag tycker att det du vill åstadkomma med din kroppsaktivism är bra. Jag tycker sättet du gör det på, genom att sprida felaktiga fakta inom tex medicin, är förkastligt.”

      Varför skriver du direkt till LD här? Gör det på hennes egen plattform istället.

     Jag har en replik som väntar på att synas till dig när CamCam har tid. (Sist tog det ca 5 timmar)?

     Ja då dör du pga din fetma. Annars hade du ju inte blivit sjuk

    Jag tror inte att hon är trög, inte det minsta. Jag tror tvärtom att hon är mycket väl medveten om hur saker och ting fungerar men använder det som en ”ursäkt” typ. Jag får känslan av att hon vill att det ska vara på ett visst sätt, intalar sig själv att det är på ett visst sätt och då blir det så, men hon vet innerst inne att det inte är såsom hon intalat sig. Jag är själv likadan många gånger

     Men varför då sprida detta som sanning? Förstår inte det.

      Jag tänker att hon kanske gör det för att hon mår bättre av det. Känner att det inte är så ”farligt” att vara överviktig och en ursäkt att slippa ta tag i det.

   Nej, inte de allra flesta mår dåligt av sin övervikt. Läs på ordentligt, finns ju för fan hur många äldre tjocka människor som helst.

    Ja för en åldrande, överviktig kropp mår ju superbra! Och att det finns många av dem måste betyda att det är optimalt! HURRA!

     ?

     En åldrande kropp mår i alla fall bra av några extrakilon, då utgör de ett skydd.

      Källa: Trust me dude!

      Här kommer en avhandling om ämnet äldre och vikt.

      http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:876410/FULLTEXT01.pdf

      Några extrakilo på en äldre skyddar dem och de lever ofta längre det verkar vara helt sant.

      Men några extra kilo är inte detsamma som regelrätt överviktigt. ?

       Näh.
       Det finns en studie som visade att om man har ett LITE högre BMI (grad 1) när man är äldre så gör det ingen skillnad gentemot ett normalt BMI. Har man däremot BMI grad 2 eller 3 så ökar risken betydligt att dö i förtid som äldre.
       Studien tog inte heller hänsyn till andra sjukdomar och riskfaktorer som man vet är kopplade till övervikt (t.ex. diabetes, kärsjukdomar och vissa typer av cancer), utan de tittade på ALLA typer av dödsorsaker.
       Det är alltså extremt vagt och kräver betydligt mer forskning innan man kan dra några generella slutsatser.

       I princip all peer-review (svenska?) av studien kom dessutom fram till att det alltid är bättre att sträva efter normalvikt än övervikt, oavsett ålder.

        Den studien finns det mycket att gräva vidare och invända samt studier som inte håller med. (Nu kommentarer du dock något annans än det jag skrev).

        En allvarlig brist med fin studie är tex det faktum att de pratar om BMI. Det borde ingen seriös studie göra.

        Jag skulle kunna skriva vidare om Mona invändningar men det får räcka för idag.

        (Gissar på att studien du hänvisar till har du kommit över via LD)

         Nej det var ytterligare en stor brist i studien att använda BMI som den fått mycket kritik för.
         Problemet är att den har misstolkats till att ”det är bra att vara tjock som gammal” och liknande felaktigheter.
         Och nej, den studien finns tillgänglig överallt. Jag skulle aldrig ta emot något från LD, ens mot betalning.
         Tror du missförstod min kommentar lite, men skit samma. 🙂

          Det gjorde jag. Sorry!

          Min enda ursäkt är att solen bländade min skärm.

          Tack för överseende. ??

           ”Min enda ursäkt är att solen bländade min skärm.”

           Yeah, sure 😀 Hur kan det vara helt omöjligt för dig att medge när du har fel?

    Man får nog skilja på mulliga, tjocka, småfeta och gravt överviktiga människor här.

     Nej det är knappast nödvändigt inom sjukvården.
     Man skiljer på underviktiga, normalviktiga och överviktiga, och möjligtvis sjukligt feta/”obese”.
     That’s it.

      Men är det rätt då? Är väl en jäkla skillnad ha tio kilo extra än femtio?

       Rätt och rätt…
       Antingen så är man överviktig/underviktig eller så är man inte det.
       Sen får man väl kalla det för flamingo eller skokartong eller vad man vill!

        Samma som att köra en km för fort eller 100. Fortkörning!

       Yes och därför är 10 kilo övervikt och 50 kilo sjukligt fet.

        I vården används BMI som ett mått på övervikt, där över 25 är övervikt och över 30 fetma.

         Ja fast det hade varit betydligt bättre med mätning på fettprocent.

         BMI var aldrig utvecklat för en individ utan hela demografer och kan därför ofta vara väldigt missvisande och ett alldeles för grovt verktyg.

          Det skrivs in i journalen på alla patienter, precis som tex ålder. Fettprocent skulle vara för krångligt att mäta på alla, (vågar som visar fettprocent är ovanliga inom landstinget), och du måste träffa patienten dessutom.

          BMI i vården används generellt som ett uppskattningsverktyg. Ska du tex opereras kan berörd personal utifrån ditt bmi bedöma om du kan ligga i avsett opläge, vilka kuddar/stöd som behövs, om det behövs extra långa instrument pga tjock bukvägg osv.

          Det används för att få en uppskattning om storlek på patienterna, ofta har du dem inte framför dig utan enbart journalen.

           Ja precis så är det men jag ser det som ett stort problem.

           Vården behöver bättre tid och resurser för alla patienters bästa.

    Äldre människor med mycket övervikt har många gånger fler besvär än normalviktiga. Svamp som är svårbotad pga av valkar, tunga bröst osv. Svårt att röra sig. O.värk som kommer sig av vikten…

    Ok, att de kanske mår bra och trivs med sitt liv, men jag har haft och har så många tråkiga exempel i min närhet över hur överviktigas liv begränsas: de har värk i rygg och knä på grund av belastningen av vikten, de kan knappt leka med sina barn/barnbarn då de är så orörliga och har så dålig kondition med mera. Och de TROR att deras problem beror på allt annat än övervikten…

     De kanske bara inte vill diskutera sin övervikt med någon med så tråkig attityd som du verkar ha. Överviktiga är inte dumma korkade apor.

      Knappast, folk vill inte höra sanningen helt enkelt.

   Varför tror du att din kommentar skulle tas bort?

    Eftersom kommentarer som på något sätt kritiserar övervikt brukar tas bort här.
    Och jag glömde skriva ”LÅT STÅ!”

     Haha, hela jävla kommentarsfältet är ju fullt av kommentarer som kritiserar övervikt!

  Det jag tycker är tråkigt med LD är att det blir så onyanserat och ärligt talat jävligt trist attityd. Finns väl massa människor som kämpar med sin vikt av rena hälsoskäl, att då säga att de har ”fattiga liv” fattar jag ärligt talat inte poängen med, om hon nu inte är ute efter att provocera men på något vis vill jag ändå tro att hon håller en högre nivå än så. Vill hon leva med ökad risk för för hjärt-, och kärlsjukdomar, cancer etc. är det såklart upp till henne, men sluta kritisera de som faktiskt inte vill det. Är det bantning pga vill se ut som normen hon kritiserar ger det väl mer att vara positiv och uppmuntrande till olika kroppstyper, bla sin egen snarare än att trycka ner någon annan. Inte mycket feminism över det. Som sagt, onyanserat.

   håller med!

   men varför skulle man inte få banta för att man vill se ut som normen? varför ska någon lägga sig i ens anledning att gå ner i vikt?

   vad är positivt med att ha samma kroppstyp som LD? i’m waiting.

    Det jag menar är att jag tycker att det absolut finns en poäng i att vara kroppspositiv och framhäva att alla inte måste se ut som normen för att må bra eller vara lyckliga eller vad som. Menar inte att det är något negativt att se ut som normen, eller att vilja göra det, bara man utgår från sig själv och inte bantar, går på dieter osv för att man upplever att man måste det för att passa in/bli accepterad eller vad som. Då tror iaf jag att det lättare blir en negativ spiral än något positivt och hälsofrämjande.

    Personligen ser jag inga fördelar med att se ut som LD men jag skulle aldrig få för mig att kalla hennes liv fattigt för att hon är överviktig eller anse mig ha rätt att kritisera hennes kropp.

   Håller med dig. Hälsoskäl är väl det främsta skälet av alla.

   Hur man ser ut eller inte är ointressant i slutänden iaf.

   Håller helt med om LDs attityd mot de som gör andra val än henne. Vem är hon att döma?

   Tycker det är sunt att själv försöka hela sig isf att äta mediciner eller sova med andningsmasker osv, osv.

   //Moa

    CamCam, här skulle Burgschkis kommentar som du raderade från förra tråden ang hur mycket LD förminskar dem som lyckas med sin viktnedgång, passa in. Du kan ju lägga till den här som en bekräftelse på vad Moa säger. ??

     Tack trh orkar ej upprepa mig

      ?‍♀️Go!

     ”Du kan ju lägga till den här som en bekräftelse på vad Moa säger.”

     För att? Ditt rövslickeri är så pinsamt.

  Det är ju ett skämt att hon utan vårdutbildning säger att man inte ska gå ned i vikt utan bara ändra kosten vid diabetes (vid övervikt)

   Man motverkar övervikt med rätt kost också! Tänka sig!

   Självklart finns det faktorer som försvårar viktnedgång och ökar risken för uppgång. Fysisk och psykisk sjukdom, gener, tillgång till och kunskap om rätt kost m.m. men ska man nu prata i sådana där twitterformaterade, snabbkonsumerade floskler så stämmer mitt påstående utmärkt.

    Fysisk aktivitet om något är ju viktigast vid typ 2 diabetes! Alltså går det inte enbart med kost!

     Fysisk aktivitet är något av det viktigaste för alla kroppar. Inte bara de som har diabetes. Har man dock diabetes är kosten det absolut allra, allra viktigaste.

     Precis, vid typ 2 diabetes är både bra kost och motion nödvändiga för att sänka blodsockret maximalt, eftersom de sänker det genom olika mekanismer.

  Tycker om den respektfulla tonen mellan dem.

  Att de försöker förstå varandras aspekter utan att döma eller tala om vad som är ” rätt eller fel”.

  Ingen av dem förringar eller förkastar varandras behov.

  Jag tycker inte riktigt ”Apan” säger ifrån, mer vad hon personligen känner. Och det räcker ju så gott, så.

  Ha en fin dag!?

  //Moa

   Det respektfulla är snarare en ängslighet att bli ovänner. Hade någon annan uttryckt det som Apan skrev så hade LD ifrågasatt på sitt vanliga sätt med lite översitteri.

