Alexander Rask fälls för grovt förtal och olaga integritetsintrång

Äntligen börjar saker som sker på nätet, och framförallt på sociala medier, få konsekvenser.
Sindy Niklasson och Kevin Shilligford fälldes för en dryg vecka sen för ett flertal åtalspunkter – läs mer här – och nu är det Alexander Rasks tur att stå till svars för saker han sagt och gjort på Youtube.
Han fälldes nämligen i onsdags för grovt förtal och olaga integritetsintrång och ska betala skadestånd, till 6 olika målsägande, på sammanlagt 85 000 kr, varav 15 000 kr solidariskt tillsammans med sin medåtalade som jag valt att censurera pga att hen inte är en offentlig person.

I domen går att läsa att Alexander Rask, enligt frivården, är i behov av att kunna styra sina impulser, att få lärdom i att kunna tänka efter innan han agerar samt bli medveten om dess konsekvenser. Därför anser de att skyddstillsyn kan vara en lämplig påföljd för den tidigare ostraffade Rask.

Det är på sina Youtubekanaler som Alexander Rask begått sina brott.
Han har, med hjälp av den medåtalade, talat nedvärderande om de målsägande personerna, vid upprepade tillfällen. Han har utmålat personer med psykisk ohälsa som ytterst klandervärda och har spridit felaktigheter om personerna som påverkat dem ytterst negativt.
Av respekt för dem så kommer jag inte närmare gå in på vad Alexander dömts för att ha delat om dem på sitt Youtubekonto.

På sin primära kanal har Alexander Rask i skrivande stund 147 000 st prenumeranter.

Huruvida domen kommer överklagas till hovrätten eller inte har inte framkommit än.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Var väl på tiden. Denna Rask verkar ju för övrigt helt tappad.

  Svara

   Trodde det va ett skämt att kommentarer om JT togs bort men nu såg jag ju det med egna ögon…
   Vadå är det frågan om? Varför ska vi gotta oss i andra influensers misstag och dumheter om inte ALLA ska lyftas fram?

   Svara

    Det undrar jag också. Vi ska hacka My och Booken bitar men JT som verkligen gör andra illa? Nej nej.

    Svara

     Är ju mer mobbing än grävande journalistik.

     Svara

    Jag har förklarat det flera gånger, och det är av respekt för de anhöriga som jag raderar dessa kommentarer och inte kommer skriva något inlägg om det.

    Svara

     Alla andra anhöriga då…?

     Svara

     Men varför denna respekt för bara vissa anhöriga? Du tror inte att anhöriga till ovan nämnda också behöver respekt?

     Svara

     Så bra Camilla, du utvecklas hela tiden! Om fem år kommer du vara grymmaste grävjournalisten (& nej, jag är INTE ironisk om nån undrar).

     Svara

      Haha, okej detta var faktiskt kul.

      Svara

     Menar du respekt för de anhöriga som är utsatta för JTs förtal eller de anhöriga som står på JTs sida?

     Svara

  Jag är inte för cancel-culture – men när en influencer använder sin kanal för att hänga ut privatpersoner och åker dit för det så förstår jag inte att youtube inte fimpar deras kanal. Eller jag förstår det – de vill ha kvar intäkterna från 140k tittare, men jag tror plattformarna skulle må bra av att låta den här typen av hädnelser ge (för influencern) riktiga konsekvenser. Sen får de väl starta upp en ny kanal, de får fortfarande pumpa ut samarbeten whatever, men kanalen borde vara rökt för de kan uppenbart inte hantera den.

  Svara

   Har flaggat många av hans klipp

   Svara

  Hoppas Jockiboi åker dit för att ha förtalat Joz också. Det var mycket värre och fick mycket större spridning än detta. Finns värre saker Rask har gjort också. Bland annat gjorde han tolv filmer om en förståndshandikappad man.

  Svara

   Ja, helt sjukt att han ens var tvungen att reagera på den stackars människan. Hatet han måste ha fått eller antalet människor som driver med honom utan att han förstår det

   Svara

   Vad handlade hela den grejen om?

   Svara

   Hoppas Joz åker dit för köra bil onykter.

   Svara

    Hoppas Joz åker dit för ALLT han gjort och som rätteligen tagits upp på yt. Han är vidrig och läskig.

    Svara

   Vad var det som hände med Joz och Jockiboi? Och hur förhöll det sig egentligen?

   Svara

    Du kan börja här https://youtu.be/FBr2LQL0w0s
    När du sett alla avsnitt tror jag du har en klarare bild av cirkusen.

    Svara

     En otroligt ensidig bild dock. Med det sagt, Joz är ett svin, precis som Joakim Lundell.

     Svara

      Ensidig? Förklara gärna.

      För jag tycker att många personer fått komma till tals. Joz själv är inte direkt villig att sätta sig ner och prata och presentera motbevis.
      Men det är klart, det är svårt att motbevisa sex i garderob, knarka på arbetsplatsen och när man kör bil. Utpressning. Alla lögner. Misshandel och kontroll av ex-flickvän. Osv.

      Men förklara gärna hur det skulle bli mindre ”ensidigt”.

      Svara

       Som sagt tvivlar jag inte på att Joz betett sig klandervärt och i vissa fall även brottsligt, men dokumentären ÄR jättevinklad och det sänker trovärdigheten tyvärr. För det mesta intervjuas folk från samma ringhörna och Anjo ställer ofta ledande samt noll kritiska frågor. Den här dokumentären är definitionen av ensidig.

       Svara

        Ledande frågor håller jag med om, men han är inte journalist så han vet förmodligen inte vikten av att inte ställa ledande frågor.
        I övrigt så vet jag inte vem han skulle bjuda in för att få en version från bägge sidor. Joz försöker ju mer låtsas som att han håller på att samla ihop en trupp till försvar. Men ingen verkar vilja ställa upp.

        Svara

      Ensidig? Förklara gärna.

      För jag tycker att många personer fått komma till tals. Joz själv är inte direkt villig att sätta sig ner och prata och presentera motbevis.
      Men det är klart, det är svårt att motbevisa sex i garderob, knarka på arbetsplatsen och när man kör bil. Utpressning. Alla lögner. Misshandel och kontroll av ex-flickvän. Osv.

      Men förklara gärna hur det skulle bli mindre ”ensidigt”.

      Svara

   Hur ska han kunna åka dit? Då måste Joz först göra en anmälan och sen ska polisen rota i hans liv för att kunna få ihop en fu och då kommer Joz olagligheter upp till ytan och vips så sitter Joz i skiten. Igen.

   Svara

    Nej joz kommer inte hamna i skiten eftersom polisen inte kan bevisa all skit som joz påstås har gjort. Så Joz kan absolut anmäla jocke för förtal och kommer troligen vinna, problemet är nog att joz inte har råd att anmäla för förtal då det kostar pengar

    Svara

  Alexander Patrask

  Svara

  Kallar man sig själv för bajsbaronen (tror jag iaf) så har då jag personligen inte mer hopp än att det kan sluta såhär igen.

  Svara

  ”Han har, med hjälp av den medåtalade, talat nedvärderande om de målsägande personerna, vid upprepade tillfällen. Han har utmålat personer med psykisk ohälsa som ytterst klandervärda och har spridit felaktigheter om personerna som påverkat dem ytterst negativt.”

  Låter som Bloggbevakning.

  Svara

   Ja.. men här är det så härligt högt i tak ju.

   Svara

   Ja alltså vart går egentligen gränsen mellan typ yttrandefrihet och förtal?

   Svara

    Ett vanligt missförstånd är att yttrandefrihet är att jag får säga vad jag vill om vem jag vill, till vem som helst.

    ”Yttrandefrihet regleras ofta i ländernas grundlagar och handlar om förhållandet mellan staten och individen, inte om förhållandet mellan individer.”
    -Wikipedia

    Svara

  Aldrig hört talas om olaga integritetsintrång, vad innebär det?

  Svara

   Första träffen på Google (sjf.se):

   Vad är brottet olaga integritetsintrång?

   Olaga integritetsintrång innebär att en person sprider en bild på en annan person. Det behöver inte vara en bild utan det kan även vara andra uppgifter. Det avgörande är om bilden eller uppgiften är integritetskänslig. Det kan till exempel handla om uppgifter om personens sexualliv eller hälsotillstånd. Det räcker dock inte att bilderna sprids. Det krävs också att personen som sprider bilden vill skada personen på bilden. Den typ av handlingar som bestämmelsen är tänkt att träffa är till exempel så kallad hämndporr.

   Svara

  Vem hängde han ut i detta fallet?
  Han har gjort mer än rätt , de människor han pratat om. Fast svenska poliser är upptagna med sånna brott men våldtäckt och mord bryr de sig inte om.

  Svara

   En granne till sin mamma.

   Svara

  Nu kapar jag inlägget här av ren ilska…

  Så krogar och restauranger har hittat ett ”kryphål”, det finns Dvs ingen lag som hindrar från att återöppna restaurangen eller krogen efter Kl 22:30.

  Försvaret -”våra anställda blir hemlösa” (förlorad inkomst leder till hemlöshet)

  Nej.. asså nej… jag blir så obotligt arg på detta. En normal funtad människa som inte levt under en sten under 2020 borde ha vidtagit någon åtgärd i sitt liv under pandemin eftersom det inte finns garantier. Jag är soc-kärring och kommer troligtvis inte bli av med jobbet men vi har gått på sparlågor här hemma ändå, FÖR MAN VET ALDRIG.

  – gå med i a-kassa, alternativt alfa-kassa
  – PLANAERA ERA UTGIFTER, existensminimum på socialen är 4 160 kr efter alla räkningar är betalda. Där ingår (i utgifter alltså, inte i vad som ska rymmas i 4 160kr) hyra, el, hemförsäkring, fackavgift, läkarvård, läkemedel, resor till och från jobbet. Börja lev snålt om ni riskerar att bli av med jobbet!
  – vänd er till ett socialkontor… och ja, har man haft en normal lön i 3 månader bakåt som man spenderat oaktsamt genom att t.ex, handla inredning, äta dyrt, dricka dyrt. Ja då får man kanske troligtvis ett avslag med hänvisning till att man varit oaktsam, MEN SÖK ÄNDÅ och sök igen OCH TA REDA PÅ VAD NI BEHÖVER GÖRA FÖR ATT HA RÄTT TILL FÖRSÖRJNINGSSTÖD.

  GÅ FAN INTE UT PÅ KROGEN UNDER EN JÄVLA PANDEMI OCH TRO ATT NI HJÄLPER NÅGON FRÅN HEMLÖSHET. Vafan är de för fel på folk… människor dör. Och vi måste få supa?! Vi måste få leva normalt?! Vi måste förhindra hemlösheten i ett land där de är lag på att ingen behöver stå utan tak över huvudet. Och börjar någon diskutera svensk hemlöshet och fattigdom med mig alltså då får vi ringa Malou och ta ett avsnitt där för nej, svensk hemlöshet och fattigdom är inte något som sker över en natt.

  OCH LÄMNA INTE ERA HEM OM HYRESVÄRDEN HOTAR MED AVHYSNING PGA EN OBETALD HYRA. Ingen annan än kronofogden kan avhysa er om ni har ett giltigt kontrakt. Missar ni en hyra så tala direkt med er hyresvärd. Man ska inte bli avhyst efter en missad hyra och visst man kanske inte vill behöva genomgå en sån här process med sin hyresvärd men till och med de är att göra Sverige en större jävla tjänst än att gå på krogen efter 22:30..

  Och till dig som jobbar inom denna bransch, och övriga branscher som tagit stryk av pandemin. Jag beklagar verkligen, men rätt svar är inte att låta saker va och rätt svar är inte att ifrågasätta bestämmelser. Vi måste kunna lita på vår regering och riksdag, folket har röstat fram dom och vi måste kunna lita på att vårt land inte vill oss ont. Och jo, vår familj har också drabbats då min man är egenföretagare.

  Vi alla måste göra detta tillsammans inte var och en på sitt sätt.

  Svara

   Hört talas om Öppet Spår?

   Svara

   Lugna ner dig för fan. Det är enkelt för dig att säga, du sitter tryggt på ditt jobb. Men en guldstjärna(!) till dig som ändå lever snålt – bara för att. 🙄

   Svara

   Men om väldigt många plötsligt tvingas leva på a-kassa eller socialen, så kommer välfärden urholkas väldigt fort!
   ”Vi har råd, ingen blir hemlös” funkar bara tills pengarna tar slut. Men sen då?

   Jag säger nu inte att vi inte ska vara försiktiga, men 6500 döda är faktiskt ganska lite om man jämför med många andra sjukdomar som är ”vardagsmat”. Vi måste hitta en balans, där vi både skyddar folk men också ser till att jobben finns kvar!

   Svara

   Snackar du om. Nej, krogarna kan inte starta om 22.30 och sälja alkohol. Däremot kan de starta om 22.30 och sälja mat + alkoholfri dryck. Sluta sprid falsk information.

   Svara

   Nyordet covidiot fick just ett ansikte i form av Stella Esbjörnsson, Toby Johnsson och Lineh Kadhodaei:

   https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fullt-med-folk-ute-trots-alkoholstopp/

   Svara

   Va fan du fick ett helt eget inlägg om covid här häromdagen att härja under. Då var detta redan känt.

   Gå å va okontrollerat arg någon annanstans.
   Här är covidfritt!

   Svara

   För att vara ”soc-kärring” är du ganska arrogant.
   Krogar kommer pga detta gå i konturs och långa kommer förlora sina jobb.
   Alla har inte rätt till stöd och kriminalitet plus psykisk ohälsa kommer öka.

   Stör mig lite på vissa som jobbar med sånna frågor är så sjukt trångsynta.
   Skulle alla sluta jobba och gå på bidrag så skulle samhället kollapsa, men det vet du säkert, du som är soc-kärring? 🙂

   Svara

    Det finns liksom steg man som företagare kan ta INNAN man sätter sitt företag i konkurs. Det är så klart lite jobbigt och kräver mer jobb av en själv som näringsidkare men om man brinner så jävla hårt för sin arbetsplats och din personal så lägger man väl den tiden kan jag tycka.

    Svara

     Vet du hur många företagare/restauranger som redan gått i konkurs?

     Det är enormt många tyvärr! Så många förlorade arbetstillfällen som inte kommer tillbaka i första taget.

     Svara

      En av dem som gråter ut i både massmedia och sociala medier(en krögare i Gbg) lever då rakt inte något fattigt liv själv, men det passar bra att grina och få sympatier.

      Svara

   Ta det på öppet spår ikväll.

   Svara

    Eller din privata Facebook. Eller tyck det tyst på din kammare. Du har fel och ingen bryr sig.

    Svara

   Men herregud – ta ett skutt ner från den där jättehöga hästen du sitter på och inse att alla har inte ett så otroligt privilegerat liv som du har…

   Svara

   Har du ingen skam i kroppen. Ska folk behöva vänta på att kronofogden ska vräka dem.

   Skäms på dig!!

   Svara

   Helt jävla sjukt att du tror att folk hellre skulle flytta runt på olika härbärgen medan deras barn blir familjehemsplacerade (för alla har ju rätt till tak över huvudet men ingen har rätt till ett hem) än att några gamlingar på ett vårdhem stryker med. Jag sättet självfallet mig själv och min familj först. Enkelt att säga att andra ska offra sig när man själv sitter lugnt i båten.

   Svara

    Men wow är du på riktigt

    Svara

     Absolut, alla människor är inte lika mycket värda för mig personligen. Jag har ett ansvar för att värna om mig och mina barn i första hand, om valet står mellan oss och andra okända människor är valet enkelt.

     Svara

      Jag väljer att alla gamla i hela Sverige får leva, framför att du och dina barn får göra det. Ni är inte piss värda.

      Svara

       Nej inte för dig, precis som att främmande åldringar inte är värda något för dig. Det är ju så vi funkar, därför kommer jag inte välja hemlöshet för att rädda någon gammal tant i Örkelljunga.

       Svara

    Fy fan vad vidrigt att du hellre ser ”att några gamlingar på ett vårdhem stryker med” än att ha lite rörig bostadssituation ett tag. Vilken vidrig syn på äldre människor du har. SKÄMS!

    Svara

     Rörig bostadssituation. Ett hån mot alla hemlösa.

     Svara

   Du får det att låta som att alla som hamnar i den situationen får skylla sig själva… vet du hur svårt det är att få jobb just nu? Och bara för att man är med i A-kassa är man inte garanterad ersättning, det kommer vissa krav. Soc har dessutom blivit benhårda, så det är inte lätt alls att få stöd idag heller… just saying…

   Svara

   Jaja om de här människorna blir allvarligt sjuka i covid så är ju hemlöshet ett sekundärt huvudbry ändå. De kanske inte överlever

   Svara

  Nu måste Rask sälja många videohälsningar för att kunna betala skadeståndet

  Svara

   Och ha live på Youtube enkom för swish inkomst.

   Svara

   Han har dock tagit paus från son youtube kanal under resten av 2020, och ska enligt honom själv vara tillbaka först 2021. Vet ej om det är för att han inte vill få kommentarer om din dom, eller om det kanske är ett steg i hans ”rehabilitering”, eller liknande.

   Svara

  Tycker förtal ska avskaffas som brott. Tycker inte det är lämpligt att domstolarna ska sitta och ödsla tid på sånt här skit.

  Svara

   Säg det efter att du själv blivit drabbad av förtal, det förstår människor liv och det är viktigt att dem får upprättning

   Svara

  gå in på YT kolla reupload videos

  Svara

  Han har ju dock blivit trakasserad av ”offert” gång på gång, hon kommer till deras hus på natten och ska ha sprit, hon har hotat att hon ska göra illa hans barn, hon delar ett Flashback konto med flera personer där deras sysselsättning är att begå förtal mot Alexander, hans fru hans barn och hans mamma. Skillnaden är att rask inte anmälde henne.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.