Djerf Avenue x Period Pack

 

Jag har tidigare skrivit om Matilda Djerf och hennes företag ”Djerf Avenue” och hur de arbetar med transparens och värderingar.
Ett föredöme bland andra influenciska företag som förlagt mycket av sin produktion i länder utan varken schyssta arbetsvillkor eller löner. Djerf Avenue har även slopat alla tags på kläderna för att ha mindre åverkan på miljön.
Även Linn Ahlborgs företag LXA, som lanserades idag, tillverkar alla sina produkter i Europa, primärt i Bulgarien och Turkiet och är värda att nämna här.

Nu har Djerf Avenue slagit sig ihop med företaget Period Pack för att erbjuda alla sina kunder en förpackning tamponger med sina köp. 
Matilda skriver själv om sina erfarenheter av att vara 15 år och hur det kunde vara SÅ pinsamt att köpa tamponger (eller bindor för den delen).
Hon vill både normalisera tampongprat så att det inte längre är pinsamt, men också bjuda sina köpare på en ask gratis tamponger. Vill man inte ha dem eller känner att man inte behöver dem så kan man donera dem till en kvinnojour/skyddat boende för kvinnor (women’s shelter) istället genom att skriva ”donate” i sin beställning.
Enligt hemsidan så kommer företaget uppdatera med en utförligare post så fort de gjort sin första donation.

Jag har alltid tagit att kunna köpa bindor och tamponger mer eller mindre för givet, men det här fick mig verkligen att tänka efter hur otroligt jobbigt det skulle vara att ha mens utan möjlighet att köpa mensskydd.
Till synes små saker jag aldrig riktigt behövt reflektera över..

163 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför ska man ens vara tvungen att köpa mensskydd? Att menstruera är inte valfritt, varför måste vi då betala för mensskydd?

  Svara

   Jag förstår absolut diskussionen kring gratis tamponger eller bindor men ser inte argumentet att ”det inte är valfritt att menstruera” som legitimt. Isåfall borde vi inte heller behöva betala för mediciner eller toapapper, de e ju inte valfritt att kissa, bajsa eller bli sjuk.

   Svara

    Eller mat?

    Svara

    Tänk er vad mysigt det vore ifall kvinnliga skattebetalare skulle få ett månadspaket fullproppat med tamponger och bindor signerat ~staten~ istället för att pumpa in pengar i vapenexporten till krigsförande länder

    Svara

     Ja! Varför är inte detta en grej än?? Man har ju i så fall ändå betalat för det eftersom man skattat på sin lön.

     Svara

     Jag använder inte bindor, en annan använder menskopp, en använder stora tamponger, en annan små, en använder bara trosskydd, en annan använder ibland tamponger och ibland bindor. Hur ska detta paket utformas rent praktiskt tänker du?

     Svara

      Vore ju trevlig om man kunde beställa kvartals- eller årsvis och klicka i små boxar med vad man behövde, förslagsvis genom apoteket.

      Svara

       Vad mer vill du ha gratis? Toapapper? Duschcreme? Mat? Kläder?….

       Svara

        Om kostnaden för det kommer från ens skattepengar så är det ju ok 🙂

        Svara

        Det har jag inte sagt något om, svarade bara kring ett pakets eventuella utformning. Tycker att det borde vara kostnadsfritt för dom under 18 år, precis som att vi har kostnadsfria läkemedel, kostnadsfria läkarbesök och bidrag för glasögon osv.

        Svara

         Håller med. Borde vara gratis under 18 år så som medicin, glasögon Mm. Men pga att det bara är kvinnor som får mens så vore det inte jämställt och på så vis säkerligen kränkande mot manliga könet som inte får ett paket med nödvändigheter.

         Svara

          Glasögon är inte gratis ens för barn

          Svara

           Blöjor är inte ens gratis för barn. Chilla med gratis tamponger va.

       Blev förvånad när min mamma sa att hon skulle ringa och beställa gratis inkontinensskydd, och att det även lämnas utanför dörren om ingen äe hemma.

       Borde väl kunna fungera liknande med mensskydd?

       Svara

   Men vad fan vad ni håller på! Betala bara.

   Svara

    Varför? Männen betalar inte för såna saker?

