Två milstolpar för sociala medier och influencers

Norge tar efter Frankrike och kräver att kommersiella bilder som retuscherats ska förses med någon form av indikator – allt för att förhindra ”body dysmorphia” (BDD). 

 

Om du upplever att ditt utseende är så fult eller konstigt att det begränsar ditt dagliga liv kan du ha något som kallas dysmorfofobi. Det kan innebära att du ägnar mycket tid varje dag åt att kontrollera eller dölja ditt utseende och att du undviker andra människor. Sök hjälp om du har det så. Det finns behandling som hjälper mot dysmorfofobi.
Bildkälla: 1177

Pinterest förbjuder vikthets och reklam för bantning. 
Så här skriver plattformen om sitt beslut:

This stance makes Pinterest the only major platform to prohibit all weight loss ads. It’s an expansion of our ad policies that have long prohibited body shaming and dangerous weight loss products or claims. We encourage others in the industry to do the same and acknowledge, once and for all, that there's no such thing as one-size-fits-all.  Our updated policy will now prohibit:  Any weight loss language or imagery; Any testimonials regarding weight loss or weight loss products; Any language or imagery that idealizes or denigrates certain body types; Referencing Body Mass Index (BMI) or similar indexes; and Any products that claim weight loss through something worn or applied to the skin This is in addition to ad content that is already barred from Pinterest, including:  Weight loss or appetite suppressant pills, supplements, or other products; Before-and-after weight-loss imagery; Weight loss procedures like liposuction or fat burning; Body shaming, such as imagery or language that mocks or discredits certain body types or appearances; and Claims regarding unrealistic cosmetic results
Bildkälla: Pinterest

Vad tror ni om dessa två förändringar?
Är det rätt väg att gå, eller kommer det finnas sätt att ta sig runt även detta om man skulle vilja?

43 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker det bara är bra båda två ?

  Rätt väg men likt reklammarkering så kommer många skita i att följa lagarna.

  Undrar när ett influencer-kryphål hittas. Likt Caymanöarna för ekobrottslingar

   Har du också tittat på Exit? ?

  Ja det är bra. Varit vid badet idag från 12 till nu. Varmt ?

   ?

  Inte konstigt Anna Book är bitter.

   Hon retuscherar inte och använder inga filter. Hennes telefon är trasig.

    ???
    Kanske är någon som har stulit hennes telefon och redigerat alla bilder.

     Oförskämt att anta!! ?

  Kanon! Även om det säkert kommer ta lång tid och vara svårkontrollerat.

   Veldig bra! Men så lenge det ikke får noen konsekvenser å bryte reglene, kommer det dessverre ikke til å føre til noen endringer blant influencerne.
   Influencere flest er det største beviset på at penger inn betyr mye mer enn både moral og samfunnsansvar?

  Men hur ska detta regleras? Alla kommer ju skita i att markera att dom redigerat ändå..

   I Sverige verkar man inte bry sig så mycket om vad som är lovligt eller ej. Kanske dags att se över konsekvenserna?

  Bra ju. Vettigt ju. Såg ett avsnitt av Keeping up with the kardashians nyligen och Kylie ser inte ens ut som samma person som på de bilder hon lägger ut. Blev faktiskt ganska chockad över hur pass stor skillnad det var på IRL och bild.

  Inte för att vara den, men borde int Pinterests policy gå andra vägen också? Alltså allt som har med vikt-uppgång att göra? Hela ~fat activist~ rörelsen är ju minst lika skadlig som hetsande till viktnedgång.

   Suck. Nej.

   Du har verkligen inte fattat nått?

   Hahahahaha visste att detta skulle komma. Japp, det är skitfarligt om tjocka människor inte hatar sig själva pga sin vikt. Varför inte låta dom gå runt med en märkning likt den på cigarretter, ”FETMA DÖDAR”.

    Varför inte? Undrar genuint. Jag är själv överviktig och vill såklart älska mig själv men då måste jag också ta hand om mig själv. Jag är överviktig pga lathet, inte medicin så en push i rätt riktning vore varningsetiketter på snacks, godis, läsk OCH bantningste, soppor, puddingar och bars. Med varning menar jag inte ”fetma dödar” utan ”denna flaska innehåller 57g socker och 0g vitaminer/fibrer”.

    Det borde vara TYDLIGT hur onyttigt något är. Jag ska kunna jämföra en colaburk med en ramlösa på 3 sekunder, utan att behöva plocka it båda, vända och jämföra innehåll och näringsdeklarationer…. Men det är bara vad jag tycker, inget ni måste hålla med om.

     Blablabla

      Otroligt omoget var på ett faktiskt bra inlägg i debatten.

      Sånt här får en bara att hålla med den andra sidan mer då de verkar som betydligt rimligare människor.

     Jag håller inte med (fd ätstörd). Tycker det är bättre nu när man aktivt får vända och läsa än att saker skriker mot en i stora bokstäver. Hade det gjort det när jag var sjuk hade jag mycket oftare låtit bli att äta.

     Hur tror du att man lättast tar hand om sig själv? Genom självhat, skam och förlöjligande eller genom att man mår bra och är lycklig och vill fortsätta må bra?

     För övrigt undrar jag varför en del får för sig att kroppspositiva uppmuntrar viktuppgång? De vill väl bara att tjocka också ska få existera på lika villkor och inte behöva gömma sig tills de är normsmala. Räcker ju med att en tjockis lägger ut en bild när hon badar på stranden för att bli beskylld för att uppmuntra fetma. Herre… låt en tjockis leva.

     Och jag lovar. Ingen vill bli överviktig bara för att de ser stina wollter bada i bikini. Smalnormen är alldeles för stark för det. Det enda som händer är att en annan tjockis kanske vågar gå till stranden och njuta av ett skönt bad. Är det så jävla farligt?

     Alla livsmedel har en innehållsförteckning. Bara att läsa där.

      ?❤️

     Nu syftade jag inte på livsmedel utan på att folk verkar tycka att tjocka människor inte ska få visa upp sig på bild, dansa eller göra vad fan dom vill, utan nån disclaimer om att dom minsann bantar och INTE är nöjda med sin vikt. Det finns massa saker som är skadliga, men det är just tjocka människor som provocerar nåt oerhört och som inte bara kan få VARA.
     Vad det gäller livsmedel och varningar så har det ju inget med saken att göra egentligen, då en cola är lika onyttig för en smal person som för en tjock.

     Vad definierar en tjock person i dina ögon? En som har lite extra fett? En som inte är vältränad?

     Det kluriga med det är ju att det är svårt att säga exakt vad som är.nyttigt och nyttigt med bara några ord, för det beror ju på vad du äter i övrigt. Man kan inte stämpla en vara med ”varierad kost”. Folk har också väldigt olika idéer idag om vad som är hälsosamt. Jag tror också varningstämplade kan medföra en del negativt, exempelvis lockas folk generellt av ”förbjuden mat”. Goda vanor inkluderat en någlunda avslappnad inställning till mat.

     Men det finns ju nyckelhålsmärkning om man vill ha enkel och tydlig hjälp att hitta nyttig mat.

     Det förstår man väl själv??

      Att ramlösan är nyttigare än colan.

       Välj kranvatten i stället!

     Orkar inte av lathet skriva ett svar, orka vända på en cola och en ramlösa. Orka ta till dig lite näringslära…

     Ja, det är höjden av lathet att inte orka vända en flaska för att läsa innehållsdeklarationen. Lathet är ett val, så antigen väljer du att fortsätta vara lat, eller så väljer du göra aktiva val när du när handlar.
     Och kom ihåg att inte dra ett likhetstecken mellan överviktig och lat.

      Håller med, och även om man inte orkar läsa hela innehållsdeklarationen kan man läsa första fem ingredienserna och sen slänga ett öga på näringsdeklarationen. Det går seriöst snabbt som fan att se om ett livsmedel innehåller tillsatt socker eller inte. Fördelen är också att alla måste redovisa på samma sätt – enkelt för konsument!

     Fast hur menar du att det inte redan är tydligt? Kolla näringsvärde per 100g eller per portion. Kolla mängden kolhydrater och fiber (evt salt). Där har du svaret, det tar tre sekunder? Alla vet ju att en hälsosam kost är en varierad kost, man kan liksom inte göra det tydligare.

     Sen är det löjligt att kräva varningar på all mat, många kafeer och restauranger (speciellt i usa) har t.ex mängden kcal per portion (som också är aslätt att hitta på tex mcdonalds). Många människor är ju INTE överviktiga, men de måste ändå äta mat. Att då kräva varning på all mat just för att hjälpa överviktiga är konstigt. Rökning är ju varningar på just ciggpaketen, för det är just rökarna som köper det. Detsamma stämmer inte för mat. Det kan vara extremt triggande för många att börja räkna kcal och sockermängd i allt, speciellt om man inte faktiskt behöver det (normalviktig).

   Jag. Orkar. Inte.

   Som jag förstår det så handlar det om reklam. Kan du ge exempel på reklam som syftar till att öka i vikt tills du blir överviktig?

   Ibland har man otur när man tänker

   Finns väl dock noll och ingen fat activist som hetsar till eller ens rekommenderar någon att bli fet?

   Däremot kan jag tycka att det är.mrkligt att förbjuda allt som har med viktnedgång att göra eftersom det finns folk som ej mår dåligt psykiskt av det, men som däremot (som alla) mår bra av det fysiskt.

   Överviktiga vet oftast att dem är överviktiga och det är ohälsosamt. Och många med fetma försöker jobba på sin vikt efter bästa förmåga.

   Extremt smala personer (anorektiker) tror att dem lider av fetma om dem går upp 2 kg, det är en mental sjukdom som gör att dem har en skev uppfattning av sin egen kropp gällande vikt.

   Jag tycker absolut inte det är bra att glorifiera övervikt, men majoriteten av överviktiga personer vet att dem är överviktiga och gör så gott dem kan efter egen förmåga för att gå ner i vikt.

  Jag fattar inte

  Ang första! Superbra men fullständigt omöjligt att kontrollera ? Men om det kan bidra till någon psykisk spärr kanske det också är hjälpsamt!

  Bra. Inför detta i Sverige också.
  Särskilt Aftonbladet med sina dagliga bantningsrubriker och före-efter-bilderböcker ta år sig!
  Aftonbladet gör ständigt reklam för sitt viktminskningsföretag. Hatar sånt.
  Mer bullar åt folket!

  Jag tycker det är superbra. Jag följer inte alls med i alla filter som finns, och med den nya tekniken så ser det mer och mer realistiskt ut. Det tog mig lång tid att inse att tex typ alla bilder av Paula uribe och hennes barn har skönhetsfilter (tex bara filter med fjärilar/stjärnor på gör också att huden är jämnare, näsan smalare osv.). Tycker det är fruktansvärt! Detta kan vara ett bra sätt att tydliggöra sånt här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.