Alexandra Nilsson beklagar sig över veterinärkostnader

Hört talas om försäkring?
Jag tycker man är extremt oansvarig som djurägare om man har ett djur oförsäkrat och sedan tvingas avliva det för att man inte har råd med eventuella veterinärkostnader.
Om vi kunde få den då 8-åriga THK försäkrad när vi adopterade honom – i det skick han var i då – så kan VEM som helst få sitt djur försäkrat, tro mig.
Har man inte råd att betala månadspremien för sitt djur, då ska man kanske inte skaffa sig ett djur.
Du köper väl inte en bil, för att sedan inte ha råd med försäkringen?
Väljer du att ha ditt djur oförsäkrat så utgår jag ifrån att du sparar till en buffert varje månad så du kan betala för alla veterinärkostnader själv, om det skulle behövas.
Återigen – du har VALT att skaffa ett djur, för ditt eget höga nöjes skull. Ta lite ansvar då.

Vi var tvungna att åka in akut med Selma i helgen då hon skadat en klo, och med helgtariff så gick hennes besök, med sedering, operation mm på 10 000 kr med en självrisk på 1700 kr. (Hon har ju varit hos veterinären en del)
Så försäkra ditt husdjur så är det här med absurt höga veterinärkostnader en icke-fråga.
Ett icke-problem.

Fri prissättning kan man givetvis diskutera, men inte utifrån perspektivet att ett djur kan behöva avlivas för att du som djurägare varit oansvarig och inte försäkrat ditt djur. 
Att ha husdjur är ingen rättighet, och kan du inte ta hand om ett djur på bästa sätt så att det exempelvis får vård om det blir sjukt eller skadat, så ska du kanske avstå?

Det här inlägget får låta hur dömande, skammande och privilegierat som helst, men det skiter jag i. 
Jag står för att jag tycker det är extremt oansvarigt att inte försäkra sitt djur om man inte själv kan täcka upp för eventuella veterinärkostnader om olyckan väl är framme. 

485 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller med Camilla till 100%!

  Svara

   OT men alltså Therese Lindgren lägger ut en tävlingsbild där hon ber alla följa ett konto och följa alla som de följer (typ 30-40 st) och nu när de lottat ut en vinnare så har de tagit bort alla följare så att ingen kan avfölja dem. Så irriterande att man följer 40 st konton som man inte kan avfölja direkt. Smart från företagets sida, men kommer aldrig gå på något sånt här igen.

   Svara

    Och dessutom har ingen presenterat någon vinnare, vad jag vet? (Skulle skett i söndags) Så det kändes ju som ett totalt scam.

    Svara

     Håller med Gorilla till 2000%

     Svara

     Om man läser de hänvisade tävlingsreglerna så står det att en vinnare presenteras max 10 efter att tävlingen stängs

     Svara

      10 dagar**

      Svara

      År eller?

      Svara

    Galet! Att hon ens gör sånna tävlingar. Känns så girigt av henne… Hade aldrig gjort det, fast förstår att folk gör det. Vill dock inte följa massa som man ändå inte vill följa. Sjukt att man inte kan avfölja dem.

    Svara

     Håller med

     Svara

     Klart du kan avfölja, eller vad menar ni med att det skulle vara omöjligt?

     Svara

    Jag förstår inte hur man inte kan avfölja företagen som man följt för att få vara med och tävla? Är det inte bara att gå till sin sida på instagram – ta fram de man följer – och manuellt klicka bort de man inte vill följa längre?

    Svara

     Tror personen menar mer att det är mer jobb att avfölja då man måste leta bland de man följer (många följer ganska långa så kan vara svårt att hitta i sin lista)

     Svara

      Man kan ju sortera på ordningen: började följa senast alt. följt längst. Problem solved

      Svara

       Haha ja folk är bra lata alltså..

       Svara

        Eller så kanske man inte är medveten om den funktionen? Herregud.

        Svara

       Hur ändrar man det? Mycket nyfiken, även om jag inte var med i tävlingen haha

       Svara

    Fast är man med i tävlingen så får man väl skylla sig själv ang vilka man följer faktiskt. Therese har tävlingen (oavsett vad man tycker om det) sen är det upp till dig eller mig om man vill vara med, går man då in och följer alla så får man ta det lilla extrajobbet att avfölja för hand med.

    Svara

    Jag tog kort på alla jag började följa genom tävling så ska förhoppningsvis hitta de och sluta följa nu. Och dåligt att de inte sagt vinnare än

    Svara

    Jävligt irriterande att du kapar tråden.

    Svara

    Hvis du går inn på profilen din og klikker på «følger» – dvs. oversikten over de du følger. Typ «följer»(???) på svensk. Der kan du sortere på hvilke kontoer du fulgte sist, noe som kanskje gjør det lettere å avvfølge.
    Men enig i at det er dårlig stil å fjerne kontoene fra innlegget!

    Svara

   Ja det är en självklarhet att man måste ha en försäkring, annars ska man inte skaffa husdjur. När vår hund blev allvarligt sjuk kostade det 30 000 för akut veterinärundersökning, nakos, röntgen o bildavläsning, övernattning för hunden. Sorgligt nog även avlivning samt kremering men med försäkringen blev kostnaden blev 2 900 kr.

   Svara

    Om en hund t ex får diskbråck kan kostanden dra iväg ordentligt i undersökningar med operation, rehab osv utan försäkring.

    Svara

     Ja till försäkring. Men veterinärer och tandläkare har alltid varit jättedyra. Tycker det är fel.

     Svara

      Ja tandläkare håller jag med om. Det är oskäligt dyrt och bra tänder borde alla ha rätt till. Det kan jag tänka mig betala mer skatt för.

      Men inte när det kommer husdjur. Den kostnaden får man själv ta. Antagligen är det dyrt för att röntgenmaskiner och utrustning är så dyr. Veterinärer är ju egenföretagare så det är klart att de inte kan jobba gratis.

      Svara

       Vi har ju gratis tandvård för våra ungdomar där de fylls med all den info och kunskap som krävs för att de ska kunna sköta sina tänder upp till ålderdom utan att behöva söka vidare vård. Om de inte lyssnar så får de betala senare inte konstigare än så. Egenansvar för egna tänder!

       Svara

        Nu kan ju inte folk rå för att de måste operera bort visdomständer, eller råkar ut för olyckor som skadar tänderna efter 20-årsåldern. Sånt är jävligt dyrt och kan inte undvikas med bra tandhälsa. Men det finns ju även friskvårdsavtal.

        Svara

         Ofta plockas ju visdomständerna bort innan de erupterar idag. Opererade själv bort mina visdomständer när jag var 17 för att slippa problem med dom i framtiden. Helt gratis.
         Sen har vi ju avtal som gör att man inte alltid behöver betala några monstersummor längre. 95 kr i månaden betalar jag för min tandvård

         Svara

          Min mor är 74 år har alla sina visdomständer kvar har aldrig haft några problem med dem. Så att operera bort sina tänder i förebyggande syfte förefaller mig konstigt

          Svara

          Gör man det? Det fick inte jag göra då de inte ville göra det utan att man hade problem. Fick operera bort ena några år senare.

          Svara

          För att få en sån försäkring så görs en koll. Har du inte ”bra” tänder så får du ingen sån försäkring.

          Svara

          Det är många som måste operera bort sina visdomständer i mer vuxen ålder. Bara för att du gjorde så så betyder det inte att dom flesta gör så.

          Svara

          Där har du faktiskt fel. Visdomständer opereras inte bort ”bara för att”. Tandläkare får faktiskt inte dra ut friska tänder. Tänder dras bort vid t.ex. infektioner och stora hål, eller om de ger upprepade besvär (som visdomständer kan göra när dom erupterar).

          Svara

        Fast man kan ju ha sämre förutsättningar eller råka ut för olyckor. Tandläkare är orimligt dyrt!

        Svara

        Åh, den sved! Jag har skött mina tänder exemplariskt, med tandborstning, tandtråd och munskölj varje dag. Vare sig röker eller snusar. Men ändå så råkar jag ut för tandlossning och måste dra ut tänder och skaffa implantat. Jag är endast 30 och det här händer.
        Tycker du att jag ska skylla mig själv här med?

        Svara

         Asså ursäkta men du borde nog införskaffa dig en eltandborste och sluta småäta. Riktigt ovanligt problem som du beskriver.

         Svara

          Jag använder eltandborste och har gjort det i flera år. Småäter inte heller. Jag har enligt tandläkaren bara haft otur.

          Svara

           Har du en medicinering som ger muntorrhet eller hur kommer det sig att du har sådan bakterietillväxt att du fått parodontit vid så låg ålder?

           Nej, inget sånt. Har frågat 3 olika tandläkare var det kan bero på och om det är något jag på något sätt åstadkommit själv. De svaret jag fått från samtliga är att det är dåliga gener och otur att det drabbade mig i så tidig ålder.
           Nu väntar jag på kallelse till specialist, men som det ser ut så kommer jag behöva dra ut majoriteten av tänderna. Har ingen aning om hur eller om jag ens kommer kunna betala det.

           Det som gör det hela extra bittert är att jag troligtvis ärvt skiten från min pappa som inte ens velat vara en del av mitt liv.

        Tandis vad svamlar du om? Så du menar att om du sköter dina tänder när du är 20 år och fortsättningsvis. Så behöver du aldrig mer gå till en tandläkare eller tandhygienist?
        Om man borstar sina tänder så får man inga hål? Man får ingen tandsten som måste tas bort?
        Inga ev. tandfickor som behöver rensas? Man biter aldrig sönder en tand? Ingen behöver ta bort en visdomstand?

        Svara

       Du kan ju teckna en tandförsäkring via folktandvården. Jag betalar väl typ 50 spänn i månaden. Det kan alla göra. Allt måste väl inte betalas med skattepengar?

       Svara

        Plus att jag tror faktiskt folk tar bättre hand om sina tänder om man har en egen försäkring, blir ju lite mer krav på en själv. Sköter man sig inte så höjs premien

        Svara

         Fast så funkar det utan försäkring också. Tar du inte hand om tänderna så blir det fler och dyrare besök hos tandläkaren även utan försäkring. Är varken kul för munnen eller plånboken att laga hål tex.

         Svara

        Jag är ensamstående och har ekonomiskt bistånd, jag har inte råd med försäkring. Jag har dessutom 2 tänder som måste dras ut och ersättas med nya tänder, inte för att jag slarvat med min munhygien utan pga en medfödd defekt på dessa 2 tänder. Får ingen ekonomiskt hjälp till detta vilket innebär att jag kommer få gå runt med 2 gluggar i munnen. Mindre kul.

        Svara

         Tråkigt. men viktigast är ändå att katter och hundar ska få vård gratis.

         Svara

          Håller med blogginlägget! Och ni som tjatar om att veterinärvård är ”för dyrt” – nej, det är snarare så att vi svenskar med subventionerad, skattefinansierad sjukvård inte fattar vad vård egentligen kostar. Röntgenmaskiner, utbildad personal, mediciner och förbrukningsmaterial är svindyrt. Man kan vara tacksam och samtidigt ödmjuk.

          Skriken på ”gratis!” för varenda privat utgift man har är helt absurd (husdjur, mensskydd osv). Allt kan inte vara kollektivt skattefinansierat, som vuxen får man faktiskt planera sin ekonomi själv. Skaffar jag husdjur – ja då tar jag reda på innan vad det kostar, vilken försäkring jag ska ha, vad fast & rörlig självrisk ligger på och möjligheter till delbetalning i värsta fall vid riktigt dyra ingrepp. Samt mat, kurser, ev hunddagis och utrustning. Matematik & hemkunskap. Svårare än så är det inte. Går inte ekvationen ihop ekonomiskt – ja då blir det inget husdjur för MIG och nej, jag kan inte kräva att andra ska betala det. Att äga hund är inte en mänsklig rättighet. Det är ett individuellt beslut och ett lika individuellt ansvar.

          Svara

         Tandvård kan man söka ekonomiskt bistånd för i alla kommuner. Har du lämnat in kostnadsförslag till din handläggare?

         Svara

        Nej alla blir inte godkända för en sån försäkring.

        Svara

        Har man tidigare lagningar kostar det betydligt mer. Lagade massa tänder som barn då min mor hade dålig koll och det kostar på nu.

        Svara

        Beror ju dock på vad du har för utgångsläge. Dyraste premien är över 800 kr i månaden, inte alla som har råd med det.

        Svara

      Sjukvård för människor är subventionerad av staten, därför det inte blir så dyrt. Det är vi inte veterinärer trots att de har mycket instrument osv som kostar multum i inköp och drift. För att inte tala om personal och lokalkostnader.

      Helt rimligt att djurägare står för den notan. Jag har hund och tre katter, tidigare häst. Alla är försäkrade. Har man inte råd med djur så ska man inte skaffa det.

      Svara

       Sjukvård för människor är subventionerad av skattebetalarna, inte av staten. Staten hade inte haft några intäkter om det inte vore för alla som har jobbat samt jobbar nu.

       Svara

      Fast för att priserna ska komma ner på ett betydande sätt så får man räkna med varierande grad av skattefinansiering och/Eller skattesubventioner. Jag tycker absolut att djur ska få vård, men jag tycker att det ska förbli ett privat ansvar och inte bekostas av allmänna medel. Djur betalar inte skatt, och att ha hund eller häst eller vad som är ett privat val som långt ifrån alla som bor i det här landet väljer och inte heller bör stå för. Att djur avlivas i förtid helt i onödan är fruktansvärt och kan begränsas på andra sätt.

      Svara

       Ja, det är onekligen en svår fråga. Personligen hade jag inte haft något emot en sådan lösning, att det allmänna bär delar av kostnaden, men det är naturligtvis grundat i en normativ avvägning.

       Svara

     Saken är ju tyvärr så att de flesta försäkringar för iallafall katter INTE ersätter den jättevanliga tandsjukdomen FORL. Tänderna bryts ned och resorberas och rötterna blottas, och de tänderna måste förr eller senare dras ut. Upp till 20% av alla katter tros drabbas av FORL som är väldigt smärtsamt för katten, men svårt för ägaren att upptäcka. Det hjälper alltså inte med försäkring.

     Svara

      Jo de flesta försäkringsbolag ersätter FORL (eller TR som den heter numera). Delvis i procent eller en summa/år. Kolla detta innan du bestämmer dig försäkring.

      Svara

       Numera täcker många Forl. Hos agria kan man lägga till försäkring för detta t.ex men för några år sedan var det inte så. Har själv en katt med Forl som är så pass gammal att han aldrig haft en försäkring som täcker forl tyvärr så har kostat en slant.
       Problemet med veterinärvård är ju att många företag trissar upp priserna jättemycket vilket leder till att försäkringsbolagen höjer sina premier. Varit mycket diskussion om
       Detta.

       Svara

     Men det måste man väl vara beredd på när man skaffar sig ett husdjur? Det är väl inte så att man tror att djuret kommer vara frisk och aldrig behöva vård?

     Svara

    Det har jag väldigt svårt att tro på. Min ena hund blev biten och fick satt in ett drän i nacken, stannade över natten med dropp och smärtstillande: efter försäkringen var direkt clearad blev summan för mig att betala 7300:-

    Svara

     Jag har fakturan framför mig. Agria djurförsäkring stod för 26 370 kr.

     Svara

      Men avliva djuret då. Ingen tvingas att ha husdjur eller hästar.

      Svara

       16:11
       Är du på riktigt en människa?!

       Svara

       16.11 Att diskutera på ett normalt sätt är inte din grej va?

       Svara

       Empati, kärlek?? Googla.

       Svara

     Det är väl olika vilken försäkring man har och vad den täcker.

     Svara

     Djurförsäkringar täcker i de allra flesta fall inte tänderna, därför blev väl just det besöket dyrt för henne.

     Svara

      Precis, de allra flesta försäkringar täcker inte tänder eller så måste man själv betala för tillägg för tänder. Så tandoperationer kan dra iväg rejält.

      Svara

       Selmas försäkring täckte att operera ut två tänder i alla fall. 😊

       Svara

        Mjölktänder som inte lossnade av sig själva?

        Svara

        Det flesta försäkringsbolag räcker att operera ut tänder i vissa fall, men inte när det är pga dåligt underhåll. Får man fråga varför Selma fick dra sina tänder? Tänker att det borde varit valptänder eller att dom blivit skadade?

        Svara

        Men bara för att just din gjorde det betyder inte det att alla gör det. Vilket konstigt resonemang. Och den som inte täcker tänder kan vara bättre inom alla områden.

        Svara

        Och vår försäkring täckte inte när vi fick ta ut några tänder på båda våra hundar pga deras ras (trubbnosiga)! Mina föräldrars hund fick också ta ut några tänder och det täckte inte deras försäkring och det var inte någon trubbnosad hund!

        Svara

        Chihuahuas tänder ingår inte i en enda försäkring eftersom dåliga tänder är ett vanligt problem även om man borstar och sköter dom. Så att skamma folk om att inte ha försäkring till sina djur innan man vet vad som ingår för rasens försäkring är onödigt. Jag har två stycken, båda har den högsta försäkring men måste ändå vara beredd att lägga ut ca 10.000 om tänder behöver dras.

        Svara

         Men har man inte koll på det och tar det i beräkning när man väljer den sortens hund då?

         Svara

          Skrev ju i min kommentar att jag är beredd att lägga ut den kostnaden för tänderna eftersom jag vet att det inte ingår?
          Kritiken går ju till att kritisera hundägare att inte försäkra hundar om man inte vet om hundägaren har försäkring eller inte. Vilket Alexandra skrev att hon har. För som sagt täcker inte en försäkring allt.

          Svara

         I t.ex Agria finns inga rasbegränsningar för tänder. Tandsten/tandlossning ersätts inte på någon ras vilket man vet från början. Vill man skaffa en ras som lättare får problem med just dessa diagnoser pga avel så tycker iaf inte jag att den kostnaden ska drabba resten av försäkringskollektivet så att premierna måste höjas. Då får man snällt spara vid sidan av helt enkelt.

         Svara

         Köp inte sönderavlade hundar, då.

         Svara

         Då kanske man inte ska köpa en sådan osund ras.

         Svara

         14:14
         💕 Förstår precis.

         Svara

        Finns ingen försäkring som täcker tänder!! Letat på de allra flesta om jag inte missat någon väldigt okänd. Så tycker du ska ändra i din text och be om ursäkt för detta långa inlägg så inte passar till Alexandras situation! Tycker ditt inlägg är bra men passar inte in till henne.

        Svara

         I min försäkring ersätts tänder men inte tandsten/parodontit eller komplikationer till dålig tand och mun hälsa. Men mjölktänder, frakturer, bettfel mm ingår. Tycker det är rimligt av bolagen att gör så för att inte behöva ta ut ännu högre premier. Jag vill iaf inte betala för att andra inte tar hand om sin hunds mun, ger dåligt foder eller väljer raser där avel gör att de får problem.

         Svara

        Vi har alltid försäkrat våra hundar. MEN om man är tvungen att dra tänder pga parodontit (tandlossning) där hunden har ont täcker försäkringsbolagen inte detta! Chihuahuor drabbar ofta av denna åkomma…. Det försäkringen täcker är om hunden tex bitit av en tand eller dylikt. Och då ska du kunna bevisa att det är en ny skada osv. Så bara man har en försäkring så täcker det inte allt. Mvh hon som betalat 40 000 för sina hundars tänder trots försäkringar

        Svara

         Ja då kanske det är en indikation på att något är fel med aveln inom den rasen om man avlar på sådant osunt material.

         Svara

         Samma här! Har förövrigt ALLTID haft helförsäkring för min hund, men täcker ej parodontit och liknande. 10 000 kr rakt av förra besöket, bara att betala och fortsätta borsta tänderna mycket noggrant….

         Svara

       Precis. Mitt försäkringsbolag tex täcker inte något som har med tänder att göra. (Dra ut dom, tandsten etc.)

       Svara

     Kostaden ska den andra hundens ägare stå för fullt ut enligt lag. Denne kan sen inse flesta fall använda sin ansvarsskyddet i sin hemförsäkring.

     Svara

    Ja vi lämnade in vår hund på ett större sjukhus då hon inte mådde bra. Tyvärr slutade det med att hon fick somna in pga obotlig cancer. Det kostade över 50 000 men vi betalade ca 3000 pga bra försäkring. Känns bra att vi gjorde allt vi kunde utan att behöva ta hänsyn till pengar. Att den sen inte räckte till berodde på att sjukdomen var så elak.

    Borde vara lag på att försäkra sitt djur, precis som med bilar.

    Svara

     Varför lag? Vi har två hundar, avsätter 800:-/mån per hund på ett hundkonto. Ingen av våra hundar har behövt söka veterinärvård under de 8 respektive 6 åren de levt och de pengar som annars gått rakt in i ett försäkringsbolag som dessutom i ett flertal fall även har vinstintressen hos de stora veterinärbolagen har istället samlats i ett fondsparande hos oss – att användas ifall någon av hundarna skulle behöva vård.
     Jag anser att det är upp till var och en att planera för sitt husdjur, jag behöver ingen som förvaltar mina pengar för en ev. händelse.

     Svara

     Det är ju iofs inte lag på att försäkra bilen!😂

     Svara

      Eh jo. Det är lag på att man måste ha en trafikförsäkring på sin bil

      Svara

    Min hund kostade 120.000kr med försäkring. Försäkringen täckte upp till 70.000kr. Galet.

    Svara

   Ja! Så sant! (Det kostar säkert minst lika mycket för vård av människa men det betalar ju vi med våra skattepengar.) Husdjur får man betala fullpris för själv, allt annat vore ju konstigt.

   Svara

    Ja humanvård är svindyr. Dock är det en skillnad. På all djurvård betalas det även moms. Det gör det inte på sjukvården, bara på den privata sjukvården betalat man moms.

    Svara

   Det kan bli svindyrt även med Försäkring!!

   Svara

    Tänk då utan försäkring!

    Svara

    Precis, försäkring täcker inte alla kostnaderna. Under mina 20 år med hästar, så när vi la samman alla kostnaderna så hade det varit billigare att inte ha en försäkring. Då problemen med hästarna aldrig ingick i det försäkringen täckte. Ändå med full försäkring som kostade 2500 kr i månaden.

    Svara

     Jo det är klart om man har lyckan och turen att få ett djur som är friskt i så många år.

     Svara

   Att dra 3 tänder, kan bero på FORL som inte ingår i någon vanlig djurförsäkring i alla fall. Sen kan jag tänka mig att narkos är svårare och dyrare på ett djur på 2 kg än ett på 20 eller 200 kg.

   Svara

    Finns tilläggsförsäkring nu som täcker FORL

    Svara

   Fast försäkring betyder inte alltid att man själv inte behöver betala.
   När min häst blev dålig och behövde akut operation på juldagen så uppgick kostnaden till 220 000 kr. Försäkringen täckte bara 50 000 kr. Det fanns flera kostnader som inte togs av försäkringen, minns inte alla. Men dels täckte den inte tillägget för att det var högtid. Hade detta hänt en vardag hade det gått på 70 000 kr, men just för att det var en natt under jul så blev kostnaden så hög..
   Så jo man får visst klaga på kostnaderna.

   Svara

    Så fruktansvärt mycket pengar! Hoppas allt gick bra i alla fall och att din häst är frisk nu!

    Svara

     Nej tyvärr gick det inte vägen, utan blev komplikationer med tiden och han lever inte längre. Chansen var cirka 50/50 att det skulle funka, men tyvärr.

     Svara

    Hur hade du råd att betala själv 170 000 kr för veterinärkostnader?

    Svara

     Det var en värdefull häst, så jag var beredd på att satsa pengarna. Men det gick inte vägen trots allt utan fick avslutas med att han fick somna in.
     Men därför blir jag så arg när detta inlägg lyfter att försäkring täcker allt. Det stämmer verkligen inte. Även med försäkring handlar det om fruktansvärt stora kostnader.

     Svara

      Är inte alla djur värdefulla?

      Svara

       Ja såklart, men ts hade troligen betalt en större summa pengar för hästen när hon köpte den, troligen var den också högt utbildad.

       Svara

    Man väljer ju själv vilken försäkring man vill ha och betala för, finns de som bara täcker upp till 10 000:-, sen finns det de som täcker upp till en bra mycket högre summa. Kostar då givetvis mer. Din häst var troligtvis inte försäkrad upp till 220 000:-?
    Och det är klart att jouravgiften är mycket högre nattetid och dessutom under julen! Vill inte du ha mer i lön om du behöver jobba under sådana tider?
    Jag har mina katter försäkrade för 60 000:- var då jag vet hur veterinärkostnader snabbt skenar iväg om operation krävs, eller stationärvård – allra helst iva-vård…

    Svara

     Jo min häst var försäkrad en bra bit över 220 000 kr. Så där har du fel tyvärr.
     Tror inte det är någon som har sagt att ingen förtjänar OB. Utan det vi talar om är sjuka priser på sjukvården. Det är inte alla som kan betala dessa pengar. Jag känner flera som fått avliva sina hästar för att de åkt på allt för dyra operationer med dåliga chanser att få hästen hel igen.

     Svara

   Hur kan du hålla med något till 100% när det hon skriver inte stämmer? I Alexandras fall var det tänder och det ingår inte i någon djurförsäkring. Det är mycket som inte ingår. Så läs på innan du håller med. Jag tycker Camilla borde ändra sin text genast och be om ursäkt för att skriva så där, för det handlar inte om ett oförsäkrat djur!

   Svara

    Exakt. Allt ingår inte i en försäkring så kolla upp fslta Camacam innan du börjar skamma folk och gå big-vetpharmas ärenden

    Svara

   Och kolla upp vad din försäkring täcker! Åkte in med min katt då han fått blodiga diarreer. 3200 kr kostade det med besöksavgift och de prover de tog. En vecka senare får jag veta att föräkringen inte täcker mage/tarm.
   Visade sig sen bara vara foderallergi mot fiskolja…
   Så jag kan hålla med. Betalar hellre lite mer skatt för att alla ska få vettigare priser och ha råd att vårda sina djur. Visst har man valt att bli djurägare men att det ska ligga till grund för att kliniker ska kunna ruinera folk ekonomiskt tycker jag inte är rätt alls. Det är ju motsatsen till att värdera djurs liv eftersom konsekvensen blir som Alexandra säger, många känner sig nödgade att ta den billigare avlivningen som väg ut.

   Svara

    Jag vill INTE betala skatt för andras husdjur! Och då har jag flera husdjur själv. Nä, har man inte råd med djur ska man inte ha djur. Det är ingen mänsklig rättighet.
    Förresten är folk mindre benägna att avliva sina husdjur nu för tiden är förr. Dyra behandlingar och operationer är mycket vanligare, djuren blir också äldre nu för tiden.

    Svara

     Självklart avlivar jag inte min hund om hjälp finns att få. Du behöver inte vara orolig att du ska betala skatt för mina och andras husdjur. Däremot betalar VI moms på alla veterinärräkningar! Jag vill inte betala skatt till barnbidrag, men jag har inget val.

     Svara

   Camilla kanske borde läsa på lite om vad som gäller om just tänder och försäkringar.

   Svara

   OM DU BEHAGADE läsa Alexandras hela inlägg så framgår det tydligt att både hon och flera av hennes följare HAR försäkring på sina djur, men att det trots det kan kosta uppemot 30 000 för enklare ingrepp. Det här va taskig inlägg.

   Svara

   Ditt resonemang inte vattentätt tycker jag gällande A. Nilssons veterinär inlägg. Till och med försäkringsbolagen och nyheterna har lyft problematiken med fri prissättning gällande veterinären. Googla tv4 senaste och deras inslag kring detta, det ÄR faktiskt problematiskt och även självrisker och annat kring FÖRSÄKRADE djur blir ÄNNU dyrare vilket i sin tur leder till att personer inte har råd att försäkra sina djur när de egentligen skulle ha det om det som sagt inte vore för att djurkliniker har sjuka prissättningar. Jag har alla djur, hästar och katter, försäkrade och skulle kliva genom eld och vatten för dom men det är orimligt med den fria prissättningen. Kolla inslagen och återkom gärna!

   https://www.tv4.se/klipp/va/13299565/veterinarkostnader-prisokningar-pa-standardingrepp-pa-100-procent

   Svara

  Ett djur är ett djur. I Norrland tar vi fram hagelbrakaren när det är dags. Tjoff, så är det färdigt.

  Svara

   Det gör vi inte alls, ditt troll.

   Svara

    Jo, faktiskt så är det inte så ovanligt att det är precis det som sker när det är dags, i alla fall i riktiga Norrland.

    Och jo, de är mer djurvänner än många andra.

    Svara

     Skulle norrlänningar ( vissa) vara mer djurvänner än säg vissa skåningar??

     Svara

      Ja klart det finns vissa norrlänningar som är mer djurvänner än vissa skåningar. Och vissa skåningar är mer djurvänner än vissa göteborgare. Osv osv osv…………

      Svara

       Inte allaaaaaa Göteborgare 😉

       Svara

     Jag är född och uppvuxen i Norrland.Känner inte till detta med hagelsprutan. Om det är så att hundar, katter, kanske en och annan räv eller varg råkar stå ivägen vad händer då? Djurvänner?! Nej nej nej.

     Svara

     Riktiga Norrland, 1. Det finns inget som heter Norrland om man kommer från Norrbotten vilket jag gör. 2. Jag bor några mil från finska gränsen så jag TROR jag kan uttala mig om att det är allmänt vedertaget att ta sina djur till veterinären när dem behöver avlivas, till och med jägare som har ”hagelspruta” gör det så skulle inte tro att man i större utsträckning skjuter sina djur här än någon annanstans i landet, och dem som gör det är idioter och inte ”norrlänningar”.

     Svara

   Har inte influensers också fri prissättning på sina inlägg undrar jag? Husdjur är liksom inte livets nödtorft direkt så det får väl kosta tänker jag. Tycker synd om alla hundar i stan dock, gå på asfalt i koppel det är inte så en hund är menad att leva.

   Svara

    Oj, hamnade fel. Aja poängen gick nog fram.

    Svara

    Jag med! Såg något konto på Instagram typ ”hundar på t-banan” skulle väl va ett gulligt konto men alltså nej fick ångest att se alla stackars hundar intryckta där på tunnelbanan. Så ska inte ett hundliv se ut 🙁 Gå mitt i stan och göra sina behov på en riskfylld trottoar, måste vara så långt ifrån ett värdigt hundliv man kan komma!

    Svara

     Folkfylld** inte riskfylld

     Svara

     Vilket trams. Hundar mår bra av att vara med sin flock, oavsett om det är i stan eller på landet. Dom mår inte dåligt av att gå på en folkfylld trottoar om det är i den miljön den växt upp. Inte som att vi åker runt på tunnelbanan hela dagarna med våra hundar. Det finns dessutom grönområden och fina parker även i storstan om du inte visste det.

     Svara

      Ok, tar tillbaka halva kommentaren. Många hundar kan säkert trivas i en storstadsmiljö sålänge dom har sin flock.

      Men det jag reagerade på när jag kollade på instagramkonton jag nämnde, var att det var många raser som var malplacerade. Huskys, jaktraser mm. Hundar som enligt mig har helt andra insikter och behov… vilket gjorde lite ont i hjärtat att se. I min åsikt ska dessa hundar arbeta och vara ute i skog och mark, inte sitta intryckta på en t-bana.

      De va allt. Nu ska jag ta ett bad!

      Svara

     Och du har hund heller? Min hund åker gladeligen buss så länge hon får vara nära sin familj och spana genom rutan. Upplever dessutom att hon är betydligt mer fartfylld på promenader sedan jag flyttade från landet till stan, mer att lukta på och fler hundar att hälsa på! Handlar om hundens personlighet samt om de tränats att vara i offentliga miljöer. Sedan undrar jag om du är familjär med begreppet park?

     Svara

      Park? Aldrig hört. Parkerar du hunden där ?

      Svara

    Så du tycker hellre att hundar ska avlivas än att gå på asfalt då och då? Bor man i stan har man tillgång till gräs och skog också så du vet! Tycker synd om hundar som bor på landet som bara släpps ut för att göra sina behov och aldrig får gå promenad eller tränas.

    Svara

     Hahahahahahah

     Svara

   Och här i Stockholm kastar vi ner dem från den nya Guldbron. Ett värdigt slut.

   Svara

    Hahah 😂😂😂

    Svara

    Mässingeleden, om jag får be

    Svara

    12:45
    Om det ska vara ett skämt…mer än misslyckat!

    Svara

     😂

     Svara

    👎🤮😟

    Svara

   Hahahah en sån rolig kommentar!:)

   Svara

   Men ofta man använder hagel för att avliva ett husdjur? Snälla kryp tillbaka in under din sten

   Svara

    Vad använder man då?

    Svara

   Att alla i Gävle gör så, betyder ingenting.

   Svara

   12:03
   Prata för dig själv och alla dina jägarkompisar!

   Svara

  Att dra ut tänder täcks inte av försäkringen tyvärr… Om inte tanden gått av eller liknande men den främsta anledningen till att dra ut tänder på hundar är pga tandsten och liknande vilket man inte får på försäkringen

  Svara

   FORL på katt täcks inte heller av alla försäkringar, blir dyra tandutdragningar!

   Svara

    Nu mer täcks FORL av många försäkringar, bl.a. IF och Swedea! Dock upp till en viss ålder.

    Svara

    Finns FORL hos agria numera!

    Svara

   Folksams dyra försäkring inkluderar numer tänder på katter! 😊

   Svara

    Ja och även andra försäkringar. Var viktigt för mig när jag skaffade katt att det ingick i försäkringen

    Svara

    Tyvärr inte Agrias isf får man betala ett ganska dyrt tillägg som då bara täcker en del.

    Svara

   Och en äldre hund täcks inte på samma vis av försäkringarna Sommen yngre gör. Cloe är mycket gammal.

   Både försäkringar och prissättningen behöver ses över. Lite ”lustigt” att en från SD är den som fått folk att börja prata mer om detta.

   Svara

    är sdare inte djurvänner?

    Svara

     Vet inte. De som röstar är ju rätt många så säkert är flera det.

     Tycker ändå det är lite ironiskt att inte något av de andra partierna lyft frågan tidigare.

     Svara

      Du kan väl googla i frågan och återkomma med dina ”fakta”? Snälla?

      Svara

      Djurvän kan väl ändå alla vara?!

      Svara

     Deras partipolitiska program lämnar mycket att önska när det gäller alla djur. Både vilda och ”tama”.

     Svara

    Folk har lyft detta tidigare, det är inte bara på grund av SD som folk pratar om det.

    Svara

    ”En från Sd”
    Vad i hela friden har det med saken att göra? Herregud, vissa människor tröttnar man verkligen på.

    Svara

     Du tycker alltså inte att det är märkligt att det blev de och inte tex C, Mp eller V som var först med att ta upp frågan?

     Jaja, vi blir alla trötta på något. 😊

     Svara

      Jag är en annan och förstår faktiskt inte varför det är märkligt att det var just en SDare som tog upp den frågan.

      Kalla mig dum om du vill, jag är bara 15 och inte så insatt i politik..

      Svara

       Nej inte att de tog upp den. Att de var först med den. Blev jag tydligare?

       Det och jag inte känner att det passar in med deras övriga frågor som de lyfter. Men bra att någon gjorde det och en stor känga till de andra att de inte tänkt på det själva, trots att det passar bättre in med vissa andra partiers övriga linje än vad man kanske uppfattar det gör för SD.

       Svara

      En annan.

      Varför skulle just dom partierna vara mest ”passande” att ta upp det förslaget?

      Svara

       Tänker på SDs principprogram. Man blir förvånad när ett parti som skiljer på människor enligt ras (ja, jag vet de använder ett annat ord men det är ju vad det innebär) vurmar för djur tror jag.

       Svara

        Gör socialdemokraterna och moderaterna det också?

        Jag tycker faktiskt inte det är konstigt att dom tar upp ännu en fråga som ingen brytt sig om innan.

        Kan du citera och länka vart dom gör skillnad på ”ras”?

        Svara

         Principprogrammet. (Googla SD principprogram) ”Den mänskliga essensen” eller hur det nu formuleras. Obs, jag tror inte att alla som röstar på SD är rasister, jag tror bara de tycker SD sakpolitiskt är bra, jag tycker bara det är djupt beklagligt partiet i grunden är baserat på rasism.

         Svara

       Stämmer väl tänker jag mer in i linje med deras övriga frågor som de lyfter?

       SD verkar har rikta in sig på saker som landets säkerhet, immigration och arbetsvillkor. Ser inte riktgt hur djufrågan passar in där. Men bra att den gjorde det.

       Svara

    En 10-årig hund är inte ”mycket gammal”, speciellt när man är av rasen chihuahua som Chloe.

    Svara

     En 10 årig hund är gammal, oavsett ras. Sen kan den fortfarande vara pigg och leva länge till, men det förändrar inte att den är gammal.

     Försäkrade en hund som var 8år, Agria ringde tom upp mig för att påpeka att hon var gammal

     Svara

      Lär dig läsa. Det skrevs om ”mycket gammal”, inte om ”gammal”.

      Svara

    Jo, äldre hundar kan täckas av försäkring till lika hög grad som en ung hund. Beror på bolag 🙂

    Svara

    Hos flera bolag t.ex Agria försämras inte villkoren eller beloppet för veterärvård när djuren blir äldre. Om man försäkrar ett äldre djur eller om det finns glapp i försäkringsskyddet så täcker det inte för sånt som funnits innan men så är det ju med alla försäkringar.

    Svara

  Har hon verkligen ingen försäkring?? Så urbota dumt och oansvarigt!

  Svara

   Men va? Alexandra har troligen råd att betala.

   Svara

   Det finns ingen hundförsäkring idag som täcker den typen av tandoperationer. Kan handla om typ bettfel från födsel som senare leder till att tänder måste dras ut. Jag kollade upp det här på grund av dyr räkning. Den hade inte gått att undvika.

   Svara

   Varför ska hon ha en försäkring? Om man klarar av att betala utan en försäkring är det snarare korkat att ha det, men man kan ju fortfarande anse att priset är dyrt.

   Svara

  Varför skulle veterinären inte ha fri prissättning?
  Vem ska annars betala vad det kostar? Skattebetalarna?
  Eller ska staten sätta ett tak för hur mycket en veterinär ska få tjäna?
  Kissie hade en hel del otur när hon tänkte där.
  Och jag håller med Camilla.
  Det är ingen mänsklig rättighet att skaffa djur. Gör man det bör man vara införstådd med att det kan bli väldigt dyrt, även om man har försäkring.

  Svara

   Detta fattar jag inte heller?? Ska inte frisörer och restauranger får välja sina egna priser heller tänker hon? Ska regeringen sitta och göra listor på hur mycket en veterinär får ta betalt?

   Många veterinärkliniker hjälper t.ex. hemlösas djur och olika katthem för en lägre kostnad/avbetalning så jag tror inte så många veterinärer sitter där och håvar in miljoner som går rakt ner i fickan. Jag tror det är ett otroligt tufft jobb som både kräver hög utbildning och ett starkt psyke. Klart det alltid finns lurendrejare som passar på, men överlag tror jag inte man utbildar sig till veterinär för att man bli miljonär innan man fyllt 30….

   Svara

    Problemet är att det råder i det närmaste monopol inom vetrinärvården. Evidensia har köpt upp de flesta stora kliniker i Sverige och priserna har skjutit i höjden. Det har även gjorts flera granskningsreportage i tv om det.
    Det sker även mycket mygel där det inte redovisas vad som ingår. Vad många inte vet heller är att det kan skilja åtskilliga tusenlappar på samma ingrepp hos olika veterinärer.
    Även om man har försäkring kan kostnaderna lätt dra iväg med många tusen samt att mycket inte ingår.

    Svara

     Evidensia har knappast monopol, skitsnack. Visa gärna hur mycket mer ”mygel” det sker på veterinärkliniker kontra alla andra yrken.

     Svara

     Sedan Evidensia och Anicura kom in på marknaden har många fler klinker höjt sin standard när det kommer till att utbilda personal, bygga ut och kunna utreda mer, förut kunde man tex behöva åka 8 timmar för att kunna göra en MRi eller CT på sitt djur, idag finns det på fler klinker, vilket även gör det dyrare.
     Det sker inge mygel, och inge av dem granskningar som gjort har varit opartiska eller kunnat bevisa något.
     Skillnaden att det skiljer 1000 lappar emot olika klinker beror på olika saker, tex större klinker som har MRi, CT, specialist utbildad personal, dygnet runt jour, mm är dyrare än den lilla kliniken med bara vanlig röntgen, 2 vanliga veterinärer och bara öppet emellan kl 08-17, och det är av förklarliga skäl.

     Svara

    Veterinärer är ofta underbetalda och utarbetade. Det utbildas bara runt 80 veterinärer om året i Sverige vilket inte täcker efterfrågan. Skulle inte folk utbilda sig utomlands skulle det vara ännu värre. Det är definitivt inte ett yrke där man kan luta sig tillbaka och håva in miljoner

    Svara

     Två bla har gjort en granskning och det räcker med att googla granskning veterinärkostnader så får ni många träffar.
     Det ett fåtal stora och ofta utländska ägare som köpt upp de flesta stora kliniker och kostnaderna har efter det rusat i höjden
     https://www.tv4.se/artikel/69nUzqT9AsFyDM5ataSfqV/starka-reaktioner-efter-granskning-om-skenande-veterinaerkostnader

     Svara

      Tv4 skulle det stå

      Svara

      Fast den där granskningen är katastrofalt dålig, ingen från veterinäre branschen fick komma till tals och svara på frågor ang varför kostnaderna ser ut som dem gör, och liknande.

      Svara

  Haha har mage att säga nåt? Tar inte dessa influencers ca 100 000 för ett reklaminlägg?

  Svara

   Det där inlägget borde Camilla ha gjort, det hade räckt, men hon vill ju väldigt gärna skriva lite om sig själv i varje inlägg.

   Allt ljus på miiiiiiig…

   Svara

    Passar det inte att läsa lite om Camillas privata göromål, i hennes egen blogg, läs inte bloggen då. Surkärring.

    Svara

     Tycker också att Camilla är fett ointressant, scrollar förbi hennes personliga texter

     Svara

     Själv är du en riktig solstråle.

     Svara

    Min strategi för bloggen har funkat ganska bra hittills så jag kommer fortsätta på inslagen linje. Men tack för feedback! 😊

    Svara

   Verkligen. Alexandra om nå borde fan inte gnälla över dyra utgifter. Hon har nog pengar så det räcker.

   Svara

  Rätta mig om jag har fel men oftast går det inte att få ut försäkring för Chihuahuors tänder då det är så vanligt problem för den rasen?

  Svara

   Finns väl förstärkning till just varje ras just därför? Hoppas jag. Kan ha fel.

   Svara

    Tänder har dock generellt aldrig ingått i försäkringar.

    Svara

     Konstigt. Då det liksom ingår i hunden.

     Svara

      Precis som med våra tänder. Varför måste vi betala hutlösa priser för tandvård när de kommer med oss?

      Svara

       Nej inte precis. Vi har tandvårdsförsäkringen.

       Svara

        Den är dock inte applicerar på hela Sveriges befolkning. Tandvård är dyrt.

        Svara

         Det är ingen som ifrågasätter huruvida tandvård är dyrt. Fråga var om försäkring och tandvård.

         Svara

    Det fantastiska är dock att man kan ha sviindyr försäkring pga ”sjuk ras”, men de vanligaste problemen är villkorade och täcks inte av försäkringen.

    Svara

   Helt rätt! Vavvor och försäkring för deras tänder går inte ihop. Iaf inte hos Agria, Sveriges största försäkring för djur.

   Svara

  Håller med till 100%. Dock så kan man diskutera den skenande prisutvecklingen som skett de senaste åren, vilket har gjort att även försäkringspremien skenat iväg.

  Svara

   Med tanke på detta förstår jag att du vet även hur vinstutvecklingen ser ut – för att priserna går upp när vi önskar göra mer avancerade saker med våra husdjur, kräver mer avancerad vård och mer avancerade apparater kan ju inte förvåna någon? Men om vinstmarginalen skenar, ja då förstår jag att man är upprörd. Så hur ser det ut egentligen? Och även ganska intresserad av vinstmarginalen för försäkringsbolagen, den kanske du också har koll på?

   Svara

  Herregud.. sjukvård för mänskliga betalas med skattemedel. Tycker hon att veterinärkostnader också ska göra det? Det är väl snarare intressant att se vad olika ingrepp verkligen kostar. En djurförsäkring är ett bra tips.

  Svara

  Det borde vara olagligt att inte försäkra sina djur.

  Svara

   Men sluta. Jag har betalat 1500 kr per år i 15 år för försäkring på min katt = 22500 kronor. Har inte behövt använda försäkringen än. Har man en buffert så behöver man givetvis inte ha en försäkring.

   Svara

    Och jag ser regelbundet folk som swishtigger i sociala medier för veterinärkostnader som hade täckts av en försäkring. Stackars djur som ägs av sådana människor.

    Svara

     Ja och det är alltid de som inte bidrar till dessa insamlingar som är de empatilösa. Ingen tycker däremot att den som skaffar djur utan att ha råd är empatilös.

     Svara

      Väljer man att skaffa t ex katt eller hund måste man vara beredd på att det kan bli dyra veterinärkostnader även med försäkring. Har man inte råd med det får man fundera på om det är värt att ha husdjur.

      Svara

     Usch.. swishtiggari är så
     … usch

     Svara

   Nja nej. Jag har försäkring till mina katter, men till mina reptiler sparar jag ihop istället. Är väldigt sällan man behöver besöka veterinär med sin reptil samt att hela min lön hade gått till försäkring varje månad om jag försäkrade alla. Tjänar på att bara ha en buffert om någon av dem skulle behöva veterinärvård.

   Svara

  Med tanke på den först bilden så var hon ganska säker på att få ingreppet gratis i utbyte mot lite reklam på Instagram.

  När hon upptäckte att företaget inte alls var sugen på något ”samarbete” utan vill ha betalt så blev hon arg.

  Svara

   Haha exakt så.

   Svara

   Men SNÄLLA – det står EN GÅNG i den andra storyn = inte den här gången. Folk är så tröga.

   Svara

    Apropå trög. Den andra bilden i detta inlägg är Nr 19 i hennes story.

    Svara

     Blev du stött? 😂

     Svara

  Bra att du har lösningen, tyvärr är det oftast inte så enkelt.
  Tandvård täcks sällan av försäkring.
  Försäkringarna har många undantag, höga självrisker och tak.

  Men det är inte en rättighet att ha djur och det är extremt privilegierat att anse att det borde vara subventionerat.

  Har man djur så ska man ha råd med deras omvårdnad och vård.
  Sen förstår jag självklart att saker och ting kan hända i livet så det inte alltid är så.

  Svara

  Det svåra är på mindre orter där det kanske inte finns så många veterinärer. Om den du går till vill ta ett enormt överpris så har du kanske ingen annan som kan ge en second opinion med annat pris. Har själv turen att kunna välja och vraka bland flera olika, men hört att det inte är så i alla områden. Sedan får man komma ihåg att en försäkring inte täcker allting. Just tänder kan iaf bland katter ofta gå utanför försäkringen. Med det sagt, så bör man både ha stabil ekonomi och en liten buffert för att aldrig behöva ”snåla” med veterinärvård. Det kostar att ha djur och de ska inte behöva lida för att vi inte kan planera och strukturera ekonomin.

  Svara

   Fast jag bor i Stockholm och åker oftast till ”landet” (uppland och Södermanland ) för att få billigare veterinärvård.

   Svara

  Försäkringen täcker inte allt tyvärr. Och håller med Alexandra, ngt vettigt får det ju vara.
  Självrisken varierar på vissa försäkringar också beroende på ingrepp eller behandling.

  Jag har dull förståelse för att alla inte har råd med försäkring.
  Min mosters stora lycka är hennes hund men hon är sjukpensionär och efter allt är betalt har hon 1500 kr kvar till mat och mediciner samt bussresor.
  Hon har inte råd till en försäkring, inte ens en hemförsäkring.
  Tack och lov har hunden aldrig behövt vård men 250-300kr går inte att avvara när det handlar om en veckas mat.

  Hade hon inte haft sin hund tror jag hon hade mått väldigt dåligt psykiskt.

  Svara

   Hur ska hon klara av det när/om hunden måste till veterinär då?

   Svara

    Som många andra i detta land,
    Be om hjälp.

    Svara

     Av vem?

     Svara

     Så man ska lägga djurets hälsa i händerna på andra?

     Svara

   Hur fan överlever man på 1500 i månaden?

   Svara

    Det är inte så svårt, faktiskt. Tufft, säkerligen. Svårt? Nej, inte om det inte finns alternativ.

    Svara

     Vad är alternativet?

     Svara

    Man får snåla

    Svara

    Lever på extrapriser och snålar.
    Inget ovanligt tyvärr för många äldrepensionärer och sjukskrivna och utförsäkrade.

    Svara

     E
     Ja håller med. Visst är det hemskt?!

     Svara

      Fruktansvärt är det!

      Svara

   Ledsen men om din moster håller ett hund för att hjälpa till med hennes psykiska mående låter som en riktigt dålig idé. Den dagen hunden behöver dyr vård och/eller avlivning kommer smällen vara extra tuff för henne. Hoppas hon får hjälp på annat håll. Kan ni samla ihop till en försäkring åt henne i julklapp?

   Svara

    Men snälla du, så är det för många i det här landet. Många ensamma har bara sina djur som enda sällskap eller närhet.

    Vad lever du i för värld där du inte är medveten om detta?

    Svara

     Jag är medveten om detta och har samtidigt min ståndpunkt ovan. Att äga djur, särskilt hund, är dyrt och man har ett ansvar för att kunna ta hand om det på bästa sätt. Du har dessutom ingen aning om hur jag själv lever.

     Svara

     Det är naturligtvis tråkigt att många är ensamma. Tror inte någon tycker det är särskilt bra eller är omedvetna om problemet.
     Det är dock inte en bra lösning på problemet att skaffa sig husdjur som man sedan inte kan ta ett ekonomiskt ansvar för.

     Svara

      Värre att din moster lever på 1500 i månaden och måste vända på varenda krona när hon har ett systerbarn

      Svara

       Vad vet du om hur vi har det?
       Och övriga släkten?

       Svara

   Jättetråkigt att din moster har dåligt med pengar, men rent spontant så tycker jag inte att om man mår dåligt psykiskt utan djur är en anledning till att skaffa djur när man inte har råd. Det är i slutändan djuret som blir lidandes ifall något händer, vilket är själviskt. Isåfall får man hitta lyckan och glädje i något annat.

   Svara

    Hon har inte skaffat hunden fr att hon mådde dåligt, hunden är gammal.

    Många äldre skaffar husdjur för att inte känna sig ensamma.

    Svara

     Nej det sa jag inte heller, men du skrev att hon förmodligen hade mått dåligt utan en hund vilket inte är en ursäkt till att skaffa ett djur när man inte har råd. Det spelar ingen roll heller att hunden är äldre, det är i synnerhet DÅ man ska ha försäkring eftersom att sjukdomar oftast uppstår då. Sjuktdomar som kan vara enkla men dyra att behandla. Ansvarslöst, enligt min åsikt.

     Svara

      När hennes man dog, så var det hunden som fick henne att gå upp på mornarna, som har fått henne att träffa folk, som har gett henne tröst.
      Många som söker nya hem till sina gamla hundar, men denna hunden mår bra.
      Tror inte så många vill ta över en 11-årig labrador, och hunden skulle sakna ihjäl sig då hon alltid varit deras lilla bebis.

      De gör allt ihop så allt är inte svart eller vitt.

      Svara

       Beklagar verkligen, självklart kan ju oväntade saker hända och man får lösa situationen utifrån omständigheterna. Men jag står ändå fast vid min ståndpunkt. Tyvärr ser man ju allt för ofta djur som inte får den vård och omsorg de behöver för att ägaren inte har råd men prompt ska ha ett djur ändå.

       Svara

        Hur länge lever en labrador?

        Svara

         Hennes tidigare hund var också en labrador och blev 13 år.

         Svara

   Så då måste hunden avlivas ifall det händer något? Vilket säkert kommer göra hennes väldigt upprörd, särskilt om det går att rädda hunden. Varför går ni inte ihop i familjen och hjälper hennes betala för försäkringen gällande det viktigaste hon verkar ha i livet?

   Svara

    För att vi hjälper henne om det behövs, så klart.

    Svara

     Fattar att ni gör det men som veterinärkartellerna ser ut idag skulle mitt tips vara gå ihop för att försäkra hundskrället…veterinärvård kan bli chockerande dyrt om man har otur.

     Svara

      Ja betala årsavgiften för en försäkring åt djuret. Det skulle ju kunna bli en väldigt empatisk julklapp och hon skulle nog kunna andas ut vad gäller oron för sin älskade familjemedlem

      Svara

      14:04
      ”Hundskrället”. Usch….hur du uttrycker dig.

      Svara

      Veterinärkarteller? Vilka veterinärer är organiserade i karteller?

      Svara

     💕💕💕💕

     Svara

      Till E 12:52 👆

      Svara

  Ungefär som med barn. Närå men det kändes ganska sorgligt igår att så många inte förstår grejen med barnbidrag..!

  Att barn ska få vara jämlika i samhället och få en chans att ha iaf en del av sina livskostnader och liv ombesörjt, vad de än har för (usla) föräldrar. Det sänder även en bra signal till alla vuxna, att även barn också har rättigheter till en del av kakan.
  Det är barnen man ska satsa på om något, om det ska bli ett bra samhälle i längden..
  Tråkigt att så många inte förstår. Rena USA-mentaliteten.

  Svara

   I vilket inlägg var det diskussion om barnbidrag? Vill läsa.

   Svara

    Det kommer i Öppet spår på fredag!

    Svara

    Öppet spår corona tror jag

    Svara

   Spännande att just barnbidraget är en stor faktor som ökar på ojämlikheten för barn då.

   Svara

    Att vissa sen får sparat till en lägenhet handlar det inte om. Finns garanterat barn som inte skulle få mat och kläder om det inte vore för barnbidraget

    Svara

   Vad är grejen med att ta upp barnbidraget under alla diskussioner? Har jag missat något..?

   Svara

    Exakt! Jag fattar inte heller!!! Vad är anledningen till att vi plötsligt ska bry oss om barnbidrag men inte flerbarnstillägg, studiemedel, a-kassa etc etc etc. är det verkligen viktigt med barnbidrag hit eller dit? Kan nån förklara? (Obs, inte skillnaderna mellan ovan bidrag…utan genuint, är det här nåt populistiskt trams inför valet nåt parti hookat på i brist på bättre eller finns det nån som helst anledning att bry sig?)

    Svara

     Ja, varför ska vi ha barnbidrag? Så himla sjukt. ALLA får barnbidrag, fattiga som riks. Jag anser att dessa pengar ska gå till vården, skolan och äldreomsorgen ist. Barnbidrag ska finnas i viss mån men det ska delas ut i enlighet med tex. Bostadsbidraget.

     Svara

  Alltså nej Camilla, här har du fan fel. Vet du om att när veterinärkliniker får reda på att man har försäkring så höjer de priserna. Väljer man att betala och reglera kostnaden själv och därmed inte säger att man har försäkring så får man ett lägre pris på hela behandlingen. Veterinärkliniker, speciellt t.ex. Anicura är extremt bra på att mjölka försäkringsbolagen på pengar, och eftersom det inte tas upp så blir det bara värre och värre.

  Det Alexandra skriver handlar inte om att inte ha försäkring, det handlar om hur sjuka priser det är på djursjukvård i Sverige.

  Försäkringar täcker inte allting, och försäkringsbeloppen tar snabbt slut med de hutlösa priser som många kliniker tar. Du bör sätta dig in i detta innan du skriver något om det för uppenbarligen så vet du inte vad du pratar om i det här fallet.

  Svara

   👆

   Svara

   Detta👆🏻 Veterinärklinikerna har tagit in riskkapitalbolag som äger 60% av Sveriges djursjukvård, och som gjort att priserna skjutit i höjden. Så precis som du skriver handlar det verkligen inte bara om att ha försäkring eller inte. Bolagen tjänar storkovan på sjuka husdjur. Vidrigt.

   Svara

    Varför är det vidrigt?
    Precis alla i Sverige är fria att starta sin egen djurklinik med de priser som känns rättvisa. Varsågod och ge storbolagen konkurrens!

    Svara

     För människor med en fungerande moralisk kompass är det givetvis vidrigt att kapitalistera så grovt på sjuka djur i behov av vård. De mindre klinikerna slås ut till följd av riskkapitalbolagens agerande.

     Svara

      Okej, hur mycket anser du att en veterinär ska få tjäna?

      Svara

       Ja, vi fattar. Du gillar Ayn Rand.

       Svara

        Det var inte svar på min fråga men det är också ett slags svar I guess.

        Svara

       Jag pratar om riskkapitalbolagen, inte om en enskild veterinär. Prova läs vad jag skriver och inte vad du vill att jag ska skriva.

       Svara

     Precis läst nek A eller?

     Svara

     Därför vi har en enorm brist på veterinärer

     Svara

    Bolagen tjänar storkovan? Har du kollat vinstmarginalen? Dvs den som ligger på 6-7%? Så nej dom tjänar inte ”storkovan”, det mesta återinvesteras i företagen. Diagnostik- och behandlingsmöjligheterna för våra djur har expanderat något helt enormt de senaste decennierna och det utförs otroligt mycket komplicerade procedurer och utredningar som kostar massor (både i form av utbildning, bemanning, apparater etc). Och nej, vi höjer inte priserna när vi får reda på att djurägaren har försäkring: när vi frågar om djuret är försäkrat är det för att det påverkar vilken diagnostik/behandling som kan vara aktuell. Är djuret INTE försäkrat så brukar man ha en dialog typ ”detta är vad som EGENTLIGEN är optimalt och det som rekommenderas för bäst få fram rätt diagnos och behandling” vs att man t.ex försöker skippa vissa diagnostikdelar och provbehandlar och verkligen gör MINIMALT (beroende på fall till fall såklart) eftersom att alternativet kanske är avlivning om djurägaren inte har pengar. Så då kan man iaf ge djuret en chans

    Svara

   DET STÄMMER INTE ALLS!!!

   Svara

    Det stämmer väldigt mycket. Det har skrivits en hel del om detta i media.

    Svara

   Det här var faktiskt ett riktigt bottennapp Camilla.

   Svara

   Snacka inte skit! Uttryck dig heller inte som om det vore en vedertagen sanning hur ”veterinärkliniker” agerar. Papphuvud!

   Svara

    Kom med vettiga argument emot det i stället då.

    Svara

    Det är helt sant. Läs på lite

    Svara

   Sånt. Jävla. Skitsnack.
   Du kanske ska ta ditt eget råd och inte skriva om saker du uppenbarligen inte vet något om.
   Jag har extremt god insikt i veterinärvärlden och kan säga med 100% säkerhet att de större klinikerna (Anicura och Evidensia tex) har exakt samma prissättning oavsett om ditt djur är försäkrat eller ej. Dom frågar dock alltid om djuret är försäkrat både för att kunna hjälpa till att direktreglera om man som djurägare vill det och även för att inte riskera att göra ett dyrt ingrepp/behandling som sen djurägaren inte kan betala för. Tex MR som brukar kosta från 15000:- och uppåt.
   Något många också glömmer är att större kliniker, tex Anicura, förstås har högre priser än mindre kliniker då de har den mesta (dyra) utrustningen som finns (MR, DT, osv), många specialister, stationärvård, personal dygnet runt, öppet helger och högtider osv.
   Det som skrivits om detta i media har endast visat en sida av saken, man kan ju gärna gå in och läsa vad klinikerna själva skrivit om vad som hände i de olika fallen. Proffsigt av media…

   Svara

    Det har skrivits flera artiklar om detta och togs också upp av Tv4 så jag tror att det är du som pratar skit.

    Svara

     Och dessa ”reportage” har fått väldigt mkt kritik om du nu har missat det? Just pga att de bara visar djurägarens story. Läs gärna vad tex kliniken som gjorde kejsarsnittet har att berätta om saken.
     En bra idé är att ha lite på fötterna innan man börjar häva ur sig en massa osanningar.

     Svara

   Det är bara lögn, enda skillnaden är att man kanske inte utreder en oförsäkrad hund lika mycket för att spara på pengarna, men då ökar också risken att man missar något och djuret får fel diagnos. Det är även inte ovanligt att ägare till oförsäkrade djur avvaktar tills det blir dag/vardag för att jouren är dyrare på natten/helgen. Medans ägare till försäkrade djur åker in direkt när djuret blir sjukt.
   En fraktur kostar lika mycket oavsett om djuret är försäkrat eller ej, en magomvridningsoperation kostar lika mycket oavsett om djuret är försäkrat eller ej, osv, osv. Men veterinärerna har inget emot ifall ägaren vill betala allt själva och sen direkt reglera med sin försäkring.

   Svara

  Tänder har ju generellt inte ingått i försäkringar på djur. Jag har dock valt Folksam till min katt (eftersom jag har Folksam) och där har de i den jag valt (dyrare, dock täcker vet kostnader upp till 50k) börjat inkludera tänder och tandproblem för katten, det är nytt i min försäkring från förra året.

  Min brors försäkring täckte inte avlivning av sjuk katt (hjärntumör). Min försäkring gäller inte om min katt skulle få problem som kan kopplas till hennes kastrering (vet inte vad problemen skulle bli eftersom ALLT togs bort). Så, försäkring är inte helt att lita på. Precis som alla andra försäkringar vi har finns det undantag och finstilt att läsa.

  Svara

   Nej man väljer ju själv hur pass bra försäkring man tecknar. Väljer man en billigare finns det mycket som inte omfattas av den såklart.

   Svara

    Men tandvård inkluderas inte ens i de dyraste hundförsäkringarna. Jag har Folksams dyraste försäkring på min hund och får han tandproblem får jag likväl punga ut helt ur egen ficka.

    Svara

    Mycket omfattas inte I dyrare heller. Sen ingår inte mycket efter en viss ålder på djuret. Är det ett äldre djur som man försäkrar för första gången är det mycket som inte ingår. Har djuret har problem som ung friskrivning de sig ofta från allt som kan relatera till de tidigare problemen osv, osv

    Svara

     Det får man ju verkligen hoppas att folk kollar upp innan de tecknar försäkringen. Och att de har buffert för det som inte ingår.

     Svara

  Det är ju lite konstigt att du som (predikande) hundägare inte vet att tandvård inte täcks av försäkring? Extraktion av valptänder är i regel det enda. Mina föräldrars ena hund behövde dra ut 14 tänder till det nätta priset av 18k. Hunden är fem år. Nog för att man behöver räkna med veterinärkostnader, men inte ens veterinärer räknar med att en femårig hunds tänder ruttnar. Exempelvis. Och nej det berodde inte på bristande munvård.

  Svara

   Bristande avel i så fall. Felaktig produkt. En ”vanlig” hunds tänder ska inte ruttna vid 5 år.

   Svara

    Kan ju även vara fodret och många godisstunder som ligger till grund för parodontit på hund. Om den väl fått tandköttsinflammation som sedan går obehandlad en längre tid. Djurägare är över lag dåliga på att kolla in i munhålan på sina djur.

    Svara

    Nej exakt, det var ju lite det som var min poäng, att det inte är nåt man räknar med. Hunden kommer från en välrenommerad kennel och bodde först hos en annan kennel i syfte att avlas på. Ganska snabbt insåg de att hunden är allt annat än avelsmaterial (både utseendemässigt och personlighetsmässigt) så alla tankar att avla på henne avskrevs. Hon fick, trots fina avelslinjer, mest defekter ändå. Tandlös, alldeles för liten och hispig. Men levnadsglad och har ett fint hundliv ändå sen hon fick flytta till ett hem där hon kunde få mer uppmärksamhet och jobba upp självförtroendet lite.

    Svara

  Men tänk ett varv till. Hur skulle det se ut om vi INTE fri prissättning. Yeeez

  Svara

  Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att det är ekonomiskt oansvarigt att ha djur om man inte har kapital nog att kunna täcka veterinärkostnader. Försäkringar är en förlustaffär, annars skulle det inte finnas försäkringsbolag för de skulle alla gå med förlust.
  Svenskar är hjärntvättade när det kommer till försäkringar. Vänta med att skaffa saker tills du har råd istället!
  Bil och hem är det enda som är värt att försäkra oavsett.

  Svara

   Försäkringar är ju dock väldigt trevligt att ha om den dagen man blir drabbad kommer.
   t.ex a-kassa, ersättning om du blir invalid eller skadad på något sätt. Partnern får en liiite mer tryggad ekonomisk tillvaro om du dör och har en livsförsäkring.

   Svara

    A-kassa är också lite av ett undantag eftersom det är subventionerat. Livförsäkringar kan också vara bra om man inte har mycket kapital. Dock behöver jag det inte eftersom jag varit ekonomiskt smart i mitt liv, så det kommer finnas tillräckligt kvar efter mig den dagen jag går bort eller blir sjuk.
    Försäkringar som djur, drulle, telefoner och köksapparater ska man avstå och spara ihop pengar för innan man skaffar grejerna istället.

    Svara

     Shit, homo economicus är tydligen fett pinsam.

     Svara

  när man skaffar djur är man medveten om att kostnader kommer . Skulle hon tänkt på innan ! Sen är det väldigt märkligt att hennes stackars hund måste dra ut sina tänder !! Jag har själv en liten hund på 5 år , han har aldrig haft problem med sina tänder . Ser till att borsta och besöker veterinären som tar bort tandsten om det behövs men det kostar givetvis så inget alternativ för henne förmodar jag . Men köpa dyra handväskor kan hon 😡

  Svara

   En hund på 5 år behöver som regel inte dra ut tänder men en liten hund över 10 år behöver det. Hur mycket man än borstar och håller efter. Är man påläst vet man det.

   Svara

  Det här inlägget av dig gör mig förbannad. Vår hund är försäkrad, men ingen försäkring täcker alla konstapel om ditt djur drabbas av en sjukdom som är svår att utreda exempelvis. Veterinärer kan mjölka din försäkring och tvinga tillbaka dig på återbesök efter återbesök bara för att dom kan, fast det egentligen inte behövs. Och som sagt, tänder täcks inte av försäkringen.

  Svara

   Hur ”tvingar” veterinären dig till återbesök? Pistol mot tinningen? Kniv mot halsen?

   Svara

    13:44
    Lägg ner! Var inte så elak.

    Svara

   anser du att återbesöket inte behövs så behöver du ju inte gå dit.. eller? Sen när är någon, människa eller djur, tvingad till vård?

   Svara

  Det är kartellbildning mellan djursjukhusen i Sverige. Små aktörer slås ut eller köpa upp. Djursjukhusen skinnar försäkringsbolagen på pengar, premierna höjs. Vi djurägare betalar för att vi inte har något val.
  Försäkringsbolagen måste hjälpa till att sätta ner foten för utbetalningar för alla möjliga och omöjliga former av undersökningar som djursjukhusen hittar på. Det är inte så lätt som djurägare i en kritisk situation att bedöma vilken typ av vård som är rimlig och var som är rent ”hitte-på” av sjukhusen för att tjäna extra pengar. Många hästägare i Skåne utnyttjar möjligheten att åka över sundet för behandlingar då det inte sällan är billigare.
  Detta handlar inte om att man är ansvarslös som djurägare om man inte har råd med vården. Detta handlar om monopol, oärliga metoder, kartellbildningar och rena rövarmetoder av djursjukhusen.

  Svara

   Precis det här!!! Väldigt bra skrivet
   Det verkar finnas väldigt många naiva människor som inte inser att försäkringsbolagen vill ha mer pengar.

   Svara

  Försäkringsbolagen är ju dock väldigt duktiga på att friskriva sig från många grejer.
  I mina villkor gäller inte försäkringen för tandvård om det beror på tandsten, tandlossning, tandprotes, krona, tandställning, undersökning eller behandling av TR/FORL eller komplikationer till dålig mun- eller tandstatus.

  För röntgen gäller försäkringen bara om försäkringsbolaget godkänt det innan den görs.
  För att få ersättning för behandling av höftledssjukdomar måste katten ha varit försäkrad utan avbrott sedan före 4 månaders ålder. Om det inte är så att katten är av rasen scottish fold, då ersätts ingenting alls.
  För perser och exotic ersätts inte kostnader för undersökning, behandling eller operation av näsborrar.
  Om skadan/tillståndet kan härledas till något som uppkommit innan försäkringen tecknades. Det vill säga, om THK var oförsäkrad när ni skaffade honom och han får någon skada/problem som försäkringsbolaget tycker beror på tidigare skick så kommer ni inte få någon ersättning.

  Och så vidare och så vidare. De har extremt många begränsningar i sina villkor.

  Svara

  Håller med Camilla.

  Jag undrar vad Alexandras typ botox kostar 🙁 tycker 10000 kr för tandvård var ett bra pris.

  Börja borsta tänderna på hunden, en gång per dag, så blir den årliga kostnaden för tandvård på din hund längre.

  Eller skaffa en ras där tänderna får plats i munnen, så är det lägre risk att djuret får problem med åldersrelaterade tandsjukdomar.

  Det är inte veterinärens fel att hunden behöver tandvård.

  Storleken på hunden påverkar endast medicinåtgången, du använder fortfarande all utrustning och kompetens. Du köper inte narkosmedel på Ica. Att söva en chihuahua kan vara mycket mer komplicerat än en tex Berner svennen av många anledningar.

  Bra djursjukvård kostar pengar. Och det är fri prissättning ha. Gå i så fall till en källarveterinär, men då får du även det du betalar för.

  Behövde bara få ur mig detta.

  /Otroligt provocerad

  Svara

   Jag vet såklart inte var du jobbar, om du är fristående eller knuten till någon av de stora bolagen. Jag är dessutom helt säker på att du är mycket skicklig och värnar alla djur som kommer in. Oavsett om man går till en fristående veterinär eller någon på de stora bolagen så är personalen alltid helt underbar. Med det sagt så måste du hålla med om att det är något som är skevt inom veterinärbranchen i Sverige. Det prisutvecklingen som varit de senare åren i Sverige saknar motstycke både över tid och jämfört med andra närliggande länder. Ja, det är mer avancerad vård som erbjuds numera men det är bara att söka på nätet för att hitta tidningsartiklar, debatter och inlägg om problemen vi har i Sverige. Priserna eskalerar pga kartellerna och det går ut över djurens välfärd. Djursjukhusen drivs inte för djurens bästa (känns det som) utan för att driva in stora vinster. Såklart ska de går plus och gå med vinst, men det börjar likna någon form av asfaltskartell här. Med den här utvecklingen kommer fler och fler djur att drabbas. Det är inte djurvälfärd de här aktörerna ägnar sig åt, det är att profitera på försäkringsbolag och djurägare. En sund konkurrens är att välkomna för den saknas på marknaden.

   Svara

   Där tänderna får plats i munnen. Hahaha alltså jag skrattade på riktigt

   Svara

  Min häst fick herpes av alla sjukdomar och behövde stå isolerad på djursjukhus. Behöver jag ens nämna att jag är glad över att jag hade försäkring?

  Svara

  Har man försäkring kostar det ännu mer – som försäkringsbolagen får betala. Kliniker brukar ta mindre betalt av de som saknar en. Ett jävla mygel med det där.

  Svara

   Jaså? Visa gärna exempel på kliniker som har två olika prislistor. Eller något annat exempel på detta ”mygel”. Eller så går du bara och skallar en dörrkarm.

   Svara

    Jag HATAR Evidensia! Sist jag var där akut med min katt var personalen snäll nog att skjuta allt som inte var akut till eftermidnatt för att det inte skulle hamna på jourtaxa (efter 18) och det halverade min räkning. Jag fick ockaå helt olika kostnadsförslag när jag sa att jag hade försäkring visavi inte hade försäkring. MARKANT olika. De mjölkar absolut försäkringabolagen, vilket driver upp premiepriser och drabbar djurägarna. Jag har numera en extremt basic försäkring och sparar åt mina djur, samt går regelbundet till min lilla vetrinär nära där jag bor för att undvika överraskningar. Det är ingen ”källarvetrinär”, all personal är utbildad och kompetent, det är bara inte ett stort djursjukhus. Kommer aldrig sätta min fot på Evidensia igen om jag kan undvika det.

    Svara

    Det finns det inga ”prislistor” och är således inte ett dugg svårt att mygla med.

    Svara

  Alltså förlåt men är det bara jag som tycker att Alicia Agnesson ser sååå himla tillgjord ut på typ alla bilder på insta? Ser så krystat och inte genuint ut.

  Svara

  Veterinärkostnaden för min katt gick på 57.000:- Det för 5 dagars inläggning med drän och några ultraljud. Det ÄR sjuka priser.
  I mitt fall hade jag 24.000:- kvar på försäkringen (min katt är en slagskämpe tyvärr). Resten fick jag betala själv. Sen två återbesök till på det som gick på över 3500:-. Skattar min lyckliga stjärna för att jag har jobbat hårt och sparat och kunde betala.

  Nu håller jag tummarna att han klarar sig från veterinären till 4:e december när ny period börjar.

  Svara

   Usch känner med dig. Min katt var inlagd i 3 dygn och jag fick själv betala ca 7000 kr om jag minns rätt. Är väldigt nöjd med min försäkring överlag, de har aldrig nekat någonting än så länge, men absolut, även med försäkring kan summan springa iväg för en själv. 🙁 Hoppas din kisse får må bra länge nu!

   Svara

    Mila
    💕 🐈 💞

    Svara

   Vet inte hur det funkar med svensk djurförsäkring men när jag försäkrade min första katt så fyllde jag in ett standard formulär föraäkringsbolagets hemsida – fick en offert på en väldigt förmånligt premie. Sen när vi skulle skriva avtalet på telefon så kom en massa påslag. Jaha var det en adopterad katt, jaha en hundring extra där. Jasså, katten är inte kastrerad, ja en extra hundring därtill. Vad äter katten för foder? Torrt, ja men då måste vi lägga på ytterligare en femtiolapp. Tillslut landade vi på en månadskostnad som inte ens var i närheten av den ordinarie offerten.

   Men tur var väl att jag skaffade den där jäkla försäkringen för inte ens en vecka senare hade katten mumsat i sig två gummisnoddar som slagit knut i tarmen och han akutopererades, med en en självrisk kostnad på nästan 2000kr.

   Svara

   Stina
   💕 🐈 💕

   Svara

  Att ha husdjur är ingen rättighet, har man inte råd med oväntade veterinärkostnader bör man inte ha djur öht.

  Svara

   Hur kan en del här vara så oempatiska att dom inte förstår att äldre fattigpensionärer vill ha ett husdjur. Höj för fan pensionerna istället. Sverige har råd med det.

   Svara

    Folk har fan ishjärtan.

    Svara

     Min mormor har alltid haft hund men sen hon blev pensionär har inte hon råd. Hon är nu i stället hundvakt åt en grannes hund när grannen är på jobbet, hunden kommer över till henne ibland även på helgen en stund för att mormor ska få sällskap. Går att ”ha hund” även utan att vara ägare med att vad det innebär.

     Svara

    I min empati går de skyddslösa djuren före ägarnas själviska intressen. Djuren har inte bett om att få komma hem till någon som inte kan sörja för deras behov. Även fattigpensionärer måste fatta ansvarsfulla beslut.

    Svara

     Det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige. Du inser att många inte skaffar eller köper hem djur, utan bara släpper in dem under vintern för att de annars hade avlidit?

     Svara

     Det är i många fall inte ett själviskt intresse. En pensionär förbarmar sig över ett övergivet djur.Matar, ger värme och kärlek, från minsta tån upp till översta delen av huvudet. Det handlar om empati och kärlek. Vi borde hjälpa dem, både katten/hunden och människan dom lever för sin fyrbenta kärlek.

     Svara

    Så pensionen ska höjas så att den kan täcka alla möjliga veterinärkostnader? Rimligt..?

    Vi är så sjukt priviligierade i Sverige att vi till och med anser att staten ska hjälpa oss att kunna betala för våra husdjur.

    Svara

     Älskar att se att det finns konstruktiva kommentarer här också. Självklart får man rätta munnen efter matsäcken, det finns mängder med saker jag inte har råd med men skulle inte säga att min bank har hjärtan av is bara för att de förklarar för mig att jag inte har råd med mitt drömhus just nu.

     Folk måste sluta med att blanda in känsloargument hela tiden. Så tröttsamt. Du kan aldrig vinna en diskussion med känsloargument mot fakta och rationalitet. Säger bara det.

     Svara

      Djur är inte egendom och kan inte likställas med ett hus. Premisserna är helt olika.

      Svara

       Husdjur räknas som egendom. Varför sprider du desinformation? Nöt.

       Svara

        Hur korkad är du? Ja, och det är det som är hela problemet. I moralisk mening kan man inte tänka så. Ni har ingen empati för djuren. Ni vill göra en kall kostnadskalkyl utan att tänka på de etiska aspekterna.

        Svara

         Öh.

         Svara

       Men vad är din poäng? Ska staten gå in och täcka upp för de som vill men inte har råd att ha husdjur?

       Ska det gälla andra drömmar än bara djur också?

       Svara

        Det är fråga om osund konkurrens på marknaden som driver priserna till otillbörliga nivåer vilket leder till att färre djur får den vård de behöver och förtjänar. Staten har flera handlingsalternativ för att råda bot med detta.

        Jag bryr mig inte i särskilt mycket om ägarna och deras drömmar. Jag bryr mig om djuren som redan finns.

        Svara

         Så vad tycker du att staten ska göra mer konkret för att råda bot på detta då?

         Själv bryr jag mig inte mycket om vad veterinärvård kostar faktiskt. Att ha djur är ett privilegium.

         Bryr man sig om djuren så skaffar man inte djur utan att kunna bekosta vården djuret eventuellt kommer att behöva.

         Svara

          Du kommer aldrig få svar på det där.
          Det KÄNNS som att veterinärvården är dyr. Det KÄNNS som att staten borde göra något. Den som inte känner likadant är elak och dum.
          Går inte att resonera med sådana människor.

          Svara

           Alla välfungerade marknader bör vara reglerade i mer eller mindre utsträckning. Det är min uppfattning. Det finns många som tycker annorlunda på goda grunder. Vad som krävs i det enskilda fallet kräver en längre analys en tre meningar på en skvallerblogg. Staten gör redan något i det att det är ett aktivt val att behålla marknaden så som den ser ut idag.

           Skälet till att jag inte svarade var för att personen inte läste mitt inlägg innan hen svarade. Jag tycker också att husdjur är ett privilegium och bryr mig varken om priserna i sig eller ägarna, vilket tydligt framgår av mitt inlägg. Vad jag bryr mig om är effekterna prissättningen har för djur som redan finns.

           Det är elakt att inte bry sig om djuren, och det är kanske dumt att argumentera mot halmgubbar.

           Det kunde varit jag som skrev det där! Underbart med logiska och rationella människor. Det går verkligen inte att diskutera med människor som använder sina egna känslor som sanning och fakta.

           Alltså, ja det KÄNNS som att veterinärvården blivit dyrare i vissa fall. Ett exempel är det att det mellan 2015 och 2017 skedde en genomsnittlig prisstegring på drygt 20 % för enklare ingrepp. Ser man till mindre aktörer så var prisstegringen nästan 70 % under samma period.

           14:32 – okej så de mindre aktörerna höjde sina priser mycket mer än de större? Hur går det ihop med allt snack om kartellbildning och dumma riskkapitalister som driver upp priserna?

           Vill du att jag ska stå till svars för vad andra skrivit? Är det rationellt?

           Jag vill inte bara sitta och spekulera fritt i en allmänt hållen diskussion om definitiva orsaker till varför situationen är som den är, inte minst pga. respekt för veterinärerna som ev. läser tråden, men framför allt pga. att nivån på diskussionen gör det meningslöst.

           Ang. prisstegringen så kan du ha i åtanke är att de mindre aktörernas större prisstegring innebar att skillnaderna i prisnivå minskade mellan de mindre och större aktörerna. Vilken slutsats man bör dra av detta är jag inte helt säker på. Vad tror du själv? Hur ser du på krav om transparens osv? Är det så här vi vill att en marknad ska fungera när den fungerar som bäst?

           Vad man däremot rimligen kan säga är att priserna för viss vård har ökat relativt mycket på relativt kort tid, och att detta eventuellt kan medföra problem om det innebär att konsumenterna inte längre har råd med vård i samma utsträckning som tidigare. Ett beslut att skaffa husdjur som föreföll rationellt för några år sedan kanske inte hade varit rationellt med dagens priser. Problemet är att husdjuret finns kvar även om priserna ökar – det är där skon klämmer. Hur maximerar man möjligheterna för redan existerande husdjur att få den vård de behöver? Som du kanske sett i tråden vittnar många om att även med försäkringar så kan det vara en kostnad som är svår att hantera för många. Men, jag bryr mig fortfarande inte primärt om deras plånböcker, utan om vad deras plånböcker innebär för deras husdjur.

     Pensionen borde höjas så att de får en rimlig levnadsnivå! Bl a ha råd att ha ett djur. Barnbidraget borde behovprövas. Alla behöver inte det.

     Svara

  Alexandra glömmer bort att veterinärvård inte statligt subventionerad. Klinikernas priser ska täcka lokaler, lönekostnader (mycket specialistkunskap krävs vid narkos), dyra maskiner och dylikt. Samma arbetsinsats och utrustning krävs oavsett om hunden väger 2kg eller 40kg. Om man höjer blicken och ser till helheten så förstår man varför priserna ser ut som de gör.

  Svara

  Alla som gnäller på djurägare,att de inte borde skaffa djur om de inte har råd. Är det ingen som tänker på att saker händer i livet?
  Jag har gått från hög lön,sjukskriven lång tid,sen utförsäkrad. När man lever på existensminimum då finns det inget utrymme att skaffa en buffert. Var inte så hårdhjärtade, kan finnas en sorglig historia bakom

  Svara

   Är det förövrigt någon som tänker på det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige? Många som har katt har inte köpt dem utan helt enkelt släppt in dem för att de annars skulle ha avlidit under vintern.

   Svara

    13:05
    Helt rätt där. Finns människor med stort hjärta. Som tar hand om hemlösa djur.

    Svara

   Plus att de flesta hundar och katter sällan behöver omfattande och dyr vård.

   Svara

   12:38
   Håller med. Kram 💜

   Svara

  Det finns försäkring av en anledning. Folk kan inte gnälla efteråt alla vet hur dyrt det är med djur. Gör en budget först.

  Svara

   Det finns en försäkring för att försäkringsbolagen har sett ett behov, gjort en kalkyl och insett att det finns pengar att tjäna. Försäkringsbolagen är inte era vänner.

   Svara

    Faktum är att de även är våra vänner när krisen finns där.

    Svara

  Vi gjorde ultraljud på vår hund för runt 10 000. 6000 täckte försäkringen, så det blev ändå över 4000. Det är ganska mycket pengar trots att vi har försäkring 🙂

  Svara

  Håller absolut inte med dig i detta fallet.
  Att ha sina djur försäkrade = SJÄLVKLART!
  Men att veterinärvård kostar såna enorma summor i Sverige ÄR bara sjukt.
  Får din häst kolik (vilket är en mycket vanligt åkomma) kostar en buköppning 100-150 000:- på våra svenska kliniker.
  Sen tillkommer eftervård m.m. Oavsett om du har din häst försäkrad så kvarstår det faktum att du ändå måste betala din rörliga självrisk, som ligger på 20-23% på samtliga försäkringsbolag. Sen kan du räkna ut själv vad det kommer att kosta. TROTS försäkring. (i de flesta bolag går det dessutom inte att försäkra högre än 120 000:- veterinärvård)
  Åker du däremot över till köpenhamn så kommer du undan MYCKET billigare.
  Så ja, sveriges djursjukvård ÄR sjuk.

  Svara

   Hur mycket anser du att det borde kosta? Vem ska betala mellanskillnaden och varför?
   Att rättvist jämföra priser mellan olika länder är nästan omöjligt.

   Svara

    Det handlar om att nästan alla större kliniker i sverige ägs av riskkapitalistbolag, dvs allt handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Priserna blir därför högre och högre. Dessa bolag köper upp allt fler små kliniker, och när det inte finns någon konkurrens att tala om så blir det också fri prissättning.
    Att skaffa ett djur är självklart frivilligt och jag personligen skulle betala vad som helst för att rädda mina djur.
    Men jag tycker fortfarande att utvecklingen som skett de senaste åren gällande priser för veterinärvård är skrämmande.

    Svara

    Vem är det som sitter håvar in orimligt mycket pengar?

    Svara

     Det A säger är sant. Tv4 gjorde nyligen ett stort reportage om detta.

     Svara

   Hur mycket kostar det i Damnark och varför är det så? Finns det någon typ av subention eller vad beror prisskillnaden på?

   Svara

   Men åk till Köpenhamn då tänker jag.

   Svara

   En buköppning på häst kräver ju ganska mycket personal. En människa som ska opereras för samma sak kräver ju 1-2 kirurger, 1 narkossköterska (ev. Också narkosläkare), 1 op-sköterska, 1 op-undersköterska… minst. Så drygt 5 pers på på salen i runt ~2 timmar. Därefter personal som övervakar uppvak, och senare all eftervård.

   Då är det ju inte jättekonstigt att det drar iväg kostnadsmässigt. En människooperation av den kalibern kostar förmodligen runt 100k den också.

   Läste någon beräkning att en människa som vårdas på vårdavdelning kostar 4000kr/dygn (bara för att ligga där), och en människa som vårdas på IVA kostar 50,000kr/dygn. Sen tillkommer kostnad för operation, röntgen osv.
   Kostnaden som patienten får betala sen? 150 kr/dygn.

   Svara

  Bra rutet Camcam! 😽

  Svara

  Klart att vi stödjer alla influencers som är vana att få allting gratis och dessutom få betalt för det hela. Måste kännas oerhört kränkande att få betala för sina egna husdjurs hälsa.

  Köpetuttarnas anknäbbar ska inte behöva känna sig besvärade och kränkta!

  Fruktansvärt fnoskigt av samhället att INTE subventionera denna samhällsviktiga personer mer!

  Svara

   Det handlar om djuren. Inte om influencers.

   Svara

  ”Ni fattiga borde inte ha djur” skriver folk och glömmer de tusentals katter som söker nytt hem. Kanske bättre att de får en chans i ett hem även om de är oförsäkrade, än att behöva avlivas för att ingen hade råd att ta hand om dem.
  Alla mina djur har tyvärr varit oförsäkrade, men den dagen jag tvingades avliva hade ingen försäkring i världen hjälpt, inte ens om jag hade miljoner på kontot.

  Idag har jag ett sparande så det djur jag har kvar kommer kunna få vård oavsett, om inte vården ger ett lidande.
  För det glömmer folk också, rädda till varje pris är inte heller ok.

  Svara

   En försäkring för en katt behöver inte kosta mycket. Själv har jag fem stycken (varav fyra kommer från katthem) och deras mat kostar mer i månaden än vad alla deras försäkringar gör. Oavsett om ens katt kommer från gatan eller från en respektabel uppfödare så ska man ha råd med dens vård.

   Jag vet förresten inte ett enda katthem i Sverige som avlivar djur som inte får hem. Visst att det är ett problem att det finns så många hemlösa katter, men ditt resonerande är lite märkligt.

   Svara

    Alla katter som söker hem finns inte på katthem! Skrev jag ens katthem!?
    Finns många kattungar som föds i vanliga familjer men det kanske du missat?

    Svara

     Kattungarna som föds hos familjer som inte håller på med seriös avel behöver inte akut hem. De borde aldrig ha fötts från första början då man inte ska ta kullar på djur bara för att man vill ha söta ungar. Det är oansvarig köksavel. Kattungar på blocket räknas inte in i de 100 000 hemlösa katterna i Sverige.

     Svara

   Kärleksfull är du. ❤

   Svara

    12:59 ☝

    Svara

  Har du missat att det finns rätt mycket restriktioner i dagens försäkringar som gör att mycket inte täcks?

  Svara

  News flash: Det kostar att ha djur. Djuret kan bli sjukt och då kostar det lite till. Sluta gnäll. Det är ingen mänsklig rättighet att ha djur. Skaffa inte djur om du inte har råd även för oförutsedda utgifter. Gnällspikar.

  Svara

   Människor skaffar barn..som de inte har råd med. Men staten går in, med allt. Barnbidrag till alla mm. Vi som lever i en hundfamilj får betala moms på veterinärräkningen. De pengarna går inte tillbaka till djuren.

   Svara

    22:49
    Håller med.

    Svara

   Vad trevlig du var då.

   Svara

    Var till 13:02 ☝

    Svara

  Kom ihåg att Kissie också för några år sedan lät sin hund gå ihop med en okastrerad hane. Sen fick hon såklart boka tid till veterinären för abort. Så verkar hon vara den klokaste människan när det gäller djur?

  Svara

   Man kan ha okastrerade hundar ihop så länge inte tiken löper, däremot är det inte alla ägare som har koll på löp.

   Svara

  Men jisses, vad tror ni att det kostar för veterinären? Eller tror ni att priserna vi betalar i sjukvården är ”de rätta”? Kanske dags att börja inse hur mycket som är subenvtionerat via skatten i vården. För djuren får man betala vad det faktiskt kostar. Skärp er.

  Svara

  F. K försäkringen täcker inte för alla sjukdomar! Och en del av självrisken i försäkringen är rörlig så du betalar en viss procent av veterinär kostnaden vilket kan bli rejäla summor!
  Som någon annan ovan skrev, det händer oförutsedda saker i livet. Ena stunden har du en buffert nästa är du arbetslös och sjuk och oförsäkrad så du knappt har råd med hyra och mat. Det kan hända vem som helst. Så var inte så snabb att dömma folk!

  Svara

  Yey, finemang att blondinbella tar in en hostande son i matbutiken..

  Svara

   Såg att hon ändrat texten nu

   Men det stod innan
   ”Efter att Gillis och jag hade lämnat Sally imorse (Gillis hostar) så åkte vi till Coop för att handla. Kanske skulle han inte gått in i butiken men jag visste inte hur jag skulle göra när jag är själv med honom. Han vågar inte vara i bilen ensam. Men han hostade inte därinne i alla”

   Svara

    Så vad ska man göra om man är ensamstående och har ett barn som hostar? Menar inte Bella specifikt utan pratar om detta scenario generellt. Menar ni att man ska lämna barnet själv när man åker och handlar?

    Svara

     Men sluta, småbarnsföräldrar har fan inte rätt att bete sig hur som helst! Vi är mitt i en pandemi. Tusentals svenskar har DÖTT och du vill ändå hävda att morsor ska få gå runt med sina hostande ungar i matbutiker?! Nej, de får väl komma på något kreativt sätt att lösa problemet på! Få hjälp av barnens pappa är ett alternativ för Bella som påstår sig ha så god relation till honom och han bor dessutom rätt nära dem.

     Svara

      Som sagt, jag pratade inte om Bella specifikt utan var en generell fråga. Jag skulle definitivt inte lämna mitt lilla barn ensam när jag for och handlade. Och jag har absolut överseende med föräldrar som måste ta med barnet på affären när det inte finns något alternativ.

      Men du kan vara lugn, min son är vuxen så jag går och handlar utan honom.

      Men nu blir det här OT, det var kanske dumt att jag ställde frågan.

      Svara

       Det är numera mycket enkelt att beställa matvaror hem till dörren.

       Svara

        Anonym 14:04
        Dock så krävs det planering.
        Där jag bor så kör affärerna bara ut en gång i veckan om man har tur och det inte är fullbokat . Den affären som hade bäst och billigast utbud har slutat att köra ut till landet. Nu är det mindre butiker med dyrare priser och mycket mindre utbud att välja på.

        Om jag väljer att hämta i affären med bäst utbud så är det en en enkel resa på ett par mil.

        Svara

         Men nu pratar vi om Bella som har möjlighet att beställa från, vadå, 8 aktörer som kör ut 5-7 dagar i veckan mellan 06-23.

         Svara

     Har man möjlighet bör man handla online. Vilket Bella har.

     Svara

     Man kan handla online t.ex. Inte ett ok argument för att gå emot restiektioner och potentiellt sprida smitta som lamslår sjukvården och som massvis blir svårt sjuka och dör av.

     Svara

     Hon bor i sthlm, här går det utmärkt att handla mat online. De flesta aktörer har lediga leveranser samma dag (mathem) eller dagen efter. Som det är nu får man även planera så man alltid har så man klarar sig ett par dagar om ngn blir sjuk och man ej får tag på mat samma dag. Finns ingen anledning att springa i affärer med hosta.

     Svara

  Fast håller inte med dig helt.. veterinären vi kontaktade sist var rakt på sak och frågade om det skulle gå via försäkring eller ej. Det var två olika prisklasser där det såklart var stor skillnad, dyrare att ta det på försäkringen. Så med andra ord utnyttjar de försäkringsbolagen då de tar ett högre pris och våra premier blir dyrare. Tycker att du som hundägare borde ha det i beaktning.

  Svara

   Alternativt så fanns det två olika tillvägagångssätt där det bästa för djuret var för dyrt för gemene man utan försäkring. Då är det ju rätt rimligt att fråga om det finns försäkring, eller hur? Annars tar ju vilken veterinär som helst fram en alternativ plan för att göra vad hen kan för djuret, som ägaren har råd med.

   Svara

  Men hur vet du att hon inte har försäkring och just den här skadan inte täcks? Hur kan du skriva ett helt, ganska otrevligt och argt inlägg baserat på gissningar? Så onödigt.

  Svara

  Att ha oförsäkrade djur är fan bland det absolut dummaste jag hört! Trodde faktiskt hon var liiiite smartare än så. Själv har mina två kissar dubbelförsäkring. En med Sveriges högsta premie och den andra täcker tandproblem inkl. FORL. Blir en hel del varje år men mina katter är mina barn och skulle ALDRIG skaffa dem om de inte kan få det absolut bästa.

  Svara

  Man kan tycka vad man vill men den svenska veterinärvården har på kort tid dragit iväg ordentligt prismässigt och i samband med det även försäkringspremierna.
  Självklart ska man ha försäkring men prissättningen för både vård och försäkring är många gånger helt galen.

  Denna tendens började när vården till stor del köptes upp av riskkapitalister.

  Gällande tänder är det många försäkringar som endast täcker skador (om dom gäller tänder alls) och inte ex sjukdomar.

  Svara

  Håller med, men vill ändå poängtera att försäkringar inte täcker alla diagnoser.
  Min katt har fått dra 10 tänder pga FORL, en ganska vanlig kattsjukdom som inte ingår i de flesta försäkringar. (Nu ingår den hos några om ditt djur aldrig haft forl innan, men då jag teckna försäkring fanns det ingen som täckte det.)
  Fått lägga ut över 26.000 ur egen ficka nu för operationer. Något jag självklart gör, men även förstår och respekterar att inte alla, trots försäkringar har en ekonomisk förutsättning för att göra.

  Svara

   Camilla
   Kärlek till dig och dina katter 💕 🐈‍⬛

   Svara

  Kan en till säga att försäkringar inte täcker allt? Inte säker på att alla har läst det än..

  Svara

  Camilla, nu har du ju infört den här röda linjen i kommentarerna, när kommer en knapp som skjuter ner en till längst ner på sidan?

  Svara

   Varför? Tar ju ca 2 sekunder att scrolla ner.

   Svara

    Nä, inte under öppet spår t ex

    Svara

  ”Sjuka priser”? Vård kostar! Vi är bortskämda med vår skattefinansierade sjukvård i Sverige och har inte en aning vad behandlingar och i grepp EGENTLIGEN kostar.

  Vill man ha djur får man vara beredd att det kan kosta. Och kan man inte betala, ja då kan alternativet vara avlivning för att förhindra lidande. Och att man TÄNKER EFTER nästa gång, innan man köper ett nytt djur.

  Jag har oerhört svårt för det förmänskligande av djur som pågår. Mänsklig sentimentalitet som sätter hundar i rullstol och låter senila katter pissa överallt inomhus. Det är inte värdigt!
  Man kan älska sin hund, kanin, häst eller katt mycket djupt och behandla den som sin bästa vän, och ändå se den som ett djur. Men djur som blir bebissubstitut till den grad att den inte vet sin plats i flocken eller fråntas sitt naturliga beteende (av felriktad välvilja) mår inte bra av det.

  Svara

   Jag håller absolutmed dig. Sedan kan jag säga att som barnlös blev min katt ett substitut för barn. I början sa jag att nää så kommer det aldrig att bli, men så blev det ändå. 🙄

   Sedan la jag ut mycket pengar bl a för att han fick FORL, en mycket smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter. Kan säga att det enda kissen led av var att ha ont i tänderna. När de väl togs bort mådde han bra igen.

   Sedan blev han sjukare och sjukare av andra orsaker. Förmodligen p.g.a ålderdom (vet ej hur gammal han var). Då föreslogs jag att han skulle göra en starroperation för 60.000 och vid ett annat tillfälle operera bort ena öga. Självklart gick jag inte med på det för Cosmos skull. 🐱 Och det är lite det som är poängen med mitt inlägg, det att veterinärer inte heller alltid agerar så etiskt. Det i sin tur kan man ju undra vad det beror på.

   Svara

   Jag håller HELT med dig!

   Svara

   Jag älskar mina hundar. Skulle aldrig göra dem den otjänsten att förmänskliga dem.

   Svara

  Vilket lyxproblem! Sjukvården (den mänskliga, alltså) går på knäna, många MÄNNISKOR har inte råd att gå till tandläkaren, ekonomin är på bristningsgränsen och vi befinner oss snart i en världsvid deflation där pengar kommer att förlorat sitt värde – och här diskuteras priset på en diskbråcksoperation för en HUND!!!!! Förstår ni själva inte hur fullständigt absurd diskussionen är? Ett sjukt djur ska inte utsättas för en plågsam behandling/rehab – i motsats till en människan förstår den inte, att detta är något som ska leda till att den blir bättre utan lider bara. För bara några decennier sedan hade det varit helt oacceptabelt att utsätta sitt husdjur för något sådant, dessutom hade man fortfarande en sundare inställning till djurhållning över lag – ett djur är ingen människa!
  Förslag:
  -Skaffa ingen dyr, överavlad rashund. Finns många ställen där man kan få en hund, som behöver ett hem.
  -avliva hunden om den är så dålig att man måste anta, att livskvalitén är väsentligt inskränkt.

  Lizzy

  Svara

   👏👏👏 ☝️

   Svara

   Du har rätt. Ett djur är ingen människa. Just därför väljer jag att leva med icke-männskliga djur.

   Svara

    Skulle aldrig göra mina hundar den otjänsten att förmänskliga dem.

    Svara

    Jag med!

    Svara

     Ju mer jag lärde känna människan desto mer älskade jag hunden.

     Svara

   Det är möjligt att bry sig om mer än en sak. Det går att diskutera både människovård och djurvård utan att den ena tar över den andra.

   Och ett djur kan gå igenom en behandling/rehab utan problem, vad är det för logik att avliva så fort djuret blir sjukt? Vad är en veckolång behandling mot flera år friskt liv? De allra flesta veterinärer inser också när det är dags att låta ett djur somna in ifall det är så att behandlingen bara skulle innebära utdraget lidande.

   Människor är inte heller automatiskt överlägsen alla djur och djursynen man hade för flera decennier sen är absolut inte bättre än idag. Då var det mer regel än undantag att låta sina okastrerade katter springa fritt, att stoppa i dem p-piller (vilket i 9 av 10 fall ger juvertumörer) och att hålla kaniner och gnagare i trånga gallerburar. Exakt VAD var bättre förr?

   Svara

  Kan ju vara dyrt trots försäkring som flera säger..
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1148673

  Vi har vår katt oförsäkrad, men har såklart råd att betala veterinären om det uppstår problem. När hon bröt svansen gick räkningen på ca 7000kr. Det kändes lite sjukt att betala både för att de sövde ner henne och för att de väckte henne efteråt. Visst, skönt att inte behöva betala för båda om katten avlider när den är nedsövd men ändå 😅

  Svara

   Det finns ingen ”väcka från narkos medicin”, då fick katten troligen bara lugnande. En riktig narkos så vaknar djuret själv, däremot ska djuret vakna under övervakning av en utbildad sköterska eller veterinär, så det kanske vara den övervakningen du betalade för om djuret faktiskt sövdes med narkos?

   Svara

    Mycket möjligt! Detta var kanske fem år sedan så minns inte exakt hur det var formulerat på kvittot men jag vet att vi reagerade över att vi fick betala för väckning separat. Katten röntgades bara så det var säkert ingen narkos utan bara lugnande som du säger.

    Svara

    Antisedan – googla det. Det är det man ger djuren för att de ska vakna från sedering.

    Svara

  Jag undrar vad Alexandra skulle tycka om hennes arbete inte fick ha fri prissättning, Kommunismen skulle nog värderade influencers runt medel i samhället, Så 23-24ksek i månaden?

  Tror det skulle kännas lite trist för Alexandra att ta all skit hon fått genom åren för samma jobb hon fått i receptionen på kommunen.

  Som vanligt tänker hon inte längre än nageln växer.

  Svara

   ok ante

   Svara

    Ett stort bidrag till debatten.

    Tackar!

    Svara

   Man kan ju också fråga sig om Alexandra har kolalt vad Narkosssk kostar, utrustningen, aerosolen. Eftersom 6ksek är för mycket.

   Men hennes känslor är, som oftast viktigare än fakta.

   Svara

  Ok så Kenza länkar till hotellet på Maldiverna för hon blev ”kompis” med managern? Kan du inte göra ett inlägg om kenzas svar Camilla? Det här låter ju väldigt suspekt. Först hennes ”vänner” på Mercedes, nu hennes ”vän” managern på Maldiverna som råkar äga ett hotell.

  Camillas svar:
  Hon nekar helt till det, utan hävdar att det handlar om att de blev vänner med managern förra gången de var där och nu bara vill hjälpa dem pga corona.
  🙂

  Svara

  Utbildar mig till veterinär och detta är så himla tråkigt när denna fråga ska diskuteras men jag förstår det från vissa håll, men blir oerhört provocerad när en influencer snackar om dyra priser och om fri prissättning. För det första så på är veterinärer utbildade specialister som ansvarar för hennes djurs lidande, och hälsa. Vi går en lika lång och tung utbildning som läkare, fast var är vår respekt? Jag citerar Alexandra från en en video ”Jag vill inte jobba gratis” i en video om black friday och prissättning. Vad får henne att tro att veterinärer vill jobba gratis? 10 000kr för ett besök där det krävs mer än en veterinär inblandad. Hon säger i samma video att 3 IG stories kostar väldigt lågt räknat 30 000 kr, med detta menar hon att ett veterinär besök för narkos och operation ska kosta lika mycket som en IG storie där hon tipsar om en produkt som bara blir en i mängden med all annan reklam som florerar på Black friday. I mina öron låter det väldigt skevt att en IG storie som varar i max 5 minuter ska kosta lika mycket som ett ingrepp men det kanske bara är jag…. man får tycka att det är dyrt, men jämför man med den subventionerade humansjukvården kanske man ska sluta gnälla, speciellt när man själv jobbar i en kategori där extrema mängder pengar är i omlopp. I en nyligen publicerad artikel av SACO så har man fått fram att veterinärer tjänar in sin utbildning vid 55 års ålder, en utbildning en influencer aldrig kommer behöva tjäna in för det krävs ingen. Oerhört trött blir man!

  Svara

   Jag har levt med hundar redan från min födsel.Mamma och pappa hade hund redan innan jag föddes. Det har alltid bott en hund med mig. Jag bara älskar dem och de betyder allt för mig. Under alla dessa år så har det så klart blivit ett och annat veterinärbesök. Ibland till och med operationer. Alla de inblandade veterinärer och djursjukvårdare har varit helt underbara. Proffsiga och så förstående/empatiska. Både mot mig och den älsklingen som var under behandling.

   Svara

  assåååå…. snälla nån i sverige är vård subventionerat tack vare skattemedel, tycker alexandra att alla i samhället ska betala skatt för veterinärvård av hela landets husdjur? nej det håller jag då verkligen inte med om! snälla nån om folk visste vad vården på sjukhuset och hos tandläkaren kostade EGENTLIGEN – bara för att du betalar några hundra är det inte en realistisk motsvarighet av den verkliga kostnaden från samhället! det kan kosta tusentals, tiotusentals, HUNDRATUSENTALS kronor din behandling på sjukhuset! kolla bara i USA där finansieringen ser helt annorlunda ut, där kan du se vad saker och ting egentligen kostar! du kan inte jämföra med den svenska pyttelilla symboliska avgiften du betalar för att gå till vården. 6000:- för narkos av en hund är inga konstigheter m.t.p. flertalet personal i rummet med hög utbildning samt kliniska operationslokaler och materiell, maskiner mm. blir så otroligt irriterad på folk som klagar över att de behöver betala sin egen skit!!!!!! jag har själv hund och skulle aldrig göra bort mig så otroligt mycket att jag skulle bli ARG på veterinären för att det kostar pengar att behandla min hund? dummaste jag hört! folk är så otroligt omedvetna, det är pinsamt förlåt men det är det. och snälla ja skaffa världens försäkring till hunden, skaffar du en superhög och täckande försäkring går det ju på MAX 600:- i månaden för en hund – betala det då om du inte gillar oförutsägbara utgifter? För jag skulle ju kunna nämna här kanske 1234875 andra men onödiga saker du lägger 600:- i månaden på; vin, fillers, frisörbesök, kläder, inredning, restaurangbesök/hämtmat osvosvosv.

  Svara

  En vän har en adopterad 10-årig katt, oförsäkrad, men har flera gånger fått höra att ”så gamla katter försäkras inte”. Verkar så märkligt, om det nu stämmer. 10 år är inte jätteungt men katter kan ju å andra sidan leva långt mycket längre om de får vara friska.

  Svara

   Många djurförsäkringar har en gräns. Är djuret en viss ålder så får du inte försäkra den. Åldern är olika beroende på försäkringsbolag och djur.

   Svara

    Det låter ju helt rimligt tycker jag.

    Svara

   Det svaret fick jag också när jag skulle byta försäkringsbolag för mina 2 katter. Den ena (6 år) fick byta, men inte den andra (14 år), för när de är över 10 år försäkras de inte. Nu var det här förvisso hos Folksam, andra försäkringsbolag kan säkert ha andra regler.

   Svara

   Agria försäkrar äldre djur 🙂

   Svara

  Det var ett jätte stort reportage om detta på nyheterna för inte så länge sedan. En kvinna fick göra akutkejsarsnitt på sin hund och priset blev 60.000 kr. Till och med hennes försäkringsbolag blev chockade. De ringde till och med upp veterinär kliniken och ifrågasatte priset. Även Svenska Brukshundklubben är kritiska till att det inte finns någon lag som kan gå in och reglera prissättningarna. På 3 år hade samma operation ökat med hela 20.000 kronor.

  Det är sjuka priser vilket resulterar i att många låter bli att gå till veterinären eller avlivar sitt djur för att dom med försäkring inte har råd att betala de sjuka summorna!

  Svara

   Det där sk ”reportaget” är sjukt vinklat och har fått jättemycket kritik

   Svara

   Man kan också försöka samla information från båda sidorna (vara källkritisk och så, något journalisten inte alls var) och då kan man enkelt få reda på varför priset landade på 60 000:- Verkligen inga konstigheter där. (Nattetid, svåra komplikationer som att ena valpen satt fast och fick delas !!! på för att få ut den, eftervård och mycket erfaren och kompetent personal på stort sjukhus med all utrustning som kan behövas)

   Svara

   Ett vanligt kejsarsnitt akut vardag brukar ligga runt 40 000, det du pratade om var en komplicerad operation på natten, det är klar det kostar mer att operera en lördag natt vs torsdag fm

   Svara

  Vi ska köpa en katt som vi får hämta i december, en ragdoll hane. Har ni erfarenhet av bra kattförsäkringar, eller tips på hur man kan tänka när man tecknar försäkring. Känns som en hel djungel så vi ska såklart försöka sätta oss in, men kan vara intressant med utomståendes tankar!

  Svara

   Svedea har jag båda mina katter försäkrade hos. Är katten en unge så ska försäkringen täcka FORL. Har bara bra erfarenheter av Svedea när jag har behövt vara i kontakt 🙂

   Svara

   1. Gå in på de olika försäkringsbolagens hemsidor (Folksam, Agria mfl, bara att googla)

   2. Kolla upp fast självrisk + rörlig självrisk och så jämför ni på olika summor. T.ex. magpumpa ut farligt föremål som djuret ätit (30.000 x rörlig självrisk + fast självrisk). Livmoderinflammation med operation, narkos och övernattningar (50.000 x rörlig + fast). Ormbett? En enda dos ormserum kostar 100.000 (x rörlig + fast).

   Räkneexempel: jag har 2000kr fast självrisk och 15% rörlig. 30.000kr i veterinärräkning kostar mig alltså:
   30.000 * 0,15 + 2000 = 6500kr

   3. Ring försäkringsbolagen och fråga vad som ingår: MR? CT? Rehab?

   Och nu köper ni ju katt men till andra som läser detta och kanske ska köpa hund: välj en ren ras från en pålitlig, kunnig uppfödare så får ni en mentor på köpet. Hen har garanterat stenkoll på försäkringar osv, och gillar ni uppfödarens försäkring kan ni bara enkelt ta över den vid köpet. Snipp Snipp snut.

   Svara

   Ta en försäkring som täcker FORL eller välj till det om ni tecknar hos Agria. Jag har agria på mina tre katter. De två yngsta har vi veterinärvård (60000 på ena och 120000 på andra), livförsäkring (utifrån inköpspris) och forl. Vår äldsta har bara livförsäkring och veterinärvård 60000 då forl inte gick att försäkra för hos agria då vi köpte honom. Självklart har han FORL bara för det. Valde högre belopp på veterinärvården på senaste katten då vi lärt oss att de där 60000 tickar iväg väldigt fort om något skulle hända. Är jättenöjd med agria men tror de är dyrare än andra bolag. Har ett personligt ombud på agria som hjälpt till med allt. Men kolla runt lite. I vissa fall kan ju det företag man har andra försäkringar på erbjuda rabatt om man tecknar även djurförsäkring hos dem. Men glöm inte FORL för det är en dyr sjukdom att underhålla utan försäkring!

   Svara

  SJÄLVKLART(hoppas jag) försäkrar man sitt djur. Tyvärr när det kommer till småhundar som Alexandras, eller min egna chihuahua, så ingår inte just tänderna i försäkringen(beroende på orsaken till varför dom behöver dras) pga att det är nästan är självklart att de tillslut kommer att behöva dras ut. Drog ut nästan alla på min lilla för någon månad sen för närmare 20.000kr, det är helt GALET.
  Jag uppfattar det som att du skriver som att Alexandra inte har försäkrat Chloe, det är väl självklart att hon har?!

  Svara

  Som många redan har sagt angående tänder.

  Vi har försäkring på vår dvärgpudel, men ändå fått betala när han fick problem med tänderna (och han fick problem oavsett vad vi gjorde för att undvika det). Tror allt gick på 25 tkr tillslut. Och alla försäkringar jag kollat upp täcker inte tandvård. Eller jo den täckte när vi fick dra ut valptand som inte ville lossa själv.

  Svara

  Har alla här missat TV4s granskning av veterinärkostnader?

  Svara

   Tydligen så är folk här väldigt naiva och tror att försäkringsbolagen och veterinärer vill vårt bäst och inte tjäna pengar

   Svara

   Har du missat kritiken den granskningen har fått?

   Svara

   ”Granskning”…. Det är en ensidig och osaklig skildring. Har fått massor av kritik från folk insatta i branschen

   Svara

    Folk som är rädda om sina pengar.

    Svara

     Nej jag menar enskilda veterinärer som inte fått komma till tals öht, som påtalar alla bristerna i reportaget. ”Som är rädda om sina pengar” lol. Vi har en ingångslön på 31-32 tusen (efter 5,5 års studier å närmare en halv mille i studieskulder) och en i princip stillastående löneutveckling oavsett vad priserna ligger på. Så nej, skulle väl ej påstå att vi har så mkt pengar att vara rädda om

     Svara

  Alexandra har försäkring men tandvård täcks inte av den….

  Svara

   precis, få försäkringar som inkluderar tänderna och gör de detta så är ersättningen typ max 5000 kr per år.

   Svara

  Du måste pudla, hon har ju försäkring.

  Svara

  Jag antar att du insett efter kommentarer att denna vård inte täcks av försäkring samt att det finns ett stort problem i hur priserna gått upp och annat shady senaste åren.

  Men jag känner bara att du även missar en väsentlig poäng; livssituationer kan förändras. Man kan ha stabil inkomst när man skaffade djuret men vem FAN kan veta hur ens liv kommer se ut i ca 15 år framöver? Helt omöjligt att förutspå om det kommer finnas pengar till försäkring och veterinärvård under hela den perioden. Anser du då att man ska avliva eller försöka ge bort sitt husdjur då? Jävligt humant.

  Svara

  Självklart ska man ha sitt djur försäkrat men frågan är faktiskt inte riktigt så enkel. Media har uppmärksammat det här också, det händer mer och mer ofta att djurkliniker tar ut hutlösa priser vilket får försäkringsbolagen att reagera. Nästa steg är förstås att premierna höjs så du kommer ju inte undan problemet bara för att du har en försäkring. Det här är något som tagit fart på senare tid och det är inte länge sedan media hade flera reportage om det. Så jo, den fria prissättningen för djurkliniker är ett stor problem precis som personen påpekade och jag skulle tro att det snart kommer en reglering. Kanske kan fenomenet ha att göra med pandemin, faktiskt, antingen så att klinikerna får färre jobb och höjer sina priser eller helt tvärtom, när till exempel försäljningen av hundar ökat markant i dessa hemmajobbartider och man får dollartecken i ögonen.

  Svara

  Hon har försäkring! Kanske en ursäkt är på sin plats?

  Svara

  Rätt drygt och okunnigt inlägg. Tandvård ingår oftast inte i försäkringarna så man kan således inte försäkra mot det.
  Det går idag heller inte få EN ENDA försäkring utan rörlig del. Lägsta är ju generellt 15% rörligt. Det tickar fort iväg och blir riktigt dyrt.

  Svara

  Fast även fast man har djuret försäkrat så drar kostnaden iväg iallafall… Jag hade min första katt försäkrad. Han blev sjuk och vi var flera vändor till veterinären och jaa kostnaden trots försäkring landade på runt 10 000. Jag betalade det men han blev inte bra och sista vändan upptäckte dom katt leukemi och han skulle behöva få en transfusion och mycket mer. Per natt berättade veterinären att detta går på runt 100 000kr per natt och de är inte ens säkert då att han ens klarar natten.
  Me de beskedet så tyckte vi i familjen samt att veterinären rekommenderade avlivning för att skulle slippa lida just för att han nästan redan var död i det läget.

  Svara

  hört talas om att dra ut tänder inte ingår i försäkringen??

  Svara

  Läsvärt inlägg om veterinärer. Man bör ha sitt djur försäkrat ja.. Men det är svinigt vad de tar betalt! Och ingen reagerar på priserna? Hur kan de få sätta vilja priser de vill? En behandling kan det skilja flera tusen på beroende på vilken veterinär det är. Sjukt!

  Läs inlägget. Silverbjälke har så rätt.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2681504998767594&id=100007243608323

  Svara

  Fast jag kan nog tycka att prissättningen är sjuk oavsett.
  Detta är ju några år sen men när min hund fick misstänkt magomvridning så kostade det först 20:-/min att ringa till veterinären eftersom klockan var över ett visst klockslag.
  Sen var det 2000:- i inträde när vi väl kom dit. Då hade magomvridningen släppt och han mådde bättre men för säkerhets skull valde vi att köra en koll på honom.
  Det röntgades och sen fick han sova över. Övernattningen kostade ca 3000:- vilket är ett redigt hotellrum.
  Totalt gick det på 15.000:- och då var det ju inget fel på hunden. Min självrisk gick då på 5000:-.
  Vi gick alltså därifrån helt utan behandling eller medicin.
  Så oavsett om du inte åker på hela summan så är prissättningen ändå helt sjuk.

  Svara

   Såklart du får betala en akutavgift (eller inträde som du kallar det), ni kom ju dit akut. Och är det kvällstid/nattetid kostar det förstås mer. Personalen vill väl ha mer betalt för att jobba kväll/natt?
   Ni valde att göra en koll. Tvingades inte. Så ni röntgade. Skulle det vara gratis? Och sen 3000:- för stationärvård. Du skrivet ”ett redigt hotellrum”. Med skillnaden dock att man inte har konstant övervakning av utbildad personal och kanske dropp (?) på hotell.
   Helt utan behandling är ju alltså inte sant, hunden undersöktes av veterinär och sköterska, röntgades i dyr maskin, fick övernatta i en ren bur med övervakning av utbildad sköterska och veterinär och fick troligtvis även dropp, mat och vatten.
   Förstår att det suger att betala så mycket pengar men det var väl ändå tur att hunden inte behövde opereras för magomvridning och detta då hade kostat från 40 000:-?

   Svara

  Det här var onödigt skammande. T.ex. tandutdragning vid icke akuta tillfällen (t.ex efter olycka) ingår inte i försäkringen, och på klinik ÄR det svindyrt. Hur bra försäkring man än skaffar så ingår inte precis allt. Dessutom är det fortfarande en självrisk som ska betalas vid veterinärbesök. Fick betala 12000 i självrisk när min hund blev ormbiten t.ex. Dessutom kan det ju hända saker som gör att man inte har sparade pengar precis när något händer djuret, så att man istället ”väljer” att avliva. Typ en pandemi med uppsägningar och fördröjd a-kassa som nu. 🙃 Är helt med Alexandra här, det är sinnessjukt att veterinärkliniker får ha fri prissättning! Ponnymamman gjorde en granskning på främst Evidensia för några år sedan som är väldigt intressant om man vill läsa mer om det.

  Svara

  Blir på riktigt irriterad när jag läser det här inlägget. Visst, man ska inte skaffa djur eller barn om man inte har råd. Men man ska inte behöva vara rik för att ha något av det i min mening. Med djur liksom med barn kommer det oväntade kostnader som inte går att förutspå. För många människor betyder ett djur minst lika mycket som ett barn. Det är därför bissart, som vissa kommenterar, att avliva eller ”skjuta av” djuret för en sådan kostnad. Jag kan tänka mig att ni skulle bli upprörda om jag sa samma sak om ert barn? Jag tycker att det är helt rätt att man ska ha en försäkring för djur och barn. Men det finns ju alltid delar som en försäkring inte täcker. Därför är den fria prissättningen helt orimlig i min mening. Jag är helt med på marknadsekonomins för- och nackdelar, men herregud vad många familjemedlemmar som fått sätta livet till på grund av den.

  Svara

  Men veterinärer tenderar att öka priserna när dom ser att djuret är försäkrat. Även om man har en försäkring får man betala sjuka summor. Sen vet jag inte om Alexandra någonstans säger att hon inte har hunden försäkrad? Känns lite orimligt att skriva ett sånt anklagande inlägg bara genom att anta att hon inte har försäkring.

  Svara

   Alltså NEJ blir så otroligt irriterad av såna här påståenden. Att vi medvetet ÖKAR och försöker maxa priset för att djuret är försäkrat? Det är helt tvärtom. Om vi får reda på att djuret är oförsäkrat försöker vi diskutera fram ett billigare men mindre optimalt (viktigt! mindre optimalt!!! Inte enligt riktlinjerna!!!) alternativ för att iaf kunna ge djuret en chans. Vi brinner för djur och är alltid på djurens sida. Blir så ledsen av att läsa sånt här strunt

   Svara

  Jag hade en bekant en gång i världen, en sjukpensionär i 30-årsåldern. Hon hade flera djur, b. la två hundar. Inget av djuren var försäkrat. Hon hade haft en tredje hund men den fick avlivas då den hade krävt nån ”jättedyr” medicin som hon inte hade råd med. Medicinen kostade 300 kr/månad… De pengarna hade hon haft om hon dragit ner på sitt godis-chips-mysätande och slutat hoarda alla onödiga grejer på loppisar.

  Svara

  Tror inte man kan försäkra chihuahuors tänder tyvärr.

  Svara

  Woo… what a privileged, judgemental, uninformed and cruel post…

  Svara

   Inte alls. Om man inte har råd att ha djur och bekosta allt de behöver så ska man inte ha djur. Simple as that.

   Svara

    Since when insurances cover everything at the vet?
    Some prices are ridiculously high.
    Also… Shit happens and life changes, people loose their job, separate. Should we put the animal to sleep or to a shelter if that happens?!

    Svara

    Saken är att det inte är simple as that att förutspå hur stora kostnaderna kommer att vara om ett antal år eftersom prisbilden förändras på ett ganska oförutsägbart vis.

    Svara

  Dagen före nyårsafton 2016 gick min älskade Pavey, 4 år, ut genom kattluckan, som vanligt.
  Men… han kom aldrig hem något mer…

  Jag betalar försäkringen än, 4 år senare.
  Jag vågar inte avsluta den, För tänk om han kommer tillbaks.
  Säg att han kommer hem igen, skadad, och jag inte har försäkring och inte har råd just då att låta åtgärda eventuella skador och tvingas ta bort honom istället!! Fyyfan, det skulle jag inte kunna leva med.
  Hoppet finns, hoppet lever.
  Kom hem älskade Kenny Pavey!

  Svara

  Måste erkänna att jag blir lite provocerad av det här inlägget , jag tror nog Alexandra har både försäkring och råd att betala. Sen förstår jag inte hur man kan lita sig blint på en försäkring ? Jag har tre katter, alla med högsta försäkring. För en månad sen blev den ena sjuk, självklart på en helg 🤯 så vi fick åka till strömsholms djursjukhus där dom tog blodprov och UL för 40,000 🥲 efter försäkring blev det 8,000 kvar , fortfarande ganska mycket pengar när vi inte ens fick nån vidare hjälp eller vägledning.. Så jag tycker det är helt rätt att man ifrågasätter veterinärens priser (även om jag förstår att det är dyrare på helger eller övrig ob)

  Svara

  Fast det stämmer ju inte alls? Att bara för att djuret är försäkrat så är kostnaden en icke-fråga? Veterinärvård ÄR dyrt, sinnessjukt dyrt till och med, även med försäkring. Att du struntar i att ha djur har blivit en klassfråga kändes väldigt underligt tycker jag. För det handlar inte heller bara om att försäkra sitt djur, du ska även ha råd med försäkringen i sig. För min hund kostar den nästan en tusenlapp i månaden och det är verkligen ingen garanti för att du kommer speciellt smärtfritt undan vid ett veterinärbesök. Jag tycker också att djur bör vara försäkrade, men det ändrar inte på det faktum att veterinärpriserna totalt har spårat ur.

  Svara

  Hej Camilla
  Första gången jag någonsin kommenterar här. Brukar gå in för jag tycker du skriver bra saker och ifrågasätter. Just den här gången blev jag lite fundersam, inte till att ha en försäkring på sitt djur det borde det vara lag på det enligt min mening. Utan snarare din text gällande att om man har en försäkring så är vetrinärskostnader en ickefråga. Riktigt så fungerar det inte. Ett försäkringsbolag ersätter självklart inte alla skadekostnader hos ett djur. Att ta bort tandsten och dra tänder som är oerhört vanligt på små hundar (lika Alexandras) så finns det INGET försäkringsbolag som ersätter den kostnaden utan det är något man får betala själv. Dvs den typen av kostnad är exkluderad i en djurförsäkring, precis som du har undantag i vanliga liv, olycksfall och livförsäkringar. Jag reserverar mig för att jag kan ha missuppfattat din text men kritiken som du lyfter i samband med Alexandras text är inte rättvis och lite slarvig. Så denna gången blev jag faktiskt besviken över att du agerat fort och inte tagit reda på mer information. Det jag skrivit ovan berör inte delen gällande prissättning inom vetrinärvården, den är ett annat problem, det är bland annat därför som försäkringspremierna bara blir dyrare och dyrare. Jag har som du säkert kan se aldrig kommenterat här innan men denna gången tyckte jag din text var slarvigt skriven och det var lite synd. Men i övrigt så tackar jag för allt jobb du gör med bloggen!

  Svara

   Hej! Håller med dig helt! Blev illa berörd av det snäva spår som Camilla har i detta inlägg. Jag har heller aldrig kommenterat här… Men kände att det var på tiden med anledning av detta.

   För någon veckan sedan råkade vår hund ut för en olycka (han fick en ordentlig smäll på nosen som orsakade ett sår i läppen och han blev ordentligt omtöcknad i flera timmar efteråt). Efter någon vecka svullnade hans nos upp efter att han tuggade på ett paket som han skulle öppna. Vi fick söka akut för att han till och med började få svårt att andas. Han har troligtvis en rotspetsabcess som, enligt min bedömning, borde ha uppstått från den olycka han råkade ut för. Han har inte särskilt mycket tandsten och vi sköter hans munhygien. Trots detta vägrar Agria ersätta oss eftersom de gör bedömningen att de inte kan utesluta paradontit… Detta säger de alltså innan dess att veterinären har hunnit göra den sista undersökningen med röntgen och operation. Inte ens veterinären kan svara på vad hans symptom beror på, mer än att de har sagt att han bara har lite tandsten. Känner mig så lurad! Trots ovan bakgrund så dömer försäkringsbolaget att försäkringen inte täcker detta. Beroende på hur många tänder som skadades i smällen så kommer vi behöva dra ut alla tänder som nu sitter löst/har fått inflammation i sig. Förhoppningsvis stannar det där och inte är något annat. Vi räknar med att totalt behöva betala 30 000 ut egen ficka pga detta… Nej, pengar är inte en ickefråga även om man har försäkring. Och även om olyckor uppstår.

   Svara

  Håller med i sak, men det var väl kanske bara nån vecka sedan som media skrev om hur veterinärer dessutom höjer priset ytterligare när ett försäkringsbolag kommer in i bilden.

  Svara

  Tyvärr är samhället orättvist och det går inte att tänka i sånna orimliga banor. Utvecklingen går framåt och har gjort i snabb fart de sista 40 åren. Teknik utvecklas snabbt och vi får bättre resurser till bland Annat sjukvård med all utrustning som blir mer och mer moderniserad och som då kostar. Vi behöver också all den teknik för att göra ett så bra jobb som möjlig , den kunskap, personal och utbildning för att komma framåt och lyckas göra alla de ingrepp man inte kunde göra på (i det här fallet med diskussionen) djuren för 40 år sedan. Vad tror man en kirurg skulle ta för varje operation om vi inte betalade skatt och hade det skyddsnätet vi har? Ganska mycket med tanke på de år av studier, studielån och kunskap som krävs, tid de lägger ner och de ansvar de har och de resurser de kräver för att utföra sitt arbete plus onormala arbetstider där de inte direkt kan jobba 8-17 mån-fre. Men en veterinär med en 5 årig utbildning ska ta halva priset på vad ingrepp kostar? Vi är så bortskämda med vår nästan gratis mänskliga sjukvård offentlig sektor i Sverige i jämförelse med vad vården egentligen kostar, och också kostar i andra länder. Även alla skyddsnät som vi har i Sverige med alla bidrag. Ingen vill betala mer skatt av lönen men allt ska ändå täckas så att ingenting kostar, syftar på tandläkarvård, sjukvård, kommunal trafik, veterinärer som brukar vara sådant folk önskar var gratis utan att betala. Allt utvecklas. Det är många utanför Stockholms gränser som verkligen behöver bil för att kunna ta sig fram i livet, till jobbet men det är ingen självklarhet då alla inte har råd med bil och bensin. Utvecklingen går framåt och priser ökar speciellt i en digital utveckling. i bilar är dyrare i dagens läge som inte krånglar. Och som man sagt innan hur tufft det än är måste man mätta munnen efter matsäcken. Har man inte råd med försäkring, bil och bensin ja då kan man inte köpa något hur mycket man än behöver det, har man inte råd med djur som pensionär så är det de hårda läget. Löner och pensioner ökar inte lika snabbt i värde som resterande samhälle hur mycket vi än önskar det och vill förändra att pensionen är högre till en värdig nivå. Men situationen ser ut som den gör. Vilket gör det mer kostsamt med tiden att äga saker. Ver man inte om att saker kostar och kan ha högt värde ja då ska man inte köpa det. Och köper inte resonemanget att djur är som barn. Du kan inte jämföra en hamster/ katter som husdjur med att bli gravid och föda ditt egna barn med samma dna. Alla vill inte gå igenom/ behöv göra en abort. Där finns det ganska mycket hjälp att få Sveriges samhälle och skyddsnät för låginkomsttagande föräldrar som kanske är ensamstående ofrivilligt som kan ske. Vilket är en för stor ynnest att vi har så mycket bidrag och hjälpmedel. men över det hela har man inte råd så har man inte råd. Det är den bistra sanningen. Och vi kan inte betala mer skatt för orimliga saker som inte berör alla i detta land i slutändan.

  Svara

  Försäkring ersätter dock inte tandåtgärder, utom tex tandfrakturer. Och åtgärda tänder på en hund eller katt kan kosta allt från 10 000-25 000 kr beroende på hur illa det är.

  Svara

  Okej så de alternativ jag ser är följande:

  1. Inför ett pristak inom veterinärvård. Detta innebär dock att vi skulle behöva sätta ett pristak även på leverantörer av läkemedel, utrustning etc. Samt begränsa veterinärvårdens möjlighet till service och anställningar. Och dessutom skulle vi särbehandla veterinärerna på ett sätt vi inte begränsar andra företag. Vi har ju inte ett pristak på fingervantar direkt.
  2. Subventionera. Det vill säga – skattebetalarna pröjsar över en viss summa. Jag vet inte hur många som är sugna på att betala mer varje månad för att finansiera någon annans beslut att skaffa husdjur. Det ger ju inte direkt tillbaka till samhället. Så att säga.
  3. Försäkra din pälskling (eller hårlösa älskling)

  Svara

   Det där var en bristfällig analys om jag någonsin sett en.

   Svara

  Jag har en chihuahua i lika storlek som Chloe, jag betalde 10000kr nyss jag med för samma ingrep och jag har bästa försäkringarna till henne. Tänderna går inte på försäkring , spelar ingen roll vilken försäkring man har , så är det! Så att skriva ” här talas om försäkring” är inte så himla smart..

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.