Astrofestival på sociala medier

Kort bakgrund:
Artisten Travis Scott är arrangören bakom musikfestivalen ”Astroworld” som går av stapeln i Houston, Texas.
Under fredagens konsert med arrangören själv, avled åtta personer och över 300 skadades efter att ha blivit nertrampad och klämda i publikhavet.
17 personer fördes till sjukhus och elva av dem ska ha haft hjärtstillestånd.
Vid tiden för konserten så uppskattar man att festivalen hade runt 50 000 besökare, men även detta kan ha varit en felaktig siffra eftersom mängder av människor tog sig in via en förstörd vip-ingång tidigare på dagen.

Under gårdagen började sociala medier fyllas av riktigt otäcka bilder och filmklipp, där man ser sjukvårdspersonal utföra hjärt och lugnräddning på flera livlösa människor.
En video visar en ambulans som kört in i publikhavet för att försöka rädda liv, allt medan konserten fortsätter runt dem.
Det har även cirkulerat en hel del videos på människor som panikslaget försöker göra ansvariga uppmärksamma på att människor ligger och dör i publikhavet, men utan att någon bryr sig.

Kvinnan som klättrade upp på en kameraplattform för att försöka få personalen att stoppa spelningen heter Seanna och hon har postat följande inlägg på Instagram.

Den här videon innehåller vittnesmål från en annan av festivalens besökare, som var riktigt nära att själv råka illa ut i publikhavet.
Han berättar även om att människorna inne på VIP-avdelningen skällde på honom när han började dra medvetslösa människor över stängslet, i ett försök att rädda liv.

Så här har Travis Scott själv skrivit på Twitter:

Hur man kan klättra upp på en ambulans för att dansa, när människor dör runt omkring är helt jäkla obegripligt, men det är vad flera personer roade sig med under Travis Scotts spelning.

Kylie Jenner har även publicerat flera bilder från konserten, där man tydligt ser en ambulans mitt i publikhavet. 
Update: Kylie har nu uttalat sig på sociala medier.

135 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kylie har nu uttalat sig om händelsen på sin instagram.

   ”Travis och jag är förkrossade och förtvivlade. Våra tankar och böner går till alla de som har förlorat sina liv, skadats eller på andra sätt påverkats av gårdagens händelser. Även för Travis skull som jag vet bryr sig mycket om sina fans och samhället i Houston”, skriver hon på Instagram.
   Hon skriver även att hon och Travis inte hade någon aning om vad som pågick i publikhavet:
   ”Jag vill tydliggöra att vi inte var medvetna om dödsfallen förrän nyheten kom efter showen, i sådana fall hade vi inte på något sätt fortsatt uppträdandet eller filmandet. Jag ger mina djupaste sympatier till de drabbade familjerna under denna svåra tid och kommer att be för deras läkning.”

   (Aftonbladet)

    Gervide – kanske uppdatera i inlägget att hon inte visste? ?

    En hemsk och tragisk händelse. Jag förstår att människor reagerar men lite tråkigt med spekulationer. Jag har jättesvårt att tro att man medvetet tullat på säkerheten som är en förutsättning för att få arrangera så stora konserter. Att lägga ansvaret på att artisterna borde uppmärksammat att något var galet är orealistiskt. Del är de fokuserade på uppgiften del förlitar de sig på säkerhetsarrangemanget. Det som är frågan är varför inte vakterna upptäckte att något var fel. Vakterna är utbildade i att läsa av folkmassan och snabbt agera när något inte stämmer. Vi får se vad polisutredningen kommer fram till.

     Artisten (Travis Scott) är arrangören. Han får kritik för att han konstant hetsar sin publik på hans konserter vilket gör stämningen och miljön farlig. Han har även tidigare blivit arresterad för att han har uppmanat folk att skita i säkerheten och bl.a klättra över stängsel, trycka in sig mot scenen eller som i det här fallet hoppa på och attackera sjukhuspersonal som försöker rädda döende människor. Så han han definitiv ett ansvar i det här. Dessutom ser man på en video att en tjej skriker till en kameraman att avbryta konserter för att folk har dött. Kameramannen har direkt kontakt med all annan personal så han kunde ha skickat vidare informationen åtminstone.

      Som sagt avvaktar polisutredningen. Om det du säger stämmer kommer det att komma fram. Bättre med fakta från professionella utredare än spekulationer från välvilliga tyckare.

       Ingen har sagt att du inte ska vänta på utredningen. Jag höll bara inte med det du skrev om att man inte borde lägga ansvaret på Travis och beskrev sedan varför jag tycker som jag gör. Det jag skrev om hur han beter sig på konserter och att han blivit arresterad pga detta beteende är inte något jag tycker, det är fakta. Du får gärna googla!

  Fy fan ?

  Korkad fråga kanske men har alla verkligen förstått allvaret? Killen som dansar på ambulansen undantagen såklart men tänker mig att människor initialt inte förstått att nåt pågår? Annars är det såklart helsjukt men har svårt tänka mig tusentals psykopater lyckats samlas på ett ställe?

   Tror inte att folk förstod :/ Jag körde igång konserten på tvn igår för att se den (innan jag läst om detta). Ju mer jag såg och läste (man såg nån göra HLR ?) desto mer blev jag övertygad om att många inte förstod allvaret. De borde avslutat spelningen och tömt på folk. Usch så jäkla hemskt ?

    ..och! Jag läste att det fanns 50.000 på plats. Omöjligt att alla vet, vissa är så inne i konserten att de inte ser/hör annat. Så tror inte att folk förstod allvaret ?

    Jag hörde att man inte kan göra så när det handlade om Aviciis konsert i globen. Om man stoppar musiken så blir det annan slags kaos och alla börjar rusa mot utgången, och det kan göra räddningsarbetet ännu svårare.

     Sant! Men på nåt vis kanske de kunde löst det. Äh vet inte, måste kännas skit för arrangörerna. De borde ha som ”hagar”, ett X-antal personer/hage. Och massa fler vakter.

     Läste att inatt i Sverige hade det hönt liknande (dock betydligt mindre) på en klubb. 2000 besökare och 10 vakter, folk hade svimmat på vägen ut. galet!

      Hur gör man med dessa hagar om man måste utrymma platsen? Kan inte det bli en ”fälla” vid dessa tillfällen då i stället?

      Jag menar inte alls drygt, låter som en bra idé för att minska trängseln.

       Hmm jadu. Sant ? Men nu börjar hjärnan jobba. Hmmm.. Tänker att om man räknar X-antal personer/hage, så får det var nödutgångsöppningar i staketet och där behövs vakter, och ha ett X antal växter/publikantal i sin ”hage”. Och då tydlig strategi vart man leder sitt gäng vid behov. Tänker att man bygger så det blir breda gångar så även SOS kommer fram.. Men det skulle väl kosta för mkt ? Men bilden i mitt huvud skulle kännas säker haha!

        Växter = vakter ???

         Viktigt att ha tillräckligt med växter på plats!! Hade de ens några där?! Vem bär ansvaret för brist på plantor på konsertområdet??? ?

         Ber för förhand om ursäkt att jag gör mig lustig i ett sammanhang som naturligtvis inte alls är roligt. Hoppas ingen tar illa vid. Mina tankar går till de drabbade och deras familjer. ?❤️

        Jag gillar hur du tänker med antal besökare per vakt och hage. Det låter i teorin som att det är ett väldigt städat upplägg och visst skulle det nog funka för typ allsång på skansen, men vet inte hur det funkar när det är hängivna fans till en specifik artist och musikgenre.
        Har gått på en del konserter själv och kan säga att det skilde sig mycket mellan publiken till Thåström och den som var till Dropkick murphys spelning på samma scen.
        Jag lyssnar på en del hip hop och rock men jag undviker stora spelningar med ståpats pga att jag inte känner att det är lika tryggt. Min kompis bröt benet i en moshpit och det fick mig att nyktra till fort angående naiviteten på att medverka i stora folkhav där man inte har en aning om vad andra uppfattar eller bryr sig om.

        Får bli dansbandsgig på folkis i framtiden

         Haha, är helt med dig! ? ”kul” att leka med tanken ibland ? Och fattar, typ omöjligt att räkna in folk i mindre grupper med när folk springer in och ska haffa sina platser. Har också varit på festivaler där det varit kaaaaos. Nu bara lekte jag med tanken, sen skulle det vara svårt att få till. Dela in folk, ha tillräckligt med vakter, staket osv osv. Krävs nog också att folk är nyktra och sköter sig. Som du skriver, dessa fansen hade ju sprungit ner staketet på vip så de vet inte hur många som faktiskt va där. Heeeelt galet!

         Jag va med i en sån när Hoffmaestro spelade. Man fick springa som fan för att hinna med och inte bli ihjältrampad ?

         Usch hur har det gått med benet? Är du återställd igen? ??

      Liseberg har haft det och funkade superbra. Vi stod längst bak i en som var placerad långt fram så vi kunde stå nära en scenen utan att bli klämda. Borde finnas överallt.

    Fy va hemskt. Kunde inte säkerhetspersonal förstå allvaret då? De borde ha kunnat informera varandra tidigare. De måste väl ha något kodord ifall det är allvar. Helt sjukt

     Någon typ av rutin kring nödsituationer borde väl funnits?

   Påminner om Pearl Jam i Roskilde, de försökte säga till publiken att lugna ner sig och sluta trycka på framåt men många insåg inte hur allvarligt det var. Jag tror att det inte alltid är lätt för publiken att göra detta men personalen på plats borde ha varit mer uppmärksamma eller i alla fall tänkt till i förväg och inte släppt in för mycket folk/haft mer säkerhetsbarriärer.

    Jag var på den konserten. Vi var bara några meter bort från där folk klämdes och vi förstod inte vad som hände. Vi undrade bara varför dom slutade spela.
    Just den dagen hade det regnat konstant hela dan. Hela festivalområdet var täckt av lera. Alla var ganska uppgivna av pissvädret och folk var väldigt fulla överallt. Jag antar att de flesta hade gjort som mig och mina kompisar- sett till att bli riktigt fulla för att stå ut med att vara pisseblöt. Det var mörkt, lerigt och det brukade vara fullt på de stora spelningarna sent på kvällen. Det fick plats 65 tusen personen framför den stora oranga scenen. Där vi stod, långt fram på sidan av scenen var det inte trångt alls så vi kunde verkligen inte tänka oss alls att det var kaos bara typ 20-30 meter bort.
    Till slut hörde vi ambulanser och vi förstod att Nånting hade hänt. Så vi gick till tälten och försökte bli lite torra och varma.
    Ingen av oss hade med nån mobil så vi fick inte reda på vad som hade hänt förrän dagen efter när man hörde snacket på campingen.
    Jag vet inte vad jag ville säga med det här mer än att … ja sånt här sjukt kan hända och det är fullt möjligt att man inte förstår.

     Fy ??? Tur att ni klarade er ❤️

      Ja gud, jag har inte ens tänkt på det på det viset. Jag har mest dåligt samvete för att jag stod där och var full och tyckte det var trist att dom slutat spela…

     Jag har ganska många kompisar som var på den spelningen och alla sa samma sak, att de inte fattade vad som hände mer än att det var trångt. Så kan ändå förstå arrangörerna till viss del, att det är svårt att se vad som händer i ett publikhav med 50000+ människor. Tragiskt oavsett.

      Ja det var väldigt mörkt och regnigt den kvällen. Inte lätt att se vad som händer mitt i ett publikhav om man inte ser det uppifrån liksom.

   När jag var tonåring var jag och några kompisar på en liten musik festival i Sverige, något känt Svenskt band skulle spela och mina kompisar ville stå längst fram då det var fans, så vi ställde oss där tidigt så vi hamnade längst fram. Folk bak började trycka sig framåt, dom ser inte vad som händer längst fram.
   Ganska tidigt valde säkerhetsvakterna att lyfta mig över stängslet och in på säkerhetsområdet då jag var ganska liten och de var rädda att jag skulle skadads, mina kompisar stor kvar längst fram, min ena kompis fick 2 revbens frakturer och en annan kompis fick 1 revbensfraktur, enbart pga att de blev klämde emellan staketet och en folkmassa som trycker sig framåt.
   Det är inte bara psykopater som gör sånt här, de som trycker ser inte skadorna de orsakar på andra människor, och därför fortsätter de bara trycka. Idioter, absolut, men det är tyvärr vanligare än vad man tror.
   Hade jag varit mitt i folkmassan och inge längst fram hade jag kunnat skadats allvarligt, det var bara tur att jag var längst fram så säkerhetsvakterna såg mig och kunde lyfta mig över staketet.

  Usch läste en hel del om det igår. Så hemskt, offren va mellan 14-27, så jävla hemskt ?

  Tänker på alla festivaler jag hängde på back in the days (åh Peace & Love!) där man blev buren mellan folk som trängde sig. Alltså där hela jag lyftes från marken. En gång (under Jay Z tror jag det va) svimmade jag pga att folk trängde sig fram, tänkt så många ggr hur illa det kunde gått, men tacksam att inget mer hände.

  Fy fan, så fruktansvärt.

  Ang Kylies bild – undrar genuint – förstod hon att det va något som hände? Alltså ibland stod polisbilar tex på P&L blinkandes utan att det hänt ngt. Mest att visa att de fanns där liksom. Hon tog ju ner sina storys sen.

   Bara av bilden tjejen publicerat går ju inte att avgöra att det är en ambulans. Antar att det beror på när den publicerats och vad man visste då. Men att bara kritisera henne utan att ha koll på läget är inte okej tycker jag.

    Nä men precis. Man ser inte bilen i folkhavet, så kan likväl vara en random typ av blinkande bil. Man förväntar ju inte sig ambulans på plats för att göra HLR liksom. Så håller med dig! Tänker att Travis bara ser havet av människor. När han avbryter för att kalla på hjälp för att en kille svimmat längst fram, så börjar han sjunga igen. Och om han på scen inte förstår allvaret, hur ska de i publikhavet (ca 50.000) kunna förstå.

    Usch det är riktigt hemskt ?

    Tycker de som medvetet filmar olyckor osv är betydligt värre. När jag blev påkörd på motorvägen (bilen va skrot men jag klarade mig utan ett enda blåmärke ??) så körde hur många bilar som helst förbi med kameran i högsta hugg. De stannade inte och frågade hur jag mådde/behövde hjälp men filma gjorde dom. Vad de nu ska med den till ??

     Det är olagligt att filma och fotografera olycksplatser. Ett brott som kan ge upp till två års fängelse.
     Tyvärr dog en vän i en bilolycka, men de övriga i bilen som blev svårt skadade och fick ligga på marken innan de togs om hand, sa att det var fruktansvärt med alla som stirrade och filmade medan de kämpade för sina liv.
     De som filmar borde tänka på om de själva låg där eller deras mamma eller syster, skulle de tycka att det var ok att sen lägga ut deras lidande på sociala medier! Blir så arg!!!

      Ja dessutom. Usch ja jag va ändå inte skadad, men stod i mitten mellan staketet på motorvägen och grät. Kändes så jävla förnedrande att folk körde förbi och filmade. Älskade lastbilschauffören som stannade, frågade om jag va okej. Då tutade nån att han skulle köra, då stackhan ut kroppen o skrek ”FUCK YOU (och räckte finger) HON HAR PRECIS VARIT MED I EN OLYCKA” ???

      Och killen som spärrade av vägen bakom min trasiga bil. Vissa är verkligen fantastiska ❤️

      Fy fan, beklagar ??

   Jag blev lyft från golvet en gång på Spy Bar för några år sedan. En av många anledningar till att jag inte går tillbaka dit. ?

    Usch, så obehagligt ?

   Usch jag blev illamående av att läsa om personerna som låg på marken och blev trampade på ?

   Jag föll mot marken på en konsert en gång, vi hade tagit oss ganska långt fram och idioterna började med nån jävla mosh pit som jag inte alls va beredd på. Min kompis fick tag i mig i precis sista stund och drog med mig längst bort i arenan. Jag minns att jag va tjurig på henne för att jag inte fick se konserten på så nära håll som jag hade velat. Nu är jag dock evigt tacksam för att hon agerade så snabbt. Aldrig mer ståplats. Fy fan.

    Nä fy fan ? Usch så obehagligt! Jag va likadan ”förr” (är 33 nu). Skulle st långt fram, ville se allt så nära det gick typ. Idag går jag inte om det inte är sittplatser. Men jag ääälskare det back in the days. Det va kaos när Hoffmaestro spelade. Publikhavet delad är upp sig, blev kaaaaaos. Och alkohol på det.

    Fy fan ?

     Hoffmeastro på grönan delade ju på publiken och man skulle springa från ena sidan till den andra. Ren kaos.

      Just det ja! Så gjorde de på P&L med. Såg även dom på grönan (typ 2013-14?) och de gjorde likadant. Usch, rebt lvsfarligt ?

  Och detta är anledningen till att jag aldrig går på konserter utan sittplatser….

  Konserter utan ordentliga avspärrningar är livsfarliga när de är stora arrangemang. Har varit på många konserter där det trycks på bakifrån och folk får lyftas över stängsel lämgst fram etc.

   Det var avspärrningar men det var ingen som brydde sig om det. Travis uppmuntrade att publiken skulle storma och det är inte första gången han gör det heller. Han har blivit dömd för att uppmuntra folk till att göra såhär

  Jag var med om liknande för många år sedan på Håkan Hellström innan han knappt var känd. Folk ramlade över varandra på en klubb och jag kunde inte ta mig upp.

  Det kan gå jävligt illa om man har otur oavsett hur många i publiken om det är på en mindre yta.

  Fy tusan vilken skräck detta måste varit för 1000-tals personer. Att ingen förutsåg riskerna och att säkerheten inte var tillräcklig är oerhört tragiskt och att kameramannen inte tog tjejen på allvar är helt sjukt.

   Fast man kan på nåt sätt föreställa sig kameramannens situation. Fokuserad på konserten och jobbet och anar inte oråd. Så kommer nån och skriker ”stop the show” första tanken är kanske bara att nån är hög eller full.

    Jag förstår tanken men det saknas ju en säkerhetsprocess i hur han beter sig. Även om det var två stycken fulla personer skulle han noterat och flaggat detta för säkerhetspersonal. Hade han tagit det vidare kanske det hade visats att de inte var fulla.

     Fast vet man verkligen hur han eller hon agerat? Alltså hur kan man vara säker på personen inte larmat vidare? Det hade ju inte tjejen kunnat uppfatta.

      Nä, det vet vi inte säkert. Jag kan ju inte kommentera mer än det jag ser i filmen och där brister det. Han fortsätter ju bara att filma. Överlag verkar det ju dock tagit lång tid innan någon reagerade och tog tag i situationen.

       Jag kan tycka att kameramannen kunde ringt någon ur säkerhetspersonalen och sagt att en tjej skriker att folk dör i publiken. Hade tagit några sekunder bara.

       Sen läste jag vad någon skrev här ovan, att om de pausat konserten kanske riktig panik hade utbrutit och långt fler dött.

       Stora risker med att befinna sig ett folkhav om panik infinner sig.

       Det är väl mer att de skulle satsat förebyggande med tanke på att det fanns 100 000 biljetter.

      Ja, det finns ju på flertalet filmer så det är inte svårt att se hur han avfärdar de som lyckades ta sig upp och skrek att folk dör. Tjejen stod dessutom precis bredvid honom och blev avfärdad så hon om någon borde väl sett om han larmade på något sätt.

    Hon skrek inte bara stop the show utan även att folk dör där nere.

  Fortfarande mitt i en pandemi och 50 tusen personer? Grattis…

   Men herregud. Orka. Ingen tvingar dit dig. Sitt du hemma och var rädd resten av ditt liv. Have fun.

    Men fy va otrevlig du är! Gå och lägg dig en stund till och vakna på rätt sida. Lombax har ju rätt? Vi är fortf i en pandemi, helt sjukt att samla 50.000 pers då.

    Men oavsett vad du tycker om det så behöver du ju inte vara otrevlig.

     Nej jag behöver inte gå och lägga mig, eller ta en pepparkaka eller gå ut i solen. Snälla, väx upp.

      Herregud…

      Jo, gå och lägg dig och stanna i sängen resten av helgen!

       Det är väl då folk har tid att hänga här om man bara ligger i sägnen en hel dag??

       Ja där blir man inte smittad av dödsvirus så det är väl det enda man får göra för folk här inne.

       Men ligger redan i sängen, så kan vi gå vidare nu och diskutera det tragiska som skett i stället? Det är en tragedi och säkerheten har brustit på ett uppenbart livsfarligt sätt, oavsett pandemi.

      Väx upp själv ditt djävla fanskap. Du förpestar varenda inlägg med ditt dryga väx upp.

       För du var solskenet själv. Kan vi återgå till att diskutera det som hänt! Mängder av människor har klämts ihjäl och blivit skadade på en konsert. Det är tragiskt, om du inte orkade ta till dig Camillas inlägg.

        Nej den var inte meningen att vara trevlig. Du påpekar det självklara, att diskutera detta allvarliga inlägg är prio. Ändå kan vissa inte hålla sig ifrån att vräka ur sig ett väx upp i tid och otid när man läser en kommentar som misshagar en själv. Lombax delade med sig av en reflektion som får någon att spåra ur. Det är inte svårt att svara att det är en annan diskussion eller kanske ännu bättre inte säga något alls. Men nej anonym kände att här går vi all in i ett personangrepp.
        Och du själv gör misstaget att utgå ifrån att jag inte orkat läsa inlägget och tagit till mig budskapet. Du har ingen aning om vad jag skrivit i kommentarsfältet, ändå har du en förutfattad mening utifrån en kommentar. Jag hoppas verkligen att de kommentarer som blottar okunskap, trångsynthet, aggressivitet och inskränkthet kommer från en handfull troll och att det inte är normativt.

         ”Spåra ur” var väl en överdrift.

         Vem är det som spårar ur egentligen? …

         Spåra ur, aggressivt och all in personangrepp.. lugna dig lite kanske?

          Till alla tre kommentarer som jag verkligen hoppas är från samma person…
          Oskicket att i tid och otid kasta ur sig väx upp är en härskarteknik. Om du inte fattar att 09.26 är en urspårad kommentar kanske du ska börja fundera på hur andra uppfattar dig.
          Tror att det är dags för några att ta paus från internet. Själv är jag klar här dags att jobba. Ha en fin dag.

           Tack och ha en fin dag du också.

           Så känslig man får vara. Kanske behöver du sova lite mer?

           Ha en fin dag, även om det bara var en uppenbart passivt aggressiv hälsning. Må solen skina på dig idag.

           Och btw, väx upp kom väl ändå efter det mycket vänligt menade ”gå och lägg dig en stund” som inte alls är en härskarteknik?

         Anonym som du svarar. Du fortsätter lägga fokus fel!

         Det finns absolut INGENTING i Anonym svar som är ett personangrepp öht. Tagga ner och kom tillbaka till verkligheten!

         Anonym som skrev ang väx upp va ju till mig – som skrev att hen borde lägga sig en stund och vakna på rätt sida flr att jag tyckte hen va otrevlig. Då svarar hen att jag ska växa upp, jag svarar ”Herregud”. Varför tar du åt dig så extremt? ? det va ju inte till dig. Men du verkar heller inte ”stå upp” för mig? Fattar inte haha

          Men herregud alltså ? varken väx upp eller gå och lägg dig är personangrepp. Åter till sak nu kanske?

           Men va? Det va ju nån ny anonym som kom o skrev nåt märkligt? ? Äh hejdå

        Jag (09:29 och 09:58) slutade skriva efter ”Herregud” – bara så du vet. Inte jag som skrivit resterande.

        Men håller med dig – nu lämnar vi detta och pratar vi om ämnet. Ha en fin söndag!

       Oj, själv bidrar du med god stämning minsann.

       Vad jag skrivit i andra inlägg får du gärna peka ut mer exakt. Jag väntar med spänning. Under tiden kan vi väl diskutera det tragiska som hänt. Eller vill du hellre prata om att någon eventuellt kan ha blivit förkyld av att gå på festivalen?

        Va fan håller ni på med?

         Försöker få någon att gå och lägga sig verkar det som.

          Ah tänkte att det var en tävling i vem som kan vara mest otrevlig, alternativt det största klappträt i ett kommentarsfält på en blogg.

          Men men. Ha en fin dag @11.12 och alla andra.

     Visst är vi i en pandemi, men betyder det att du/ni fortfarande sitter isolerade utan restaurangbesök, bio, kalas etc, i Sverige är allt öppet nu?

      Jag (09:29) undviker faktiskt fortfarande restauranger/bio/utekvällar osv. Men jag har också ett extremt dåligt immunförsvar pga medicinbehandling. Sen har jag inget behov av just det. Jag va på Johanna Nordströms föreställning, kändes märkligt (men äntligen kom dagen!).

      Ni får gärna göra vad ni vill, jag får göra vad jag vill. Men tycker också att konsert med 50.000 pers känns lite väl. Umgås inte med folk jag inte träffat på länge, skulle inte gå på kalas. Men jag umgås med vänner ändå. Restaurang/bio är inget jag gillar ändå ?

       Men är det verkligen det som har brustit här eller är det mycket allvarligare säkerhetsbrister som faktiskt lett till flera dödsfall? Lite som att klaga på att någon inte blinkar innan den kör in med bilen i en folksamling.

       Nä alltså jag dömer ingen och jag bryr mig inte om vad andra gör. Undrade bara om folk lever isolerat fortfarande trots att man inte behöver.

      För många av oss är fullständig isolering fortfarande enda lösningen (transplanterade, immundämpade etc) eftersom vaccinet i de flesta fall inte skyddar dessa mga medicinering och de har 25% risk att dö om de smittas samt 75% risk att hamna på sjukhus.

      Oss påverlar det jättemycket att smittspridningen fortfarande pågår och folk lever som vanligt. Vi har inte träffat varken släkt, vänner eller jobbarkompisar på över 1,5år… eller besökt en butik eller liknande…

   De större arrangemang man haft som ”testevent” har ju dock inte visat på några ökade smittospridningar.

