Ken Akter – en manlig förebild?

Kanske är kedjebrevet som ska ha delats på TikTok och som uppmanar killar att tafsa på tjejer och posta filmerna fejk?
Kanske är det äkta? Kanske är det en skapelse av flera olika andra historier, vem vet?
Själv har jag inte sett ovan nämna kedjebrev, men delade information om det efter att jag sett flera andra, stora konton ta upp saken.
Hellre varna en gång för mycket, för ett kedjebrev som inte finns, än en gång för lite, för ett kedjebrev som faktiskt cirkulerar tänker jag. Särskilt om ingen pekas ut, men innehållet uppmanar till övergrepp eller liknande.
Oavsett vilket, så är det alltid bra att prata med barnen om hur man ska bete sig mot andra människor, och det har gruppen @teatertropos tagit fasta på.

Genom karaktären Ken Akter visar de nu hur det kan gå till.
Fast tvärt om då… 🙂

Tack för tips!

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är fan en bedrift att få Lucas Simonsson att framstå som rolig i jämförelse…

  Svara

   Smaken är som baken. Lucas är rolig.

   Svara

    Nej, det är han inte. Han försöker så hårt men är inte rolig för 5 öre.

    Svara

     Vadå försöker, han är inte för alla helt enkelt. Eftersom jag tycker att han är rolig så tycker jag ju att han lyckas vara det också, blir så konstigt att säga att någon ”försöker”.
     Jag som inte tycker alla våra komiker är roliga kan ju lika gärna säga att t.ex Johanna Nordström ”försöker så hårt men inte är rolig för fem öre”, för att jag inte tycker hon är rolig någonstans.
     Det är väl fantastiskt bra (eller nej, uppenbarligen inte enligt vissa här inne) att alla inte har samma humor, men man behöver inte vara så nedlåtande mot de som tycker annorlunda.

     Svara

   Detta var bland det mest talanglösa jag har sett faktiskt. Ge mig tillbaka mina sekunder!

   Svara

    Avskyr faktiskt också Ken Akter mest pga den överdrivna rösten tror jag, men det går inte att komma ifrån att han har viktiga budskap.

    Svara

     Förpackar man det som en sanitetspåse fylld med gamla bindor är dock budskapet rätt jävla skit samma.

     Svara

    Jag stängde av….

    Svara

    Jag uppmanar mina killar att undvika tjejer bäst så. Och tafsardagen gör de än lättare. De fattar ingenting.

    Svara

   Tkr nog Lukas ofta är rolig, inte alltid dock..
   Jonas däremot , jädrar va han e tråkig! Och Carls alterego är hemskt töntigt

   Svara

    Varför tittar man om man tycker de är så tråkiga då? Rätt uppenbart att de inte är för PK-bloggbevakningsläsare ändå.

    Svara

  ”Hellre varna en gång för mycket, för ett kedjebrev som inte finns, än en gång för lite, för ett kedjebrev som faktiskt cirkulerar tänker jag”

  Det låter allt bra snurrigt. Polisen, föräldrar och vuxna i allmänhet förfaras över hur pojkar kanske kan bete sig baserat på ett rykte? Varför skulle barn och ungdomar lyssna på oss vuxna om det blir tydligt att vi inte förstår någonting om internet.

  Svara

   Tror en 30-åring förstår mer om internet än en 14-åring men visst.

   Svara

    Vuxna pratar i det här fallet om ett internetfenomen dom inte ens sett. På vilket sätt förstår vi den här ”utmaningen” bättre än barn?

    Svara

     Du skrev inte ”utmaningen”, du skrev att vuxna ”inte förstår någonting om internet”.

     Svara

      Ser du det jag citerar och vad inlägget handlar om? Jag pratar om det.

      Svara

   Jag förstår inte hur vuxnas oförståelse för internet skulle ha något med saken att göra? Är själv mamma till tre tonåringar, tycker mig ha ganska bra förståelse, kanske för att jag själv spenderar en del tid på nätet samt att vi pratar mycket här hemma om det. Personligen har jag inte sett det aktuella kedjebrevet i fråga, men jag håller med Camilla. Det är bättre att belysa om det nu finns någon som helst risk att det faktiskt är sanning. Dessutom är det ju så att olika saker/rykten/lögner sprids på Internet. Varje dag.

   Svara

    ”Personligen har jag inte sett det aktuella kedjebrevet i fråga”

    Det är det som är grejen. Ingen har sett det, men tar det på största allvar utan att ens tänka på det du säger: ”olika saker/rykten/lögner sprids på Internet. Varje dag.”

    Om vuxna inte klarar av att sålla/tänka kritiskt handlar det om vuxnas oförståelse angående internet.

    Svara

     då kan vi ju dra slutsatsen om att inte varna om nånting vi VUXNA inte har sett, sen vet vi ju inte om de finns något att varna om bland barn/ungdomar för ”vi har ju inte sett nånting”

     de känns lite som läraren som ignorerar mobbning på skolan för ”läraren såg inget” på skolgården-argument.
     ”de man inte ser, finns inte”

     Svara

      Men om ingen har sett en skärmdump på den här uppmaningen eller ens vet exakt vad det handlar om? Nu varnar vuxna om en specifik dag och ingen kan riktigt berätta varför dom varnar.

      ”Polisen är nu självkritiska efter den mediestorm som uppstått om den så kallade tafsardagen. Polis och skolor har informerat föräldrar om att barn på Tiktok uppmanas att tafsa på varandra och filma det. Detta trots att det inte finns några källor som tyder på att så skulle vara fallet.”
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/polisen-efter-kritiken-om-tafsardagen-vi-skulle-gatt-ut-med-detta-pa-ett-annat-satt

      Svara

       Ha ha, vilka hjärndöda människor det finns

       Svara

       Men om de inte finns nån mobbning framför dina ögon så existerar den inte heller, de är ditt argument.
       Dom varnar ju KLART OCH TYDLIGT att de KAN förekomma tafsningar.
       Och de kan de även göra utan dessa kedjebrev, varför inte uppmärksamma att de inte är okej att tafsa på folk?

       Svara

        ”de är ditt argument.”

        Du tror att jag menar ”inga pojkar tafsar någonsin på tjejer” eftersom jag skriver att det finns inte någon som sett eller hört exakt vad den stora tafsardagen 15 april egentligen handlar om?

        Svara

    Håller med. Ingen verkar ha sett kedjebrev. Hela moralpaniken bygger på ryktesspridning.

    Svara

     Det handlar ju inte om moralpanik?! Oavsett om kedjebrevet existerar eller ej så är det ett faktum att 90% av alla tjejer blivit utsatta för oönskade sexuella gärningar, och om detta ”brev” får föräldrar/skola att diskutera det mer är det knappast dåligt. ”Moralpanik”… gud, det handlar om barns liv.

     Svara

      Peter och vargen.

      Svara

   Jag fattar! Ungdomar fattar säkert också och förstår att föräldrar och lärare bryr sig.
   Det kanske bara är i ditt huvud det susar och snurrar.

   Svara

    Jag hoppas också att vuxna bryr sig när det väl gäller. Det jag inte hoppas på är att vuxna hör talas om något och sedan sprider vidare den saken som en sanning

    Svara

     Absolut!
     Jag arbetar med barn och ungdomar. De vet att vi vuxna är lite mossiga och inte har koll på bitarna hela tiden. Vi lägger oss i fel grejer, är överbeskyddande, frågar fel frågor, sätter snäva gränser osv…men dom vet också att vi gör det av kärlek och omtanke. Att vara förälder, lärare handlar i mycket om att våga vara beige. Ibland blir det helt fel och vi sprider rykten av rädsla att barn ska fara illa.

     Svara

     Fast det handlar om förebyggande arbete. Man bryr sig innan något händer, man pratar om saker innan något händer och man engagerar sig innan något händer. Det innebär inte att man varken sprider eller tar upp någonting och stämplar det som sanning men man kan ta upp med sina barn att ”detta kan hända och om det händer så är det här ett bra tillvägagångssätt” -på samma vis som man kan sprida informationen vidare till sina vänner med budskapet att ”jag har inte sätt det här, men det kan alltid vara bra att prata med sina barn om ämnet i allmänhet, eller veta vad det gäller ifall det är något det pratats om under rasterna”.

     Även om det är ett rykte: Har ”vi” snappat upp det så har yngre garanterat ramlat över det med.

     Svara

      Ryktet sprids absolut som en sanning. Rektorer skickar brev hem till föräldrar och pratar med media, Polisen tar upp det och till och med en politiker har tagit tillfället i akt att markera mot den här tafsardagen.

      Det är viktigt att prata med barn och ungdomar om samtycke, respekt osv. Men nu handlar det bara om varningar om just 15 april, något som inte ens har hänt. Det blir fel att misstänkliggöra barn och tro att dom kan göra vad som helst för en utmaning på tiktok

      Svara

       Fast man misstror inte alla barn eller ens ett specifikt barn. Man påpekar att detta kan hända och varnar – så att om det händer är både barn och vuxna förberedda. Barn pratar mycket om sånt här långt innan vuxna hör talas om det – och det är klart det blir en trigger för vissa att göra sak av det.

       Svara

        ”Kommer ni ha extra vaksamhet den 15 april?

        – Vi har extra vaksamhet från och med i dag (läs: i går) och håller extra span på om det dyker upp mobiltelefoner. De som har distansundervisning är svårare att nå förstås, men de som är på plats kan vi prata desto mer om. Vi har alltid vaksamhet på det här, men det blir lite extra mycket nu när det är något sånt här på gång.”

        https://m.dagensvimmerby.se/nyheter/e/88438/rektorn-om-att-tafsardagen-narmar-sig-jag-blir-morkradd/

        När jag skriver misstänkliggöra syftar jag på sånt. Att hålla ”extra span” på killar (som enligt ryktet är dom som ska tafsa + filma i morgon) med mobiltelefoner, enbart för att man hört ett rykte att någon kille kanske kan göra något

        Svara

         Men så jobbigt att någon kommer kolla lite extra på ens telefon? Eller inte.

         Svara

          Om lärare höll extra span på mig i årskurs 7-9 baserat på ingenting skulle jag tycka det var väldigt jobbigt. Varför riskera att förtroendet mellan elev och lärare rubbas pga ett rykte?

          Svara

           Snöflinga. Det är endast några dagar liksom, och mobiler hör ändå inte hemma på högstadiet.

           Endast några dagar? Pojkar kan väl tafsa när som helst. Sätt in extra resurser för att hålla span på pojkar under hela skoltiden! Vi vill ju såklart att män ska uppfostras att bli raka motsatsen till snöflingor

           Fast du har ju helt beslutat dig att varje lärare går runt med en lista med individer de håller koll på – vilket ingenting pekar på. Man håller extra span överlag: Kanske kortar in sin egen rast och promenerar lite extra i korridoren eller håller ett allmänt öga på ALLA elever: inte bara killar utan alla som kanske verkar osäkra eller tycker det är jobbigt. Att någon skulle vara utsatt och utpekad är ju någonting du har hittat på själv: Och skulle det i något fall vara just så, då pratar vi ju om en sunkig lärare på jakt att sätta dit någon och inte normen.

           Mimi: Utmaningen handlar om att killar ska filma övergrepp på tjejer. Rektorn säger att dom ska hålla extra koll ”på om det dyker upp mobiltelefoner” och pratar om kvinnoförnedring. Kan inte riktigt hitta något i texten som menar att man även ska hålla extra koll på osäkra elever som håller på med mobilen, kan du citera? Eller är det någonting du har hittat på själv?

           ”Kommer ni ha extra vaksamhet den 15 april?

           – Vi har extra vaksamhet från och med i dag (läs: i går) och håller extra span på om det dyker upp mobiltelefoner. De som har distansundervisning är svårare att nå förstås, men de som är på plats kan vi prata desto mer om. Vi har alltid vaksamhet på det här, men det blir lite extra mycket nu när det är något sånt här på gång.

           ”Blir mörkrädd”

           Josephine Svensson är oroad, men hoppas inte att några elever hoppar på utmaningen.

           – Tyvärr finns det nog elever som kan göra det och man har en inställning om att det inte är så farligt. Man är inte införstådd med konsekvenserna riktigt. Det är också oroväckande att det figurerar olika datum.

           Vad tänker du om att en sån här utmaning sprids?

           – Jag blir mörkrädd. Det är både kvinnoförnedring och diskriminering. Det visar tyvärr vilken påverkan sociala medier har på våra ungdomar och det är läskigt att vi är så lättpåverkade. Det är obehagligt att det är så många läskiga och olagliga saker som det blir såna här challenges av. Det är inte klokt. ”

          Nej, det är kanske lite whatever. Men om din lärare går ut med informationen ”vi kommer hålla extra koll på er killar nu, för idag är det ju TAFSARDAGEN” och det är första gången du hört om denna dag så är det ganska dumt. Nu har ju redan media, influencers och polisen berättat om när tafsardagen är och hur den går till för alla ungdomar i hela Sverige så kidsen vet väl om det redan, men det hade kanske varit bättre om de inte skapat den här dagen alls. Dumt att uppfinna en tafsardag för att man vill varna om en tafsardag menar jag.

          Svara

         men de är väl bättre att man kan hålla ett öga på dom INNAN dom gör något? oavsett om de bara är ett rykte eller inte.
         som att gå över vägen, du kollar innan du går.
         du kollar efter mobiltelefoner innan tafset kommer .
         en normal människa tänker alltid steget före, eller ?

         Svara

  Älskar Ken Akter. Eller ja idén bakom. Ken är ju ganska lätt att hata because; every man

  Svara

   Måste vara en minoritet som beter sig sådär eller?

   Svara

    Lol alltid är det någon…. #inteallamän!

    Svara

     Nej det var mer en genuin undran då jag själv inte stött på en sådan man vad jag kan minnas. Jag fattar att det finns män som är sådär, men jag hoppas att det är rätt ovanligt?

     Svara

     Jo alla män. Och håller du inte med mig …..

     Svara

      Om alla män är idioter så är alla tjejer också det.

      Svara

    Beror kanske på i vilken krets man vuxit upp. Jag är uppvuxen i en liten by och har haft rätt många Ken Akter-typer runt mig då jag växte upp, exempelvis min fd styvfar var exakt så där.

    Svara

     Om 12:16 inte har såna män i sitt liv är det bara att gratulera. Om jag själv ska uppskatta andelen, bland de män jag har i mitt liv, personligt eller via jobb, så skulle jag säga att ca 85% av alla män uppvisar skit-beteenden och röda flaggor.

     Svara

      För mig är det tvärtom. Därför som jag bara har killkompisar.

      Svara

       Samma här. Jag har inte exempel på en enda kille av den typen i min närhet.

       Svara

        Good for you!

        Svara

         Japp. Killar🥰

         Svara

  Shit vad jag skrattar! Och känner igen mig …

  Svara

  Problemet är väl främst gråzonerna? Knappast något som klippet avhandlar.

  Svara

  ”Jag skiter i om det är fejk, det är för jävligt ändå”

  Svara

  Sanne Alexandra publicerade minst 10 Stories och ett inlägg i flödet med varor från sitt eget varumärke. Där hon pomotade dom. Inte en enda reklammärkning.

  Svara

   Okej.

   Svara

   sååååå spännande!

   Svara

  Jag hoppas ändå att föräldrar tar sitt jobb på större allvar i att uppfostra sina barn än att det skulle krävas ett simpelt kedjebrev för att få barn att kränka någon på det sättet. Behöver man det här kedjebrevsryktet att hålla sig i för att prata med sina barn om samtycke och grupptryck, så fine. Men se till att det finns i dina barn oavsett, då behöver man kanske inte noja upp sig för varje ”hört på internet”-rykte som dyker upp.

  Svara

   Absolut. Men sen måste även tex skola jobba med dessa frågor. Det är hela samhällets ansvar om det i praktiken ska bli en skillnad.

   Svara

  Jag passade på och pratade med min dotter om vikten av källkritik. Att hon inte ska tolerera att någon nuddar henne mot hennes vilja har hon redan bra koll på.

  Svara

   Kanske du kan prata med Polisen Linköping också? Dom skriver i ett facebookinlägg:

   ”Vi väljer att publicera detta meddelande oavsett de rykten som florerar om källor och var informationen kommer ifrån.”

   Svara

    Hur kan det vara ett problem?

    Svara

     Hur det är ett problem att Polisen inte arbetar med källkritik?

     Svara

      Med tanke på gemene mans tröghet är det väl lika bra att berätta vad som är okej och vad som inte är det, oavsett? Eller är det bättre att polisen struntar i brottsförebyggande arbete?

      Svara

       Det är inte brottsförebyggande arbete att ta upp rykten på det där sättet. Det är en annan variant på det klassiska citatet
       ”Jag skiter i om det är fejk, det är för jävligt ändå”

       Som Jadu. / 12:30 skrev

       Svara

        Polisen har förklarat vad för följder denna utmaning kan få, om en person skulle vilja att göra detta. Vad är fel i det?

        Svara

         hej har bestämt sig för att eftersom kedjebrevet inte finns så existerar inte problemet heller.

         Svara

          Det var en märklig tolkning. Jag är väl medveten om sexualbrott och tror inte problemet uppfanns den senaste veckan.

          Just nu pratar jag om vuxna som sprider rykten om sexualbrott som inte ens har inträffat och skapar panik som är baserat på någon som hört något från en som hört något

          Svara

          NU lär ju folk uppmärksammat detta dock. Fanns det ingen tafsardag från början så finns det nu åtminstone. Bra sätt att inspirera.

          Svara

           Absolut troligt. Inte.

           14.39 jag vet inte om vi missförstår varandra. Jag menar att jag inte tror att detta var sant i början, eller om det var sant kanske detta kedjebrev hade nått typ 10 fjuniga pojkar i nåt högstadium i typ Flen. Nu när det delats över hela internet har det dock nått betydligt fler människor, så OM pojkar känner sig manade att följa detta så har man ju haft helt fel taktik som blåst upp det så.

     Klart att det är problem om Polisen istället för att undersöka källor sprider budskap på väldigt vaga grunder. Trovärdigheten.

     Svara

      Är det ett problem att polisen sprider budskap om att det är fel att tafsa på tjejer?

      Svara

       Om de – genom att varna om det – skapar en nationell tafsardag och -genom att varna om det – går ut med all information som barnen inte hade kring denna dag, så ja.

       Om det är fejk, vilket det verkar, så skulle imorgon bara varit en vanlig dag. Nu är det en tafsardag.

       Svara

    Deras föräldrar kan prata med polisen om det 😊

    Svara

  Imorgon är det stora tafsaredagen.

  Svara

   Hur tänker ni fira?

   Svara

    Personligen nöjer jag mig med att kladda.

    Svara

     Haha!

     Svara

    Jag har inte riktigt bestämt mig faktiskt! Men tänkte vända på det så går nog ut på stan och squeezar alla mäns arslen.

    Svara

    Fest! Vi blir åtta totalt🥳

    Svara

  Min man kommer att bli överraskad att jag tafsar på en torsdag.

  Svara

  Det här var smärtsamt att kolla på 🙈

  Svara

  @rit_lucassi har skrivit bra om detta fenomen, tips! Moralpanik har alltid funnits, detta är bara en ny form. Förut var det videovåld och rockgrupper som dyrkade satan…

  Finns i hennes stories som höjdpunkt ”Rädda vuxna”

  Svara

  Var det tänkt att det skulle vara kul eller informativt eller parodiserande på folk som försöker vara roliga?

  Svara

   Exakt! 😅

   Svara

   tror helt ärligt att de var informationen de var ute efter, som Camilla skrev” men innehållet uppmanar till övergrepp eller liknande.” de skulle jag ta som information, övergrepp är inget skämt. men kan ju bara tala för mig själv

   Svara

  Alla vettiga föräldrar och tonåringar är överens om att tafsning – oavsett”dagar” – är fel. Vad som är problematiskt med att varna om en helt påhittad ”tafsardag” är att moralpaniken nu skapat den här dagen ur tomma intet. Alla Sveriges gymnasieskolor och arbetsplatser och fritidsgårdar etc vet nu om att imorgon är det tydligen ett gigantiskt event över hela Sverige, tafsardagen, så stort att polisen/inföuencers/media/föräldrar går ur och varnar mot den. Det fanns inte en tafsardag förrän någon tog ett rykte utan källa på allvar och började vråla. Nu finns det plötsligt en dag, skapad helt ur tomma intet för att folk sprider rykten vidare utan att kolla upp sina källor.

  Självklart skadar det inte att prata med sina tonårskillar om övertramp och liknande. Gör det utan omvägen ”alla dina kompisar har säkert sagt att de ska göra det här imorgon”.

  Svara

   fast de är väl bra att de kommer ut, vare sig de är fejk eller inte. bättre att hålla ett öga öppet än att de ska hända en stackars tjej

   Svara

    Det är väl bättre att ingen tafsardag hålls överhuvudtaget? Min poäng är att om eventet var fejk – vilket allt tyder på – så hade imorgon bara varit en vanlig dag på svenska gymnasium. Nu är alla Sveriges gymnasieelever inställda på att det är en tafsardag – för att deras föräldrar och polisen sagt att det är det. Hade eventet på riktigt spridits bland kidsen hade jag varit på din sida, men nu skapar man problemet genom att försöka stoppa det.

    Svara

     Yea, Can’t argue with stupid, i’m out

     Svara

  Yea, Can’t argue with stupid, i’m out

  Svara

  Alltsà, du borde verkligen inte skrivit om detta utan att ha något belägg för det.

  Men tyvärr är det ju för lockande att kommentera om något sånt här, pga genererar alltid massa upprörda kommentarer. Den där moderata politikern som la ut en bild där hon ser allvarlig ut och säger JAG ÄR EMOT TAFSANDE, polisens facebook-konto, och din blogg. Det går ju inte att motstå en sån här enkel klick-raket som att säga nej till tafsning.

  Och nej, det hjälper faktiskt inte tjejer alls. Lägg tiden på att ha en genuin dialog med killar om tafsning istället för att hitta på lögner och sprida falsk information hej vilt, men det ger nog inte lika mycket clicks och likes och gör att folk känner att DE TAR STÄLLNING och det är ju allt som betyder något dessa dagar, inte själva frågan.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.