    Ja, eller så en enkel ton man håller vänner emellan?

    //Moa

    Jag tycker att det är sorgligt att Apan säger ifrån offentligt, med tanke på att LD inte gjorde det när Apan gjorde ett betalt samarbete med VV. LD avstod från detta pga vänskap, vänskapen verkar gå åt ett håll.
    Bad inte Apan t.om LD om att inte skriva något offentligt? Hon sa inte precis ifrån när LD fick ta skit för att hon skyddade henne iaf, inte med ett ord.

    (Obs! Jag tycker att vänner måste kunna få ha olika åsikter och även kunna debattera offentligt, men när viljan att skydda inte går åt båda hållen känns det inte så bra i magen. )

    Anonym 09.33

    Håller helt med.

    Hade någon annan -som dessutom gjort ett bantningssamarbete inför en följarskara hen byggt upp på kroppspositivism- uttryckt sig på samma sätt som Apan; hade LD t.om blivit riktigt elak, det kan jag garantera. Storie efter storie med hån och hintar om ätstörningsproblematik samt en massa ”HAHAHA IDIOT” hade följt på det.

    Nu har ju Apan själv gått över den osynliga gränsen och tagit detta offentligt med LF, om LD verkligen pratar om strukturer och fenomen så borde Apans kommentar behandlas som alla andras. Så ja, jag tror också att det handlar om en ängslan att inte bli ovänner. Från LD’s sida iallafall, Apan skiter nog i faktiskt. Mer egocentrisk människa får man leta efter.

   Håller med. Har aldrig tidigare läst något från LD, som har varit så sympatiskt skrivet.

    Hade det varit bättre om hon skrivit till sin vän likadant som till anonyma troll på nätet?

     Problemet är ju att det absolut inte är främst ”anonyma troll” hon skriver nedlåtande om och till

      Vilket ju inte alls svarar på frågan.

      ??

  Har varit både överviktig och normalviktig och är någonstans mittemellan just nu. Jag kan säga att både min fysiska hälsa och psykiska hälsa är tusen gånger bättre på precis alla sätt när jag är normalviktig! Hur gärna man än vill förespråka att man får se ut hur man vill så går det inte att komma ifrån hälsoaspekten i att kroppen inte mår bra av övervikt.

   Jag var också överviktig och precis som alla överviktiga hade jag förhöjda blodfetter som hade kunnat skapa såna förträngningar i blodkärlen att jag till slut hade fått en hjärtinfarkt eller stroke. Blodtrycket var skyhögt också och ett för högt blodtryck under för lång tid leder till samma sak men kan även påverka njurar och annat. Så fort jag blev normalviktig var alla mina värden bra och jag riskerar inte att dö i förtid längre. Alla som är pålästa vet att det fungerar så.
   Dessutom är det skitsnack att man måste gå runt och vara hungrig hela tiden för att gå ner till normalvikt.

    #inteallaöverviktiga

    Jag är överviktig och har bra värden. Faktiskt så bra att min läkare berömde mig. Även blodtrycket visade att jag var väldigt vältränad sa hon.

    Men kanske alla överviktiga utom jag då?

     Ja, och alla smala har inte lågt blodtryck etc! Var och en får nog vara salig i sin tro för ”livets gen-lotteri” är en stor faktor… Jag har varit smaaaal (mycket smalare än hets-Maggan och hets-Zyto ?) men mådde då mentalt kass. Även varit fet. Nu mer ”normalviktig”. Trots att jag nu är normstor har jag högt blodtryck. What to do? Motionerar regelbundet, äter bra. Så kan det gå..!

      Hypertoni kan bero på många olika saker, så det är inte så jättekonstigt.

       Jag har levt med ett extremt och långvarigt missbruk av alkohol, min läkare liknade däremot min lever med en ”frisk 14-årings”.

       Betyder det att överdriven alkoholkonsumtion inte är skadligt för levern? Herregud, jag skulle aldrig använda mig själv och mina levervärden för att försvara alkoholkonsumtion och försöka hävda #inteallaalkoholister.

     Menar du att övervikt inte skapar välfärdssjukdomar?

     Självklart finns det kraftiga som är hälsan själv. Och smalisar som är väldigt sjuka.

     //Moa

      Nej det menar jag inte. Jag svarade på ”precis som alla överviktiga..” och att värden blir bra så fort man blir normsmal. Inget annat.

      Att tro att värden automatiskt blir bra för att man blir normsmal är okunnigt. Jag kan svälta mig till normalvikt, skulle ha skitvärden då.

     Övervikten i sig är också ett värde och en riskfaktor. Så även om mkt annat ser bra ut så har du ändå en övervikt som inte är bra att ha.

      Va? Är det? Sprid ordet till alla överviktiga NU!!

     Lite lustigt ändå att alla överviktiga med bra värden lyckas samlas härinne. För inom vården är de rejält mycket mer sällsynta och seriösa läkare brukar och bör alltid förespråka viktminskning för sina patienter istället för att uppmuntra bibehållen övervikt.

     Inte minst vad gäller fetma vid graviditet som innebär kraftigt ökade risker för både mamma och foster (inkl risker för fosterdöd och missbildningar samt förlossningskomplikationer). Överviktiga ska därför alltid erbjudas viktkontroll under graviditet.

  Ja- det är sjukt tragiskt att det finns människor lägger tiden de har på att försöka gå ner i vikt.

  Varför är det så?

  Borde inte samhället/sjukvården ha kommit längre med att förebygga farlig fetma samt stötta och hjälpa de som redan är överviktiga.

  Så att de INTE behöver vara så ”fattiga” i LD´s ögon och lägga tiden de har på att försöka gå ned i vikt.
  För det magiska ordet är här FÖRSÖKA. Hade det varit enkelt hade inte alla gått runt och varit ”fattiga” och kämpat hela sin tid.

  Det är tragiskt att vi inte bättre förebygger fetman samt hjälper det som faktiskt behöver.

  Hejsan hoppsan!

   Håller inte med om att lägga allt ansvar på samhället/sjukvården. Det är ändå jag som är med min kropp 24/7 och väljer min kost och aktivitetsnivå.

    Mitt ansvar lägger jag inte på sjukvården.

    MEN hade jag varit en av dessa ”fattiga” människor som lägger all min tid på att FÖRSÖKA gå ner i vikt så hade jag önskat att sjukvården hjälpte mej. Nu behöver inte jag det, men jag kan trots det känna empati för de som gör det.

  Va! Kan övervikt va ohälsosamt?
  Jag trodde en sund livsstil var del av patriarkatets förtryck!

  Tycker det blir intressant för oss andra med den typen av dialog som Apan och LD har med varandra här, hoppas på fler diskussioner dem emellan!

  Apropå Apan så är ju hon rätt bra på det där med att strunta i reklammarkering förresten.

  Jag är kraftigt överviktig, men inte dum i huvudet (som många verkar utgå ifrån). Jag vet att jag av hälsoskäl måste gå ned i vikt. Min hållning i livet är dock att jag inte kan gå runt och hata mig själv eller tänka på detta HELA tiden. Även en tjockis måste få leva. Denna hållning är otroligt provocerande för många. Ta hand om er egen skit och vet ni, folk på stan behöver inte kommentera någons vikt eller utseende – ändå är det vanligt. Som sagt, vi tjockisar VET att vi är överviktiga – ingen behöver påtala det. Det hjälper inte det minsta. Önskar alla en härlig sommar!

   Exakt!!!

   Bra skrivet.

   Nej man behöver inte vara dum i huvudet. Man vet vad man ”ska” äta. Jag vet själv. Och det stör ingen att ngn annan är överviktig, alla får välja själva. Men att uppmuntra att inte försöka bli av med stor övervikt/fetma för att det är meningslöst och tråkigt är ju lika sunt som satt uppmuntra till att inte sluta röka.

    Stör väl jättemånga att andra är överviktiga.

    Sen är jag lite allergisk mot att ”alla får se ut som de vill!”. Vaddå hur man vill? Man ser väl ut som man gör. Jag ser inte ut som jag vill. Jag vill ha längre ben, fastare bröst, färre celluliter, mindre näsa… Men nu ser jag ut så här. Jag förstår vad man menar med att alla får se ut som de vill men att inte se ut som man vill är också okej.

     Men överviktiga skammar ju smala personer på löpande band? Och det ska smala personer bara acceptera verkar det som.
     ”Men ääät meeeer du är ju så smaaal!” får man ofta höra, men nåde den som säger ”ät mindreee du är ju såå tjooock!”

      Jag sa aldrig att smala inte skammas. Och jag köper inte argumentet att om någon säger något kränkande till mig så får jag kränka någon annan.

      Det är väl lika dåligt åt båda håll? Men varför sträva efter att vara lika dåliga istället för att sträva efter att bli lika bra på att inte kommentera kroppar öht? Tjock som smal och allt däremellan.

      Ja det är ju hemskt kränkande att folk säger att man ska äta mer haha. Jag har hört det hela min uppväxt då jag alltid varit på gränsen till underviktig och är det fortfarande 34 år gammal. Men jag har samtidigt en kropp många vill ha, en kropp som får synas överallt och som andra strävar efter. Så inte fan blir jag kränkt för att någon säger att jag ska äta mer.

   Tråkigt om du har den erfarenheten.

   Nu var det ju inte det som diskuterades. Tvärt om så diskuterar vi, bl a LDs inställning till ” fattiga” människor som väljer att fokusera på sin hälsa.

   Är en fördom mer okej, än en annan?

   Jag prioriterar min hälsa. Jag är smal till normalviktig. Är jag ” fattig”? Knappast! Är jag snyggare? Lika snygg! Är jag friskare? Ja, utan att vara överviktig så var jag tvungen att ändra vissa bitar hos mig själv. Jag äter minsta möjliga medicin.

   Var finns nackdelen med att själv ta ansvar för sin kropp och sitt mående är faktiskt svårt att förstå.

   //Moa

   Vi alla gör så mycket som är kasst för hälsan – dricker alkohol, röker, är stressade, har ångest, har destruktivt sex, har destruktiva förhållanden, har destruktivt jobb, jobbar för mycket, jobbar skift, äter ”onödiga” mediciner för att stå ut med oss själva,
   ”satsar på karriären” för att fylla ett tomrum, gå in i väggen osv, men inget av detta känns lika skambelagt som att vara ”fet”. Själv är jag normalviktig men lever med massa annan skit och jag tänker mig att jag likagärna hade kunnat vara fet om jag hade haft genitiken för det och jag förstår inte varför det ses som så mycket mutsigare att vara fet än ex sönderstressad. Det är inte bra för hälsan.

    Jag förstår hur du menar. Men det många här inne diskuterar är inte att det är ”smutsigare” att vara fet än stressad utan LDs retorik och hennes attityd mot de som gör andra val än henne, av hälsoskäl.
    Tänk om någon gick ut och sa ”finns ingenting att göra åt stressade människor, ingen hjälp de kan få, om de vill stressa mindre är de styrda av normen och patriarkatet. Så det är bättre att de bara fortsätter vara stressade, även om vissa vill sluta stressa pga hälsan.”

   Linda: Att LD fokuserar på attityder i samhället tycker jag är super.

   Det jag har enorma problem med är att hon inte förstår vad det är hon läser ang sammanfattningarna i diverse studier (och hon är inte ensam för det gör inte många journalister heller) samt då det värsta enligt mig hon med sysslar cherry picking å de grövsta och väljer bara ut det som passar den bilden hon vill sprida.

   Hon luras med att forskning säger att vara överviktig innebär inte hälsoproblem så länge man är fullt frisk (vilket är självklart) och hon luras faktiskt också med att det är omöjligt att hålla sin viktnedgång. Alltid. Och alla.
   Men forskningen säger inget av det.

   Och jag tycker det är illa att sprida okunskap och det i syfte att få till en världsbild enligt hur hon skulle vilja ha den.

   Där ligger min kritik mot henne, inte att hon får folk i större kroppar att känna sig glada över den och sluta skämmas.
   Tyvärr så använder hon dock okunskap och faktafel för att försöka åstadkomma det.

    ? Precis så!

     Håller med trh.

    Ja håller med om allt TRH. Dessutom hon är omöjlig att diskutera nyanserat med när det gäller övervikt. Och har fel för det mesta.

    Men jag tyckte inlägget var rätt kul. Man får inte vara så himla känslig. Skönt för henne att vara nöjd.

  Jag förstår inte riktigt LDs resonemang vad gäller vikt… är man ordentligt överviktig har man mycket vinna på bli av med några kilon. Man behöver inte bli normsmal om det inte är det man är ute efter. Tio kg kan göra under för hälsan. Alternativt stoppa viktuppgången, istället för att öka kanske ett kilo om året så försöker man stå still. Man har rätt få finnas till även om man är fet! Men vill man minska ska man väl inte få skit för det?

   Nej man ska inte få skit om man vill gå ner i vikt. Och man ska inte få skit om man inte vill gå ner i vikt. Eller inte kan. Eller inte orkar. Eller inte.. Ja du fattar nog.

    Fast du får skit, oavsett du vill eller inte, om du inte går ner i vikt när du behöver det.

  Med tanke på all alkohol som LD konsumerat denna sommar så kanske hon har blivit lite avtrubbad i hur hon uttrycker sig. Hon har en oerhört grandios självbild och det är lätt att då förstå att hon skrattar åt andra som lever ett fattigt liv enligt henne. Hon är ganska elak och lyckas inte alltid dölja skadeglädjen hon besitter. Att trycka till är lite av hennes livsluft.

   Och hon är den enda som konsumerar alkohol denna sommar? Jag ser minst 20 så kallade influencers som gladeligen lägger upp bilder på sin alkoholkonsumtion, som dessutom är betydligt högre än LD:s.

    Ehh, vad har det med något att göra? Då är väl deras hjärnor också marinerade? Så om Kalle knarkar och blir helt borta är försvaret att det finns fler som knarkat denna sommar? Jag har sett minst 20 personer som knarkat mer än Kalle. Ja men då så! Du låter som en alkoholist som försvarar sig när någon påtalar att denne dricker för mycket – ”jag har sett minst 20 grannar som dricker mer än vad jag gör!” Get the drill?

    Hon är självklart inte den enda, men personen diskuterade ju HENNES alkoholkonsumtion i relation till HENNES uttalanden.

   LOL för att använda ett uttryck ungdomarna använde när jag själv var en ungdom.
   Vad för himla påstående var det? Var det ett subtilt försök att trycka till LD för att försöka få det att framstå som hon dricker mycket?

   Finns väl hur många som helst som tar nåt glas vin/öl/drink utan att bli avtrubbad.
   Fast vänta nu, kanske är det mitt halva glas vin till maten igår som avtrubbar mina känslor idag och det är därför jag tycker ditt påstående är löjligt?

    Nåt glas? Då har du inte följt hennes insta och storys LOL.

     Hur många glas tycker du är okej? 1? 2?

   Att anklaga LD för överdriven konsumtion av alkohol nu i sommar, då många andra influencers som tex 56 kilo och Matplatsen som inte tycka göra nåt annat än att tuta vin hela dagarna, känns som ett skott över mål.

  Jag är jäkligt trött på LDs tjat om bantning. Det är upp till var och en att göra vad man vill med sin kropp. Tjock eller smal alla har lika värde men ofta får hon det till att det skulle vara fult att banta. Varför? Skulle hon sitta och mala på om hon själv vore pinnsmal?

   Eftersom hon själv är fet och inte vill, orkar eller klarar av att gå ner till normalvikt är det klart att det är mer bekvämt att hävda att det inte är farligt att vara fet och att de som bantar eller äter nyttigt och tränar för att förbli smala har tråkiga usla liv. Hon vet att det är fel men tänker väl som blondinbella att om man upprepar en lögn x antal gånger så blir den till slut sanning. För att helt bortse från debatten om vilken kropp som är snyggast kan vi se på våra husdjur och hur deras vikt påverkar deras hälsa istället. Vad tror du veterinären säger när du kommer med din feta hund som har artros och haltar? Att den nog har ett underbart liv och att fetma inte är någon fara, fortsätt så? Nej, han säger att din hund måste banta annars måste den avlivas av djurskyddsskäl. En häst som är fet blir insulinresistent och får fång, en mycket smärtsam sjukdom. Det finns ingen art som mår bra av att vara fet, vi blir alla sjuka av det. Dessutom påverkar det i högsta grad andra människor att du väljer att vara fet, det är ett samhällsproblem. Sjukvården har begränsade ressurser och när folk väljer att äta sig sjuka innebär det långa väntetider och sämre vård för oss alla.

  Jag förstår inte varför man måste in och peta i vad andra gör med sina liv och med sin tid, eller ha åsikter om hur ”fattiga” andras liv måste vara för att de väljer att leva på ett annat sätt än vad man själv gör.

  Jag mår personligen mycket bättre av att vara ”åt det smalare hållet” (vill inte kalla mig ”smal” rakt av, men ändå, åt det hållet typ)
  både fysiskt och psykiskt. Och jag har provat båda och detta passar mig bäst.

  Hur andra väljer att göra är upp till dem. Och hur de spenderar sin tid är också upp till dem.

  Men oavsett hur andra gör, så är fetma en vällevnadssjukdom, som till och med FN har möten om, hur man ska kunna stoppa den galopperande fetman i världen, hur man ska kunna förhindra förtida dödsfall beroende på fetma osv.
  Jag vet nog vilka jag väljer att tro på, men letar man så kan man självklart hitta undersökningar som säger motsatsen, man kan hitta nästan allt som stödjer ens egen tes, om man bara letar.

  Sedan kan man ju alltid avfölja konton, jag har avföljt LD och en del andra konton de sista dagarna, eftersom jag vill kunna gå in på mitt flöde utan att mötas av mer eller mindre nakna kroppar, detta gäller oavsett om de är feta eller smala, alla gillar inte att få bröst, lår och magar i närbild upptryckta i ansiktet till frukost. Så då väljer jag att inte följa de konton, någon annan väljer annorlunda och det lägger inte jag mig i.

  Allt handlar inte om vikt, mycket handlar om gener också (tänker nu på hypertoni, hyperlipidemi, ateroskleros, diabetes). Men! Stor del av dessa sjukdomar (ja, väldigt stor del) kan också kopplas till kost och motion – dvs de är livsstilssjukdomar. Sen kanske fokuset ska ligga på livsstilen snarare än vikten.

   Säkert delvis borde fokus ligga där. Men även att själva fettvävnaden bidrar till sjukliga tillstånd i kroppen som tex vid insulin och då att man utvecklar diabetes 2. För att nämna bara en sak själva vävnaden är uppkomst till.

    Jo det är väl lite omdebatterat att fettvävnad bidrar till insulin-frisättning om det är det du menar? Men säkert mer än vad man ännu kunnat påvisa. Har hört om såna studier. Länka gärna om du har någon. Annars är väl ”insulinresistens” (dvs insulinfrisättning till följd av högt/frekvens intag glukos mm) det vi lär oss i skolbänken (iaf på läkarlinjen).

     Ja det var bla det jag tänkte på. Tror inte jag har något bokmärke till studier i mobilen men ska killa senare. Återkommer förhoppningsvis.

     (Men jag har för mig att jag har länkar en uppsjö med material och studier hos LD)

      Kämpa kämpa

    Mer i detalj om hur övervikt och fetma påverkar kroppen.
    ”Fettceller syntetiserar många hormoner och proteiner som påverkar kroppen, studier visar att det finns en tydlig korrelation mellan total fettmassa och den hastighet som proteiner och hormoner frisätts från fettceller. Fettcellerna utsöndrar proteiner som har särskilda egenskaper, dessa bidrar bland annat till aktivering av inflammationssystemet, en särskild typ av inflammatoriska celler som heter makrofager aktiveras och attraheras till fettvävnaden.

    När dessa celler väl attraheras till fettvävnaden tros de påverka fettvävnaden, en högre andel inflammatoriska celler i fettvävnad är associerad med en kraftigare inflammation.

    Fettceller utsöndrar en särskild typ av proteiner som heter adipokiner vars funktion är att attrahera inflammatoriska celler till området. Inflammationen som ses vid övervikt och fetma kan bidra till insulinresistens, hjärt-kärlsjukdomar och flera andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.

    Förbränning av särskilda fetter (triglycerider) i fettceller leder till frisättning av fria fettsyror (FFA), triglycerider transporteras ut i blodet till olika celler och vävnader där de är metaboliskt användbara. Koncentrationen av fria fettsyror i blodet är förhöjd hos individer med fetma och mängden triglycerider i blodet reflekterar den förstorade fettmassan hos dessa individer.

    Ackumulering av slaggprodukter från fettmetabolism (e.g ceramides) är i själva verket toxiska biprodukter som ansamlas i fettcellerna och leder till fettförgiftning (lipotoxicitet), en ohållbar miljö uppstår i cellen (cellulär dysfunktion) vilket leder till att cellen till slut går under, ett fenomen som kallas programmerad celldöd eller apoptos.

    Förhöjda nivåer av blodfetter (fria fettsyror), inflammatoriska signaleringsämnen (adipokiner) och fettförgiftning (lipotoxicitet) i insulinkänslig vävnad (skelettmuskulatur, lever, fettvävnad och beta-cellen) bidrar till utvecklingen av det som kallas insulinresistens vilket innebär försämrad signalering och signaleringssvar när celler och olika vävnader exponeras för hormonet insulin som är avgörande för människans ämnesomsättning”.

     Thank you verry much !
     Nu behövde jag inte leta. ??

     Jag har någonstans länkar till flertalet studier som verkar påvisa detta (och är också en helt rimlig slutsats med tanke på korrelation en mellan övervikt och diabetes 2), men du verkar ha tillgång till en. ?

   Vikt, kost och motion hör ju liksom ihop.

    Inte nödvändigtvis.

  Jag har lätt att lägga på mig och lägger därför ner mycket tid på att hålla kroppen hyfsat i trim eftersom jag
  1. Har en gammal knäskada och inte vill belasta knäna mer än nödvändigt.
  2. Håller på med ridsport och inte vill utsätta en stackars häst för mer belastning än nödvändigt.
  3. Gillar vandring mm, vilket är lättare utan en massa övervikt.
  4. Jag älskar vintagekläder, lycka till att hitta sådana kläder i storlek 44+.

  Men om jag lever ett tråkigt liv enligt LD eftersom jag tränar dagligen samt är noggrann med vad jag äter (äter tex bara pasta, gräddsås , chips etc några gånger per år) så får det atå för henne. Jag tycker mitt liv skulle bli tråkigare och jobbigare om jag vägde 100+ kg pga ovanstående anledningar.

   Jag var också gravt överviktig en gång i tiden. När jag slutade äta godis och kakor flera gånger i veckan så upptäckte jag att det smakade mycket bättre de få gånger jag faktiskt åt kakor och godis.

   I övrigt, är det bara sex och barn som gör livet värt att leva enligt Lady Dahmer? Är de som inte har sex och inte har barn innehavare av fattiga liv?

   Exakt! Har varit överviktig och jag lovar att mitt liv BÖRJADE när jag blev normalviktig. Har förresten hållt vikten sen dess, för de som på något sätt ursäktar sin övervikt med att de tror det inte ”funkar så”, pga några galna feminister inbillat dom det.

  Fy fan vilken unken kommentar!

  Men satan vad hon debatterar emeot. Aldrig kan hon ge sig. En kvinna ger superkloka ord, är saklig, inte otrevlig och kommer med rätt fakta. Överskott kalorier = övervikt men att sjukdomar/mediciner kan ställa till det men det är bara en minoritet det gäller.

  Otroligt dum och elak kommentar.

  Onödigt!

  //Moa

  I mitt yrkesliv träffar jag diabetiker. Diabetes är inget skämt, det försvinner inte och det kommer inte pga du har ätit för mycket godis.

  Diabetes är en hemsk och allvarlig sjukdom, med stora biverkningar.

  Och ja, flertalet har en övervikt och flertalet behöver få en annan livsstil. En del får Diabetes ändå, men andra kan få en avsevärd förbättring.

  Att banta/gå ner i vikt/späka sig själv – whatever du vill kalla det. Men det handlar om hälsoaspekter och det handlar om livet.

  Att man får en förändrad kroppsform är en trevlig bieffekt, men glöm aldrig bort att hälsan är det primära.

   Men är det övervikten i sig eller livsstilen som orsakar diabetes? Undrar alltså på riktigt.

    Det finns två typer, typ 1 får många som barn och det är mer smala/normalviktiga som får den. Tror inte forskarna vet riktigt varför en del drabbas men min egen slutsats är väl det vanliga av en blandning av gener och miljö?
    Typ 2 beror på kost och kan behandlas med kostförändring, där är det oftast vuxna och överviktiga som diagnostiseras. Man kan även få medicinsk hjälp om kostomläggning inte funkar.

     Typ 1 diabetes är så spännande (förlåt för uttryck, men jag tycker verkligen det) – min mormor har haft typ 1 sen hon var sju år. För ett tag sen när jag var med henne till diabetessköterskan berättade hon att om det kommer in ett barn med diabetes vet man att det kommer komma fler inom kommande veckor. Hon menar att sjukdomen kommer som i skov, typ 1 diabetes är dessutom markant överrepresenterat i norden, främst Finland. De misstänker att det har någon med D-vitamin att göra. Hur som helst, man ”får” inte typ 1, den föds man med kanske pågrund av mammans D-vitaminintag, men det är ju bara en teori än så länge. Med typ 1 kan man inte producera insulin alls, bukspottskörteln är ur funktion.

     Typ 2 har man fixat på egen hand. Där har man misshandlat sin kropp under så pass lång tid att bukspottskörteln inte kan reglera insulinnivåerna, men det är ju fullt möjligt att bli frisk från typ 2.

      ”Typ 2 har man fixat på egen hand. Där har man misshandlat sin kropp…”

      Ursäkta?! Typ 2 är otroligt ärftlig, både barn och syskon till drabbade löper ökad risk. Hur förklarar du det? Smittar det, eller är det idiotin i att ”misshandla sin kropp” som är ärftlig?

      Typ 1 innebär autodestruktion av pankreas/bukspottskörtelns betaceller (de cellerna som producerar insulin). Andra celler funkar förhoppningsvis 🙂

    Det kan vara både och. Livsstil (kost motion osv) är en avgörande faktor.
    Mycket kroppsfett är en annan, eftersom det ger en bevisat ökad risk för insulinresistens. Med mycket kroppsfett kan det alltså bli svårare för kroppen att tillgodogöra sig insulinet som produceras naturligt i bukspottskörteln, och man utvecklar diabetes typ 2.
    Lady dahmer förnekar gärna sambandet mellan fett/diabetes och hänvisar bara till livsstil, men båda sakerna spelar som sagt in.

     Detta gäller alltså bara typ 2.
     Typ 1 är en autoimmun sjukdom där man ännu inte vet riktigt vad som orsakar det.

    Övervikt och livsstil hänger ihop så svårt att frikoppla men bukfetma ökar risken för för diabetes typ 2 och högt blodtryck.

     Inte bara bukfetma utan övervikt och fetma generellt. Ökar risken även för flera andra sjukdomar.

   Varför är ändrad kroppsform en ”trevlig” bieffekt? Kan det inte bara få vara en bieffekt utan värdering?

  Om man är kraftigt överviktig – så överviktig som många av de ”kroppspositiva” personerna man ser på Instagram t.ex. – så handlar det ofta om ätstörningar. Alltså inte om livsglada, positiva människor som bara njuter av god mat och inte bryr sig om normer kring hur en snygg person ska se ut. Där finns i allmänhet mycket mer bakom övervikten och att ha en ätstörning är inte varesej roligt eller tecken på frihet och kroppspositivism. Det är ett fängelse för väldigt många och att då istället för att ta sig ur fängelset, försöka se det som en trevlig och positiv plats att vistas på, är för mig väldigt ledsamt.

   Vilka kroppspositiva är det du syftar på som har ätstörningar?

   (Sen skulle jag säga att majoriteten av kvinnor har någon form av ätstörning.)

   Lägg av med att hobbydiagnostisera andra.

    Jag skriver ”ofta”, inte alltid. Jag känner tillräckligt många med kraftig övervikt (jag pratar inte om småmulliga) som är i den situationen pga en ätstörning de inte kan få bukt med. Ätstörningar kan se ut på så många sätt (och ja, jag tror också att de flesta kvinnor tyvärr har någon form av stört förhållande till mat…) men jag tror att ytterst ytterst få tycker det är mysigt och trevligt att väga 100+ kilon och ofta mycket mer + än så. Samtidigt är det befängt för omgivningen att påpeka folks ”ohälsosamma” övervikt som om det skulle vara en nyhet och till hjälp. Jag tror snarare att den ”hjälpsamheten” gör att man blir irriterad, frustrerad och arg och söker sig till sk ”kroppspositivism” som backup när omgivningen beter sig som besserwissers. Och inte fattar nånting – jag har själv haft en ätstörning (fastän jag aldrig var kraftigt överviktig) och det var ett helv*te och inga käcka kommentarer från omgivningen hade nån inverkan på mitt problem.

  Men fan Camilla, du vet ju vad som händer när du lägger upp ett inlägg om LD, oavsett vad det gäller (bantning, feminism, hennes konst). Nu kommer kommentarsfältet att fyllas av negativa kommentarer om LD:s vikt, hennes utseende, hennes liv, hennes vanor (som om någon känner till dem), hennes lathet (som ingen jävel vet något om), hennes psykiska hälsa osv. Kan du inte bara sluta med sådana här inlägg som du vet kommer att generera allmänt hat mot LD?

   Och snart dyker THR upp som gubben ur lådan och skriver milslånga inlägg med syfte att förgöra LD.

    Och ”svar på tal” som hon egenhändigt ”vinner” alla gånger eftersom ingen ju bara förståååååår att hon egentligen skriver så snällt och vänligt, alla härskartekniker till trots.

     Hahaha klockrent! ? (Anonym 12.07).

    Bra taktik att förebygga mina argument med att redan i förväg misskreditera mig.

    Applåder till effort och kreativitet. ??

     De försöker väl variera sig om det går. Din vana gör att du klarar detta också, fast det är trist att folk inte slutar med trakasserierna.

      Vilken tur att trh har dig du tappra riddare.

        Oidentifierbar var det ja..

         Oohh, vad du skräms. För att skrämmas måste man nog ange några specifika detaljer, som bara den berörda känner till. Annars blir det bara lösa skott.

          Jag försöker inte skrämmas alls.

           Så fyndigt.

     Svar i modd.

     De försöker variera trakasserierna mot dig. Folk är ganska påhittiga när det gäller att försöka trycka till någon.

      Trakasserier! Hahaha ?

       Du vet talessättet: Skrattar bäst som skrattar sist. Lägg det på minnet.

        ??

         Har sett, men svarar inte. Till skillnad från ditt: ”Har sett och svarat”. Hänger du med?

          Japp. ?

   Här är kommentarsfältet fyllt med änglar om ju jämför med den elaka mobbingen i kommentarerna till inlägg om Bella.

  Hon är så j-la passivt aggressiv i sina utläggningar. ”Jag äter bättre mat än alla smalisar, så det så!!!!!”

  Hon blir arg när folk förmodar att hon (och andra överviktiga) bara äter skit, men påstår samtidigt att hon äter bättre än andra?

   T.ex. de där påsarna med gifflar.

  Klart min kropp skulle må bra av att gå ner 10-15-20 kg. Alla extra kg belastar mina leder (lider av ehlers-danlos syndrom) men har aldrig aktivt försökt gå ner i vikt. Tappar ett kg här och ett där. Och ibland dyker de upp 3 nya. Målet är att i alla fall inte öka i vikt och kunna röra på mig efter kroppens förmåga. Vissa satsar på att gå 10-15000 steg per dag. Mitt mål är 3000

  Fattar inte vad problemet är. Vi lever i en värld av alternativ sanningar. Tycker det är tråkigt och tragiskt att hon inte kan se sin del i det hela. Det är väl ingen(normalfuntad) människa som inte vill att alla ska få se ut som de gör?

  Men jag vänder mig emot outbildade människor som uttalar sig om medicinska frågor. Det är problematiskt. Hon är inte medicinskt skolad och ska således inte prata om vad som är ”bra” för kroppen eller inte. Faktum är att det är en välfärdssjukdom. Det är ännu ett tecken på hur vi i bäst konsumerar. Vi äter, shoppar och reser som att det inte fanns en morgondag. Och nej jag skuldbelägger inte ”tjocka” men att inte se konsekvenserna och de bakomliggande faktorerna är bara sorgligt.

   Tack! Skönt att vi är fler som sett och tycker samma.

    Oh the irony…

     Oh the wishful thinking ? ?

  Det är gener som styr vår individuella byggning.
  Handlar ju inte om att vara smal/tjock utan vad vi stoppar i oss för att avgöra om det föreligger ngn fara…

  Smalt byggda personer som äter fel kan drabbas av samma åkommor som en större individ.

   Ja absolut. Har man anlag för högt blodtryck som smal bör man minska på saltet och röra sig mer. Fattar inte vad motsägelsen är? Jag är smal och bör minska mitt natrumintag pga medicinska skäl. Röra mig mer och äta bättre. Ingen har väl sagt emot det?

   Övervikt och fetma beror på gener endast i ca 4-5 procent av fallen. Det rör sig då om en genmutation i den gen som påverkar mättnadskänslan.

  Jag väger för mycket men jag får väga nackdelarna med övervikten mot nackdelarna med bantning. Att hela tiden tänka kalorier, förbjuda mat, räkna kilon gör mer negativt för mig än de extra kilona. Så väljer jag att tänka.

  Ett annat problem idag är att det är ”inne” att vara hälsosam så det är väldigt lätt att gömma sin ätstörning bakom ”jag tänker på hälsan”. Ortorexi uppmärksammas inte som ett problem utan snarare hejas på som något hälsosamt ideal som alla borde sträva mot. Och det ses som mer hälsosamt än att ta den där extra tårtbiten trots att man väger för mycket.

   EXAKT! det är svårt med balansen idag och detta med träna hysteriskt är inte riktigt bra det heller. Blir fan helt matt av såna där konton där allt ska vara chiapudding och sjutusen träningspass??

    Det finns ju ett mellanting också. Jag styrketränar ca 2 gånger i veckan och går i snitt 10 000 steg per dag. Äter det mesta men överäter inte. Räknar inte kalorier men har grundläggande koll på hur mkt kolhydrater, fett och protein som behövs i varje måltid för att jag ska funka och må bra 🙂

    Måste det vara åt ena eller andra hållet?

     Men herregud sa någon det? Vad har hänt här inne? Läser inte folk vad de svarar på? Har ni drabbats av kollektiv analfabetism?

      (Sorry att du fick ta min irritation)

  Jaha, försöker du gå ner i vikt? Då måste du ha ett fattigt liv för att orka ödsla tid på det.

  Poängen med det är väl bara att förminska människor som gör andra val än hon gör. Hon tänkte inte ens på att man kan, som Anna, vilja ha ett längre liv med bättre livskvalitet.

  Övervikt mår ingen bra av i längden.
  Hur mycket LD än försöker intala sig själv och andra det.

  Men rått underförstått tror jag hon menar att livet kan gå åt helvete även om man är smal och hälsosam. Vi såg hur det gick för en bloggerska nyligen och finns flera andra exempel ?

  Så förstår LD:s tanke att njuta av livet och sluta kriga mot sig själv. Att det finns viktigare saker att tänka på än några kilon hit eller dit.

  Jag tycker att om man mår bra och är lycklig med +20 kg, så kör på.
  Men om man inte mår bra, så bör man göra något åt det. Oftast är det nåt i själen som gör ont och det sätter sig på kroppen.

  Hur som helst, det gäller att hitta sin egen balans och där måste samhället bli mycket bättre på att acceptera att alla har olika mittpunkter.

  Vad tycker ni om sådana som mig som har valt att göra en magsäcksoperation? Jag fick min bekostad av sjukvården trots att jag var fullt frisk med mina 100 kg till mina 170 cm. Nådde knappt upp till BMIkravet som vården har.
  Jag ville ha en magsäcksoperation pga att jag var så ofantligt trött på att vara tjock och ville inte behöva bli sjuk av min övervikt, vilket hade hänt om jag fortsatte gå upp. Jag har gjort operationen bara för min egna skull, jag har nu gått ner 25 kg och har ungefär 8 kvar jag vill gå ner. Mår tusen gånger bättre och SER tusen gånger bättre ut i mina egna ögon.
  Är jag en dålig människa som inte bara accepterade min övervikt och levde med den?

   Du gör väl vad du vill med din kropp tycker jag?‍♂️ Vill man operera sig smal så gör man. Vill man fixa större bröst så gör man det. Vill man ligga i sängen och äta chips resten av sitt liv så gör man det. Vill man röka och dricka så gör man det. Vill man extremsporta så gör man det.

   Jag gjorde en överviktsoperation eftersom jag kämpat met fetma i tiotals år och för att operation är den enda idag kända metoden som ger en varaktig viktminskning. 90-95% av fetmapatienter som går ner i vikt med andra metoder har gått upp allt eller mer inom fem år. Med en överviktsoperation är andelen lyckade patienter runt 2/3 efter fem år. Så en operation är ingen garanti utan ett verktyg för att få oddsen på sin sida om man dessutom gör en livsstilsförändring.
   I skenet av detta kunde jag inte bry mig mindre om vad andra anser, jag gjorde detta för mig själv och för min familj och det är banne mig det bästa jag gjort. Jag fick mitt liv tillbaka och är så otroligt glad och tacksam för det varenda dag!

   Jag har inget emot det. Bara du mår bra och känner att det gav mer livskvalité!
   Tycker absolut inte du är ngn dåligt människa alls, du har ett liv och nu mår du bättre på flera plan och det är hur DU mår som räknas.

   Bra beslut! Och grattis till resultatet, det är inte direkt ngn räkmacka att operera sig.
   Min svärmor har gjort samma resa och den som säger att det är en snabbmetod är helt ute och cyklar!

  Fetma är t ex en av orsakerna till gallsten, som LD opererats för. Ironiskt att inte själv se att fetman inte är bra ur hälsosynpunkt. Jag fattar inte varför hon envisas med att ha fel i sin argumentation. Och, som nån skrev, helt klart matstörd. Den restaurangmat hon la upp i sin story var mat för många, inte för två. Jag tycker det är obehagligt att hon framstår som en fetförebild för unga kvinnor, ”man kan lika gärna ge upp och äta som en häst för det går inte att bli normalkroppad utan att svälta sig”
  Så småningom kommer sjukvården kräva långt mer av feta, precis som de gjort med rökarna. Skattepengarna räcker inte till annars.

   Jag trodde också det var mat för minst fyra. Menar du att hyllorna med mat var för två pers? Då börjar det faktiskt likna My 600-lb life.

    De la bara ut att de var två, men det måste ha varit fler där, tror inte att två kvinnor får i sig allt det där.

    Man såg minst femton rätter på ett av fotona och då skymtar det mer mat på andra sidan, ganska omöjligt på två personer. Särskilt som det dök upp tre efterrätter sen.

     Nej,det verkar som att det bara var de två enl den andra kvinnans stories.

     Fast det var ju pinchos med tapas och andra smårätter, att säga minst femton rätter får det ju att låta som om det var normalstora portioner.

      Jag vet exakt hur stora Pinchos rätter är, äter ofta på Pinchos. Jag tror fortfarande att det är svårt för två kvinnor att äta så mycket, så jag har en känsla av att de var fler än två på den maten.

      Alla med ögon kunde nog dessutom se att det inte var normalstora portioner.

       Alla här har inte sett storyn utan det någon skriva att hon och en till beställer in femton rätter och delar på.

        Ser*

     Var tvungen att kolla igen för att se om det var så otroligt mkt mat som det verkar på er. Antar att ni är såna som petar i maten men jag skulle lätt kunna äta hälften av det där iaf. Som en person på 53kg till mina 171cm. Japp! Sedan vill man väl smaka på många olika saker när man äter tapas, man kanske inte äter upp precis allt på alla tallrikar..

  Bantning har fått en sådan negativ klang. Finns så många patientfall jag hade velat diskutera (men inte får) som bevisat att man kan äta mer sunt och få extremt positiva effekter på sin hälsa, ffa gällande sjukdomar. Patienterna har bara behövt göra mindre förändringar i sin livsstil men fått positiva hälsoeffekter som kommer underlätta och förlänga deras liv med minskat lidande. Hur är det ”fattigt” att ”banta” om kroppen ger fysiska signaler på att må dåligt av sin övervikt? Allt är inte svart och vitt…

   Bantning är ju kortsiktigt. En livsstilsförändring med bättre kost för alltid är det som krävs. Bantning leder till att du återfår all förlorad vikt när bantningen upphör.

  Tror ni på riktigt att överviktiga inte är medvetna om risker med vikten? Att de inte vet att man kan gå ner i vikt? Tror ni att de sitter hemma och på riktigt tror att choklad är nyttigt?

  Ni får det att låta som att överviktiga är totalt omedvetna om vad övervikt kan leda till, som om de vore helt avskärmade från samhället och inte kan ta till sig fakta.

   Exakt. Fattar inte grejen med denna spelade oro för deras hälsa. Ha lite jävla empati och lyssna på vad de säger istället. Men folk är itutade att man måste vara lat och korkad för att man är överviktig? Skäms för mänskligheten.

   Har du läst LDs inlägg om vikt ens? Verkar inte så.

    Ja det har jag men jag pratar inte om hennes inlägg jag pratar om vad folk här inne skriver.

     Som handlar om vad LD skriver om risker med övervikt ja.

      Skilj på två saker här.

       Absolut, ska genast gå in och skriva om något som inte alla andra diskuterar!

   11:03

   Många som följer LD tror på det hon säger och sprider det sedan vidare, så nej jag tror inte ”alla” vet. Hennes paroll är ju att de flesta överviktiga är friska med bra värden mm.

   Men ingen diskuterar vad LD äter.

   Blanda inte ihop sakerna. LD ifrågasätter ”fattigas” kostvanor.

   Stor skillnad!

   //Moa

    Blanda inte ihop saker själv nu. Läs om läs rätt.

     Någon har nämnt kanelsnurrorna. I övrigt handlar det om LD:s uttalanden.

     Självklart diskuteras vad man
     Gör eller inte gör eller varför. LD initierade den diskussionen genom att sprida sin okunskap. Det är det som bemöts. Inte vad hon inte bör äta.

     Inte heller någon ger tips om hur
     LD ska eller inte ska göra heller.

     Kritiken riktar sig mot vad LD säger inte vad hon gör eller hennes egna val.

     //Moa

   Jag är 100% för kroppspositivism. Alla har rätt att synas, finnas till på samma villkor, och bemötas med respekt, oavsett storlek, utseende, kroppsfunktioner osv. Jag skulle aldrig kalla någon dum eller lat eller något annat baserat på hur de ser ut.
   Det är en helt annan sak än att vara uppmärksam på de risker som övervikt och fetma faktiskt innebär. Jag tycker inte att man måste prata diabetes så fort man ser en fet person, men att som LD totalt förneka fetma som en riskfaktor är oansvarigt. Hon borde inte uttala sig om sjukdomar alls när hon inte på långa vägar är så påläst som hon låtsas.

  Men om man har ett tragiskt och fattigt liv, är det okej att ägna sitt lilla skitliv åt att banta då?

  Frågar åt en kompis

   Hahaha!

  LD är en idiot!
  Ja jag tycker det är fel med dessa människor som hetsar för att vara magra och sedan kallar det ”smala”, som hela tiden tänker på allt dem äter och undviker mat pga fet och socker. Det är okej att äta hälsosamt men vill man unna sig ibland är det inte heller fel.
  Dem flesta idag äta inte hälsosamt och är normalviktiga eller har lite extra hull.
  Dock är det fel att vara så överviktigt att det påverkar din hälsa negativt och INTE försöka göra något åt det. Är man så överviktig att det är skadligt förhälsan SKA man försöka gå ner i vikt, sedan är det svårt att gå ner för visa pga sjukdomar eller andra problem, men då får man göra så gott man kan eller om man kan få hjälp av sjukvården.

  Övervikt leder till smärta i leder och kroppen som gör det svårt att röra sig, diabetes, hjärt- och kärl sjukdomar, mm Det är onödigt att bli sjuk, lida och dö i förtid bara för att man vägrar ta hand om sin kropp och hälsa.

  Lite hull har ingen dött av, men övervikt som påverkar hälsan är farligt!

  Jag håller med både LD och Apan här. Jag upplever att LD pratar mer om bantning och diet än de flesta andra, inklusive de som bantar.

   Men LD har fel även där.

  Jag vet hur det är att gå från 52 kilo till att efter 2 graviditeter ha gått ner till i varje fall 58 kilo. Jag vägde 73 som höggravid. Nu efter ett antal år, sorg, stress, utbrändhet hållit 70 kilo ( som är min höggravida vikt )…Vad har det gjort med mig o min kropp, fick hälsporre, ont i knäna, artros, problem med magen, svårt att knyta skosnören. Njuter jag? Nej inte av min fysiska hälsa eftersom jag vet skillnaden att bära sin vikt på 52 o 70 kilo. Att hetsa över kroppens storlek gör jag inte, där är jag med LD, men att förespråka en överviktig kropp som i långa loppet ger skador för hälsan= Nej. Snart ut på prommis.

   palla prommis i hettan…?

   Jag vägde 62 kg som vanligt och som höggravid låg jag på 96 kg. Jag är en sådan som lägger på mig vätska direkt under en graviditet. Fick havandeskapsförgiftning båda gångerna vilket också gör att man svullnar lätt.
   Jag svettades bort allt förutom 10 kg de första 2 månaderna efter förlossningarna. Men jävlar vad tungt det var. Jag vägde mer än min sambo som är nästan 3 dm längre än mig.

   Men hon förespråkar ju inte en överviktig kropp!!! Hon säger bara att alla kroppar ska få finnas och att tjocka personer inte ska skammas. Herregud, läsförståelseförmågan i detta kommentarsfält lämnar mycket att önska!

    Det är helt otroligt hur folk läser. Orkar de inte? Kan de inte? Något är ju allvarligt fel med läsförståelsen i alla fall.

  Intressant att se hur många som sitter inne med kunskap, ursäkta ”kunskap”, men kanske framförallt åsikter om fetma.
  Det måste bero på er egen rädsla för fetma som gör att ni ”bryr er” så mycket om andras kroppar, eller hur? Vi alla vet att ni inte kunde bry er mindre om andra människor, men när ängsligheten för övervikt dyker över er måste ni få känna er lite bättre än tjockisen ni just gick förbi. Att upplysa en överviktig om eventuella faror är som att säga till dem att de är dumma i huvudet. Vilket jag förstår att många av er tycker att tjockisar är, för varför skulle man annars välja att vara tjock? Bakomliggande faktorer viftar ni bort, ett faktiskt val att inte bry sig om sin övervikt provocerar er helt otroligt mycket, FÖR VEM FAN VILL VÄLJA ATT VARA TJOCK? Jadu, antagligen människan som mår bra. Till skillnad från er ängsliga stackare som måste föra över er egen rädlsa, ängslan och osäkerhet på andra människor. För face it, ni bryr er inte, inte egentligen.

   Tack!!! Man lindar in sitt fetthat i en falsk omtanke om den tjockes hälsa.

   Oj, bitter much?
   Du projicerar precis all din egen bitterhet på människor du inte vet något om och antar att de tycker lika illa om dig som du själv gör.
   Men du har ju rätt – ingen bryr sig ett skit om dig, inte egentligen.

    Vad fan..

   Eller så har vi suttit där vid släkt och vänners sida och sett det negativa med övervikt? en familjemedlem på 30 års högsta önskan är att få barn och familj, kan ej bli gravid pga övervikten vilket är otroligt jobbigt för henne. En annan person som vid 35 års ålder vart inne akut pga hjärtproblem 3 ggr, en man som pga fetma och nu vid 50 års ålder har diabetes, hjärtproblem och tveksamt om han ens kommer leva i 5 år till PGA FETMAN!
   Det är jag som stöttar min gråtande familjemedlem som önskar barn men har otroligt svårt att gå ner i vikt, som får samtal om att man behöver komma till akuten då han är in igen pga hjärtat och dem vet ej om han klarar sig denna gång, mm. Det är ju inte så att jag går runt och ser ”ner” på tjocka människor jag möter, eller kommenterar att folk är överviktiga, för det vet dem redan om, inget dem behöver informeras om.
   Blir dock ARG när folk tycker att man ska uppmuntra fetma och ohälsosam livsstil!

    Vem är det som tycker att man ska uppmuntra fetma och ohälsosam livsstil? Och vem är det som uppmuntrar fetma och ohälsosam livsstil?

     LD tycker det är OK att vara tjock. Skriver peppiga och fina saker om att vara fet. Och eftersom det inte är OK att vara tjock och det inte finns något peppigt fint med för mycket fett på kroppen så får hon också finna sig i att folk påtalar detta för henne. Tycker du inte? Läs hennes fettopositiva blogg!.

  Jag förstår inte, det finns så många sjukdomar och sjukdomstillstånd som kan drabba överviktiga. En del orkar inte leka med sina barn ens. Men att säga att ” alla kan inte gå ner i vikt” stämmer inte ! det handlar alltid om Kalorier in och kalorier ut. Alla kan ! Jag förstår inte hur man kan utsätta sina barn att ha en förälder som är sjuk, inte orkar eller inte kan göra saker pga av sin vikt. om du är sjuk och det är bevisat att det är pga av din vikt så ta tag i det ! Sömnapne & diabetes är bevisat att det försvinner om man går ner i vikt ! Att då skylla på att ” jag trivs som stor” jag vill inte se ut som alla andra” är bara så urbota dumt ! det finns ingen som inte kan gå ner i vikt om man är överviktig ! jag blir såå trött…

   Åh en dietist på tråden.. Får jag ställa en fråga? Jag är lätt desperat. Du behöver självklart inte svara om du inte vill/kan/orkar/vad det än är.

   Jag är jääääävligt överviktig. Närmar mig 3-siffrigt till mina 159.
   Jag kontaktade en dietist som försökt hjälpa mig med hur jag ska lägga upp kost och motion osv men ingenting händer.
   Har nu lagt ner henne för att jag tröttnade? men vad är nästa steg…typ?

   Och du är dietist? Det handlar inte alls alltid om kalorier in och ut, ta dig en titt på ny forskning. Om det är så enkelt, hur kan jag som har ett bmi på 18 äta mer och onyttigare än folk som är betydligt större än mig? Ingen har väl heller sagt att den trivs med att vara överviktig eller att den vill vara tjock för att inte se ut som alla andra. Inte ens LD säger det. Och på vilket sätt skadar det dig personligen att folk som är tjocka får finnas till utan att förgås i självhat? Fattar verkligen inte detta, hur kan man bli så provocerad? Antar att du själv är väldigt fixerad vid din egen vikt för att bry dig så här mkt om andras..

    Att du som har ewtt bmi på 18 och kan äta onyttigt utan att påverkas samtidigt som andra med högre bmi måste äta avsevärt mindre har precis allt att göra med kalorier in vs kalorier ut. Ni har nämligen helt olika basalförbränning. Kalorier in ut för dig ser inte ut som för någon annan, men båda påverkas av att överskrida mängden in vs mängden ut.

   Senast igår läste jag en artikel om att ny forskning visar på att det är MYCKET mer komplicerat än kalorier in/kalorier ut.

   Dietist är du i alla fall inte för då borde du dels ha en mer respektfull hållning och dels vara mer påläst på modern forskning som visar att det inte är så enkelt som kalorier in och ut.

    Precis. Otäckt om det är vad dietister säger till dem de ska hjälpa. Hoppas personen är ett undantag i sin yrkeskår…

   Mardröm att få en så inskränkt dietist som dig någon gång i livet. Skrämmande. Snälla, för allas skull, byt jobb.

  Flera av dessa kroppspositiva konton på Instagram, det är så lätt att se vilka som är nöjda med sin kroppsform och de som inte är det. Det är viktigt att älska sin kroppsform oavsett storlek och form, jag anser dock att de normaliserar övervikt och fetma. Jag har själv övervikt, älskar min kropp – dock mår jag inte bra fysiskt och mentalt av det.

   ”älskar min kropp – dock mår jag inte bra fysiskt och mentalt av det.”

   Dagens självmotsägelse eller vad..?

    Klart man älska sin kropp, trots övervikt och dess negativa effekter.

  Varför bryr ni er så om vad hon skriver? Varför så arga?
  Tror knappast att någon kommer tänka ”åh nu ska jag bli fet för att ld promotar det”. Däremot kanske någon som redan är fet mår mindre dåligt över sig själv och det kan vi ju alla komma överens om är positivt.
  Psykisk ohälsa är också livsfarligt!

   Man måste väl få säga sin åsikt? 🙂 folk svarar bara på LDs påstående. Det betyder inte att det är det enda man bryr sig om eller att man är arg ?

    Absolut får man säga sin åsikt, men man behöver inte kränka människor för det. Det är dessutom många i detta kommentarsfält brinner för andras yttre men skiter i deras inre.

    Har ingen aning om vad du har skrivit. Har du inte skrivit en arg kommentar så behöver du inte bry dig om min kommentar. 🙂

  Allt behöver inte vara så svart eller vitt enligt mig. Man kan ha ett kroppspositivt konto, jobba för att alla ska acceptera sig själv som de är – och samtidigt inte håna människor som vill gå ned i vikt. Tyvärr tycker jag att hennes inlägg blir väldigt hånfullt. Att håna människor som vill gå ned i vikt (av vilken anledning det än är) är inte rätt väg att gå om ens syfte är att jobba för kroppspositivism.

  Det mer eller mindre omöjligt behålla en nerbantad vikt om du varit kroniskt överviktig (dvs haft övervikten i minst ett par år (inte bara t ex en graviditet)). Kroppen kommer via hunger och annat kämpa sig tillbaka till den höga vikten. Det enda som hjälper är överviktsoperationer som på något vis återställer hormonbalansen och sätter en ny balansvikt. Och nä: det är inte så enkelt som ekvationen kalorier in = kalorier ut. Hormonsystemet är mkt mer komplicerat än så.

  Har själv opererat mig och den lättnad när astma, sömnapné, högt blodtryck, dåligt blodsocker mm försvann är enorm. Plus att jag inte går hungrig hela tiden trots mkt små portioner. Orkar äntligen träna (innan gjorde det ont och orken fanns ej) och fått tillbaka mitt kroppsliga självförtroende. Då var jag ändå bara på gränsen till att få operation i mitt län (bmi 36 vid remiss). Tror inte ens folk uppfattade mig som speciellt fet, mest lite lagom tjock o glad. Nu 35 kg lättare och livet är ljuvligt.

   Att det inte går att hålla vikten är en dålig ursäkt. Det går utmärkt och det finns många som bevisligen gjort det. Personligen tycker jag sådana som du använder upp offentliga medel som kunde gjort bättre nytta någon annanstans. Ät bättre mat så går man ner i vikt och stannar där.

    Och jag är glad att hon numer mår ljuvligt, tack vare bla mina skattepengar. Ser hundra gånger hellre att min skatt går till vård, skola, omsorg än till något annat.

     Hennes operation kategoriseras som vård så du kan vara glad att dina pengar använts väl 🙂 en sådan operation kostar runt 70 tusen spänn och det tjänar man snabbt in vid uteblivna sjukskrivningar, förlängt liv och arbetsliv med mera.

    Landstinget skulle aldrig betala operationen om den inte var nödvändig och besparade samhället pengar. Jag betalar in mångfaldigt mer i skatt per år än vad operationen kostade… några extra yrkesverksamma år för mig är en stor vinst för samhället. Hade kunnat betala den själv men det är faktiskt nödvändig sjukvård, ingen skönhetsop.
    Sen: all forskning säger emot dig. Att gå ner i vikt klarar de flesta men behålla den klarar ca 5% av de som bantar. Vid överviktsop handlar det om mellan 65-80%.

    Läskigt med folk som inte tar till sig forskning och vetenskap utan tvunget ska hålla fast vid sitt ”nej det är bara en dålig ursäkt”, helt resistenta mot fakta.

    Anonym 11.56, ytterst fult skrivet av dig tycker jag.
    Jag antar att hon själv betalar skatt, alltså har hon bidragit till den vård hon nu behövde, varför ska hon då inte få ta del av det?
    Ärthjärna rent ut sagt

   Mja fast ganska många går upp i vikt igen efter op + att de får brister

    Vilket borde visa för ”alla” var problemet egentligen ligger hos de flesta. Det är inte huruvida många kalorier kroppen tar upp utan vad man äter även om kalorierna är rätt mängd vitaminer mm men framförallt så är det beteendet som ska behandlas. Inte kroppen.

  Tänker att det vore bra om vi alla lärde oss att inte lägga så stor vikt på hur folks kroppar ser ut, då skulle det bli färre som fixerar sig vid mat, både bantning som gärna leder till en ond cirkel och även överdrivet ”nyttig” kosthållning där man undviker i stort sett allt och som i sig kan dölja en ätstörning. Acceptera att folks kroppar ser olika ut, vissa är smala som vidjor av naturen andra har breda höfter eller axlar eller lägger lätt på sig bara de tittar på mat. Lär barn grunden till en bra, vettig kosthållning och att det är nyttigt att röra på sig. Att skamma överviktiga eller inbilla sig att alla kan/bör se ut som supermodeller är bara löjligt och bantning brukar bara ge grunden till en livslång dålig relation med mat. Modern forskning visar dessutom att vikt är mer komplicerat än kalorier in och ut.

  Jag har fått avfölja LD för jag blir också triggad till att banta på samma sätt som Apan.

  Droppar en bomb nu : man kan både hävda att folk får se ut som de vill och säga att övervikt inte är hälsosamt.

  Folk får bara lära sig leva med konsekvenserna av att vara överviktig

   Men men… måste inte alla tycka o göra precis som jag?! ?

  Jag är normalviktig/lätt överviktig enl BMI och mår själv dåligt över det. Föräldrarns är smala och därför bör väl jag vara det jag med. Har lagt ned träning tillfälligt pga graviditet men planerat ta upp det igen när jag inte är supertrött/illamående. Eftersom jag vet att ju mer jag lägger på mig desto mer kommer jag riskera ohälsa. Spelar ingen roll om jsg inte definieras som fet- jag mår sämre av att sitta still och trycka i mig chips. Det är liksom inget konstigt, handlar inte om den extra bilringen utan om hälsoaspekten.

  Vad är det som camcam, apan mfl håller med LD om? Hon snackar ju så mycket skit att det blir hopplöst sortera. Även en blind höna..Osv. Ett litet råd. Ge aldrig credd till någon så faktaresistent och antiintellektuell som LD. Jag hatar den här jävla sanningsrelativismen. Det finns rätt och fel. Sant och falskt. LD kunde lika gärna argumentera för att jorden är platt. Hon skulle göra det lika bra…eller dåligt. För det här med bantning och hälsa har hon fan inte fattat nånting av. Vilka argument som är gångbara. Vad man vet. Och vad man inte vet. Det hon håller på med borde göras olagligt. Ungefär som att påstå, I Tyskland, att förintelsen aldrig ägt rum. Vi vet det. För det finns bevis. Precis som det finns bevis för att övervikt skadar din hälsa. Inte kan skada. Den skadar! Västvärldens fetmaepedemi har för övrigt skadat och dödat fler människor än förintelsen sen den skedde. Och nej. Ni feta fattar inte. Det betyder inte att ni nödvändigtvis är dumma i huvet utan att ni lever i bekväm självförnekelse. För om ni fattade, var korrekt fullinformerade, skulle ni förstå att en bantning och därefter bibehållen bmi på 25-27 för en medelålders innebär enorm förhöjd livskvalité i kombination med 10-20 års förlängd livstid. Men nejdå! ”Jag mår bra och har ett fantastiskt liv” säger den fete. Och det menar jag är att inte fatta vad det handlar om. Apan blev ju sjuk, tvingades till ändring,, och det kommer LD också tvingas till, men den fete som verkligen fattar allvaret och vad som finns att vinna jämfört med den ansträngning som måste göras, tvingas inte utan bara gör, dvs bantar bort överflödskilona.

   Idiot.

  Varför någon går ner i vikt är fullkomligt ointressant och fixeringen vid utseende vs hälsa mer destruktiv än något annat. Till syvende och sist handlar det om energibalans – kalorier in vs ut, vilken metod man än väljer att ta till, oavsett varför man väljer att göra det. Metoderna däremot varierar något vansinningt – från tråkiga, långsiktiga och hållbara till galna svältkurer med juicedränkt bomull under tungan och shady tabletter köpta på ljusskygga siter.
  Poängen är att en normalviktig person som i alla seriösa instanser (näringsfysiologer, tränare, kostrådgivare el. andra personen hyser någon form av förtroende för och därför vänder sig till) avfärdas med att de inte behöver gå ner i vikt slutar de inte automagiskt vilja gå ner i vikt utan köper tvetydiga bantningspiller som i bästa fall är helt verkningslösa men ofta rentav farliga och svälter sig. Inte nog med det, när personer som LD som utger sig för att värna kvinnor i allmänhet talar om praktiken sådär halvnedlåtande finns även risken att beteendet utövas med stor skam och i smyg.
  Detta är ingenting som ändras oavsett hur ”idealet” ser ut och hur mkt fluffiga floskler om ”självkärlek” man strösslar med.
  Vill någon banta och vill ha råd om hur skall vederbörande upplysas om att det tar tid, är svinjobbigt, kräver mycket tid och social uppoffring och att det inte är en dum ide att kolla sina blod- socker & sköldkörtelvärden när man ändå är igång, gärna både före och efter ev. förändring. De flesta som ”eg. inte behöver banta” brukar sortera ut sig själva redan där alt på sin höjd äta sallad något oftare.
  Självkänsloissues jobbar man på parallellt men separat, finns såna består de nämligen efter viktnedgång.

  Blir så trött på LD. Hon är den som klagar mest när någon påpekar något om henne men hon har rätt att klanka ner på andra som väljer att träna och trots allt gillar det? Är det fel att ha träning som hobby eller måste alla ligga hemma och äta ihjäl sig för att det ska bli bra? Nej usch på dig LD! Du gör är fan ingen som inspirerar med sånna captions!

   Men vad vet du om LD:s liv mer än det du ser på insta? Hon tränar men pratar inte om det. Hon lagar bra mat från grunden till sig och sin familj. Tror de verkligen hon ligger hemma och äter ihjäl sig? Jävlar vad trött jag blir på sådana här kommentarer.

    Tror inte hon ligger hemma och äter ihjäl sig.

    Att äta hemlagad mat och hembakt är ingen garanti för att det är nyttigt. Det beror ju på ingredienserna.

    Hur vida hon motionerar eller inte så vet ingen någonting förutom det hon säger.

    Uppenbart är, för alla och en var , iaf att hon inte balanserar kost/motion särskilt väl i sitt liv.

    Det måste man inte heller. Alla gör som de vill och har förmåga till. Dock blir det lite löjligt när man gör en grej av det och hånar andras val och kroppar eller kommer med råd och tips i ett ämne man inte behärskar särskilt väl.

    Som sagt låt alla ha sina kroppar i fred. Hur man än ser ut är man lika värd.

    //Moa

  Förstår faktiskt inte hur man kan tycka att det är så himla gött att va överviktig, o verkligen älska det menar jag. Måste väl ändå va jobbigt att röra sig o hur orka hon leka med sina barn?
  Sen övervikt är rätt jävla obra oavsett. För inre organ om inte annat. Men man gör som man vill. Tur det!

  Hennes tvärsäkra uttalanden om komplexa saker är ett problem. Vid ifrågasättande kommer motfrågor men aldrig någonsin faktabaserade svar. Det hon har uppfattat av uppsatser och artiklar och det hon plockar ut, ofta taget ur sitt sammanhang, vrids på tills det inte finns mycket som överrensstämmer med vad som verkligen skrevs. Farliga vägar att ta om man vill andras bästa. Hennes ofta ensidiga analyser gagnar endast henne själv och det gör att jag ser henne som enbart lite tramsig nuförtiden.

  Många gånger tror jag att hennes rants om fettförakt och att ses som äcklig och lat som ”icke normativt smal” triggar fler att vilja gå ner i vikt, att de inte vill vistas ute med hennes ord i huvudet – alla hatar dem så de måste gå ner. Alla ser ner på dem och många som har en skev självbild kommer att säkert må ännu sämre. Min uppfattning.

  En annan sak som jag har lagt märke till med LD nu den senaste tiden – när det gällde den kvinnliga influencern som gjorde fillers och berättade om det, då drogs drevet igång med namn, bilder från den personens Instagram och mängder med kommentarer och inlägg. Påhopp och en aldrig sinande ström med uttalanden i stories. Det visar att en kvinna som gör detta ska kväsas och tystas och hängas ut in absurdum.
  Den manliga influencer som visade upp att många kilo tappats och att han nu mår bra och trivs med sig själv, blev benämnd som influencer, inga bilder, inget namn och inget drev. Bara att hon tyckte det var fel. Hmmm…….varför undrar jag??

   Intrasexuell konkurrens. I princip varje tredjevågenfeminists främsta vapen, om än ofta oavsiktligt.

   ”Många gånger tror jag att hennes rants om fettförakt och att ses som äcklig och lat som ”icke normativt smal” triggar fler att vilja gå ner i vikt, att de inte vill vistas ute med hennes ord i huvudet – alla hatar dem så de måste gå ner. Alla ser ner på dem och många som har en skev självbild kommer att säkert må ännu sämre. Min uppfattning.”

   Hade kunnat vara mig du skrev om. Jag känner exakt så efter ett besök inne hos henne. Jag måste fan banta

    Nej du behöver inte banta pga fettförakt. Jag är säker på att massor tycker du är snygg och sexig precis som du är. ?

     Det tror jag inte men tack för dina peppande ord. Vill ha dig som kompis❤️

      ??

  Det går ju bra att vara fet tills det går dåligt. Ingen vaknar upp med morbid fetma plötsligt en dag, varför det är smartare att ta tag i problemet tidigare. Det betyder ju inte att en 25-åring med 5 kilos övervikt ska späka sig och bosätta sig på gymmet istället för att umgås med vänner med tillhörande god mat och dryck.

  Förstår att det kan upplevas som omöjligt att gå ner i vikt. Den moderna livsstilen är ju oerhört bekväm. Man kan åka bil till jobbet, många har stillasittande arbeten, maten kommer hemlevererad och färdig – alltså du behöver inte mjölka kon eller stycka grisen eller skörda grönsakerna innan måltiden, många har dessutom städhjälp, det finns så många stillasittande nöjen. Med den livsstilen kan många inte äta speciellt mycket alls utan att lägga på sig. Träning 3 gånger i veckan gör inte speciellt stor skillnad om man sitter resten av tiden. Men en del håller sig förstås smala. Skulle man däremot vara igång mesta delen av dagen och äta i huvudsak mat och i lagoma mänger så skulle det såklart ge effekt. Tänk cykla en halvtimme till jobbet, aktivt jobb typ undersköterska på heltid, hundpromenader, trädgårdsskötsel, städning på fritiden och hobbies som typ friluftsliv istället för caféer – stor skillnad. Kan man trots det int gå ner i vikt så ja, då är det väl inget att göra åt saken eftersom späkning inte funkar. Men innan man konstaterar att det är omöjligt så måste man ju iallafall korrigera sin livsstil ordentligt, vilket för de allra flesta lär leda till viktnedgång. Och då menar jag alltså inte att träna en timme några gånget i veckan utan röra sig ordentligt och att i huvudsak äta mat.

   Dock har jag märkt (och jag talar bara för min egen del, vet inte hur det är med andra) att man märker det faktiskt inte alltid.
   När jag tog studenten trodde jag att jag såg ut som några år tidigare (ett par kilon för mycket men ingen fara). När jag sen fick hem mina studentfotografier fick jag en chock, jag var ju ett smällfetto.

   Gick ner 25kg något år senare då jag jobbade inom vården, märkte inte av det förrän jag en dag vägde mig.
   Idag som sjukskriven har jag gått upp de igen men märkte det först för ett par månader sen

    Skrivet helt utan något dömande etc men en tanke för att få bättre kroppsuppfattning är att faktiskt använda den och då mer än till vardags. Någon sport tex. När du måste fokusera på att och hur du använder den så kommer du inte heller kunna missa vad som sker med den.

    Om detta nu är något du vill åstadkomma. ?

     Just så, kroppsuppfattning. Bra skrivet!
     Jag har faktiskt noll av det.

     Du är fin TRH. Som jag skrev i ett svar högre upp, jag vill ha dig som kompis. Banne mig. Inte för att låta psyko

      ??

    Nej precis, eftersom man ser sig själv varje dag så märker man ju inte plötsligt! Så om man alltså har t.ex. 20 kg övervikt men inte har några problem, inte lider av det, så finns det alltså ändå en orsak att försöka gå ner då, om man känner motivationen, snarare än att vänta tills man har 50 kg övervikt och börjar få problem.

  Jag väger kring 50 kilo och är 160 cm lång. Jag har vägt 15 kilo mer. Jag var bra jävla mycket hälsosammare då – tränade dagligen, åt mycket, inget nikotin, knappt någon alkohol. Ändå blev jag inte bemött som en människa förrän jag gick ner i vikt. Hur gick jag ner i vikt? Jo, genom ett halvår av grav stress kopplat med att jag började leva på kaffe och snus. Det är flera år sen nu och det är ett jävla skämt att min nuvarande kropp, min sargade, veka jävla kropp, ses som idealet. Snarare än den muskulösa, friska kropp jag hade innan som sågs ner på. Ni vet inte ett skit om någons hälsa baserad på hur de ser ut. Jag skulle gissa, eller egentligen garantera, att LD är hälsosammare än jag. Men det är hon som ”glorifierar en ohälsosam livsstil”. Skulle jag lägga upp en bild på magra lilla jag där jag tryckte chips till middag (händer relativt ofta!) eller snus och kaffe till frukost (varje dag!) så hade folk tyckt att jag var skön, kanske tillochmed avundsvärd som äter skräp men är smal. Jag kan garantera att jag inte hade fått en enda kommentar om hur jag glorifierar en ohälsosam livsstil.

   LD är väl för fan inte ”jätte fet”?

   Nej 65 kg är inte mycket. Det är inte poängen eller. Poängen är att min kropp då, som sågs som ”mullig” sågs som mer ohälsosam än min smala kropp nu. Trots att jag lever som en jävla råtta nu och var hälsosam då. Dvs det går generellt inte att uttyda någons hälsa baserat på vikt.

  Jag anser att LDs resonemang oftast är svart eller vitt. Det finns sällan några nyanser och hon kan inte tänka utanför sin egen lilla bubbla.
  Det som passar henne blir hennes sanning och allt annat är otänkbart.
  Om någon tycker något annat så är denne i patriarkets klor/ett offer för samhällsideal eller liknande.
  Och det ska gärna avslutas med nån riktig översittarkommentar. I det här fallet är alla ”fattiga”.

  Det blir en sån tröttsam diskussion som inte leder någonvart. Av den anledningen orkar jag inte lyssna eller kolla någon av hennes kanaler.

  Läs boken ”slutbantat” Väldigt informativ och skriven av en klok man. Jag önskar jag hade fått den i handen för 20 år sedan. Men bättre sent än aldrig ?

  Det vore intressant att veta vad dessa damer smäller i sig för att upprätthålla sin onekliga fetma (obs inte övervikt, utan ren och skär fetma) som de älskar att skryta med (obs ingen kroppsfientlighet, men jag undrar). Och desperata tatueringar för att lindra ångesten. Och vad hjälper det att ha en fin Rodebjerklänning när en fultatuerad arm förstör hela intrycket.

   Det är så mycket unket i denna kommentar att jag inte vet var jag ska börja. Men skäms!!!

    Anonym 16:48. Att måsta skämmas är väldigt Luthert och svenskt. Jag vägrar att skämmas för att ha uttryckt min åsikt. Åsikter finns det många av, även sådana som inte passar in i den trånga PK-korridoren och i dagens räddläge förpassas till skämskorridoren Unket. Och, döda mig nu, dessa damer är feta. Punkt. De har enligt min mening fula tatueringar. Punkt. Detta är alltså min åsikt som jag vägrar att skämmas för.

     Det är nog inte så många som läser här nu. Alla sitter och väntar på Öppet Spår.
     Fast du har så rätt, så rätt i precis alla de rader du skrev. Tveka aldrig att fortsätta att skriva, trots att du troligen kommer att få motstånd från andra som skriver i kommentarsfälten.

     Du får naturligtvis ha vilka åsikter som helst. Men du behöver inte nödvändigtvis uttrycka dem.

      Vad är då ett kommentarsfält till för, om inte för att uttrycka åsikter?

   Var skryter de med sin fetma?

  Jag vägde in på 156.6 kg förra september efter år med bantning!! Gick ner, gick upp. När jag insåg mitt matmissbruk så är det ju vikten bara ett symptom på min sjukdom. Jag var sockerberoende och överåt. Nu väger jag min mat och äter rena produkter. Jag går på möte för mitt missbruk och jobbar även i 12-stegsprogramet. Idag stod vågen på 128 kg! Ingen operation men inte heller vikten i fokus. Fokus är mitt issues med mat. Men jo idag kan jag både springa och promenera. Inte fan sprang jag vid 150 kg… allas kroppar är lika värde men om en inte vill väga så mycket som man gör ser jag inget fel i att gå ner…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.