    Jag läste tvärtom från Norge. Men håller helt med om att det är irrelevant i sammanhanget.

     Testkonserter/evenemang i bland annat England, Nederländerna, Spanien och Tyskland har inte visat på någon ökad smittspridning kopplat till evenemanget. Hittar inget resultat från norska försök, hittar bara att de sökt om tillstånd att få genomföra testevenemang (dock med enbart ovaccinerade om jag förstod det rätt). Har detta alltså genomförts och resultat presenterats?

     Vi har ikke hatt noen testevents i Norge.

   Och DET är det viktiga i den här tragedin?? Fokus.

   Alla länder har ju olika restriktioner och jag tycker faktiskt att det är lite respektlöst att tala om just detta i ett inlägg där den direkta konsekvensen av antalet människor gjorde att flera dog på plats.

   Vilka restriktioner bryter de mot? Kanske viktigare att de hade bristande säkerhet. Det har ju rätt så tydligt visat sig vara livsfarligt.

  Riktigt fruktansvärt. Jag har visserligen tappat hoppet om mänskligheten för ett tag sen.
  Det här bevisar det igen för mig.

  Riktigt hemskt. Jag går på MÅNGA konserter och sånt här ska inte få hända! Tänker på Roskildefestivalen också där flera dog för många år sedan… Vad Travis BORDE ha gjort är att stoppa spelningen. Det uppmärksammades vid 1 tillfälle att en person hade svimmat men då stod han och SJÖNG ”yeah….” med autotune upprepade gånger tills han släppte in Drake på scenen och det blev kaos i publiken såklart. Vad i helvete rent ut sagt? Han har ABSOLUT ett ansvar i vad som hände. Han viftade bort personal på scenen kort efter detta.

   Fast jag vet inte. Sånt här ska inte kunna hända om arrangören satsat på säkerhet och ordentliga avspärrningar. Att då hitta individuella syndabockar (Travis kan ju omöjligt ha insett vidden av katastrofen man får väl ändå anta han slutat då) blir rätt lamt.

    Är det inte Travis som är arrangör?

    Att döma av bilderna så var det avspärrningar med kravallstaket på flera ställen. Jag har varit på många stora konserter (Ullevi, Friends, Stadion) och det brukar vara typ 2-3 avdelningar. Oavsett vad så har artisten också ett ansvar. Han ser allt från scenen och brydde sig uppenbarligen inte om att folk bars iväg medvetslösa. Sen kanske han inte såg att folk låg i högar på marken men det finns många vittnesmål om att tecken fanns men att han körde på och även att arrangören uttalat sig 40 min innan om att situationen inte var hållbar. Han körde på. Han har ett ansvar men han är inte ensamt ansvarig.

     Fast ser man verkligen publiken så bra? De gånger jag stått på scen tycker jag lamporna bländar extremt mycket.

      Finns extremt många exempel på andra stora artister som stoppat en spelning för att folk ramlar eller svimmar så ja, jag skulle säga att majoriteten ser.

      Ed Sheeran såg ett fan i publiken som gjort en cover på en av hans låtar och pratade direkt till henne.
      https://youtu.be/nUMzsN9S9OU

    Travis Scott är ju grundaren till festivalen så han om någon borde vara åtminstone lite insatt i säkerheten. Han ensamt kanske inte kunde se att folk dog men han är omringad av personal och de, med Travis i spetsen, borde ha reagerat! Det finns ju bild- och filmbevis på att katastrofen nådde personalen.

     Hans business manager är TriStar, tror inte de vill lägga pengar på säkerhet öht.

     Fruktansvärt det som hände. ?

  Usch, jag var på en konsert när jag var 17, stod längst fram framför metallstaketet för jag ville vara så närmast bandet jag kunde men efter 1 timme så blev det för varmt och pressen från publiken bakifrån gjorde så jag kollapsade. Men min kompis som stod brevid mig berättade att hon skrek direkt på vakterna på andra sidan stängslet så vakterna lyfte över min medvetslösa kropp tillsammans med människorna i publiken runt omkring mig. Vakterna bar ut mig till VIPtältet där ambulans tillkallades. Några ur bandet kom t.om ut till tältet och frågade min kompis hur jag mådde. Vaknade dagen efter på sjukhus och fick ett a4 med alla bandets autografer. Har inga minnen från konserten förutom att jag stod längst fram och sen är allt svart.
  Jag trodde alltid att utomhuskonserter eller tältkonserter var ganska säkra, iaf säkrare än inomhus, men syret försvinner jävligt snabbt. Flera sa alltid till mig att det är bäst att stå längst fram för då har man staket att hålla sig i och man inte försvinner i havet. Jag är bara glad att folk är otroligt uppmärksamma i mitt fall och den snabba hjälpen.

   En av anledningarna till varför jag hatar ståplats. Sittplats sitter man visserligen typ inte heller på men det är inte trångt i alla fall.

  Vill ju bara slå till den där kameramannen ?vilken idiot. ”Säkerhetspersonal” är där för att ha koll, vad gjorde de? Även om ingen flaggat borde de själva förstått. Men framförallt borde de fattat att för många tagit sig in, innan konserten ens börjat och stoppat den.

   Vad skulle kameramannen göra hade du tänkt? Walkietalkien blir oanvändbar när musiken kör igång och headsetet är bara en-vägs. Bättre du riktar din kritik mot Travis Scott istället

    Det finns smartphones 2021, man kan kommunicera i skrift med varandra.

     Har du alla dina kollegors privata telefon nr i din mobil? troligen hade ju denna kameraman inte sina kollegors privata mobil nr ifall det normalt kommunicerade genom Walkietalkien.

   Varför gick hon till kameramannen och inte till säkerhetspersonalen för att informera om problemet?

    Troligen för att kamerapersonen var närmast..?

  Fy fan. Jag fick en klump i magen av att läsa Seannas inlägg och tårar i ögonen, jag kan inte ens föreställa mig paniken och frustrationen att ingen lyssnade på henne. Så jävla fruktansvärt sjukt att filma en artist och uppträdande betyder mer än människors liv. Jag hatar människor ibland

  Travis fortsatte sjunga i 37 (!!) minuter efter att larmet gått ut till myndigheterna dvs polis, räddningstjänsten, personal mm att det var fråga om ”mass casualty”, alltså flertalet dödsfall i publiken under tiden han sjöng.

   Kan det inte vara så att han fick info att fortsätta sjunga för att hålla publiken lugn så att det inte utbröt någon form av panik?
   Skulle han sagt att han avslutade spelningen skulle folk blivit galna, skulle han sagt att det ligger massa skadade och döda människor i publiken skulle folk börjar skrika, gråta, springa emot utgången eller i värsta fall försöka ta sig fram för att filma offren och då hindra sjukvårdspersonalens möjlighet att ta sig fram.

    Fast han gjorde det motsatta, där är videos där man kan se hur han fortsätter hetsa publiken. Han uppmanar till att de ska ”ragea” och typ gå loss när man hör folk vrålar på hjälp och att han ska avsluta showen och han bara fortsätter, usch ja jag mår dålig över videosen, känner så deras panik..

     Jag har inte sett den videon, kan du länka? det kanske var i början innan problemet uppmärksammades?

     Nu vet jag inte, men problemet med att han avslutar showen kanske kan leda till mer kaos och panik eftersom det var väldigt många människor där. Så han kanske fick information att fortsätta spela för att hålla folk på sina platser så sjukvårdspersonalen kunde jobba ostört?

    Tillägg – Travis har blivit dömd två gånger innan (och erkänt sig skyldig) till att hetsat publiken : ”In 2018, Travis Scott pleaded guilty to a public disorder charge after he was accused of encouraging people to rush the stage at a concert in the US state of Arkansas.”

    Och sen 2015 när han bla sa ’Let’s go. Come over. I want chaos” och blev alltså dömd här med, så ja – han verkar ju inte lära sig direkt, oerhört tragiskt bara att 8 personer fick sätta livet till…

     Blev 300 personer skadade och 8 personer dödare när han dömdes till att hetsat publiken?

     Jag tror inte du kan skylla det som hände enbart på att han hetsade publiken, han har som sagt gjort det förr utan att det blivit så illa som denna gång.

     Jag tror detta beror på att folk rusade in genom den trasiga ingången = överbefolkning, mer publik än vakter och annan anställd personal klarade av att kontrollera och hantera, en hel del droger och alkohol (finns videor av medvetslösa personer redan innan han börjat spela), och helt enkelt folk som beteende sig som galna djur.
     Jag hoppas publiken lärde sig av detta och aldrig mer agera lika galet på någon konster i framtiden…

  Mår illa att ansvariga (arrangör, Travis mm) försöker få detta till att det skulle vara en person som stuckit folk där och att det är därför folk dött/blivit skadade. Filmer och vittnesuppgifter säger sanningen om vad som skedde, blir bara så arg över att de direkt ska fly ansvar och ändrar narativet till att de själva inte är orsaken till det. Genomskinligt PR-trick.

   Har du obduktions svaret som säger varför folk dog? troligen inte, så utan att vi vet varför folk dog är det svårt att säga vem som är skyldig.
   Om man är psykopatiskt mördare är ju en kaotisk mörk musikfestival det perfekta stället att gå runt och random knivhugga folk.
   Och eftersom de började städa området och sen kom polisen på att det var en brottsplats och sa åt folk att sluta städa så kanske det finns information som du inte vet om.

    Har du sett videos hur det såg ut? Folk kunde inte röra sig, de står packade som sillar och de som försöker ta sig därifrån kommer inte en centimeter. Extremt imponerande att en individ då lyckats ta sig runt överallt, där det var som mest packat med folk och lyckas ta upp en spruta och sticka folk utan att nålen knäcks och sen dessutom ha så pass många att de kan gå runt och sticka typ 100 pers? Det var 8 döda hittills men 300 skadade, sjukt isåfall när varken vakter eller ambulans kan komma fram där. Men ja du har rätt, det är ingen som vet förens det obduktioner gjorts.
    Men tycker också det är viktigt att känna till att det inte är första gången arrangörer skyller ifrån sig när de själva bär skulden, hillsborough tex – först försökte arrangörerna skylla på individerna där (alkohol, droger).

    Sluta försvara Travis ?

  Det var ju kaos redan tidigare under dagen då folk stormade VIP-entren (klipp finns på twitter bla och det liknade mer scener när gnuerna rusar i stora hjordar på savannen än ordnad tillställning), så redan då kanske de skulle funderat på att ställa in eftersom folk uppenbarligen inte kunde bete sig.

   Ja exakt! De borde stoppat det redan då.
   Usch såg dessa videos med och då var det ju ljust ute. Flera som ramlade och alla bara springer över som dårar. Helt sjukt.

   Ja varför inte stoppa konserten redan då? Och sen hur några i personalen betedde sig. Sparkade på folk som sprang förbi

   Även om det är en utomhuskonsert så borde de väl en maxgräns på folk som får vara på området.

  Ja det såg helt galet ut, vansinne! Usch.. sen kan jag stilla undra om de ens hade koll på antalet besökare med tanke på denna anstormning under dagen? Kanske var för mycket folk i arenan än tänkt och det kanske bidrog till att det slutade illa under kvällen?

   Nej, jag läste att det var just det de inte hade. Eftersom folk hade tagit sig in så var det alldeles för många.

  Har själv hamnat i kläm på festival och blev lyft över staketet av en vakt.det gick så fort jag fattade ingenting. Bakom scen var det 4 tjejer till och även om alla var vakna var det väldigt otäckt. Jag har aldrig gått på konsert utan sittplats efter det. Aldrig mer gått på festival.

  Den skräcken som folk måste upplevt när de skriker för allt de har, och ingen agerar! Hon som stirrade kameramannen i ögonen o skrek för sitt liv, men blev hänvisad av från scen. Usch, vilken mardröm. Jag tycker att det borde ha oroat folk mer när stora folkmassor stormade området utan biljetter, o kapaciteten för festivalen var långt överskriden. Hur kunde det inte funnits mer säkerhet o vårdare på en såpass stor tillställning?

  Helt fruktansvärt, sådant ska bara inte kunna hända. Har sett flera videos och hela känslan från Astrofest känns så otroligt gastkramande. Har sett många som liknat det vid en ”ritual”, det känns dock inte alls respektfull mot de som nu en kär, på detta hemska sett.

   mot de som nu förlorat en kär på detta hemska sett*

   Vill även tillägga; detta blir en anledning till att jag aldrig kommer gå på konsert utomhus framöver. Då känns det något säkrare inomhus.

  Jag har vart på otaliga festivaler och spelningar, framför allt under tonårstiden. Varje gång var det minst ett par stycken som svimmar för att det blir för trångt eller helt enkelt för att de stått upp så länge för att få plats närmast scenen, utan att dricka (för att slippa kissa och mista sin plats). Det kan ju också bli sjukt hetsigt närmast scenen vid de röjigare spelningarna. Minns Hole på Hultsfred (typ runt -99 tror jag) där det var ett otroligt tryck och man kunde inte själv styra var man gick utan följde med publikhavet med fötterna i luften. Var en tjej som dog då, men minns inte omständigheterna runt det. Hur som, fruktansvärt tragiskt att människor dör under sådana omständigheter.

  Jag går på ganska mycket konserter. När jag var yngre ville jag alltid vara längst fram på spelningar. Droppen för mig var när en kort tjej framför mig och mina vänner kollapsade framför oss. Hon föll liksom inte ens till marken utan fastnade mellan människorna runt sig då det var så trångt. Vi försökte lyfta upp henne över våra huvuden för att visa säkerhetspersonalen längst fram att hon behövde vård men då började personerna runt oss putta på oss och liksom ta tillfället i akt att komma längre fram så vi höll på att tappa henne. Min kompis som är typ 2 meter lång och muskulös plockade upp tjejen tillslut och han pressade sig mot sidan för att få ut henne från folkhavet.

  Hela processen tog typ 15 minuter från det att hon svimma tills vi fick ut henne och vi visste inte ens om tjejen andades.. det blev liksom ett uppvaknade om att konserter tyvärr har undermålig säkerhet rätt ofta. Särskilt nära scenen.

  Usch vad vidrigt 🙁 stackars människor och anhöriga.

  Jag blev klämd mot ett räcke en gång när folk tryckte på bakifrån. Min sambo försökte hålla emot men orkade inte. Jag klämdes mot järnräcket och kunde inte andas. Sambon som är lång lyckades vifta på två vakter som lyfte mig därifrån.

   Kasst arrangemang. Travis Scott orsakade en massavrättning. ”I can’t breathe, Travis”.

  Va på gyllene tider sommarn 2019, 30 grader varmt och de va rätt lugnt ändå. Men jag va mitt i och kortare än många så fick väldigt problem med att få syre. Fick leta efter luftfickor fast de inte va så trångt. Kan inte ens tänka mig paniken här ?

  Gå in på Spotify – sök på Travis scott – bredvid hand namn finns ”•••” – tryck på spela inte den här artisten

  Fy fan vilken vidrig situation! Att läsa Seannas inlägg gjorde mig väldigt illa berörd. Den maktlösheten och hopplösheten som hon måste ha känt.

  Jag var på en utomhusfestival en gång där en tjej bröt foten, inte bara ett ben i foten, utan den stod åt helt fel håll. Jag kommer fortfarande ihåg hur det såg ut. Säkerhetsvakterna förstod först inte att vi försökte få henne utlyft utan signalerade att hon skulle backa, och stackarn vände sig om och började hoppa bakåt på ett ben. Vi fick dom till slut att förstå att hon behöver lyftas ut ur publiken och komma till sjukhus. Jag hoppas verkligen att hon inte fick några bestående men av den konserten. Så hemskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.