Det händer på Instagram

Dilemmat – kan man skilja en artist och hens musik från hens gärningar?
Inom film verkar det gå enklare, vilket jag skrivit om här men inom musik verkar det svårare.

Du SKA vara stolt över ditt beslut, som du tagit för DIN skull!

Visst är det DEN Armin som vi kunde se i årets upplaga av Paradise Hotel.

Mycket kan man säga om Zlatan och hans självförtroende, men tid för sina unga fans, det tar han sig ALLTID!

Och mot Italien styr familjen sin kosa.

Nix, ni ser inte dubbelt, trippelt eller mer utan det är en hel drös av identiska hundar.

Gosnosen! Jag kan aldrig få nog av hundar på Instagram.

Herregud, jag vill ha dem ALLA! Jag har den till höger i bild men behöver fylla på förrådet.

LV-bubbel från Moet? Är den ÄNNU dyrare då?

SNÖÄNGEL, OR IT DOESN´T COUNT!!!

Göra reklam för äkta päls som influenser?
Mja…

Hyr man en stuga så kan det kanske vara trevligt att använda lakan och örngott, av respekt för kommande gäster?

493 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är skillnaden i att bära päls och äta kött egentligen?

   Om du inte kan räkna ut det själv så skäms jag å dina vägnar.

    Låt mig gissa: du kallar dig själv ”djurvän” för att du inte bär päls men äter kött ?

     Varför tillåter man djur i fångenskap! Släpp hundar, katter o hästar fria!

      Dagens hundar, katter och hästar är avlade för att leva med människor. Därav namnet tamdjur. De är beroende av oss och majoriteten skulle inte klara sig i det vilda, de som lever med oss är för många generationer ifrån sitt vilda ursprung. Så nej, vi kan inte släppa dem lösa. Där skulle lösningen istället vara att sluta avla på djuren och låta arterna dö ut, om vi nu av någon anledning inte vill ha husdjur längre.

       Tamkatter är väl iofs genetiskt i princip identiska med sitt vilda ursprung, vad. Jag förstått? Till skillnad från hundar som utvecklats tillsammans med människor under lång tid.

      För att de är för många generationer ifrån sitt vilda ursprung. Tamdjur.

       Något människor skapat. I dagens samhälle bara för människans nöje. Ett liv skapat för någon. Som dessutom är en bov i miljöförstöringen

       Hästar? Varför måste de då ”ridas in”?

        Snälla, säg att du skämtar?

        Man rider in en häst för att den ska lära sig våra signaler så att man pratar ”samma språk”. Det är vårt sätt att lära den vad vi vill och vad den förväntas göra. Det är bra att den vet när den ska gå, stanna, vända osv. när man tar ut och rider den. Vore livsfarligt annars om folk skulle vara ute och ”åka hästrygg” helt okontrollerat och lät sina hästar springa hej vilt ut i trafiken…

        Ungefär som att vi är tryggare när folk har körkort när de ska ut med fordon i trafiken.

         folk föder upp och rider in hästar för att dom älskar att kontrollera och styra ett djur.. piska på så lyder den nog snart… och så har dom sin lilla ridtur, om hästen gör motstånd så ska det piskas hårdare

          Ja tyvärr finns okunniga hästägare som piskar sina hästar och det är fruktansvärt. Precis som det finns föräldrar som slår sina barn. Men spö eller piskor får inte användas för att bestraffa hästar, precis som man inte får slå barn. Att en del människor gör fel innebär inte att alla gör det. Vi förbjuder inte barn för att en del är riktigt kassa föräldrar.

          Och jag håller helt med om att vi kontrollerar och styrt djur men jag tror hästarna i Sverige har det bra mycket bättre än många andra djur i världen. Själv är jag mest emot cirkusdjur, dåliga djurparker och djur inom turismen (tex elefanter, drogade tigrar och dansande apor eller björnar). Det är hemskt hur grymma vi kan vara mot djur men jag tycker det hamnar lite i skymundan om man ska jämföra med att folk rider på hästar.

           just ja man piskar inte hästen när den gör fel utan när den ska gå snabbare? jag är ingen erfaren ryttare direkt, men jag red några månader när jag va typ 7 år, och då minns jag att vi alla fick varsin piska till ridlektionen, och att vissa av hästarna stod fastkedjade i spiltor och kunde inte ens vända sig… mer erfarenhet än så har jag inte men det jag minns tyckte jag inte kändes schysst

           jag är självklart emot allt som du nämde också! circus etc tycker det sinnesjukt

           ”Ingen erfaren ryttare”… Uttala dig inte om en ”värld” utan att ha erfarenhet av den, tack. Besök en riktigt bra hästgård och se hur RIKTIGA hästmänniskor behandlar sina hästar.

           Och du, spiltor är numera förbjudet att bygga och har varit det i åtminstone ett par år.

           Men vänta nu. De flesta hästar bor väl inte på riktigt bra gårdar? Det måste ju gå att diskutera hur hästar generellt har det. Att några hästar har det bättre påvisar inget alls. Det är ju vanligt att hästar behöver rehabiliteras och får skador eftersom vi rider på dem. Hästar är knappast gjorda för att stå stilla i små boxar utan möjlighet att röra sig fritt? Det är ju som att ha en hund instängd i en bur större delen av dagen. Så gör man förövrigt i USA ?

          Haha om jag skulle piska min häst skulle hon lämna mig i diket och springa hem utan mig.
          Det är ett samspel ingen jävla maskin man kan kontrollera!

           Dessutom kan vissa ridskolehästar kräva att ryttaren håller i ett ridspö för att ens lyssna till några signaler ryttaren ger. Speciellt om det är en liten och oerfaren ryttare. Spöet behöver alltså inte användas utan är bara för syns skull bokstavligt talat

          Alltså det här med spön, folk har missuppfattat hur man använder dom känns det som. Ja man använder ett ridspö för att få hästen att göra det man vill, det är sant, men man PISKAR inte hästen. Ett spö är inte till för att orsaka skada eller ens någon smärta, Isåfall använder man den fel.

      Är man någorlunda berest har man ju sett hur de stackars hemlösa katterna och hundarna har det i länder där de får springa runt vind för våg. Utmärglade, fulla med sjukdomar och parasiter, otrygga och blir slagna med käppar och påkar när de försöker närma sig restauranger och ställen med mat för att desperat försöka hitta något att äta.

      För att inte tala om vilken trafikfara hemlösa hundar är. Och ingen som bryr sig om när de ligger skadade och sakta plågas ihjäl i något dike.

      Verkligen eftersträvansvärt att släppa dem fria…

      Haha – min mops är aldrig mer än en halvmeter ifrån mig. Vet inte hur jag skulle kunna bli av med henne ens om jag försökte.

       ????

    Uppenbarligen finns det folk som inte kan räkna ut skillnaden själva. Vill du vara så vänlig att förklara för de som inte förstår var skillnaden ligger i pälsindustrin och övriga kött/mjölkindustrin?

    Det finns uppenbarligen personer som inte kan räkna ut vad skillnaden är.
    Så du kanske kan vara lite bussig och förklara det för de mindre vetande?

   Det är ingen skillnad.
   Precis som man inte kan kalla sig djurvän om man äter kött.

    Gör dig inte dummare än du är. Jag ber dig.

     Dito

     Fast det stämmer ju? Ät kött och bär päls om du vill, men förneka det inte. 🙂

    Jag älskar hästar som vänner men jag älskar även hästfilé. Det är absolut det finaste köttet och jag passar på då det finns i butik. Är ju ingen stor industri för den typen av kött och min tanke är att om djuret ändå ska slaktas…
    Kallar mig djurvän. Och arbetar även som djurskötare. Klurigt det där med folk som bestämmer vad man får kalla sig.

     Varför slaktar du inte hästen själv?

      Men spela inte dum. Det krävs dokumenterad utbildning i djurhantering och bedövnings- och avlivningsmetoder för att få slakta djur även om det är hemma på den egna gården.

     Jag tror att vissa blir väldigt provocerade när det handlar om en villkorad kärlek till djur. Man kallar sig för djurvän, men tycker att det är okej att äta någon man inte kan identifiera. Då när man egentligen är vän av är husdjur.
     I vissa ögon blir det lite som att man kallar sig för barnkär, men man tycker att det är okej med barnaga om det handlar om mörkhyade barn eller barn med adhd.

      Exakt!

      Fast allvarligt talat, om man fick äta barn (som ändå ska slaktas) och de fanns i butik, skulle jag nog prova det med. Provokativt kanske men bättre än att köttet bara destrueras eller ruttnar bort

       Fast jo, det är bättre att köttet destrueras eller ruttnar bort. För så fort folk börjar köpa köttet skapas en efterfrågan. Med ökad efterfrågan ökar också tillgången och industrin behöver producera mer och mer kött på ett mer och mer effektivare sätt. När folket dessutom kräver billigt kött pressas industrin ännu mer och man behöver effektivisera ännu mer.
       Med risk för att inlägget fastnar i modd kommer jag inte gå in på hur dessa konsekvenser skulle kunna se ut.

        Det är väldigt liten efterfrågan på hästkött så att det skulle bli en industri av det hela är ju befängt. Betvivlar att det någonsin skulle bli aktuellt att börja föda upp hästar för köttets skull helt plötsligt. Men om så var fallet så är det ett mer klimatsmart kött än både nöt och fläsk

         Nu handlade ju inte frågan om hästkött, utan om något helt annat, rätt provokativt kött.
         Häng med i det du svarar på 😉

         Meeen, hade efterfrågan på hästfärs ökat i höjden lika mycket som beyond burgers skulle det definitivt utan tvekan bli en industri av det.

          Knappast. Hästar används som riddjur och kördjur det gör inte andra köttdjur som vi slaktar. Faktum är att gemene man inte sysslar med lantbruksdjur övh

           Det var ett rent hypotetiskt teoretiskt riktigt scenario. Det skapas en industri när det finns en stor efterfrågan. Det är fakta, det är så det går till.

       Bra svar fastnade i modd.
       Kort svar: jo det är bättre att det destrueras

     Äter man kött är man inte djurvän, det måste du väl ändå förstå.

      Det är klart att man är lika mycket djurvän även om man äter kött. Jag har haft djur hela livet och de har alla fått ett alldeles utmärkt djurliv utifrån sina behov och intressen.

      Så löjligt att läsa dessa påhitt gång på gång.

       Nej det är du inte. Du gillar husdjur. Hade du varit en djurvän hade du inte kunnat äta kött.

        Att du orkar.

         https://www.youtube.com/watch?v=R6pdBhH08Wg
         mm väldigt ”djurvänligt” att betala och supporta för denna industri

        Och lantdjur. Både i ladan och på tallriken! Mums

       Ja kallar mig också djurvän fast jag dödar själv. För mig är det viktigt att djuren har det bra fram tills de ska dödas. Att man sedan ser till att inte plåga djuret i onödan. Det optimala är att slakta hemma på gården, utan att djuret ens anar att det inte är en helt vanlig dag.

       Min faster var också djurvän, hon satt hemma och grät varje gång djuren skickades på slakt.

       Min definition av djurvän är att inget djur plågas ”i onödan”. Sedan kan man ju fundera över vad som är nödvändigt och inte. Men försök att vara vegan i Norrland eller Finnmark och leva av vad du själv producerar på gården.

        men varför ens döda djuren alls? då rättfärdigar du ju i princip att någon ska komma och skjuta dig, för du hade det ju trots allt bra fram till din död…? förstår inte logiken ärligt talat. varför inte bara låta djuren få leva, det är DERAS liv och inte ditt att plötsligt leka gud över. låt. dem. vara.

        resonerar du för övrigt likadant kring typ män som mördar kvinnor men ändå hävdar att de ”älskar dem”? tycker du att det är lika legitimt? nej exakt. för de älskar inte kvinnor på riktigt.

         haha va

     Jag hoppas du inte älskar barn…

     får läskiga vibbar av dig, äter du hundkött också och älskar hundar?

      Jag får läskiga vibbar av dig och din okunskap. Det är nämligen inte lagligt att äta hund i Sverige. Det är helt enkelt inte tillåtet. Men annars skulle jag säkert kunna tänka mig det eftersom jag ätit kanin (och haft kaniner själv) och ätit häst medan jag var aktiv ryttare.

      Så det kanske räcker som svar på din fråga.

       du skulle kunna äta hund om det var lagligt….. japp där fick ja svar på min fråga …..

        Ja, OM vi hade det som kultur och tradition i Sverige så hade jag förmodligen gjort det. Men som det är nu är det givetvis helt otänkbart eftersom vi INTE har det. Ska det vara så svårt att förstå?

        Vilken tramsig icke-diskussion det blir. Trist.

         jag sa ju att jag fick svar på min fråga. nu är det ju du som fortsätter diskussionen och tycker att det är trist ?
         jag tycker inte som du, och du tycker inte som jag punkt slut

          Vad är så här roligt ”?” ??
          Så konstiga människor som letar sig hit alltså.

        Ja varför skulle man bara äta vissa djur?

     Har alltid funderat på det där med djurvänner som jobbat som djurvänner på djurparker osv. Vad tycker de egentligen om att hålla alla dessa djur i fångenskap? Förstår inte riktigt hur det går ihop…

      Djurskötare skulle det stå, sorry!

      Har du inte tittat på Blackfish? De tidigare tränarna uttrycker sig väldigt bra tycker jag.
      I början är det ascoolt, en barndomsdröm som blivit uppfylld. En dröm från tiden då man var naiv och inte visste hur mörk världen egentligen är, då man inte kunde dra slutsatser.

      Efter ett tag börjar man inse att det är fel, men man försöker intala sig själv att det bara är en själv som kan få djuret man sköter om att må så bra som möjligt. Det eftersom man har det ”speciella bandet” djuret inte kan ha med någon annan osv. Efter ytterligare ett tag förstår man att det där bandet egentligen bara finns i sitt egna huvud och djuret tyr sig till en enbart för att man blir förknippad med en matmaskin.

      Typ så

      det går inte ihop

    Jag är djurvän och kallar mig för det hur mycket jag vill.
    Jag är också köttätare. Och har egna husdjur.
    Har inga som helst problem att kombinera dessa två saker med varandra.

     Du nä men djuren du äter.

      Djuren vet inte av att de äts 😛

       Oj, den swoshade långt ovanför huvudet!
       Nä, de vet inte att de äts. Eftersom de är döda. Vilken var lite hela poängen med att djuren som äts upp har problem med att Anonym 13:59 kombinerar det två sakerna. Eftersom de blir dödade. För att bli mat. Till folk som försöker inbilla sig att de är djurvänner bara för att man tar hand om en knäkatt…

    Jag äter bara fallfrukt och raggar bara på ålderdomshem, så jag är en äkta fallfruktsbohem. Men tänk på att växter också lever och inte är något dött.

    Tänker mig noga för när jag tar upp fallfrukten och inser att här kanske jag tar födan från någon jordisk mask som i jorden bor. Håller masken och förvandlar allt till mylla tids nog.

    Du har helt rätt om man tänker på det vilket stör mitt ego.

    Men det är ju som att säga att man bara bryr sig om de som är mer
    Värda om man kallar sig djurvän men ändå stoppar insig ngt man faktiskt dödat enbart för att äta.

    Nej det kan man väl inte. Håller med. Jag gillar djur jag, gärna med en god sås.

     Och så kan det vara. Du gillar biff, jag gillar kossor

      Jag gillar kossor OCH biff

   Håller med. Kanin är vanligt att äta i Spanien där jag bor. Är väl lika bra att göra päls av det också istället för att slänga?

    Bäst är att inte äta kött. Finns inte någon näringsfysiologisk anledning.

     Eh. Jo det har det.

      Nej det har det inte

       Jo, det har det verkligen. Om man inte vill äta tillskott av B12 bl.a.

        Förr i tiden fick man alla näringsämnen man behöver från växter. Men idag är allt vi odlar så kliniskt rent att vissa ämnen försvinner. Men för två hundra år sedan var det inga problem att klara sig på bara vegetarisk kost.

        Idag är väldigt mycket berikat med bl.a. b12 så det finns ingen anledning alls att äta kött och så länge man äter/dricker berikade livsmedel behöver man inte ens äta tillskotten.

        Är b12 tillsatt i allt. Inte ätit tillskott på 2år, tog nyligen blodprover och allt såg bra ut.

        Tillskott av B12 ges till slaktdjur, det är så de som äter animalier får i sig mer B12 än veganer. De äter tillskott indirekt, och veganer äter tillskotten direkt. En intressant debatt om just detta: https://youtu.be/pbUXfdUUEqM

         Inte sant!

          Det är det visst!
          http://www.lantmannenlantbruk.se/sv/foder/not/
          ”I fodersortimenten för mjölkkor respektive köttdjur finns allt som behövs för din produktion; kraftfoder som kompletterar grovfodret, mineralfoder och olika tillskott vars uppgift är att förebygga eventuella hälsoproblem. ”
          http://www.lantmannenlantbruk.se/sv/Produktkatalog/Foder/Tillskott/
          http://www.lantmannenlantbruk.se/sv/Produktkatalog/Foder/Tillskott/Mineralfoder/

          Jo det är sant. Mitt första svar hamnade i modd. Men det är bara att gå in på lantmännens hemsida för att se vilka sorts foder och tillskott de säljer.

         Alltså nä vi ger inte alls våra slaktdjur b12tillskott dluta killgissa nu.
         Vi ger dom däremot selen för att de inte ska få muskelkramper av att växa för fort och pga att våra jordar är selenfattiga i sverige. Sedan ger vi även e-vitmain för att kunna reglera selenupptaget.

          Om ni inte ger djuren tillskott, hur kommer det sig att det finns att köpa?
          Ingen tillgång utan efterfrågan

           Men herre, ja man kan ju fråga sig varför det finns en milljarrrrrd olika fodertyper till alla djur, hästar är ett exempel som om man skulle tro hyllorna på granngården/lantmännen osv inte skulle klara sig på bara hö och gräs. Vilket de gör, om de är friska och får ett bra analyserat hö.
           Vi köper inte ens foder från lantmännen utan vi gör en egen blandning av vete/korn/åkerböna och restprodukter av brödtillverkning tillsammans med mjölkpulver.
           När det kommer till mjölkkor är det mer vanligt att ge extra protein för mjölkproduktionen, därav alla miljöfarliga pruttar

           Det du gör nu anonym 20:50 är och applicerar din situation på precis alla andra bönder.
           Säg mig, tar alla andra bönder och driver sitt jordbruk på precis samma sätt som du driver ditt på?

     Förklara gärna att det inte finns någon näringsfysiologisk anledning. Jag vill veta.

      att det finns eller varför det finns?

    Päls kommer inte ifrån köttindustrin, utan djuret dödas endast för pälsen i pälsindustrin. Är alltså dubbelt upp med döda djur.

     Är det bara synd om de som råkar föda i den ena industrin men inte den andra trots att båda resulterar i lidande och död? :’((((

     Finns många som tar tillvara på både skinn och kött från bland annat får och kaniner.

     SÅ mycket okunskap i den här tråden att man baxnar.

      Nej, det gör de inte. Finns privata som går det, det gör jägare också. Men 99, 5% av befolkningen köper inte sina produkter av privatpersoner utan av industrier som massproducerar.

     Och sen flås djuren levande, vilket är en skillnad mot köttindustrin som är hemsk den med med mycket lidande, men där slaktas ju djuret ändå medan det för päls flås levande. Alla har väl sett de där videoklippen som finns på nätet? Att nån kan bära päls och veta hur det går till är sjukt för mig. Vidriga människor.

      Skulle jag få valet att leva som en gris i två år och flås levande direkt skulle jag alla dagar i veckan välja att flås.
      Med tanke på hur pass mycket lidande det är för köttdjur så förstår jag inte alls hur folk kan göra så pass stor skillnad på de två industrierna.

       [Borttagen kommentar]

        Vilken trevligt och konstruktivt kritik du gav. fortfarande.
        Om du ska vräka ut dig något sådant kan du i alla fall ha lite hyfs och berätta varför du tycker så.

       Två år för en slaktgris är ju väldigt länge och jag skulle lätt säga att det inte är så mycket lidande alls för grisarna i sverige. De har gott om plats och är det kravmärkt får de tillochmed gå ut. De är både sociala och lättroade och hoppar och studsar bäst de vill lyckligt ovetandes om att de både hålls i onaturlig fångenskap och skall gå till slakt

        Allt är ju relativt och beroende på hur man ser på saker och ting.

        År 2018 slaktades 2 646 040 grisar i Sverige och den allra största majoriteten av dem levde inte på en kravmärkt bonngård, närmre bestämt hela 99%.
        Smågrisarna skiljs mycket tidigare från mamman än den naturliga åldern. De växande grisarna hålls ofta i grupper om cirka tio grisar i en box som är runt nio kvadratmeter. För en gris, som är väldigt intelligent och inte är speciellt lyckligt ovetandes om att det är onaturlig fångenskap den hålls i, är miljön mycket ensidig och stimulansfattig, och grisarna har oftast ingenting att sysselsätta sig med. De gånger de får mat blir dagens höjdpunkter. Årligen rapporteras runt 60 000-70 000 grisar med svansskada från slakterierna runt om i Sverige. Enligt en svensk studie från 2008 hade hela tolv procent av de slaktade grisarna fullt utvecklade, smärtsamma magsår, och över 50 % hade någon påverkan på magsäcken. Och då har vi inte kommit till hur plågsamt det är för grisarna när de kommer till slakteriet.

         Angående de 99 procenten. Det är ju inte så att alla som inte är kravmärkta utnyttjar djuren och regelverket till max utan en tanke på djurens välfärd. De finns de som i stort sett följer Kravs regler utan att betala för Kravmärkning.

          Det är dessutom en massa kontroller veckovis av besättningsveterinär, samt branschorganisationer som håller möten med alla regionens nischbönder varje kvartal tillsammans med veterinär och foderkonsulter där statistik gås igenom, såsom hur många dödfödda, hur många som går till avvänjning och sedan därefter till slakt. Där jämförs resultaten och råd utbyts osv. Alla vill ju vara bäst med sin statistik och strävar efter att gå upp sina siffror vilket bara går med djurens hälsa i fokus. Konstigt att du som är så insatt inte nämnt något om ärrbildning på lungorna, vilket är ett problem för de produktioner som använder den gamla sortens vaccin för lunginflammation som ges när kultingen är ca 2-3 v gammal.
          Allt onödigt lidande vill man som producent undvika till största möjliga mån eftersom det påverkar slutprodukten och siffrorna, inte bara i profit utan även inom branschen. Man vill ju få pris för bästa slaktsvins/smågrisuppfödare vid årets slut.
          Det får man inte om man genar i hörnen

         För det första, suggorna är så otroligt trötta på kultingarna vid tiden för avvänjning. De har börjat äta vanligt grisfoder och äter alltså ur suggans ho plus sitt eget smågrisfoder samtidigt som de envisas med att dia med sina sylvassa krokodiltänder.
         Deras dagar går ut på att leka med varandra och böka runt i halmen.
         Eftersom man som slaktsvinsuppfödare inte får något för slaktsvin med svansskada så gör man såklart allt för att undvika detta, med både miljöberikning temperaturreglering i stallarna samt foderjusteringar.

          Jag skulle vilja se din respons på filmen ”ett liv som gris” nedan.

           Det är i modd tyvärr

           Det var trist. Då antar jag att jag får vänta tills imorgon bitti med att läsa svaret.
           Om du inte vill försöka dig på en kort barntillåten sammanfattning?

           Men lång story kort. Det är olagligt att fixera djur i sverige, och kultingar föds absolut inte direkt på betonggolv. Tvärtom ströar vi arslet av oss inför och efter grisning för att undvika svaga individer samt ledinflammationer som kräver behandling =dyrt

           Alrigt, uppenbart finns det ju bevis på att det finns svenska bönder som inte gör som du säger att det går till på. Så jag undrar, när du säger ”vi”, vilka menar du då?

           Ja det är väldigt konstigt faktiskt. Jag undrar med vilka svenska bönder som skulle komma undan med dessa scener då alla besättningar har en besättningsveterinären som kontrollerar alla stallar, besättningen tillstånd, hur mycket läkemedel som går åt osv och skickar in det till jordbruksverket.
           Det är dessutom olagligt att ens ha boxar med fixering i stallar som är i bruk så jag är verkligen intresserad på var dessa scener filmats. Enda jag kan tänka mig är att det är klipp ifrån en dansk gård där produktionen verkligen är industrialiserad och där de ger antibiotika i förebyggande syfte i fodret. Här i sverige måste en infektion konstateras av veterinär eller genom delegerad certifierad läkemedelsanvändning av djurskötare som gått utbildning. Det är därför man gärna gör allt för att undvika onödiga skador från hårt golv osv.
           Vi går dessutom två och två under grisningen för att hjälpa varje sugga, genom att kolla så ingen kulting fastnat, samt strö mer där det är som blötast, ta bort fosterhinnor från nyförlösta trynen osv

           Anonym 23:04
           Det är gårdar i Sverige, så det förekommer bevisligen.
           Men det är ju jättebra att du driver en gård där grisar mår toppenbra och inte dödas för att bli till mat som vi människor överkonsumerar.

         Det där undviker jag att äta. Så här ska det se ut:

         https://franzenscharkuterier.se/

          Som vegan värmer faktiskt det här mitt hjärta.
          Önskar att alla produktioner gick till på det där sättet.
          För jag inser att det veganska livet inte är för alla.
          Mer sådant!

          Alltså, nä de föds inte alls direkt på betonggolvet, vet du hur mycket det skulle kosta att behöva behandla varenda kulting för ledinflammation? En liten flaska med antibiotika kostar mellan 600-700 kr! Det vill man såklart undvika. Vi ströar så mycket som möjligt inför grisning så att det ska finnas en mjuk matta även efter att suggan ätit av bädden samt bäddat om. Det är både med torvmix och halm vi ströar boxarna med, dagligen före och efter grisning. Så att det ska bli isolerat från golvet även när fostervatten blött ned. Vi har dessutom golvvärme i alla boxar.
          I sverige är det dessutom förbjudet att fixera djur så var dessa scener filmats är ju verkligen en bra fråga.

          Grisen med de ledsna ögonen har antagligen just vaknat och har sitt fokus på den som filmar snarare än på hon som de andra grisarna tränger sig runt. De är alltså inte alls intresserade av att fly någon skit i boxen, de är tvärtom vanligtvis totalt oberörda inför både smuts och stök.
          Kollade inte ens klart på klippet då det ju bara är fake new och skrämselpropaganda. Sådär ser det INTE ut i svenska stallar för då skulle bonden få närings och djurförbud.
          Och besättningsveterinären skulle riskera sin licens om han okejade detta till jordbruksverket var 5e vecka!

          Get real!

          Be om att få besöka en svensk grisgård själv istället för att sprida falska bilder

           Det är inte falska nyheter. Filmen är liksom inte gjord med CGI, den är filmad på riktiga gårdar där riktiga grisar befinner sig. Och jag använder ordet ”befinner” istället för ”lever”, för det där kan knappast räknas som ett liv.

           Jag behöver inte besöka en grisgård, jag jobbade på en när jag var yngre och om du försöker hävda att det gjorts en radikal förändring där ute så får du komma med väldigt mycket bevis och underlag för dina påståenden.

         Det där kan inte vara från en svensk gård. Boxarna skulle aldrig godkännas för användning till grisuppfödning. Bonden skulle åka på så saftigt vite om han ens hade en fixeringsbox monterad i sitt stall, även om det så var i en del som inte används. Jordbruksverket är stenhårda och går efter devisen : om det finns, kan det användas och bonden skulle alltså behöva riva anordningen innan han får okejat av veterinär att få hålla slaktdjur i sitt namn pp den gården.
         Snälla, källkritik är det inget för veganer eller?

          Fast man kunde se liknande scener från ”Köttets lustar” med Henrik Schyffert som visades på SVT för något år sedan. Och han var definitivt på en svensk gård och intervjuade en svensk bonde.

           Liknande scener? Med födsel direkt på golvet och fixering? Knappast.
           Sen beror det givetvis på när man filmar. Självklart är det mer livat i stallet strax innan fodring eller direkt då man gått in på avdelningen och den första grisen som sett en, gjort sitt varningsskall som sedan sprider sig genom alla boxar som vågen i ett publikhav.
           Måste ju kännas jätteknäppt att sprida en manipulerad film för att rättfärdiga sin egen övertygelse, men ännu knäppare att använda samma film för att skamma andra. Det faller så platt liksom. Men ja, grattis om du lyckas omvända någon som är lättpåverkad, tyvärr lär du ju inte övertyga någon som faktiskt arbetar med slaktdjur som har en sann insyn.

           Linkande scener som i att fet fortfarande är oacceptablet. De visade självklart inte tortyrliknande förhållanden, men det var fortfarande oacceptabelt.

           Bonden – En ”sann insyn” tvivlar jag stark på att du har. Den insynen du har är förmodligen så pass färgad, där du har så pass många egna värderingar att du inte kan se längre än 3cm framför dig.

           Hellre färgad av verkligheten än en manipulerad film som ger en falsk bild. Finns inte en chans att bilderna på de fixerade suggorna kan komms från sverige. Det är alltså en fake bild du vill måla upp. Ganska sjukt.

           Jag kan absolut respektera att folk väljer att inte äta kött. Om det så är för att grisarna går i sin egen skit eller för att man inte vill äta djur överhuvudtaget, men att försöka påverka andra genom lögnaktig manipulation, vad har man att vinna på det? Även om alla som ser det här klippen väljer att sluta äta kött så måste det ju känns falskt i ditt eget hjärta att sprida osanning och måla ut något som hundra gånger värre?
           Och jo det har hänt massor inom djurhållningen senaste åren.
           Nuförtiden får kultingar både lokalbedövning och smärtstillande vid kastrering som görs vid 3 dagars ålder.
           Tidigare gjordes det vid 2 veckor och utan minsta lindring så det har verkligen gått framåt och vi ligger sannerligen i framkant i sverige. Vi har världens renaste kött och minstmproblem i världen med multiresistenta bakterier pga vår reglerade djurhållning/läkemedelsanvändning

           Anonym 00:21
           Jag vill klargöra att det inte är jag som lagt ut filmen och jag är heller inte ute efter att ”omvända” någon. Jag diskuterar gärna med de som vill diskutera, ingenting annat.

           Men det är ju faktiskt så att det där är en film från en grisgård, på något sånär levande grisar. Det är inget falskt med det. Var gården ligger tycker jag är ganska irrelevant, för det är sådär majoriteten av alla grisar har det.

           Du säger att det gått framåt. Okej, kultingar blir bedövade och läkemedelshanteringen har förbättrats. Men vad har hänt med bedövningen innan slakt? Den när grisarna har fruktansvärd dödsångest för att de långsamt kvävs till döds? Eller att majoriteten inte får se solen eller andas frisk luft under hela livstiden, än mindre böka i jord som de är gjorda för? Att kultingarna blir tagna från mamman mycket tidigare än naturligt?

         Djurskyddsdeklaration
         Version: 3.1.1
         Inloggad som | Logga ut
         Grisar
         Skötsel
         Foder och vatten
         Utevistelse
         Ekologisk produktion
         Operativa ingrepp och hormoner
         Stallmiljö
         Mått i stall och byggnader
         Förprövning inför bygge
         Avel
         Gödsel
         Märkning, journalföring och registrering
         Transporter
         Sjukdomar
         Tillstånd för stor djurhållning
         Slakt och annan avlivning
         Ta hand om döda grisar
         Vad händer om du inte följer reglerna?
         Djurskyddsdeklaration
         Hygienregler
         Särskilda regler uppfödning
         Djurskyddsdeklaration – ett sätt att stärka djurskyddet för grisarna
         Sedan den 1 juni 2010 finns ett krav på att veterinärer ska fylla i en djurskyddsdeklaration i samband med villkorad läkemedelsanvändning i grisbesättningar. Det här innebär att djurskyddet för grisar i svenska besättningar stärks.

         Veterinärer som besöker gårdarna ska gå igenom att djurskyddsnivån är acceptabel och därefter fylla i djurskyddsdeklarationen. De ska också fylla i deklarationen när de gör hälsogenomgångar i samband med läkemedelsbehandlingar.

         I deklarationen ska det finnas uppgifter som till exempel att det finns tillräckligt med strö i boxarna, hur djurägaren hanterar sjuka eller skadade djur och att fixering av suggor inte förekommer. Djurskyddsdeklarationen är ett kvitto för djurägarna att de uppfyller djurskyddsnivån.

          Det där var ett rätt så snurrigt copy paste.
          Vad som inte nämns är vad en djurskyddsdeklaration är, vad det innehåller, vad som händer om en sådan inte görs/inte blir godkänd. Det står inte heller hur ofta veterinären är tvungna att komma dit och vad de gör om det inte handlar om villkorad läkemedelsanvändning.

          Det står inte heller vad som räknas som en acceptabel djurskyddsnivå, vad som räknas som ”tillräckligt” med strö och vilka rutiner man måste följa när man har en död eller skadat djur.

        Allt beror ju på vad man har för referensramar. Grisar är väldigt smarta och förstår säkerligen att något är väldigt galet då de inte får utlopp för sina naturliga beteenden. Eftersom att de är smarta är de lika lättroade som en border collie (en ras som behöver extremt mycket stimuli för att inte bli deprimerad)
        De har inte speciellt mycket plats och det är bara 1% av alla grisar som föds upp i ett kravmärkt lantbruk.

        Ditt påstående tyder på en fruktansvärt hög okunskap.

         De är oerhört lättroade och det är antagligen därför det ens är möjligt att hålla dom såsom de görs i sverige.
         Smarta absolut. Men mer sociala än intelligenta och en ensam gris med all världens berikning, utevistelse och bökmöjligheter kommer att vara mer olycklig än 5 grisar på halmströ i en box

          Det är bara människor, schimpanser, delfiner, elefanter och korpar som är smartare än grisar. Av alla djur i hela världen. De är intelligenta.
          Påstår du något annat är du inte speciellt bildad. Kanske lite väl färgad av ditt ursprung?

           Jag vet att grisar är världens 4e mest intelligenta djur, men jag nämnde deras lättroandehet inte deras intelligens som anledningen till att det faktiskt fungerar iaf över din förväntan bevisligen att hålla dom så.
           Men du verkar ju ha fått någon typ av rabiessmitta, du kanske ska söka hjälp för den innan du skadar folk på riktigt

           Att vara lättroad och intelligens går hand i hand. Ju intelligentare man är desto mer mental stimulans behöver man för att inte må dåligt. Det ”fungerar att hålla dem så” säger du, och ja det är självklart! De har ingen möjlighet att säga ifrån eller göra myteri liksom! Vad ska de göra? Det är precis som delfiner, späckhuggare och andra valar på akvarium runt om i världen. Det funkar för att det inte finns något annat alternativ för djuren, men det är allt annat än optimalt.

           Det finns ingen anledning till att gå till personangrepp här.
           Kan du inte argumentera vuxet så finns det inte någon som helst anledning till att fortsätta.

           Bonden, du har ett svar i modd som väntar

          Det är alltså inte alls sant att majoriteten av grisar i sverige har det som i filmen.
          Och suggan är ofantligt lättad att slippa sina kultingar vid avvänjning

           Så länge alla svenska grisar inte har det som hos charkuterifirman som länkades lite högre upp är det oacceptabel djurhållning.
           Och så länge grisar bedövas genom koldioxidförgiftning innan slakt är det oacceptabelt. Så länge grisar inte får utlopp för sina naturliga beteenden 24/7 är det oacceptabelt.

           Så länge djuren inte har det som hos företaget som det länkades till lite längre upp är det oacceptabel djurhållning.
           Så länge man använder koldioxid som bedövningsmetod är det oacceptabelt.
           Så länge djuren inte får utlopp för sina naturliga beteenden på ett naturligt sätt 24/7 är det oacceptabelt.
           Så länge man inte använder uteslutande immunokastrering är det oacceptabelt.
           Och så länge bönder tror att djuren är ”oroligt lättroade” är det oacceptabelt.

      Att flå ett djur som sprattlar verkar jobbigt. Däremot finns det en del djur som har spasmer och muskelryckningar långt efter att huvudet är av.

      Rekordet tog en ål som kom in i köket utan huvud och skinn. Jag lyfte upp den ur hinken den låg i och den ringlade sig runt min arm och kramade till. Sedan lade jag upp den på en skärbräda och skar den i bitar. Jag saltade och bitarna började hoppa omkring. Jag lade ner några bitar i en stekpanna och det började hoppa upp och ner, ett par bitar hoppade till och med ur stekpannan.

      Här talar vi alltså om en ål som har varit stendöd i en halvtimme och är delad i åtta bitar. Som ändå hoppar ur en stekpanna. Vissa kanske kallar det för levande djur, jag kallar det för muskelspasmer.

    Fast det allra bästa är ju att inte äta den där kaninen från början? Dessutom är det ju inte samma kaniner som föds upp till köttdjur som man tar pälsen ifrån. Deras pälsar kan man inte göra någonting med eftersom de blivit så illa behandlade.

     Jo, många som har kaniner som produktionsdjur tar vara på både ull- eller skinn- OCH köttet. Även inälvorna brukar man ta tillvara. Det blir mer lönsamt så eftersom varje slaktad kanin bara ger ca 1.5 kilo kött.

     Var gärna emot kaninfarmar bäst ni vill men snälla, sprid inte en massa osanningar.

      https://weanimalsmedia.org/project/rabbits/ Det här är inte osanning, det är verklighet och det är fakta.

       Jag pratar om Sverige.
       Att man behöver bättre djurhållning på de flesta ställen i världen (vi kan också bli mycket, mycket bättre här i Sverige) är jag den första att skriva under på.

        Jo, för spanjorer äter svenska kaniner…

         Kanin börjar bli allt vanligare i Sverige. Det är väldigt klimatsmart kött.

    Har du någonsin ätit tvättbjörn eller mink? Eller rävar? Seriöst vad dum i huvudet folk är.

     Oskön människa!

      Poor you.

    Intressant, jag har hört att kaniner innehåller så mycket protein, för dom har knappt fett så det är ganska farligt att äta för mycket kanin. Men om man föder upp kaniner kanske man gör dom tjocka?

     Kaninkött är egentligen ett utmärkt kött just för att det är fettsnålt men också för att det inte har överförbara sjukdomar som tex salmonella. Det är också mer klimatsmart än både nöt- och griskött. Men vill man kunna sälja köttet måste man ha ett godkänt slakteri som följer reglerna för avlivning och hantering.

    Här kan du se hur köttkaniner i bl a Spanien har det. Bon appetit! https://weanimalsmedia.org/project/rabbits/

     Djur överlag har det sämre på många ställen i världen.
     Även sällskapsdjur. Barnaga är också vanligare, precis som kvinnoförtryck och misshandel.

      Poängen med denna kommentar förstår jag inte alls.

      Tycker ändå det är stor skillnad på barnaga och ren tortyr

    Men pälsdjur ”slaktas” vädigt annorlunda än köttdjur.

    I en del länder blir djur flådda levande. Jag äter inte kött som är importerat därifrån, varifrån kommer alla pälsprodukter? Eller pälstofsar på mössor?

    Folk har ingen koll.

    Jag påstår att djur som hålls för pälsens skull behandlas sämre än kor, får, och kycklingar som jag äter.

    Sen kan man absolut använda skinnet, ullen, och fjädrarna. Men så är det inte med pälsdjuren.

     Så pälsindustrin är värre för att djuren flås levande? Är det alltså i smärtan vi värderar hur hemskt något är?

     När kycklingar är avlade till att växa så pass mycket och snabbt att benen inte klarar av vikten. När kycklingar blir så pass onaturligt stora att man skulle kunna jämför det med ett 9 månader gammalt spädbarn som väger över 90kg.

     När kvigor som egentligen är lika sociala djur som människan blir fråntagna sina nyfödda barn bara timmar efter födseln. När en fjärdedel av korna i mjölkindustrin i Sverige hålls uppbundna inomhus under större delen av året. Vilket innebär det att de inte kan vända sig om eller klia sig, de kan bara stå upp eller ligga ned. De får heller ingen motion och väldigt begränsade möjligheter till sociala kontakter. När det naturliga för en ko är att producera 5-10 liter mjölk om dagen till sin kalv där avel har lett till att en mjölkko idag kan producera över 50 liter mjölk om dagen. Vilket bidrar till stora problem med sjukdomar som till exempel juverinflammation.

     När grisar är så pass stressade att bönder har stora problem med diarré, magsår och beteende störningar, vilket bönderna inte ens ser som problem utan ”normalt tillstånd”. När det inte är ovanligt att stressen, trängseln, sysslolösheten och hungern i fabrikerna leder till att djuren börjar bita på varandras svansar och öron. När grisar inne på slakterier gasas med koldioxid där det tar uppemot 1½ minut innan de förlorar medvetandet och under hela tiden har de dödsångest.

     Det är bara lite av den barnvänliga delen av hur verkligheten ser ut i köttindustrin. Jag vill inte gå in mer på djupet med risk för att låta alldeles för mycket av en missionär. Men som jag ser det är det extremt mycket lidande i köttindustrin också och jag skulle faktiskt föredra att flås levande om valet var att leva i två år som en gris/kyckling/höna/mjölkko. Och jag ser faktiskt inte heller någon egentlig skillnad på pälsindustrin och dagens köttindustri.

   Det är ofta räv- och minkpäls som används, alltså djur som inte äts utan enbart föds upp för att dödas och flås till pälstillverkning. Trodde faktiskt att det närmast var en utdöd företeelse och att de flesta i dag köper fuskpäls, men ser på butikens insta att Annica Englund undrar vart hennes beställda pälsjacka tagit vägen så flera svenska influencers tycker att alltså att det är ok att stödja pälsindustrin. Usch!

    Vad är det egentligen som gör att pälsindustrin är så mycket hemskare än köttindustrin eller mjölkindustrin?
    Är den enda skillnaden att vi inte äter köttet från pälsindustrin? I sådana fall, visste du att det är så att köttet från minkarna matas till rävarna?

     Nej utan för att djuren flås levande, vad är det du inte fattar?

      Skulle jag få valet att leva som en gris i två år och flås levande direkt skulle jag alla dagar i veckan välja att flås.
      Med tanke på hur pass mycket lidande det är för köttdjur så förstår jag inte alls hur folk kan göra så pass stor skillnad på de två industrierna.

       Fortfarande dum i huvudet

        Vilken trevligt och konstruktivt kritik du gav.

       Grisar lever inte i 2 år. De lever i under ett år.

        Samma sak gäller för en mjölkko

         Nej…

          Vad vet du? Ingenting.
          Jag skulle hellre bli flådd levande än att leva 2 år som en mjölkko. Det är fakta och ingenting du vet någonting om än mindre kan säga nej till.

           Är du tolv år?

           Vad är det där för dum fråga? Självklart är jag inte det. Jag är realistisk.

       Sverige har världens starkaste djurskydd för köttdjur som grisar och kor. De måste bland annat få gå ute i hage sommartid, ha tillsyn flera gånger om dagen, får inte köras längre än åtta timmar i transport och bedövas innan slakt med mera. Pälsdjur bor hela sina liv i bur innan de flås för sitt skinn. Jag försvarar inte köttindustrin men anser att pälsindustrin är ännu värre.

        Det stämmer inte. Det finns många länder som har bättre djurskydd än vad vi har
        https://www.worldanimalprotection.se/unik-jamforelse-vilka-lander-har-basta-djurskyddet

        Det är bara kravgrisar som får gå ute, och då bara en relativt kort period på året.
        Kravgrisarna är 1% av alla grisar i sverige. Resten bor inomhus året runt där första gången de ser solljuset och får andas frisk luft är på vägen till slakteriet.

   Det är en högst personlig etisk fråga man bara kan besvara själv. Så vad tycker du?

   Så trött på alla jäkla missionärer som ska tvinga på andra sina egna åsikter.

    Fast att prata om päls och etik i en tråd som handlar om just det är INTE att tvinga på någon sina egna åsikter.
    Om det här handlade om någon som varje dag skulle predika för alla i lunchrummet varför deras matlådor är oetiska skulle jag hålla med dig. Nu är du bara lite för mycket snöflinga.

   Vanliga svenssons: Tycker att päls är förkastligt
   Också vanliga svenssons: Bär dunjackor och använder duntäcken

    Dun är en biprodukt av köttindustrin. Inte samma sak där heller.

     Minns du inte Jysk-skandalen?

      Jodå tråkigt nog. Har alltid hållit stenkoll på mitt dun dock så det har varit ”etiskt korrekt”.

       Hur gör du för att ha stenkoll på att ditt dun är etiskt? Jag undrar uppriktigt eftersom jag inte litar på märkningar som man lätt kan fuska med för att tjäna pengar.

     Nej det är det inte. Gäss föds upp på precis samma sätt som minkar och rävar för en enda anledning. Det finns liksom inte två avdelningar i fabriken där de först går in i ett rum och får sina fjädrar ryckta från kroppen, för att sedan gå in i nästa rum och bli slaktade.

     Herregud människor. Tänk lite fan.

      De flesta slakterierna säljer faktiskt dunet.
      Och många leverantörer idag har spårningscertifikat som visar vilket slakteri man har köpt dunet ifrån.

      Så bli gärna lite mer påläst innan du börjar spotta och fräsa åt andra.
      Herregud människor. Tänk lite.

   Vill du ge någon på pälsen för att de äter kött?

   Men för h-vete, varför går inte mina högst relevanta kommentarer igenom?

    Jag vet! Sjukt irriterande! Precis allt hamnar i modd

     Det minsta man kan begära av dig Camilla. är att du nu efter snart 12(!) timmar borde släppt på kommentarerna jag skrev(iaf en av dem, då de var liknande p.g.a. modd). Eller vill du att vi ska sluta kommentera? Det hade jag förstått om det var opassande kommentarer, men det var de inte.

      faaast, det är fortfarande ledigheter och det är ett manuellt jobb.
      Du kan inte kräva att Camilla ska sitta 24/7 framför datorn och hålla koll på alla kommentarer som hamnar i modd. Och man kan definitivt inte kräva att hon ska sitta över två på natten och godkänna kommentarer.
      Jag fick alla mina kommentarer igenom, inom sin tid. Om du har bråttom att skriva något får du helt enkelt omformulera dig.

       Men ditt pucko, det var ju det jag gjorde!

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  [Borttagen kommentar]

   [Borttagen kommentar]

    Tack detsamma gullet!

  Svettiga, blöta, sura underställ på tork i någon gisten furuinfekterad stuga är den enskilt största anledningen till att jag aldrig ägnar mig åt vintersporter.

   Vem har sagt något om vintersporter? 😉

   Man behöver inte underställ. Det är överskattat!

    Jo, det behöver man! Jag bär mina som en skönare variant av mjukiskläder eller pyjamas. Gillar det så mycket bättre än en fladdrig pyjamas, och varmare är det också. ÄLSKAR underställ.

   Du kanske ska kolla upp dig om du får sura underställ efter användning…

    Hört talas om sura strumpor? Ännu värre.

     Sura människor i sura strumpor, än värre

  Ja vilka problem

  Är det någon som är någorlunda normal av dessa? De flesta verkar mest udda typer.

   Hellre udda än normal ??

  Vad hände med Molimento-tjatet, det gick över fort. Var ett väldigt tjat i två tre dagar om Molimentos med kommentarer om att vi vill ha mer Molimentos, vi vill läsa mer om Molimentos… men det dog ut fort, gick från hundra till noll… Var det en o samma person som tjatade tro? Inget om Marcelo på länge heller, vad gör han nu? Mogi var längesen också.

   För den som har Molimentiabstinens:
   Ett tips är att gå in på mymolimentis instagram, titta på den sparade storyn YOUR CUSTOMERS och klicka på Amanda_Bs inlägg. Hon jobbar med André. På hennes profil hittar du två videor (sparad story & IGTV) med the man himself, Mr. Molimenti.

    Molimenti var det viss ja inte Molimento haha

   Nej då, jag inväntar bara lite leveranser från Kina… 🙂

    Fastnar paket från Kina fortfarande i den där Postnordkön för att betala en ”symbolisk klumpsumma” eller har den tiden för länge sedan passerat? (inte alls uppdaterad på läget men sugen på att beställa. Nu)
    Hur lång tid tar det att få hem grejor och tillkommer det vanligen några avgifter?

     Allt du beställer utanför EU fastnar hos Tullverket och så måste du betala moms och hanteringsavgift. Det gäller inte bara varor från Kina men Tullen och PostNord blev hårda med det efter att halva Sverige shoppade billig plast från Wish.

      Mina brudskor från USA sätt fast i tullen i två månader. Fick äntligen hem dom två dagar innan bröllopet, haha. Svettigt.

      Tack!
      Hur hög är hanteringsavgiften (funderar på om det är värt att beställa en massa småsaker från olika håll eller bättre att samla beställningen till En enda)

       75kr Och sen typ 20% av värdet per paket för småskit. Så köper du ett skal för 10kr kr blir det runt 77-78kr

   På material på deras scrunchie står de ”satin”. Mailade kundservice och fråga vad de är för material i dom, då satin är en typ av väv och inte ett material..

  Någon påpekade på Läckbrgs insta om lakanen och hon svarade att lakanen åkte på senare. Kvällen efter filmar hon sängen igen med Polly under täcket – utan lakan. Så hon körde en vit lögn när hon svarade på kommentaren, alltså vet hon att det är fel.

  Nog för att deras hem brukar vara stökigt, men gränsen går väl att man är ofräsch för kommande gäster på ett ställe man hyr tillfälligt. Respekt kallas det.

   Läckbergskan är falsk som vatten!

    Hur vet du det?

     [Borttagen kommentar]

    Läckberg fortsätter ljuga, någon kommenterade precis lakanen igen på den gamla bilden och för fem minuter sedan svarade hon: ”lakan finns. De var dock nytvättade o kom på efter sagoläsningen. Efter förhandling från Polly ?”.

    Samtidigt så ligger storyn uppe från kvällens nattning dagen efter fortfarande utan lakan. För bövelen – stå för att du inte har lakan i sängen än att hitta på!

   ? Så JÄKLA vidrigt

   Hade det varit IL så hade det redan funnits ett inlägg om detta

    Men nu är det ju ett inlägg om detta?

    Du har precis läst inlägget ju

   Hygien kallas det även. Kul att ha henne som frontfigur för kvinnovård.

    Här är en bild från Hedda Care på en sjuksköterska med långa naglar, ringar och utan vårdkläder som tar hand om en patient. Ser proffsigt och förtroendeingivande ut.

    https://www.instagram.com/p/B5k5MtDJs59/

     Kollade en bild (senaste) på en gynekolog. Förvisso handskar på – men fortfarande nagellack under. Uselt.

      Alltså GYN? Fy fan ?

      Är det så att vårdpersonal inte ska ha nagellack alls?

      Verkar vara samma människa som från andra bilden, hon ska tydligen vara barnmorska.

       Jobbar inom region och vi får inte ens ha genomskinligt. Skulle aldrig jobba med långa naglar och ringar, så jävla vidrigt hur mycket bakterier som samlas där.

        Tänk på alla stackars män som kan drabbas av att bli hanterade av kvinnor med dessa enorma och potentiellt farliga bakteriehärdar. De kanske i god tro räcker fram sina kön i tron om att det skapar gemenskap och samhörighet, men ändå så kanske dessa fina män eller rent utav unga gossar drabbas av invasiva bakteriearter i självaste könet. Sällan att någon vågar ta upp detta ofoget!

        Fy fasiken! Snuskigt är det!

         Jag tror du försöker raljera över ”dumma vita män” för att…anledningar.
         Men hygien inom vården är ytterst allvarligt och något alla har rätt till. Svarta, vita, gröna, kvinnor, män osv.
         Men visst, krossa patriarkatet, eller nåt.

         Rätt åt dem!

       när man jobbar inom hygien som vård får man inte ha nagellack alls, inte heller ringar, armband eller liknande

       Ja, bakterier kan samlas i sprickor i nagellacket.

        Då förstår jag, tack!

        Hur mycket bakterier tror ni samlas i spruckna nagelband som de flesta har nu på vintern?

     Oj. Euwk. Men förhoppningsvis är det ingen bild från en verklig patientkontakt, vilken sjuksköterska skulle gå med på att arbeta på det sättet? Inget skydd för britsen, långa naglar, smycken, inga vårdkläder, koppla på dropp utan handskar eller förkläde? Ser ut som en bild från ssk-plugget med frågan ”finn femton fel”.

      Om det nu inte är en riktig bild så är det verkligen korkad marknadsföring att visa något som är helt fel ur hygienaspekten. Signalerar oseriöst, och är det är riktigt bild så undrar man ju verkligen om proffsigheten på kliniken.

     Haha! Denna ”sjuksköterska” har ju kopplat ett NaCl dropp dessutom, när det ska vara en järninfusion. Alla som jobbat med järn vet att det är mörkrött till färgen så denna bild är ju superstagad på så många sätt, dåligt då! Verkligen ”Finn femton fel”

      Det är väl till och med svart som tjära innan det späds ut med NaCl? Så såg min infusion ut, lite halvt läskigt ?

    Hygien? Pratar folk På bb (som duschar En gång i veckan och säger åt folk som duschar varje dag att söka vård) om hygien?

     Gud vad jag fick fundera på den här kommentaren innan jag fattade att BB är bloggbevakning och inte sjukhus-BB.

     Men för att svara på din fråga så är de tvål en sak hur man sköter hygienrutiner på jobbet och en annan sak vad man har för personliga preferenser hemma. Man kanske känner sig snuskig om man inte duschat på en vecka men man sprider inte bakterier till andra människor det?

     När jag gick dermatologikursen fick faktiskt patienterna råd att duscha en gång i veckan men sedan är det skillnad på det och handhygien för vårdpersonal då vårdpersonal annars riskerar att sprida smitta mellan patienter.

   Men inte bara respektlöst men så jävla äckligt för en själv????

    Som vanligt kan männen som grupp drabbas av det hela, men männen som grupp kan ju aldrig ses som det stora offret. Därför kan männen som grupp vara det stora dolda offerlammet för den kvinnliga fåfängan som på sikt dödar männen. Men kanske också förklaringen till att kvinnor lever längre än männen rent statistiskt.

    Av ren och skär nedärvd godtrogenhet kan de ge en naken vacker kvinna sitt kön och därmed drabbas av nagelackens bakteriebombastiska smittokälla. Allt offrer för kärleksvillighetens skull. Nagelacksbärarna borde skämmas för att utnyttja den nedärvda manliga godtrogenheten såpass hårt! Det kan drabba Alla!

    Framtidens män kvinnor och barn… Listan är oändlig. Utan det manliga kärleksnektaret ingen mänsklighet. Ingen framtid och inga feminister, tänk på det! Till och med INstagram skulle drabbas

   Alla andra har säkert sängkläder, så man kommer ju inte i kontakt med madrassen direkt. Men det måste vara obekvämt och äckligt för dom själva? Det är ju inget mysigt material direkt.

    Eller så gör flera en Läckberg. Är väl allt möjligt på dom där kuddarna å täckena. Läckberg har ju inte bacill skräck dock 🙂 men det är verkligen ofräscht ändå. Gentemot andra. Och för att man inte vet vad folk gjort där i slafen utan sängkläder..

     Om andra väljer att skippa sängkläder också kan man väl ifos argumentera för att de får skylla sig själva :p

   Och fotot kan inte vara taget vid samma tillfälle?

    Nej. Ena dagen en bild, andra dagen instastory. Två olika byxor på Simon. Men tack för den uppenbara tanken.

   Fy f-n så äckligt.

   Dem kanske bara är vana vid hotell och inte visste att man skulle ta med egna sängkläder, håller dock med om att det är ohygieniskt, borde ju kunna åka och köpa lite sängkläder när dem upptäckte att man behövde egna.

    Och inte ljuga om det när folk frågar. Påstår att det finns lakan fanns hon visar två dagar i rad att det inte finns. Jobbigt att påstå en sak i kommentarerna och sen inte komma ihåg vad man sagt i sin iver att filma gulliga nattningar när pappa läser saga.

  Förlåt för OT! Men jag har fått erbjudande om ett jobb som personlig assistent och ska löneförhandla nu i veckan. Jag är utbildad undersköterska har varit deltid på det arbetet i 2 år. Har 136kr/h just nu. Vad kan jag begära ut för lön som heltidsanställd? Vad har ni för lön som jobbar som PA? 🙂

   Begär 30.000:- så har du lite förhandlingsutrymme. Men gå inte en krona under 28.000:-

    Men shit, vilka löner! Jag har en fil mag. (4 års utbildning mao) och tjänar 29000 på mitt jobb inom kommunen. En undersköterska som tjänar 28 är ju väldigt välbetald i mina ögon… En kompis som är uska tjänar 24000.

     Måste man jämföra yrken? Varför är inte en undersköterska värd 28000 kr enligt dig?

      Enligt mig är inte en undersköterska värd den lönen du hen inte har någon utbildning och inte heller några studielån att betala av. Även om det är ett slitsamt jobb så tycker jag att 28 000 låter högt för någon som inte har mer än en treårig gymnasieutbildning i bagaget.

       Samma här. Min ingångslön som junior är 30 och jag jobbar inom IT.

       Du vet att rätt många som tjänar multum inte har ngn utbildning va? Väldigt vanligt bland säljare ex… se på Pärleros, eller ta bingo rimer, Isabella löwengrip, forni ingen av dem har utbildning

        Absolut, säger inte att det är mer rätt eller fel 🙂

        Hade en grabb som jag jobbade tillsammans med för 2 år sedan, när vi jobbade som telefonförsäljare. 19 bast & han tjänade ca 70.000 i mån. Grym säljare helt enkelt. ?

         Vilken kille! ?

       Finns massa människor som är hantverkare och ”bara” gått gymnasiet som tjänar massor. Du vet tillgång och efterfrågan styr lön inte utbildning

       Fast du kan ha 3 år på gymnasiet och sen pluggat omvårdnad i 2 år efter de och ha studieskulder. Jag jobbar på ICA Och har ”bara” gått gymnasiet och tjänar bättre än vissa av mina vänner me högskoleexamen!

        Absolut, du kanske gör det i dagsläget. Men troligtvis kommer dina vänner med högskoleexamen att kunna klättre mer på lönestegen än vad du kan.

         ja, eller så är de inte så! Vet många som inte har nån fin utbildning och tjänar mer än välutbildade. Dels för att man inte är rädd för att kanske jobba fysiskt (typ lager osv) eller för att man helt enkelt jobbar på bra och jobbar sig uppåt 🙂

       Varför är man inte värd lönen. Varför anser du inte att en utbildning till undersköterska räknas som utbildning? Vad gör du i ditt jobb som är så viktigt att du anser dig ha rätt till en högre lön än en undersköterska?

       Många undersköterskor har 3 årig utbildning. Är man inte utbildad är man vårdbiträde.

        En eftergymnasial 3-årig utbildning eller en gymnasieutbildning på 3 år? Är ganska stor skillnad.

         Gymnasieutbildning på 3 år. Inget märkligt alls. Däremot beundrar jag de som står ut med att arbeta som USK:a – inget glamoröst direkt.

       KAN det vara så att en usk är värd lönen.

       Och att du är så besviken över din lön, att du inte inser att lösningen inte är att andra ska ha mindre i lön utan du borde ha mer?

        Nej, jag är fortfarande student och kommer ha en högre ingångslön än 28 000 så är inte speciellt orolig. Jag tycker undersköterskor/personliga assistenter gör ett fantastiskt jobb och kan förstå att lönen är så hög om de jobbar OB. Då har de all rätt till den! Men om det däremot är en undersköterska som jobbar kontorstider (kanske inte ens finns såna?) är 28 000 orimligt högt.

         Vart bor du någonstans? 28 innan skatt är en helt normal lön för någon som inte är högskoleutbildad. Finns folk som jobbar lager som har över 30 och människor på Ica likaså.. För att inte tala om oss hantverkare… Vi har ännu högre och ”bara” gått gymnasiet.. Rörläggarna i min släkt tjänar mest av alla.. Det är nog du som valt en utbildning med sämre lön efter examen och oavsett om du får upp den långt senare har du både lån och vi ”utan utbildning” har tjänat pengar sen vi gick ut gymnasiet…utan lån.. Med andra ord oftast högre pension i slutändan.

         För min del ser jag hellre att människor som vårdar andra har högre lön än någon som exempelvis läst 3 år konsthistoria (inget fel med det men ni fattar). Tycker alla sjuk och undersköterskor ska ha ännu mer betalt! Även poliser, personliga assistenter och brandmän mm. Utan dessa yrken går vi under. Och vi går definitivt inte under om vissa pennfäktaryrken försvinner.

          Min ingångslön kommer ligga på runt 35, vet inte hur du lyckas läsa in att jag valt en utbildning med sämre lön efter examen? Mellanstor stad i Sverige. Kommer få ett jobb som är stimulerande och som inte sliter på min kropp, det för mig är mer värt än att tjäna högre i pension. Ganska övertygad om att pensionärslivet är bättre med en frisk kropp och lägre pension än en utarbetad kropp med hög pension.

         Jag räknar med att 28 000 är exkl ob-ersättning.

       Men lägg ner nu, en uska är fan LÄTT värd 28.000 kr i lön!!
       Har du själv provat jobba inom vården ens?! ’
       / Jävligt stolt USKA som sliter arslet av sig på jobbet.

        Nej men jag har jobbat som personlig assistent. Tycker INTE en uska ska ha 28 000 i lön. Det är ett tungt och slitsamt arbete absolut, men det är inte ett svårt arbete.

      En undersköterska har stort ansvar och ett tungt arbete med högt tempo, hög arbetsbelastning, mycket stress, ofta oregelbundna arbetstider och det krävs utbildning i medicinhantering, dokumentation och sjukdomar. Lägg till risk för smitta och de inte sällan utsätts för hot och våld på jobbet. På många ställen förekommer planerad underbemanning så att personal går in i väggen och blir sjukskrivna.

      Och så har folk mage att tycka att de inte är värda 28000 i lön? Hahaha.
      Jag hoppas verkligen vårdlönerna tar samma vändning som lärarlönerna så att undersköterskorna snart får 35000 kr istället. Unnar dem varenda krona.

       Men en sjuksköterska och en lärare har ju väldigt lika löner. Många gånger har sjuksköterskan högre ingångslön än lärare. Jag tycker inte du kan jämföra undersköterska och lärare. Sjuksköterska och lärare är mer jämbördiga utbildningsmässigt. Lärare har något längre grundutbildning, men båda yrkena kräver eftergymnasiala studier. Undersköterska är en gymnasieutbildning.

        Okej, om du hade läst noga så jämförde jag faktiskt inte lönerna utan skrev att jag hoppas att de tar samma vändning som lärarlönerna = få upp sina löner. Jag hade lika gärna kunnat jämföra med någon annan yrkesgrupp eftersom det väsentliga var lönelyftet och inte yrkeskategorin.

        Men för skojs skull kan jag ju passa på att jämföra med de lärare jag har i släkten och de tjänar mellan 40 000 – 50 000 kr. Dvs betydligt mer än de 28 000 vi diskuterade här.

         Okej, jag uppfattade dig fel då. Ursäkta!
         Får jag fråga var dina släktingar som arbetar som lärare är verksamma? Jag är nämligen också lärare (på landsbygd) och här är lönerna inte i närheten av det dina släktingar tjänar. I övrigt hoppas jag också vårdlönerna går upp! Men inte på det sätt lärarlönerna går upp. För varje löneökning får vi mer att göra, så i praktiken betalar vi våra egna löneökningar genom att jobba mer obetalt eftersom tiden inte räcker till. Med det sagt tycker jag också att löner, och framför allt arbetsvillkor inom vården, verkar dåliga och behöver förbättras.

          Ingen fara ?
          De är lärare i Stockholm (de två högst betalda jobbar i Nacka). Jag tror att lärarlönerna generellt är ganska höga här.

           Så kul. Jag har läst 4,5 år till lärare. Jag får 28700 som ingångslön nu i januari. Mina klasskompisar som ska jobba i Sthlm får 32-35000. Så jävla ovärt att lägga 4,5 år av mitt liv på detta, jag hade lika mycket betalt på mitt gamla jobb, med bara gymnasieutbildning.

        Kan säga att ssk och lärare INTE har lika bra ingångslöner, inte i Sthlm där jag bor iaf. Lärarna har fått upp sina ingångslöner rejält och det med rätta, unnar dem den lönen alla dagar! Jag har en riktig skitlön på 32 tusen för att jag gick in på en ingångslön på 22 tusen (detta var 6 år sedan) trots att jag nu också vidareutbildat mig och har 4,5 års studieskuld. Egentligen är inte ingångslönen det som är dåligt utan det är löneutvecklingen, som är obefintlig. I kombo med usel arb miljö gör det ju att ingen är lockad att jobba inom vården. Man borde inte tjäna under 35 när man har arb livserfarenhet som ssk och vidareutbildat sig i nästan 5 år och håller ansvar för liv i sina händer. Det är skamligt

         Okej. Det kanske är olika på olika ställen. Min kompis som är ssk (ej specialist) gick in på 33 (västra Götaland), medan lärare jag känner i samma kommun går in på 27.

         Vad har du vidareutbildat dig i fem år till?

         Skitlön 32k? Vad ska du med alla pengar till?

      nej man måste inte jänföra. Alla kan tjäna mest om man inte jämför!

     Jag tjänar 45000 på mitt jobb som inte medför någon samhällsnytta överhuvudtaget, och tycker det är skamligt att undersköterskor och annan vårdpersonal sliter för betydligt mycket mindre betalt.

      Samma här jag säljer Casinoreklam och i min bransch är det Mycket pengar. Tack Camilla CamCam för all hjälp att fixa in pengar! Sveriges största blogg är verkligen helt ovärderligt med sitt bidrag.

       Casinoreklamen fungerar bäst på spelmissbrukare (vem annars går på skiten, liksom?) Så visst blir det stålar när de pantade pantsätter allt de har och går all in.

       Det är ingen holistisk kommersiell verksamhet som alla tjänar på i hela samhället! En sk hyperkomersiell modell, men vem bryr sig om det? Det räcker väl med att en del får en massa och andra förlorar allt? Vem fan bryr sig om allt, det är ändå ingen som riktigt vet vad allt är!

       Tack Camilla! Alla som är mot casinoreklamen är kassa och borde kassera sina åsikter. I begynnelsen fanns flippen, frispelet och sedan kom casinoreklamen, trosbekännelsen och den heliga anden pengabegäret.

     Men i en PAs jobb ingår ju jobb på dygnets alla timmar och helger osv. Hade du jobbat på dom tiderna hade din lön varit högre!

      Det tillkommer ob-ersättning på de 28 000 till 30 000 som föreslogs.

      Samt den stora skillnaden att usk på boende/ pa / omsorgsass har årsarbetstid som innebär 25 semesterdagar, inga halvdagar eller ledigt röd dag..
      Kontorister etc har 25 dagar plus alla röda dagar…. Jag har jobbat hela julen med gravt handikappade barn för 25k i månaden, utbildad och 13 års erfarenhet ??

    Har du någonsin hört om en 40% löneökning vid ett och samma tillfälle hos samma arbetsgivare?
    Lönen är nu 21 800 om man omvandlar det till en heltid och så länge ingenting drastiskt förändras när det kommer till ansvarsområden, personalansvar osv så kommer löneökningen bli det normala 2-4%. Dvs runt 22 200- 22 700.

     Min sambo höjde sin lön med 12000:- genom att byta jobb, inte som undersköterska men ändå

      ”Byta jobb”, menar du byte av arbetsgivare, byte av tjänst eller båda delarna?
      Jag skulle kunna få upp min lön bra mycket mer om jag jobbade i kassan på mcdonalds och bytte till en chefsposition som civilingenjör i privat sektor.

      Hur som, bra för honom!

    En grundutbildad sjuksköterska med ett par års erfarenhet efter examen tjänar runt 30.000 kr i månaden. Skulle säga att en undersköterska med grundutbildning har max 25.000 i månaden. Beror såklart dock på stad och verksamhet.

   Jag har uska sedan 2002 och har arbetat som personligassistent inom min kommun sedan 2006. Min heltidslön ligger på 26kr.

    Skulle du byta arbetsgivare tätare än vart 15:e år så skulle du få upp lönen markant.
    Men det antar jag att du redan visste.

     I know.

    Vågar man skoja om att du råkat skriva ett r av misstag på slutet och säger att du har en månadslön på 26kr eller får man hela ”sluta vara språkpolis och fatta hyfs!!!”-ligan på sig?

     Skriv vad du vill. Jag är för bakfull för att orka bry mig.

  Only beautiful animals and ugly people wear fur

  Lite väl mycket casino-reklam här nu, störande med alla dessa annonser. Kan du inte fixa bort dem, kan inte teknikerna fixa det istället nu när de ändå håller på, hellre bort med det än att flytta svara-knappen. Men det är en bra inkomst förstår jag förstås.

   Men skaffa en annonsblockerare istället för att gnälla.

   Det är inte Camilla som äger själva hemsidan. Skaffa ADblock om annonserna stör dig.

    Sveriges största blogg ska väl kunna ändra på reklamen om hon bara vill! Eller är hon en helt maktlös kvinna offer för hemsidans ägare? (vem är då hemsidans ägare menar du?)
    -Sedan kan väl den som vill skaffa reklamblockerare, men även med en sådan kunna förstå att just spelreklamen kanske inte är bra för den ultimata målgruppen eller samhället i stort. Även om Ägaren till Sveriges största blogg är den som tjänar pengar på det. Mycket pengar! Hur mycket pengar hon tjänar på det är siffror hon gärna verkar vilja dölja, kanske för att det är stötande och se? Vad vet den fattiga städerskan om det.

     Hon kan nog påverka vilken reklam som syns, när det syntes reklam om skönhetsingrepp var hon snabb att säga att hon inte stödjer sånt och inte vill ha det på bloggen, medan hon sa att hon inte kan göra något åt Casinoreklamen när det kom mycket kritik om det…

   Vuxna människor får fan börja ta ansvar för sina handlingar. Jag är så oerhört trött på människor som klagar på casinoreklam.

    Jag är själv skittrött på människor som klagar på människor som klagar på casinoreklamen. De kan väl skaffa sig en verklighetsblockerare och fortsätta med sina nonchalanta liv?

    Håller med!
    Vi borde kunna IP-blocka alla som motsätter sig att Camilla gör miljoner på casinoreklam och liknande. Att avliva dem är att gå till överdrifter, men elchocker eller andra åtgärder för snabb och robust beteendekorrigering kan vara advekvata och på sin plats.

    Att göra reklam för samhälsnytta, skulle ju vara det maximala som alla kan tjäna på.
    -Men vem fan orkar bry sig om Alla? Det är bättre med Allan och djävulens älskarinna.

     Bra Tänkt!
     Avlivning skapar helt fel rubriker, men att ta bort livsmöjligheterna är nog däremot det enda rätta. Dessa suppresiva krafter måste rensas bort från bloggen.

     Camilla kan ju inte göra någonting åt sin blogg, annonserna eller annat!!! Även om det blir knarkreklam kan inte Camcam göra något åt detta. Det är alltid andra som bestämmer över Sveriges största blogg, att folk inte förstår det?
     Dumma människor!

   Nä svaraknappen stör fan mer

  Spontant tänker jag euuuwww vem fan vill ligga i en säng UTAN lakan som andra människor också legat i ? en annan sak om det är ens egna, men så som jag uppfattat det så är stugan hyrd? ?

   Exakt min tanke. Läckberg har väl råd med iaf billigaste från ikea?

   Familjen Läckberg är rätt stökiga och jag tror inte att hålla rent är prio hos dem. Mer ofta än inte glöms det att borstas hår på en familjemedlem osv så jag tror att det där med hygien och ordning i allmänhet inte ses så högtidligt.

   Däremot så är det så fruktansvärt obekvämt att ligga med täcken och kuddar utan lakan och örngott, så för att sova gott måste jag ha bäddat ordentligt. Men det är ju jag det.

    Det är ju rätt känt att Läckberg inte har bacillskräck… hon som slickar på saker för
    att visa det.
    Jag är inte heller så speciellt bacillrädd, men skulle då aldrig lägga mig i oklädda sängkläder i en hyrstuga 😮 både för min egen skulle och de som kommer efter

     Oklädda sängkläder?
     Sängkläder är lakan och örngott.

      jaja, suck!! Du vet ju precis vad jag menade!!!

     Säg mig, brukar du ofta bädda in dina påslakan i ett andra lager påslakan?

      Oj, trodde du verkligen att hen menade det??? Eller var du kanske sugen på att pepåka ett uppenbart skrivfel med lite bitterhet som underton?
      (Ps, pepåka var helt medvetet)

       Tack du!! Snacka om urttrista människor här inne 😉

    Det är väl inget ohygieniskt med att slarva med att borsta håret? Hygien är en sak, prydlighet en annan.

   Äh chilla, vad ska hända. Finns la tusen andra saker man gör som är lika ”äckliga”

    Varför ta risken?

     Vad är ens risken?

   Jag jobbade i en stugby där Ann Söderlund med familj bodde en vecka. Stugan behövde saneras efteråt, haha.

    Men hur lyckas man? Saneras? Har man äcklat sig och lämnat allt i snusk? Eller haft sönder prylar?

     Det var ganska vanligt att folk köpte till slutstädning så att städarna städade ur stugorna vid avresa. Det här var dock något utöver det vanliga med kladd på väggar och allt möjligt, haha.

      Det är ju iofs inte helt ovanligt att det blir om man har småbarn…

       Nej, men desto mer ovanligt att man inte själv städar bort lite efter sina ungar när de kladdat ner. Även om städning ingår i mina semesterboenden skulle jag inte drömma om att torka upp efter mina barn. Särskilt om de skulle ha kladda på väggarna och liknande. Vanligt hyfs liksom.

        * inte drömma om att INTE torka upp.
        Hahahah. Blev generalfel där!!

        Fast nu har ju du ingen aning om hur det gick till.
        Det kan mycket väl vara så att kladdet tillkom på morgonen när de skulle åka. Alla stressade att ge sig av osv och tänkte att de ändå har slutstädning.
        Det finns oändligt många scenarion som skulle ha kunnat utspela sig som gjorde att de prioriterade annat än att torka bort småbarnskladd.
        Även fast du skulle prioritera att direkt torka bort kladdet så måste du väl ändå förstå att andra inte har samma prioriteringar som du?

         Om stugan krävde sanering efter Söderlundarnas sista morgon behöver de nog jobba på bordsskicket… ?

          Sanering i det här fallet kan ju innebära allt mellan att de var tvungna att gå in i lufttät skyddsutrustning med syrgastuber. Till att de behövde moppa lite extra och tvätta täckena.
          Så länge man inte har all fakta kan man inte göra något än att spekulera och spekulation tycker jag att man ska hålla sig så långt ifrån som möjligt.

           Skrubba väggarna i sovrum och vardagsrum ingår inte i en vanlig slutstädning om jag säger så ?

           Jag fattar det. Men det är också rätt så relevant i den här historian vilken nivå kladdet var på tycker jag.
           Jag menar, var det som att ett småbarn hade kletat en smörmacka på några väggar, eller var alla väggar nerkletade med bajs? Rätt så relevant liksom..

         Sluta ursäkta äckligt folk som är utan vett och etikett.

         Tja dom hade visserligen betalat för en slutstädning men det här var det värsta som städerskorna någonsin hade sett. En vanlig slutstädning av en stuga brukar gå på en halvtimme om dom är 2-3 st. Det här tog bra mycket längre än så, men notan blev därefter också ?

         Även om man har bokat städning så tänker jag att man försöker ta bort kladdet direkt så att det inte torkar och stelnar?

    Näe!? ??

    Hon har väl ett halvdussin ungar, kan förstå att det blir kaos då.

    Berätta mer!!

  Bästa Zlatan <3

  Tror Toftby är skumpasponsrad. Körde ju länge med skumpaglas, tävlingar och annat. Omarkerat men tror hon börjat markers det på senare år.

  Fan vad vidrigt att inte använda lakan. Ge kvalster pch annat otyg en liten utmaningen innan det krälar över ens hela kropp kanske?
  Stackars barn. Men kanske är förälderns sätt att immunisera? Som vattkopp-kalas?

   Min man är superduper-renlig och duschar 2ggr per dag och är noga med hygien, men just att sova utan lakan har han inga problem med (självklart föredrar han med men skulle kunna sova nån natt utan pga lathet). Jag själv är lite mindre renlig och tycker ’lite skit rensar magen’ men skulle aaaaldrig sova utan lakan, sååå äckligt och obekvämt. Lite lustigt tycker jag.

    Hemma spelar det väl ingen roll om man har ny madrass och endast sover i den själv. Borta är vidrigt.

    Jag såg en tjej på Hemköp idag som köpte lussekatter (som säljs i styck från butikens ”egna” bageri) och la direkt i kundkorgen utan påse eller nåt…. SÅ märkligt och äckligt! Alla måste väl hålla med???

     Men nääää

     Alltså va? USCH.

     Jobbar i kassan på Ica. Det där händer oftare än man tror. Blir lika äcklad varje gång jag får en kund som inte har påse om sitt bröd/kaka ??

   Men överdriv mer.

   Ha, sjukt äckligt att inte använda lakan! ?

  Jaså, Zlatan tar sig ALLTID tid till sina yngre fans? Möjligen kändisungar.

   Dom är väl typ grannar i Åre?

   Precis, han tar sig väl inte tid särskilt ofta? Inte till kreti och pleti iaf

    Gör han ju visst.

   Var det inte typ omöjligt för den där lille killen som gjorde Zlatan-låten (ingen kickar fotboll som han – Zlatan Zlaaaaatan) att få en autograf av Zlatan?

    Frans!

   Fast det här var väl lite löjligt. Tror knappast Charlotte är ”kändis” i zlatans värld.

    Vad är hon då?

     Ungefär lika mkt kändis som tjejen som var lucia i säffle 2019 är i värmland. Man glömmer nog lätt bort hur enormt stor den här mannen är utomlands, småbarn i namibia,USA,nepal osv vet vem han är…

     Charlotte är givetvis ett känt namn i Sverige men Zlatan spelar ju på internationell toppnivå sedan två decennier. Hur duktig Perelli än är tror jag inte han blir starstruck och känner att han måste fjäska för hennes barn.

      Inte startstruck… men han kan ju veta att hon har ex antal följare på IG och att hon kunde spridit det ganska kvickt om han inte ställt upp…

      Sen om han egentligen bryr sig om det är en annan fråga, och jag vet inte om han brukar ta bilder med fans eller ej. Tycker dock att kändisar skall ha rätt till ett privatliv och inte behöva ta bilder
      med alla som känner igen dem

    Hahahaha det var en rolig kommentar 13.06 varför skulle inte Zlatan veta att hon är en kändis?

     Hon vann Eurovision och sen då? Blev det någon karriär utanför Sveriges gränser?

      Är man inte känd i Sverige om man inte gör karriär utanför Sveriges gränser…..?

    Båda har hus i Åre och Zlatan vet givetvis vem hon är oavsett om han anser henne vara kändis eller inte. Han ställde nog upp för att även hon är en offentlig person (med mycket pengar) och som har hus där han har hus.

    Folk med pengar eller inflytande håller sig oftast väl med andra med pengar eller inflytande.

    Tvivlar på att Zlatan ställer upp och låter sig fotograferas med folks ungar dagarna i ända annars.

   Fast lägg av. Han tar sig mkt tid. Glöm inte att han är mega star i precis hela världen så om just nu dina ungar inte hanns med för att han ville hänga med sin familj så kanske man bara får acceptera det.

   Han brukar svänga förbi Östersund ibland och tar sig alltid tid för sina fans. Han undviker dock lokalreportrar 🙂

   Råkar veta att varenda gång landslaget var i Sverige och ett gäng barn från Min stora dag skulle få träffa dom så kom Zlatan först och stannade till sist. Var helt fantastisk med alla sjuka barn. Jättefin person!

   Han tar sig verkligen tid med barnen, att det inte syns lika mycket är en annan sak. Minns när MFF tog sitt tjugonde guld och Zlatan kom för att vara med vid ceremonin. Han tillbringade tid med killarna som varit maskotar och under halvlek satt han och snackade med killarna som var bollkallar. Detta syntes ingenstans men har likväl hänt. Skulle tro att han är likadan var han än kommer.

  Någon som vet hur man får tag på en LV-märkt Moetflaska? (Asbra present till ngn som gillar LV.) Verkar inte finnas på systemet.

   Men vad är det för en fråga?

    Det är en fråga som handlar om hur man får tag i en moetflaska med lvloggan på.

     TACK!

     Mvh
     Den som skrev kommentaren och som faktiskt googlade innan

   Fråga Johanna.

   Du kan väl googla?

    Åh jösses, har alla vaknat på fel sida idag eller?

    Jag googlade och sökte på systembolaget utan träff och ställde en vänlig fråga om någon visste. Vet man inte kan man bara lämna frågan obesvarad istället för att vara dryg.

     Om du googlade och sökte på systembolaget är det inte så konstigt att du inte fick någon träff. ?

      Okej besserwisser. Jag googlade SAMT sökte på systembolagets egen sida. Nöjd nu?

      Vad är det för fel på folk på den här sidan? Klimatet är värre än på länge.

      Vet man inte svaret kan man faktiskt lämna frågan obesvarad och gå vidare med sitt liv utan att vara dryg. Testa det!

       För du verkar ju supergullig själv.

        Varför verkar personen inte vara supergullig? Hen fick besserwisser-svar och påpekade det. Tunnaste ”men du då!”-comebacken hittills.

       Men herregud! Varför så löjligt lättkränkt? Folk är lite sarkastiska bara och inget att ta personligt.

     Jag har specialbeställt Moet för några år sen. Fick ta reda på ALLT om flaskan själv och sen fylla i ett formulär på Systembolaget hemsida. De letade upp den och så fick man köpa en hel kartong för att få den skickad från distributören. Det var 6 stycken i en kartong då, 2 år sedan. Det var lysande flaskor som jag hade till nyårsfirandet. Fint i mörkret!

      Tack för tips!

   Hur svårt är det att använda google?

    Orka vara otrevlig?

    Jag googlade innan men då LV och Moet har samma koncernmoder dränks sökträffarna av info om LVMH.

     Fick upp massor av flaskor med olika LV etiketter inte den på bilden dock, alla verkar ha gått på auktion, kanske är jubileums flaskor eller liknande?

     Du kan höra med agenten i Sverige som är
     Moët Hennessy Sverige AB
     mhsverige@moethennessy.com
     Problemet är att agenten inte får leverera direkt till privatpersoner i Sverige.
     Känner du någon med serveringstillstånd kan de få leverans direkt från agenten.
     I annat fall måste beställningar gå via Systembolaget. Finns varan inte i beställningssortimentet så kan det bli fråga om en minsta kvantitet som brukar vara ett kolli alltså sex helflaskor.
     Förmodligen har Louis Vuitton haft tillgång till dessa speciella flaskor och använt dem i PR-syfte. De har i alla händelser inte kunnat säljas till konsumenter i Sverige om inte Systembolaget varit inblandat.

      Louis Vuitton group äger Moêt

       Koncernen heter LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

     Men det här är inte ens ett öppet spår? Varför ens gå in för att ställa en helt orelaterad fråga?

      Det är inte orelaterad då en bild på flaskan finns med i inlägget.

   Förlåt men tänker bara WT om den där Moet/LV flaskan.. ?

    Sedan när är champagne WT?!?

  Vad är hannapees problem? Michael Jackson är 100 % oskyldig. Leaving Neverland är en extremt vinklad propagandafilm. Så himla provocerande med folk som går på allt som presenteras för dem i ett tv-format. Flera påståenden i LN har visat sig vara direkt falska. Jag rekommenderar alla att se ”lies of leaving neverland” på yt.

  Wade Robson var första vittnet i rättegång mot Michael Jackson 04-05, som btw frikände MJ på alla punkter. Nu när Wade och james har hamnat i ekonomiskt trubbel kommer de med dessa anklagelser. ( i LN nämns inte att de har stämt mj dödsbo för miljoner dollar) Vilka unkna människor. Varför yttrade de ingenting medan de hade chansen? Nu kommer de med sina anklagelser 10 år efter en oskyldig man har dött och som inte kan försvara sig själv. Vad är detta för värld vi lever i egentligen?!

   Länken för den som inte orkar kolla upp:
   https://youtu.be/CXOfz1YkWeA

   Jag ber er. Ge det 30 min av ert liv istället för att falskt anklaga en oskyldig man för något så horribelt. #mjinnocent

    Det kanske är så att de behövde bearbeta vad som hänt, att det just tog så lång tid till att göra det.

     Anonym 13:36

     Låt oss inte spekulera, men ponera att det är så. De behövde tid och mod att träda fram och berätta. Hur kommer det sig att de har ändrat sin story minst 4 gånger? Hur kommer det sig att flera påståenden i filmen går att bevisa motsatsen? Hur kommer det sig att de har döljt information i filmen?

     Två tydliga exempel
     1. James påstår att han har blivit utsatt för övergrepp från ca 1988-1992 sen gjorde mj slut för han var ingen pojke längre. James påstår att han blev utsatt i en tågstation på neverland. Tågstationen fick bygglov 1993. Så detta påstående är direkt falskt.
     2. Wade, förutom allt suspekt han har sysslat med under åren, så påstår han att mj försökte avvärja honom från kvinnor. Wade och mjs brorsdotter ( Brandi Jackson) var ihop flera år. Falskt påstående.

     Detta är bara ett litet axplock av alla falska påstående. Storyn håller inte. Både James och Wade har under ed uppgett att ingenting har hänt.

      Sluta, bara sluta.
      Jag trodde vi hade kommit längre än så här när det kommer till övergrepp…

      MJ var helt klart skyldig och folk måste sluta försöka försvara människor som begår den här typen av handlingar för att de gillar dem som personer eller artister.

       Anonym 13:56

       Vad är det jag ska sluta med? Läsa på? Läsa juridiska handlingar? Försöka kartlägga storyn och se om det går ihop? Vad exakt ska jag sluta med?

       Är detta samhället vi vill ha? Alla kan anklaga alla för vad som helst utan att man har rätt att försvara sig själv?

       Sluta själv.

        Försvara sig själv? Han är stendöd och istället är det du och ett antal andra foliemössor som gapar för döva öron. Ingen lyssnar eftersom de allra flesta normala människor inser att han var en galning som utnyttjade barn på ett fruktansvärt sätt.

         Varför går du till angrepp när jag försöker föra en diskussion? Jag har belägg för alla mina påståenden.

         Sluta tala för ”normala människor” när du inte representerar folk. Du kanske borde gå i en kurs i källkritik och kritiskt tänkande. Bara ett tips.

          Åjo, nog representerar jag folk alltid.
          Och du har inte mer belägg än någon annan så jag returnerar samma tips till dig: du kanske borde gå i en kurs i källkritik och kritiskt tänkande. Bara ett tips.

           Nej du representerar ingen förutom dig själv.

           Jo jag har belägg mer än du och andra här. Om du läser mina kommentarer så förstår du att jag har läst en hel del om mj. Böcker juridiska dokument ”dokumentärer” från båda sidorna. Men du kanske har lässvårigheter, vad vet jag :).

           Alla mina inlägg kommer inte fram, för de väntar på moderering. Men alla med en rationell logisk hjärna kan åtminstone försöka läsa på om båda sidorna och inte basera sina åsikter på en propagandafilm.

           Vem har sagt att jag baserar mina åsikter på en film? Jag har själv läst och sett intervjuer med MJ där han erkänner att han sovit tillsammans med unga pojkar i sin säng och en del annat.

           Men jag släpper det här nu för vi kommer inte längre. Som tur är tror jag större delen av världen ser honom som skyldig och att man har bättre koll på den här typen av vidrigt utnyttjande av barn idag. Så att man tidigare kan se varningssignalerna och gärningsmännen får det straff de förtjänar. Dvs bakom lås och bom.

           Har NOLL empati eller förståelse för människor som begår övergrepp på barn. Sorry.

      Så bara för att man ändrar sin historia så har det aldrig hänt? Det är klart att man får en klarare bild av vad som faktiskt hände när man slutar förneka för sig själv (och andra).

    Men gud gå och lägg dig

     E: varför? Det är mitt på dagen.

    Waow du hänvisar till vad en pedofils offer säger när de står under pedofilens grepp och starka inverkan. Kan du inte komma med något mer substansiellt eller smakligare?

    Slår du fortfarande din fru?
    -Ja eller Nej?

   Nej MJ är inte oskyldig. Fansen vill bara inte tro det om honom. Allt för många visste om detta. Varför umgicks han ens så tätt med små pojkar?

    Han umgicks med alla människor. Det är skvallertidningar s har vinklat det så hårt och har fått det att framstå som något perverst när ett dussin pojkar (James och Wade inkluderat) har uppgett att det bara var oskyldigt. De umgicks de lekte. mj hade sina issues. Han har fått arbeta hårt sen han var 6 år han fick ingen trygg barndom. Han blev extremt känd under 80 och 90-talet. Om bara det inte driver en till vansinne så vet jag inte vad.

    Jag blev ett fan ungefär maj/ juni i år. Detta efter att jag först trodde på LN. Men efter ca 2 månader av research, där jag tittade på båda sidorna, jag löste allt jag kom över. Alla dokument från 93 chandler case, alla dokument från 04-trial. Alla utpressningsförsök. James och wades conflicting stories, kom jag fram till att han är oskyldig. Nu är jag ett stort MJ fan.

    Det han har gjort för mänskligheten är mer vad vi alla här har gjort, och kommer att göra under hela våra liv.

    Jag ber dig att titta på andra sidan av storyn och förstå att det alltid har funnits motiv med stämningarna mot mj.

     Lägg ner. Du är ingen expert för att du kollat på vinklade Youtubeklipp. Och jag tvivlar på att någon här bryr sig om dina långa utläggningar. MJ var givetvis skyldig.

      Anonym 13:58 Hur vet du det? Var DU där? Vilken information eller film utgår du ifrån? Jag har som sagt gjort min research. Jag är inte faktarsistent som du verkar vara.

      Förstår inte varför du går till angrepp när jag bara försöker informera om det jag vet.

      Om du inte bryr sig svara inte.

       Men vad är det du inte förstår? Du skriver ju det själv – Du var inte där. Vi kan varken säga att han var skyldig eller oskyldig. Folk vittnar ju om båda, några personer har till och med vittnat både för hans oskuld och hans skuld. Han är död. Vi kommer aldrig veta. Antingen är han skyldig eller så är han oskyldig, ingen anledning att argumentera om ens. ??‍♀️

        Mj fick gå igenom en rättegång och han friades. Alltså är han oskyldig. För vet du vad? Man är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Jag rekommenderar särskilt att läsa om 04-05 trial, för där framgår alla argument från båda sidorna. Då kan sk och andra bilda er en uppfattning. Att gå på en oskyldig död man sådär gynnar ingen.

        Du har rätt jag var inte där. Det enda jag vet egentligen är att James och wades story innehåller flera lögner och att de har under ED vittnat om att ingenting brottsligt har hänt.

        Om du inte vill argumentera behöver du inte svara?

         Det finns rätt många som har begått rätt vidriga brott och ändå blivit frikända på grund av olika omständigheter, så det är ett rätt kasst argument.

     MJ har gjort musik det är jag medveten om. Musik som en del gillar andra ogillar.
     Men vad har han gjort för mänskligheten?

   Snälla du. Du har sett en konspirationsvideo på YT och tror att du har alla ess på hand?

   Man behöver bara gå på det som är välbelagt så inser man att han inte var frisk. Vilken vuxen person sover tillsammans med småbarn? Vilken vuxen person är bästa kompis med småbarn?

   Jag tror inte att han var genomond. Men han var definitivt inte frisk och han skadade andra. Pedofiler kommer i alla former.

    Anonym 13:54
    Jag har inte sett en konspirations video och utgått från den. Jag har läst alla dokument jag kunnat komma över. Sett alla dokumentärer som finns. Läst nästan alla böcker. Jag tar gärna emot rekommendationer om böcker dokument eller något som bevisar motsatsen.

    mj hade inget vanligt liv och kan därför inte jämföras med andra. Men visst jag kan också tycka att det är konstigt att vilja umgås med barn, främst för att jag själv inte gillar att umgås med barn. Men Mj levde ett hårt pressat liv under hela sitt liv och han älskade att göra barn glada och leka med barn. För de krävde ingenting av honom. Vuxna människor vill alltid ha något. Och det kan jag förstå.

    Btw mj hade flera vänner i olika åldrar. En av hans bästisar var macauley culkin. Mac var hans bästis livet ut, han är till och med gudfader till mjs barn. Mac och Paris umgås fortfarande.

     Haha, ja Culkin verkar ju vara en hälsosam människa…

   Om Michael var oskyldig vet bara han. Men det är ingen snack om saken att han hade en olämplig relation med småpojkar.

   Jag håller dock med om att Leaving Neverland är en propagandafilm:
   https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/leaving-neverland-director-makes-embarrassing-14221624

   https://mobile.twitter.com/mebymarina/status/1162890905969418245

   https://twitter.com/MatterxMind/status/1146032168990400513

   Folk är lika hjärntvättade gällande det som med Cissi. Ingen vet, vi var inte där. Avskyr folk som argumenterar som om de var en fluga på väggen och såg allt.
   Säg att du tror osv, men sluta hävda saker som att det vore sanning. Ingen vet vad som hände.

   Jag håller med. Vad är det för värld vi lever i när folk inte längre har tid till källkritik.
   De tittar på en konspirationsfilm på youtube och är helt plötsligt övertygade om att allt de sett är sant.
   Jorden är inte längre platt och MJ var inte psykiskt störd

    Anonym 14:04 Om du har läst mina kommentarer så förstår du att jag har gjort min research. Jag rekommenderade den filmen för att jag tycker att den är tydlig att förstå för nybörjare som inte orkar läsa igenom dokument och böcker.

    I artikel 11 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter står det att man är oskyldig till motsatsen har bevisats. Mj gick igenom sin rättegång och blev frikänd från alla punkter.
    Om du inte litar på rättssamhället får jag bara beklaga. Jag hoppas inte du eller någon här blir oskyldigt anklagad för något så horribelt.

     Han blev inte frikänd. Åtalet lades ner och killen blev utköpt med en okänd summa.
     Det är INTE samma sak som att bli frikänd.

      Anonym 17:32
      Han blev frikänd på 04/05 trial. Det du pratar om är 93-Chandler case.
      Du hade bara behövt googla, istället för att göra bort dig. Något så enkelt.

       Är du kunskapsallergisk?

        Det som Applehead skrev stämmer dock.

   Det det är väl i alla fall fastslaget att han sov ensam tillsammans med barnen?! Det kan ju inte anses som normalt, och förälsrarna som lät barnen vara där trots alla rykten…
   Vad som exakt hände mellan honom och barnen lär vi väl aldrig få veta. Just eftersom ingen riktigt vågar tro på någon som träder fram, oavsett sida.

    MJ’s sovrum var ju inte direkt som ett vanligt sovrum vi är van.. Det är två våningar och hyfsat stort och han sov på golvet medan barnen fick ta sängen.

     Det gör det inte det hela mindre creepy

     Nä nä nä. Finns intervjuer med MJ på bland annat Youtube där han erkänner att han låtit barn sova tillsammans med honom i hans säng.

      Men det gör ju inte någon till pedofil. Man kan sova i samma säng som ett barn utan att vara pedofil. Punkt.

       Det är korrekt. Men det är fortfarande ett oroväckande beteende. Och det gör dessutom alla vittnesmål mycket mer trovärdigare än vad de redan var.

       Varför i hela fridens namn skulle en normal vuxen person sova i samma säng som ett barn hen inte är släkt med?

       Man blir nog inte pedofil av att sova i samma säng som ett eller flera barn, men man kan gå från att vara en icke utlevande pedofil till att bli en utlevande pedofil genom att sova i samma säng som barn.

       Läggningen förändras nog inte. Men däremot vad man gör med den!

       Tror att det oftare är tvärtom dvs barn som vill sova i samma säng som en vuxen. I De flesta fall småbarn som vill sova hos mamma eller pappa. Barn är ganska jobbiga att sova med tycker jag.

       För övrigt finns det nog ingen allmän drivkraft hos barn att sova med vuxna.
       -Det är däremot intressant klipp i neverland där MJ tillsammans med ett barn förklarar att det är det mest naturliga som finns att dela sin säng med någon, intressant men det förklarar inte varför det bara var unga pojkar som intresserade MJ, vart fanns alla unga flickor då om slumps som urval var naturlig också? Just det där bejamkandet av allting runtikring är en egenskap jag har sett hos pedofiler även om de föredrar att kalla sig Heberfiler eller vad som helst som låter bättre. Pedofiler är omskrivningarnas gudar såvitt jag vet. Omskrivas och omdefinieras ska det – allting det sjuka ska verka som världens naturligaste sak. Kanske något som den moderna människan glömt eller vafan som helst…

       Appleheads buttercream hmmm eller hur var namnet?

    S3 du har alldeles rätt, det är inte normalt. Men sätt det i sitt sammanhang mjs sovrum var lika stort som en tvårummare. De hade slumberparties och de sov i samma rum. Btw oprah har ordnat liknande parties med tjejerna på hennes skola i Sydafrika.

    S3, det enda jag kan veta på riktigt är att James och wades story är motsägelsefull och innehåller en hel del falska påståenden som går att motbevisa.

     Med påståendet att Oprah har ordnat liknande parties menar du att hon har också bjudit ett barn att sova i hennes säng eller att hon har bjudit in en grupp barn att sova i hennes hem?