Paula Rosas om barn på sociala medier

Efter Expressens artikel och Jacob Liebermanns inlägg i frågan så har flera influencers skrivit inlägg om hur de själva ser på sättet de exponerar sina barn på sociala medier.
Paula Rosas är en av dem, och hennes inlägg är lååååångt och jag har bara valt ut två delar ur det till det här inlägget.
Du hittar hela hennes inlägg HÄR om du vill läsa det i sin helhet innan du kommenterar.

Jag förstår att för dom som är privatpersoner och inte lägger upp bilder på barnen på IG överhuvudtaget så känns det ändå som att barnen exponeras onödigt mycket. Och jag kan också tänka mig att jag har en något ”störd” bild av vad som är mycket exponering och inte men för mig tror jag också det handlar mycket om att jag själv upplever mig vara en väldigt privat person privat. Jag är ingen kändis som blir stannad på gatan eller har fan-konton utan jag är ute med ungarna i parken, åker och storhandlar, står och fryser vid sidan av fotbollsplanen och åker till återvinningen med barnen för att fördriva tid en långsam helg. Jag upplever inte något ståhej kring mig när jag ute och jag har aldrig upplevt något ståhej kring barnen ute.
[…]

Jag tycker inte det här är en lätt fråga och inte något som bara kan bockas av med ”så gjorde vi då så då fortsätter vi” utan det kräver en ständig avvägning. Det kräver också att jag och Hugo som medföräldrar ser saken på samma sätt och är överens. Jag upplever att i mina kanaler och mitt liv syns barnen mindre och mindre även om jag vet att vissa av er tänker att ni vet allt och ser allt. Jag försöker använda det allmänna i föräldraskapet och göra så det känns personligt. Jag älskar jobbet jag har och det möjligheter det ger mig men för mig kommer jobbet alltid vara sekundärt och något jag kan bortprioritera om det inte lirar med barnen. I första hand är jag flickornas mamma och deras bästa går alltid först för mig. // Paula Rosas

Vad tycker ni om det Paula skriver?
Jag skulle tro att det är fler människor än hon tror, som känner igen hennes och Hugos barn när de är ute, men att det än så länge inte visat sig på ett sätt som de märker av.
Kanske blir igenkännandet inte lika enkelt eller påtagligt om man bara publicerar foton, jämfört med Margaux som publicerar mängder med videos på sin son. En video ger ju en tydligare och flerdimensionell bild av en person än en vanlig stillbild, men det är ju inga nyheter.

182 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nog finns det en viktig poäng i inlägget. Hon beskriver det allmänna i föräldraskapet, till skillnad från de (Margaux) som visar det särskilda med just hennes barn. Om Paula gör rätt? Vet inte, men det är himla mycket bättre än exempelvis Margaux.

  Svara

   Fast vad gör det för skillnad? Allmänt föräldraskap eller inte- barnen exponeras ju i alla fall.

   Svara

    För mig är skillnaden att om man skriver enbart om föräldraskap allmänt så kan inte läsare ha koll på allt möjligt om barnet. Det är enligt mig mer integritetskränkande att skriva om när barnet slutade med blöja eller hur den är son person än att skriva om hur det är att vara förälder. Än värre när det visas videos på när barnet slutar med blöja.

    Jag följer inte Paula, utan baserat det bara på detta inlägg.

    Svara

     Följer inte heller Paula men har extremt svårt att tro det går att beskriva sitt föräldraskap utan att dra in barnen? Om det var möjligt, varför exponerar hon dem- det hade ju gått precis lika bra diskutera sitt ”allmänna föräldraskap” utan att illustrera det hela med bilder på ungarna.

     Svara

      Jo, det tror jag det går. Man kan t.ex. resonera kring hur man sätter gränser online för barn utan att prata konkret om sitt eget barn. Man kan prata om vad man tycker är viktigt som förälder (att ge barn en vettig inställning till kost, vistas i naturen, ha fokus på hur man behandlar andra eller vad det nu kan vara) utan att dra in sina egna barn i det. Men de allra flesta influencers som säger att de bara vill prata om föräldraskap gör det ju dock inte på detta sätt, de drar in sina egna barn i det i både text och bild.

      Svara

     Att skriva om hur det är att vara förälder kan man absolut göra, det tror jag ingen motsätter sig emot. Det är när man blandar in sina barn i det det blir väldigt fel. Man kan skriva om hur det är att vara förälder utan att lägga ut vare sig bilder eller information om sina egan barn.

     Svara

    skillnaden är ju att barnen inte blir igenkända eller att de i alla fall inte märker att de är igenkända. En stor del av kritiken mot Margaux var ju just att folk kommer fram till henne och Arnold. Skulle Paula och hennes barn börja bli igenkända på det sättet kanske Paula skulle sluta lägga ut bilder. Att barnen syns på sociala medier kanske i sig inte är varken bra eller dåligt, det beror väl på vilka konsekvenser det får och hur de påverkas.

    Svara

     Håller inte alls med. Poängen är barnens integritet, har de godkänt, medvetna om potentiella effekter för all framtid, att de exponeras på internet- inte vad effekterna faktiskt blir, du kan ha tur & du kan ha djävulsk otur.

     Svara

     Jag hade ett litet öppet konto på Insta, som plötsligt fick fler och fler följare. Det tog INTE lång tid innan folk kände igen mitt barn på typ museum och kom fram. Kändes sjukt obehagligt när jag själv intalade mig att knappt någon ser . Så slutade direkt att ha med barnens ansikten. Tror därför absolut att många känner igen Paulas barn!!

     Svara

    Har iofs inte någon koll på Paula men jag tycker att absolut man behöver försöka se att det finns gradskillnader och att dessa gör stor skillnad för barnet i fråga. Den exponeringen som görs att Arnold innebär ju att han är huvudattraktion och många av Margarux följare följer enbart pga honom. Lite som det var med Penny Schulman förut (?). Visst kan man säga att all exponering är fel, men det är en himla skillnad på att varit med i en blöjreklam vid ett par tillfällen och att få hela sin barndom dokumenterad som dokusåpa till storpublik.

    Svara

     De här ”gradskillnaderna” är ju bara ursäkter från föräldrar som inte förstår att deras barn har rätt till sina egna personer.

     Svara

  Men helt ärligt, hon har 83000 följare så hon är ingen jättestor profil. Hur många av dessa är riktiga följare och hur många är köpta? Och hur många av de riktiga följare bor i Stockholm? Med det sagt så är det ändå en stor följarskara och hon jag tycker hon exponerar barnen på tok för mkt, både i bild och text.

  Svara

  Hur alla dessa föräldrar SJÄLVA vänder och vrider på frågan så kvarstår faktum att det är ett barn som är i STOR beroendeställning till dem som de exponeras av.

  Barnet kan inte ta ställning till frågan för det är ett- barn!!

  Svara

   Exakt, och när dom väl är stora nog att ta ställning är ju skadan redan skedd. Spelar liksom ingen roll om barnen får välja att vara med eller inte när dom blir äldre, dom har ju fortfarande ”tvingats” medverka när dom var små.

   Svara

   Exakt. Detta är vad det handlar om.

   Svara

   Exakt. Kunde inte skrivit det bättre själv. Förstår inte varför man vill göra så mot sina barn. Bara för pengar.

   Svara

  Jag själv tycker det är helt normalt att barnen är med om man delar med sig av sitt liv online. Inte hela världen så länge inget privat om barnet delas eller man kritiserar barnet. Men när det istället blir så att man delar med sig av barnets liv och man själv är den som är med, då tycker jag det gått lite för långt om det inte är barnet som tagit initiativet och det görs i samråd med någon utomstående som kan skydda barnet om det behövs. Penny och Arnold är väl de två barnen där fokus har blivit på barnet i sig och det är skapat av den vuxna och inte barnet själv.

  Svara

   Varför är det helt normalt? Det är ju rätt sjukt egentligen. Varför tar man sig rätten att sätta sin egen vilja över barnens integritet? Vill man dela med sig av en bild till nära går ju det att göra utan att lägga ut barnen online på sina sociala medier.

   Svara

    Fast man gör ju saker mot barnens vilja precis hela tiden som förälder. Hela uppfostran styrs ju av föräldern.

    Svara

     Det är skillnad på hur du uppfostrar ditt barn och att du låter alla andra se ditt barn. Alla vi är produkter av våra föräldrar och deras uppfostran, sedan tillkommer förskola, sedan skola och vänner. Det har alla vi gemensamt.

     Vissa blir sedan exponerade för hela internet i varje potträning, mardröm och besök hos bvc. Det har man inte gemensamt med alla, det gör en till en kändis och ett samtalsämne och en googleträff i åratal.

     Där har du skillnaden.

     Svara

      Jo, Jo. Och det är såklart heltokigt

      Men även att lägga ut en bild en gång på sin egen privata Instagram som vanlig dödlig gör man ju tekniskt sett utan barnets samtycke.

      Svara

     Absolut, men det gör du ju i syfte av just som du skriver – uppfostran. Du försöker forma den till att bli en vettig människa och du framförallt har ett ansavar för att barns hälsa och välmående ses till. Därav måste man ibland (eller ofta beroende på) göra saker som barn inte vill. Men att exponera barn bidrar ju absolut ingenting till vare sig dess uppfostran eller hälsa och välmående.

     Svara

   Ett barn kan inte själv bestämma vad som är lämpligt. Det är därför barnet har föräldrar.

   Du hör sällan (eller aldrig) följande:
   ”Nä men Pelle 5 år fick själv välja om han ville pröva att dricka sprit och jag stöttar såklart honom i hans val”

   Svara

  Du kommer inte skriva om LD va trots att så många kommenterat om det?

  Svara

   Vad har folk kommenterat? Gick tillbaka i två inlägg och såg inget.

   Svara

    Jag har sett någon kommentar i något inlägg om att hon umgås med vänner och inte använder munskydd.

    Svara

     Hon träffar nytt folk varje dag och sover över, åker kommunalt, har middagar, restaurangbesök och släktbesök. Varje dag nya stories. Hon säger ”jag tänker inte isolera mig” och försvarar sig med att hon inte åker till något jobb och att hon hade barnen hemma från skolan en period.

     Svara

      Men vem bryr sig

      Svara

       Folk som har empati med människor i riskgrupp och har en hjärna att tänka med.

       Svara

      Jösses, låter som hon har tillfrisknat rejält från alla sina psykiska funktionsnedsättningar. Kul för henne men lite otajmat att gå loss socialt just nu. Men om hon inte har social fobi och ångest och allt vad det är längre så kanske hon kan börja arbeta igen?

      Svara

       Hon arbetar med konst och poddar redan!

       Svara

        Ja oj vad hon arbetar. Podden kommer tillbaka någon gång… hon köper akvareller och kladdar med barnen när Fanny med fru hälsar på.

        Svara

       Nej det går ju inte! Att jobba är ju ansträngande och ställer krav på henne. Lättare att bara måla lite tavlor och hänga med kompisar. Hon har blivit så sjukt annorlunda sen hon började hänga med Fayme…

       Svara

        Det är inte Fayme. Det är att maken blev rik när han och bröderna sålde Avalanche. 30 miljoner på banken gör skillnad.

        Svara

        men varför bryr ni er så himla mycket här på bloggen om folk jobbar eller ej? De flesta av er som kommenterar här inne känns som överklass eliter som ser ner på folk konstant.

        Svara

         Kanske därför att LD propagerar för att kvinnor ska bo i kvinnokollektiv, lämna sina män osv medan hon är hemmafru och har en man som är så rik att hon kan ”jobba” med en podd som hon aldrig orkar spela in och prints som hon orkar skicka flera månader efter att folk beställt…

         Svara

          Ja men då förstår jag att folk uttrycker sig så som de gör om henne. inte elakt dock men att man ifrågasätter henne. Hon känns som en hycklare ju.

          Svara

       Jag har exakt likadana problem som henne med ångest och panikattacker. Men jag har dock agorafobi typ som jag kan kontrollera ibland. Tror ej hon har det för att för henne är det lätt att åka överallt och dessutom verkar hon inte heller behöva medicin.
       Men så som folk skriver om henne på denna blogg är ganska vidrigt tycker jag, väldigt elaka ord som att hon är parasit och patetisk osv bara för att hon ej jobbar. Det finns flera av oss här i Sverige som inte heller kan jobba pga ångestattacker osv.

       Svara

       har man psykisk ohälsa så är det egentligen ganska viktigt att åka överallt (inte just nu dock pga corona) Men generellt sett så ska man försöka hålla ett socialt liv med familj eller vänner. Man ska inte isolera sig i sitt hem när man har ångest och depression. Man blir värre då. För mig är det så att sitter jag hemma i 1 hel vecka så kan jag känna av min agorafobi starkt.
       Så på ett sätt är det väl bra att hon kan åka och så men väldigt skumt att hon gör sånt under corona.

       Svara

        LD har aldrig isolerat sig, hon lever ju i storfamilj med Fayme + familj och hon har sin bror med fru inneboende.

        Svara

      Och enligt hennes bästa vän så har LD och hennes familj haft Covid.

      Svara

       Då ska man ha påvisade antikroppar, annars kan vi alla säga att vi har haft covid.

       Svara

       Bästa vän, ehm fast nu med graviditeten verkar ju LD dissa Fayme totalt. Fayme kan ju inte festa och röka längre. Så mycket var den vänskapen värd?

       Svara

    Igår

    Svara

  OT: Bella flög hem från Dubai idag. Hennes lyxliv verkar inte upprätthållas – hon flög ekonomi.

  Svara

   🥳

   Svara

   Är inte hennes gubbe jätterik?

   Svara

    Det går att vara rik även om man flyger economy. Det är inte de stora inkomsterna som gör en rik, utan de små utgifterna 😉

    Svara

     Som Kamprad sa! 🥳 och min pappa alltid påmint oss om

     Svara

     Små utgifter gör en inte rik, utan stora utgifter gör en fattig.

     Svara

     plus det är sjukt stor prisskillnad. första klass kan kosta tio gånger så mycket och det är inte värt om inte resan är jättemånga timmar.

     Svara

      Dubai är ju ändå 6 timmar, lite värt ändå tycker jag.

      Svara

      Ja, första klass är svinigt dyrt (tänk 100k för långa flighter) men business är mer runt 3-4 gånger pengarna, inte tio. Så om en vanlig biljett kostar runt 3-4k (rätt normalt pris på en mediumlång resa på 6h till Dubai) så är business runt 9-16k. Inte astronomiskt, men klart mer pengar än många vill betala (men de flesta skulle kunna om de sparade några månader).

      Svara

    Rik men snål? 🤷🏼‍♀️

    Svara

     De flesta rika människor är i viss mån snåla. Ju mer man har desto mer har man också att förlora, om du förstår vad jag menar.

     Svara

    Hans familj verkar ha pengar, känns dock inte som han är direkt rik

    Svara

   Handlade inte om huruvida nån är rik eller inte. Ville bara förmedla att hon inte lever det lyxliv hon målat upp tidigare. Det är inte alls speciellt dyrt med business på Dubai-flighten så det är egentligen en icke-fråga, men la in det som kommentar eftersom det garanterat är en image-fråga för henne ☺️

   Svara

    Nej alla har ju olika saker de prioriterar, bara för att man har mycket pengar behöver man ju inte alltid välja fet dyraste alternativet. Men för Bella verkar det alltid ha varit väldigt viktigt att flyga med stil och att det ska visas upp för alla, så
    mycket som möjligt. Så jag blev faktiskt lite förvånad att hon nu flyger ekonomi. Men kanske fanns det inga andra alternativ tillgängliga.

    Svara

     Eller så va det inte värt att betala extra om man inte kan skryta om det.

     Svara

      Så märkligt att folk är upprörda och klagar om hon flyger lyxigt, och när hon inte gör det så klagas det också. Låt henne vara!
      Intressant också att det skrevs en kommentar kl 15:12 och den besvarades jättesnabbt kl 15:12

      Svara

      Så ÄR det.

      Svara

     Fanns massor alternativ. Det var platser ledigt bredvid oss bland annat i business

     Svara

    Business och privata getter 🐐 är enbart intressanta om man kan visa upp det till resten av världen. Annars kan det vara!

    Svara

     Fast det är ju så gööööött att flyga business om man flyger typ Emirates 🤩. SAS kan ju kvitta och loungen på Arlanda är ju pinsamt dålig. Men i Dubai sparas det inte på krutet.

     Svara

      SAS har rätt bra business på long haul med sin nya kabin. Men min favorit är Qatar business/first eller Swiss First ☺️

      Svara

   Hur vet du det? Finns det belägg för det du skriver?

   Svara

    Hur jag vet? Jag såg dom gå förbi business och bak i ekonomi. Svar nej, jag har inga bildbevis. Så galen är jag inte 😂

    Svara

   Hon har undvikit att skriva något om det än så länge. Undrar om det kommer någon kommentar angående resan? Troligen inte.

   Svara

  Nu har dom satt Molly i paddel också? Måste deras ungar börja i alla möjliga aktiviteter under denna pandemi? Måste de ha konstanta sporter att utföra hela tiden? Det är ju enbart en anledning för dom båda att följa med o också spela. Tycker det är respektlöst att Hugo o Paula hela tiden ska komma undan med aktiviteter o utflykter konstant? Kan dom ibte bara chilla hemma och utomhus som övriga människor? Måste man hänga på lekland o restauranger helgen innan jul. O deras konstanta resor förra året. Hugo är väl värst egentligen med sina jobbresor och golfresor.

  Svara

   Måste man bry sig då?

   Svara

    Ja?

    Svara

    Japp. Paula är så dryg. Bad mig dra åt helvete när jag påpekade deras resande trots pandemin. De bryr sig inte ett skit.

    Svara

  Just i det här fallet tycker jag ändå BB är ett föredöme. Nog för att hon visat lite profil på ungarna och blurrat deras ansikten men jag hade aldrig känt igen hennes ungar om de gick med sin förskoleklass. Om hon kan bör ju även de andra influenserna kunna göra liknande.

  Svara

   Om det inte är så att hela din målgrupp är barn. Då krävs det ju oerhört mycket jobb för att få andra följare.
   Det finns ju liksom en anledning till varför 9 åriga Ryan Kaji är en av den rikaste youtubern.
   Barn följer inte vuxna, barn följer barn.

   Svara

   Håller med, BB gör rätt mycket bra hon inte kreddas för.

   Svara

    ”Mycket” är väl att ta i…

    Svara

     Tycker faktiskt inte det! Kanske för att hon var tonårsbloggare men hon är ovanligt medveten om det här med barn & integritet, verkar också som att hon drar gränsen vid kroppshets.

     Svara

    Väldigt många gör väldigt mycket de inte kreddas för.
    Antagligen för att det är roligare och har mer ”underhållningsvärde” att fokusera på det negativa där vi kan förfasas över hur dåliga människor vissa är för att själva kunna känna oss som snäppet bättre medmänniskor.

    Svara

     Sedan är det väl också så att det bör anses normalt att göra vissa saker, som tex skydda sina barn osv, det som är normalt och folkvett kanske inte brukar hyllas utan ses som självklart.

     Medan att gå långt åt andra hållet, tex inte låta sitt barn ha någon integritet, bör anmärkas på för att det ses som onormalt dåligt.

     Även om många flunsor gör det, anses det kanske av ”vanliga” som ett avvikande, negativt beteende som bör uppmärksammas just för att inte normalisera det.

     Folk raljerar över att pappor får applåder för att de tar hand om sina egna barn, detta är ju snarlikt, varför ska flunsor få applåder för att de beter sig normalt o med vanligt folkvett?

     Svara

   Det kan ju vara så att hon och Odd har överenskommelse om att inte visa ansikten på barnen, kanske t.o.m. ett juridiskt sådant.

   Skulle tro att Odd tar sådana saker snäppet mer på allvar…

   Svara

   Fast det hade nog varit svårt för henne att komma undan med hela ”jag är hotad och stalkad och behöver livvakt” och samtidigt exponera barnen.

   Svara

  En skillnad mellan Paula och Margaux är ju att barn följer Margaux (och de vuxna som följer visar deras barn videos med Arnold) och vuxna följer Paula.

  Svara

   Vad gör det för skillnad för barnens integritet menar du?

   Svara

    Inget med integriteten, det jag syftade på är att barn pekar och vill ta selfie och säga hej till ’kändis-Arnold’ i större utsträckning än någon vuxen går fram till Paula med barn och vill ta foton etc.

    Svara

    Sen vill jag även flika in att jag är emot exponering av barn på sociala medier, det finns ingen bild på mina två barn nånstans online. Jag tycker varken Paula eller Margaux tar hänsyn till barnens integritet, men Margaux är snäppet värre enligt mig.

    Svara

     Det är sant, influencers med mycket barnföljare verkar ju ha extra mycket problem med dörrknackningar och liknande.

     Svara

  Jag kan inte förhålla mig till vad hon skriver (då jag inte vill blanda mig i andra människors föräldraskap), men sättet hon skriver på (grammatiskt) gör ont i mina ögon.

  Svara

   Är föräldraskap något heligt som inte får beröras i diskussioner?

   Svara

    Nej, men har inte barn själv och anser att varje föräldrar själv får ta ansvar för vad de visar eller inte.

    Svara

   Grammatiskt sätt är inte din text heller korrekt utformad.

   Svara

    … men din kommentar är?

    Svara

  Esch. Blir väldigt svajigt om man ska börja ursäkta exponering av barn med antal följare, vilka följare, foto vs video osv. Antingen respekterar vi väl barns integritet eller så gör vi det inte. Finns inga direkta skillnader mellan margaux och Paula. Sen kan man ju tycka hela fenomenet är okej eller inte.

  Svara

   +1
   Helt rätt, spelar ingen roll hur många följare man har eller om man blir stoppad på stan. Sån märklig jämförelse av Paula. Alla influencerbarn blir stora en dag och de kommer (nästan) alla hitta bilder och en massa privat info om dem på nätet. Jag kan inte tänka mig den situation som de kommer vara i om några år och hur de kommer påverkas av drt. Skrämmande.

   Svara

    Men eller hur, det är väl principen det handlar om- visar jag respekt för ett barns integritet eller inte. Inte ”jag visar inte respekt för barns integritet men det gör ju inget eftersom jag bara har 83000 följare.”

    Svara

     Ja, det känns som att det blivit så normaliserat att lägga ut bilder/text om sina barn på sociala medier att det för många verkar helt främmande att ens bara helt enkelt inte göra det alls eller i princip aldrig. Vill man dela bilden med nära och kära kan man ju skicka det i en gruppchatt, eller sätta upp ett konto enbart för dem. Den enda det gynnar att lägga ut bilder/text på sina barn är för den som lägger ut det. Handlar 100% om att den personen VILL dela med sig av det, vill visa upp barnen, vill ha en viss image osv. Att säga att ”jag delar med mig av mitt liv och mina barn är en del av livet” är ju egentligen jättekonstigt. De har ju inte medvetet kunna välja att vara med i den delningen. Alla bilder och texter väljs ut, det är ju inte som att folk streamar 24/7. Välj bilder/texter utan barnen med bara. Så enkelt. Motsätter man sig det så gör man det för att man ställer vad man själv vill över barnens integritet.

     Svara

      Just det där ”del av livet”- argumentet är jättelöjligt. Det är ju otroligt mycket som är en del av livet som de aldrig lägger upp, när de går på toa tex. Allt som läggs upp har de ju själv valt ut, och värnar man sina barns integritet är det ju jättelätt att bara inte lägga upp bilder på dem, eller ingående info om dem. Vissa flunsor (och massa normala) lyckas ju uppenbarligen med att inte lägga ut bilder på sina barn. Det är ju inte då svårt.

      Svara

     Jag kan relatera lite till Paula då jag har ungefär lika många följare, jag har 70k och hon har 80k, plus att hon har en känd man så barnen exponeras förmodligen till ännu fler. Jag blir ofta ”stoppad” på stan (om jag befinner mig i en större stad eller där jag möter många människor) eller att mina följare skriver att jag såg dig här och där men vågade inte säga hej. Så jag tror Paula tonar ner det lite.

     Svara

      Ja alltså jag kollar bara in på Paulas blogg nån gång då och då men skulle säkert känna igen barnen om jag såg dem. Eftersom foton visas gång på gång så ”lär man sig” ju känna igen folk.

      Svara

    Fast du får det ju att låta som om ungarna kommer att bli bortrövade och en dag ramla över nätet och hitta massa bilder. Det funkar inte riktigt så: De kommer inte veta något annat utan att hitta bilder på sig själva kommer att vara normalt.

    Svara

     Det tråkiga är ju att varenda framtida klasskamrat, granne och arbetskollega också hittar allt. Oavsett om dessa är goda vänner eller ovänner.

     Svara

     Poängen med personlig integritet jo är att du ska kunna göra ett val och när du gör det valet ska du vara medveten om vilka effekter ditt val kan få på gott och ont. Är du influenserunge med otur består din mammas följarskara av 80% pedofiler, har du halvotur består 80% av puckon som kommer & nyper dig i kinden & har du vardagsotur sitter 80% och skvallrar om dig för de tror att de känner dig och du har bara tappat ditt privatliv. Inget är rätt om du inte valt det själv.

     Svara

    Klart det spelar roll. Att säga att det inte spelar roll är att förringa den extrema exponering vissa barn utsätts för.

    Hade spelar en himla till för mig själv om jag blivit igenkänd på tunnelbanan eller inte.

    Svara

   Vadå svajigt? Någonstans går väl en gräns? Får man lägga ut bilder på sitt barn om man har 200 följare, man känner alla men några av dem bara väldigt ytligt. Får man lägga ut om man har 1000 följare? 50 följare? Eller du kanske anser att man inte lägger ut bilder på sina barn över huvud taget. Då är ju frågan om man får visa dem när man går på stan med dem, eller på stranden. Massor med folk som man inte känner som tittar på dem. Och skolkatalogen!

   Svara

    Personer barnen själva känner och kan godkänna. Man ska inte lägga ut personer för okända, hur svårt kan det vara?

    Det finns inställningar på facebook så att bara vissa utvalda kan se. Lägger jag upp foton på mina barn så kan de personer se som känner mina barn och till och med själva fotar dem. Alltså jättefå personer.

    På sina egna sociala medier lägger min sjuttonåriga dotter upp bilder för sina vänner som hon har valt, min femtonåriga son varken tar eller postar bilder och min tolvåring är inte intresserad av sociala medier.

    Svara

     Mmm, fast tekniskt sett kan ju inte dina omyndiga barn ge godkännande till den exponeringen heller. Så varför ägnar du dig åt den

     Som personen ovan skriver – det finns en skala, och om du lägger upp en bild en gång till 50 Pers är inte att jämställa med att lägga upp bilder dagligen till 1000 ggr fler personer.

     Svara

      50 pers? Jag pratar om min mamma, min mans syster och pappa!

      Svara

      Är ju en rätt enorm skillnad i förmåga att förstå och konsekvenstänk hos en 7-åring vs. en 17-åring. Att man låter barn skaffa sociala medier är inte så konstigt, trots att de inte är myndiga. Men vilka plattformar, hur de används och vad de lägger upp är ju något man som föräldrer fortfarande bör ha koll på och gradvis släppa kontroll på ju äldre barnet blir och själv kan förstå det bättre och konsekvenserna.

      Svara

    Skolkatalogen väljer man själv om man är med i.

    Svara

    Hur kan det här med respekt och integritet vara så svårt att förstå? Du ska respektera ett barns integritet oavsett om du har 200 följare eller 200 miljoner följare.

    Svara

  Men det handlar ju inte enbart om till hur många man exponerar barnet, utan även om att man delvis tjänar pengar på sitt barn och framförallt att man kränker barnets integritet genom att själv välja att visa barnet och/eller skriva utan att den som förstående om vad det innebär kunnat ge sitt medgivande eller ej. Det gäller oavsett om man är en privatperson med inte så många följare eller influencer storlek Paula eller influencer storlek Bianca. Jag tror att när de här första kullarna av barn kommer ha nått en äldre ålder, så kommer detta bli en debatt på riktigt och något som måste handskas med rättsligt.

  Svara

  De förstör sina barns möjligheter att själva välja. Ett barn som alla ”känner”, tänk om det barnet växer upp och vill ”skriva om” sin historia. Kanske framhålla vissa sidor eller saker om sig själv, sin personlighet, sin uppväxt. Det kommer inte att gå eftersom alla har sett förälderns version av hela uppväxten.
  Tänker också på Greta Thunberg och hennes syster. Deras diagnoser och beteenden och måendet finns i böcker och artiklar för hela världen att läsa. Om, jag säger om, någon av systrarna i framtiden vill tona ner diagnoserna och ha en låg profil finns ändå alla böcker och artiklar kvar där allt beskrivs i minsta detalj, gråtattacker och matvägran och allt.
  Hemskt!

  Svara

   Greta (syrran känner jag inte till) är dock såpass vuxen och mogen hon har något att säga till om själv. Det här med när man kan godkänna exponering i sociala medier är ju en glidande skala, en del 16 åringar klarar av det, andra inte.

   Svara

    Fast Greta var bara 15 år när hela grejen med boken och filmen startade (den första boken gavs ut samtidigt som hon började skolstrejka och filminspelningen började samma dag som strejken), och systern är två år yngre, hon var alltså bara 13 när boken gavs ut.

    Svara

     Åter, det är en glidande skala (när är du såpass mogen du kan ta ställning till exponering & vilken typ av exponering på internet). Medan det är rätt enkelt inse en sju åring inte kan fatta det beslutet under några omständigheter finns ingen klar gräns för en tonåring, det kommer att bero på.

     Svara

      Två tonåringar, 13 och 15, med flera diagnoser var, hade jag varit deras mor hade jag föredragit att inte skriva böcker och ge intervjuer om mina barns psykiska mående. Jag tycker 13 och 15 är extremt känsliga åldrar och man kan fortfarande förändras väldigt mycket och ångra väldigt mycket.

      Svara

       Fast nu är ju inte du deras mor. Deras mor kanske känner dem bättre än vad du gör och kan ta ett mer informerat beslut?

       Svara

        Jag är mor till tre och skulle inte fatta sådana beslut åt dem oavsett hur väl jag känner dem IDAG. Imorgon kan de ha ändrat sig och då är det för sent.

        Svara

         Jag håller med dig, jag hade inte heller gjort så. Men med såpass vuxna barn är det inte lika enkelt som med småungar, hur pass medvetna de är och hur involverade de var i mammans beslut vet inte vi.

         Svara

    Greta är 18 år nu. Hon var 16 när hon började.

    Svara

  Vad som är ”okej” och inte är i slutändan bara de exponerade barnen som kan tycka något om. Och hur det faktiskt kommer slå tillbaka med dem kan ju bara framtiden utvisa..

  Personligen tycker jag att paula håller det på en mycket vettigare nivå än margaux. Får Arnold någonsin leva utan en kamera närvarande?
  Finns filmer då han sover och sitter på pottan, och det som något är djupt kränkande (ett uttjatat ord)

  Tycker också att bilder blir mindre uttblottande än videoformat där man hör rösten, ser kroppsspråk och känslor..

  Svara

  OT, men hunden till höger skulle nog behöva gå ner några kilo.🙈

  Svara

   Du glömde sätta ut triggervarning!!!!!!!!!1

   Svara

   Nä, vet du vad. Tyckte det var okej att kommentera att hunden kanske borde äta lite mindre hundgodis, men att gå på influencers familjemedlemmar… Varför?

   Riktigt onödigt och du vet att sånt rör upp mycket känslor. Fick du känna dig lite bättre än någon annan en stund? Var det skönt? Du vet att må bra känslor går att hitta på annat håll. Tips: prova!

   Svara

    Det är ju sånt som händer tyvärr när barn exponeras av sina föräldrar.. De utsätts för massa kommentarer, både negativa som positiva. Sånt får man ju va beredd på om man nu vill exponera de på det viset som Paula gör.

    Svara

   Fy fan vad smaklöst att ens insinuera det du gör

   Svara

    Vad insinueras?

    Svara

     Att du är trög.

     Svara

      Det visste jag redan och behöver inte insinueras. Tack ändå

      Svara

   Det var det första jag tänkte på när jag såg bilden. ”Dom ska faktiskt se ut så!!!!!!!!” Neheeeejdu. 🙈

   Svara

  Graaf har tagit bort alla kommentarer utom en på sitt senare inlägg. De var inte otrevliga utan läsare som bad henne förklara hur hon kunde göra denna resa. Och varför hon inte står för att det inte handlade om att skriva boken och att hon hade kompisar med sig/umgicks med.

  Svara

  För mig handlar det primärt om att barnen inte harnågot val.

  Svara

  Paula har ju skrivit om hur barnens potträning går, om hur de trivs i skolan, barnens intressen, personligheter, bråk osv.
  Noll respekt för deras integritet.

  Svara

  Jag vet tack vare sociala medier vart barnen går i skola/förskola och vart mormorn arbetar. Då har jag inte letat aktivt. De är bara inte speciellt hemliga. Barnen går att känna igen. Områden går att känna igen på bilder/beskrivningar.
  Vet även vart Elaine Ekswärds barn går i skolan.

  Svara

  Här är en ganska så intressant artikel som jag läste för någon dag sedan angående just ”sharenting”… https://www.glamourmagazine.co.uk/article/child-privacy-social-media-risks

  Svara

  Paula är skenhelig och skriver långa texter för att verka seriös.
  Hon är så rädd och mått dåligt över pandemin (som hon inte brytt sig om alls egentligen) sen var dem ändå utomlands, restauranger, kompishäng, tränade i grupp, och för två veckor sen var de på kokpunkten i Västerås som hon lägligt nog uteblivit… För då kan hon inte gråta över pandemin.
  Paula är lika go som Margaux när det gäller exponering, man kan skriva om föräldraroll på ett allmänt sätt.

  Svara

   Paula skriver att hon kunde hanterat det bättre.
   Ja. Om hon lyssnat och hållit sig uppdaterad.
   Hon påstår att hon följer FHM nu. Men åker iväg ändå till Västerås.
   Aktiviteter stängs ned. Men då börjar man med paddel för det är inte nedstängt ännu.

   Leta inte kryphål. Sa regeringen. Hon är väldigt duktig hitta kryphål. Och dra på sig en offerkofta.

   Svara

  Min dotter som är 8 vill inte att jag skickar bilder av henne till mormor ens utan att fråga först. Hon är en egen individ och har rätt till sin integritet. Nu är hon så stor att hon kan uttala att hon inte vill att jag delar bilder av henne utan samtycke men det kan ju inte en 2 åring ge, men tvååringen växer upp. Alla borde nog utgå från att man inte ska dela bilder till främlingar på barn som inte kan godkänna det. Spontant. Privata konton är väl en sak.
  Min känsla är att nya generationer som växer upp kommer bli mer privata och inte vilja leva i offentligheten med öppna konton.
  Har extremt svårt för influensers som exponerar sina barn för profit. Ser inte hur det kan vara knappt ens lagligt, har inte barnkonventionen blivit lag?

  Svara

   Exakt! Mina barn är äldre och jag frågar inte ens, jag vet att de inte vill ha sina bilder på mina (privata profiler) sociala medier. Ibland godkänner de att jag skickat bilder på oss på whatsapp eller Messenger till släkt och vänner utomlands.

   Svara

    Nej jag är inte heller jätteglad när folk lägger ut bilder på mig utan att fråga. Jag begriper inte riktigt hur man kan tro att det ska vara annorlunda för barn? Och don’t get me started på folk som lägger ut bilder på sina sjuka och eller sovande barn. Smäll på käften borde dom ha.

    Svara

     Sorgligt men bra exempel på det är JaneMarina. Horribelt hur hon exponerar sitt sjuka barn.

     Svara

      Å andra sidan har JaneMarina lyckats samla in runt 1 miljon till cancerfonden

      Svara

       Genom att sälja ut sitt egna barn ja.

       Svara

       En miljon till cancerforskningen… det gör dom av med på en förmiddag. Så inte värt att sälja ut sina barn för fickpengar.

       Svara

   Barnkonventionen som lag gäller offentlig verksamhet, som domstolar och så. Inte privatpersoner.

   Svara

    Ja jag uttryckte mig nog fel. Men säg i en vårdnadstvist borde det ju ligga ena parten i fatet om denne har exponerat sitt barn för egen vinning. Eftersom barn enligt konventionen har rätt till integritet och privatliv.

    Svara

     Då måste man nog kunna påvisa att barnet verkligen har farit illa av det, annars kommer inte rätten lägga någon vikt vid det. Det är ju (tyvärr) inte olagligt för vårdnadshavare att exponera sina barn online och inte heller att profitera på dem så då kan man knappast inte lägga dem det till last i en vårdnadstvist.

     Svara

      Tack för ett bra svar!! 👍🏼

      Svara

      Det kan man visst. Rätten har att utgå ifrån barnets bästa, sällan innefattar det att agera kassako till sin influencermorsa.

      Svara

       Jag tror också man skulle kunna dra det argumentet i rätten, inte kassako men brist på respekt för privatliv och integritet. Som kommentatorn skriver hjälper det nog till om man kan påvisa negativa effekter som t ex att klasskompisarna skvallrar eller mobbas.

       Svara

   jag lägger bilder på min dotter på insta. alltså jag har typ 100 följare bara. hon är bara 15 månader. men när hon blir äldre och kan säga till får hon själv bestämma. varför inte nu då? jo, för att en 8-årings liv ÄR mycket mer privat än en 15-månaders. alla småbarn är typ likadana. skiter, skriker, sover, äter och leker. 8-åringar har en mer utvecklad personlighet och självmedvetenhet. jag tänker att någonstans där det inte längre är oproblematiskt för ett barn att vara naken på stranden, där någonstans börjar man värna integriteten mer.

   nu lägger jag ut bilder och lite info om vad vi gjort på dagen. men jag delar ju inte med mig av videos eller detaljerade beskrivningar när hon är jätteledsen.

   Svara

    Men varför måste du lägga upp bilder på henne? För att du så gärna vill? För det är ju vad det handlar om i slutändan. Det är ju inget din dotter vill. Det gynnar inte henne på något sätt, det är inget hon behöver för sitt välmående, sin hälsa, sin utveckling, sina relationer eller någonting. Det är ju 100% för att DU vill det. Ditt argument om att det inte skadar henne nu är ju totalt relativt och godtyckligt. Paula tycker ju likadant. Tror Margaux, Kenza m.fl. skulle använda liknande argument.

    Menar inte detta på ett attackerande sätt, tycker bara att sociala medier och att exponera sina barn på sociala medier har blivit så normaliserat att vi liksom knappt reflekterar över varför vi gör det eller vems vilja det är vi sätter i centrum. Ni tror inte det skadar era barn, men varför ens ta risken? Varför kränka deras integritet i onödan för att ni tror att det inte är någon fara när exponeringen inte är något de behöver överhuvudtaget?

    Svara

    100 följare som du inte känner som ser ditt barn tycker jag är mycket. Jag förstår nog inte riktigt poängen med att visa upp sitt barn för främlingar. Och ja varför chansa? Var drar du gränsen, 1000 främlingar? Hur hade du känt om dessa 100 personer kommit förbi när du stod med ditt barn utanför ditt hus och kollat på ditt barn. Men nu är det via en skärm och då blir det helt oproblematiskt plötsligt. Nä jag tycker inte att barn och öppna konton på sociala medier funkar. Du äger inte ditt barn fast han är liten, det spelar liksom ingen roll att han inte bryr sig.

    Svara

     Sorry det var en flicka skrev du ju.

     Svara

  Det enda jag läser är jag, jag, jag i henne text. Man måste ju i denna fråga släppa jaget och fokusera på hur barnet kan eventuellt må. Reagerade på att hon inte en enda gång nämner hur hur hennes barn eventuellt kan uppleva det utan bara hur hon upplever att vara offentlig

  Svara

  När det här kommer på tal tänker jag alltid på en bloggare, minns inte vem men tror hon var norsk och jag tror du skrev om det här Camilla. Hon hade mer allmänna bilder, typ inredning och så hade hon lagt ut en bild på sina barn. Och sen kollat upp hur många som sparat ner bilderna. Det var betydligt fler som sparat bilderna på barnen än de andra bilderna. Och visst kunde det vara så att läsare gillade kläderna och sparat för inspiration. Det andra alternativet ger en rysningar… Undrar hur tex Paula ställer sig till sånt? Räcker med att EN person sparar bilder på mina barn av fel anledning för att jag ska välja att avstå. Varför ens ta risken?

  Svara

   Creepy 😱

   Svara

  Nån som sett Annicas dryga post på insta? Om att hon inte vill jobba när hon har barn etc. Man ba ja om du får barn med din partner som tjänar flera miljoner…….

  Svara

   Haha, såg det också! Lite roligt är det även att ett av hennes sista blogginlägg handlade om att hon inte ville bli någon hemmafru utan skulle ha en nanny istället 😉
   https://annicaenglund.se/2020/01/28/jag-har-aldrig-velat-bli-nagon-hemma-fru/

   Svara

    ”Jag betalar hellre en städerska och nanny när det behövs så att jag kan fokusera på mitt jobb.”

    Svara

   Hon skriver det enbart för att kunna promota hennes NuSkin-livsstil i kommentarerna… så jääävla less på dessa pyramidspel!!!

   Svara

  Apropå Margaux så lyssnade jag på Jacobs podd när Margaux var gäst förra året.. intressant avsnitt!

  Svara

   Kan du sammanfatta lite? Vad pratade de om?

   Svara

  Har du helt rätt i. Tar hon bort barnen från sina sociala medier så tappar hon samarbeten och saker att skriva om. Inkomst tappas. Vad ska hon skriva om då? Vad hon lagat för mat? Dagens träning?
  Hur hon skitit i covid-19 just denna dag?
  Dagens haul?

  Otroligt mycket Jag i ett inlägg om hennes barn.

  Svara

  Jag följde en mamma som skrev om sina tvillingar. Hon var ingen kändis utan bara en lokal bloggare. Efter några år mötte jag henne och barnen på öppna förskolan och då insåg jag att jag visste så otroligt mycket om dom medans dom inte visste vem jag var över huvud taget. Detta är kanske 7-8 år sedan och jag har sedan dess inte följt någon som skriver om sina barn. Jag skämdes på något vis och kan fortfarande känna skam över att ha varit del i något barns liv så där på avstånd.

  Svara

   Ja exakt så känner jag! Genom jobbet kom jag i kontakt med en ”kändisfamilj” som fläkt ut barnen i alla sorters media. Jag visste detaljer om deras barn från småbarnsåldern! Och då har jag ändå aldrig följt mamman aktivt utan bara läst några artiklar, sammanfattningar och liknande. De däremot visste ju inget alls om mig. Otroligt ojämlik situation och jag var illa berörd på något sätt.

   Svara

   Ja! Jag hade en gammal bekant som ”vän” på ig och han lägger ut skitmycket om sina barn. Ganska privata grejor tycker jag. När jag sprang ihop med honom på stan skämdes jag inför hans barn. Helt sjuk känsla. Det kändes väldigt olustigt alltihop, jag visste saker om den här pojken som han inte hade en aning om att jag, en fullkomlig främling för honom, visste. Jag har nu avföljt pappan och andra personer som gör samma. Vill inte uppleva det igen.

   Svara

   Det här är inte samma sak, men min nya kärlek blev bekant med en person som bor i samma (gigantiska – tänk tusentals boende) stadsdel som oss, och så berättade han för mig att den här nya bekanta ”kände mig” eller visste vem jag var (namn och var jag bodde), han är säkert vän med en granne till mig och jag har bott flera år i samma område.

   Det var en riktigt wtf-känsla att någon jag inte känner eller har pratat med vet vem jag är och var jag bor.

   Tänk då på barnen som används i imfluencer-marketing eller som figurerar i bloggar!

   Svara

  Förstår inte vad barn har på sociala medier att göra över huvud taget faktiskt. Speciellt inte på influencerkonton med flera tusentals följare.

  Svara

  Ebba von Sydow som aldrig visat sina barn på bild säljer nu ut dem på nästan varje story, inlägg och post på Insta… Det började redan när den minsta föddes och sen började hon visa de andra två också… Hon var så himla bra när hon var journalist och ledde tv-program men nu känns hon mer och mer som desperat influenser som säljer ut sin själ för att synas och tjäna pengar. Hennes ”försvarstal” i bloggen om att hon behövde åka både till Skåne och Sälen för att varva ner känns ju bara så egoistiskt.

  Svara

   Tänk så det kan gå! Hon har ju verkligen inte behov av att gå influencer-vägen, hon har bra renommé och erfarenhet av mediajobb.

   Är det verkligen pengarna som lockar?

   Svara

   Varför hetsar hon dessutom hela tiden?
   ” Nu köööör viiii!”
   Senast så hetsas de med läsarna om måååål för 2021! 😓

   Svara

   Ja, alltså vad har hänt med Ebba? Från en seriös karriär till att vara en flunsa i mängden. Hon har ändå utbildning och bra erfarenheter till skillnad från de andra.

   Svara

    Ja vad gör Ebba?

    Svara

  Skenheliga Paula. Hon förstår väldigt bra att hon är känd och gör pengar ifall hon sätter barnen på bilder eller då de ville renovera om ena barnets rum, oij vad det skulle brunnit pengar, men hejj jag använder barnen och kontakter så är allt gratis och jag kan sälja dyrt vidare de förra möblerna osv.
  Hon är väldigt skenhelig och får alltid saker vinklat till hennes bästa. Urk. Kan inte tåla henne alls mer.

  Svara

  Helt ärligt… Vad är anledningen till att hon lägger ut bilder på barnen, när de sover (!), på sociala medier där vem som helst kan se dem❓Enligt mig är det ett rejält övertramp vad gäller barnens integritet! Och då någon påpekar detta så svarar hon med att lägga ut ännu flera sådana bilder. Moget!? Väx upp, anser jag!

  Svara

  Viktigaste frågan: någon som vet vad det är för hundar hon har? Har inte sett sådana innan 🙂

  Svara

   Det är Paulas föräldrars hundar. Inte Paulas.

   Svara

    Det är bullmastiffer.

    Svara

  Dålig ursäkt

  Svara

  Fast hon skriver ju inte att hon/barnen inte blir igenkända utan att de inte blir uppmärksammade och att folk inte kommer fram eller ropar efter barnet. Läsförståelsen här är ju skrämmande

  Svara

  En annan sida av det, som jag funderat över är, ju att barnen oftast bara är intressanta (för andra att titta på) i en viss ålder, låt oss säga upp till ca 6 år. Då tittar folk på videor och bilder för att man tycker att barnen är så söta och gulliga att följa. Sen när de blir äldre blir de plötsligt inte längre roliga eller intressanta att titta på längre. Då fasar plötsligt föräldern ut dem från sina sociala medier (exempelvis Penny som ofta var med på inspelade klipp på föräldrarnas IG tidigare, hon syns numera mer sällan) och jag undrar lite om det också kan slå på barnet? Tänk att bara vara relevant för att man anses vara liten och söt, för att sedan växa upp och inte längre anses vara lika rolig att följa.

  Jag vet inte riktigt var jag ville komma med detta, men det är något som har slagit mig, både med familjen Schulman men även Arnold, hur länge kommer han anses vara rolig? Vad händer när han inte är liten och söt längre, blir han också utfasad då?

  Svara

  Föräldrar ska skydda sina barn, i dessa fall är det barnet som ger föräldrarna ekonomiskt skydd. Extremt sorgligt, att föräldrar ger upp barnens säkerhet och barndom för att uppfylla sina egna drömmar. Dina barn väljer inte det här hur mycket dem än säger att dem skulle vilja vara med i en video, dem har inget konsekvenstänk och vill bara ha din bekräftelse och bli sedda, SORGLIGT NOG(!!!)

  Det här är så egoistiskt att jag inte vet vad jag ska ta vägen, barnen är så bortprioriterade i våra medier..

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.