Elin Kjos anklagas för att göra andra cancersjuka deprimerade av träningsprofil

Jag fick ett långt meddelande från en person i träningsbranchen idag, som satte igång en del tankar hos mig.
Jag brukar inte ta åt mig när det kommer till negativa åsikter och kommenterar, men jag känner att jag vill prata om det här ämnet, eftersom det meddelandet gjorde mig ledsen.

Kortfattat så skrev den här personen bland annat att ”sättet du tränar och lever i din sjukdom, kan göra att andra som lever med cancer blir deprimerande, eftersom de aldrig själva kan nå upp till din nivå” Att det inte blir en inspiration att se mig så stark, utan snarare något som får dem att må ännu sämre mentalt”. // Elin Kjos

Av kommentarsfältet under Elins inlägg så inser jag att jag är LÅÅÅÅNGT från ensam om att tycka att meddelandet som Elin fått från en annan person i träningsbranschen är både elakt och kränkande. 
Att anklaga Elin för att göra andra människor som lever med cancer deprimerade, för att hon fortsatt med sin aktiva livsstil, även efter hon fått sin diagnos är bland det vidrigaste jag hört på länge.
Hur fan har människan mage att formulera ett sådant meddelande, än mindre faktiskt skicka det?

Jag tycker Elin är fantastisk.
Jag inspireras av henne, trots att jag inte lever med cancer, och blir glad av att följa hennes konto, utan att för den sakens skull jämföra mig med henne eller hennes prestationer.
Om någonting så önskar jag att jag hade en gnutta mer av hennes inställning till livet och sättet hon hanterar svårigheter och gupp i vägen på.
Om man nu är en av dessa personer som den här träningsmänniskan menar mår dåligt av att se det sätt som Elin tar sig an sin sjukdom på, så får man väl sluta följa henne.
Det är inte rimligt att lägga det på Elin, att HON ska ändra SIN kamp mot den här jävliga sjukdomen för att någon eventuellt ser hennes innehåll och påverkas negativt av det, och att ens skriva det till henne är för jävligt!

Jag hoppas att personen som skickade det här meddelandet till henne ber henne om ursäkt.
Och skäms.

157 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Folk är fan inte kloka.

      Det borde va en triggervarning innan din text. Fy fan.

        ???

          Jag tror det skulle vara en egen kommentar och inte svar på någon annans.

      Det måste vara bland det absolut sjukaste jag läst ?. Snacka om att Elin är en inspiration och förebild inte bara för människor som har cancer utan ALLA som går igenom något tufft. Klarar man seriöst inte av att se nån som går igenom nåt extremt jobbigt men försöker hantera det på bästa sätt utan att bara sätta sig ner och bryta ihop borde man väl söka psykolog? Skrivaren har ju tyvärr problem med sig själv.

        Det sjukaste du läst? Här? Oh really…

          Ja om det är det sjukaste hen läst får man ju gratulera till att ha levt ett skyddat liv. Angående inlägget tycker jag att alla som ojar sig över den som skrev till henne, överdriver något enormt. Kan man verkligen inte sätta sig in i att alla inte uppskattar att någon tar på sig rollen som ansiktet utåt för någon och gör det på ett sätt inte alla gillar? För det är ju ett aktivt val att ha ett öppet konto och söka offentligheten. Man får räkna med att alla inte uppskattar det då, liksom för alla flunsor gäller att man kan inte bara förvänta dig hurrarop. Det ingår i dealen som offentlig att nå ut till så många att det garanterat kommer att finnas vissa kritiska. Och även om man inte följer kan det dyka upp inlägg och artiklar om någon och om man få är kritisk till något i en gör är det inte konstigt att påtala.

            Alltså nej & jag står för att det är bland det sjukaste jag läst utan att ha levt i skyddad verkstad. Jag har flera numera döda cancerpatienter i familjen. Vad ni som känner ”empati” med den patologiskt avundsjuka person som uttalar sig & kan relatera till uttalandet för att ”det är jobbigt med duktiga människor” inte förstår är att Elin kämpar med en dödlig sjukdom. Det är Elin som har all min empati, inte den som vill trycka ner henne.

        Men dom som har cancer blir många jättetrötta och orkar inget så visst kan det kännas för din att dom är mindre värda. Sedan detta att alltid prestera. Fast man är sjuk?! Det funkar oftast inte.

      Alltså vilket hemskt morgoninlägg. En sjuk människa klagar på en annan sjuk människa. Låt oss ta ställning!
      Nej tack.

        Den som klagade var inte sjuk i cancer själv, som jag förstår det.

          Vilket gör det hela väldigt märkligt, tycker jag ?

      Det är väl bara att AVFÖLJA!
      Ska det vara så jävla svårt!

      Excelark.se

      Men det är ju typiskt sådana här grejer som folk tycker är kritik som influencers måste tåla. Om de inte klarar av liknande kritik får de bara hitta på något annat att försörja sig på än influencing

        Fast nej. Influencer eller inte- hur sjukt missunsam eller ond måste man inte vara som människa om man talar om för en människa som hanterar en mycket svår cancerform att hon borde sluta hantera den för man tål inte att hon hanterar det fantastiskt bra? Det är inte sunt.

          De flesta kommentarerna som folk vill få som ”kritik” ÄR sjukt missunnsamma.
          Eller blir den här sortens kritik inte okej bara för att det handlar om cancer? Är det verkligen så pass långt bort den där gränsen går??

            Ja jag tycker det är värre. Elin dealar med en väldigt farlig och aggressiv cancerform. Klarar du inte hålla inne ditt behov av att få henne att må sämre då…

              Okej, så det är farlig och aggressiv cancer som är gränsen.
              Allt annat under det går under rättfärdigad kritik, fastän det ser exakt precis likadant ut.
              Lite hyckleri kan jag tycka, men det är väl bara jag

        Nej, det är det inte? De allra flesta tycker att influencers måste tåla att de kritiseras när de beter sig omoraliskt? Typ festar i pandemi, använder sin plattform för att sälja på kvinnor produkter som skadar deras kroppar, lurar av ungar sina pengar, beter eller uttalar sig rasistiskt eller sexistiskt, kör bil med sina ungar utan bälte osv. DET tycker de flesta att influenceras måste tåla att kritiseras för. Det här är det nog extremt få som tycker är rimlig kritik.

          Fast allt det där är ju egentligen rätt så godtyckligt. Det du tycker är omoraliskt tycker inte andra är omoraliskt liksom.
          Så rent krasst är precis all kritik åsikter från andra som blivit triggade, engagerade och upprörda över något specifikt.
          I det här fallet är det folk som blir triggade pga att de får prestationsångest.

    Det var nog det mest korkade jag någonsin hört talas om. Den som skrivit detta mail till Elin är missunsam och jag har svårt att tro att det verkligen är en person som jobbar med träning, hälsa och livsstil.
    En högst underlig tankegång. Som sjuk kan man falla ner i ett offertänk, det är högst normalt, men man äger sina egna känslor och framförallt, mår man dåligt av att läsa om Elin så slutar man läsa om Elin.
    Med det tankesättet ska vi sluta visa överviktiga som går ner i vikt och visar sin resa i sociala medier- för överviktiga kan känna sig som sämre och bli deprimerande.
    Vi ska sluta visa gravida och små barn, med hänsyn till barnlösa.
    Vi ska sluta visa folk i rullstol som tränar, jobbar, skaffar karriär med hänvisning till de i rullstol som inte klarar det.
    Vi ska sluta visa alla som någonsin lyckats med något.

      Jag är allergisk mot pälsdjur så de vore fan om någon har husdjur, för jag kan ju inte ha de

    Dagisnivå

    Frågan är komplex. Cancersjuka får ofta höra att de ”kämpar” mot cancer, att sjukdomen är en kamp och att om man bara är duktig och anstränger sig lite mer så har man bättre chans att överleva.

    Orkar inte skriva mer än detta, men kan på något sätt förstå texten till Elin även om det såklart är helt fel att kritisera henne.

      Mm så tänker jag också. Samhället inklusive läkare är överlag snällare mot smala och peppiga människor som tränar och ”kämpar” när de är sjuka, gentemot de som är så sjuka att de inte klarar av de.

      Men det är ju helt sant! Så det SKA läkare säga. Den mentala biten i kampen mot cancer är oerhört viktig, det kan förlänga ditt liv.

        Hur menar du att den mentala biten förlänger liv vid en cancerdiagnos? Vad mer exakt ska man göra mentalt för att leva längre? Jag undrar uppriktigt?

          Jag är inte expert på det här utan citerar en familjemedlem med cancer som är påläst. Så bästa är du pratar med läkare om du har cancer för att få bättre tips så jag inte säger nåt fel. Men det finns forskning som visar att din inställning kan ha stor positiv påverkan. Men exakt hur du ska göra eller konkreta tips vågar jag inte ge dig utan om du är drabbad så vänd dig direkt till de som har expertis för bästa hjälp ?

            Det handlar ju inte om att leva längre då, det handlar om att med en stark mental bit så blir man bättre på att leva i nuet och får en mer positiv psykisk hälsa under den begränsade tid man har kvar. Men tiden blir inte längre.

              Det kan den absolut bli! Förringa inte betydelsen av din inställning på sjukdomsförloppet! Det finns forskning på det här och den är inte konstigare än t ex att kraftig obehandlad depression eller stress förkortar ditt liv. För dig som individ kanske det inte stämmer men för en population så stämmer det.

                Enligt vilken forskning?

                Ja obehandlad depression leder oftare till självmord än behandlad. Därav kortare livslängd. Stress leder till kortare medellivslängd pga följdsjukdomar.

                  Ja men det är ju inte samma som att man kan överleva cancer om man håller sig från att bli deprimerad.

                    Självklart inte. Men du förbättrar din allmänhälsa och därigenom försvagar du inte din kapacitet att tampas med camcern.

            Okej, så att när jag dör är det bara för att jag inte varit tillräckligt positiv?! Idiot.

              Orkar inte besvara kommentarer där folk spelar dumma. Är du dum på riktigt ber jag om ursäkt.

                Det finns patienter som har fått höra att du mår så här dåligt (av din cancer) för att du inte är tillräckligt positiv. Om du inte är positiv så överlever du inte och dör du så är det ditt eget fel.
                De har alltså fått höra det från sjukvårdspersonal.

            Då kan du ju länka till den forskningen som tydligen visar det.

            Nej, det är fel. Jag är själv läkare och man har faktistk forskat på just det här med resultatet att det spelar ingen roll för själva prognosen vilken inställning patienten har. Man kan vara hur positiv som helst – är prognosen dålig så går det i regel dåligt. Är prognosen god blir det tvärtom.

            Men till detta meddelande Elin Kjos tvingats motta och som förutom att vara elakt är extremt korkat:

            Jag följer själv Elin Kjos på Instagram och förundras över hennes mentala styrka, Elin är en smart kvinna som vet att hennes sjukdom i nuläget är obotlig, hon ljuger inte för sig själv men hon gör också allt för att försöka överleva. Jag är mycket imponerad av henne.

            Vi vet att det är avgörande att vara i god fysisk form, något Elin Kjos sannerligen är. Det handlar om bland annat allmänt välbefinnande och sjukdomsprevention men också om det som är mest centralt i Elin Kjos fall – att kroppen klarar att utsättas för större påfrestningar än den annars skulle göra. Det är vad Elin Kjos strävar efter, det har hon också skrivit uttryckligen. Att då hoppa på henne för att hon till varje pris försöker få sin kropp att stå ut med de mycket tuffa behandlingar hon gått och går igenom – jag har inte ord för hur elakt och okänsligt det är. Och, som sagt, extremt obegåvat, på gränsen till infantilt.

            Som sagt följer jag Elin Kjos och varje kväll innan jag somnar går jag in på hennes Instagram för att se om det hänt något nytt. Elin Kjos deltar ju just nu i en stor studie och även om jag är ateist ber jag på något sätt ändå om att man ska nå sådana framsteg att Elin får antingen överleva eller att hon får många, fina år till.

              Det där är väl inte sant. Finns forskning som visar att äldre oftare dör efter ett mål eller en rolig/viktig högtid som jul med familjen än före. Inställningen har betydelse.

                Vad har det med tillfrisknande av cancer att göra?

                  Huruvida din inställning påverkar något som enligt alla andra objektiva kriterier är fastställt, dvs din död. Vi funkar så att hjärnan & tanken påverkar det mesta.

                    Länka till de studier som har fastslagit det då

                Det du talar om är olika stressituationer som absolut kan leda till död, särskilt hos gamla människor. Diskussionen gällde om den mentala inställningen vid svår sjukdom har någon betydelse för tillfrisknande eller överlevnad – vilket den alltså inte har. Du blandar ihop äpplen och päron och då blir det dumt.

        Det där med att man ska ”kämpa” mot cancer är sån jävla bullshit. Så om man dör så är det för att man inte har kämpat tillräckligt? Man kan vara hur stark som helst mentalt och det går åt helvete ändå. Det är läkarna som kämpar för ens skull med operationer, strålning och cellgifter så sluta bara att säga åt oss med cancer att vi ska ”kämpa”. Har man inget bättre att komma med så kan man bara hålla käften.

          Precis blir farligt att i framtiden lägga resultatet på patienten!! Stackars sjuka då .

      På vilket sätt är det ett problem om en läkare informerar dig om en sanning? De allra flesta patienter vill leva så länge som möjligt. När min pappa fick cancer sa läkaren han skulle ”kämpa, kämpa, kämpa.” Det följde med honom hela hans sjukdomstid & han levde mycket längre än vad man först trodde.

        Och min pappa ville också leva och kämpade som tusan. Det hjälper inte om man har en cancer där behandlingen inte biter.

          Självklart inte. Men det kan förlänga ditt liv med allt ifrån en vecka till flera år. Och den veckan eller de åren är betydelsefulla.

            Det problematiska är ju att man indirekt påstår att de som inte fick det där extra året inte ”kämpade” nog för det. Det finns absolut många som kämpar med allt de kan för att få extra tid utan att det hjälper. De är inte sämre kämpar, de hade en aggressivare cancer.

              Nej det stämmer såklart. Men i syfte att måna om dem kan du inte heller låtsas som att din ”fighting spirit” & hur du lever inte är viktig då det är vetenskapligt bevisat att den är det. Självklart finns alltid undantag & aggressivare former men du kan inte ge allmänna rekommendationer baserat på minoriteten.

                Vetnskapligt bevisat? För vilken cancerform? Vilket beteende har bevisats ge en ökad livslängd med hur många procent? Vad är det här för forskning du pratar om? Jag skulle gärna läsa några studier.

                Nej, nej och återigen nej – vilket jag också skrivit i en längre kommentar ovan. Vid somatiska sjukdomar hjälper antingen behandlingen som ges – då blir man frisk. Hjälper den inte blir man sjukare eller avlider. Det här har man forskat på och den intresserade kan själv googla – och då menar jag inte att man ska läsa på privata sidor utan forskningsrapporter från medicinska lärosäten.

                M v h

                Läkare

              Så man ska sluta ge råd och behandling till sjuka för att någon kan bli kränkt av det?

                Jag vet inte vad i min kommentar som får dig att tro att jag menar att man ska sluta ge behandling till sjuka.

                  Personen är uppenbarligen inte läskunnig

            Fast har du cancer kanske du inte om du är dålig vill ha dom för extra veckorna. Leva och ga ont är för jävligt.

        När jag fick cancer kämpade jag inte. Jag opererades flera gånger, under narkos. Gick på kontroller. Det var jobbigt, men liksom ingen kamp. Jag gjorde ju egentligen ingenting, det var läkarna som grejade. Jag bara gick dit. För mig var det väldigt konstigt att höra att jag var ”stark” och ”en hjälte”. Kände mig inte som en hjälte för att jag spenderade tid på operationsbordet.

          Jag opererade bort en tumör som barn (tror jag var under ett år). Fick även strålbehandling. Mina föräldrar snackade mycket genom min barndom att jag ’kämpat’ mig genom livet ’trots’ mina men efter operationer och alltså permanenta skador på kroppen.

          Jag vill inte höra att jag ’kämpar’ eller ’kämpade’ som bebis för att överleva. Jag hade tur som överlevde tack vare läkarnas kompetens. Punkt slut. Det var inte upp till mig. Tycker det är fult att påtala sådant som inte är sant. Som att min vilja att leva räddade mig.
          Jag har varit deppad större delen av mitt liv. Jag känner att mina närmastes kommentarer om hur jag ’borde’ vara och ’tänka’ om olika saker har lagt extra tyngd på mina axlar.
          Det låg inte i mina händer att överleva- och jag kan inte ändra på mina fyskiska permanenta skador nu genom ’vilja’ och positivt tänkande.

          Ibland när de säger sådant har jag lust att säga åt dem att vara vara tysta och låta mig vara i mitt lidande. Men då skulle det ju vara ’elakt’ av mig, när de bara vill ’hjälpa’.

          Suck. Människor alltså.

      Men ska läkare ljuga? Det säger ju sig självt att om man sköter sin kost, rör på sig och försöker boosta kroppen så mkt man klarar av så mår kroppen bättre?

      Jag har en kronisk sjukdom, kommer alltid att ha den. Sjukdomen älskar gluten, socker och mjölkprodukter vilket gör att jag får tänka på allt jag äter. Trots att jag vissa dagar har så ont att jag knappt kan lämna sängen så måste jag ta en promenad eller gå till gymmet. Läkare peppar mig hela tiden. Många med samma sjukdom tänker inte som jag och får inte samma positiva bemötande för de lyssnar inte på vad sjukvården säger. De begär bara mediciner och kan sedan med att klaga på läkare, att de inte sköter sitt jobb.

        Det finns ju en del läkare som är bättre på att välja sina ord. Att aktivt kämpa mot en cancer kan ju kanske bytas om till att personen bör försöka se ljuset i alla situationer, kanske växla ned och fokusera på nära och kära och det som gör en glad, därför att den mentala aspekten är så viktig.

          Ja det är ju bra för att må bättre under sjukdomstiden men själva cancern bryr sig inte om jag fokuserar på mina nära eller inte. Det som spelar roll där är behandling. Om jag överlever beror inte på om jag varit nog positiv och kämpat utan det beror på cancern och behandlingen.

            Tack för tillägget, självklart har du rätt. Min mamma tog livet av sig pga cancef och att behandlingen var för tuff för att hon skulle orka med bpde fysiskt och mentalt

              Beklagar verkligen! Hoppas du mår okey!

      Frågan är enkel. En del människor kan aldrig tänka på nåt annat än sig själva. Aldrig försöka sätta sig in i eller försöka förstå någon annans situation eller glädjas åt något som någon annan har eller gjort. Alltid först och främst JAG JAG JAG

        Ja diagnos om dödlig sjukdom har lätt den konsekvensen. Den som bör kritiseras är ju den som skickade detta till Elin. Den sjuka personen står ju inte som avsändare så vi vet ju inte vad som faktiskt sagts i vetkligheten, eller om det ens är sant ATT det sagts. Kan ju vara ett hittepå för att trycka till Elin, en träningsprofil till en annan.

        Eller så är det bara excelark deluxe och Elin vill ha lite uppmärksamhet för ett fallande träd hörs bara om någon är närvarande och uppmärksam.
        Så typiskt för människor som försöker hantera en sådan diagnos.

          Det kan det säkert ha. Jag pratar om människor generellt, överallt, hela tiden.

      Jag förstår hur du menar. Från både vårdens och samhällets sida är man den absolut bästa cancersjuke om man tränar, undviker socker och i övrigt tänker på vad man äter samt att man är jätteglad (nu överdriver jag lite) och KÄMPAR.

      Grejen är att cancer gör ingen skillnad på de drabbade utan dör du gör du det osett hur mycket du kämpar eller inte. Osett om du tar dig igenom behandlingen med ett leende eller inte. Och osett om du tränar eller inte.
      Men det finns ofta ett styng av dåligt samvete av att inte göra tillräckligt.

      Med det sagt är det i mina ögon helt förkastligt gjort av den som skickat meddelandet till Elin. Och Elin gör det som funkar bäst för henne. Och mår man dåligt av att se hennes bilder så slutar man rimligtvis att följa henne.

        Så du menar att man själv inte kan påverka sitt sjukdomsförlopp alls? Då kan man väl sluta gå på sjukhus och få behandling också, om det ändå inte gör någon skillnad. Men det menar du förstås inte. Mediciner och medicinsk behandling på sjukhus tror du på, men inte individansvaret där du själv måste anstränga dig i form av kost och träning.
        Att röra på sig och äta hälsosamt i livets alla stadier, de är grunderna till din hälsa.

          Nej jag menar att cancer dödar osett hur ”bra eller dålig” cancersjuk du är. Jag har aldrig påstått att det inte är sunt att tänka på kost och motion genom livet.

          När det gäller just träning visar forskningen att det kan vara till hjälp mot fatigue som kan drabba en vid cytostatikabehandling. Och att träningen under behandlingstiden kan hjälpa en i återhämtningen efter att behandlingen avslutats. Men däremot hjälper inte träningen en att överleva själva cancern.

            Det stämmer inte. Undervärdera aldrig hur mycket tid du kan köpa dig. Även om den är kort kan den vara jättevärdefull.

              Vad stämmer inte menar du?

              Kan du hänvisa till vetenskap som säger att du kan köpa dig tid?

              Jo, det stämmer, det är precis som den du kritiserar säger. En stark och vältränad kropp, en sund livsföring allmänt och en positiv inställning hjälper patienten att bättre orka med behandlingar och innebär att återhämtningen, om sjukdomen kan botas, blir lättare. Men det botar eller fördröjer inte själva sjukdomen, något som Elin Kjos själv är ett tragiskt exempel på. Hennes cancer fortsätter att sprida sig men efter en tuff period nyligen, när viktiga värden gick ned, lyckades hennes kropp återhämta sig så att de nu orkar med mer behandling.

              M v h Läkaren (igen)

            Man kan också överleva en cancer. Inte all cancer men många, och för att ha dom bästa möjliga förutsättningar för överlevnad och rehabilitering så krävs det nog att man både tagit hand om sin kropp innan cancer och tar hand om den under cancern. Man är inte en bättre eller sämre cancerpatient oavsett vad man gör, men jag anser nog att man kan vara mer eller mindre villig att leva.

              Självklart kan man överleva cancer. Jag menar bara att anledningen till att man antingen överlever eller dör av cancer inte har att göra med huruvida man tränar eller inte under behandlingstiden. Det finns däremot otroligt många hälsofördelar med att träna genom livet i stort.

          Dela gärna vetenskapliga fakta kring träningens och kostens effekter på en cancersjuks tillfrisknande

            Menar du mig? Du kan läsa mer om forskningen om träning vid cancer på t.ex cancerfondens hemsida. Kost och återhämtning efter behandling har jag inte skrivit om.

            https://www.cancerfonden.se/om-cancer/leva-med-cancer/traning-och-cancer/traning-som-motverkar-biverkningar

            Det finns tonvis med forskning på betydelsen av kost och träning när man fajtas med cancer. Också för att palla behandlingen. Dessutom för psyket som är jätteviktigt för att orka.

        Jag säger ingenting om Elin alls här utan pratar generellt om ”kampen mot cancer”. Tycker också att det är problematiskt att prata om cancer som en kamp och vem som vinner och förlorar den kampen. Man är inte en bättre kämpe för att man överlever. Man hade tur, behandlingen bet, cancern var i rätt stadie för att behandlas osv. Man är inte en sämre kämpe för att man inte överlever eller blir väldigt väldigt dålig.

        Cancer är en sjukdom, ingen jävla boxningsmatch.

      Exakt! Uppenbart att Camilla själv inte har cancer. Ni har ingen aning om hur ofta jag fått höra att jag måste ”kämpa”, ”vinna”, ”inte låta cancern besegra mig”. Att jag måste träna på det här och det här sättet, att jag måste äta vegansk, att jag måste äta LCHF och massa kött, att socker göder tumörerna osv. I korthet, det är mitt eget fel att jag har cancer och om jag dör så är det också mitt eget fel pga att jag åt godis och låg på sjukhus istället för att gymma.
      Det här säger alltså folk till en människa som går genom fruktansvärt tuffa behandlingar, som orsakar smärtor och lidande ni inte ens kan föreställa er! Att öht ta mig till strålbehandlingen varje dag är som att bestiga Mount Everest. Att träna är inte att tänka på, jag kan knappt stå på benen för jag är så svag. Vad gäller dieter har jag tur om jag öht klarar att få i mig något som jag får behålla i magen. Illamåendet gör det nästan omöjligt att äta, jag försöker men rasar i vikt pga att jag inte får behålla maten. Blir jag tunnare nu stoppar de behandlingen. Godis kanske är det enda jag inte spyr upp efter 5 minuter, så då får jag äta godis. Ät vad som helst säger min onkolog, tänk inte på att det ska vara nyttigt, det viktiga är att du får i dig något.
      Jag skulle själv aldrig kritisera någon annan för hur de hanterar sin sjukdom, men sanningen för mig och många andra är att Elin inte är en inspiration men någon som får oss att må ännu sämre pga att vi inte ens klarar av att vara ”duktiga cancersjuka”. Därför följer jag inga såna konton. Tyvärr förstärker hon bilden som friska har av att cancer är en kamp man vinner eller förlorar beroende på hur duktig man är på att kämpa. Det är självklart helt fel! Det är också väldigt stor skillnad på hur sjuk man är, vissa med cancer har en typ av cancer som inte ger så mycket symptom, andra är jättesjuka. Hur man mår påverkas även otroligt mycket av vilken behandling man får, om man får båda strålning och cytostatika, vilket område som strålbehandlas, hur hög dosen är, vilken cytostatika man får, vilken dos och hur ofta man får den. Det är jättebra att Elin får en behandling där hon mår såpass bra att hon kan träna och njuta av den tid hon har, jag önskar att det vore så för alla! Men det är det inte. Tex om man är hyfsat ung med en dålig prognos sätter de in så kraftig behandling att det finns risk att behandligen tar kål på en, pga att onkologerna vet att om de inte lyckas kommer patienten ändå dö inom några månader så det finns inget att förlora. Försök att föreställa er hur sjuk man blir när man utöver själva cancern dagligen blir förgiftad och sönderbränd inuti. Cellgifter och strålning skadar även friska celler, båda under pågående behandling och i framtiden (om man får någon).

        10:32 så bra skrivet precis många vid cancer orkar inget och det är faktiskt ok. Stor kram till dej. ?❤

        Stora kramar och lyckönskningar om att du blir frisk och klarar det här.
        Jag skrev kommentar 06:19, 06:35 och 19:14 här i tråden nedan och jag förstår vad du menar.

        Jag förstår oron i att när en person som tillhör undantaget delar med sig av sitt liv på instagram inför så stor publik, kan det sprida en osann bild av hur majoriteten av personer med sjukdomen egentligen mår. Att det minskar förståelsen för alla dessa människor som inte mår och ser ut som elin.
        det jag reagerade på hur elin berättar på instagram att läkarna säger hon är enn undantagsfall, att hennes träning är det som gjort skillnad för att hon klarat sig såhår långt. Varför berätta sådant undrar jag…
        Säkert inspirerande för alla friska människor som älskar att läsa om framgångshistorier. Knappast lika inspirerande för andra som går igenom samma sjukdom…

        Hoppas du tar dig igenom sjukdomen! Kram

      Tycker också den jargongen är problematisk när man applicerar den utifrån. Men varje enskild person har dock rätt att luta sig mot det tänk och den inställning som får den själva att orka. För Elin är det uppenbarligen det här. För någon annan kanske det är ”tänka positivt” eller vad som helst.

      Men om man överlever cancer eller inte är inget mått på hur stark man själv är eller hur mycket man kämpat. Man kan vara förbannat stark och ändå dö. Man kan vara slö som en säl och aldrig ens drabbas.

    Missförstå mig inte, jättebra för henne att hon mår så bra trots sin sjukdom.

    Men jag kan å andra sidan förstå att hennes käcka stil kan sticka i ögonen bland dem som är riktigt sjuka eller de som går igenom svåra sjukdomar/skador.
    Det kanske får dem att känna att andra människor antar att de ska må lika bra som elin och tycker det är konstigt att de inte är lika aktiva etc.
    Ovan skriver en person ”offerroll” och det kanske exakt de är rädda för att andra ska tycka, alltså att de har tagit en offerroll istället för att vara hurtiga och hålla igång etc.
    Folk är överlag väldigt oförstående mot de som går igenom svåra sjukdomar och skador.

    Jag tror alltså inte att dessa personer skrivit så för att de är missunnsamma att hon mår bra trots omständigheterna utan för sättet hon delar med sig det i sociala medier och hur andra kan tolka det. Som elin skrivit hon tillhör verkligen inte statistiken och är helt unik som jag förstått det. Såklart är detta inte heller Elins ansvar. Bäst för de som känner så att avfölja såklart för deras egen skull.

      Vadå sticka i ögonen på de som är ”riktigt sjuka”. Elin är riktigt sjuk. Hon kämpar mot obotlig cancer och har redan överlevt längre än hon först fick information om att hon skulle göra. Hur någon har mage att sätta sig och skriva ett så elakt meddelande till Elin som människan gjorde övergår mitt förstånd. Det meddelandet är lika vidrigt och elakt som om Elin hade fått för sig att skriva på sina sociala medier att alla med cancer bara måste kämpa lite mer och tänka positivt så ordnar sig allt.

        Personen som jag förstod det sa endast att hennes inlägg gjorde de deprimerade, dvs de delande med sig av sina egna känslor till en person som sedan valde att dela det med elin. Dvs det är den där träningsprofilen som gjorde fel när han eller hon delade det till elin.
        För dessa människor har de väl ändå rätt till sina egna känslor även om det inte är Elins ansvar.
        Det är ju inte ens säkert att dessa personer har gett tillstånd att denna träningsprofil skulle skriva till elin om detta.

        Jag har empatin och förståelsen att se båda sidorna av myntet.
        Att de kan sticka i ögonen bland vissa när hon delar med sig av detta på ett sätt som kan få andra att tro att alla med cancer mår lika bra som elin.
        Att hon väljer vara positiv och hoppfull jättebra för henne, men alla kan inte förstå hur man kan ta glada selfies inne på KS och de måste man ändå ha respekt för. Men dessa som jag skrev hoppas jag avföljer för sin egna mentala hälsa.

          Nää, håller inte med dig. Om du är knäckt och inte vill ta glada bilder inne på KS är det såklart fullt förståeligt men det är nånting sjukt med att ta ut den känslan på en annan sjuk människa som kämpar. Fullständigt vansinne.

            Jag sa inte att detta gällde mig, jag sa bara att jag förstå båda sidorna av myntet.
            Jag vet om hur oempatiska och oförstående människor kan vara mot de som är sjuka och skadade.
            Du behöver inte förstå om du inte vill 🙂

              Nä men det där fattar jag faktiskt inte. En människa som inte klarar visa empati med Elin och hennes sjukdom kommer ju inte få jättemycket empati själv. Om hon trakasserar Elin högt vill säga eller liksom anstränger sig för att få Elin att må sämre. Människan som skriver har ju ingen empati med Elins sjukdom utan är upprörd över Elin försöker hantera den.

                Men har du ens läst vad som har hänt? Läs om inlägget och mina kommentarer.

                Personer har anförtrott sig till en träningsprofil som sedan i sin tur har denne berättat det för elin.
                Personerna som anförtrott sig har inte gjort något fel. Personen som sagt det till elin däremot är en annan femma.

                  Man undrar ju om det där ens är sant. Personen som ”fört det vidare” (?) kan ju helt ha hittat på. Tror de allra flesta sjuka och icke sjuka inspireras av Elin.

                Och DU har ingen empati med människan som skrivit det till Elin, är vad 06:59 försöker få dig att förstå.

      Fast hon är ju riktigt sjuk. Det hon gör skulle snarare få folk att tro att hon inte är sjuk som er så friskt ut och tränar så mkt jämfört med andra som inte alls har hennes fysik. Galet hur hon kan kritiseras för att kämpa för sitt liv.

        Jag följer inte den här Elin och vet inte vad hon kämpar med för typ av cancer ellrr hur den påverkar henne. Jag vet bara att om jag skulle jämföras med Elin i utseende, styrka, uthållighet osv (jag gissar här att hon klarar mer än jag pga hennes bild) så skulle JAG se ut som den sjuka som inte har så lång tid kvar. Alltså tillochmed jag kan känna ett styng av självförebrående, jag har verkligen noll ursäkt för att inte träna.
        Men ja, jag skulle nog inte skriva det till Elin för att förmå henne att tona ner

          För att göra en lång historia kort: Hon är döende och har redan levt längre än vad som förutspåtts.

            ”Okeeeej”. Tack för infon?

            Må du drabbas av evig svampinfektion

              Empatiskt

          Elin har lungcancer som är obotlig!

            Elin är en jävla hjälte! Jag avskyr mänskligheten.

        Ingen kritiserar elin för vad och hur hon går igenom detta, utan personer har sagt de blir deprimerade när de ser hur hon delar med sig på sociala medier.

        Jag ska förklara mer om vad jag menade med att dessa personer KAN vara rädda att folk i deras närhet ska bli mindre förstående när de ser hur elin mår och orkar träna.

        Säg att du lider av en sjukdom där du mår hemskt dåligt, du klarar inte av att träna eller jobba.
        Sedan börjar någon i din familj eller på ditt jobb följa en person med samma sjukdom som du har på sociala medier, men denna person orkar träna och hålla igång.
        Nu plötsligt undrar denna person hur de kommer sig att denna kan må så bra och hålla igång, men inte du. Så du får frågan ”jag följer Xx på instagram, hon orkar ju jogga och allt, ska vi Inte också ut och röra på oss?” och där ligger du och kämpar för att orka ta dig ur sängen.
        Man blir då inte ledsen för att denna människa mår bättre än en trots samma sjukdom, utan för att ens omgivning nu förstår ännu mindre vad man går igenom pga av någon influencer på nätet.

        Detta var som sagt ett exempel och jag spekulerar att det kan vara såhär…

        Ett annat exempel som jag hört från många som berättat om hur lite förståelse de får av sin omgivning, kvinnor som lider av endometrios och har fruktansvärda smärtor men t ex männen i deras liv visar lite förståelse och säger saker som ”men alla kvinnor har ju mensvärk och de tränar och lever som vanligt, så varför gör inte du det”.

      Om det sticker i ögonen på någon är det inte denna Elin som ska ändra på sig/sitt konto utan personen som påverkas negativt som kanske inte borde följa henne.

      Problemet är ju då inte Elin utan de som inte förstår att sjukdom kan ta sig olika uttryck och att människor har olika förutsättningar

        Ett stort problem generellt är att svenskar inte har respekt. De vet inte när man bara bär hålla käften.
        Det räcker att skicka hälsningar till någon utan uppmaningar om hit eller dit. Som närstående kan man säga: Jag tänker på dig… eller nåt, utan massa uppmaningar om att kämpa, och stressa personen mer.

        Usch. Svenskar är så jävla märkligt folk alltså.

    Det finns tyvärr överallt människor som inte unnar andra framgång och god hälsa för att de själva inte vill anstränga sig.
    Jag har själv fått diagnosen diabetes typ-2, men läkaren sa att jag kan hålla det i schack om jag går ner i vikt. Jag är väldigt glad att jag fått chansen att göra något åt det, så jag har nu bantat ner mig 20 kg och skaffat en kondis så att jag kan springa en halvmil på under halvtimmen. Det har inte varit lätt, men resultatet gör att det varit värt det.
    Reaktionerna på jobbet, där det finns några i liknande situation?
    – Det är orättvist att det går så lätt för dig.
    Lätt? Visst, om ni tycker att leva på 1000 kcal om dagen och att träna kondition 3 tim i veckan är lätt, så gör det själv.

    Det enda vettiga att göra med sådana typer är att be dem dra åt helvete. I mitt fall får jag göra det tyst, men jag kan i alla fall tänka att jag har lyckats, era lata j-r-

    Elin måste försöka släppa detta och njuta av sin egen framgång i stället.

      Starkt jobbat! Låt folk sitta där med sin diabetes och avundsjuka.

        Tack!

        På sätt och vis så var det här det bästa som kunde hända mig. Förutom att jag håller diabetesen på avstånd så har det gett flera andra positiva effekter, Jag är piggare, mår bättre rent allmänt och det mesta i kroppen funkar bättre, men det krävdes då att jag skulle bli sjuk innan jag tog mig själv i kragen,

        Det här att man ska trivas med sin kropp är väl en sak, men det kommer inte att gå att övertyga mig om att övervikt kan vara hälsosamt. Nu vill jag inte predika för andra, var och en får bli salig på sin tro, men jag mår i alla fall bättre nu än för ett halvår sedan.

    Herre gud! Elin måste väl få leva som hon vill och kan med sin sjukdom.

    Cancer är en vidrig sjukdom det kan vi nog alla vara överens om men att kristisera någon som kämpar på som vanligt och väljer att göra det mesta av sitt liv istället för att ”bara sluta leva” är ju helt befängt.

    Jag kan förstå tanken med mailet, även om jag aldrig hade skrivit det eller slagits av tanken själv. Men jag kan bara relatera till när jag själv nyss hade fått barn. Såg en hel del nyförlösta som tränade direkt och kan då inte säga att jag blev speciellt deprimerad av det. Konstaterade bara att ”det orkar dom. Det orkar inte jag”

      Exakt! Det viktiga är att försöka sluta jämföra sig själv med andra, och såklart avfölja konton som får en att må dåligt.

        Fast många verkar ju hålla med här att det är vad du gör det till. Nej pga cancerform och hur du själv mår som människa. Vi är människor inte robotar.

      Problemet är de människor som sedan går vidare med ”De orkar träna. Det gör inte jag. De måste sluta visa att de tränar eftersom jag inte orkar träna”

        Eller orkar avfölja…

    Alla vi är olika. En del kan knappt träna pga depression och en del är sjuka och kan träna. Hon motiverar ju bara folk till att träna och det är bra. Sjuk kommentar. Har folk ingen vett i hjärnkontoret?

      Varför finns det så många människor som hela tiden lägger skulden för hur de mår på andra? Är det generation snöflinga som hörs överallt? Nånting har ju definitivt förändrats.

        Det finns även bland äldre. Jag är 55+ och har kollegor i samma ålder som verkar tycka att allt ska vara anpassat precis för dem, och när något inte går bra så är det alltid någon annans fel.
        När de nu inte mår bra (diabetes, högt blodtryck etc), högst troligt pga övervikt, så verkar de tycka att det på något sätt är mitt fel, eftersom jag gjort något åt mina problem.

        Hör inte alla 50+ som vrålar över att folk använder ”hen” som ett pronomen även till den här kategorin?

    Oavsett om någon skulle kunna känna sig dålig pga Elins inställning och förutsättningar, så är det ju inte hennes ansvar. Man får sluta följa då. Har själv cancer och är enbart fascinerad över hur hon klarar detta, och tycker det är fantastiskt. Hon inspirerar många, friska och sjuka. Att ta vara på livet.

    Jaha. Så här ser patologisk missunnsamhet ut antar jag. Heja heja Elin, vilken fantastisk inspiration du är!

      Så en människa som kämpar sängliggande pga av svåra cancersmärtor är alltså inte lika bra? Sjukt!

        Hur kan man tolka det som att man inte är lika bra för det? NEJ, en sådan människa är inte lika inspirerande. Men det betyder väl inte att denne är en sämre människa för det.

        Hur läste du ut det av den kommentaren?

          Skulle vara till 12:36..

            Nej jag skojade bara, den hamnade visst rätt. Nu ska jag gå och sova. Godnatt!

    Jag trodde att man inom Elins bransch generellt utgår ifrån ett salutogent perspektiv när det kommer till hälsa. Att man som sjuk fokuserar på det som är friska och det man kan istället för att låta sjukdomen styra och det som begränsar en. Därför är det ju ännu dummare att det är en från samma bransch som arbetar med att stärka människor som uttrycker sig så och faktiskt inte en person som är i samma situation, dödssjuk som Elin. Tycker det inte låter som något annat än en oproffsig person som mailat det där men gömmer sig bakom en annan människas sjukdom för att få vädra sin avundsjuka.

    Håller helt med dig!! Helt sjukt!

    Men varför gnälls det då så mkt på friska träningsprofiler här? Då är det träningshets och det ska triggervarnarnas å hållas på enligt dig och många läsare. Själv tycker jag det är helt fel, träning ska uppmuntras. Men utifrån det tänket, som ofta finns här, så hade jag faktiskt inte blivit förvånad om du och många andra tyckte att hon triggar. Just för att hon är sjuk å vältränad å likasinnade kan ha väldigt svårt att uppnå hennes nivå.

    Personligen tycker jag hon är grym. Men jag hoppas du förstå hur jag menar å inomhus med detta slutar gnälla så på folk som tränar och är hälsosamma på sociala medier. Folk som inte klarar att se det måste växa upp, ta sitt ansvar och inte titta om de inte klarar det. Vi kan inte dalta med alla som som tar illa upp av allt

      Att få en diagnos om dödlig sjukdom är inte lika lätt för alla att hantera. Vissa håmler sig upptagna med förnekelse och dundrar på i 180 hela vägen till slutet medan andra kanske blir mer introverta och sköra av ett sådant besked. Depression är ju absolut inte ovanligt utan tvärtom nästan som ett brev på posten över ens maktlöshet.
      Då kan det ju lätt vara så att personen tycker att det känns verklighetsfrånvänt att fokusera på hård träning när det finna viktigare saker att spara sin energi till. Det handlar väl även om vilken behandlingsfas man är i, beroende på medicinering och effekter av den osv i all oöndlighet.
      Kan vi bara sluta hitta orsaker till att skapa läger mellan de som är missunsamma/kränkande/sjuka och bara konstatera att folk uppfattar saker olika, thats that. I morgon är en annan dag, den kanske är bättre.
      Mindre värk, mer solsken och kanske orkar jag vika tvätten då utan att känna hur livet passerar i revy..

    Vilka är de här människorna egentligen?
    Alltid är det ”någon” som kan bli kränkt/ledsen/triggad/etc, men extremt sällan ser jag någon skriva det om SIG SJÄLV.

    Låt var och en ta ansvar för sina egna känslor,
    lär er hantera det utan att skylla känslorna på någon annan!

    Ibland gör det ont, ibland känns det fantastiskt, exakt samma saker kan framkalla helt olika känslor hos mottagaren, hur är det här så svårt att acceptera?

    Att må bra mentalt är en viktig nyckel till att klara av påfrestande behandlingar- underbart att hon gör det, eller försöker göra det så gott hon kan!

    HUR kan det vara fel att sprida glädje och positivism omkring sig som personen ifråga gör??
    Skall hon lägga sig platt i ett mörkt rum och invänta döden?

    Jag inbillar mig att personen som skrev brevet mår mycket mycket dåligt själv och har svårt att se förbi sig själv.

    Men va? Om någon annan som är sjuk blir deprimerad av att följa Elin, vilket jag kan förstå att vissa kanske blir, är det väl för fan bara att avfölja. God lord, kan människor inte ta ansvar över sig själva längre eller?!

      Det va ju inte personen som berättade att den blir deprimerad av Elin som skrev det till Elin. Så dålig form.
      Det kan ju ha varit tagit från en konversation om något annat än Elin.
      Ex.
      -”Du och den här Elin har samma diagnos, du kanske skulle följa henne på insta? Hon tränar och är hälsosam TROTS sin diagnos.”

      -”Nej, jag blir deprimerad av att se folk träna/utmana sig själva just nu, jag är för skör för det, har mycket att tänka på med mig själv.”

      Frågan är ju varför den här tredje personen bara ville ge Elin ett heads up om att hon kanske är lite väl kränkande nu? Textbook projicering, i mina ögon.
      Eller var det här enbart ett sätt för personen att nå fram till Elin genom att ha ”ett viktigt ämne” att diskutera?

        Hade personen som skrev ens träffat nån som tyckte så? Det var väl bara spekulationer? ”Sättet du tränar och lever i din sjukdom, kan göra att andra som lever med cancer blir deprimerande, eftersom de aldrig själva kan nå upp till din nivå”

          Folk som lever länge och är sjuka kan inte nå upp till den så vad äre att vara kränkt över?

    Fast nu är detta en person som har kommenterat. Det är ju inte så att hennes kommentarsfält dräller av missundsamhet.
    Jag tycker hon är grym och förstår att hon tog illa upp av kommentaren hon fått, jag kan till viss del förstå den som fällde kommentaren men jag tycker den personen borde hållit den inom sig istället.

    Istället blir det ett inlägg med fokus på näthat, för att en person tyckt något (som visserligen var klumpigt).

    Personen som skrivit till Elin är ju inte en frisk person? En frisk, tänkande person skriver inte så.

    Hejja Elin!!

    Kan förstå kommentaren till en viss del, att vissa kanske reagerar så på Elins inlägg. Det är ju dock verkligen INTE hennes fel eller problem på något sätt. Hon har väl nog med problem själv. Man måste själv ta ansvar för vad man konsumerar på sociala medier. Är man sjuk måste man ju få deala med det på det sättet som funkar för en själv. Elin har ju uppenbarligen hittat sitt sätt. Sen tror jag dom flesta förstår att hon är unik.

    Alla vi som jobbar eller har jobbat med svårt svårt sjuka människor vet att ett av det viktigaste man kan göra för att klara sig genom krisen är att försöka ha en så normal vardag man orkar. Jag hade en kollega som vi kopplade näringsdropp på när hon gick hem från kvällsskiftet och tog bort när hon kom tillbaka dagen efter. För så orkade hon ta sig igenom sin cancer, genom att arbeta (hon hade förstås rätt till att vara sjukskriven). Elin gör det genom att träna. Som om jag förstår det är hennes jobb. Hennes sätt att må bra är att träna och äta nyttigt. Jag som är fri från cancer brukar tänka på Elin innan jag ger mig ut på min halvmilspromenad. Klarar hon att träna så ska jag ta mig 17 orka ut på en promenad. Alla tacklar sina kriser på sitt eget sätt. Inget är rätt eller fel.

    Näe nu får folk ta och ge sig. Alltid ska det klagas på något -att någon gör något fel, att någon känner sig kränkt å någon annans vägnar. Samt att nu någon som uppenbarligen mår bra av att träna inte ska få njuta av den timmens träning utan att behöva tänka på att någon annan känner sig kränkt av att behöva titta. Som om det vore ett tvång. Kul ändå hur personen tar sig friheten att tala för alla cancersjuka istället för att ev påtala att det är hen som känner så.

    Det värsta man kan göra mot sig själv är att jämföra sig med andra. Det tjänar verkligen ingenting till att snegla mot de som är peppigare, gladare, smalare, mer vältränade, eller vad det nu kan vara. Man har bara sig själv och sitt eget utgångsläge och då får man väl gilla läget? Jag har inte cancer, aldrig haft, och jag avskyr att träna. Promenader, lite jogging, ridning absolut, men gympass på flera timmar… Värsta jag vet. Ändå följer jag Elin sedan ett antal månader. Tycker hon är inspirerande med sin positiva syn på livet och att hon är cool som står upp för sig själv när folk hintar om att hon inte ”borde” vara så glad. Jag har haft flera personer i min omgivning som reagerat helt tvärtom i livet och ”blivit” sin diagnos. När jag frågat om de vill gå på en promenad eller ta en fika så fräser de tillbaks ”du, jag är faktiskt bipolär/har reumatism så jag orkar inte det idag och det är inte kul du påminner mig!” så står man där och förstår inte vad man sagt för dåligt… Men säkerligen såna personer som blir provocerade av Elin för att hon orkar när de själva inte vill eller kan. Men den stora frågan är varför man jämför sig så mycket… (Och varför man inte bara avföljer de man ogillar!)

    Usch. Hur kan man ens säga så till någon? Blir de gladare om hon bara ligger i sängen och knappt orkar gå på toaletten? Jag är så imponerad att hon orkar hålla igång, har en närstående som går igenom cancerbehandling just nu och han klarar knappt av att gå från bilen till ytterdörren.

    Lite hoppfullt ändå att se att detta kommentarsfältet kan vara någorlunda vettigt. Till skillnad från igår när en person som berättade som sina självmordstankar kallades allt från manipulativ till psykopat……

      Utesluter självmordstankar att man är manipulativ i övrigt?

    Har två päron som båda haft cancer. Mamma överlevde sin dödsdom på 80-talet och pappa dog för x-antal år sedan i sviterna av sin cancer. Mamma hade statistiken överlevnad 1-10, pappa kunde aldrig bli frisk men få ett år till max med behandling. Pappa tog behandling men gav mentalt upp direkt när han fick sin diagnos. Mamma svor åt läkaren att inte skulle han bestämma när hon skulle dö. Det gjorde hon bäst själv. Varje vecka körde hon bil 4h för att få behandling. Hemma väntade jag, nyfödd och min storebror. Jag fattar fortfarande inte hur hon orkade, både psykiskt och fysiskt. Speciellt eftersom de vägrade ge henne någon form av psykologhjälp ”för hon skulle ju ändå dö”. Hon fick tigga till sig arbetsterapi (pyssla med andra vuxna) på nåder. Jag tror att individens kapacitet till att behålla en positiv och målmedveten inställningen spelar så sjukt mycket roll. Faktiskt mer än hur hälsosamt man lever. Visst hjälper det att vara kroppsligt vältränad, men att vara hjärnstark tycks vara än mer viktigare. Det syns också numera än mer efter att min mamma fick en stroke och tappade initiativförmåga och ”go:er” helt. Mamma var nämligen otroligt vältränad och hälsosam genom hela sitt liv och visst har det hjälpt, men tillfrisknades nu är nästan noll och intet trotts att hennes kropp var i väldigt bra skick och de kroppsliga förutsättningarna att blir mer återställd än vad hon är fanns där. Men det kognitiva förstör så det står still – allt för att hon inte är hjärnstark längre.
    Så jävla sjukt hur som att gå på en kämpande människa. Sköt dig själv och skit i andra liksom. Sluta använd instagram etc om du inte klarar av att reglera intaget. Studier visar dessutom att sociala medier bidrar till en negativ självbild och depression, så gör dig själv en tjänst och skit i att använda sånt om du inte är på en bra plats mentalt. Dessutom, rent krasst, har du tid och ork att skrolla sönder dig själv mitt i stundande cancerbehandling utan att bli sjösjuk kanske du ska kanalisera din energi på annat som ger mer i livet? Netflixa, läs en bok, sticka, ring en kompis, skriv brev, dagbok eller varför inte göra klart det där fotoalbumet som dammat nu sen internet tågade in i ditt liv? Var människa har faktisk ansvar för sitt liv. Även när vi är jävligt sjuka. Vi är alla döende, men det är upp till var och en hur vi beslutat oss för att möta det faktumet. I det är det också jävligt rimligt att be om hjälp som självhjälp att ta sig igenom en svår stund.

      ❤️

    Jag är sjuksköterska och träffar ofta patienter med olika långt gångna cancerformer i mitt arbete, en del nyupptäckta, en del i princip inne på sista veckan av sitt liv.
    Det är både fascinerande, men såklart också ledsamt och tragiskt, att se hur olika människor hanterar sina sjukdomar. Många vill i början bära bördan själv, låtsas som att inget är fel, inte berätta för någon, fortsätta sitt liv som ”vanligt”. Andra går ner sig helt och nästan ger upp på en gång.

    Alla har sina egna copingmekanismer, och Elins verkar onekligen vara att fortsätta med vad hon älskar och vara öppen med sin sjukdom. Vi vet ingenting om hur hon är ”bakom instagram”, det kan lika gärna vara en peppig utsida, hon är ju också öppen med att hon fått mycket stöd och proffessionell hjälp.

    Vet inte var jag ville komma med det här, men förmodligen att ingen människa är den andra lik, och att cancer inte är EN sjukdom, utan många olika. Det går inte att jämföra bröstcancer med bukspottkörtelcancer rakt av.

    Jag ska vara ärlig och säga att jag fick faktiskt ångest när jag började följa henne, efter att jag fick min cancerdiagnos. Inte på något sätt pga hennes träning dock! Utan för att jag kände mig arg och bitter och ledsen och rädd hela tiden & hon är bara positiv och glad. Mina känslor kändes fel typ, och jag kände mig mer ensam.. Men ju längre jag följt henne nu desto mer har det ändrats. Klart hon känner allt dåligt med, men hon väljer att dela det som är positivt och hålla sig stark. Hon kämpar för livet & hon är enormt stark!

      ”Kämpar” kanske är fel ordval dock då alla såklart gör det oavsett hur. Jag är inte särskilt tränad alls och hade svårt att handskas med mitt. Men man kan inte lägga sina egna känslor på hur en annan människa väljer att tackla sina problem.

    Elin är mycket, mycket sjuk i cancer, det syns inte utanpå dock. Hoppas att studien hon är med i på KS ger henne mer tid. Hon inspirerar ?

    Den som skrev så till Elin ville helt klart bara vara elak! Synd att hon tog åt sig.
    Jag tycker att man ska avfölja om man mår dåligt över att följa någon. Sen har jag lite svårt att förstå att man jämför sig med Elin Kjos, hon har ju varit elitidrottare och levt för träning i hela sitt liv som jag förstår det. Såklart hon har andra förutsättningar än de flesta andra.
    Heja Elin ??

    Elin har också fått frågan hur hon ser på att hon har tillgång till gym hemma och att andra sjuka inte är lika ”priviligierade”. Det är också helt sjukt. Så det förvånar mig tyvärr inte att hon fått det här meddelandet. Det är sorgligt och ynkligt att andra är så extremt missunnsamma och uppenbart avundsjuka! Jag tycker Elin är helt fantastisk och extremt mentalt stark! Det är lätt att glömma bort att hon lever med en obotlig, dödlig sjukdom eftersom hon ser frisk ut. Men det får man påminna sig om innan man skriver fler idiotiska meddelanden till henne. Hon förtjänar verkligen all kärlek och beundran!

    Men som cancerpatient så skuldbeläggs man med att kost och träning förebygger cancer, dock missar de flesta att det avser enbart vissa typer av cancer.

    Tycker Elin gör det fantastisk, men jag tycker inte att icke cancerpatienter ska uttala sig om hur vi som är sjuka tolkar detta. Att vara sjuk i den här sjukdomen förstår man inte förrän man står där.

    ALLTSÅ hear hear, håller med om att kommentaren till Elin ovan är orimlig. Men vad tycker du om allt hon får gratis som hon inte vill kalla samarbete? Jag diggar Elin men en sjukdom ska inte göra att man får undgå marknadsföringslagarna. Hon lägger OFTA ut bilder på produkter, kläder och mat hon får där hon skriver i story ”inget samarbete bara Saucony som vill förse mig med fina löparskor”. Är inte det lite märkligt??

      Jag skulle tro att de klassas som pressutskick/bud, men jag kan ha fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.