Maskerad och black face

Vi har diskuterat det tidigare, fenomenet maskerad och/eller temafest, där gästerna lydigt förväntas följa instruktionerna i sin inbjudan.
Vissa av er avskyr det här, lika passionerat som vissa andra av er älskar det.
Jag ÄLSKAR det!
Visst blir man aldrig för gammal för att bjuda in till maskeradfest?

Isabella Löwengrip och Paul spenderade kvällen på en 80-talsfest, där Isabella absolut passar temat men samtidigt får se sig slagen av Paul, i full mundering.
Guldkavaj, peruk ( som även inbjuder till att klä ut sig till Tina Turner, minus black face då) och bandana, med kavajens uppvikta ärmar som pricken över i’et.

I love it.


Och på tal om just Tina Turner och peruker :


I slutet av augusti publicerade Let’s Dance-domaren Ann Wilson, den här videon, där hon är utklädd till Tina Turner med en matchande Ike Turner i bakgrunden.
En av följarna kommenterar att hen har svårt att se det roliga i videon, i och med den tydliga kopplingen till nidbilden ”black face”.
En annan av Anns följare försvarar tilltagen med att – hur ska man kunna klä ut sig till Ike och Tina Turner om man inte får använda brunkräm?
Jag tänker att svaret på den frågan är att man som ljushyad, inte ska klä ut sig till någonting där man behöver sminka sig till en mörkare hudfärg, just av den anledningen?

Har vederbörande levt under en sten? 
Anns och hennes väns kostymer kan mycket väl vara ett uttryck för total tanklöshet, men att sitta och AKTIVT försvara att någon varit och snuddat vid ”black face” på det här ignoranta viset..?

 

177 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Omg va bajsnödiga folk har blivit.
  Självklart får man klä ut sig till en svart människa, bara man gör det med värdighet och respekt.
  Blackface är ju att smeta på en svart färg, måla läpparna stora som ballonger och överdriva fula drag.
  Att klä ut sig till tex Tina kan ju vara att använda en mörkare foundation, skugga för att få fram dragen, använda rätt typ av ögonskugga osv. Att verkligen efterlikna henne och inte bara smeta på ett lager svart färg och håna Tina och de mörkhyade.

   Alltså ja jag håller med! Sålänge man gör det med respekt, handlar inte om att förlöjliga någon eller skratta åt någons hudfärg (oavsett färg) eller göra det på ett respektlöst sätt.

   Grejen är att det medföljer en massa annat när man antar en mörkare hudton. Rasism, diskriminering osv. Men när man bara använder mörkare smink så plockar man liksom ur de ”bästa delarna”, man tar bara på sig en identitet som känns cool och inne. Sen går man hem och tvättar av sig sminket, och fortsätter leva sitt vanliga vita liv. Samtidigt får alla svarta människor kämpa för att få synas, höras och leva i ett samhälle som förtrycker dem PÅ GRUND AV deras hudton.

    Men snälla….jag är svart och inte bryr jag mig om du vill sminka dig med brunkräm osv lägg av bara! Ni anti ras ister har förstört så j…a mycket för oss genom att överdriva och göra allt till ras ism så riktig ra sism inte blir tagen på allvar. Ni är inte bättre än de som faktiskt ÄR ras ister så som ni håller på.
    Det vi svarta ha tar är att ni har gjort vår hud färg till något politiskt. Vi är inte alla s j w’s, de flesta av oss vill bara leva ifred utan att bli en pol it isk symbol för alla som är för tryckta. *djup suck*

     K. Men det är väl inte bara upp till dig? Det finns en väldigt bred och allmän diskussion om det här ämnet, där svarta personer är drivande.

      Vem är drivande? Twitter-”aktivister”? Betalda ”debattörer? Svarta (många av dem halv vita by the way) som får betalt för att gå runt och föra en ”dialog” på olika events och universitet?
      Har du pratat med oss vanliga svarta människor? Dvs majoriteten av oss som jobbar och sköter våra helt vanliga liv och vill leva utan att bli en politisk maskot för ThEResisTaNCE.
      Vi är individer och vill inte bli stämplade pga vår hudfärg…folk antar en massa saker om oss pga vår hudfärg. Ni anti ras ister hjälper inte. De flesta av oss vill att ni låter oss vara ifred. Använd en annan grupp för en gångs skull om ni nu måste ha någon som ert redskap för er agenda.

       Och 99% av alla donationer till b l m gick till lgtbq+ organisationer, INTE till oss svarta som de så stort hävdade….därför jag skrev att vi svarta används som redskap för att gömma sig bakom för att föra in en agenda som inte har någonting med oss att göra.

    Nämen bara sluuuta nu…är det ett skämt eller?! Så vitt jag vet var både Ike å Tina mörka i hyn?!!! What is the proooooblem!
    Det är när man börjar hålla på såhär som det fan blir sjukt! Det är då man börjar förminska istället.
    Se det som en hyllning istället?! Samhället har ju tappat det helt och hållet.

     Håller helt med. Läs denna artikel för ett sjukt exempel på det du beskrev: https://www.expressen.se/kvallsposten/konditori-kritiseras-for-rasistiska-bakverk/

  Jag tycker ”idiot alert” ska användas på alla som tycker det är rasistiskt att ha idoler med mörkare hud än en själv och vilja se ut som dem för en kväll. Jag som vit kan inte se upp till Tina Turner och vilja klä ut mig till henne? Det var väl ngn som blev ”canceled” för att hon klädde ut sig till sin idol Diana Ross för några år sedan? The horror att en vit människa idoliserar någon med mörkare hud än hon själv! Så kan vi verkligen inte ha det!

  Coolest monkey in the jungle är aktuellt igen i form av att någon idiot till lärare kopplar samman apor och bananer med invandrare. Och den människan ser sig som antirasist? Driver ni med mig? Om ni kopplar samman apor med afrikaner och andra invandrare är NI rasisterna.

   👆🏻

   Jag tänkte samma sak. Rasisten är läraren som får dåligt samvete. Kanske dags att alla bajsnödiga skådar inåt istället för att möta sin egen inre rasist.

  Det folk har svårt att fatta är att det går att klä ut sig till exempelvis Tina Turner UTAN att ändra din egen hudfärg. Gör du sådär är det blackface. My god.

   Åh jag vill göra såna kopplingar men hur jag än tänker blir det så fel.

   Jag tycker det är skillnad på att försöka kopiera någons utseende och att förlöjliga sig över det. Exempelvis la en fd kompis ut bilder från en maskerad där nån va utklädd till gorilla. Folk kommenterade ”hahah äkta flyktingar”. Fy fan. Tog bort människorna direkt. Men om nån ska klä ut sig till mig för att hen ser upp till mig, så ingår ju min hudfärg?

   Men sen skulle jag aldrig klä ut mig till nån/nåt som riskerar bli fel. Men jag undrar genuint och vill ha en pedagogisk/trevlig (😅) förklaring varför det räknas som black face om man vill göra sig till en person (oavsett färg) och lägger till färgen för att få till personens utseende? Inte som i att förnedra/skratta åt tex Tina Turner alltså, utan för att bli hennes kopia. Jag vill lära mig 😄

   My god på dig själv. Berätta snälla; vad som händer om jag klär ut mig till Tina, och sminkar mig så jag får hennes hudfärg? Det är så idiotiskt så jag kan inte bry mig.

    Du får ta och läsa på om du undrar så genuint varför det är fel.

     Klassikern när du inte kan argumentera för din sak. ”Läs på”

      Klassikern när man inte själv orkar läsa på och förväntar sig att andra gratis ska dela med sig av kunskap som finns på internet för allmän beskådan.

       Kunskap eller åsikter? Argumentera för varför DU tycker som du gör istället för att hänvisa till någon annan. Om du hade tyckt att ämnet var viktigt så hade du velat ”utbilda” oss som inte fattar, eller hur? Du struntar egentligen i hur det påverkar dem det berör.

     Jag vet vad blackface är, och det har inte det minsta med det här att göra.

   Nej! Blackface är att håna mörkhyade genom att smeta på SVART färg över hela ansiktet och måla överdrivet stora röda läppar, bred näsa osv.

   Om jag vill klä ut mig till Beyonce, då räcker det med mellanbrun färg.
   Om jag vill klä ut mig till Rihanna så kan jag ta en ännu ljusare brun men med askigare underton.

   Blackface är att bunta ihop varenda människa med svart DNA och måla ansiktet svart. Få människor är svarta.
   En människa från Somalia har oftast massa gult pigment och ljusare brun färg. En Masai är oftast mörkare och har mer rött pigment.

   Svart är som att jag skulle måla hela ansiktet kritvitt och påstå att jag är allt från en arab till en svensk. Det är ju sjukt då araber har mer pigment och varmare toner medans en svensk är ljusare och har oftare kalla toner.
   Vill jag klä ut mig till Zara Larsson eller Gal Gadot då tar jag inte bara vit clownfärg utan rätt nyans av ”vitt” och skuggar, highlightar, mörkar ned osv osv för att få fram drage, tonen och djupet.

   Förstår du begreppet rasism? Du är inte ensam om att inte förstå vad det betyder. Rasismen ligger i vilka värderingar vi tillskriver människor med olika utseenden, geografier, religionen och vilka våra val blir när vi möts med dessa grupper.
   En vanlig förutfattad mening hos vita amerikaner i sydstaterna är att afroamerikaner är lata. Det är rasism. Några är antagligen det men det finns lika många vita latmaskar. Rasism bygger på generaliseringar.
   När någon klär ut sig till en idol vill man hylla det man tycker om hos idolen. I tinas fall kan det vara musiken hennes still mm. Att ha en djupare ton brunkräm är rekvisita på samma sätt som att ha med Ike som för övrigt är en kvinnomisshandlare.

    Naomi Campbell då? Hon är fotomodell och enbart känd för sin skönhet. Alltså är det utseendet man beundrar henne för. Hon kallades ”den svarta Venus”. Ska man ändå imitera frisyr och klädstil men inte hudfärg om man vill imitera Naomi?

     Hon är fotomodell och enbart känd för sin skönhet. Vilken kränkande inledning av dig. Är det möjligen så att du är den gemene svenske vardagsrasisten som vi har gott om som gör allt för att dölja sin egen rasism genom att skrika cultural appropriation utan att ha en susning om vad det betyder men det låter bra och så kan du fortsätta ducka för din egen vardagsrasism.

      hon är ju känd för sin skönhet som supermodell. Precis som Helena Christerson, Cindy Crawford och vad de nu hette som var superkända under 90 talet för att de vara snygga. Vad menar du att Naomi är känd för?

       Affärskvinna hon tog tidigt kontrollen över sin karriär, skådespelare, artist och numera även aktivist och jobbar med välgörenhet. Snacka om att du förminskar henne till att enbart vara en pretty face.
       Precis exakt detta gör tyvärr de flesta människor, man generaliserar och förenklar människor till att antingen bara stå för en sak som skönhet eller att alla från en plats är lika som att alla norrlänningar är fåordiga.
       Det är denna egenskap som när rasisten som finns där i oss alla. Bästa sättet att tackla detta är att vara nyfiken på andra och prova på att vara den man är olik för att förstå.

        ja och det har inte jag eller föregående kommentator koll på. Däremot att hon var supermodell. Och det är bara förminskande om du lägger en värdering i att hon och andra är kända för sitt utseende. Det gör inte jag och klart att människor är mer än sin offentliga roll? Ska man ägna hela livet åt att läsa på om kända personer för att försäkra sig om att inte ”förminska” dessa genom att inte ha stenkoll på exakt vad de gör?

         Det som krävdes var lite allmänbildning vilket brukar hjälpa långt när man får riggade kommentarer som denna. Något som en del sätter i system på BB. Allmänbildning är dessutom det bästa försvaret mot den egna inte rasisten vi alla bär på. Bilda dig och bli en bättre människa.

          Att kunna allt om vissa kändisar är inte samma sak som att allmänbilda sig 🙄

        Men du, världen är full av affärskvinnor, man blir inte känd för det. Naomi är känd för att hon är fotomodell, det blir man känd för till skillnad från att vara affärskvinna.

      Jamen ok! Berätta då varför Naomi är känd? Eller Kate Moss? Kate Moss är känd enbart för sin skönhet, varför är Naomi känd?

       Nej de är kända för att vara riktigt bra fotomodeller, det jobbet handlar om mycket mer än att bara vara snygg.

    Vi är dock inte i usa, så du kan inte jämföra rasismen där med rasismen här. Inte samma.

   Visste att det skulle bli mothugg av de som vägrar acceptera att det inte är okej, för att de inte förstår VARFÖR det inte är okej. Det är säkert svårt att förstå att man inte ska göra saker, och gör man saker likt detta så är det självklart det blir reaktioner. Den som faktiskt bryr sig kan ju läsa på om vad blackface är, dess historia etc. Och då av svarta personer som driver frågan på instagram, inte ens vita favoritinfluencer. Det är problematiskt att ändra sin hudfärg efter en svart person, hur ni än försöker vrida det till en hyllning.

    Men varför? Du skriver att det är fel och problematiskt att ändra hudfärgen (även om det är en hyllning) hela tiden men kan inte förklara varför? Du har världens möjlighet att lära folk här och nu.

     ”Du har världens möjlighet att lära folk här och nu.”

     Hahah, åh herre min… Trots YNNESTEN det ju rimligtvis bör vara att få denna möjlighet att lära folk HÄR OCH NU (😱) så har du själv också världens möjlighet att googla och lära dig själv.

      Nä men jag vill ju förstå varför personen tycker det är fel. Du behöver inte vara otrevlig för det 🙂

       Vad är det du tänker att personen ska ”lära” folk genom att delge sin personliga åsikt?

        Det skrev jag i min fråga till F 🙂

        Folk på sociala media hasplar tvärsäkert ur sig åsikter som om de vore sanning. F är inget undantag. Det är lätt att skrika och gorma men så fort någon blir synas dör tråden.

     Jag tänker såhär, jag utgår från att merparten som debatterar så het härinne just nu är vita människor? Och personligen så tycker jag att det är helt jävla ointressant vad ni tycker. Vad tycker de som faktiskt är färgade? Blir ni negativt påverkade av att en vit person klär ut sig till Tina Turner?
     Det är alltså alltid så. Vita personer som ska trycka ner sina egna åsikter i halsen på folk. Ta ett steg tillbaka, denna fighten är helt enkelt inte er.

      Vänd på det, blir en mörkhyad person negativt påverkad av att någon klär ut sig till Tina Turner? Knappast va? Eller representerar Tina Turner alla med mörkare hy? Alla är samma liksom?

    Har du själv gjort det du uppmana andra att göra? Läsa på. Din argumentation tyder mest på att du blir förbannad på att du blir ifrågasatt. Black face är väldigt väldefinierat och ska inte förväxlas med att ta en ton mörkare foundation när man klär ut sig till Tina och Ike. Du har säkert rätt att detta diskuteras på IG. Men varför är mer intressant. För det finns många icke vita som är helt ointresserade av att diskutera denna fråga då det finns mycket viktigare frågor att debattera.

   Tycker du det är fult att ha någon annan färg än vit eller va menar du? Är det något negativt och fult att som vit vilja efterlikna någon med en annan hudfärg? Mycket märkligt.

   Då vet du inte vad blackface är…iaf inget på dessa bilder. Jösses

  Tycker Bella är så fin. Hon kommer nog ta sig till toppen igen 🌟

   😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

   Nej, hon kommer att förbli en bloggare som försökte fejka sig till toppen och avslöjades med att blåsa upp sina siffror och skapa en hemsk arbetsmiljö på sina företag.

    Hur många andra har 900 000 följare i Umeå?

  Man får inte klä ut sig till någon mörkare än sig själv? Skämtar du?

   Har du levt under en sten? Det är FEL! Precis lika fel som när vita använder braides. Alltså nej nej. Blir så trött på ignoranta människor.

    Att vissa tycker att det är fel betyder inte att det ÄR fel. Och självklart får man ha vilken frisyr man vill.

    Men varför är det fel? Nu pratar vi inte att det handlar om att förnedra nån, utan tvärtom tex hylla sin idol. ”Klä ut” låter ju så fel i sig. Men jag vill verkligen förstå (utan att bli påhoppad och idiotförklarad) varför man inte får klä ut sig till sin idol eller nån man ser upp till och även applicera hudfärgen? 🙂

    Jag själv (inte TS) skulle inte klä ut mig till nån med risk för att det blir fel. Men vad är argumentet? Förklara gärna så jag förstår 😄

     Åh tillägg: kan man inte istället tänka att vi gör det mer acceptabelt att vi alla är olika? Istället för att låtsas och ta bort en hudfärg? Läste nån under som skrev om indianer och förlöjligandet där. DET förstår jag! Full respekt. Förlöjligande är inte okej.

     Men om jag ska på fest och man ska komma som nån man ser upp till. Om jag tar bort någons hudfärg (kvittar vem) så tar man ju bort en del av personen. Michael Jackson va ju extremt blek tillexempel, ska jag hylla hnm utan att applicera hudfärgen?

     Jag vill alltså verkligen förstå felet i det 🙂

      Åh tillägg igen – menar att ta bort någons hudfärg känns mer kränkande än att ha med. Det va så jag menade med MJ-exemplet 😅

      Men om det är acceptabelt att vara (och tycka) olika hur ska vissa då kunna dygdsignalera sin inbillade godhet och antirasism? Det går inte att göra utan att svartmåla meningsmotståndare. No pun intended.

       Förlåt, men hängde inte med alls nu 😅

      Om vi ska vara petiga så får man inte säga indian. Det heter Amerikansk urinvånare.

    Men så trött på detta. Man får se ut hur man vill. Man får ha vilken jäkla frisyr man vill. Gå och dra nåt över er. Hejdå.

    Den som verkar mest ignorant är du.

    då måste det vara lika fel med svarta som rakpermanentar sitt hår. Typiskt för vita att ha rakt hår ju.

     Är du som skriver det här vuxen?

      Jadå. Förklara hur du tänker istället.

       Blev bara så förvånad över att det finns vuxna som tycker att den liknelsen är rimlig. Tycker det är lite fascinerande.

        jag hånar idiotin som du och dina gelikar ägnar er åt. Och inte kan argumentera för utan ni bara vrålar att andra är dumma i huvudet och behöver läsa på. Tolerant 101.

         Vad yrar du om? Jag har inte yttrat min åsikt i frågan någonstans?

         Du säger själv att du fascineras av människor som tycker liknelsen är rimlig vilket betyder att du gjort en tolkning av det 13.09 skriver.
         Jag gör en helt annan tolkning för frågan är djupt problematiskt och handlar om svarta kvinnors självkänsla.

      Måste fråga dig samma sak för det är en intressant fråga och väldigt relevant men tydligen inte greppar för dig.

      Är du som skriver det här trollkarl?

     Omvänd rasism existerar inte så nej, det är inte samma sak som att en mörkhyad rakpermanentar sitt hår.

      Det där argumentet är så koko! Klart det gör! Inte på ett strukturellt plan, nej, men självklart existerar omvänd rasism. Så dumt att tro annat så jag vet inte vad

      Omvänd rasism? Vilket idiotiskt ord. Frågan är snarare varför hår blivit så ångestladdat för svarta kvinnor. Det finns även ett annat område som går alla vita godhetsknarkande kvinnor förbi och det är relationen och könsrollen mellan svarta par. Vita kvinnor det är fint att ni känner så starkt för att svarta känner sig kränkta av att vita kvinnor använder en mörkare foundation när de klär ut sig till Tina. Men vill ni verkligen göra skillnad undrar jag för ni verkar inte ens försöka att sätta er in i de verkliga problemen.

      Fast hår handlar inte om rasism eller hur, tror knappast en person har en frisyr för att de är rasist utan för att de tycker det är fint.
      Om vita inte får ha braids så måste svarta självklart ha svarta frisyrer inte efterlikna vita.
      Hur kan man försvara sån uppenbar dubbelmoral?

      Lmao, omvänd rasism existerar inte? På vilket sätt existerar inte det, eller du menar rasism för det är det du menar?
      Tycker det är kulturell appropriering att mörkhyade rakpermanterar sitt hår.

       Det går ju överhuvudtaget inte att respektera en vuxen person som skriver ”lmao”…

      Du menar alltså på fullt allvar att personer med annan hudfärg än vit inte kan utsätta vita människor för rasism? Herregud…

    De flesta kulturer har använt eller använder flätor till sitt hår även de kulturer som inte stått på någon annan kultur. Varför får bara mörkhyade personer använda sig utav flätor till sitt hår?

     Det får mig att tänka på en tweet jag såg av Omar Rudberg. Han är latino, och hade fått sådana där flätor på salong som är typiska för afrikaner.
     Han fick såååå mycket kritik för den frisyren. Helt sjukt. Han var tvungen att be om ursäkt på twitter pga. allt skit han fick kastat efter sig (flera år senare) av nya ’fans’.

     Vem äger en frisyr? Ärligt talat, får man inte göra vad man vill med sitt hår? Det sjuka var att en av de där ’social justice warriors’ i kommentarerna sade att: Det är ok, du är iallafall latino och inte vit. VA?!
     Är inte DET rasistiskt? Att säga att för att vissa vita varit riktigt rasistiska mot svarta förr så ska alla vita nu straffas för det? Men jag får väl inte ha en åsikt om rättvisa och demokrati, jag är vit och det är bara vita som kan vara rasister.

      👏

    [Borttagen kommentar]

    [Borttagen kommentar]

  Allt har blivit skämmigt, rasistiskt, kränkande och moraliskt förbjudet. Låt oss bara inse att att tanken kanske är att att folk och raser ska hålla sig inom sitt revir vilket för mig verkar bli rasistiskt på riktigt. Vad blir nästa? Att små barn inte får leka rollekar eller klä ut sig annat än till någon som har samma hudfärg? Åsikter är inte fakta om någon trodde det.

   Gud så bra skrivet! 🥰

  Det är lustigt att alla ska bli så upprörda över att någon klär ut sig till någon i annan hudfärg, för när jag var liten så var det istället problematiskt att den mörkare flickan ALLTID behövde vara Mel B i Spice Girls. Tycker det är skitlöjligt att inte få klä ut sig till en idol och försöka efterlikna den! Om jag som blond och ljushyad vill vara Mel B, får jag inte ens ha afro då? Och om jag vill va Beyonce, får jag inte ha en bränna? SÅ töntigt.. Oerhört stor skillnad på att efterlikna och att förlöjliga.

   Omg. Pinsammaste kommentaren jag någonsin sett.

    Ok? Utveckla gärna varför den är pinsam. Är det så hemskt för dig att förstå att alla kanske inte tänker illa om människor med mörkare hud bara för att den klär ut sig till Beyonce på en maskerad?

    Ok. Folk verkar iof hålla med personen i fråga mer än dig? 85 likes mot 10…

   Håller helt med!
   När folk klädde ut sig till indianer så var ju problemet att de började förlöjliga kulturen med läten, hopp och konstiga danser.

   Bodde i Oman 1 år, de blev alltid glad när turister klädde sig i deras nationella långskjortor (som en klänning men för män) och en hatt på huvudet.
   Vad också i Kenya och besökte maskinerna, de lärde mig hur man knyter tygbitar runt axeln och var så stolta när jag klarade det själv.
   I Oman hade jag också pakistanska väninnor som gav mig en fantastisk Sari ATG klä mig i till ett bröllop.
   Ingen blev förolämpad för att jag, en halvmaran halvfinsk gick runt i slöja ibland, eller en sari på bröllopet eller arabisk sminkning på gatan osv.
   Folk tar generellt massa stolthet i sin kultur och så länge man bär och beter sig respektfullt då har ingen något problem. De som har problem för att jag kanske har en inbakad fläta är bara offer som alltid vill att alla ska tycka synd om dem, de representerar inte resten av deras kultur.

    Halvarab*

    Jag har samma erfarenhet från Oman. De tycker att det är roligt och blir glada när man ikläder sig deras traditionella dräkter. De frågar mycket om hur man ser på deras samhälle och kultur, de är överhuvudtaget mycket öppna och intresserade av omvärldens tankar och kulturer, och berättar gärna om sin egen kultur.
    Ser inget märkligt i det alls.

     Det är ju så här världen alltid varit, länder och kulturer tar till sig av andra, kläder,uttryck,smink, hår, språk, kultur,mat osv. Finns inget fult eller dåligt I det tvärtom. Så varför vissa idag vill få allt människor gjort av goda intentioner till rasism och kulturell misshandel är ju bara så osunt. Var glada och stolta att andra människor beundrar er så mycket att de tar efter.
     Vissa letar verkligen fel och något som gör dem till fortsatta offer.

    Men smetade du på smink för att passa in med deras hudfärg eller testade du bara de traditionella kläderna?
    Ingen säger att man inte får klä ut sig, det är själva sminket för att se mörkare ut som är problemet.

     Varför då? Om jag representerar PERSONEN och inte rasen, vad är problemet?
     Om jag ska efterlikna Beyonce, då är det helt ok att jag använder lite guldbruna toner, bruna linser och guldblond peruk.
     Skulle jag smeta på mörkbrun målarfärg, då är det ju rasism.

     Hur är det ett problem, ärligt? Ser inte en enda person i kommentarerna faktiskt komma med något valid argument om det utan skriker bara ”GOOGLA BLACKFACE” vilket detta inte ens är så det verkar ju som slöseri med tid 🙄

   Ska man klä ut sig till Spice Girls borde det ju räcka med att klä sig på ett visst sätt, eftersom att alla medlemmarna har väldigt säregna outfits. Så man måste inte härma hudfärg, ögonfärg, hårfärg och frisyr om man inte vill.

  Rätta mig om jag har fel, men var det inte också så att Ike misshandlade henne grovt under äktenskapet? Förutom eventuellt blackface känns det också lite tveksamt att han ”håller koll på läget”. Dom kanske tycker det är kul men hos mej fastnade skrattet lite i halsen.😕

   Det är nog det enda problemet med det hela.

   Jo det stämmer. Att klä ut sig till Ike kändes nästan mest smaklöst av allt….

   Jag håller också med. Det känns väldigt…fel… att ha honom med där…

    Herre gud, ni skämtar väl? Dom klär ut sig till 2 världskända artister. Ike är dessutom död.

  Om jag vill klä ut mig till Anna Book, då tar jag som blond på mig en brunhårig peruk.
  Om jag vill klä ut mig till Pippi Långstrump blir det en peruk med röda flätor samt påmålade fräknar.
  Om jag vill klä ut mig till Donald Trump blir det definitivt orange färg i ansiktet.
  Om jag vill klä ut mig till Tina Turner däremot får jag inte ändra någon färg? Eller får jag ha peruk men hudfärgen måste förbli min egen?

   Det känns mer kränkande att ta bort en hudfärg tycker jag. Men kan ha fel! Och då vill jag lära mig varför såklart (utan att bli idiotförklarad ☺️). Men då känns det som att man tar bort nåt istället för att bära det med stolthet och lyfta personen. Personen är inte sin hudfärg, men att ta bort känns så märkligt. Och nu bara antar jag att det är för att man vill hylla nån man ser upp till, inte i syfte att förlöjliga någon såklart.

  Skulle gärna se lite mer utvecklat resonemang hos dig Camilla. Hur är detta black face och ”idiot alert”?

  Samt varför får man inte klä ut sig till någon mörkare än sig själv?

   Exakt – jag har seriöst aldrig sett Camilla uttrycka ett eget resonemang kring ämnen som är PK. Istället upprepar hon allt det som är korrekt att tycka och är alltid jätteupprörd. Det känns mer som om hon hoppar på ett åsikttåg utan någon djupare egen känsla för ämnet.

    Grunt som en plaskdamm, som vanligt i inläggen på den här bloggen.

  Tror inte det här kommentarsfältet blev som Camilla tänkt sig. Undrar om det börjar raderas snart?

   Fast ändå bra frågeställningar tycker jag. Har skrivit många kommentarer 😂 Men vill lära mig, vill förstå varför det är kränkande och rasistiskt att om jag ska klä upp mig som en jag hyllar – varför får inte hudfärgen vara med? (Inte i ett förnedrande syfte såklart!) Det känns mer respektlöst och kränkande att ta bort. Som att viss hudfärg är fel eller fult, vilket det absolut inte är.

   Finns väl två ”läger” här. Vi som vill förstå varför (men får ”läs på” till svar) och de som tycker det är helt fel (men inte kan säga varför).

    Du kommer inte få något svar för de har inga. De har blivit tillsagda att tycka något och gör det, men reflekterar eller analyserar inte själva. Man måste hålla sig kvar i värmen och gruppen. Hade de svar så hade de svarat på dina frågor. Finns en bra förklaring till blackface högt upp i tråden (du som skrev?) och att gå på maskerad utklädd till någon du ser upp till inkl bronzer är INTE blackface. oavsett hur många som försöker få det till det för att dygdsignalera sin ”godhet” och ”anti”rasism

     Nä det har jag förstått. Bett om att få det förklarat på ett bra sätt, men antingen inget svar eller hänvisas till Google. Så antar att de själva inte vet 😅

      Det handlar om historia, det är smaklöst. Att ändra sitt utseende mörkare = blackface. Bara fatta? Blir så irriterad jag är liksom 17 år och är mer påläst än er tanter. Visst om du tycker att det är så viktigt att få klä ut dig till din ”idol”, utan att tänka på konsekvenserna, så får du räkna med att normalt funtade människor tycker det är smaklöst och äcklig beteende 🙂

       Att ändra sitt utseende mörkare är inte per automatik black face. Är BUS blackface? Bronser?

        2 helt olika saker, snälla utbilda dig, läs en historia bok. Varför har dagens kärringar/wt-brudar sånt behov av att inte veta sin plats när det kommer till frågor om exempelvis rasism asså snälla sitt ner o tig det handlar inte om dig o dina behov just nu.

         Jag ifrågasatte detta påstående:

         Att ändra sitt utseende mörkare = blackface

         Vilket inte stämmer.
         Sen vet du inget om min ålder, hudfärg etc. Så huruvida det gäller mig eller inte vet du inget om.

       Du är tyvärr inte påläst, du saknar mycket kunskap och är enbart dryg och otrevlig. Ditt vuxna jag kommer inse det, om ca 20 år.

        Så patetiskt, man märker att det bästa ni vet är o ventilera era medelålders problem i ”öppet spår” på lördagar för att sedan sitta o vara bittra i personalrummet på ert trötta jobb. Lite komiskt , men rätt tragiskt 🙁

       Du är så stolt över att vara ”bara” 17 år och ”påläst”, men ändå kan du inte argumentera för din sak. Det du använder är härskartekniker och personliga påhopp istället för att bidra med din förträffliga kunskap.

   Varför?

    Men vad hade du egentligen tänkt dig? Du skriver ett inlägg om IL som sen på något långväga sätt refereras till ett inlägg från augusti som eventuellt och kanske kan tolkas som ett lite känsligt ämne. Samtidigt avber du politiska kommentarer etc men tycker det här är ett lämpligt söndagsämne att ta upp!

  Men herregud, det är en maskeradfest. Ska man framöver bara få klä ut sig till de som har en hudfärg likt sin egen?
  Det går väl ändå bra att klä ut sig utan att ändra sin hudfärg. Skullle jag klä ut mig som dita von tesse med håret, klänning och sminkning skulle nog många förstå trots att jag inte har vit hy.
  Rasism blir så urvattnat när det används på fel sätt att ingen kommer ju tro det existerar när något dåligt verkligen händer.

  Ingen som reagerat på bokomslaget, både Avicii och Blondinbella har mycket lika omslag…….

   Jaha, och?

   En biografi med en svartvit bild av huvudpersonen. Unikt!

  Med den logiken kan vi inte heller ha en mörkhyad Lucia eller James Bond..tex

   Och tack och lov har vi kommit långt ifrån att en Lucia ska se ut på ett visst sätt 😍

    Fick höra när jag växte upp att jag inte såg tillräckligt svensk ut trotts svenska föräldrar i flera generationer för att jag inte var blond.

     Jösses 😳 Ja för då kan man ju inte vara svensk 🙄 Galet!

    Haha när vi var små då skulle alltid någon påpeka att Lucia var svarthårig.
    Vi valde alltid den längsta tjejen (som råkade vara blond) men folk pushade för att jag skulle vara Lucia pga mitt mörka låååånga hår. Jag ville inte vara Lucia men sånt liv det blev, herre…

     Helt sjukt. Så glad att ändå leva i en mer tolererad tid🙏🏽

  Så patetiskt då folk blir kränka åt andras vägnar! 😂 Jisses det är maskerad!!

  Att klä ut sig till en mörkhyad människa när man är vit anses rasistiskt för att det går inte (enligt många mörkhyade idag) särskilja från den ”blackface”-eran (eller vad vi ska kalla den) som en gång var i USA — om jag förstått det rätt. Tidigare hånades människor med mörk hy genom att deras drag överdrevs och smutskastades av vita priviligierade människor. Den smärtan och den rasismen är svår att sopa under mattan trots att världen ser något annorlunda ut idag.

  För en vit människa kan det tyckas löjligt när syftet med ens utklädnad inte handlar om smutskastning utan om en hyllning … men ibland måste man acceptera att bara för att man själv inte ser det onda betyder det inte att det inte finns där.

  Jag kan själv, som vit, förstå att det känns harmlöst att sminka sig mörkare för att hylla en idol men om jag får veta att det skadar och river upp sår hos andra människor går det ju att låta bli. Man kan hylla sin idol i andra sammanhang och på andra sätt utan att klä ut sig för en kväll av maskerad.

   Det du skriver om black face är lite förenklat och frågan drivs av några men inte all afroamerikaner. Man politiserar frågan för att man har en agenda. Samma grupper försöker även att radera bort en av USAs största folkrättsaktivister, Martin Luther King som bidrog till otroligt stora förändringar. Varför, jo för hans politik stämmer inte överens med dessa fringe grupper. Vi i Sverige är ofta väldigt dåligt pålästa och tror därför på den propaganda som sprids av människor med en egen dold agenda. Istället för att köpa retoriken med hull och hår kolla in vad folk säger i sin vardag. Sen undrar jag hur många som rest i Afrika och funderat över hur folk är där. Ett tips är att Afrika är en kontinent och inte ett land vilket många tycks tro iallafall när det kommer till kultur.

   Jag håller med om de undre paragraferna. Men nu är vi inte i usa så kan inte dra den liknelsen här i Sverige.. vi har inte samma historia

  Ibland ska man se alla människor som en ”vi är alla människor” och ibland är det extremt viktigt vad man har för hudton. Finns det någon lathund man kan titta i?

   Du kan börja med att lyssna på svarta människor? Är det så svårt för dig? Lyssna på Raseriet. Men du kommer förmodligen inte göra det för du vill inte lära dig om omvärlden på riktigt och ta till dig kritik.

    Tror du att svarta människor är en homogen grupp där alla har samma åsikter?

     Ja, vissa verkar tro att alla vi svarta har en och samma hjärna. Vi är individer men det verkar inte accepteras av en del…

    Hahaha raseriet? Jösses. Är det mantrat i källarlokalen ni träffas i när ni ska manifestera?

    Det beror väl på vilka svarta människor man känner. Jag umgås mest med svarta från Kuba och centrala Afrika, jag tror det är mer afroamerikaner och folk som växt upp i Sverige och snöat in på amerikansk teorier som är inne på det där med ”raseri”.

     Det är alltså en podd.

      Det är väl bättre att man umgås med sina svarta vänner och pratar med dem än lyssnar på någon podd.

  Eftersom alla jävla boomers i det här kommentarsfältet och hennes inte ens kan fucking googla själv, HÄR, LÄS: https://amp.cnn.com/cnn/2019/02/02/us/racist-origins-of-blackface/index.html

  ” Blackface isn’t just about painting one’s skin darker or putting on a costume. It invokes a racist and painful history.

  The origins of blackface date back to the minstrel shows of mid-19th century. White performers darkened their skin with polish and cork, put on tattered clothing and exaggerated their features to look stereotypically ”black.” The first minstrel shows mimicked enslaved Africans on Southern plantations, depicting black people as lazy, ignorant, cowardly or hypersexual, according to the Smithsonian’s National Museum of African American History and Culture (NMAAHC).”

   Läs kommentarsfältet igen, det är ingen som inte har koll på det där. Handlar inte om stereotypiska överdrivna blackface

   Läs inlägget i CNN för du missar en hel del. Det är tydligt att det handlar om att generalisera personlighetsdrag till hudfärg. Det är även tydligt att det handlar om att klä ut sig till ett folkslag och inte till en individ.

   Du låter som en PH-deltagare

  Men hur lättkränkta är folk? Att klä ut sig till BlackFace är väl en sak men att klä ut sig till Tina Turner en helt annan?!
  Ibland får ju folk bara skärpa sig och inse att allt som görs inte görs för att kränka någon…

  Och ja, jag är själv mörkhyad!

  Paul blev en riktig 80-tals heting!😋

   Håller med han blev riktigt het, de blev snygga i 80-talsstayl båda två, hetingar.

  Jag är mest fascinerad över att det finns folk som fortfarande säger ”brunkräm”.

  Jag tänker att stigman om mörkhyade som ’mindre värda’ bara kommer fortsätta om vita inte får hylla sina mörkhyade idoler genom att imitera dem/klä ut sig till dem.

   Det kan man göra utan att ändra sin hudfärg, hår eller andra etniska attribut. Det räcker gott med kläder, hårfärg o så (beror dock också självklart på vad)

    Lägg ner!!!!

     Lägga ner vad?

  I detta fallet tror jag inte att dessa gjorde det för att förlöjliga sina förebilder. För, ska man vara bajsig, så är ju egentligen det var blacface kommer ifrån… att vita idioter förr skulle måla ansiktet svart och sminka sig med icke-vita drag OCH därefter hålla på o clowna sig, genom att efterlikna påhittade stereotyper. Dock ser jag fortfarande en problematik i detta. Rasism finns i hela världen, och många i Sverige, blir diskriminerade och dåligt behandlade pga sin hudfärg och/eller andra drag. Det som jag därför ställer mig kritisk till, är att de i dessa fall kan sminka sig själva hur de vill, eftersom de inte behöver oroa sig för det ovan skrivet. Finner därför även fel i att vita klär sig i afro osv, eftersom de aldrig föds med det, eller kan bli särbehandlade pga det. Utan att de bara göra det för nöjets skull, och nästa dag ta bort det. Nej, det räcker att klä sig med kläder, hårfärg och namn.

   I vissa delar av Sydeuropa är de flesta blonda kvinnor prostituerade från Östeuropa. Det är så pass många att man som blond tjej självklart tas för en prostituerad, bara för att man är blond och blåögd. Därmed finns det också stort förakt mot blonda tjejer, männen ser dem som mindre värda och kvinnorna ogillar dem för de är rädda att deras män ska köpa sex av dem.
   Så man kan bli negativt särbehandlad som ljus person också, allt beror på var i världen du befinner dig och vad de förknippar med ditt utseende.

    Det finns en plats för allt, det är inte det detta handlar om….

     Och, jag själv som blond och vit har aldrig känt mig lika utsatt på något sett, som några bekanta har blivit. Det går liksom inte alls att jämföra med här var vi är.

  Här är det väldigt tydligt hur du försöker svartmåla Isabella genom att försöka förknippa hennes namn med black face. Hon har ju inget med det att göra. Det var tvunget att komma något negativt i samma inlägg som Isabella och Paul. I övrigt tramsigt, varför är det fel att klä ut sig till en mörkhyad kändis, vad är rasistiskt med det? Nej anser inte att det är fel. Är det lika fel av en mörkhyad att blondera sig då eller sätta på en blond peruk eller sminka sig ljusare?

   Snacka om långskott. Det är väl inte så konstigt att ta två olika personer med samma tema i ett inlägg? Tycker att du tolkar det där helt galet.

   Vita har aldrig varit förtryckta alls på samma sätt som mörkhyade. Det är helt orimligt att ens vilja göra något sådant. Okänsligt om något, då man aldrig gått igenom någonting, utan bara kan ”göra det för skojs skull.” Funkar inte med dubbellogik.

    Tycker att det finns riktiga problem i världen hur så många svarta lever och har det. Riktiga problem. Att någon klär ut sig till Tina Turner är inget problem. Däremot är de som emot att folk klär ut sig till Tina Turner inte på allvar är engagerade i de svartas problematik. De leker att de har ett engagemang i svartas problem. De leker och tycker samtidigt att de är så goda som människor, men på riktigt skiter de i svarta människors problematik.

    En engagerad människa i svartas problematik bryr sig inte om att en person har klätt ut sig till Tina Turner.

    Förstår ni hur löjliga ni ser ut?

     Förstår inte var du vill komma med det? Jag försöker utbilda mig varje dag, och gör det jag kan, från de möjligheter jag har. Samtidigt kan jag självklart inte ställa mig själv som språkrör för svartas rättigheter, då jag själv kan svara för dem. Men att upplysa andra om vad o vrf vissa saker kan vara problematiska, förstår jag inte varför det i sig ska vara dåligt. Jag själv grill att folk upplyser mig om ämnen som kan vara känsliga att prata om, för jag strävar alltid för att vara en bättre medmänniska.

     Men säg gärna vad du själv gör, så att jag kan ta efter!

    Har inte vita varit utsatta för förtryck? Snälla berätta det för alla judar som inte räknar sig till skaran mörkhyade.. Idiot! Människor genom historien har blivit utsatta, förföljda, använts som slavar och blivit offer för massavrättningar. Svarta som vita. Att säga att vita inte blivit förtryckta är som att pissa på alla med judisk härkomst.

     Förlåt, tänkte inte på det i detta sammanhang och var verkligen inte min mening att förtrycka det. Jag tänker mest på de vita med ”samma bakgrund som jag”, och sjävklart vet jag att det finns massor med problematik och bakgrunder bland ljushyade också. Precis som alla mörkhyade inte har samma historia, självklart. Men du behöver inte kalla mig idiot, det var ett uppriktigt misstag, nu ville jag mest skina ljus på den problematiken som uppstår i detta inlägg…

      Och sedan får du gärna upplysa mig, men i det sammanhang som du skrev om, var det för att de var ljushyade just? Eller kanske vad de hade för religion? Det är absolut rasism vart fall, men jag tror att jag i mitt fall tänkte mer på rasism pga hudfärg. Jag ska i vilket fall absolut läsa på mer.

  ”Question: Why isn’t blackface OK if I’m just portraying a character?
  It is impossible to separate blackface from its history of oppression, because the practice was created to be oppressive and dehumanizing.
  Those who decide to wear blackface are maintaining a racist legacy of marginalizing and dehumanizing Black Americans. It’s a practice nothing short of ignorant and degrading, and participating in it directly supports and prolongs its racist legacy.
  https://www.dosomething.org/us/articles/dont-wear-blackface
  “But why? (You know, the ones who are thinking as they read this, “You say it’s racist but I can tell you right now I’m not racist, so it’s fine if I wear it! Come on, get over it! Stop with the political correctness! I don’t understand how this is offensive! It’s a joke!”)
  For the ”why” crowd (and for anyone who feels moved to have a dialogue with one of its members), here’s an explanation of what, exactly, is wrong with wearing blackface, on Halloween or ever:
  https://www.vox.com/2014/10/29/7089591/why-is-blackface-offensive-halloween-costume
  Även:
  My culture is not your Halloween costume –
  https://cwuobserver.com/16156/opinion/my-culture-is-not-your-halloween-costume/
  PLEASE DON’T WEAR THAT HEADDRESS ON HALLOWEEN (OR EVER) –
  https://throughhernativeeyes.com/2018/10/23/please-dont-wear-that-headdress-on-halloween-or-ever/

  Det här är ett ämne som Sverige och Svenskar rent generellt har väldigt svårt att förstå, det verkar tyvärr inte finnas någon större villighet att lära sig heller. Det skulle behövas bättre utbildning på detta, det är tydligt.

   Eller hur, blir helt paff över hur många här som tycker att det är helt ok att klä ut sig till en annan hudfärg (nej, att vara orange som trump räknas inte, inte heller att sola), men det är ju Sverige och inte USA..

   De där länkarna är liksom inte någon allmän sanning som alla svarta tycker utan enskilda (förmodligen högljudda) personers åsikter

  Tycker den svarta communityn att det är ett problem så är det så. Då är det inte upp till en bunke vita tyckare att inte hålla med. Men å andra sidan finns det inget drygare än när folk blir sekundärkränkta. Låt dom som drabbas ha åsikterna.

   Självklart kan även vita ta beslut. Om de klär ut sig till Tina Törner kan väl de känsliga titta åt ett annat håll. Om man inte mår bra, så titta inte. Varför skulle inte vita få klä ut sig till Tina Törner? Sånt jävla trams!

  [Borttagen kommentar]

   suck, läs på

   Sola på du, får se vad som händer i framtiden.

  Men vad i h…

  Ja, det är verkligen IDIOT ALERT på detta inlägg.

  HOLY SHIT vad många ignoranta läsare du har!! Häpnas över kommentarerna där folk inte förstår vad black face är. DET HANDLAR INTE OM VAD NI TYCKER!! nötter!! 😂 Det är ingen åsiktsfråga! Ha lite jä*la respekt! Och LÅT BLI att klä ut er till POC!

   Bara för att det finns folk som har andra åsikter än du så betyder inte det att dom är ignoranta. Du är en del av en VÄLDIGT liten högljudd grupp människor som är ”goda” och ”antirasister” som ofta är väldigt högljudda och hänger på pink room och ställen som endast bekräftar era åsikter. De allra flesta människor inklusive många svarta tycker inte som er. Så det är bara att gilla läget att dina åsikter blir inte automatiskt till sanning 🙂 bara för att man gapar mest så betyder det inte att man har rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *