Monas Universum delar insamling av kontroversiell fd SD-politiker

Vera Alltså misstolka mig rätt nu…det som hänt är fruktansvärt och en insamling till änkan är helt rätt. Det som jag studsar på, och som gör att jag väljer att avstå just DENNA insamling är att det är Kent Ekroth som ligger bakom den. Det skulle inte förvåna mig det minsta att han kommer att använda den (inte pengarna kanske utan grejen) i syfte att marknadsföra den politik han står för. Jag vägrar låta mina pengar gynna SD, på ett eller annat sätt. monasuniversum VA, är det verkligen han?! Uppfattade det som vänner till polismannen. Är du helt säker? Jag förutsätter att varenda krona jag har skänkt går till henne.
Bildkälla: Monas Universum blogg

Jag orkar inte ens skriva vad jag anser om mordet på den 33-åriga polis som skedde i onsdags eftersom jag bara blir förbannad på våra uruselt lama myndigheter.
Änkan till polisen är gravid och det har startats en insamling för att bl a täcka begravningskostnaderna.
Kan iofs tycka att staten ska bekosta den då han var i statens tjänst. Tamejfan det minsta man kan begära! // Monas Universum

Monas Universum är – likt de flesta av oss – upprörd och förbannad på hur en ung polis kan bli skjuten på det sätt som skedde i Biskopsgården i förrgår.
För att stötta polisens änka, som även är gravid med parets barn, så uppmärksammar hon och länkar till en insamling som bland annat ska täcka begravningskostnaderna.
I kommentarsfältet är det en läsare som gör Mona uppmärksam på att det är Kent Ekerot (SD) som är initiativtagare till insamlingen och att det får den här läsaren att välja bort att stötta just det här initiativet.

Det är frivilligt att stötta vilken insamling man vill så klart, men när en så framträdande profil och före detta riksdagsledamot för Sverigedemokraterna står som initiativtagare för någonting sådant här, så tänker jag att det i alla fall behöver synliggöras på ett eller annat vis. 
För visst är det Kent Ekerot som dragit igång den här insamlingen, och inte vänner till polismannen som Mona trott. (Kent kan givetvis vara till polisen, men det framgår i så fall ingenstans.)

Kent Ekeroth Organizer Stockholm
Bildkälla: Go fund me


Kanske spelar det ingen som helst roll för de som bidrar till insamlingen, eller så gör det kanske det?

Oavsett vilket så kan det kanske vara bra att ha hela bilden klar för sig innan man delar eller donerar till en sådan här insamling, för att säkerställa att ingen kommer i efterhand och känner sig förd bakom ljuset.

Tack för tips!

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Olyckligt. Kent (?) Ekeroth borde (även om initiativ till en insamling såklart är bra) fatta att han med sitt politiska förflutna bara kommer få folk som annars bidragit att inte bidra då de inte vill förknippas med honom eller SD. Därigenom får ju den stackars familjen mindre stöd än det annars fått. Agerandet skapar också olycklig splittring i samhället (”polisen” som kår ska då förknippas med SD eller Kent? Idiotiskt). Så jag hoppas verkligen några andra figurer också skapar en insamling för familjens skull så att man kan skänka ett bidrag via dem- jag vill också ge något men tycker inte att jag kan till just Kent eller Kenneths insamling.

   Fast om han inte startade insamlingen så hade de ju fått ännu mindre stöd.

    Ja men hoppas någon annan tar tag i det. Händelsen är ju ny och han råkade vara först men tror väldigt många är beredda skänka en slant.

     Som jag skrev längre ner så har Blåljus i samverkan startat en insamling som är uppe i 1.6 miljoner, https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/86bQ1G/16-miljoner-har-samlats-in-till-polisens-familj

     Här https://www.facebook.com/bluelightsweden/posts/1696138777262065?__tn__=-R är deras FB-sida.

    Varför det? Hade varit betydligt bättre om en anhörig startat insamlingen.

    Jag litar inte på att Kent inte stoppar något i egen ficka. Skänker hellre via polisens kompis. Kent känns allt annat än ärlig.

     Det vet man väl egentligen inte om kompisen är ärligare men jag förmodar att varken den ena eller den andra har några oärliga avsikter. Det blir ju lite rundgång i kommentarera på MU inlägg. Man vill inte skänka pengar pga intiativtagarens koppling till SD men man vill ha hårdare tag mot gängkriminalitet, mer lag och ordning och de som står för det mest är…hoppla …tänkte inte på det…

   Tanken är god men förstår inte varför alla ska skänka pengar. Finns förmodligen försäkring, anhöriga och annat sätt att finansiera sig och begravningen.

    Folk vill väl visa sitt stöd till anhöriga som förlorat någon antar jag.

    Vad är det för fel på folk som börjar gnälla på att det samlas in pengar? En ung polis mördades i tjänsten, hans jobb var att upprätthålla lag och ordning för att vi andra svenskar ska kunna känna oss trygga. Istället mördades han kallblodigt av en tidigare dömd 17-åring invandrare.
    Hans fru är dessutom gravid med deras barn. HUR kan man ifrågasätta varför folk vill skänka pengar till polisens familj? Han jobbade för att skydda oss svenskar, inte konstigt att många svenskar känner tacksamhet och vill ge tillbaka något till den mördades familj. Självklart är polisens familjs största önskan att han fortfarande var i livet, men att få en rejäl summa pengar kan åtminstone göra att den blivande mamman slipper oroa sig för eventuella begravningskostnader eller sin ekonomi som ensamstående mor. Hur kan man inte unna henne det?

     Håller verkligen med. Så konstiga kommentarer. De som inte vill skänka pengar slipper ju men hur kan man engagera sig i att anhöriga ”inte” ska få en insamling i det här läget.

  Poliser är ofta högt försäkrade inom tjänst så är övertygad om att änkan kommer att få ekonomiskt tillskott framöver. Allt är djupt tragiskt både för de nära, poliskåren men också för vårt land. År av misslyckad politik (oavsett färg) är orsaken till dagens skenande situation.

   Fast de var väl inte gifta, bara sambos, hur funkar det då?

    De flesta poliser får bra juridisk rådgivning under sin utbildning, nu finns det dessutom ett barn med i bilden. Ska mamman bli berövad på pengarna så ska detta då bero på hans familj vilket vore ytterst ovanligt. Detta är ett riskyrke vilket utbildningen gör de studerande noga medvetna om.

     Sluta snacka skit! Svensk familjerätt (lagstiftning) avgör hur arv fördelas och har verkligen inget med privata familjer att göra! Hur fattig man än är kan man väl knappast bli bitter över att människor vill ge ett bidrag till familjer som förlorar en anhörig i tjänst…?

      Inte arv, livförsäkring.

      Tror ingen här missunnar hans familj minsta lilla som någon skänker. Det var nog inte det som diskuterades här men jag kan ha missförstått så klart.

       Jag fick närmare 10000 i månaden som barnpension tills jag var 18 (och 20 för en del av det), för att jag var 15 när pappa dog i cancer. Vet inte hur mycket som var från hans privata livsförsäkring men att det var inkomstbaserat och han hade hög chefslön. En kompis fick ~2500kr av samma skäl, pappan var då arbetslös (detta var 2003).

       Mamma fick änkepension fram till hon va 70, men de va ju också gifta.

        Jag fick 250 kr i månaden i 10 år efter att min pappa dog i cancer från hans försäkring. Det gick till godis och glass typ.

      Jag pratar om hans FÖRSÄKRING, skacka inte bort det JAG skriver om. Han dog på arbetet och var följaktligen försäkrad.

       Ja. Jag jobbar på kontor och vi är också försäkrade via jobbet. Det är man på de allra flesta arbetsplatser oavsett hur farligt eller ofarligt yrket är.

     Min polisutbildning innehöll inget sådant?

      Nej, har heller aldrig hört talas om ”juridisk rådgivning till aspiranter under polisutbildning ang försäkringspremier” och dylikt. Trams.

      Min sambo fick sådan information under polisutbildningen i alla fall. Men det var ca 10 år sedan i och för sig.

       Min utbildning innehöll inget sådant. Tar examen i november. Polisförbundet som är frivilligt att gå med i under utbildning har jag för mig ska täcka juridisk rådgivning i fall om något händer under aspiranten vill säga.

    Min man (innan vi gifte oss) skrev in mig som
    förmånstagare (när vi förlovade oss) till hans livförsäkring och allt som hade med hans yrke att göra (militär). Så ifall det skulle hänt något i tjänsten hade jag då haft rätt till iaf dem pengarna.

     Jag har också ett ”högriskyrke” men har inte ändrat i nån försäkring. Har ingen livförsäkring bara en olycksfallsförsäkring. Vi ”yngre” räknar ju sällan med att dö så tror många glömmer bort eller tänker att jag gör det ”sen.”

      Men man kan alltid göra om och göra rätt! Man bör se om sina försäkringar en och annan gång!
      Men jag är övertygad om att polisens begravningskostnader bekostas – det gör alla! Min pappa hade inte en enda krona sparad och då gick socialtjänsten in och betalade begravningen. Så detta behöver aldrig hamna på efterlevande!

       Jo, det här har onekligen fått mig att tänka till. Men man räknar ju inte med att bli skjuten när man går till jobbet.

   Vad menar du med det? Han var ju dessutom ogift så mamman till barnen eller barnet får ju inga pengar alls oavsett. Jättebra med en insamling men hoppas nån annan än denne figur tar tag i det.

    Får inte barnet något för att föräldrarna är ogifta?

     Jo när hen blivit myndig kan hen förfoga över det. Mamman till barnet får dock inget ”självständigt.”

      Ja det var det jag tänkte. Vore ju väldigt konstigt om barn inte fick något för att föräldrarna inte var gifta.

       Barn är alltid skyddade enligt lagstiftning oavsett hur föräldrarnas situation ser ut. Men partners/sambos är det inte.

        Barnet är ju ännu inte född och kan väl inte stå som förmånstagare när det gäller försäkringar o annat…?

         Jo. Om det var avlat och föds vid liv. Samma sak som med arv.

      Herregud Sverige.
      Dere har virkelig et engstelig problem.?

     https://www.insplanet.com/ordlista/f%C3%B6rm%C3%A5nstagare/

     Sambon kan mycket väl vara inskriven som förmånstagare i hans försäkringar.

      Det är möjligt. Men det vet du inget om så sluta spekulera och sprid rykten om den mördade polismannens eventuella försäkringar.

      Men varför spekulerar du i en mördad 33 årings privatekonomi?

       Var väl ett svar på vad som händer med en sambo när någon dör.

        Men det är ju ett helt stört svar iom att du inte vet om någon försäkring tecknats? Han kanske var pokermiljardär och skrivit testamente? Eller inte….

    herregud, förstår ni verkligen inte skillnaden mellan arv och försäkringar?? (dessutom via arbetet i detta fall då han dött i tjänst)

     Alla människor är försäkrade i arbetet i Sverige. Kontorister, timanställda lagerarbetare, sommarjobbande postutdelare, poliser, osv. Ingen fattar din poäng eller hur den är relevant i sammanhanget.

      Poängen är pengar….

  Eller så är det var och ens personliga ansvar att ta reda på fakta om t ex en insamling? Inte den som delar informationen.

  Mona the queen of swish insamlingar till sitt eget nummer som hon aldrig redovisar… Inte särskilt förvånande att hon inte har koll.

  Bor han fortfarande i Ukraina? Tyvärr så tror jag att pengarna kommer hamna i Kents egen fick.

   Ungern. Inte Ukraina.

  Det finns en annan insamling till bl.a begravning som en kamrat till honom startat. Vill man ge ett bidrag kanske den är bättre än att ge via Ekroth.
  https://sverigesradio.se/artikel/polismannens-van-har-startat-insamling-har-dragit-in-350-000

   Toppen! Nu sprider vi den i stället!

   Jaa, om det verkar vettig kan bli Camilla länka stället?

   Har Kent Ekeroth frågat sambon om hon vill att han samlar in pengar? För mig känns det mer naturligt med en vän än ett ex.

    Tycker jag med. Tycker hela grejen känns lite bisarr. Goda tankar som sagt men hade min sambo dött i tjänst hade jag:
    1) inte velat att vårt liv och jag blottades för allmänheten
    2) få massa pengar och beklaganden från främlingar
    3) definitivt inte få pengar från en insamling startad av en politiker. Det hade varit längst ner på min lista – att göra ett politiskt jippo över min partners död.

    Helt annan sak om en nära vän till sambon startar en insamling (som inte skenar) för att täcka begravningskostnader och kanske de ökade utgifterna första året som ensamstående. Fruktansvärt för tjejen att förlora sin kille på detta sätt. Alla tankar till henne och andra anhöriga ❤️

  För mig har det stor betydelse vem som ligger bakom en insamling. Skänker gärna till läkare utan gränser ex. som är icke politiskt. Kvinnojourer och cancerfonden/barncancerfonden. Skulle givetvis även ha tänkt tanken att skänka till änkan om det vore så att det inte fanns försäkringar mm. Var jag än står politiskt så skulle jag aldrig skänka till någon som har en så markant och rätt skadad politisk karriär. Mona har gjort klart för det flesta att hon är SD are, utan ord. Och det är hennes sak. Men hon har många följare som är politiskt ointresserade och där får man nog tänka till ett tag. Å andra sidan så är väl just det SD vill komma åt? de icke tänkande.

   Jag tänker ge ett bidrag till familjen utan vetskap om huruvida de var försäkrade. Det är ju också ett sätt visa solidaritet och handlar inte bara om pengar. Men jag tänker inte skänka pengar via Kent utan via kompisen till polisen.

   Alltså, nej, extra livförsäkring är frivilligt och något långt ifrån alla har tecknat.

   Men såklart får man välja vem och vad man ger sina egna pengar till. Men det verkar vara en ”sanning” att just poliser är försäkrade upp över öronen

    Alla på ett sånt jobb omfattasav trygghetsförsäkring i arbetslivet.

  Finns en bättre insamling som polismannens vän startat samt en där jag själv donerat till som är via Blåljus i samverkan. För en timme sen hade den sistnämnda samlat in 1,3 miljoner kronor! Ska man skänka pengar får man göra lite research. Jag såg Kents insamling när jag aktivt sökte efter en och drog öronen åt mig.

   Räcker det inte med pengar snart då? Alla vill vara goda – men vill man tjäna sig rik på sin partners död? Jag tror inte det.

    ?

    Nej, men man kanske kan känna ett lugn i att klara sig ekonomiskt när en inkomst försvunnit på ett helt brutalt sätt? Kunna fokusera på sitt ofödda barn och sorgebearbetning istället för att oroa sig för ekonomin? Otroligt osmaklig kommentar.

    Alltså M. Vem är du att bestämma vad som räcker och inte. Du kan ju inte på riktigt vara avundsjuk på nån som just förlorat en familjemedlem på det sättet? Hur är det ens möjligt kommentera på att det finns insamlingar till förmån för familjen? Hon har förlorat sin man och hennes barn sin pappa helt i onödan. Vad spelar det dig för roll hur mycket pengar som samlas in?

  Det finns andra insamlingar om man vill donera, så det är inte så att de inte fått någon om inte Järnrörsmannen dragit ingån en insamling.

  Jag förstår inte varför hon Mona är arg på myndigheterna. Vad har hon för insyn den avlidne polisens och hans sambos familjeangelägenheter? Vad vet hon om deras försäkringar, ersättningar, privatekonomi?

   Tolkar henne inte alls så? Hennes poäng är väl bara att om man mördas av ingen annan anledning än att man jobbar för svenska staten så borde staten bekosta ens begravning. I övrigt uttalar hon sig ju inte alls ang någons privatekonomi.

    Okej, jag tolkar det så. Skulle jag bli dödad och folk började yla över att polisen borde betala min begravning och starta en insamling så skulle nog min man tycka att det var rart men onödigt – den kan vårt hushåll utan problem stå för. Hur vet vi att den här polisens sambo inte kan stå för den? Inte har försäkringar etc?

     Det är väl knappast betalningsförmåga hos anhöriga det handlar om utan att man vill säga ”tack” för att någon faktiskt fick offra sitt liv i tjänst?

     Nu är du verkligen bara otrevlig.
     Han dog i tjänst för oss, svenska folket.

   Hon har väl blivit rättad i princip alla inlägg hon skrivit på semestern. Påståenden som presenteras som fakta men som är fel.

  Fast han är ju ändå öppen med att det är han som startat insamlingen.
  Så är det viktigare med vem som startat insamlingen och inte vad pengarna ska gå till (att hjälpa sambon), så får man ju kolla upp det innan man skänker pengar.

   Nja men jag tycker det är tveksamt att skapa en egen och ev göra politiska poänger om det redan finns insamlingar dels från en nära vän och dels från poliskåren. Kent kan skänka till dem istället om han bryr sig så mycket.

   Tackar sambon nej lär hon ju få massivt hat från SD svansen. Det har hänt förr. Inte en schysst situation att sätta en person i det utsatta läget i, isf att bara skänka till en politiskt neutral insamling.

    Exakt. Kent kan dela/uppmärksamma de insamlingar som redan finns om han vill få fler att skänka.

    Alla har rätt att starta en insamling. Ska man börja styra i vilka som får och inte får starta insamlingar för att hjälpa andra är en otäck utveckling.

     Tror inte att t menade att det skulle lagstiftas vilka som får och inte får starta insamlingar.

     Håller verkligen med!
     Okej att man inte gillar en person, men att någon tillhör ett visst parti, va sjutton spelar det för roll i sammanhanget.
     Om en S politiker startar insamling så kan alltså bara x % skänka pengar, eller om en liberal startar för en god sak så knappt någon skänka pengar?
     Så himla tramsigt att reagera på det. Det är polisen och hans tjej och barn som spelar roll.
     Det borde bara vara positivt att man gör så här, försök se det positiva i människor istället för att leta fel. Så dumt fokus det blir.

  Dessutom skriver Mona ju att det är den namngivna vännen som samlat in pengar, men länkar till Ekeroths insamling? Det är ju i det närmaste bedrägeri.

  Fan vad folk är giriga & gnidna härinne?

  Ingen efterlevande behöver betala för begravningar! Äger man inga pengar ur dödsboet betalar socialförsäkringen begravningen!
  När min pappa dog ägde han inte en krona. Begravningsbyrån hjälpte mig ansöka om hjälp via socialkontoret och det var inga problem alls!
  I polismannens fall betalas den säkerligen via en försäkring antingen via arbetsplatsen eller facket!
  Vilka andra privata försäkringar eller tillägg på försäkringar han har beror ju på hur efterlevandeskyddet kommer att bli.
  Men jag tror inte det behöver göras insamlingar för att familjen ska överleva!
  Möjligtvis för att visa deltagande men inte för att de ska ha råd till mat och husrum!
  Det är en överdrift!
  En mycket tragisk händelse för så många! ❤️??

   Dock är ju beloppet som man kan beviljas i Ekonomiskt bistånd ca 23 000 kr. Så om anhöriga vill ha en begravning som kostar mer får de själva stå för den delen.

  Varför ska ni skänka pengar? Och varför är ni ”upprörda och förbannade”? Det var ju bara en tidsfråga tills en sådan här sak skulle hända och det lär fortsätta i samma stil. Har ni fortfarande inte förstått vad Sverige av i dag är?

  Familjen som drabbats har säkert pengar att begrava sin son och sambo, att skänka pengar är ju bara något ni gör för ni inte klarar att verkligen göra skillnad. Ta tag i problemen handfast i stället, vänd ilskan till konstruktiv handling så kanske Sverige har en minimal chans att på många års sikt ta sig ur mörkret. Jag vet att ni blir upprörda när jag skriver att jag min familj snart lämnar Sverige för Danmark, vi emigrerar eftersom vi gör bedömningen att det inte är tryggt att bo kvar, helt enkelt, men tänk då en gång till på vad som nu hände. Det här är alltså ett inbördeskrig, vid det här laget, samhället har tappat kontrollen.

  Jag lägger en bra länk för den där tioöringen fortfarande inte trillat ned:

  https://www.expressen.se/gt/kronikorer/christer-el-mochantaf/en-krigsforklaring–mot-vart-samhalle/

   Ska ni inte flytta snart? Du har ju skrivit huuur länge som helst att ni snart flyttar….

   ”är ju bara något ni gör för ni inte klarar att verkligen göra skillnad. Ta tag i problemen handfast i stället, vänd ilskan till konstruktiv handling”

   Exakt vill du att Svensson Svensson, en 40årig 3 barns pappa, ska göra? dessa kriminella har vapen, skjuter och dödar, oskyldiga som var på fel ställe vid fel tillfälle redan dött.
   Detta är inge problem Svensson Svensson ska springa ut på gatan och sköta själva.
   Och det finns inget parti som har en universal lösning som löser all brottslighet i Sverige över en natt. Det är ett långsiktigt projekt som polisen måste lösa, och regeringen måste ge polisen dem pengar de behöver.

   Extremt trött på människor som du som reducerar ett komplext samhällsproblem till enskilda myndigheters agerande. Ännu mer idiotiskt att tillskriva styrande politiska partier ansvaret. Problemet som finns dök inte plötsligt upp i samband med ett politiskt skifte, det har vuxit successivt under många år, under flera mandatperioder och under olika politiska partiers styre. Det här med ”hårdare” tag är också en jäkligt märklig grej att föreslå, vad är det egentligen? De ”hårdare tag” som diverse högerpartier föreslår är odugliga om man ser till vad som framkommit genom vetenskap och vad som kan ses i andra länder. USA har exempelvis den typ av ”hårda tag” som högerkanten vill tillämpa för att åtgärda problemet med kriminalitet, hur bra fungerar det där tycker du? Deras våldsstatistik är bland de högsta i världen. Folk gapar om längre fängelsestraff trotts att det är vetenskapligt bevisat meningslöst och bara kostar samhället pengar plus inte förebygger den grundläggande problematiken. Preventiva insatser bör genomföras, dvs. rusta upp och investera i utsatta områden, utbilda, säkra fler jobb etc. Utbildning verkar även människor som du behöva, kanske kan du få det i Danmark. Skönt att vi slipper din dumhet i det här landet iallafall.

   Sen rent generellt tycker jag att hela uppståndelsen kring polismannens död är hyckleri och bara visar på de klasskillnader som finns i samhället. Människor blir skjutna varje dag i olika uppgörelser och brott men de uppmärksammas inte på samma sätt trots att även de människorna är någons son/bror/pappa osv. Men så fort en samhällsmedborgare av en accepterad samhällsklass skjuts blir det ett j*vla liv. Det är bl.a. den typ av ojämlika förutsättningar i samhället som bidrar till den typ av brottslighet vi ser. Kanske ska ni söka bidra till att förändra den istället för att sitta och gnälla i era fula IKEA soffor och dra svansen mellan benen och dra till Danmark. Patetiskt!

  Tror inte en käft blir upprörd för att du flyttar till Danmark…men lite snålt inte skänka en peng innan du drar…? Sen fattar jag ju inte helt hur du kan tycka flytta till Danmark eller valfritt land är en ”handfast och modig handling mot dödsskjutningar i Sverige” men det får ju stå för dig.

   Nog rätt många som tycker att hon gör helt rätt också. Varken du eller hon kan tala för alla.

  Helt egalt vilket parti Kent är med i. Denna insamling är (eller borde vara) fritt från motsägelser mellan höger, vänster eller allt där emellan. Syftet är gott och då tycker kan man kan lägga meningsskiljaktigheter åt sidan en stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *