Alexandra Nilsson om oseriositet i branschen och en uppmaning gällande pressbud

Det här som Alexandra Nilsson skriver om på Instastory är SÅ bra och SÅ viktigt för alla att läsa, både för influencers men även för företag.
Jag önskar att sådant här inte publicerades i en story utan på ett sätt som inte försvinner efter 24 timmar och som går att googla fram i efterhand då det är sådant som inte kan sägas för många gånger.

Och när vi ändå är inne på ”dos and don’ts” så vill jag ta upp en sak som blev extremt tydligt för mig när jag läste den här artikeln hos Daisy. (Jag har själv tackat för pressbud och utskick och inte insett hur dumt det är förrän nu)
Artiklen är från 2019 men kanske till och med mer relevant nu än tidigare och tar upp det HÄR ämnet:

Vi måste SLUTA tacka för pressbud och pressutskick som om de vore presenter vi får för att vi är gulliga och trevliga människor, givna till oss av omtanke.
Ett undantag är när influencer lyfter varandras projekt, något som görs ur en mer kollegial synvinkel, men alla andra pressbud är utskickade som del av någons PR-jobb ska inte tackas för. Det är arbetsprover som skickas ut med förhoppningen att de ska testas och användas i influencernas jobb – ingenting annat.
Tyvärr har det blivit lite av en statussymbol att kunna visa upp att man får pressbud, då de signalerar att man är relevant och att man ”är” någon och faktumet att de är arbetsprover som skickats ut har helt tappats på vägen.
Tidigare gick de till redaktioner som testade produkter och visade upp de som passade in i det redaktionella arbetet – positivt OCH negativt. Nu visar alla upp sina pressutskick innan de ens packat upp dem, än mindre testat dem och tackar så HEMSKT mycket för att man fått en present.

Förstår ni hur mycket all den här gratisreklamen är VÄRD för dessa företag som säkerligen skrattar hela vägen till banken då de inte längre behöver betala för dyra kampanjer eftersom de har en hel uppsjö av tacksamma influencer till sitt förfogande, som lydigt visar upp allt de får skickat till sig.
Detta skadar också branschen något enormt eftersom företagen inte längre kommer betala för marknadsföring genom sponsrade inlägg eller ambassadörer då de kan få samma exponering på influencernas plattformar för kostnaden av en ynka produkt eller två, som de med största sannolikhet kan skriva av som utgift, medan influencern i sin tur ska betala skatt på budet eftersom det inte används som arbetsmaterial då det visas upp utan något som helst redaktionellt sammanhang.

 Så skicka mig gärna relevanta bud med saker jag kan testa för bloggen, men ni kommer inte få något ”tack för gåvan-inlägg” av mig, däremot kommer ni få en ärlig recension av er produkt, positiv som negativ, men har du en bra produkt som du tror på så är ju det ingenting att oroa sig för, eller hur?

Här skriver jag om de produkter jag testar för tillfället om någon missade inlägget från i går.

113 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Eller så tackar man. Det kan man ju få avgöra sjäkv.

  Svara

   Tacka? Förlåt men låter typ som när folk säger att man ska tacka för att nån random busvisslar eller klappar en på rumpan. Menar inte att det är samma sak, alls, men känns som nåt man säger med sån lätthet utan att fatta att det är strukturellt fel?

   Svara

    Nej, det har du ju verkligen rätt i – det var inte samma sak.

    Svara

     Fast lite är det. Man ska vara tacksam för att man ens får uppmärksamheten liksom

     Svara

      När Isabella Löwengrip skickade sin senaste smyckeskollektion till Rhianna, ska Rhianna då bara tacka och ta emot utan att deklarera för ILs koperade design och metallvärdet? IL fick ju värdefulla länkar tillbaks och extra uppmärksamhet bland annat så följde Rhianna Blondinbellan på Instagram.

      Influencervärlden är en sällan skådad flummig plats där en del tycker att de flesta gåvor är ok och få verkar tycka att alla gåvor man får i sin roll som influencer ska deklareras eller inte tas emot överhuvudtaget.

      Eller ska man få ta emot smycken, smink, bilar, bussar och båtar bara för att man skriver om dem? Då skriver jag om Tesla och den månraketen, så att jag kan få elchocker i bilen och komma närmre det himmelska krateransiktet. Aoouu!

      Svara

    Jag svarade ett glatt ”ja jag vet!” Och klappade mig själv på rumpan en gång när några män ropade ”snyggt arsel” när jag gick förbi. Det hade de tydligen inte tänkt på att jag redan visste så de blev jätteförvånade och väldigt tysta.😀

    Svara

   Gör man verkligen det?
   Låt oss säga att du blir headhuntad av Gröna Lund och blir erbjuden ett jobb inne på området.
   Du kommer få 20kr i timmen men du kommer dessutom vara tvungen att betala inträde på 200kr varje gång du ska jobba och du kommer att vara tvungen att själv betala din arbetsuniform som kostar totalt 3000kr. Denna arbetsuniform kan dessutom bara kemtvättas och det är du som får stå för det också.
   Timlönen du får kommer du även vara tvungen att betala 20% skatt på.

   Tackar man verkligen för ett sådant erbjudande?

   Svara

    Man kan tacka iskallt & artigt samt ignorera erbjudandet i sak om man vill.

    Svara

     Eller så kan man stå upp för sig själv och säga ifrån då det är ett extremt oförskämt erbjudande.
     Och samtidigt som man säger ifrån så kan man förklara varför erbjudandet är så oförskämt.
     Ingen, som inte håller på med välgörenhet, ska behöva betala för att få jobba

     Svara

   Man kan gott tacka för gratisarbetsprover och redovisa på sitt forum vad man fått gratis. Gäller det t.ex. en Dyson Hårtork så är det ju inget som hindrar att man lämnar tillbaka arbetsprovet som man fått prova för att kunna testa det. Annars är det ju fråga om en gåva om man behåller något vilket inte längre är nödvändig för att kunna utföra ett vettigt arbete.

   Influencers är i dag i mina ögon en ren gyttjebrottnings-pöl och det krävs verkligen en reglerad botten för dessa arbetsprover och gratistjänster etc annars så har vi en bottenlös gyttjebrottningspöl där influencerna bökar upp vad som passar och sedan inte fattar något när de blir ifrågasatta. på håll är det svårt att se vad som är skit och vad som är gyttja.

   Svara

    Det är ju just det AN vill komma till rätta med i sitt inlägg, liksom artikeln som citeras. Jag tycker inte att man ska tacka högt och ljudligt, utan visa att det kostar pengar med marknadsföring. I gyttjan ligger ju även företagen och krälar.

    Svara

     Glöm inte Molimento!

     Svara

     Jag tycker allt att man kan lämna tillbaka arbetsprover efter att arbetet är utfört osv. Alltså lite strängare än vad artikeln skriver. Speciellt dyrare arbetsprover av typ Dysan Hårtork etc. Den behövs ju inte efter att testet är utfört. ALLT material som fåtts gratis skall också redovisas som Gratis vilket det inte brukar göras. En blogg hemsida om smink bör kunna vara seriös om hur sminket kom dit, liksom.

     Svara

    Du förstår verkligen inte poängen.
    Inget är gratis, inget skickas ut för att de är så himla snälla och omtänksamma.
    De förväntar sig reklam och publicitet som de slipper betala för.
    Och visst, de fick en vara, som kanske verkar dyr, men kostnaden för att skicka ut dessa ligger långt ifrån vad betald reklam kostar.
    Så varför skulle de ha en skyldighet att tacka och redovisa för något de inte beställt och kanske inte ens vill ha?

    Och lämna tillbaka efter?
    Tror du på allvar de vill ha tillbaka använda varor och behöva sköta den hanteringen och administration som det skulle innebära?

    Svara

  Vanja Wikström håller på med detta och gjort länge som Alexandra tar upp.

  Svara

   Vem?

   Svara

    En influenser antagligen? Gav hela namnet, det är bara att söka om du är nyfiken vem det är.

    Svara

   Hur vet du det?

   Svara

    Hon hade en story om det för ett par dagar sen och kanske har gjort blogginlägg också.

    Svara

     Ja hon har haft flera storys om detta i några månaders tid och även blogginlägg, upplyser om att hennes kollegor ska veta sitt värde och inte acceptera dessa erbjudanden och visar även svar hon ger på dessa Mail precis som Alexandra gjort.

     Svara

      Haha jaha! Jag trodde du menade att hon accepterar dåliga erbjudanden, dvs det omvända 🤦‍♀️ Nu är jag med!

      Svara

      Aha! Haha! Typiskt, Kissie norpar ju typ alltid folks idéer, precis som med Nutella-samarbetet hon gärna velat göra men som Nicole Falciani redan skojjat om i en video. Det är lite tröttsamt.

      Svara

  Men influensers handlar ju ofta om att få småsmulorna. De flesta kan inte försörja sig på detta likt ett vanligt jobb

  Svara

  Att vara seriös gäller ju åt båda håll. Bloggbrudarna kanske ska inte ringa till hotell för att göra olika byten heller och hojta om hur många följer man har, vilket ofta inte stämmer ändå. Och på riktigt så mycket jobbar de inte.

  Svara

   Varför inte? De, liksom alla företag, måste väl bygga nätverk och relationer med potentiella kunder?

   Svara

  Mycket bra inlägg! Fy vad mycket olika företag kört med: minns när jag hade en mindre blogg för många år sedan och fick Mail om att de ville att jag skulle skriva inlägg MEN INTE FICK nämna att det var samarbete, det skulle låta positivt och spontant…

  Jag och säkert många fler gick på detta. Minns när Happily ever after – Evelina åkte på nån skidresa med familjen och inte skrev att det var en sponsrad tur fast det säker var värt flera tusen. Kom med något försvar i stil med att det var deras ensak. Då tappade jag förtroendet för både henne och branschen

  Svara

   Ungefär som när det där företaget alla småbarnsmorsor gör ”samarbeten” med, twist’n shake eller vad det nu heter.

   De skrev till mig och erbjöd ”samarbete och ambassadörskap” vilket innebar att jag skulle få handla med 25% rabatt. Bara det att jag inte har en enda unge i mitt flöde och än mindre förälder åt ett. Jag frågade om de inte ansåg att något saknades för att jag skulle kunna marknadsföra dem, typ en bebis, vilket de inte svarade mer på 🙃

   Svara

  Provocerande hur mycket bud med grejer alla influensers blir överrösta med. Ett exempel är Bianca och Pernilla vars hem svämmar över av gratisgrejer.

  Svara

   Jag tycker att det blir tydligt i Wahlgrens värld att det inte alltid är så uppskattat av Pernilla och Bianca. Att de är trötta på att få så mycket saker och inte hinner/orkar packa upp paket efter paket. Och det kan man ju förstå. Få saker hemlevererade varje dag, sånt man inte efterfrågat.

   Svara

    Eller hur! De påminner om barn efter ett barnkalas med för mycket godis och tårta.

    Pernillas hem är redan knökfullt på prylar sedan innan.

    Svara

    Lite som spam som man är tvungen att betala för

    Svara

    Det är nog väldigt jobbigt i längden om man är väldigt stor influencer. Kanadensiska make up-artisten och youtubern (bl a) Samantha Ravndahl sa upp alla utskick för att slippa få hem alla hundratals paket, förhoppningsvis har fler följt hennes exempel och börjat köpa sina egna produkter. Har tyvärr inte hört talas om någon som gjort det, dock.

    Svara

   Det är inte gratis. Behåller de produkterna måste de skatta för dem. Och tro mig, många vill inte ha ”gratisprodukterna” eftersom det inte är gratis och ofta är det något man inte ens har nått intresse för..Ställer bara till problem. Du har två saker att välja mellan när produkterna kommer. Skicka tillbaka dem till avsändaren= Du får betala returportot. Eller kasta dem. Och då måste du kunna bevisa det för Skatteverket…..Gör du reklam för produkten du fått så är det att betala skatt som gäller. Inget av det som influncerna gör reklam för är gratis, hotellnätter osv. osv. Skattas det på. Influenceryrket är inte så glamoröst som många Tror.Håller med Alexandra till 200%. Och de influncers som verkligen vill vara seriösa , sliter häcken av sig.

   Svara

    Såklart betalar dom bada sluta var så naiv!

    Svara

    Kanske dum fråga men de kan väl vara strunta i att ge ut portkoden eller strunta i att svara på porttelefonen? Bianca bor ju i lägenhet. Så då slipper hon ta emot det hon inte vill ta emot.

    Svara

     Man kan också neka ett bud eller en leverans om man känner för det.

     Svara

   Undra hur många influencers som faktiskt förmånsbeskattas på alla gratisgrejer de får hem….

   Svara

  https://www.instagram.com/p/CFzsQE_HIaT/?hl=sv

  Hon här tar emot varor över 2000 kr som denna tröjan som hon glatt visar upp men väljer inte att skriva samarbete.
  Andra influencers har samarbete med bestofbrands.

  Samma sak med frissörbesök ett återkommande smygsamarbete hos https://www.instagram.com/p/CGhvLS5nP8G/?hl=sv

  Andra har också smygsamarbete med larsson&lange.

  Det hon gör är så himla fult hon tar ut hel föräldrapenning och har som sagt återkommande smygsamarbeten har redan anmält henne till skatteverket. 😡

  Svara

   Du borde anmäla till försäkringskassan istället, man får inte jobba och ta ut föräldrapenning samtidigt.

   Svara

    Jo det får man sålänge man inte tar ut föräldrarpenning och lön på samma dag.

    Svara

     Nej, försäkringskassan tycker inte att det är ok att ta full föräldrapenning och samtidigt exempelvis driva eget företag utan lön. Du får föräldrapenning för att du inte kan jobba.

     Svara

      Du kan välja att jobba två dagar i veckan och vara föräldraledig resten. Man bestämmer själv.

      Svara

       Absolut, men då är det inte full föräldrapenning, eller hur?

       Svara

        Du kan väl vara föräldraledig 100% och drivs företag på din fritid dvs kvällar och helger? Eller?

        Svara

  https://www.instagram.com/p/CGVPvzoHTeG/?hl=sv
  Smygsamarbeten är hennes främsta melodi. 🤑🤬

  Svara

  Hur är det, beh de skatta för dessa gåvor eller har det ändrats?

  Svara

   Skatt på allt du får om du inte skickar tillbaka det.

   Svara

    Trodde det var borttaget??

    Svara

     Gåvor är skattefria, men detta är inte gåvor.

     Svara

  Måste de reklammarkera/markera samarbete vid tack?

  Svara

  Bara jag som reagerade på ”förutom att influensern förväntas betala för produkten som dom vill vi ska marknadsföra. Så måste vi även skatta på rabatt vi fick” 🤔

  Känns bara mer som en bekräftelse att de vill ha, kräver och får mycket gratis trots allt. Hamnade i en diskussion med ett par vänner om just dessa saker för de tror verkligen att influenserna betalar sakerna de får för att de genuint ”uppskattar” sakerna.
  Kanske jag som tolkade meningen helt fel, men jag reagerade på den meningen.

  Svara

   Nej, med det menar hon att ”erbjudandet” som företaget gett innebär att influencern egentligen betalar företaget för att de ska synas på plattformen. Och att rabatten egentligen inte är 2000kr eftersom det måste skattas på.

   Influencern får typ 1500 i rabatt för besväret och eftersom företaget sålde saker som kostade långt över det så går man egentligen några tusen back. Och rabatten hjälper inte på något sätt till att kunna betala hyran eller få mat i magen.

   Svara

    Aha jag förstår! Tack för förklaringen! 🙂

    Svara

  Jag håller delvis med i detta, men samtidigt Ser jag inget fel i att småföretagare hjälps åt för att lyfta fram varandra. Om man genuint gillar ett pressutskick från någon liten start up som inte har råd att marknadsföra sig än så ser jag inget fel i att man hjälper den personen på traven. Jag arbetar själv med marknadsföring och hjälper ibland personer som precis startat ett företag med annonsering till ett väldigt bra pris då jag själv vet hur tufft det kan vara i början. Väldigt ofta väljer dessa personer att återgälda denna tjänst på något sätt, tex att förmedla en ny kund eller att själva bli kund när de kommit på fötterna.

  Svara

  IL lade igårut i stories både om Flattered och diverse skönhetsprodukter från Demarone utan reklammarkering. Plus då den hemska videon.

  Svara

  Förlåt. Men alla influensers mantra tycks vara att ”dom sliter”, jobbar hårt” dom säger det så ofta att man lixom börjar fundera om dom på allvar tror att dom jobbar mer än andra?
  Prova att ha vilket eget företag som helst nästan så är det samma sak.

  Jag vet inte, men dom babblar på om det som om det är världsfreden dom försöker få bukt på..

  Svara

   Jag tänkte på det när jag tittade på Kenzas instastories, hon gjorde reklam för Gina Tricot. Hon får säkert en saftig lön för samarbetet. Hon stod framför spegeln och filmade sig själv framifrån några sekunder iklädd olika plagg. Det var så pass mörkt i det hörnet av hennes lägenhet att jag inte riktigt kunde se hur plaggen såg ut. Dessa stories ligger uppe i ett dygn, sen försvinner dom. Det är ju inget specifikt för Kenza, utan de flesta nfluencers gör så. Jösses vilken ansträngning de gör för såna här samarbeten.

   Svara

    Amen lite så..
    Sen finns det absolut dom som lägger ner mkt tid på sina samarbeten, men tror ju inte för den delen att dom jobbar mer än vilka egenföretagare som helst..

    Svara

    Jag tror att det är allt arbete runtomkring som också räknas in i arbetsbördan. Inte bara den tiden som åtgår i en story.

    Svara

     Absolut. Men som sagt. Få egenföretagare jobbar nio-fem…

     Svara

   JJag tycker det verkar som många av dem har drabbats av ”pensionärssjukan”, dvs de har för lite att göra om dagarna så därför blir minsta lilla projekt värsta jobbiga grejen. De flesta vloggar handlar ju om att de gör vardagssaker, som fixar hemma, sminkar sig, lagar mat, åker och handlar, går ut med hunden osv. Alltså sånt vi andra gör före och efter våra jobb.

   Svara

    Det är ju sånt folk vill se och känner igen sig i…!

    Svara

     Nej, det tror jag inte ett dugg på.

     Svara

   Självklart är det mer jobb än det som visas på sociala medier, du måste börja använda hjärnan lite!

   Svara

    Blev du tappad som barn? eller går du livets hårda skola? Du verkar ju inte direkt använda din hjärna när du skriver…. :(((

    Svara

     😂 härligt att du tog åt dig fjant!

     Svara

     Ni är så bl*sta!! dom driver företag såklart krävs det mer än det som visas på sociala medier! Hur hjän*öd får man vara?! 😂

     Svara

    Fast om du lägger 8 timmars jobb på ett videoklipp på 10 minuter, eller 7 bilder och en kort text, du jobbar du väldigt långsamt…

    Svara

     då jobbar du väldigt långsamt…*

     Svara

     Ni är så blåsta dom driver företag såklart krävs det mer än det som visas på sociala medier! Hur hjän*öd får man vara?! 😂

     Svara

     Jag hör att du inte har någon som helst erfarenhet av filminspelning/reklambranschen. För och efterarbete tar ofta mycket längre tid än man tror.

     Svara

      Fast detta är ju inte filminspelning osv. Många av dem verkar göra minsta möjliga, noll kvalitet, mest ”titta vad jag fått hem” och så en video eller bild. Går ju inte att på allvar jämföra med riktig reklam som bolag producerar

      Svara

     Hahaha! Jag som jobbade med en liten filmsnutt på 1,5 minut. Den tog nästan tre veckor att slutföra från grundidé till färdig produkt.
     Och det var inte något extremt eller ovanligt. Man gör ett utkast, som ska kollas igenom av olika människor. De ska komma tillbaka med sin feedback. Man ändrar och skickar igen. De tycker ytterligare lite. Man lägger till/tar bort och skickar igen. Då har någon en helt ny tanke och man får börja om från början.

     Svara

  Det enda jag tänkte på när jag läste hennes inlägg var att om hon och övriga influencers vill bli tagna på allvar och kalla det yrke, så får de själva ta och visa att det är seriösa. Och det börjar med att konsekvent och korrekt reklammarkera sponsrade inlägg. Snacka om att kasta sten i glashus när hon snackar om att ”sänka branschens värde ” men i nästa stund slarvar med att markera sina egna reklaminlägg. Hennes stories kryllar av omarkerad reklam.

  Svara

  Det är ju rätt märkligt med alla dessa utskick. Hur funkar det? Har man godkänt någonstans att det är okej att få hemskickat.

  Kan ju lätt bli en mardröm med alla oönskade paket som kommer annars om man har ett större antal följare.

  Svara

   Det finns agenturer som samordnar utskick från flera olika varumärken, så varje varumärke behöver inte kontakta influeraren och be om lov. Så var det i alla fall när jag hade en sminkblogg för 5-10 år sedan.

   Svara

    Och då är det med andra ord lätt för influencers att kontakta agenturerna och meddela att de inte önskar några utskick. Tror att många av dem är rädda för att gå miste om något som de kanske skulle vilja ha, så då tar de hellre emot alltihop.

    Svara

  Eller så gör man som Celsius och bjuder in massa olika influensers och sen säger att minglet var utomhus så det var luuuugnt… pinsamt

  Svara

  Är det inte en form av korruption att betala med rabbater och gentjänster? Staten får ju inte in sin skatt..

  Svara

  Fyfan, skulle bli så stressad av alla dessa smågrejer som kommer hem till dem. Och tänk ifall det skulle ringa på dörren flera gånger per dag, skulle få panik haha
  Skulle även vara intressant att veta hur skatteverket jobbar med detta. För varje lite grej som kommer hem ska ju influencern själv betala skatt för.

  Svara

   Såklart betalar dom inte omöjligt för dom att veta vad dom får eller inte

   Svara

    inte så omöjligt ifall man lägger ut bevisen på sin story?

    Svara

  Att ta ansvar och vara seriös handlar också om att inte åka utomlands i en pandemi vilket Alexandra just nu gör. Om inte det är av familjeskäl som är nödvändiga så är det med sjukt och oansvarigt eller till och med sjukt oansvarigt.

  Svara

   Önskar folk kunde sluta tjata om detta. Så tröttsamt!
   Man FÅR resa – deal with it.

   Svara

    Man får också tjata, deal with it!

    Svara

     Folk dör och går på knäna, är det också deal with it?

     Svara

    Alltså denna so sjukt dumma och enkla förklaringen till allt, ”att man FÅR regeln”. Bara för att man FÅR behöver det inte betyda att det är bra, eller ok, vare sig mot andra medmänniskor eller moraliskt. All egoistisk handlande som fördröjer denna pandemi när många yrkesgrupper går på knäna och inte har ett val är patetiskt enligt mig. Men människan är å andra sidan det dummaste jorden skådat och kommer att orsaka sin egen undergång. Just pga denna idioti och samtid, att man i en pandemi måste åka utomlands för ett samarbete, branding och content 🤦🏻‍♀️

    Svara

     Tror du att det bara är influencers som flyger? 😂
     Swedavias trafikstatistik för september visar att 643 000 flög via deras flygplatser. På Arlanda hamnade 403 000 av dem. Tror att de får klappa igen flygplatserna om de vill att folk ska låta bli att ta flyget…

     Svara

     Man ska inte göra ONÖDIGA RESOR. Det innebär att alla nöjesresor och de flesta jobbresor ska undvikas. Exempel på nödvändig resa kan vara begravning, besöka familj som är svårt sjuk, jobb som inte går att göra på distans. Att en influencer ”behöver” sol och värme är inte ett giltigt skäl!

     Svara

    Ja och då när man blir sjuk pga att man inte försöker undvika att bli smittad så gott man kan, ska man då ”deal with it” och inte belasta sjukvården?

    Jag känner att festar man, reser och tar medvetet risken att bli sjuk, då tycker jag inte man förtjänar att ta plats och resurser från sjukvården när man blir sjuk.
    (obs: klart jag inte tycker folk ska dö, men irriterande när dem nästan gör ALLT för att bli smittade, och sedan förväntar sig att sjukvården ska kunna ta hand om dem)

    Svara

     Såg ni diskussionen hos House of Philia? De ska t Spanien nu, men bara vara i huset de lånat så det är ju lugnt… En, hur tar de sig dit? Ska de inte handla mat? Vad händer om någon blir sjuk och behöver uppsöka sjukvård?

     Alltså jag älskar att resa, men det är en pandemi, då kan man avstå. Så sjukt ego!

     Svara

    Man FÅR göra många saker. Några av alla dessa sakerna du FÅR göra är saker du INTE BÖR göra. Av moraliska skäl. Av hänsyn till andra. På grund av att du är en tänkande individ och medmänniska.

    MEN det är fritt val, du FÅR såklart välja att fortsätta vara en självcentrerad människa också.

    Svara

   Om man har antikroppar då?

   Svara

    Finns del ingen evidens än hur länge man har dessa i kroppen och ingen test är heller 100% säker. Det är för nytt att börja gambla med antikroppar hit och dit, för att kunna resa. Dessutom vet man inte heller om man kan bära och föra smitta vidare genom annat sätt trots antikroppar. Men, låt oss chansa för det är sååå viktigt att resa 🤦🏻‍♀️

    Svara

    Bara för att du har antikroppar betyder inte det att du inte sprider viruset? Du tar på ytor, flyttar saker etc. Du kan fortf fysikt sprida viruset med andra delar av kroppen än andedräkten. Och om du reser och blir sjuk av annan anledning belastar du ju vården i onödan där du är.

    Svara

  På vilket annan arbetsplats som helst hade pressutskick som dessa räknats som korruption men tydligen inte inom influenservärlden. Det borde isåfall ligga en formell bestämmelse att skälig ersättning för exponering i sociala medier för pressutskick som standard, inte bara förmedlas som en ren gåva. Fungerar förresten skattedelen på pressutskick nu för tiden, vet att det varit omdiskuterat men hur fungerar det i praktiken?
  Hade jag fått sådana utskick till mig på min arbetsplats från leverantörer/kunder hade det definitivt utretts som korruption och då jobbar jag inte på kommunal/statlig verksamhet.

  Svara

  Bra inlägg!
  Personligen skulle jag aldrig klara av att jobba som influencer. Ett jobb som går ut på att andra ska döma hur jag väljer att leva mitt liv – nej tack.
  Eller att exponera sina barn, vänner m.m. Skulle må så fruktansvärt dåligt av det.
  Så absolut mer respekt för deras stora plattformar.

  Svara

   Eller icke-respekt med tanke på att de säljer ut allt som du just nämnde

   Svara

    😂 Ja men tänker att det är det som tillhör yrket. Haha.
    Det blev lite flummigt skrivet av mig nu märker jag.

    Svara

  ”jobbar hårt” 🙄😴

  Svara

   Personligen skulle jag bli utbränd hyfsat snabbt om jag aldrig fick vara helt ledig. När semesterresorna blir den största möjligheten för att skapa bäst content. Planera en strategi för när man ska lägga ut vad. Analysera statistik och läsarbeteenden. Fiska kommentarer och försöka att alltid ligga steget före alla andra.
   Och sedan allt det där administrativa med att bokföra kostnader, maila samarbetspartners, förhandla villkor. Skapa content till samarbetet, skicka det för godkännande. Det blir inte godkänt utan kunden vill att man ändrar något, så man får göra om det, skicka på godkännande igen. Sedan ska man bokföra och skicka fakturan. Jaga kunder som inte betalat. osv osv.

   Jag tror inte folk riktigt förstår hur pass mycket jobb man måste göra om man är en egenföretagare. Man behöver liksom vara styrelse, ledningsgrupp, it-avdelning, säljavdelning, ekonomiavdelning, marknadsavdelning, orderavdelning, kundsupport och det här är man konstant 24/7. Och på det så tycker halva befolkningen att de har rätten att ifrågasätta precis allt du gör och de flesta kräver en ursäkt från dig, ett uttalande eller att man förklarar sig på något sätt på allt de har en åsikt om.

   Jag misstänker att om de flesta fick testa att vara en influencer så skulle de hoppa av efter bara några timmar. Så jo, jag tvivlar inte en sekund på att de jobbar hårdare än de flesta.

   Svara

    Som egen företagare kan jag säga ja, man gör allt det där och mer därtill. Styrelse, ledningsgrupp, it-avdelning, säljavdelning, ekonomiavdelning, marknadsavdelning, orderavdelning och kundsupport – absolut. Men däremellan får man också lägga oändligt med tid på de varor eller tjänster företaget livnär sig på.

    Så att gå och träna, shoppa, laga mat, ägna sig åt skönhetsvård, käka frukost – lunch – middag – fika med vänner och resa får man göra på FRITIDEN utöver ”företagstiden”.

    Det skulle inte vara någon som helst match för mig att byta och istället gå och käka redan uppdukad pressfrukost, luncha ute med en kompis, fika ute med en annan kompis, shoppa lite, testa lite smink och gå och träna om det enda som krävs är att jag lägger upp ett par stories på Instagram. Eller filma lite för youtube och låta någon annan klippa ihop materialet åt mig.

    Nej trams, de jobbar INTE hårdare.

    Svara

  ”Influensers arbetar hårt” XD och ”långt ifrån” vad hon tar betalt för.. Denna influensertrenden måste dö ut. Det är inte rimligt att få 50K fö ETT jävla reklaminlägg eller 3 jävla stories när det motsvarar en eller två månadslöner för hårtarbetande. Snälla influensers…DÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

  Svara

   Jag tänker att det måste ligga i fas med vad annonser i andra media kostar, utifrån räckvidd och så vidare.

   Svara

   Fast det är ju så mycket en reklamplats kostar. En halvsida i en tidning som trycks upp i många exemplar kostar ju oftast sexsiffriga belopp.

   Svara

    Det kostar att göra reklam. Jättemycket.
    Tex så fick jag ett förslag på reklamytor för en stor digital konferens, och då var det priser från allt mellan 700k till 60k beroende på hur mycket och var man ville vara. Då är detta ett extremt nischat event också, så antal människor kommer inte vara så många.

    Svara

  Även om jag håller med i sak (att ingen ska jobba gratis) så blir jag så trött på allt tjat om hur de ”jobbar så hårt”. Det gör de INTE. Särskilt inte när de lite halvhjärtat packar upp något paket på Youtube eller stories, håller upp en produkt i en sekund och ba ”Tack så mycket blabla för den fina blabla” och sedan lägger den ifrån sig. Tror aldrig jag sett en influencer verkligen öppna en förpackning och testa vad de nu fått skickat till sig. I alla fall inte för att sedan ge ett ärligt omdöme.
  Om jag arbetade med PR på ett av dessa företag hade jag blivit djupt besviken.

  Eller som hos Bianca där ett helt berg med kartonger och lådor kan ligga ouppackade och ignorerade i veckor. Visst, hon har säkert inte bett om alla dessa grejer och har inga skyldigheter alls gentemot företagen, men jag önskar de kunde marknadsföra sig mer seriöst och genom mer trovärdiga kanaler. Förr fanns t ex något som hette Smartson där folk fick testa produkter och ge ärliga omdömen. Det kändes mycket mer seriöst och pålitligt.

  Som sagt, jag fattar verkligen inte att företagen inte ställer högre krav på trovärdighet. Märker de verkligen av påtagliga försäljningsresultat efter att någon influenser sagt ”det här är en toppengrej – köp!!”

  Svara

  Det bästa vore att företagen slutade att *anlita* influencers överhuvudtaget. Svårt att ta en influencer på allvar, hur många av dom tar överhuvudtaget upp sina *samarbeten*. Vilka betalar skatt för allt? Hur lätt är det inte att fuska, vem kollar? Något stickprov här och var kanske skattemyndigheterna gör, inte som för vanliga löntagare. Får dom pengar såklart att det är svårt att trolla bort, men presenter, resor, gratis hotellnätter, låna bilar etc etc, listan kan göras lång, det har jag väldigt svårt att tro att de flesta tar upp till beskattning om dom inte har ögonen på sig. Hitta andra vägar att göra reklam, vilka influencers är ens trovärdiga idag?

  Svara

   Vad menar du med *anlita* och *samarbeten* ?

   *???

   Svara

  Covid-21 🤯

  Svara

  Jag är både egen företagare och väldigt nära bekant med flera Halv stora Influncers. Innan jag Var med på vissa av några av deras samarbeten så trodde jag som de flesta som inte är insatta att ”det bara är att fotografera lite” och skriva något om företaget. Så fel jag hade.Företagen kräver ex antal upplägg med tydliga instruktioner vad som det ska innehålla. Duger det inte så hör de genast av sig. Yrket är fortfarande ganska nytt och man får vara duktig på att förhandla. Ofta vill företagen ge bort grejer. Men det är svårt att betala hyran och maten med sådant. Många mindre influensers utnyttjas för att de själva vill ”bli något” så de tackar ja till ibland inte så genomtänkta dealer. Yrket är Att jämföra Med tidningsannonser. Jag sliter med mina företag, men kan garantera att influensers sliter minst lika mycket. Ofta ligger det mycket jobb bakom bilder och filmsnuttar som inte vi ser. Min förhoppning är bara att de influncers som är oseriösa , köper följare, byter favoritkräm varje vecka beroende på vem de samarbetar med etc. Ska försvinna eftersom de förstör för så många andra som är seriösa. Företagen måste bara lära sig sålla..

  Svara

  Skönt ändå att Foreo lanserat en svart hudmojäng för män, då att männen slipper köpa en rosa eller blå 👏😒

  Svara

  ”Oseriositet”… kreativiteten flödar…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.