Önskemål om mer mångfald och samtal om slöja

Jag har tipsat om det här förut och gör det igen då samtalen fortskrider pch det kvarstår en brist på mångfald på din plattform. Det vore fint att se en skillnad där din bevakning reflekterade läsarna. Det här är tredje eller fjärde i serien ”Samtal om slöjan” och tillsammans har de här personerna en enorm följarkrets. De pryder vogueomslag och täcker olika områden inom sina branscher. Så varmt tips om att lyfta och bredda perspektiven. ? // Från en följare på Instagram

Jag fick ett tips om att @mrs_lindh – som jag tycker är hur grym som helst – har livesända samtal om och med influencers som bär slöja och att det kanske vore något att ta upp här på Bloggbevakning.
I ett tidigare samtal har man tagit upp att det finns två grupper av kvinnor när det kommer till slöja – de som förtrycks och som tvingas bära slöja, och de som ser det som ett val som de frivilligt väljer.
Bland annat medverkar @aishahumharrun vars ”fejkomslag” till Vouge hamnade i media efter att Therese Lindgren kommenterat att hon ”älskade” det.

Jag behöver definitivt vidga mina vyer och skaffa mig mer kunskap och är därför tacksam för ett tips som detta.
Det här är kvinnor som tillsammans har många följare på Instagram, och jag behöver således få lite mer kött på benen vad gäller detta, i egenskap av skribent här inne och tänker för en gångs skull blanda in väldigt få egna åsikter här, utan istället lyssna på de som är mer insatta och som har tolkningsföreträde här, oavsett om de är för eller emot slöja.

Samtal 1 och samtal 2 i den här serien hittar du under Mrs_Lindhs ”serier” och det finns även en höjdpunkt som heter ”Samtal om slöja” för den som är intresserad.

Så tack för tips, och håll en god ton när ni kommenterar och diskuterar, oavsett på vilken sida av staketet ni står i den här frågan. ? 

169 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så länge jag slipper bära slöja så får folk ha det om de vill.

   Tänk ”religion”.

    Vilka två länder är det?

     Okej, tack för svar. Jag som frågade är inte ts men har ett par muslimska vänner, främst från Tunisien och Turkiet. En del täcker håret, andra inte, men ingen av de jag känner har mer täckande slöja än bara håret. Är ganska intressant att höra deras resonemang till slöjans vara eller icke vara.

     Det är bara länder som infört sharialagar som kräver slöja. Men det betyder inte att slöjtvånget inte finns där. Det är i mångt och mycket kulturellt betingat och det är inte enbart familjen som kräver slöja. Malaysia som du nämner var på 70 talet sekulariserat och det var sällan man såg en beslöjad kvinna. På 90 talet infördes slöja som del av skoluniform i muslimska skolor och alla muslimska kvinnor hade tagit på sig slöjan.

      Nej, inte tvång i den bemärkelsen i Malaysia, men du blir catcallad på om du inte täcker dig.

       Viktigt här att poängtera att det handlar om den muslimska befolkningen i Malaysia och inte t.ex buddhisterna, taoismen, kristna m.m. Sen är ju statsreligionen Islam, och Malaysia är faktiskt enda landet där jag sett en kvinnor med järnmask över ansiktet. Ganska obehaglig syn faktiskt.

    Men alltså du fatta ju vad 12:06 menar. Sluta fultolka och förstå att hen inte bryr sig om vem som bär slöja istället.

     Att stötta rätten att bära slöja innebär väl inte att man måste bära det själv?

     Det är väl exakt så det är? ”Folk får vara homosexuella och ligga med samma kön om de vill, så länge jag slipper göra det.”

     Jag förstår inte det märkliga faktiskt.

      Nu är ju inte homosexualitet ett påtvingat förtryck.

       Vilket jag heller inte påstått. Det var ett svar på kommentaren angående LGBTQ+.

     Finns ju flera stollar som uttrycker den åsikten att ”alla får vara bögar om de vill så länge de inte bögar i min närhet!”

    Ja

    Redan i början på 90-talet, när jag bodde i ett muslimtätt område i Sverige, ville muslimerna tvinga oss ickemuslimer att täcka oss och bära slöja, både när vi var ute på gården och när vi öpnnade dörren när någon ringde på.

     Hahaha, ”ok”…

      Helt sant och jag har för mig att UG har gjort reportage om liknande beteende. Ivf har det gjorts tv-reportage om det.

     Jag bodde inte i ett muslimtätt område på 90 talet däremot ett område med massa invandrade familjer och dom få muslimska kompisar jag hade dom drog av sig slöjan påväg till skolan o satte på sig den igen påväg hem från skolan. Men antar att dom bara säkert ville vara som alla andra, men nu har vuxit in i sin roll som muslimsk kvinna och nu stolt självvalt bär sitt påtvingade plagg utan att vara förtryckta ?

    Att tro att vi sitter trygga de närmaste 1000 åren och inte behöver vara rädd om våra rättigheter och frihet är bara idiotisk. De som röstade på Hitler röstade inte för massmord liksom…
    Med fel person vid maken så kan även Sverige bli en diktatur där vi förlorar våran frihet. (pratar inte enbart om religon)

     Vilka partier leder till slöjdtvång och förlust av frihet?

      De icke parlamentaristiska kanske. Finns flerastycken i riksdagen faktiskt.

       Kan du vara mer specifik tack

        Vänstern, kommunister.

        Att tro att slöja är frivilligt öht i Norden. Det är det inte och att ge utrymme här till propaganda är beklämmande.

        Hade två muslimska tvillingar i min klass för några år sen som valde att ta av sina slöjor. Det var deras val, de var stolta då, glada. (Ca 20 år gamla)
        Det tog några veckor av hån och hot att bryta ned dem. Sen ”valde” de att ta på slöjorna igen, och berättade hur stolta de var, att det var deras val.
        Det är aldrig ett fritt val att bära slöja.

        Ja vänsterns relation till slöjan är intressant. De vrålar rasism så fort någon vågar kritisera islam. När hedersvåld diskuteras är det löjligt tyst.

  Slöja får man förstås bära om man vill…. går dock inte att komma ifrån det primitiva bakom, där en kvinna måste dölja färre eller fler bitar av sig själv för att ha sitt värde som människa. Kravet på att vara oskuld till giftermål osv.

  Detta är inte 2000talet utan bakåtsträvande mans-religioner som alltid.

   Och även i väst ska kvinnor skyla sig, inte visa för mycket hud, inte vara för lössläppta, inte bejaka sin sexualitet, osv. Även om vi slipper slöjan så slipper vi inte kraven på att vara nog täckta och lagom.

    Obs. Jämför inte Sverige med Afghanistan om nu någon får för sig det.

    Dock bottnar det ju i att många kvinnor som har behovet av att visa upp sin kropp, ofta inte mår så bra. Inget av det är att eftersträva, men man har ändå (lagliga) rätten till sin kropp här. Det har man inte vissa andra länder och då föredrar jag alt 1 alla dagar i veckan.

    Samhället är inte 100% jämställt här heller, så det är väl inte konstigt att det finns många förlegade tankar kvar om sexualitet mm. Det är ju det vi ska jobba emot.

    ”Och även i väst ska kvinnor skyla sig”
    Hur kan man vara så fruktansvärt verklighetsfrånvänd att man jämför vissa länder I Mellanöstern och Afrika med västerländska länder. Du jämfört alltså länder där det är socialt accepterat att manliga släktingar dödar sina egna döttrar för att de ”skadat” familjens heder. Länder där det finns sedlighetspoliser som fysiskt bestraffar kvinnor som inte skyller sig tillräckligt. Länder där kvinnor förbjuds att resa själva, utbilda sig, ha arbete utanför hemmet. Och du menar att det är ungefär lika illa i väst?

    När gick en svensk familj ihop och dödade sin dotter för att hon varit för lättklädd? När fick en svensk kvinna sitta i fängelse för att hon haft sex innan äktenskap? När stenades en kvinna till döds för att hon haft sex utanför äktenskapet? När förbjöds en svensk kvinna att gå i skolan för att hon var kvinna? När fick en svensk kvinna spöstraff för att hon visade kroppen i en bikini?

     Du missade tillägget ser jag.

     Nej jag jämför inte länderna precis som jag la till.

     Ledsen om min poäng inte framgick.

      Läste om din kommentar och förstod nu att du menade att ingen kvinna någonsin är fullständigt fri att leva som hon önskar (klä sig som hon vill, ligga med vem hon vill). Sorry om jag missade din poäng.

       Precis? jag kanske var otydlig också

       Inte alla kvinnor drömmer om att visa så mycket hud som möjligt och ligga med män.

        Nä? Vem sa det?

     Millan bra skrivet. Vi har kommit längre änn vissa andra länder. Och det ska vi värna om och inte behöva dras tillbaka till traditioner som inte tillhör Sverige.

    På mitt gym har alla kvinnor på sig t-shirt eller linne så fattar inte vad du snackar om. Vadå mage och rygg? Tränar du i BH eller?

     Många yngre tjejer tränar ju i så gott som underkläder. Sport-bh och hipstertrosa typ. I alla fall på gymmen jag har varit medlem på.

   Religion handlar om kontroll, till mycket stor del kontroll över kvinnans kropp. Det finns inga fakta på att någon gud existerar. Människan (mannen!) har under åren uppfunnit ungefär 6000 olika gudar att tro på, vilken är den sanna då som kommit med dessa påbud? Förmodligen ingen.

   Om slöjan/religion inte satt ihop med förlegade tankar om kroppen och sexualitet, så hade man kanske kunnat ”köpa det”. Men det är männen som styr som vanligt och kvinnor som indoktrinerats i det.

    Eh ja den planen lades verkligen för så lång tid, mycket riktigt. Och det hänger kvar idag.

     Men det går ju i varandra! Ja de hade/tog all makt och med religion fick de även ett utmärkt sätt att styra över kvinnornas kroppar och ”renhet” och dygd.

    För att tanken om modest (oavsett om den är fr islam eller typ mormoner och laestadiane) innebär ju att ngn är omodest. Och att det ligger ett värde i det. Ett sämre värde. Att kvinnor som inte har slöja är sämre. Det där med att slöjan är ok för att det finns de som väljer den är ju som att tro att vi inte påverkas av reklam. Jag väljer själv att köpa ett visst diskmedel. Men jag har ju påverkats till det valet.
    Jag väljer själv att noppa ögonbrynen och raka benen, men jag skulle ju inte kommit på de valen om jag inte påverkats till dem.

    Din kommentar var väldigt intressant och jag har ingen avsikt att vara respektlös mot dig i min kommentar. Religion är väsentligt mycket äldre än 4000 år och uppstod när våra hjärnor utvecklades till att kunna tro på saker vi inte kan se. Religion var ett sätt att enas under och något som gav hopp. Tyvärr missbrukas religion av människor med maktambitioner och används för att kontrollera massorna så att de inte gör motstånd.
    När jag läser din kommentar uppfattar jag dig som aningen misogyn. Tror inte att det är din avsikt. Att påstå att det är mannen som skapat allt är direkt felaktigt.
    Det ligger en förväntan i att din kvinna inte ska behaga andra män men jag undrar hur en duk på huvudet ska hindra det? Så fort någon är trevlig mot en annan människa, bekräftar personen är intresserad vad den har att säga, kommer man att behaga personen man pratar med. Slutligen undrar jag vad du gör för att inte behaga andra kvinnor? För jag antar att samma krav du ställer på din kvinna även gäller dig själv.

     Jag är agnostiker och har många vänner från olika trossamfund. Har själv vuxit upp i muslimska länder och ser stora förändringar i många av dessa länder. Jag har ingen anledning att lägga mig i de val människor gör så länge det inte skadar någon. Det hindrar mig dock inte ifrån att ha en åsikt.
     Alla religionen har ett mått av kontroll inbyggt i sin religion. Det brukar dock enbart yttra sig i de mer fundamentalistiska delarna av religionen. Så är inte fallet med islam som dessutom fördömer alla ickemuslimer.
     Kvinnor bär naturligtvis slöja av många olika anledningar. En inte helt ovanlig anledning som har väldigt lite med varken religion eller kvinnoförtryck att göra är tillhörighet. Alla har ett behov av ett sammanhang.
     Kvinnor kan vara misogyna och jag undrar över att du så kategoriskt påstår att all utveckling och framsteg står män för. Sedan undrar jag fortfarande vad den muslimske mannen gör för att undvika att behaga andra kvinnor än sin fru.

     De är påverkade av mödrar och andra äldre kvinnor i släkten. Sånt där är svårt att bryta.

    I muslimska länder visar inte heller män hud. Har de valt att förtrycka sig själva då menar du?

     Jag har varit i flera muslimska länder I Afrika och Asien och sett hur männen glatt badar på stranden i badbyxor, medan kvinnorna sitter i heltäckande kläder i skuggan och försöker överleva i värmen. Så att alla muslimska män skulle täcka sig är skitsnack.

      Jag menar islams ursprungsländer i Mellanöstern. Saudiarabien, Oman, UAE till exempel. Där är det 50 grader på sommaren och män och kvinnor bär huvudbeklädnad och fotsida dräkter. Ingen badar i havet, möjligen går man i vattnet upp till knäna med kläderna på.
      Asien och Afrika har ju fått islam på senare år. I Mellanöstern visar man inte hud oavsett kön och temperatur.

       Fast. Inte samma.

      Jag har varit på stränder i Sverige där mannen och sönerna badar i små badbyxor, och döttrar och mamma sitter i full mundering med slöja och tillbehör. Jag vill inte gynna påverkare (influensers) som lever efter dessa uråldriga regler, inte här i Sverige i alla fall. Dom får gärna använda det om dom vill men jag skulle inte följa eller läsa någon.

   Men frågan är väl varför de VÄLJER det? Och svaret är väl oftast för att göra livet enklare i den minoritet de tillhör. Jag hade en klasskompis av afrikanskt ursprung som blev stoppad på stan utanför subway av två afrikanska män hon aldrig sett förr som frågade vart hon var ifrån och varför hon inte täckte sitt hår!! Alltså förstå då trycket inom familjer och bekantskapskretsar om någon enstaka kvinna skulle välja annorlunda.
   Det låter jättefint att vissa kan välja fritt antingen eller men verkligheten är bra mörkare alltså.
   En kvinna som ”borde” täcka sitt hår men inte gör det anses vara fritt villebråd för vissa, för att de ”ber ju om det”.

   Ja och det vill massor inte ha i sverige. Såklart kvinnosynen inte ska vara bakåtsträvande. Det är fel.

  Det är väl också viss skillnad på slöja, som på bilderna här, och heltäckande…?

  Min enda tanke om slöja är att jag tycker den som täcker allt förutom ögonen, ibland täcks ögonen med, är väldigt obehagligt. Och i vissa jobb så funkar det inte tycker jag. Men det är fortfarande upp till den personen om den vill täcka sig så eller inte.

   Inom vården anser jag det vara väldigt ohygieniskt. Klinikkläder ska bytas varje dag men vet flera på mitt jobb som återanvänder samma slöja en vecka i stöten och dessutom bär underställ som går längre ned på armarna än armbågen och de tvättas inte heller varje dag. Under den här pandemin har det verkligen gett mig rysningar att veta om detta.

    Usch det låter uräckligt oavsett pandemi eller inte. Det finns annat som gror så som multiresistenta bakterier. Trodde det var krav på basala hygienrutiner inom vården. Varför adresseras detta inte?

     Det har tagits upp på flera klinikmöten och vid dagens slut är det ju ändå varje anställds ansvar att göra sitt jobb korrekt. När jag tog upp det med vår verksamhetschef så nämnde hon det på klinikmötet nästkommande veckan och jäklar vilket kackel det blev då. Någon rasistisk surtant hade skvallrat minsann sen efter det blev det väldigt uppdelat i fikarummen mellan de svenska och de utländska anställda. Och kanske lika bra när de är ohygieniska. Har sett iaf två av dom snegla runt i omklädningsrummet innan de stoppar in sitt underställ/sjal i skåpet igen efter att de bytt om inne på toan…
     Men visst ska alla ha rätt att bära vad dom vill, men inte i vården!!

      Tack för svar. Trist att folk tar till rasistkortet när det handlar om att skydda sjuka och gamla människor. I min bok är det väldigt egoistiskt att kräva undantag från regler som finns till för att minska smittspridning. Det förvånar mig också att man inte har genomgång av hygienrutiner. En gång i tiden trodde jag att jag ville jobba i vården och minns att vi hade genomgång av vad som gällde. Inget långärmat, smycken håret i tofs helst bara trosa och bh under sjukhuskläderna. Sedan fick jag visa att jag kunde tvätta händer och underarmar på rätt sätt övervakad av en barsk syrra.

      Tyvärr tas inte hygienregler på allvar i vården. Har jobbat med så många med nagellack, smycken osv. Cheferna ger inga som helst konsekvenser.

       Inte nog med att folk har smycken, långa naglar, långärmat, återanvänder kläder- så städas inte lokalerna noggrannt nog heller. Så vidrigt. Ett sjukhus ska vara så jäkla rent det bara går, punkt.

       Men vad kan man förvänta sig av Sverige egentligen? Inte mycket.

      Nu jobbar jag privat och ingen frångår att följa regler och ingen bär slöja men jag jobbade statligt innan, där vi hämtade ut rena kläder varje morgon, där de som bar schal även fick hämta ut ny ren som alla andra kläder dagligen som skulle bäras på jobbet.
      Kanske en idé?

  Vad jag inte visste var att det var kvinnor som kom på det här med slöja från första början. Kvinnor som själva ansåg att de ville täcka/dölja sig och inte alls går på vad någon man bestämt åt dem.

   Det där är inte sant

   Fake news ??

   Om det är sant så anser jah det bara vara en typ av överlevnadsstrategi. Man gör vad man kan för att undvika att mördas/våldtas/förgripas på. Med andra ord så är det mannen som har kontrollen i slutändan ändå

    Fast det är inte sant. Koranen kritiseras ofta för att vara den mest restriktiva och kontrollerande av alla religioners heliga skrift. Den reglerar det mesta i sina följares liv.

   Jag var ironisk. Det är kvinnor som försvarar andra kvinnors rätt att bära slöja som jag undrar över. I min värld får vem som helst bära exempelvis slöja om den VILL, men man bör reflektera var det kommer ifrån och vad det handlar om, ÄVEN när det gäller slöja.

   Var läste du det? I en ding ding värld?

   Trolla om nåt annat.

  Tycker dock personer som bor här bör anpassa sig och inte bära slöja men det är väl bara jag I guess.

   Och om jag kallar slöjan för huckle är den okej då?

   Bara för att jag inte gillar det behöver du inte skriva en sådan fånig kommentar. Du får gärna gilla slöja och burka och allt vad det innebär men jag är emot det.

    Det är väl ändå en rimlig följdfråga. Du vill att man anpassar sig men vad innebär det egentligen?

     Ja verkligen rimlig fråga!

     För mig innebär det att man tar seden dit man kommer. Går svenskar med slöja? Det är som om jag åker till muslimska länder och går i kortkort eller bikini.

      Låter som att det finns väldigt många gråzoner när det kommer till praktiken.

       Slöja är förtryck. Kommer för alltid handla om män som inte vill att deras kvinna ska bli hittad på av någon annan än av dem. Men ändå är de så sminkade så det skriker om det.

      Ska man ta seden dit man kommer? Tar svenskar seden dit dom kommer? Anpassar ni er i Thailand? I Spanien? Lär ni er språket när ni flyttar till dessa länder? Jag verkligen ogillar när svenskar säger att man ska ta seden dit man kommer, men gör själva inte det när dom åker utomlands. När svenskar är i mellanösten går dom in på moskéer utan slöja, går i korta kläder. Var är ta seden dit man kommer nu? Eller det gäller bara för invandrare men inte för svenskar.

   Mig veterligen finns det ingen religion som säger att du måste bära bikinitrosa eller topp. Huva, keps och mössa är inga religiösa plagg. Så ja, du kan bära dessa plagg utan att ”anpassa”. Kf

    Ska man förbjuda halsband/örhängen med kors också? Är en religiös symbol så vitt jag vet.

     I sharia lagen är det förbjudet. Så islam har redan sådana förbud.

      Nu var det väl i svenska samhället man skulle anpassa sig enligt ts och inte bära religiösa plagg? Mig veterligen är inte sharia lag i sverige.

       Jo det fattade jag och undrar även hur någon får slöjan till en religiös symbol? Däremot fanns ett rättsfall för några år sedan i Solna tingsrätt där en muslim dömdes för att ha misshandlat sin fru där det muslimska samfundet på fullt allvar tyckte att mannen skulle frikännas eftersom detta inte var brottsligt enligt sharia lagen. Så är helt övertygad om att skulle någon politiker driva detta skulle det tas emot väl iallafall bland imamerna.

    Så det är det faktum att det är ett ”religiöst plagg” och inte att det är ett plagg som döljer delar av kvinnan? Då finns det fler plagg från andra religioner vi också bör förbjuda. Kippa tex.

    Så då kan jag ha slöja så länge det inte är av religiösa skäl? Och jag kan ha burkini för att skydda mig från att bränna mig i solen men inte på grund av religion?

     Eller så håller du dig i skuggan om du nödvändigtvis måste vara på stranden. Vad ska du förresten skylla på i badhuset?

      Tror att poängen flög förbi dig.

      Får jag ha långärmad och långbent baddräkt i badhuset om det inte är av religiösa skäl?

       Tror det är du som missar poängen. Så länge ingen tvingar dig genom hot om våld eller grupptryck får du väl ha på dig vad du vill så länge det inte medför obehag för andra.

        Det tycker man ju inte om man är för ett slöjförbud och att man ska anpassa sig. Hur vet du anledningen till att jag täcker min kropp eller hår?

        Det du säger är att det är okej att täcka min kropp på stranden om jag ser svensk ut för då gör jag det av fri vilja. Men ser jag ickesvensk ut så är det inte okej. Var ska man dra gränsen i praktiken?

       Det finns ingen anledning till att vara på stranden om man har heltäckande klädsel på sig, vare sig du är religiös eller rädd för solen.

        Varför inte? Är syftet att visa så mycket hud som möjligt?

        Jag som har stora ärr täcker gärna kroppen för att skydda ärren så att de kan läka finare. Badar dock ändå gärna i havet och leker i sanden med mina barn.

        Va? Massor av människor är på stranden i kläder. Man kan vilja sitta vid havet under ett parasoll med strandklänning och läsa etc, alla vill inte få sol på huden! Alla vill inte visa hud.

   Hur mycket kropp måste man visa för att det ska godkännas?

   Åh vilken fjantig sak att skriva. Jo för kvinnor blir stenade eller mördade för de inte vill ha bikini!

   Det är tack vare såna som dig som kvinnor lider och inte får hjälp. Fatta hur många som lever i förtryck. Fy fan. Stackars tjejer.

  Finns en sån himla bra scen i True Detective där Matthew Mcconaughey och Woddy disskutterar religion under ett sektmöte. Hur religion påverkar vissa signaler i hjärnan..

  Klart du kan ha din slöja men i långa loppet gör den ju varken från eller till, utan cementerar bara könsrollerna ännu mer. När kommer liknande krav på män liksom? Men nä de är fria som alltid.. Blä
  Tänk om dessa kvinnor som alltid ropar efter mer slöja lade samma energi på t.ex. vad som händer i Afghanistan nu. Där kvinnor förvägras utbildning och blir förvisade till sina hem som om de vore ingenting.

   Men finns väl massor som cementerar könsroller? Precis som när jag sminkar mig, vaxar bort varje strå på kroppen, tar tusen selfies för att se så sexig ut som möjligt osv. Men det är kanske selfcare och feminism?‍♀️

   I många muslimska länder är det tabu för män att ha kortärmat eller kortbyxor. De visar heller inte hud samt bär huvudbeklädnader av olika sorter, beroende på land.

    Den klädedräkt du hänvisar till är inte religöst betingad utan kommer av kultur som är en anpassning till landets förutsättningar. Ex temperatur när det gäller den arabiska halvön.

     Precis. Båda könen går lika klädda på arabiska halvön. Då är det ju helt okontroversiellt med lång dräkt och slöja på kvinnor, eftersom männen inte heller visar benen eller armarna, och ofta täcker huvudet och till och med nacken.

  Slöja är ett förtryck även om de inte känner sig förtryckta. ”Mer insatta” och ”tolkningsföreträde” blir ju fånigt… vi som är mer insatta hur livet är utan slöja har väl isåfall tolkningsföreträde att berätta vår sida av saken?
  Sedan fattar jag inte hur slöjan ska dölja ”det vackra” på kvinnan, dvs håret, men ansiktet kan vara fullt sminkat.

   Tillägger: den dagen lika många män som kvinnor bär slöja och strider för sin rätt att få dölja sig för kvinnors blickar- den dagen kan jag köpa att det inte är ett sexualiserat könsförtryck.

  Så är det. Tipsar verkligen om att se kommande live men även föregående för att bredda sina perspektiv i frågan. Tidigare har det varit samtal med personer som i vuxen ålder valt slöjan men också de som valt att ta av sig slöjan efter att ej ha valt den själva från början. Det är högt och lågt och intressanta samtal som Tina och Kawtar bjuder på med sina gäster.

  Nej, det enda folk behöver veta om slöjan är att den står för kvinnoförtryck som bottnar både i kultur och religion. Den är uppfunnen av män som hatar kvinnor och inget som någonsin bör uppmuntras eller normaliseras.

   För övrigt är ju fullständigt ointresserad av att läsa mer om kvinnor med slöja. Är inte ett dugg intresserad av att följa religiösa fanatiker, oavsett religion. Folk som lever i en fantasivärld och följer en påhittad bok/böcker brukar sällan ha något vettigt att komma med.

    +1

    Så sorgligt att inte vilja vidga sina vyer, det brukar snarare vara vanligt hos just fundamentalister. Varför tror du att alla som bär slöja är religiösa fanatiker? Så mycket som också beror på normer, precis som andra kvinnliga normer som även existerar bland västerländska kvinnor. Prova visa upp dina orakade ben i kjol på Instagram och se hur populärt det är. Det finns liksom gråzoner och normer som upprätthålls utan att det är ett tvång alltid. Är inte antingen inte bära slöja eller att vara förtryckt med risk att bli mördad eller utfryst av familjen om du visar dig utan slöja.

     Jämförde du precis att raka benen med att ha slöja. Det finns kvinnor som mördats av sina familjer då de tagit av slöjan och valt att leva efter västerländska normer! Det värsta som händer en kvinna som inte rakar benen är att någon kollar snett. Att inte erkänna det förtryck som många slöjbärande kvinnor tvingas leva under är bara sorgligt och hjälper ingen.

      Det här är ju framtiden. Intressant att höra hur de tänker!!!
      De utbildningar ju sig o får nog jobb efter utbildning. Och därmed makt.

     Jag förstår att det finns en mängd olika anledningar till att både välja och välja bort slöjan. Det jag tycker är tråkigt är att frågan blivit så polariserande och både för och emot spär på brasan. Att lyssna på enskilda individers förhållande är rätt ointressant. Däremot hade det varit intressant att höra hur olika grenar av islam förhåller sig till slöjbärandet eller hur muslimska kvinnor i Sverige känner att de är del av en gemenskap genom att bära slöja. Genom att belysa orsak istället för att hamna i ett rationaliserande som det ofta blir när en individ ska rättfärdiga sina egna val är sällan konstruktivt.

    Millan: Word!

    Du inte bara läser ett blogginlägg om slöjbärande kvinnor, du går dessutom in i kommentarsfältet och härjar. Så ointresserad verkar du minst av allt vara. I så fall hade du väl bara scrollat förbi.

     Det är du som härjar!
     Hon skriver ju: ”För övrigt är ju fullständigt ointresserad av att läsa MER om kvinnor med slöja”.
     Jag vill inte heller läsa om religiösa fanatiker i den här bloggen.

   Varför har män inte slöja. Vi har kämpat massa år i Sverige för kvinnans frigörelse och rättigheter. Men slöjbärarna bryr sig inte och hänvisar till religion. konstigt att i så fall inte välja att bo i ett muslimskt land med deras seder och religion. Att tycka att dölja håret har med religion att göra är gammaldags och gör att en del män ser olika på kvinnor utan slöja. Man är inte ett dugg bättre för man har slöjan på huvudet.

    Åk till Saudi, Oman eller UAE så ser du massor av män som täcker sina huvuden och bär fotsid dräkt. Ingen man där går i shorts eller t-shirt. De visar inte hud.

     Ingen dödar gubbarna heller om de inte vill klä sig i fotsid dräkt!

     Jag vill inte åka dit. Jag undrar varför män troende inte har slöja i Sverige.?

      Finns sikher som täcker håret men har inte sett muslimer göra det men i vissa kulturer så ska även männen täcka huvudet, inom judendomen har man kippa etc men det är inte lika kopplat till förtryck som slöja är för kvinnor. Jag personligen känner de som börjat att täcka håret eller använda peruk efter att dom gift sig för att det är en tradition inom det judiska, ingen skulle stena dom om dom valde att visa sitt hår men av tradition tyckte dom att det var en kul grej.

       Wow, vad man kan lära sig utifrån ett kommentarsfält! Jag hade aldrig hört talas om det där med peruker, men nu blev jag nyfiken och googlade lite. Finns tydligen en dokumentär på UR. Ska försöka ta mig tid att kolla på den.

   Millan: exakt! Oavsett om någon valt att bära slöja bottnar den fortfarande i ett kvinnoförtryck. På frågan ”varför väljer du att bära slöja” kommer ofta svaret ”för att min religion säger det”. Jo men VARFÖR säger den det? För att kvinnor inte ska ”visa sina behag” precis som att det är kvinnan som bär ansvaret för att mannen – som i sin tur låter som en kåtbock som inte kan hålla fingrarna i styr om han ser en kvinnas hår/ansikte/kropp – inte ska uppmuntras? Till vadå?
   Nej. Jag kommer aldrig förstå mig på det. Aldrig.

  Mina två öre, slöja är i teorin inget kontroversiellt och alla som vill bära det får göra det. Problemet blir när vissa personer, män och kvinnor, på grund av olika anledningar (religion, kultur, grupptryck etc) tvingar andra att bära slöja. Därför tycker jag att ALLA kläder som går ut på att begränsa eller skyla bäraren ska förbjudas för alla under 18 år. Det gäller även diverse judiska och kristna traditioner också (även om de är mycket mer ovanliga i Sverige).

  Kvinnor i slöja visar ju inte sina armar bara heller. Så det handlar inte endast om hår. Att inte ens kunna ha t-shirt när det är varmt ute…?

   Medan männen går i helt vanliga kläder. Argumenten brukar vara: ”det finns klädkoder även för män.”
   Ja men om det inte ska vara förtryck eller diskriminerande så ska väl det vara luka klädkoder oavsett om du är kvinna eller man. Slöja på båda eller ingen.

    I ursprungsländerna går män i traditionell lång dräkt och täcker huvud och nacke.

     Vilka är ”ursprungsländerna”?

      Mellanöstern, islams ursprung. Där är mäns och kvinnors klädsel nästan likadan. Ofta skiljer bara färgen.

  Det är väl rätt uppenbart att muslimska kvinnor i Sverige fullständigt skiter i vad ickemuslimer tycker om att bära slöja. Vad är det du vill säga?
  Intressant däremot är att läsa om kritiken mot islam som är nästan lika gammal som religionen själv.

  Min pappa är född i Iran på 50-talet och enligt honom så bar ingen slöja eller liknande på den tiden, trots att många var religiösa och religionen existerade tusen år innan dess. Konstigt att slöja helt plötsligt blev en del av religionen när extremisterna tog makten under revolutionen.

  Min åsikt, och folk får ha en annan om de vill, är att det är klart att folk som bor i Sverige har ett val om de vill ta på sig en slöja eller inte. Men tyvärr så ger det en skev bild av verkligheten eftersom så många (majoriteten, skulle jag nog vilja påstå) INTE har ett val när det gäller slöja, dvs i länder som Saudiarabien, Iran, Afghanistan etc. Att sitta och berätta om hur fint det är att dessa kvinnor ”självmant” valt att bära slöja är bara konstruktivt om man också tar upp det faktumet att det är många som inte har valet och att de förtjänar att få ta av sig den om de vill. Har inte lyssnat på nämnd podd här inlägget så de kanske tar upp det där men ja, viktigt att komma ihåg.

  Att så många nationaliteter i dag täcker sig med slöja har med religiös fundamentalism att göra. Vi behöver bara gå tillbaka till 1950-60 tidigt 70tal då var kvinnorna i de muslimska länderna mycket friare. Det här är något relativt nytt för så här såg det inte ut i de muslimska länderna längre tillbaka i historien. Det är ingen uråldrig tradition utan man tar en tradition och gör den extrem i syfte av förtryck. Kristna gifta kvinnor har också dolt håret och det finns spår av det kvar bland våra huvudbonader till olika folkdräkter . Tycker att vi ska sluta att tramsa och försöka acceptera och f-ö-r-s-t-å så här lagom räddhågat och mesigt svenskt. Ju mer vi accepterar det desto större spelrum för själva förtrycket ger vi. Visst ,fine de finns de som bär slöja på frivillig basis men det är inget som hör hemma på arbetsplatser och skolor i SVERIGE!!!!

   Tack för vettig kommentar!

   Ett tilläg till att kvinnor dolde håret förr i Sverige/Norden/ Europa är att de arbetade på fälten och hade sjalett av praktiska skäl liksom männen hade keps. Idag tvättar vi håret i tid och otid, det gjorde man inte förr. Dock är det även så att kvinnor dolde håret av religiösa skäl men det var mer än 100 år sedan. Läs igen; mer än 100 år sedan. Lite skillnad från det vi ser idag, en del har inte kommit längre.

   Tack! Vettigt skrivet

   Men kristna kvinnor dolde inte håret så fort de lämnade hemmet. Det var en myt det med.

  Det sjukaste av det sjukaste är att 99% gör det här (och tror på gud, lol) för att de blivit indoktrinerade. De är muslimer för att deras föräldrar är det och det är så äckligt sjukt. Klart det förs vidare när man växer upp så. Men att inte hålla käften om sina störda övertygelser inför sina barn är vidrigt. Att inte låta dem tänka själva.
  Som sagt, mer än 99% tillhör sin religion för att deras föräldrar gör det och så fortsätter det så.
  Och det värsta av allt är att ingenting av skiten är sant. Läs ”Illusionen om gud”.

   Fräscha åsikter du har. Så fördomsfullt!

    Vad menar du? På vilket sätt är det fördomsfullt? Håller med om att Anonym kanske inte uttryckte sig på bästa sättet men om man växer upp i ett hem där hederskultur gäller och man sätter slöjor på småbarn, då blir man indoktrinerad och barnen stoppas från att tänka själva och bilda sig egen uppfattning, göra egna val m.m.

     Anonym 14.30 har ju helt sjuka fördomar mot muslimer och mot religiösa människor i allmänhet. Skriver att det är äckligt sjukt att låta barnen växa upp som muslimer.
     Tror man på en religion är det vanligt inom alla religioner att barnen växer upp med den tron. Så lever en majoritet av världens människor faktiskt, hur otroligt vi svenskar än tycker det låter.

      Får ibland upp reklam för att stötta svältande barn i Yemen. Småflickor så undernärda att kinderna är insjunkna och de är små som bebisar, men ändå har de slöja på sig. Att prioritera att täcka ett svårt sjukt barn med slöja är verkligen bedrövligt!

      14.30 är absolut inte fördomsfull och uttrycker en åsikt som handlar om att hen tycker det är motbjudande att indoktrinera sina barn i religion. Något jag helt håller med om. Just islam är en religion som har kritiserats hårt av framförallt de andra abrahitiska religionerna. Det som angrips är ofta deras heliga skrift som mest handlar om stränga förhållningsregler till dess följare. En annan debatt handlar om att det största man kan göra som muslim är att offra sig för sin gud. Det beskrivs tydligt vad belöningen blir för den manlige självmordsbombaren som belönas med flera oskulder. Dels är detta misogynt och omodernt dels uppmuntrar det till våld i guds namn. Sånt höll även katolikerna på med under medeltiden då vi stenade dem som trotsade kyrkan. Vi skar även av handen på tjuven. Alla stora religioner har utvecklats för att människor och samhället utvecklas. Islam däremot är exakt samma fördömande, förtryckande och barbariska religion som på 800 talet.

       Vilken tolkning av islam tänker du på?
       Du vet att i många länder praktiseras en moderat islam där inga händer skärs av och där kvinnor kan gå ut utan slöja utan att något händer?

        Jag hade hållit med dig om det idag sett ut som det gjorde under 70 talet för då fanns många moderna muslimska länder som separerade religion från staten. I och med att shahen störtades i Iran började tillbakagången.
        När det kommer till islam finns där inte så mycket att tolka. Det är en kontrollerande religion och den är fördömande mot alla som inte ansluter sig till den. Även på 70-talet fick inte ickemuslimer vara chefer över muslimer. Under ottomanska riket spreds islam långt in i Europa och en av anledningarna att många bosnier är muslimer är att de övertygades att bli muslimer. Annars skulle de inte få samma förmåner som deras muslimska bröder och systrar.
        Ta utvecklingen i Turkiet där Erdogan tagit landet tillbaka decennier i tiden. Det är inte bara falanger som salafister och talibaner som står för extrema åsikter utan hela religionen är kontrollerande och det är det som kritiseras.

     Jo fast å andra sidan tänk dig en vanlig svensk familj där ett av barnen får för sig att bli muslim. Av egen vilja. Tror du det skulle bli populärt?

  Man döljer ett förtryck och kvinnokontroll bakom unga influencers som uppfattar sig själva som självständiga. Om de vore det skulle de kunna ta av sig hucklet/slöjan/sjaletten viljen dag som helst och använda den på samma sätt som vilken huvudbonad som helst (tänk dålig hårdag) men det sker inte. För vem vill man dölja en kroppsdel? På vilket sätt lockar ett hårsvall män till galenskap? Och varför är då inte vi alla kvinnor tvungna att skyla oss? Västvärldens män klarar i regel av kvinnor utan sjalett på huvudet. Kan det bero på jämställdheten som bli allt starkare? Vad säger männen om att bli utmålade som bakåtsträvande idioter som inte klarar av en kvinnas hår? Och vad är det för gud som skapar någon dom måste döljas ( ps, det finns ingen gud, det är ett påhitt). Det är något så banalt som hår som måste döljas för annars kan inte männen behärska sig…men kvinnor klarar det så…

   Tror inte på att det handlar om att locka män. Se Magda Gad som rapporterar från Afghanistan… En man sa att hon var naken när hon hade niqab på sig och inte burka, för att man såg hennes ögon. Kvinnor ska inte synas. De existerar inte. Det handlar 100% om makt och kontroll och inget annat.

  Det är bara att kolla på länder som Iran, Egypten, och nu senast Afghanistan. Länder där det en gång var ok och normalt att gå utan slöja om man ville, som sedan övertogs av religiösa extremister. Följer Magda Gad som jobbar som utrikeskorre i Afghanistan och det räcker att kika på hennes Insta för att se hur snabbt förtrycket kommit.

  Visst, köper att det finns de i detta avlånga land, ett av det mest icke-religiösa och sekulära land i världen, som valt själva att bära slöjan. Men att påstå att det är 100% utan undermedveten indoktrinering är bara dumt.
  Personligen tycker jag det är sorgligt att man tar sin frihet för givet på det sättet, medan kvinnor i andra länder kämpar för att få tillbaka rättigheter och vill slippa slöjan, var är alla röster från dem, från deras ”systrar”?

  En ganska konstig kommentar fick jag från min chef förra året- Du bör inte bära ditt smyckes kors synligt, för det finns så många muslimer på denna arbetsplats! ( skola) Alltså ett halsband jag fick när jag var liten, som jag tycker är väldigt fint! OBS! Jag är inte religös på något sätt, men detta smycke är ett fint minne. Ska jag inte få bära detta i dagens Sverige??? För att det kränker dem med en viss religion??? Absurt enligt mig!

   Precis som judiska personer med sina stjärnor som jagas i Sverige. Vi fick inte ha kläder med svenska flaggan på min skola när jag gick i högstadiet på 00-talet, för det kunde anses rasistiskt? Mitt under VM och grejer. Slutade sjunga nationalsången på skolavslutningarna av samma anledning, och då hade vi ändå skolavslutning i kyrkan hahah, dubbelmoralen.

    Jag gick i grundskolan i slutet av 90-talet. Vi fick inte heller ha kläder med svenska flaggan. Helt jävla sjukt. I Sverige ska man skämmas över sitt ursprung och nåde den som vill visa att den är svensk.

    Roger Nordin på Rix får säga vad han vill. Han påstår att det är rasister som hittat på det att vi inte fick sjunga nationalsången. Det är inga rasister, utan ren fakta på många skolor. Innan nationaldagen blev en helgdag (vissa löjliga brukar påpeka snabbt att det beror på det). I sjuan fick vi fira nationaldagen i skolan, men inte i åttan och nian. Både rektorn och vår klassföreståndare sa att det kunde uppfattas som rasistiskt mot de nya eleverna i skolan. Invandrare som inte alls hade nåt emot det. Det är ingen som tagit illa upp, snarare att vita lärare/rektorer trott att invandrare skulle ta illa upp.

    Eller att hävda att det var för att rasister/nazister som ploppade upp rejält under 90-talet hade svenska flaggan. Ja men ännu större anledning att visa att Sverige tillhörde allihop då.

     90-talet var hemskt med tanke på det politiskt korrekta…

  Okej förlåt för OT innan öppet spår men behöver hjälp innan jag tar min medicin. Jag fick Citodon av min smärtläkare men i tablettform istället för brus. Kan inte äta tablettform på grund av extremt känslig mage och dessa attackerar magsäcken väldigt hårt. Kan jag slänga dem i ett glas vatten bara och dricka de så? De smälter ju men är lite osäker och 1177 var högst otrevliga.

   Ja det bör funka….Kan du kanske inta den ihop med A-fil eller liknande?

    Ja det kan jag göra! Tack för svar du är guld värd ❤️

  Kan någon förklara varför de bär slöja, vad händer om de inte bär slöja?
  Inom andra religioner så är det ju så att är man inte en ”god troende” så blir man straffad genom att man tex ”inte kan få barn” eller ”inte kommer till himlen” när man dör. Så vad händer om kvinnan skippar slöjan?

   Jag har för mig att de kan bli bestraffade om slöjan tas av. Inte i Sverige kanske men definitivt i muslimska länder.

    Jo men det måste ju finnas en anledning att de väljer att ha slöja även i Sverige. Att man är en ”troende” muslim om man har slöja, och har man inte slöja så händer något. Alla andra religioner har ju såna regler som gör att folk beter sig på ett visst sätt annars händer något negativt, tex kan inte få barn, kommer inte till himlen, eller liknande.

    Nej, bara i Saudi och Iran (och numera Afghanistan). I många muslimska länder är slöjan ett fritt val.

   Jag såg en iransk kvinna hos Malou för några år sedan. Kvinnan och hennes man hade flytt till Sverige men hans synsätt följde tyvärr med. De var strikta muslimer och hon blev misshandlad de gånger hon hade använt smink. En gång hade hon använt nagellack och som straff fick hon stoppa ner händerna i en hink med blodiglar. Självklart var hon tvingad till slöja också.
   Hon ville så gärna leva som svenska kvinnor och kämpade för det. Men han mer eller mindre låste in henne. Hon blev piskad med bälten och slagen av honom när hon gjorde nåt som han ansåg inte religionen tillät.

   Till slut fick hon hjälp att lämna honom. Och träffade en svensk man. Det var så skönt att se att hon hade fått ett bra liv här i Sverige nu.

    Fast det finns kvinnor födda i Sverige som väljer slöja, kvinnor som inte misshandlas av sin man som väljer slöja, som väljer slöja frivilligt eftersom det står i koranen, och då måste det även stå något negativt som händer ifall man inte bär slöja.
    Finns ju kvinnor födda i en annan religion och konverterar till islam och tar på slöja eftersom deras religion säger det. Det måste liksom finnas en anledning som gör att slöja är något bra, kanske är som i andra religioner att har man inte slöja kan man inte får barn, har man inte slöja hamnar man inte i deras motsvarighet till himmelen, osv?

     Man vill visa att man följer koranen helt enkelt. Men i många muslimska länder är det ok att gå ur utan slöja.

      Fast varför säger koranen att man ska ha slöja? varför tvingas visa ha slöja? vad tror man ska hända om man inte har slöja?

      Jag vet att i många muslimska länder är det okej att gå utan slöja, de flesta religioner följer inte ”reglerna” slaviskt, det finns massor med sjuka grejer i bibeln som man inte följer idag eftersom vi lever på 2000 talet.

      Så att sluta med slöja är nog inte ”okej” enligt koranen utan snarare att man har uppdaterat religionen till 2000 talet och lämnar tvång bakom sig. (precis som man gjort med kristendomen, judendomen, osv)

      Det står ingenstans i koranen att kvinnor ska ha slöja.

       Fel. Men ursprungssyftet var inte att dölja håret, utan barmen. (https://koranensbudskap.se/translations.aspx?chapterID=24&verseNr=31&langID=). Att kvinnan även bör dölja håret är en senare tolkning.

  Nej, kvinnoförtryck ska inte normaliseras.

  Precis. Kvinnoförtryck ska absolut inte normaliseras i Sverige. Aldrig.

  Jag tror att om Sverige hade fått rösta om slöjförbud hade det blivit ett rakt ja till den.

  Man ska också veta att många kvinnor i Sverige tvingas bära slöja mot sin vilja av religiösa och kulturella skäl. Hedersförtryck finns här med.

  Nyfiken. Om man vill bära slöja av egen vilja, varför vill man göra det?

   Av olika skäl. Kanske för att man är övertygad om att det är Guds vilja, kanske för att det ger en samhörighetskänsla och en grupptillhörighet med andra muslimska kvinnor, kanske för att man känner att det är en del av sin identitet. Det är väldigt olika från individ till individ.

  Jag kan inte låta bli att känna mig beklämd när jag ser kvinnorna i slöja. Jag har verkligen försökt. Men, nä. Det är kvinnoförtryck.

  Det är ju ännu värre ?” jag är inte tvingad, jag gör det för att jag vill vara ett boskap och jag är ok med pedofili” herregud, varför inte bo kvar i sitt muslimska land då när man uppenbarligen VILL ha det som man hade det i hemlandet.

  Ser fram emot Samtal om bikini 🙂 Nä men skämt åsido, det pratas så mycket om slöjan hit och slöjan dit. Folk kommer ändå att ha olika åsikter. Och det är det som är så fint med vårt samhälle. Alla behöver inte tycka om någons slöja. Och inte förstå heller. Men ingen behöver heller acceptera min rosa hårfärg. Vi är alla olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *