UnderbaraClara och Paula Rosas om kommentarer

Paula Rosas har uppmärksammat ett inlägg som UnderbaraClara har skrivit om sitt kommentarsfält. 
Om vilka kommentarer hon godkänner. Om vilka hon raderar, och hur hon tänker kring sin roll som influencer och hur hon hanterar kritiska och hatiska kommentarer:

Själv har jag många gånger singlat ut sura kommentarer och sedan med läsares hjälp mölat ner kritikern i skorna. Nu frågar jag mig till vilken nytta? Är det någon skit jag inte orkar i kommentarsfältet nu för tiden – då raderar jag den. Men det förtjänar inte ett eget inlägg. Och ni förtjänar mer av mig.
Annars är det ju som när fröken skällde i klassrummet och skapade dålig stämning hos alla – fast alla visste att det bara var Peter H som varit en idiot.

Jag har gjort så mycket utifrån känslan av att vara en underdog.
Men det är längesedan jag passerade som det. Och jag övar mig på att fatta det nu. Det går lite trögt, men jag försöker. // UnderbaraClara

Paula håller med Clara och fortsätter med att beskriva det jag tror att vi alla som arbetar med kommentarsfält känner igen från vår ”arbetsplats” inne i WordPress.
Jag resonerar PRECIS likadant med tjatiga kommentarer och kommentatorer som hamnar i modd.
Take a hint liksom…

…”det här kommer du väl inte godkänna/varför godkänner du inte mina kommentarer/du vågar inte släppa fram mina kommentarer” i en evig förbannelse. Det går snabbt att se dom återkommande namnen/ip-adresserna och jag blir faktiskt så himla trött på det där. Det enkla svaret på varför jag inte godkänner kommentarerna? Jag har ingen lust! Det är som sagt inte bara hat jag raderar idag utan kan också vara kommentarer som tjatar om samma ämne som jag skrivit att ”det är det sista jag skriver om detta” om. Eller när kommentaren är onödigt hård mot en tredje part. Eller när fem personer vill kommentera ett stavfel. Ja ni fattar. När jag bara känner att ”näe, jag pallarente” så blir det raka vägen till papperskorgen. Oavsett om du kommer skriva 3 kommentarer till på samma inlägg med ”varför godkänner du inte min kommentar” – ditt tjat kommer inte göra någon skillnad. Jag väljer att inte lägga fokus och energi på den bajsmackan helt enkelt! Sen lägger vissa till att dom skrev minsann inget elakt men jag tänker att ni kanske ändå känner någonstans att om ni kommenterat om en specifik fråga 13 gånger (ja man kan söka på ip-numren i kommentarerna) så är det osannolikt att den 14 gången kommer bli godkänd och besvaras… // Paula Rosas

Ibland kan jag – Camilla alltså – lyfta fram kommentarer för att de fått mig att tänka efter och blivit grunden till ett inlägg.
Ibland för att de är svinkul, jag garvar ju åt de allra flesta så kallade ”hatkommentarer”, men även de som bara är riktigt riktigt humoristiska och roliga.
Min favorit är – och förblir – en kommentar jag fick in i början, när bloggen fortfarande var liten och meningsskiljaktigheterna mer lät som syskon som tjafsar än rena verbala krig. Nu när jag kikade tillbaka på tråden som den förekom i så var det visserligen lite hårda ord som utbyttes, men jag kan ändå inte låta att bara älska den här kommentaren.
Den är liksom…KREATIV!
Ja, kreativ är rätt ord.

Den som fes i din kuvös måste ha varit riktigt dålig i magen 🙂

Avslutningsvis vill jag också bara sluta upp bredvid mina två blogg-kollegor – för i det här faller arbetar vi med ungefär samma saker – och instämma i det här:

Skådespelerskan Jennifer Garner sa i en intervju “I know I live a charmed, beautiful life and nobody wants to hear a celebrity whine. The last thing I want to do is complain; I love what I do and I know every job comes with a downside.” och jag tänker att det stämmer bra in på min egen privilegierade tillvaro. Ja, på de flesta influencers, kändisar, musiker, programledare och andra offentliga människor som får arbeta med vad de älskar och samtidigt skörda kärlek, värme och inte sällan bra med pengar.

Alla yrken har en baksida. Det här har ovanligt få! // Clara

Sist men inte minst håller jag med Clara om att ”Alla yrken har en baksida. Det här har ovanligt få!”. Det är något att påminna sig om dom dagar då negativiteten tar överhanden. Jag är tacksam över att jag har det här forumet och att ni finns här och vill följa min tillvaro – det ska ni veta! // Paula

Ja alltså…
What they said! // Camilla

51 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så bra och tänkvärt från Clara! Har reagerat på hur vissa influenser lyfter EN elak kommentar för att tigga sympati från följarna (där resten av kommentarerna varit men åh sluta så snygg! men bästa! var har du köpt…).
  Och alla som inte håller med är ju bittra, så klart.
  Alla jobb har baksidor, och lite sura kommentarer får man nog leva med som influenser

   Håller med! Det är ett fåtal (faktiskt) som skriver elaka kommentarer, så varför ge dem uppmärksamhet? Förstår att man kan bli ledsen men då får man tänka på varför man ska bry sig om vad 1 på 100 tycker om en? Onödigt att lägga energi på den enda personen.

   Kan du inte granska Maribusck som har smygsamerbeten nu senast för kräm&hudvårdkliniken i Malmö. Den bruttan har smygsamarbeten ganska ofta. Hon är så himla snål att allt ska vara typ smygsamarbete.

    Skriv smygsamarbeten en gång till så vinner du en rabattkod!

  Åh här har vi en annan kvinna som tar rygg på Cissi Wallins krönika! Men vad skönt det är verkligen dags att sveriges starka kvinnor ser sina privilegier och handlar och lever utifrån dessa och kan ta plats i fronten i detta krig om jämlikhet och kvinnokraft

  Jag minns den kommentaren 🙂 Jag använder det uttrycket så ofta jag kan och tackar kreatören av hela mitt hjärta.

  Camcam! Skriv om wallins krönika i expressen! Och skriv om att det tydligen är publikens fel? ”Publiken kräver raseri – jag föll för pressen”

   Men va, ska du be Camilla skriva utifrån en speciell vinkel? Jag tyckte det var en bra och insiktsfull krönika

    ”Insiktsfull” haha hon skyller ju ifrån sig och skyller på läsarna.

     Jag läste det som att hon kallade sig svag och karaktärslös i det klimatet som rådit i feministiska kretsar och jag kan bara hålla med och det kändes som en lättnad att hon med insett det. Att hennes aktivism varit väldigt egocentrisk och småaktig

      Känns lite som Cissi är den som satt klimatet. Typ allt hon gjort är kontraproduktivt.

       Ja hon har såklart bidragit till klimatet det säger hon ju själv och hon pudlar nu och ber om ursäkt för det och lyfter blicken. Tyder ju på en klinisk mognad anser jag

      Ja det är snarare så att hon tar på sig att hon agerat fel när hon hängde ut enskilda personer för små petitesser. Detta istället för att ägna sig åt de stora och viktiga feministiska frågorna.

      Sedan är det en annan sak att ”publiken” d.v.s. läsarna också triggas av det de läser och vill ha mer av samma. Det är så jag uppfattar att hon menar. Det är dock inte detsamma som att lägga över ansvaret på läsarna.

       Ja och hon ser ju det sjölv nu. Men samtidigt var Metoo så kraftfullt och full av så mycket sorg och trauma från kvinnor att jag tror det var så viktigt att enskilda personers beteende visades upp som problematiskt för att få folk att öppna ögonen för hur mycket systematisk skit kvinnor genom alla tider behövt genomlida.
       Ibland inser ju inte Bengt 48 hur jävla skev kvinnosyn han reproducerar och hur norm det är att se ned på kvinnor

   Det känner jag igen när man konfronterar en tjej som skriker i raseri.

    Varför ska du konfrontera en människa som försöker skapa avstånd?

     För att man sitter i samma båt

      Då låter det dumt att konfrontera istället för att lugna personen. Herregud

       Lycka till. Tänker då på hur Cissi mfl beter sig

  Intressant inlägg!

  Nu ska jag ju egentligen förbereda inför ett viktigt möte, ändå kan jag inte sluta fundera på vad symbolen som ska avdela dina stycken står för. Så en OT, är den där krumelurer en gubbe som sitter och funderar?
  Extremt viktig fråga som ni ser 😉

   En fyrkant?

    Fyrkant? Det är nog något i din webbläsare som inte fungerar, för jag ser det igelkotten ser och det ser inte ut som en fyrkant, utan som en funderande figur.

     Det ser ut som en fyrkant för mig också och jag gissar på att CamCam använt en emojie som inte stöds av alla plattformar, dvs den stöds inte ens av HTML.

      I en annan nätläsare blir det en tunn fyrkant och i den står bokstäverna:

      FI
      OD

      staplade på varandra.

      Ingen igelkott.

       Ingen har sagt att det är en igelkott😂

        Haha, läste det anonym / 10:35 skriver här ovanför lite för fort, som:
        ”för jag ser igelkotten..”

        Jag ser också Igelkottens igelkott!
        Inte fundersam figur dock.

         Nu gör du mig förvirrad😂 men vi kan göra klart att det inte är en igelkott i alla fall!
         Kanske en fundersam fyrkant?

          Jag ser bara igelkottar innan varje stycke!

       Emojies kan också form av bokstäver. Men hon kan också ha använt ett typsnitt som inte stöds av alla.

       Men eftersom att jag inte kan se något annat än en röd fyrkant så kan jag inte ens gissa vilket det rör sig om. 😊

     Det här var visst en svårare fråga än väntat 😄
     Får hoppas på klargörande från Camcam om vad det egentligen är för figur.
     Stödjer annars självklart om hon börjar med igelkottar vid varje stycke

      Ja kan hon svara på det nuuuuuu, please!

    Jag ser också en fyrkant haha

     Jag med 😂

   Många timmar efter men för mig ser det ut som en gubbe som sitter! Stort huvud och kropp och en fot, från sidan. Allt sitter ihop.

  Älskar inlägget från Clara! Tror hon ger en käftsmäll till både Sandra B och Elsa.

   Möjligen Elsa, men Sandras inlägg om gravidkommentarer var ju knappast gnälligt utan snarare väldigt rimligt. Folk måste sluta vara så gränslösa

    Speci-Elsa är ju väldigt.. speciell.
    Så tydligt att hon lever på och för uppmärksamhet – samtidigt som det faktum att inte alla tycker som hon, eller älskar allt hon gör och är, verkar tära så enormt på henne.

   Tycker du? Tycker UC och SB verkar ha typ samma inställning till kommentarsfält DVS raderar ganska friskt.

   Det UC skriver om här är ju egentligen inte att det är OK att skriva taskiga kommentarer.

   Jag tycker det är trevligt med moderering av just det skäl som UC nämner, att det är trist när en dryg kommentars följs av 50 st försvarare som manglar ner kommentaren.

   Gillar hur båda dessa influencers hanterar kommentarafält just för att de är ganska skarpa själva samt raderar ordentligt, men utan att gnälla och söka sympati hos läsarna.

   Sandra Beijers inlägg om gravidkommentarer var högst relevant och oerhört många människor behöver lära sig att det inte är okej varken på bloggar eller i fikarum att fråga om någon är gravid. Bara positivt för alla om hon mästrar folk som missat dem delen av sin grundläggande uppfostran. Det handlar inte bara om Sandra, det är något folk behöver lära sig att sluta med.

  Kanske en pik till Bianca? Jag är så otroligt trött på hennes gnällande. Speciellt efter senaste videon. Det ÄR konstruktiv kritik att tycka att någon har för mycket reklam i sitt innehåll. Och om de mår dåligt av alla kritiska kommentarer kan de anställa någon som tar hand om kommentarsfältet. Det har de nog råd till…

   Vill folk komma med kritik måste de tänka på hur de ger sin kritik i så fall. Det är långt ifrån alla som gör det.

    Ja, det vore ju självklart önskvärt. Tyvärr är världen full av personer som inte vet hur man uppför sig, så har det alltid varit och kommer antagligen alltid att vara. Om influencers, likt Bianca, vill jämföra sig med t.ex en tidning så måste de kunna hantera att inte alla kommentarer är fulla av hjärtan och ”jag älskar dig”. Tidningar blir granskade och får kritik. Speciellt om merparten av dem innehåller reklam. Och som sagt, om de inte kan hantera alla delar av jobbet får de anställa någon som hjälper dem. Precis som i vilket annat jobb som helst.

   Tycker det Bianca tog upp i sin video var riktigt bra och viktigt. Gillar man inte innehållet behöver man inte titta, tv, radio, tidningar osv har reklam men ingen klagar på det, man byter kanal eller ser. Likaså kan man spola förbi eller välja att se! Eller välja att ”byta kanal”. Dom gör sitt jobb, som dom gillar och som ger en inkomst, precis som alla andra människor. Vi kan yttra våran åsikt konstrukrivt och sakligt men vi kan inte gnälla klaga och bli bittra om dom inte lyssnar. För oavsett vad en influecer gör så gör dom alltid fel i någons ögon.

    Precis så!

    Du vet att TV får in väldigt mycket klagomål? Hade varit kul om någon ansvarig från exempelvis tv4 hade stått och skrikit till tittarna att de minsann inte behöver titta om de inte är nöjda.

    urhållkas inte förtoendet om en influecer i varje video gör reklam . är den livsstil man vill fördela som influerare att kränga prylar flera gånger i vekan ? förstår det om man inte har ett mångmiljonföretag att driva men det gäller ju inte i hennes fall

     Veckan ***

  Jag skrev till Emilia Wahlund o ifrågasatte varför hon gör samarbeten med twistshake och nakd fortfarande när all skit kommit fram om dem. Hon blockade mig..

   Kenza gjorde också ett samarbete med NAKD idag… Men har för mig att det skrevs om NAKD tidigare någon gång här om hur de vidtagit åtgärder efter skandalen och bl a avskaffat sitt praktikantsystem

  Mona som roddar Maggan Graafs kommentarsfält skriver att hon endast raderat en enda kommentar den senaste månaden (som svar på kritik att kommentarer inte går igenom). Maggan som enligt Mona får hundratals hatkommentarer varje dag, så skönt att det nästan helt upphört.

  Har blivit trött på allt gnällande från influensers , dom får enligt dom själva endast hat när det mesta e kritik att dom typ gör vad dom ex festar under pandemin (bara exempel). Sedan har dom ångest hela tiden för att dom har press exempelvis på sina yt videos. Min spontana tanke e sluta med det om det skadar mer än ger. Detta låter hårt men till exempel Linda Marie mådde jätte dåligt av Youtube och så slutade hon med det även om jag saknar hennes yt kanal så ser hon mycket gladare ut när hon bara här Instagram. Är det inte att va människa att sluta gö nått man mår dåligt av samma gäller ju för studenter,byggjobbare poliser mm. Bara tankar typ

  Bra inlägg! Speciellt efter BIancas video. Suck liksom. Jobbar själv inom media och tror ALLA med ett tjänstemansyrke ibland behöver jobba kvällar, helger, tidiga morgnar. Det är inget unikt för influensers. Om det nu är så många som kritiserar hur influensers pratar/gnäller om sitt yrke, kanske det ligger något i det? Istället för att bli arg kanske man ska försöka ha lite självinsikt och se vad i kritiken som faktiskt stämmer. Om inget annat mår väl dom själva bättre genom att få lite självinsikt och inse ”jag har det faktiskt inte så tokigt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *