Självförsvar med Paula och Madeleine Vall Beijner

Borde inte självförsvar ingå i grundskolans läroplan?
För helt ärligt, vad har man mer nytta av i livet? Virkningen man lär sig på syslöjden eller kunskap om hur man undviker och/eller avvärjer ett överfall?
Så vida jag inte har virknålen med mig, att hugga i ögat på en attackerande förövare så skulle jag säga självförsvar – alla dagar i veckan.

Paula Rosas har skrivit ett inlägg tillsammans med Madeleine Vall Beijner som handlar om vad man kan göra för att undvika ett överfall, och vad man ska göra om överfallet är ett faktum.
Här är två viktiga punkter som Paula nämner i sitt inlägg, men gå gärna in och läs det i sin helhet. Förhoppningvis kommer ingen av oss att någonsin behöva försvara oss på det här sättet, men det är ju bättre att vara för mycket förberedd än inte förberedd alls, eller hur?

  • Skapa en medvetenhet kring din omgivning. Titta upp och håll koll vad som finns runt om kring dig. Ha inte hörlurar i, bort med telefon och bär inte en luva. Det försämrar din sikt. Välj upplysta vägar och platser där människor är i rörelse.
  • Skrik, skada, gör motstånd och DRA. Sluta aldrig att göra motstånd och skrika. Att göra motstånd visar att man har bättre chans att också återhämta sig psykiskt efter ett överfall, visar statistiken på.

Har ni tagit någon självförsvarskurs?
Och har ni – hemska tanke – någonsin behövt använda självförsvar?

181 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har definitivt virkat mer än vad jag blivit överfallen.

      Jag jobbar inom psykiatrin och där lär vi oss och tränar på en del situationer. Det är bra. Och det händer att man behöver sina kunskaper. Det är skönt att veta vad man klarar – och hur.

      Det var ju för väl det 🙂

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Och jag har inte någon kurs i självförsvar och har aldrig behövt försvara mig.

    Däremot har jag haft väldig nytta av fet jag lärde mig i slöjden, musiken och hemkunskapen.

      Det är väl till viss del sant, men vad skulle du tycka om att byta ut ”dans” mot ”självförsvar” i läroplanen inom idrott?

        Hade gärna bytat bort en ”fotbolls-dag” mot en självförsvarskurs i skolan ?

          Bytat

      Jag kunde redan allt som lärdes ut i slöjden, hemkunskap hade gjort allt sånt hemma. Jag tog piano lektioner från 2 i lågstadiet till 3 gymnasiet. Jag och mina vänner här flera gånger diskuterat bar för män har och barnkumskap i skolan, vi har tyckt att det är så bortkastad lektion tis sim skulle användas till något viktigt. För vi har tyckt att hemkunskap och barnkumskap kan man ju redan.
      Självförsvar lektioner – ja tack.

        Barnkunskap? Hade ni det verkligen?

          Det hade vi också, slutet av 90-talet på högstadiet.

          Ja, i åk 9 , barnkumskap.

    Nej, jag tycker inte det borde ingå i skolans läroplan. Den är full nog som den är. Det finns andra människor som också kan ansvara för vad barnen ska lära sig och dessa kallas föräldrar. De spelar stor roll i barnens liv, tro det eller ej.

      Då kan föräldrar börja med att lära sina pojkbarn att inte vara våldsamma och visa respekt så de inte belastar samhället genom att som grupp begå majoriteten av världens brott, där inräknat våldtäkter och mord så klart. Eller så börjar samhället att ta ansvar för vad pojkföräldrar aldrig klarat av, d.v.s. fostra män till medkännande människor.

    Att ha koll på förebyggande grejer är en sak, självförsvar en annan. Att tro att man kan försvara sig själv emot en gärningsman för att man gått en kurs i självförsvar är rent av livsfarligt. Du kommer aldrig kunna agera på samma sätt som du gjort i kursen och att börja slåss emot sin gärningsman är rent av idioti. Självförsvar kan man använda i situationer om det sitter i benmärgen och för det behövs flera års träning. Självförsvar ger kvinnor en falsk trygghet och övertro på sig själva som inte kommer göra dom något gott i verkligheten.

      Håller med.
      Sådana kurser är bortkastade pengar.
      Investera i en pepparspray istället, den kommer göra mer skada/nytta!

        Och få in vapenbrott i dina papper om du använder det. Charmigt vid anställningsintervjun.

          Det finns någon typ av ”pepparspray” som är laglig i Sverige tror jag. Min bror googlade på det efter att jag berättat om en otäck gubbe som försökte erbjuda mig skjuts när jag missade bussen (han gav sig inte, han kom körandes med bilen och stannade vid hållplatsen där jag stod ensam och väntade sen). Han såg lite borta ut också. Huvva.

            Det finns spray på tex Clas Ohlson som innehåller mentol, blir starkt som fan. Dessutom innehåller sprayen färg och riktigt hög ljudsignal. Kostar bara några hundralappar och hjälper den en gång så är det värt alla pengar i världen.

          Jag har fått med mig riktig pepparspray utomlandsifrån (via en bekant i dess lands militär). Den skojar man inte bort, till skillnad från de tillåtna varianter som finns här i handeln.
          Skiter fullständigt i om jag skulle åka på det, risken är minimal enligt vänner inom polisen (de har nog värre saker att bry sig om än en i övrigt skötsam och ostraffad 40-kärring, man går ju inte runt och pepprar för skojs skull).
          Tänker dessutom vad överfallaren ska säga:
          -”Ehhh, jag skulle till att överfalla en kvinna (klistra in valfritt skäl), hon gjorde motstånd och sprayade mig”.
          – ”Såg du hur hon såg ut?”
          – ”Nä”.
          – ”Näähää…”
          Tror dessutom en sådan liten läxa kan ge lite mer insikt än våra lama straff.

            Risken är minimal? Du åker dit på vapenbrott om det går till rättegång, även om du använt det i självförsvar. Målet är väl ändå att ta fast idioten som överföll dig eller?

            Och nej, du skojar inte bort de lagliga heller. De är lika effektiva som vanligt pepparspray men innehåller andra ämnen.

              Det är dom inte alls, prova en Clas Olsson variant mot pepparspay.
              Jag tror domstolarna har nog att göra med mer vettiga case. Som sagt, vem skulle anmäla mig? Förövaren (isf jävligt korkat isf)? Du verkat oerhört naiv.
              Vi har flera vänner som jobbar inom polisen, de vet vad vi har och skiter totalt i det, de tycker mer att ge slöddret vad de kan få om det behövs. Annars hade de väl anmält mig och ev fått fallet till domstol, vilket inte kommer ske.

            Mina poliskompisar har även viskat att kvinnor med pepparsprej har en tendens att göra många blinda inom polisen. En man, not so much.

              Fattar inte?

                Tänk lite…
                Tips: Se igenom fingrarna

                Jag gissar att det betyder att polisen gärna ser mellan fingrarna om en kvinna använt pepparspray vid ett överfall men att de inte ser mellan fingrarna när det gäller själva övergreppet.

              Trodde du menade att poliser som är kvinnor brukar av misstag spraya andra kollegor i ögongen ?.

              Har varit med om att bli sprayad i ansiktet av en kollega- en man, samt en kollega, också man, som lyckades spraya sig själv (burken åt fel håll) ?

        Jag har fått för mig att det är ganska farligt, om du blir överfallen av någon som är starkare och inte hinner använda den fort kan din översållade använda den på dig och då är du helt hjälplös istället? Jag skulle hellre ha ett överfallslarm, många säger väl att skrik/larm och allt som drar ut på tiden är bästa försvar? (Spekulationer från min sida dock)

          Folk ingriper inte idag.

            Källa på det?

              Men googla din latmask!

        Jag tänker köpa en elpistol.

          Jag med! ?

      Alla vettiga självförsvarskurser lär dig undvika i första hand, springa i andra hand och i allra sista hand, om du inte har något val, hur du lättast försvara dig. Jag gick en kurs i 9:an och minns fortfarande att sikta på halsgropen eller ögonen med fingrarna, grip tag i killens kulor istället för att försöka sparka eller slå (man missar lätt då).

        Ja och det sistnämnda är ren idioti, vet du hur mycket det krävs för att precis träffa fingrarna i någons ögon under en fight? Gripa tag i någons kulor? Alltså kom igen.
        Man slåss och skriker för sitt liv tills man är loss och då springer man allt man har för livet. Att hålla på och fokusera på att man ska sikta rätt kan kosta dig livet. Återigen, ren idioti.

        Haha asså ja du beskriver precis det som är en sån idioti med självförsvarskurser. Lycka till att hitta precis in i någon ögon med dina fingrar eller andra grejer som kräver precision under tiden du blir överfallen. Ren bullshit som aldrig fungerar i verkligheten.

          Man ska aldrig underskatta ett riktigt punggrepp! ?

            Exakt. Om någon håller ner ens armar bakifrån eller framifrån kan man oftast nå pungen med händerna. Sen släpper man inte förens snubben ligger ner i en pöl.

          Det är knappast idioti att lära sig att undvika att hamna i farliga situationer, hur man kan försöka snacka sig ur den om man hamnar i en, springa om man känner att det är farligt och sen åtminstone ha ett hum om hur man skadar anfallaren om stegen ovan misslyckas.

          Inte svårt att hitta in i någons ögon om man blir anfallen framifrån. Bara upp med tummarna och tryck. Hårt. Alla kommer att rygga tillbaka om de får en hård tumme ens i närheten i ögat.

            Jag som har tränat MMA i flera års tid skulle aldrig sikta in mig på ögonen då det kan vara svårt att överhuvudtaget få in en träff mot huvudet i en verklig situation.

      Håller med. I många fall leder motstånd till döden mer än om man bara ”hänger med i det som händer.

        Jag vet inte hur jag skulle reagera om jag blev överfallen men jag vill hellre slåss och bli skadad än bli misshandlad och våldtagen utan att göra motstånd. Jag tror man som offer mår bättre efteråt om man inte bara ger upp. Men alla är olika så klart. Och många drabbas ju av att de fryser helt.

      Det absolut viktigaste jag lärde mig vid väktarutbildningen var något de kallar för Nike-taktiken. Spring. Spring fort, spring länge och spring innan det hinner hända något. (Inom väktarutbildningen rörde detta om man stöter på en gärningsman med kniv. I verkliga livet gäller detta alltid.)

      Försök gärna skojbrottas lite med en man i din närhet, kompis, pojkvän, bror etc, så känner man ganska snabbt att män i allmänhet är otroligt mycket starkare än kvinnor, oavsett hur tränade/otränade båda parter är. De är dessutom ofta tyngre. Testosteron is one hell of a drug.

        Skulle man även kunna kalla den för att göra en Forest Gump? 😉

    Jag blev överfallen bakifrån på en mörk gata i Thailand av en man. Jag lyckades armbåga honom så att han släppte taget. Därefter sprang jag och han sprang efter. Jag sprang in på en 7eleven och han sprang in efter mig. Som tur var kom det in ett killgäng kort därefter och de bar ut honom när de insåg att han jagade mig. Hemsk upplevelse, men jag är glad att jag lyckades slå mig fri och springa.

      Usch vad otäckt, glad att du klarade dig oskadd, förutom ett fruktansvärt jobbigt minne då såklart. ❤️

      Så sjukt att han sprang in på 7-Eleven efter dig, alltså att han inte brydde sig om att andra människor skulle se honom.

    På mitt högstadium så kunde man välja kampsport som aktivitet. Hade tränat det innan och hade jätte kul. Men fick sluta då det var svårt att ta sig till träningen och hem. Funderar på att börja igen då man tävlar mot sig själv.

    Jag har ingen virknål men en väska som väger som en tegelsten med alla saker.

    Personligen är jag rätt less på att det raljeras om slöjden. Vi är verkligen illa ute som mänsklighet om den generation som växer upp inte kan hantera en sax eller kniv eller hantera grundläggande hantverk. Vi måste nog ändå räkna med att världen inte helt säkert kommer att se ut som den gör nu, utan att vi behöver kunna klara oss i en betydligt mer krävande omgivning. Och hur ska vi kunna fostra framtida tandläkare, kirurger och designers om vi inte tränar öga och hand på det sätt som görs i slöjd- och bildämnena.

    Självförsvar är en kunskap som är betydligt lättare att tillägna sig utanför skolan.

    Jag tränade kampsport väldigt många år, vilket på många sätt är självförsvar. Men de enda gångerna jag har ”behövt” använda de kunskaperna är när jag själv satt mig i sådana situationer. När jag själv provocerat fram det.
    Jag var väldigt arg och aggressiv när jag var yngre så jag hamnade i slagsmål en del.

    Jag tycker inte att just specifikt självförsvar ska ingå i läroplanen, men jag tycker att kampsporter som judo, ju-jutsu osv ska vara lika självklart som fotboll att utöva på idrottslektionerna.

    Däremot tycker jag att retorik ska vara ett eget obligatoriskt ämne från lågstadiet. Att kunna få människor att lyssna och förstå vad man pratar om är extremt viktigt.

      Om eleverna börjar använda det mot varandra då? De som tränar vet att man inte använder det mot människor på fritiden, men fjortonåringar fulla med hormoner som lackar i korridoren bryr sig nog inte nämnvärt om det.

        hormonstinna fjortonåringar som ”lackar” i skolkorridoren som inte tränat kampsport ”på riktigt” kommer att komma ihåg precis lika mycket judogrepp som de kommer ihåg antal danssteg till vals man är tvungen att lära sig innan skolbalen.

          Nä, de minns. Ska du ha det på skoltid nöts det ju. Du underskattar barn.

            Inte om man ”lackar” och blir irrationell och börjar gå på känslor. Då måste det verkligen sitta ordentligt för att man ska komma ihåg. Jag förespråkar inte att det ska tränas på 1 timme i veckan från lågstadiet. Utan att det ska bli lika vanligt på idrotten som basket, volleyboll och gymnastik. Det skulle inte jag säga är sådana saker som det nöts på.

              Vad gick du i för skola? Vi hade idrott 3 dagar i veckan.

                Jag gissar på att vi inte gick i skolan under samma årtionden 😉
                Jag kommer inte ihåg upplägget under låg-mellanstadiet, gissar på att vi hade två 1 timmes idrotts lektioner i veckan. I högstadiet hade vi en 1,5 timme och en 45 minuters i veckan.
                Men det var ju inte som att vi gjorde samma grej hela tiden. Det var en salig blandning mellan skridskoåkning, curling, gymnastik, orientering, fotboll, friidrott, dans osv osv. Jag antar att ni hade samma upplägg, även fast du hade fler timmar än mig.

                  Vad fult det är med tatueringar på armarna (bilden överst).
                  Varför måste kvinnor spöka ut sig så?

                    Nu antar jag att du egentligen inte var till mig du frågade. Men jag svarar ändå eftersom dumma frågor förtjänar dumma svar.

                    För att provocera dig så mycket de bara kan och för att göra din värld till en lite mindre estetiskt tilltalande plats. Det är anledningen till varför kvinnor måste spöka ut sig så.
                    Inte för att smaken är individuell och vi alla tycker att olika saker är olika fina. Inte heller för att kvinnor väljer att se ut precis som de själva vill.

    Det är alltid folk som har noll koll på vad läroplanen och de olika centrala innehållen i ämnena är som vill att skolan ska ta på sig att göra en massa grejer. Lära barn cykla, självförsvar, gud vet allt. Det är som att ni tror att de inte har föräldrar?? Och varför ska allt som är viktigt jämt ställas mot de praktiska ämnena? Det är fan idiotiskt! Att träna på koordinationen mellan hand och öga är jätteviktigt. Att lära sig göra praktiska saker och möta olika material är jätteviktigt. Jag har fan lagat mer kläder, fixat grever hemma och handarbetat med hjälp av det jag lärt mig på slöjden än jag använt självförsvar!

      Det enda jag lärde mig på syslöjden var hur man gör korsstygn. Vilket är något jag med säkerhet aldrig, någonsin, överhuvudtaget kommer att hålla på med någonsin igen.
      Den kunskapen jag behövt för att göra saker nu i vuxna livet har jag fått från Youtube.

      Det jag lärde mig på träslöjden var att plocka rätt verktyg när någon ber om en fogsvans. Hur man väljer rätt borr för att borra upp en lampa i taket, hur man lodar, hur man bredspacklar osv har jag lär mig senare i livet.

      På hemkunskapen lärde jag mig hur man gör fruktsallad, kokar potatis och diskar ”rätt”.

      Jag kan med säkerhet säga att den kampsporten jag tränade som ung har hjälp mig väldigt mycket mer i livet än vad skolans sy/träslöjd, idrott, hemkunskap och alla andra värdelösa praktiska ämnen lärde mig tillsammans.

        Ja, du och alla andra är ett perfekt exempel på att alla lär sig olika saker i skolan. Det du lärde dig av YouTube lärde jag mig i skolan på 00-talet. Ett intressant sidospår: folk från min högstadieklass önskar att vi hade lärt oss att stryka, betala räkningar osv – på mina lektioner gick vi igenom det.

          Förlåt, nu hänger jag inte riktigt med.
          Säger du att folk från din högstadieklass glömt bort att ni gick igenom strykning, betala räkningar osv. och nu sitter de och gnäller över att det är en sak skolan borde ha lärt ut?
          Eller var det på dina lektioner som du höll som lärare som ni gick igenom hur man stryker och betalar räkningar?

            Ja, det jag säger är att de hade viktigare saker för sig under lektionerna, typ skicka teman via bluetooth, och därför missade vad som hände på lektionerna, och anser nu att skolan borde lära ut saker de hade tillfälle att lära sig.

              Ahaa, då är jag med.

              Och det här är ytterligare en anledning till varför retorik ska vara ett obligatoriskt ämne redan i lågstadiet!

                Förlåt, jag är fortfarande jetlaggad och skriver aldrig på svenska annat än här och någon random säljgrupp. Hoppas din lördag inte är på tok förstörd! ?

                  Jag försöker bara samla in så mycket argument som möjligt varför retorik i skolan behövs 😉

                    Haha, var så god 😉

        Jag undrar hur man kan ha fått godkänt på träslöjden och hemkunskapen om man inte lärt sig någonting där? Är det så låga krav i Sverige att det räcker att identifiera verktyg och lära koka potatis? Jag gick inte grundskolan i Sverige så jag har ingen aning hur det funkar, men jag har hört att många fick baka scones var och varannan gång och det var det enda dom kunde sen. Inte undra på att många är totalt ointresserad av matlagning och inte heller kan göra nåt vettigt i köket.
        Om det inte spelar så stor roll om eleverna lär sig laga mat så kan man ju ta bort hemkunskapstimmarna helt, tycker jag.

      Eller hur! Dessutom, om allt på allas önskelistor till läroplanen ska in så kommer grundskolan snart vara 200 år lång. Varför ska barn ens ha föräldrar och vårdnadshavare när det ändå är skolan som ska ansvara för exakt allt?

        Vad är det egentligen för extremt lång önskelista alla har egentligen?

          Om du googlar ”skolan/lärare måste bli bättre på…”, så kommer du få upp en oändlig uppsjö av vad folk tycker skolan borde ansvara för. Det är allt ifrån att lära barn cykla till att se till att ingen radikaliseras och går med i IS. Många av de saker som föreslås är väl bra, men då måste det ju ske på bekostnad av något annat. Det går liksom inte att trycka in mer på samma tid. Det är redan så att man inte hinner med allt. Antingen får man satsa på kunskapsuppdrag (vilket enligt mig är det enda rimliga) eller så får man göra skolan till en enda stor fluffig omsorgsinstitution (vilket det håller på att bli). Man kan inte få bägge.

            När jag googlar på ”skolan/lärare måste bli bättre på” så får jag upp dessa resultat:
            Stödundervisningen måste bli bättre
            Vi lärare måste bli bättre på att säga stopp
            Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF
            Skolan måste bli bättre på att anpassa undervisningen
            Skolan behöver bli bättre, inte längre
            Lärarnas Riksförbund: Skolan i Örebro måste bli bättre!
            Höj kraven – Sverige måste få bättre lärare
            Utbildningen för lärarna måste bli bättre
            Så ska lärare bli bättre på att undervisa på Komvux
            Trygghet, studiero och disciplinära åtgärder

            Inget av dessa är väl speciellt orimliga önskningar?

              Jag har inte sagt att önskningarna är orimliga eller dåliga (eller jo. Vissa är). Jag har sagt att det inte går att göra allt alla ber om (vilket är det jag kallar för önskelista) på den tid som finns till förfogande.

                Du missade kanske att skolan måste bli bättre på att ta hand om barn som flytt, att ta hand om sex, belysa normkritik, göra bättre mat, klimatförändring, stödja pojkar och unga män, bemöta diskriminering, stöd vid diabetes.

                Detta var ett axplock av vad jag hittade när jag googlade.

                  Nästa sida av sökträffar när jag söker på google:
                  Arbetar du i skolan måste du vara redo att ta ansvar för hur eleverna mår
                  Lärarförbundets utredarblogg
                  Lärare måste bli bättre på att bemöta diskriminering
                  Behovet av lärare ställer krav på nya arbetssätt i skolan
                  Lärare behöver bättre förutsättningar
                  Grundskollärares tidsanvändning
                  Vikariehanteringen måste bli bättre

                    Ja, det finns hur mycket som helst. Jag tror detta är en farlig utveckling. Vi har en skriande lärarbrist i vårt land och lärare flyr sina yrken för de inte orkar mer. Lösningen är inte att lägga på mer ansvar (även om vissa förslag är bra), utan att ta bort ansvarsområden och en läroplan med oändligt uppdrag.

                      Nej, det är verkligen ALLT annat från lösningen.
                      Det finns ingen verklighet som det skulle vara en accepterad långsiktig lösning.

                      Om det är lärarbrist och det är fler och fler lärare som hoppar av yrket måste man se på orsaken. INTE skala ner på det redan usla jobbet som skolan gör. Man kan aldrig någonsin bli bättre om man sänker kraven och presterar ännu sämre. Då har vi till slut ingen skola kvar!
                      Jag tror att jag redan nämnt några viktiga nycklar: ”Behovet av lärare ställer krav på nya arbetssätt i skolan”, ”Lärare behöver bättre förutsättningar”, ”Skolan måste bli bättre på att anpassa undervisningen” och ”Utbildningen för lärarna måste bli bättre”. Dessa är egentligen vad de övriga sökträffarna jag fått också handlar om i grunden.

                      Fattar inte du att du är en bidragande faktor till att lärare slutar när du säger att skolan (alltså lärarna) är usla? Alla kan göra jobbet bättre än de själva. Du som kan allt så förbannat bra, välkommen till yrket. Du behövs!

                    Givetvis måste lärare bli bättre på att bemöta diskriminering och mobbning. Barnen är deras ansvar när de är i skolan (även om de är föräldrarnas yttersta ansvar).

                Det var inte alls så du formulerade dig. Och DET är en stor anledning till varför jag tycker att retorik ska bli ett obligatoriskt ämne. Vi är fruktansvärt dåliga på muntlig framföring i det här landet så det är sanslöst!

                Det mesta av sakerna som inte är orimliga är alla saker som inte utesluter det andra, så jag vill hävda att det visst går. Men det krävs en stor förändring i hur skolväsendet arbetar idag. Fast eftersom det är de mest förändringsobenägna personerna som söker sig till just skolvärden så gissar jag att du har rätt.

                  Jag måste säga att din kommentar gör mig både arg och ledsen. Jag jobbar som lärare och jag kämpar hårt för att alla mina elever ska lära sig det de ska. Jag rannsakar min egen roll och undervisning ständigt. På vilket sätt menar du att jag inte är förändringsbenägen? Och dessutom, är förändring ett självändamål? Arbetar du själv i skolan? Om inte tycker jag det är taskigt att säga hit folk som gör det ”är”. Att påtala orimligheten i att skolan ska ansvara för allt mellan himmel och jord kan inte jag tycka kvalificerar som icke förändringsbenägen. Jag hävdar dock att det ena utesluter det andra i detta fall. Du kan inte trycka in massa nya saker i en läroplan utan att ta bort något annat och ändå förvänta dig, inte bara samma utan bättre, resultat. Det är orimligt.

                  Min retoriska förmåga kanske är dålig. Jag tycker inte det själv, men det är klart att var och en själv förstår vad den menar. Om något av det jag sagt är otydligt, fråga gärna vad jag menar. Jag är inte ute efter att bråka, utan förklarar gärna om jag är otydlig.

                  Jag skrev ett långt svar som hamnade i modd. Din kommentar gjorde mig faktiskt lite ledsen.
                  Nu ska jag leka med barnen och kan inte diskutera mer på en stund. Ha en trevlig lördag!

                    Det var inte min mening att göra dig ledsen. Jag skrev i affekt.
                    Årtal av kämpande för att skolan ska ens ska vilja lyssna på att ett barn med NPF behöver någon form av anpassning har satt sina spår. Att få till en anpassning tog ytterligare år, och då var det redan alldeles för sent.

                    Min erfarenhet av skolan är att jag aldrig någonsin har träffat på en hel yrkeskår som enhetligt varit så motsträviga och långsamma.

                      Tack för ditt svar! Och tack för din ursäkt! Jag förstår att du blir frustrerad och skriver i affekt om du känner dig motarbetad. Jag hoppas inte jag sagt något som får dig att tro att jag inte bryr mig om barn med npf för så är verkligen inte fallet! Tvärtom brinner jag lite extra för dessa barn. Lyckas jag alltid? Nej, tyvärr. Är jag redo att pröva nya saker för att lyckas? Ja.

                      Det är inte omsorg av npf-barn jag menar är orimligt.

                      Nu _måste_ jag verkligen ta mina barn för nu går de loss på lördagsgodiset ?

                      Självklart!

                      Jag förstår att du menar att just det inte är orimligt. Men när hela skolväsendet har sådant gigantiskt systemfel som det har idag är det lätt att tycka att varje förbättringsåtgärd som behövs göras orimlig.
                      Sedan tycker jag att lärarna får oförtjänt mycket kritik. För när det kommer till kritan är det överordnanden som avgör om klasslärarnas jobb kan lyckas eller inte.

                      Jag har lite svårt att avgöra om du sagt något som får mig att tro något, det är lite svårt att hålla koll på vem som skriver vad när alla heter Anonym 😉

                      Gnälliga lärare finns det många av.

    Tyvärr måste man både som kille och tjej vara beredd på att behöva försvara sig. Själv har jag alltid med mig en pepparsprej. Deppigt samhälle Sverige har utvecklats till. Personrån mot ungdomar under 18 år har ökat med 250% sedan 2015 enligt BRÅ.

      Inte äkta pepparspray eller? Går under vapenlagen. Krävs licens.

        Dagens nyhet: Det finns folk som bryter mot lagen

          Dagens nyhet: De är idioter då det finns lagliga alternativ som fungerar på samma sätt + sprayar färg på förövaren.

            Lagliga alternativen är ren skit jämfört med pepparspray. Bara för att man sprayar lite röd färg i nyllet på någon oskadliggör man inte denne.

              Vad snackar du för dynga? Lagliga försvarssprayer är lika effektiva som pepparspray. De har bara bytt ut ämnet i sprayen mot ett annat. Du förblimdar fortfarande personen och påverkar andning. Färgen är bara en bonus. ??‍♀️

              Nej det är de inte. De är lika effektiva.

          Oj tuffing där.

        Funkar inte en burk Hårspray?

          Nej, inte lika bra. Räcker ju att torka ögonen med tröjarmen för att få bort det mesta. Finns ju lagliga försvarssprayer du kan köpa som gör förövaren blind (tillfälligt) om du träffar rätt och lämnar färg på personen så polisen har något att gå på.

          Jo, om du sätter en tändare framför så funkar det bra ?

          Inte bra för miljön.

        Är ju inte ett grovt brott direkt utan endast bestraffat med böter. Hellre böter än överfallen och gud vet vad.

          I call bs. Lagliga sprayer finns ett klick bort på nätet. Vart köper du pepparspray?
          Och nä, brott mot vapenlagen är inte så coolt att ha i registret även om straffet bara blir böter. Lycka till att få jobb på ställen de begär ut det på.

          Jag vill inte vara den som är den, meeen jag tar hellre och använder något som är minst lika bra, fast lagligt. Och inte riskera böter och en notering i ett eventuellt polisutdrag.

            Minst lika bra? Dom lagliga varianterna är tyvärr värdelösa. Det finns en anledning till att den ena är laglig och den andra inte ?

              Ja, minst lika bra. Samtliga kan dessutom bli riktigt farliga för den som blir attackerad. Då det finns en risk att adrenalinet blir så pass högt att man inte kan kontrollera vad man gör, vilket gör att man blir fumlig och tar tid på sig att få till den där sprayen. Om den som attackerar är med på vad som händer kan personen extremt lätt ta det ifrån dig och använda den mot dig själv istället.
              Vilket inte är så smart alls.
              Då är det mycket bättre att skaffa en grej som låter mycket och skickar ut sms, gps och sos signaler när den används.

      Jag har aldrig hört någon som använt en pepparspray. Har det någonsin räddat nån i Sverige? Liksom blir det en falsk trygghet?

        Googlar man så finns det typ ETT fall? För 10 år sen

          Jag fick en laglig pepparspray av min mormor för jag jobbade på krog och slutade runt kl 2 på natten, den pepparsprayen innehåller färg som är supersvår att tvätta bort, kommer inte ihåg vad den heter men superbra idé! Som tur är behövde jag aldrig använda den

        Jag har blivit pepparsprejad i samband med ett rån och kan lova dig att det funkar. Är väl tyvärr inte så mycket nyhetsvärde i dagens Sverige med en liten pepparsprejning. Dessutom så vill väl heller inte polisen uppmana folk att använda något som klassificeras som ett lagbrott.
        Polisen använder ju pepparsprej själva.

          För att de har licens för pepparspray. Finns andra lika bra alternativ.

            Det finns det säkert. Men jag tror att man skiter blanka fan i om man pepparsprayar ett arsel som attackerar en.

              Hur tänkte du nu? Är ju lättare att se till att ha ett lagligt alternativ i fickan än att köpa pepparspray på svarta marknaden. ??‍♀️ Är ju inte så att det magiskt dyker upp framför dig vid överfall. Valet tar du före.

    Nej, det ska verkligen inte ligga på skoltid. Barn ska inte försöka försvara sig, de är oftast chanslösa om de provocerar förövaren. De ska skrika och försöka ta sig därifrån. Ge dem ett överfallslarm de kan sätta igång.

    Och. Basic grejer som att sparka uppåt mot knäskålar, slå näsan underifrån med handflatan, fingrar i ögonen, slå mot halsen och hur man tar sig fri från strypgrepp vet väl de flesta, eller?

      Nej hur många vet det? Är du kinta kunte?

        Är dagens föräldrar så dåliga på att lära ut basic grejer menar du?

          För att man ska kunna lära ut något måste man ju själv veta hur det ska göras???

            Fast vilka vet inte att det gör ont att få en smäll ?? Är ju inte rocket science att en smäll på nötterna eller fingrar i ögonen eller en rak höger i halsen gör ont. Har ni inga pappor?

        🙂 🙂 🙂 Bästa svaret, jag håller med.

          Till MiMi så klart

        Hette han inte Kunta Kinte?!? ?

      Det där lärde jag mig i lågstadiet.

    Tycker det i så fall är viktigare i skolan att man satsar på självkänsla, värderingar och att lära sig sätta gränser för att hindra barnen från att bli vare sig förövare eller offer. Det mesta våld kvinnor utsätts för är i hemmet och inte från en attack på gatan. Pojkar behöver få lära sig att hantera sina känslor och bredda synen på manlighet och konflikthantering också för att undvika att hoppa på sina framtida partners eller andra killar på gatan. Det heter idrott och hälsa och där borde ingå mer som rör mental hälsa.

    Känns också superviktigt att påpeka att det är väldigt vanligt att offret inte försvarar sig alls, dvs hamnar i freeze mode och att offret inte har någon som helst skuld i att agera så, det är mänskligt och har inget att göra med om man gått en självförsvarskurs eller inte.

    Jag har tränat och tävlat i en kampsport i många år men hamnade ändå i en relation där jag ofta blev misshandlad utan att ens försöka försvara mig. Jag hade de fysiska skillsen men inte de mentala verktygen.

      Nej. Skolan ska ha hand om kunskap, inte tvinga på barn värderingar. Självkänsla ska byggas hemma. Låt skolan få vara skola och slippa föräldraansvar.

        Tyvärr är många hem bristfälliga, med föräldrar som är destruktiva eller inte bryr sig. Så just här tycker jag faktiskt ts har en poäng =)

          Sorgligt ja. Men det ska inte vara skolans uppgift.

            Jag måste förtydliga. Det finns fler instanser än skolan. Skolan ska, enligt mig, enbart ha hand om kunskapsuppdraget. Låt vården och/eller sociales ta ansvar för den andra biten.

              Näe, om socialen eller vården ska ta hand om det så har det ju redan gått för långt. Jag tycker absolut skolan ska arbeta förebyggande och med att skapa sunda värderingar i vårt samhälle. Det har den väl alltid gjort i viss mån? Sen är det klart att skolan inte ska ha allt ansvar, mycket ligger fortfarande på föräldrarna. Men under exempelvis sexualundervisning eller idrott och hälsa skulle värderingar i fråga om manlighet, respekt för varandra och varandras kroppar etc kunna ingå.

                Det gör det ju redan. Det jag motsäger mig är mer av det ansvaret och att det tar över från resten av kunskapsuppdraget.

        Fast jo, en skola kan inte vara helt utan värderingar och jag tycker att man ska kräva av elever att de ska acceptera att det är de värderingarna som gäller.
        När jag gick i skolan fick vi arbeta mycket med att ”du duger som du är”. Det var mycket kampanjer mot rökning, alkohol, mobbning, rasism osv. Våld var aldrig okej överhuvudtaget.
        Det ingår dessutom i läroplanen att skolan ska verka för jämställdhet oavsett elevers könstillhörighet. Vilket i allra högsta grad är till 100% en värdering.

      Gunvor det låter inte som du bor i Stockholm?

        Newsflash: de flesta gör inte det.

        Bott i Stockholm hela mitt vuxna liv. Varken sett eller varit med om överfall. Ingen vän som varit heller. Det händer absolut, men vissa 08or här inne vill få det att låta som att det är vardag och man ser det i varje gathörn. News flash ni bor inte i Detroit??‍♀️

        Har faktiskt nyss flyttat ifrån Stockholm, vad nu det har med saken att göra. Även där är det större risk för kvinnor att utsättas för våld och våldtäkt av någon man känner än en främling. Bara för att det absolut finns överfallsvåldtäkter av okänd gärningsman så betyder det inte att det är de vanligaste.

        Sid 55 https://www.bra.se/download/18.62c6cfa2166eca5d70e1919f/1565079287510/2019_5_Indikatorer_%20pa_sexualbrottsutvecklingen_2005_2017.pdf

      ”Det mesta våld kvinnor utsätts för är i hemmet och inte från en attack på gatan.”
      FEL!

        Pls källhänvisa gärna

    Har gått både på judo och enstaka kurser i självförsvar, tyvärr frös jag helt när det väl hände och blev bara stel som en pinne och fick inte ur mig ett ljud, vilket jag sedan fått höra är en vanlig reaktion. Tycker det är viktigt att prata om att inte alla reagerar likadant i traumasitationer, och även om man själv tror att man minnsann skulle slåss och sparkas så är det inte alltid man reagerar så.

      Precis. Kan vara svårt bara att få benen att funka så man kan försöka springa därifrån. Vanlig reaktion även hos män. Så håller med dig, viktigt att de pratar om det.

      Samma här. Jag ville bara överleva, hade ingen som helst styrka till att slåss. Det hela kom som en sådan chock. Idag, med facit i hand, kanske jag agerar annorlunda om det (gud förbjude) händer igen.

    Så himla bra att inte svenska män begår övergrepp, det var nyheter! För jag antar att det var det du menade.

      Titta litet på hur fördelningen ser ut vad gäller förövare. Nej, jag tänker inte googla åt dig.

      Jodå, i hemmet. Men väldigt sällan överfall.

    Efter att min kusin nästan blev indragen i en skåpbil av ett antal män när hon var på väg hem från krogen så fick jag både en burk pepparspray och en liten elpistol av min pappa som han införskaffade utomlands. Nej, de är inte lagliga. Men vad kan jag säga? Han fick panik och då jag jobbade mycket natt så accepterade jag de snällt för att underlätta hans oro. Men jag har även funderat på att gå en självförsvarskurs eller något sådant, de brukar dessutom vara gratis här i Jönköping så egentligen är det bara ren och skär lathet att man inte tagit sig dit ?‍♀️

    OT såg på youtube att Felicia Avellew gjort sig av med sin lilla hund som hon skaffade för 4 månader sen. Hon kom på att det inte passade hennes liv då hon reser mkt, festar och går på möten. Blir så jävla arg på människor som inte kan tänka igenom sånt innan. Inte direkt som att hennes liv har förändrats dom senaste månaderna… ?
    Att skaffa ett djur är ett ansvar man tar på sig under 10-15 år minst. Man skaffar inte ett djur för att det verkar mysigt och kul för stunden.
    Hoppas den lille vovven har kommit till nån som ger honom den kärleken och tiden som han förtjänar!

    Alla vet vad grundproblemet är! Det är den totala avsaknaden av föräldraransvar. Föräldrar som s*iter i vad deras barn gör i skolan och ja det var bättre förr.

      Ja, jäkla ölänningar. Ta bort bron så löser det sig.

    Alltså all rasistisk skit som uppkommer i det här kommentarsfältet under vissa typer av inlägg är så jävla tröttsamt. Tusen gånger mer tröttsamt än att folk är lite otrevliga ibland.

      Statistiken då? 9 av 10 överfalls begicks av personer som varit här mindre än ett år. Är du politiker, eller varför blundar du?

        Suck! Stay in school, kids!

        Presentera göra dina källor när du kommer med ett påstående.

            Var fick du 8 av 10 ifrån i den länken?

        Jag skiter i statistiken (i det här läget), detta är inte en blogg om politik. Blir bara sjukt uttråkad av att samma dravel jämt ska dras.

    Jag blev våldtagen när jag var i 20-årsåldern. Jag hade dittills alltid tänkt, att ingen kan våldta mig med mindre att de dödar mig först, att jag kommer att slåss till sista blodsdroppen. När det sen hände ville jag bara överleva och efteråt sa polisen att med tanke på gärningsmannens historia var det nog det som räddade mig. Att jag inte började slåss. Vad vet jag – såhär efteråt önskar jag att jag haft ett vapen och kunnat dräpa idioten på plats. Men men. Och ja, GM var en blond helsvensk kille.

    Nu har jag en dotter som jag önskar kunde gå kurser i självförsvar – inte bara en snabbkurs utan en längre, med inriktning på styrka och verklig teknik. Så jag är kluven i frågan.

      Beklagar verkligen det du blivit utsatt för! ❤️Man blir så arg ?

    Jag fick gå en självförsvars/avvärjningskurs i mitt jobb som personlig assistent, och det var visserligen bra, vi lärde oss bra handgrepp m.m. Problemet är som Anonym 13.16 skriver, att man agerar helt annorlunda när det väl blir skarpt läge. Smarta grepp och skyddsställningar är en sak att göra med en kollega som är ”med” på det, och när man hinner göra sig beredd, en helt annan när man ska göra det på riktigt med en person som verkligen försöker skada en.
    Då är sånt som bortblåst och kroppen reagerar bara instinktivt, då klarar man inte av att fundera ut vilket försvarsgrepp som är effektivast just då… Möjligtvis om man verkligen tränar självförsvar ofta och regelbundet, så kan man nog få in det i ryggmärgen så man har nytta av det på riktigt, men annars så är nog en enstaka kurs bara bortkastad. Bättre då att lära ut att man i första hand ska springa i skydd, larma efter hjälp osv, än att försöka ingripa eller gå i närkamp.

    Självförsvar är inte ett måste, vi är många som klarat oss utan. De flesta våldsbrott och sexuella övergrepp sker i hemmet av människor offret känner. Man är generellt mindre benägen att bruka ”riktigt” våld och självförsvar på förövare man känner, dels för att man kan vara manipulerad och nedbruten, men även för att man, generellt, har mycket svårt att skada människor man känner och tycker om.

    Hallå såg ni P3 Nyheters insta om Perfect Day? Känns som ännu ett bakslag för Hannah och Amanda.

      Berätta mer!!! ?

    Snälla, gör ett inlägg om HUR och VART man anmäler inlägg som är tydlig reklam men som INTE är reklammarkerade.
    Jag blir så trött på allt smygande med reklam så jag spyr

      Finns ju mängder av sånna inlägg. Bara att googla fram.

    NEJ! Helt fel ände av problemet. Vi kvinnor ska inte känna att vi behöver gå nån jävla självförsvarskurs. Vi ska kunna röra oss fritt i samhället utan att anpassa oss. Och råd där man ska hålla uppsikt å va beredd osv jag blir fan galen! Nej nej nej jag vägrar. Vi ska kunna gå hem i bikini från krogen utan att det ska hända något. Och unga killar ska inte bli överfallna de heller eller upptryckta mot en vägg å bli rånade när de går från krogen. Kan vi istället fokusera på högre straff, högre prioritet för dessa fall hos polisen och åtgärder mot de individer som våldtar, rånar, slåss, knivhugger och bråkar. DÄR ligger åtgärderna inte hos de som blir utsatta

      Jag vill inte vara den som är den (igen). Meeen om jag konstant bryter mitt ben för att jag kraschar med min motorcykel. Är det då inte lättare att lära mig hur jag ska köra? Eftersom jag uppenbarligen gör något galet. Istället för att gång på gång laga mitt ben?

      Längre straff är inte lösningen till det här. Det funkar inte, det finns massor med bevis på det, kriminaliteten i USA för att nämna det som ligger flest människor närmast.

      Åtgärderna bör rimligtvis istället ligga på förebyggande åtgärder. Fokusera på att få så få människor att ”åtgärda” som möjligt. Fokusera på att inte ge tillfällen till att slåss, knivhugga och bråka, och främst se till att människor inte kommer till det stadiet att de tycker att det är en bra idé att göra sånt.

    Har gått jujutsu men det som kom till avgörande användning när jag blev överfallen var mina ridmuskler. Jag saxade och spände mina ben och låste dom i den positionen. När mannen ställde sig upp för att ta tag om mina fötter för att sära på benen sparkade jag honom hårt i huvudet.

      Yes!!!

        Dom har bjudit massa influensers att få äta och dricka gratis på en restaurang och inte skattat på det, och influensers har som vanligt slarvat med reklammarkering.

    Viktigare än att lära ut självförsvar ( som jag inte alls ser är skolans grej att hålla på med) är att lära killar att det finns fler sätt att vara manlig på än det stereotypa. Att få dem att inse att det är inte är ok att ta ut sina frustrationer genom våld och hård jargong. Att man kan vara lika manlig genom att prata, känna och syssla med sånt man egentligen vill oavsett om det är konst eller hockey. Där HAR faktiskt skolan ett uppdrag. För förutom kunskapsmål finns det värdegrundsmål att uppfylla enligt skollagen. Om man mår bra lär man sig bättre och om man lär sig mår man bättre. Utöver detta anser jag att om man rekommenderar självförsvarskurs lägger man inte ansvaret där det hör hemma utan på offret istället vilket är helt fel signaler.

    Rovdjur går igång på rörelse.

    Jag har en stark överlevnadsstrategi som jag inte kan styra över. Och den har räddat mig att behålla livet många gånger. Min kropp spelar död, tills min hjärna ser en stark chans att kunna fly. Och det tackar jag den för.

      Men nu finns det väldigt mycket grund för att det bästa man kan göra i sådan situation är att låta mycket, slåss mycket och göra så mycket motstånd det bara går.
      I alla steg, både där och då och för att återhämta sig psykiskt efteråt.

      Sådana personer är inte rovdjur. Rovdjur går på instinkter och kan inte kontrollera sina handlingar på samma sätt som en människa kan göra. Att kalla förövare för rovdjur är som att säga att de inte har något ansvar för sina handlingar. Vilket de har. Kalla dem för vad de är istället. Förövare, gärningsman, brottsling, våldsman/våldsbrottsling, r**hål, skits**vel, kr*k, avsk*m.

        Det va en jämförelse. Preditor är engelska ordet för förövare.
        Och för mig som är uppvuxen med en är det ett klockrent ord. Som saknas i svenska språket.

        Du kanske tycker att det tar bort ansvaret, och forskning kanske säger si och så. Men överlevnadsstrategier kan vi inte styra över, det har jag fått lära mig i traumabehandling. Och nu för tiden är jag tacksam ”du kanske inte hade överlevt om du kämpade emot”. Och när jag ser tillbaka så hade jag inte det, eftersom våldet alltid slutade fortare dom gångerna när jag slutade gråta och bad om mer.

        Visste du att det finns en rådjursart som bara faller ihop hela flocken på samma gång när dom ser ett rovdjur?

        Vi kan inte styra över våra reaktioner. Tänk på den. Och hur det känns för oss som har spela död som primär strategi.

        Trevlig lördag!

        du kanske inte vet att förövare oftast inte kan kontrollera sina impulser. Annars hade dom inte gjort det dom gör, då hade dom kontrollerat sig. Det betyder inte att dom inte har ansvar för sin handlingar.

        Jättekonstigt uttalande.

    Med tanke på att kvinnor, speciellt unga tjejer, regelbundet blir överfallna och våldtagna numera när varje stad, ort och by kryllar av ”ensamkommande” och migranter så kan jag tycka att det är en bra sak. Bara igår överfölls två unga kvinnor. Häromdagen stod det om en unga kvinna från Karlstad som blivit våldtagen av en 22-årig afghan som snarare såg ut att vara 32.
    Detta är vårt nya samhälle och då behövs det åtgärder. Självförsvar till kvinnor är en bra början.

    Hade gått tre självförsvarskurser när jag blev överfallen och våldtagen. Varken skrek eller gjorde motstånd.

    Vill bara säga att jag beklagar alla er som fått utstå sexuella övergrepp och våldtäkter ❤️ det gör mig så förbannad att så många kvinnor blir utsatta för sådant. Ni är starka som överlevt och tagit er vidare.

    Vidriga gärningsmän. Måtte rättvisa slipas och straffen höjas.

    Två kvinnor våldtagna i centrala Stockholm natten till idag. Mångk(n)ul(l)turen firar nya triumfer.

      Du verkar insatt. Var du kanske där till och med?!?!?!?

    Madde vall har verkligen gjort sitt yttersta för att försöka bli stor inom bloggVärlden..
    Nu har hon snart plöjt igenom alla bloggare som ”vänner”
    Hon bjöd in flera till sitt bröllop och flera av dom hade hon inte ens träffat tidigare…

    Kan inte låta bli att tycka det är lite trist att det skrivs att det underlättar bearbetningen om man kämpar emot. Klart det gör, men större delen av våldtagna kvinnor drabbas av frozen fright, alltså typ 60-70%. Det lägger ytterligare tyngd på oss som inte kämpade emot.

      Ja verkligen! Hela mitt liv har jag tänkt att jag minnsann skulle slå mig blodig om det skulle hända mig, jag var alltid på vakt när jag rörde mig ute, alltid varit beredd. Och så en kväll kom en av de jag delade boende med in i mitt rum och jag kunde varken röra mig eller få ut ett ljud, jag ville bara leva. Så vanlig reaktion men jag trodde på något sätt aldrig att det skulle hända mig, och aldrig i min egen säng.
      Flera år senare och jag skäms fortfarande för att jag inte gjorde något, som att det var mitt eget fel gör att jag inte kämpade emot

    ”Skrik, skada, gör motstånd och DRA. Sluta aldrig att göra motstånd och skrika. Att göra motstånd visar att man har bättre chans att också återhämta sig psykiskt efter ett överfall, visar statistiken på.”

    Blir så fel och skuldbeläggande på något vis. Jag är en sån som blir paralyserad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.