    Svara

     Fast snälla nån ”männen betalar inte”, jag betalar för linser varje månad, varför ska jag behöva göra det om inte hela Sverige gör det? Förstår inte logiken…

     Svara

     Ska man hårdra det så betalar ju män en sisådär 70% av all skatt som kommer in, så nog betalar de till det allmänna.

     Svara

      Hur menar du att de skulle göra det?

      Svara

      Källa tack!

      Svara

      Medan deras fruar bär och föder deras barn, jobbar deltid, vabbar i högre utsträckning osv. Men det räknas inte, va?

      Svara

       Jobba deltid på ett skitjobb är inte ett måste. Jag kommer att välja ett jobb som betalar mindre än min man för att jag vill ha ett lugnt trevligt jobb. Jag hade kunnat välja ett jobb i samma bransch som min man och tjänat, till och med, lite mer än honom. Men jag väljer ett mysigare, mindre stressigt jobb.

       Det är mitt val. Alla kvinnor kan också välja dom välbetalda farliga och tråkiga jobben (JA UTAN ATT PLUGGA I FEM ÅR)

       Svara

        Nej, alla kvinnor kan inte välja. Lätt att säga när man är privilegierad.

        Svara

         Vad menar du? Klart alla har ett val. Handlar knappast om privilegier. Vilken idioti.

         Svara

          För att alla har olika förutsättningar och omständigheter, det är priviligerat (och lite naivt) att tro att alla har samma möjligheter.

          Svara

   Det finns mycket som jag skulle kalla mer eller mindre ett måste: glasögon eller linser om man fått dålig syn, mediciner, toalettpapper, tandvård osv. Mycket kan subventioneras dock.

   Klarar mig på ett ett 2-pack tamponger i månaden, ca 24 kr nånting. 288 kr på ett år. Obetydlig summa för min del men för någon med ansträngd ekonomi och som kanske dessutom behöver mer än så, ja då är det svårare.

   Svara

   Det billigaste alternativet borde väl vara menskopp?

   Svara

    Önskade att jag kunde ha menskopp (bra för miljön, billigt i längden osv.) men jag får så himla ont av menskopp! Fick svampinfektion hela tiden också trots att jag tvättade den regelbundet, använde sådana där tabletter osv. 🙁

    Svara

   Skaffa menskopp, bästa jag gjort!

   Svara

   Det är dessutom 25% skatt på mensprodukter. Många länder (bla Storbritannien har jag för mig) har sänkt den skatten rejält för att inte dubbelbeskatta kvinnor för livsnödvändiga produkter. Dvs först inkomstskattar vi och sen beskattas vi även för mensskydden.

   Svara

    Det är väl 25% skatt på allt du handlar. Varför ska vi dubbelbeskattas på bröd men inte på mensskydd? Förstår inte. Varför har du mer rätt till mensskydd än en fattig till mat?

    Svara

     Mat har bara 12% moms. Litteratur, konst och resor har 6%.

     Svara

      För el betalar vi 50% i rena skatter. Vilket är något precis alla behöver.

      Svara

  Vem tänkte du skulle betala dem då om inte ”vi” ska behöva betala? Ska företagen som producerar dem donera? Gratis mensskydd till alla kvinnor innebär en kostnad för staten, som finansieras genom skattesedeln. Så ”vi” betalar ju ändå. Satsar man på det får man dra in på något annat. Bättre att man kan hämta på socialtjänsten då om man inte har råd att köpa.

  Svara

   Exakt. Och de som faktiskt inte har råd med basala saker så som exempelvis mensskydd får väl söka bidrag precis som de som inte har råd att köpa mat.

   Svara

    30 kr i månaden för typ tamponger/bindor borde man väl klara…

    Svara

     Och de som inte gör det får vända sig till soc som alla andra som inte kan betala det minst nödvändiga.

     Svara

      Haha fan vad tykna svar ni ger ändå.

      Svara

       Men är det inte sant? Har man inte råd med basal hygien så får man söka bidrag. Eller vad menar du är tyket?

       Svara

     Tänk då om man är ensamstående med ett låglönejobb och har två döttrar som också har mens. Plötsligt är det ju rätt mycket dyrare än så, ovanpå en massa andra kostnader

     Svara

      Sök bostadsbidrag och bostadstillägg, sen har du ju barnbidraget. Finns alltid mer bidrag att söka.

      Svara

       Du får det att låta som att det är svinenkelt, bara man söker bidrag. Bara för att man söker bidrag så betyder inte det att man får bidraget och helt plötsligt är ens problem borta.

       Svara

        Fast jo, iaf försörjningsstöd om du inte har några tillgångar/sparade pengar samt kan visa upp tre månader där inga pengar kommit in på kontot.

        Alla har rätt till försörjningsstöd för att hjälpa de mest utsatta, men med en del kritrerier som sig bör.

        Svara

      Köp en menskopp eller använd tygbindor då.

      Svara

   Företag betalar och erbjuder till anställda, kunder, konferensgäster etc. Fantastisk idé enligt mig. Finns det mer kaos än att glömma mensskydd?

   Svara

  Margaux Dietz säger att hennes nya skönketsmärke ska bli värt flera hundra miljoner kronor. 😀 finns på expressen 😛

  Svara

   Oj, hennes målgrupp är väl barn. Det låter som höga ambitioner.

   Svara

    Tycker hennes produkter ser ut att vara riktade till unga kvinnor, inte barn direkt.

    Svara

   Har hon IL som coach? Värderingen låter bekant. IL hintade att hon har flera spännande uppdrag i höst som hon inte kan yppa på grund av giss vad jo sekretavtal. IL stavning.

   Svara

   Ska märket bli ett nytt Estée Lauder också?

   Svara

   Maxnivån av hybris nu nådd.

   Svara

   Hjahahahha! Hon har fått storhetsvansinne och tror att hon ska göra en ny Caia eller? Skillnaden är att Caia i alla fall ser lite lyxigt och nice ut men det här?! Hahah oh lord!

   Svara

  Fy fan vad jag avskyr tamponger. Helvetets mensskydd.

  Svara

   Använd något annat då🤷‍♀️

   Svara

    Det gör jag 🙂 ville bara vädra mitt missnöje.

    Svara

   Vad är det du inte gillar med dem? Jag tycker det är supersmidigt, glömmer nästan att jag har mens. Bindor däremot, hu. Känns som en typ blöja och så känner man hur blodet rinner till och ligger precis mot huden. Urk.

   Svara

    Mens är inte äckligt, det är naturligt. Lär känna din kropp ordentligt och fördöm inte mensen. Det är tack vare att kvinnans kropp fungerar som vi alla finns till idag. I korta drag, ingen mens, inga barn. Så visa din kropp lite tacksamhet och uppskattning för att den försöker förbereda för bebis varje månad.

    Svara

     🙄

     Svara

     Natz
     Mens är mer än bara blod.
     Mår man psykiskt dåligt, blöder som ett vattenfall och får ett illamående varje månad så är det svårt att visa uppskattning.

     Svara

     Klart det är naturligt men jag tycker fortfarande inte att det är speciellt trevligt att ha blod och blodklumpar precis mot huden, behöva känna den tydliga järndoften, känna att den har åkt på sidan och riskerar att fläcka ner mina kläder osv.

     Jag känner min kropp rätt bra tack, klämde ut ett barn för ett år sen 🙂 Det är inte självhat att vilja slippa blodiga bindor och vilja ha tampong istället.

     Svara

     Skit i mensskydd och låt blodet flöda fritt!! Visa tacksamhet, mens är inte äckligt.

     Svara

     Ja självklart är det så, mens är inte äckligt. MEN att ha blod liggandes direkt mot huden i x antal timmar innan man kan byta binda kan KÄNNAS äckligt och obehagligt. Att inte tycka om binda innebär inte att man tycker mens är äckligt. Tror inte någon tycker det är härligt och tacksamt att gå runt och känna sig blöt mellan benen, bara för att det är en livsviktig funktion…

     Svara

     Det är naturligt med urin och en vital kroppsfunktion, jag vill inte gå runt med nerpissade trosor för det.

     Svara

     Jag kan inte läsa någonstans att Pulkan tycker att mens är äckligt? Däremot att bindor är det, och det har man faktiskt rätt att tycka. Jag tycker också att bindor är äckligt – inte mensen eller kvinnorna som använder dom – bindorna!

     Svara

     Hatar bindor. hatar mens

     Svara

     Drömmen att ”glömma” att man har mens❤️ Nu har jag iofs pga höga doser hormoner inte haft mens på över 4 år, men tänk om vi med endo också kunde ha mens och glömma bort det emellanåt.

     Svara

    Jag blev helt uttorkad där nere, kunde knappt gå in en ny tampong vid byte, plus att jag ofta fick svåra magsmärtor direkt efter insättning. Menskopp fungerar däremot utmärkt så tur är väl det! 🙂

    Svara

     Få in, inte gå in, haha!

     Svara

     Ojdå! Har hört att det kan vara ett problem om man använder för stor tampong fast man inte behöver det och att den liksom suger upp för mycket. Vill tycka om menskopp men fick magsmärtor och svamp vid ett par tillfällen trots noggrann rengöring. Det kanske går över dock, hade du det problemet i början?

     Svara

      Vad menar du med använder för stor tampong fast man inte behöver det? Det som avgör vilken tampongstorlek man behöver är hur mkt man blöder, inte hur stor fiffi man har.

      Svara

       Ja att du använder stor men blöder lite?

       Svara

       Ja vad ska jag annars säga, en tampong mini är mindre och smalare än tampong superplus ju? 🤔 Om man blöder lite men har en stor tampong så är den… för stor.

       Svara

        Du berättar liksom inte nåt för mig jag inte redan vet.

        Svara

      Jag har hört att tampong kan vara ett problem om man har endometrios vilket jag har så kanske berodde på det? Vad synd att menskopp inte fungerar för dig, har du testat ett annat märke? Vet inte om det hjälper men det är verkligen supersmidigt med kopp för mig. Jag var förberedd på månader av strul och läckor men allt har gått smärtfritt, inga läckor, inga smärtor av själva koppen och jag behöver inte tänka på att byta/tömma så ofta. Och inga problem med svamp heller. Jag har använt den som heter MonthlyCup.

      Svara

    Ja, fy faan! Som min lillasyster sa, det känns som att ha bearnaisesås i trosan.

    Svara

  Min man fick beröm i affären när han köpte tamponger till mig 🙃

  Svara

   Varför?

   Svara

    De tyckte det var fint att han köpte tamponger som en man, att han “vågade”.
    Jag var tydligen lyckligt lottat som hade en karl som inte skämdes över att lägga tamponger på bandet.
    Äh ingen skada skedd givetvis men tyckte det var lite kul att han fick beröm för vad jag anser vara en helt självklar grej.

    Svara

   Jobbar i matbutik och igår kom en man fram med vaxremsor och frågade om det var ”trosskydd för natten”. Började skratta :/

   Svara

    Oj, va han blind eller kanske inte läskunnig? Stackarn 🥺

    Svara

    En kund stormade om just vid öppning, håret på ända. Han köpte mjällshampo, tamponger och kondomer. Har aldrig slutat undra vad som händer den morgonen.

    Svara

    Det är tragiskt att män inte vet hur mensskydd/trosskydd ser ut.

    Svara

     Anonym
     Det är sorgligt att kvinnor inte vet skillnad på verktyg och olja till bilen.

     Svara

      Gör vi inte?

      Svara

      Ah för det är ju en biologisk funktion hos en man..

      Svara

       Jag försökte vara fyndig och vända på frågan. Jag tycker inte att det är konstigt att män inte vet skillnad på produkter. Hur ska de veta vilken binda som är till vad om de inte växte upp med bindor? Deras mammor kanske bara hade sina bindor/ tamponger i ett skåp. De kanske inte hade systrar. Om de inte själva blöder så kan det bli konstigt om dras tjej ber om skydd och de kommer till ett hav av olika sorter.

       Svara

        Så det finns inga män som är t.ex. föräldrar menar du, som har döttrar?
        Och jo, tycker nog att det är rätt skrämmande att även män som inte har döttrar inte vet hur de ser ut.

        Svara

         Anonym 20:44
         Det beror nog mycket på vad de har för relation till varandra. Om de inte pratar med varandra och hon inte ber pappan om att köpa skydd så vet han ju inte vad som finns. En del kan prata med sina pappor om allt, en del kan inte prata med sina pappor och vet inte hur de ska prata om det. En del killar vet inte hur de ska svara sina döttrar när de frågar. Det finns många anledningar till att en pappa inte vet mer om mensskydd.

         Svara

        Sen hoppas jag för all del att män är läskunniga. Det står i affären vad som är bindor/tamponger.

        Svara

     En gång när jag handlat trosskydd och väntad3 på bussen kom en man och tittade på trosskydd s förpackningen och frågade om han kunde få lite glass. Jag sa nej men han fortsatte att tjata.

     Svara

   Weird.

   Svara

  Tycker någon idag att det är pinsamt att köpa mensskydd?

  Svara

   Nej

   Svara

    Tack för att du svarar för alla oss!

    Svara

   Det beror nog mer på vad man har för ålder.
   Är man elva och det är en ung kille i kassan så kan det kännas pinsamt.

   Svara

   När jag var i yngre tonåren tyckte jag det var otroligt pinsamt!

   Svara

    Jag var tvärtemot som tonåring. Jag satte på mig mitt kaxigaste ansikte och la tampongasken tyyyydligt på bandet. Typ “jag har mens vaddåra!!”

    Svara

     Har du riktigt kort lugg? En sån där spikrak?

     Svara

      Haha, önskar jag kunde ge tusen tummar upp på den!

      Svara

      Vah? Vad har det med saken att göra?

      Svara

      Jag är anonym 19:43, har ej lugg och har inte haft sen jag var typ fyra. Men känns som jag blir wooshad över att svara på det här nu 🤔

      Svara

   Det finns folk som tycker så, ja

   Svara

   Finns ju tydligen de som tycker att det är pinsamt att köpa toapapper 🤷‍♀️

   Svara

    Ändå gapade de hyllorna tomma tidigare i år…

    Svara

   Ja. Jag är 47 år

   Svara

  Så himla bra initiativ att man kan välja att donera tampongerna till utsatta kvinnor. Önskar att fler företag kunde göra detsamma. 👏👏👏

  Svara

  Ni som vill att mensskydd ska vara gratis, kan ni svara på följande frågor?
  1: Vem ska göra dem? Och med det menar jag vilket företag, ska det vara staten?
  2: Hur ska de se ut? Långa eller korta bindor samt hur ska man göra tampongerna?
  3: För vilka ska det vara gratis? Ska det bara vara för dem som går på grundskolan, gymnasiet?
  4: Hur ska de delas ut? I affären, på skolorna varje månad, få dem hemskickade?

  Mina svar på frågorna då jag bad er om svar.
  1: Ja vem ska tillverka dem och ska man göra både bindor och tamponger? Det är inte gratis då det går åt material till allting.
  2: Då det är gratis och man inte kan spendera en förmögenhet på dessa produkter som går åt så kommer det nog bli en standard binda. Då betyder det att kvaliteten kan vara väldigt bra eller väldigt dålig. Om man blöder rejält och det är en mindre bra kvalitet så kommer man nog få köpa till extra i alla fall. Blöder man inte så mycket så kan det vara perfekt, det finns flera märken och en standard passar inte alla. Man kan inte göra olika storlekar som passar alla då man måste hålla ner kostnaderna.
  3+4: Jag ser inte hur man smidigast ska dela ut dem varje månad, ska de vara gratis i affären så kommer de ta slut så fort de får in dem. Ska man bara dela ut i skolorna så drabbar det de unga kvinnorna som jobbar och sliter. Om man ska få dem via posten ska man då hämta ut dem och ska det vara max antal paket per familj?

  Tanken är god men jag betalar hellre en del pengar på att få skydd som passar mig och mina behov. Då vet jag vad jag får och behöver inte oroa mig för att blöda igenom då det är en dålig kvalitet.

  Svara

   De fattiga feministerna önskar kanske rabattkuponger? Fungerar ju knappast att dela ut ”one size fits all ”

   Svara

    Henke
    Då kommer frågorna som när, var och hur ska man få dessa kuponger. Samt för vilka märken ska det gälla? Logiskt känns det som om apoteket är ett bra val då de har egna produkter som funkar för nästan alla.

    Svara

     Vissa kommer säkert utnyttja systemet med kuponger…

     Apotek låter väl bra annars. Beställa hem med bankID så kommer skydden i brevlådan.

     Svara

      Henke
      Tyvärr så har du rätt där när det gäller att utnyttja kuponger.
      Bank id låter som en bra idé, då kan man även fylla i hur många tjejer som bor i hushållet.

      Svara

       Eller så får bara alla kvinnor under 18 ytterligare kr på sitt barn/studiebidrag? Scotland och nya Zeeland är föredömen!

       Svara

        Även dwt är en bra idé anonym.

        Svara

       Eller så får bara alla kvinnor under 18 ytterligare kr på sitt barn/studiebidrag? Scotland och nya zeeland är föredömmen!

       Svara

        Gratis? Bidrag? Är ju någon annan som betalar.

        Svara

   Det är inte svårare än att staten subventionera mensskydd. Sänk skatten och gör det riktigt billigt. Precis som vi gör med tex. medicin och glasögon. Inte konstigare än så.

   Nu vet jag inte hur gammal du är men tar höjd för att du inte är vuxen när jag läser dina frågor. Och om nu ett statligt ägt bolag skulle producera bindor, varför skulle det då vara en standardbinda med dålig kvalitet?

   Det finns många statligt ägda bolag som gör mer än ”the bare minimum” ex. SJ, SAS och 44 andra bolag som ändå är internationellt konkurrenskraftiga och till och med i vissa fall börsnoterade.

   Och tycker i övrigt att det är en skam att mensskydd inte är gratis i skolor.

   Svara

    Anonym 20:11
    Jag är vuxen och har haft dessa ftågor sedan tonåren men fått få bra svar. Medicin och glasögon är inte direkt billiga heller. Antingen kommer man upp till högkostnadsskyddet på en gång eller så ligger man precis under.

    När du skriver att sänka skatten menar du då på bindor m.m eller generellt? Ett annat alternativ är att ploppa in fem extra av det de säljer.
    Med handen på hjärtat hur bra har staten skött sig med andra saker? Inte alls och då man måste hålla kostnadena nere under tillverkningen då halva befolkningen blöder. De som blöder är mellan 10-55 år och om alla ska ha det gratis så kan kvaliteten bli lidande.

    Håller med om skolan men hur ska man göra där? Om det bara är att gå in och få när man vill så kommer systemet att missbrukas rejält.

    Svara

     Jobbar i elevhälsan på ett högstadie i ett särskilt utsatt område. Här hämtar en del tjejer mensskydd hos skolsköterskan. Då hon inte är där så ofta brukar det bli min uppgift att lämna ut till dem.
     Det här är ju dock en grej förknippat med en del skam, hade kanske varit bättre med automat på toan eller liknande (om man kan få till det på ett sätt så inte kidsen leker med den).
     Tycker det vore rimligt att skolor i utsatta områden kan erbjuda detta på ngt sätt iaf. Vi kompenserar med annat som till exempel frukost i bamba också. Skolan kan spela en viktig roll i att utjämna de enorma skillnader som finns i barns uppväxtvillkor.
     För övrigt glädjer det mig mkt att många av högstadietjejerna på skolan där jag jobbar öppet kan säga att de har mens/ mensvärk/pms osv. När jag va i den åldern skulle jag kaaaanske säga till min bästis men aldrig stå i skolkorridoren eller klassrummet och prata med personal om det.

     Svara

      Anonym 20:41
      Håller med mycket i det du skriver. I en religioner är mens helt tabu så tjejerna måste smyga. Har för mig att någonstans i Asien får tjejer inte jobba i köket när de har mens för det jan påverka kvaliteten på maten. Om det är sant eller inte vågar jag inye svara på. Men på en del ställen måste tjejen bo i en hyddanär hon har mens. I utsatta områden kan det vara svårare att köpa bindor och tamponger då man ofta träffar någon man känner.

      Svara

     Men du kan ju inte låta undantagen hela tiden sätta ramarna för allt. Att ”någon” missköter sig ska ju inte innebära att de som verkligen behöver mensskydd inte ska få det.

     Statlig subventionering är inte svårare än att man sänker momsen och därmed tillgängliggör. Jag menar att man sänker skatten på samtliga sanitetsprodukter (bindor + menskopp + tamponger + andra alternativ som är menskydd) .

     Svara

      Anonym 21:31
      Nu tror jag att det blev ett missförstånd.
      ALLT OCH DÅ MENAR JAG ALL MISSBRUKAS.
      Säg att en skola får in 200 skydd varje månad och det kommer in flera tjejer som har råd och som kan köpa bindor så blir det en sned fördelning. Då allt missbrukas så kan jag nästan slå vad om att många kommer att sätta detta i system för att inte behöva köpa fast de har råd. När de 200 bindorna är slut så måste man vänta tills nästa månad och då drabbar det dem som har en mycket dålig ekonomi i slutet av månaden.
      Att sänka skatten för dessa produkter är en bra idé .

      Svara

       Känns egentliegen lite onödigt att argumentera mot dina teoretiska argument. försök att tänka lite mer holistiskt.

       Antingen gör man som med barnbidraget – alla får oavsett inkomst, behov etc. Det blir en rättighet. Alla med mens får mensskydd.

       Och lyckas man leverera toapapper, tvål och annat som förbrukas och behövs regelbundet i en skola kan de väl fylla på mensskydd också. inte svårare än så.

       Svara

     ”Med handen på hjärtat hur bra har staten skött sig med andra saker? Inte alls”
     Förtydliga gärna vad du menar här?

     Svara

  Mens för mig har alltid varit så tabubelagt.
  Vågade inte ens säga till min mamma att jag fått mens så snodde hennes bindor ibland. Vågade inte ta för många heller så hade en och samma minst en dag .. Tills hon upptäckte dom och skällde ut mig för att jag fått mens. Alltså inte för att jag inte sa något utan för att jag fått mens, haha.
  Efter det tog jag min lilla slant som jag fick när jag satt barnvakt och skulle köpa tamponger men vågade inte.

  Idag är jag 28 och vågar fan köpa själv men det tog sin tid.

  Svara

   ❤️

   Svara

   Men vilken hemsk upplevelse!!

   Svara

   💔

   Svara

   Jag hade mens så ofta och så mycket att jag inte vågade be henne om fler bindor. Jag skämdes. Stal pappershanddukar från toaletten på skolan.

   Svara

    Vilken sorglig relation till sin mamma 💔
    Hoppas du gör annorlunda själv om du någon gång får en dotter 💜

    Svara

     Tack allesammans ❤️
     Har två döttrar och gör allt jag kan för att de verkligen ska kunna prata med mig om allt, när som helst ❣️

     Svara

   Men åh 🙁 Påminner mig om en kompis vars mamma skällde ut henne när hon fick mensblod på sina sängkläder. Noll förståelse.

   Svara

   Vågade inte heller berätta om att jag fått mens för min mamma. Visste knappt vad mens var när jag fick det. Minns att jag fick hem ett ”start paket” när jag var runt den åldern de flesta får mens och där i låg information och ett gäng olika mensskydd som jag använde. Men sen gjorde jag egna av toapapper då jag inte hade egna pengar som barn och inte vågade fråga min mamma. Blödde flera ggr igenom kläderna. En gång i skolan vilket syndes och det blev något jag retades för, vilket då var otroligt jobbigt som barn. Är verkligen för gratis mensskydd. Iaf för barn/ungdomar.

   Svara

    känner igen mig så mycket

    Svara

  Menskopp är min grej. Helt underbart.

  Svara

  Men slutat med tags på kläder pga miljön? Låter lite som när hotellen inte tvättar handdukar av miljöskäl, tror nog det handlar LITE om att spara pengar också.
  Tamponger är ju verkligen inte bra för miljön, hon borde ge bort en gratis menskopp istället!

  Svara

   Aldrig kan man göra rätt va. Ge bort menskoppar du då? Så kan dom som inte gillar menskopp få tamponger av Matilda. Herregud. Länka din hemsida här sen med gratis menskoppar.

   Svara

  Vart är öppet spår?!

  Svara

   Jag vet inte?! Jag väntade ju. Är det inte onsdagar kl 20?

   Svara

    Jo

    Svara

    Haha. Sjukt att jag också var tvungen att tänka efter när det inte var ös här inne. ”Är det inte onsdag? Är klockan inte 20?”

    Svara

   Eller hur….. Samma sak förra veckan…. Camcam????

   Svara

    Men va faaeeen

    Svara

   Andra gången det händer, kom igen Camcam sluta slarva.

   Svara

   Det glömdes väl förra onsdagen med? ÖS kanske är borttaget?? (😱😱😱)

   Svara

   Uppe! Igen. Förlåt.

   Svara

  Hallå
  Vart är öppet spår?!

  Svara

   Vad vill du prata om?

   Svara

    Personen undrar var öppet spår är.

    Svara

  Meeeen jag hade ju världens grej jag ville dryfta

  Svara

   Kör här, haha! 😄👍🏻

   Svara

  Har några av er problem än med att sidan låser sig och att telefonen blir varm? Jag kan aldrig läsa öt med så många kommentarer 😔

  Svara

   Menade ös 🙄

   Svara

  Jag har nyligen blivit hundägare (tagit över en vuxen hund som inte kunde vara kvar hos sin ursprungliga familj, men det är ingen problemhund) och jag känner mig som en riktigt nojig förstagångsmamma!

  Hur vet man att man tar hand om hunden på rätt sätt och att den mår bra? Jag tror att den har det bra hos oss, men samtidigt så tvivlar jag på min egen förmåga att ta hand om ett annat liv, på något sätt. Kan liksom sitta och googla ”how to know if your dog hates you” samtidigt som den ligger och sover i famnen på mig, haha!

  Det är en liten/mellanstor ras på ca 8 kilo. Jag jobbar hemifrån så den är aldrig ensam särskilt långa stunder, vi går på minst tre halvtimmespromenader varje dag plus en längre runda på en timme till 90 minuter och jag försöker erbjuda mental stimulering i form av trick, pussel och att mata den med hjälp av leksaker istället för skål. Så på papperet gör jag liksom rätt, och hunden äter och dricker och är avslappnad både inomhus och promenader, men ÄNDÅ finns det där tvivlet kvar. Hunden ligger liksom och sover så gott som hela dagen (och natten!) med undantag för när jag initierar kontakt eller när den kommer för att kela då och då.

  Är jag övernojig? Hur vet man att ens hund mår bra? Går nojan över?

  Svara

   Så fint att du öppnat ditt hem och hjärta för en hund. Du kommer att få hundrafallt tillbaka. 🐕 💕

   Svara

  Välkomna till öppet spår!
  Feel free to spill your guts 😂
  Tjafsa bara om ni verkligen måste 😅
  Peppa den som behöver och tänk minst 3 ggr innan du skriver något elakt!
  Trevlig kväll 😘

  Svara

  Hallå Camilla, har du glömt ÖS igen?!

  Svara

   Kom upp precis. 🙁

   Svara

  Det enda rimliga är att momsen sänks till 6% eller slopas helt för kvinnliga hygienprodukter. Gratis är svårt att motivera och gränsdra men att tamponger och bindor beskattas mer än böcker är orimligt.

  Svara

   Jo, sådant är bara onödigt slit av resurser på planeten.
   Det borde vara högre beskattning på alla hygienprodukter eftersom de inte är miljövänliga för 5 öre

   Svara

    Hygienprodukter för kvinnor (och män) är en fundamental nödvändighet för folkhälsan. Tipsar att läsa boen Factfullness där de går igenom just hur avgörande en tandborste och tvål är.

    Svara

     Såklart att de är. Men de behöver inte nödvändigtvis tillverkas på det sättet och med de materialen som används idag. Det går att göra på ett mycket mer miljövänligare sätt.
     Bara dagens mensskydd tar och producerar 15 miljoner ton växthusgaser per år. Det motsvarar 35 miljoner tunnor olja.

     Svara

  Äh, barra att lägga lite toapapper i trosan and you’re good to go!

  Svara

  Det fanns ett företag som skickade ut gratis tamponger varje månad för 15(?) år sen. Möjligt att det kom lite reklam med eller om Man skulle fylla i någon 5frågors enkät kanske ibland. Minns att det var kanon när man var just runt 15 år att fä hem det i brevlådan ist för att köpa

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.