NA-KDs svar ang Cherries inlägg

Igår postade Cherrie ett inlägg om den kollektion hon tagit fram tillsammans med NA-KD. 
Hon avbröt samarbetet när det riktades massiv kritik mot hur företaget behandlat sina anställda.

Igår skrev hon att NA-KD släppt hennes kollektion ändå, utan att hon varken fått godkänna det eller får någon ersättning för det.

Så här svarar företaget på kritiken under ett av sina senaste inlägg som du hittar här:

Jag gissar att det här inte är det sista vi hör om den här situationen. 
To be continued…

126 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Intressant.
  Gick in på NA-KD’s IG-sida. My god, de har 1,3 miljoner följare.
  Inläggen lajkas av ca 4-5.000 med ett fåtal kommentarer.
  Är det köpta följare månntro?

   Inte kommenterar kunder på samma sätt som fans.

   Med tanke på att engagement-ration på Insta nuförtiden i är ca 8-10% så borde de snitta på åtminstone 80 000 likes..?
   Så ja, jag skulle nog säga köpta följare…

    Som kommentaren innan sagt så får inte företag och butiker många kommentarer eller likes alls, det är inte samma sak som personliga konton. Med det sagt kan de mycket väl ha köpt följare.

  OT, men varför har Jocke Lundell solglasögon på sig på julbilderna? ??‍♀️

   Han har nästan alltid det, han har sagt att det är pga hans autism och att han inte tycker om ögonkontakt/att visa ögonen om jag minns rätt. Gör honom mer trygg att ha solglasögon.

    Tack för infon, visste inte det och fick som förslag på Instagram Jonnas julbilder och tyckte det såg så opassande ut med solglasögonen! ? Men det förklarar och bra ifall det hjälper! ??

   Han är inte någon jag gillar men får ändå gå in och svara dig här.
   Han har autism, de har behov av solglasögon/mössor/kepsar etc som avskärmar dem från omgivningen. Det har länge misstagits för adhd/damp, bråkiga pojkar i skolan , men det handlar om skydd och att hantera omgivningen, och autism. Det är faktiskt sorgligt hur dessa fått fel diagnoser och stämplar under flera årtionden.
   Finns väldigt bra semenarie om detta som sändes på kunskapskanalen för några år sedan om man vill förstå.

    Hur hanterar dessa personer vuxenlivet, där man inte alltid får ha på sig solglasögon eller kepsar? Jag tänker att även diagnosbarn måste lära sig att hantera olika krav.

     Henrietta, omgivningen kan anpassa sig det kan inte barnet/ den vuxna som har autism/npf.

     Varför försöka trycka in en stjärna i en fyrkant och tvärtom? Varför inte bara inse att alla är olika och har olika behov och det är bra.

      Anpassar sig omgivningen då? Arbetsmarknaden osv.? Tanken är ju att alla arbetsföra människor ska arbeta, och man är skyldig att göra sig anställningsbar och stå till arbetsmarknadens förfogande. Jag tror att det bättre att man som barn övar på att vara utan solglasögon än att dyka upp till en arbetsintervju och vägra ta av sig dom.

       Du förstår att det tas hänsyn till olika sjukdomar och diagnoser i ett modernt samhälle va? En rullstolsburen förväntas inte börja jobba som brevbärare. Samhället i stort är mer accepterande än vad du är, vilket är väldigt bra.

       Som vuxen kan man ofta välja sina sammanhang. Och har man ett jobb där det inte funkar att ha solglasögon kanske man har eget arbetsrum där det är mindre intryck etc. Eller så har man inte solglasögon just där men på platser där det går. Det går att anpassa på många sätt och över en hel dag för att få vardagen att funka.
       Många med autism har mindre filter mot omvärlden och tar in alla intryck som ljus och ljud som andra sorterar bort automatiskt. Så det går inte att bara träna bort det, det kostar för mycket i det långa loppet i form av utmattning, depression, sömnsvårigheter etc

       Det är väl klart att en arbetsgivare i den mån det går anpassar sig för den med diagnos eller funktionsvariantion, och är det omöjligt så är det väl inte ett passande jobb. Just att ha solglasögon på sig är väl ändå rimligt på de flesta arbetsplatser, om behovet finns.

        Fint och höra, med tanke på att jag trott att folk med diagnoser har svårare att få jobb än normalfungerande.

         Det ena utesluter ju inte det andra – Svårare är det säkerligen. Men frågan var huruvida man behövde ”öva bort” uttrycket för sin diagnos och/eller vänja av sig vid de verktyg man har för att hantera den för att man skulle kunna fungera på en vanlig arbetsplats.

       Men alltså … nej! Vakna upp och kom in i verkligheten när det kommer till funktionshinder. Det här är skrivit med så lite eftertanke och insikt att det finns inte:
       ”Tanken är ju att alla arbetsföra människor ska arbeta, och man är skyldig att göra sig anställningsbar och stå till arbetsmarknadens förfogande. Jag tror att det bättre att man som barn övar på att vara utan solglasögon än att dyka upp till en arbetsintervju och vägra ta av sig dom.”

       Det är som om att någon skulle säga till mig att jag ska öva mig på att vara utan mina hörapparater och min övriga tekniska utrustning som jag _behöver_ för att klara mig i arbetsliv (och privatliv för den delen).
       Har man ett funktionshinder så jobbar man med att hitta lösningar som gör att man kan fungera så nära på fullt ut som det går i arbetslivet. Om man som autistisk har behov av avskärmning så kör man på de hjälpmedel som finns tillgängliga – t.ex. solglasögon, keps eller annat.
       För här får omgivningen bara köpa läget. Att tvinga en funktionshindrad person att anpassa sig efter en ”normals” förutsättningar luktar gammalt tankesätt och är exakt de synsättet jag har fått jobba mig igenom under skolåren och under alla år i arbetslivet tills det tillslut brände ut mig.

       Framstår jag som förbannad just nu – så ja, jag blir det, för ignoranta kommentarer som sådana triggar mig och jag är trött på individer som inte förstår vad funktionshinder innebär i form av _extra_ belastning i alla avseenden hos individen som har ett funktionshinder.

       Läs på, utbilda dig, skaffa insikt. Och nej, jag menar ingenstans i det jag skriver att man som funktionshindrad inte ska bidra till samhället (tro mig vi med funktionshinder _vill_ bidra och vara delaktiga och vara ”nyttiga” individer i samhället).

        Det låter som att du fått jobba i motvind pga att samhället inte alls varit så anpassningsbar som du velat.
        Jag tror att utvecklingen går sakta framåt, men att konkurrensen på arbetsmarknaden höjs också samtidigt, så det gäller för arbetstagaren att hänga med om man vill få ett jobb dvs.

         Det är ju det som inte går, att ”hänga med” (lämna de anpassningar man är i behov av) det vill säga. Att lämna ens anpassningar kommer istället resultera i att man inte alls kan jobba vilket leder till att allt fler tvingas leva på bidrag. Skattepengar som kommer gå åt. Många med olika funktionsnedsättningar *kan inte* ”anpassa sig”. Det r antingen den anpassningen de behöver eller inget jobb alls.

         Som jag _velat_ eller vad jag _behöver_?
         Två skilda saker.

         Jag _behöver_ anpassning. För jag kan inte plocka bort mitt funktionshinder.

         Vad jag _vill_ är mycket mer än enbart vad jag _behöver_ – för behöver är lägsta nivån.

     Som vuxen väljer man själv sina sammanhang, har man behov av att bära keps eller solglasögon väljer man ett jobb där detta är möjligt och man väljer vänner som accepterar en som man är.

      Det är inte alltid bara att välja och vraka mellan olika jobb. Många gånger måste man jobba med vad som helst egentligen för att komma in på arbetsmarknaden, eller bara att kunna försörja sig. Har man högfungerande autism som jag antar att Jocke har, så kommer samhället att ställa krav på en förr eller senare. Bättre väl att öva på att gå utanför sin comfortzon som barn, än att ta tag i det först i vuxen ålder under ekonomisk press t.ex.

       Hur vet du att han inte har gjort det och fortfarande gör? Hur vet du att han, eller de barn du refererar till, inte redan jobbar på tusen andra saker för att passa in i samhället? Det finns inte ett barn med diagnoser som inte redan kämpar som fan så sluta vara så trångsynt och ignorant.

       Herregud man kan väl för tusan inte öva bort sin diagnos. Det var det dummaste jag läst.

        Nej men öva på att hantera den i olika situationer. Visst kan man sitta och vänta på att exakt hela samhället ska anpassa sig efter en själv men många kan också lära sig att hantera situationer också. Och kan man inte det så kan man inte skylla på ett företag att de inte anställer en. Jag skulle gärna se att nasa anpassade sig och anställde mig, trots att jag inte har det som krävs för det jobbet.

         Precis det jag menar, och att man övar med barnen som har diagnoser och extra behov som kan försvåra deras chanser i framtiden. Att öva på att vara utan keps lite i taget. Att öva på ögonkontakt, att öva på det sociala istället för att acceptera att det inte kan bli någon förbättring och att ungen bara är så för resten av sitt liv. Hoppas någon ger honom jobb trots att han sitter med keps, solisar och hörlurar i öronen hela dagen.

       Men snälla Henrietta. Som anonym under dig skrivit har du ingen aning om vad Jocke eller andra med autism kämpat med under barndomen för att klara livet med sin diagnos. Tror du verkligen att den bästa metoden för att lyckas är att ta bort saker som ger en trygghet, istället för att känna sig trygg o då jobba på de andra ”problemen”? Att känner obehag med ögonkontakt är nog en petitess för många med autism då massa andra faktorer påverkar dem negativt i större utsträckning

       Det är inte jättevanligt med just solglasögon. Men finns ju även personer som är synskadade som behöver färgade glas. Aldrig hört någon klaga på dem (och hoppas att jag aldrig behöver höra det heller!). I detta fall är ju Lundell en känd person som filmas och fotograferas (även i hans yrke) och därför är kanske solglasögon ett sätt för just honom att behålla sitt lugn och hantera alla intryck på ett sätt som fungerar för honom.

       Inom många yrken kan man ju vara avskärmad (och därför inte vara i behov av ytterligare avskärmning som exempelvis keps). Många ”bakom dörrarna”-jobb, t.ex. Det händer så klart, men det vanligaste är inte ju att människor med autism jobbar inom serviceyrken där mycket social integrering sker. Där kanske det inte lämpar sig med exempelvis en keps (låt säga matvarubutik, reception, etc). Medan andra yrken är mer anpassningsbara, t.ex. lagerarbeten, fordonsarbeten, transport. Keps/liknande används ju ofta inom snabbmatsrestauranger. Även inom yrken med kontorsjobb kan det vara okej med denna anpassning.

       Barn med NPF-diagnoser har mycket annat som de behöver tänka på och anpassa sig efter så det är inte mer än rätt att det som underlättar för dem också tillämpas. Som vuxna kan andra anpassningar ske och tillämpas. Är säker på att en person som har diagnosen autism som verkligen vill jobba inom exempelvis ett serviceyrke, eller inom vården, kommer göra sina anpassningar och klara av även det. Men var sak har sin tid och varje individ fungerar olika. Så även dem med någon form av diagnos.

        Om det är jobbigt att vara kändis så är han fri att välja en annan bana.

         Varför skulle han inte få vara kändis om han tycker att det är jobbigt utan solglasögon, när han nu kan välja att istället ha solglasögon?

          Kan han inte bara vara ärlig med varför han har dom. Ta av offerkoftan en stund. Blir så löjligt bara. Han ser bara pengar i sin snyfthistoria. Stackars honom.

          Själv kan han bete sig som skit utan att bry sig.

           Men har han någonsin varit oärlig med varför han har dom? Han har väl ingen skyldighet att förklara alla sina val?

           Han spelar ju bara på diagnosen för att få sympatier.

         Vem har sagt något annat? Om folk stör sig på att han har solglasögon på sig behöver de inte följa honom heller.

         Han valde att desperat försöka hålla sig känd med sin löjliga blogg där han kallade sig jockiboi med ”dagens runk”, tyckte så synd om honom som gjorde allt för att inte glömmas bort.

       Förlåt mig men alltså dessa kommentarer är så konstiga. Just att använda hörlurar/solglasögon/keps är ju dessa individer sätt att anpassa sig till samhället. De har hittat dessa hjälpmedel som gör att de kan vara i sociala sammanhang trots sina diagnoser. Blir väldigt konstigt att säga ”man får ju försöka anpassa sig/träna bort/gå utanför sin comfort zone” när det handlar om en diagnos som är livslång. Det går inte att träna bort autism lika lite som det går att träna bort förlamning i benen.

       Lyckligtvis så har de flesta arbetsplatser förståelse för individuella skillnader och man kan vara riktigt duktig på sitt jobb trots att man kanske behöver gå runt med hörselskydd eller solglasögon ibland. Givetvis får man undvika vissa jobb (typ receptionist) men det känns som en ganska osannolikt yrkesval om man har autism ändå så…

        Nu har ju inte Jocke ett riktigt jobb så för honom är det ju rätt så irrelevant vad som är okej på arbetsplatser.

        Funderar på vilka arbetsplatser du syftar på. Det är jättesvårt för unga vuxna med diagnoser att ta sig in på arbetsmarknaden, även till jobb som faktiskt passar bra för dom. Har du inte en förälder med kontakter är det nästan kört.

         Det har jag också trott, om det står mellan en normal fungerande och en med diagnos med likvärdiga kompetens. Trodde att man idag ska vara, förutom kompetent, också flexibel, anpassningsbar, social, vilja jobba hårt för att visa framfötterna osv. för att ha det där försprånget in i arbetslivet.

          Du förstår att det finns olika typer av arbetsplatser och olika typer av jobb? Det krävs inte samma typ av personlighet, utbildning eller kunskap för att köra truck på ett lager, processa i domstol eller att sitta och skriva kod. Du beter dig som om du aldrig har haft ett jobb eller sett någon del av arbetsmarknaden öht.

           Jag har sett tillräckligt mycket för att inse att att det finns många arbetslösa i Sverige som inte får ett jobb oavsett vad du skriver. Som är på arbetsträning eller i andra arbetsmarknadsinsatser år ut och år in. Jag är rätt så säker på att oavsett om du kör truck (kräver utbildning), är en advokat eller datanörd så är dina chanser för att få ett arbete mindre om du har svårt med social interaktion, bara kan tänka dig att jobba med en enda sak på en arbetsplats, tampas med mental ohälsa osv.
           Jag har en i min släkt som har lindrig asperger, historia av mental ohälsa, svårigheter med dygnsrytm, svårigheter med det sociala, svårigheter med höga ljud… hen hade svårt att hitta ett jobb trots högskoleutbildning. HR-avdelningen ville inte anställa henom efter provanställningen då hen är en risk för företaget. Hen fick jobbet genom högskolans kontakt med företagscheferna, som gick förbi HR.

         Det kanske är jag som rört mig i yrken där detta varit accepterat men isåfall bör arbetsplatser få högre krav på sig att kunna acceptera att folk fungerar olika. My bad!

         Egentligen irrelevant för min poäng dock – vilken var att det är sjukt att tro att folk kan ”träna bort” sina diagnoser.

          Nej det går inte att träna bort en diagnos. Däremot går det att lära sig att hantera vanliga vardagssituationer och hur man med en diagnos undviker dem. Det som är tråkigt i dagens arbetsliv i Sverige är det eviga snacket om talanger. En väldigt liten grupp människor som alla slåss om. De med funktionsvariationer kan vara briljanta för vissa uppgifter men ändå ses de aldrig som talanger utan betraktas av rekryterare som avvikande och svårplacerade. Jag arbetar inte själv med rekrytering men utbildar och coachar chefer och tyvärr stöter jag på chefer som istället för att se potentialen tycker det är för jobbigt att lära sig om andra som är olik en själv och missar att se styrkan i att alla inte är stöpta i samma form.

           Fast ett enskilt företag bedriver inte någon typ av välgörenhet där de anställer för att vara snäll mot den anställde. Klart de väljer den som är bäst för företaget och tjänsten.

       Okej, jag som har funktionshinder ska öva på att gå utanför min komfortzon.
       Problemet är ju bara det att det är något jag har fått öva på och får göra mer eller mindre hela tiden. Så även övriga individer med funktionshinder. En del i detta med att gå utanför sin komfortzon är just att orka med att bemöta ignoranta individer som inte förstår vad funktionshinder innebär. Och därigenom ska försvåra mitt liv genom åsikter och antaganden som inte är förankrat i varken sunt förnuft eller fakta.

       Om du inte förstår vad funktionshinder är, innebär så är mitt förslag att du utbildar dig först. Det krävs inte mycket läsning för att börja förstå att livet för en person med funktionshinder är annorlunda än för en person utan.

       Och nej – man kan inte välja och vraka bland jobb. Varken som ”normalfungerande” eller då man ha funktionshinder. Och ja, olika typer av funktionshinder gör att man kan inte söka alla typer av jobb. Säger sig själv. Men bara för att jag nu inte är en lämplig kandidat för ett jobb som absolut kräver att jag har felfri hörsel så är det ju inte lika med att jag ska öva mig på att höra bättre och öva mig på att vara mindre besvärlig i form av att få den anpassning jag behöver i jobb. Ett funktionshinder försvinner ju inte – det är med mig för resten av mitt liv. Och det är inte som så att det blir lättare ju äldre jag blir – detta då energin som går åt för att återhämta mig efter all ansträngning för att passa in och klara mitt jobb – tar längre och längre tid ju äldre jag blir.

       Så vad tycker du Henrietta? Ska jag kliva utanför min sk komfortzon ännu mer och betala ännu mer av psykisk och fysisk belastning för att anpassa mig efter dina åsikter – eller är det smartare att acceptera mig som jag är med mitt funktionshinder och ge mig förutsättningar (tillåta mig använda mig av de hjälpmedel och anpassningar som finns till hands) att fixa jobbet och min övriga tillvaro?

        Jag vet inte, dessa frågor är kanske någonting som ska ställas till din nuvarande eller kommande arbetsgivare, inte mig. Man ska inte anpassa sig efter andras åsikter utan efter den rådande verkligheten. Varenda en får väl göra vad dom vill med sina liv, tänker jag.

         Du med din åsikt bidrar ju in i den rådande verkligheten. För du är ju en del av samhället eller hur? Men, av ditt svar att döma är du villig att lägga ut åsikter, men du är inte villig att sätta dig ned och fundera över dina åsikter och vad det bidrar till.

         Så … eftersom att du inte kan svara på det jag frågar dig tidigare så kanske du kan svara på detta: Vad för kunskap har du om funktionshinder? (dvs fakta – inte åsikter)

          En närstående har asperger, med svårigheter: dygnsrytm, att skapa rutiner, sociala interaktioner, att vakna när hen behöver vakna, orka med någonting förutom sitt jobb, att tänka utanför ramarna, att ta initiativ, att prata i telefon, att höra starka ljud, att använda andra kläder än typ mjukisar… the list goes on. Trots högskoleutbildning så hade hen enormt svårt att få ett jobb. Att gå till en anställningsintervju i mjukisar och använda samma kläder varje dag under provanställningen, tillsammans med asocialt beteende bland kollegor är inte helt önskvärt på väldigt många arbetsplatser.

           Och då förstår du säkert att denne individ behöver anpassning och hjälp anpassat efter dennes funktionshinder. Eller hur?

           Dvs du kan inte förvänta dig hens funktionshinder går att ”öva bort” utan då behövs anpassningar som gör att hen kan fungera optimalt utifrån sin givna situation. Anpassningar som kan vara hjälpmedel som t.ex. psykosocialt anpassningsstöd.

           Och vissa saker som t.ex. att använda mjukiskläder är en sk anpassning eftersom att det handlar om att en del med NPF-diagnos har svårt för beröring och hur saker känns/upplevs mot deras hud/kropp. I sådana fall kan man inte förvänta sig att hen ska tvingas på i kläder som den upplever ett obehag av.

           Hen har vad jag vet inte fått några anpassningar, utan har en anställning på villkor som alla andra i företaget. Är det arbetsgivaren som ska ringa och säkerställa att hen kommer upp ur sängen och till jobbet varje morgon? Ska man berätta det under arbetsintervjun eller efter att fått fast anställning?
           Och vet du vad, hen kan visst göra saker för att underlätta för sig själv, som t.ex. hålla en vakna-äta-sova-rutin alla dagar i veckan året runt, för att inte vända på dygnet direkt när första lediga dagen kommer. Hen väljer själv att inte göra det, vilket resulterar i många av svårigheterna som kommer sen när vardagen börjar.
           Och fortfarande, man kan ju försöka ta en intervju i mjukisar och förklara att det inte går att ta på sig andra kläder, men arbetsgivaren är inte skyldig att anställa en.

       Högfungerande autism handlar ENDAST om att jag har ett IQ som är medel eller över medel. Det betyder INTE att jag skulle klara mig utan mina anpassningar. Jag har fortfarande stora problem. Trotts jag har IQ rätt långt över medel har jag inte klarat att bli klar med mer än några enstaka gymnasiekurser och är just nu i 20-års åldern. Har aldrig i mitt liv haft ett jobb förutom dessa saker som att sälja majblommor som barn.

       Högunerande autism =/= mindre problem

    ”De” har inte behov av någonting särskilt. Jocke kan ha behovet för att det gör att han kan hantera effekterna av autismen. Autism uttrycker sig olika för varje individ och personligen har jag noll behov av solglasögon/mössa/keps trots autism.

   Förlåt men köper inte alls det. Han är bara töntig och tror att han ser cool ut i sina glasögon och fula märkeskläder. När ska han växa upp?

    Då kan du inget om autism. Väx upp själv, tönt.

    Jag tror han är sån trasig person. Även om han bett om ursäkt för sitt beteende förut så kan jag inte tänka på annat än när han la ut en sexfilm på sin blogg (strax efter han blev ”känd”) på en ung tjej som inte var pinnsmal. Usch blev så illa berörd av videon. Att han la upp den, och alla kommentarer hur äcklig och tjock tjejen var. En ung osäker tjej som hade sex med någon hon förmodligen tyckte var häftig.
    Sen dess har jag haft svårt för honom. Tycker att många av hans uttalanden, alla hans projekt och hans klädstil skriker att han är en osäker liten pojke egentligen.

     Men verkligen. Jag har inget till övers för honom.

     Förstår inte att han kan komma undan med så mycket skit medan andra ska brinna i helvetet för minsta lilla de sagt eller gjort. Han borde inte ha en enda följare.

      Och samma med hur barnen exponeras med egna konton på Instagram till och med. Men det verkar helt okej.

     Haha, så sjukt att folk verkligen djupdyker i sina analyser av en människa de inte känner

      Analysen verkar ju mest baserat på det han ändå visat upp. Säger inte det ändå en del om en människa? Har du lagt ut sexfilmer och låtit andra kalla tjejen för tjock ho*a?

       Precis. Finns ju bevis, man behöver inte ens skrapa på ytan för att se.

     Haha ja tänk om det vore Isabella Löwengrip som gjort det Lundell har gjort. Då hade trakasserierna här inte vetat några gränser.

      Eller hur allt kakan rör vid ska bojkottas för en tweet för hundra år sedan.

      Men snälla, folk trakasserar Jocke i kommentarsfältet hela tiden som han nämns och det är väldigt många som ogillar honom. Är bara patetiskt att påstå att det inte är så. Diskussionen ovan handlar om funktionshinder snarare än om en tycker om Jocke eller inte

    När ska du inse att din åsikt inte spelar någon roll? Ta tag i dig själv istället.

     Vems åsikt spelar någon roll här inne?

     Vem pratar du med? Många anonyma här. Och varför skulle just DIN åsikt vara värd mer än någon annans??

     /hon som skrev att Joakim verkar trasig kl13.28

      Som svar till Anonym 13:20.

     Spelar din åsikt mer roll?

      Tror faktiskt ingen av våra åsikter spelar mer roll än nån annans ?

    Jag hörde att han försökte operera bort påsarna under ögonen, men att läkningen inte blev något bra, och han använder glasögonen för att dölja ögonen.
    Jag tror inte det beror på hans autism, det är bara en ursäkt, autism har han haft hela livet, men beroende av solglasögonen kom strax efter hans ögon operation.

  Då är det ju Cherrie som inte har koll. Kanske ska hålla reda på vad som hon gått med på innan hon klagar.

   Så kan det va. Eller tvärtom? Litar du mer på NAKD än Cherrie?

    Ja, definitivt.

    Definitivt. Ett stort företag som NAKD ser garanterat till att ha koll på sånt här innan de släpper kollektionen. Om det dessutom varit jurister inblandat bör allt vara uppklarat, bara stt Cherrie inte förstått det.

     För de hade ju sån koll på sin personal ?

      Det är viss skillnad i att ha koll på praktikanter som är där en tidsbegränsad period och jurister som har koll på sig själva? Betalar man en extern advokatbyrå ca 2000-4000 kr/h kan jag lova dig att de har koll, då behöver knappt NAKD ha koll på avtalen.

   Ja hon har inte koll just för att hon är en så kallad influenser, Majoriteten av dem har ingen koll utan tänker bara på att driva in pengar. Hade någon av dem haft en vettig utbildning hade de inte hållt på med detta.

   ✌?

    Hon är sångerska

     Hur räknas som influenser eftersom hon gör mer än bara att sjunga, pengarna måste in eller hur?
     Sen att hon i grund och botten är sångerska ja det är väl en annan femma

  Har aldrig och kommer aldrig köpa något av dom. ?

   Samma här!! Dessutom, gömmer sig bakom ”då det verkligen inte är hållbart att kassera plagg”. Tillåt mig le…som om dom bryr sig om miljön mer än att dra in stålar på plaggen. Hyckleri. Deras plagg är,vad jag läst mig till från andra samarbeten, dessutom oftast (alltid?) i akryl, det är plast, plast och åter plast, så hur hållbart är det om vi nu skall diskutera det?! Till alla företag som drar ”hållbarhets kortet”, se till att ”ha på fötterna”innan!

    De borde faktiskt lagt till ekonomi som en av anledningarna tillsammans med miljö, då hade det nog upplevts mer trovärdigt.

  Girlpower artist och ett girlpower företag eller bara två opportunister som försöker att tjäna pengar med en falsk marknadsföring.

  Spottade ut maten när jag läste att NA-KD påstår sig göra något som skulle ta hänsyn till miljön ? Okay fast fashion

   Ja att påstå att det var för miljön de valde att sälja plaggen som redan gått i produktion är klassisk greenwashing. Hade de värnat om miljön hade de skänkt bort kläderna, alternativt donerat hela värdet av försäljningen till en miljöorganisation.

    Exakt. Spyr på all denna greenwashing från dessa ”Plastbolag”.

  Var inte hon i Dubai nyss ??‍♀️ Och var med i en h&m kampanj ??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️

  Så de kläder som var i produktion och inte kunde avbeställas skulle plötsligt få andra etiketter sedan Cherrie sagt upp samarbetet?
  Eller skulle man sprätta bort etiketterna det stod Cherrie på och sy in nya med endast Na-Kd på?
  I fabriken eller i lagret hos Na-Kd?
  Hur som helst verkar det upplagt för att bli fel.
  Jag har för mig att de internationella (vanligen asiatiska) fabrikerna som syr ”lågpriskonfektion” har väldigt långa produktionstider. Dessutom tar leveranserna sedan pandemin började betydligt längre tid till mycket högre kostnader.

  Nämen så det visade sig att det var cheeries fel? Jag som trodde att hon automatiskt var offret eftersom att nakd gjort detta emot henne pga hennes hudfärg?

   ?

   För att förtydliga, jag har sett en massa kommentarer om hur man kan göra detta mot en tjej med mörk hudfärg. Alltså att anledningen skulle vara för att hon inte är vit. Om nakd hade stört sig på det faktum ett hon inte varit vit, så hade de väl aldrig ingått ett samarbete med henne ifrån början…

    Har någon verkligen påstått att nakd gör detta mot Cherrie för att de stör sig på hennes hudfärg…? Känns som att du nog missförstått deras resonemang en aning.

     FLERA kommentarer. Står tydligt hur man kan göra så mot en svart kvinna, ifrågasättande om de gjort så om hon varit vit?

      Låter som troll ärligt talat

      Ledsen för att spräcka din PK-bubbla, men ett arsle är ett arsle oavsett hudfärg.

  Helt rätt av NAKD. Hoppas iof att denna typ av designsamarbeten tar slut och att designers får designa istället.

   Eller hur. Vad synd att de inte kastade helt nya kläder… not.

  Ot
  Såg på Mys insta att de var i karantän för Jonas har Corona. Men om det stämmer att L och My reda haft Corona (några veckor sen) så behöver ju inte dom sitta i karantän enligt 1177. Om man haft covid nån gång under de senaste 6 månaderna så får man gå till jobb/skola som vanligt.

  Nu är ju L ledig men visst, det är ju bra om de håller sig hemma för säkerhetsskull. Det är bara så lätt att tvivla på vad My skriver med tanke på alla hennes lögner.

   Det är väl jättebra att de är i karantän oavsett! Hellre vara lite mer försiktig.

    Ja absolut. Det hade jag gjort också (skrev att de var bra att de håller sig hemma för säkerhetsskull). Tvivlade mer på om hon ens hade Corona. Tycker hon verkar duktig på att verkligen hitta på saker.

     Hon och sonen kan ha haft Delta och han har Omikron…snillen spekulerar 😉

   Fast vilken karantän, Jonas och Ludvig hängde med Alban dagen efter hon la in en sovbild med Jonas och att han hade Corona. Där var det noll karantän trots sjukdom.
   My, My, My, skriv inget som går att kolla upp??

    Gjorde hon? ??‍♀️??‍♀️ haha finns det ingen hejd på människan.

    Ja vilken bra karantän.

   My skriver i en kommentar till en som frågar om namnet ”Strong Mama’s” att det inte ska vara grammatiskt rätt och att ”det skapar en reflektion”. Hon har dessutom minsann både varumärkesskyddat strong mamas, strong och mamas.se skriver hon glatt ?

    En reflektion? Alltså att man stannar upp och blir nyfiken? Det finns nog bättre sätt att göra det på My ? Såna där fel gör ju bara att hon verkar oseriös och slarvig.

  Okej helt OT men Alex Schulman pratar i sin podd att någon man på Amandas sida av släkten varit anti-vaxxer och blev sjuk i covid lagom till jul så att de blev 5 gäster färre vid julfirandet. Är det Hannas nya man tro?

   Nej det är det inte. Frågan ställdes flera gånger när Hannah och Amanda gjorde en live på Instagram igår (förrgår?). Hannah sa att det var någon annan. Men inte Philip.

   ja jag tänkte samma!

   Hen kunde lika gärna blivit sjuk som provaxxer. Läs på herr Schulman.

   Kanske Amelias kille? Hannah och Philip var ju inte där för att deras bebis precis har varit inlagd på sjukhus med RS.

    Amelia och Amanda verkar ju ha firat jul ihop..

   Jag trodde också han först men de var ju hemma pga bebis fått RS (kan ju i och för sig vara både ock). Men jäkla oschysst att prata om det så att folk spekulerar kring vem det är…

   Kan det inte vara Hannas äldsta dotter?

    Tror dem säger ”han”…

   Pappan kanske?

    Tror också på pappan. Har för mig att han är gammal hippie typ

  Det är inte jättevanligt med just solglasögon. Men finns ju även personer som är synskadade som behöver färgade glas. Aldrig hört någon klaga på dem (och hoppas att jag aldrig behöver höra det heller!). I detta fall är ju Lundell en känd person som filmas och fotograferas (även i hans yrke) och därför är kanske solglasögon ett sätt för just honom att behålla sitt lugn och hantera alla intryck på ett sätt som fungerar för honom.

  Inom många yrken kan man ju vara avskärmad (och därför inte vara i behov av ytterligare avskärmning som exempelvis keps). Många ”bakom dörrarna”-jobb, t.ex. Det händer så klart, men det vanligaste är inte ju att människor med autism jobbar inom serviceyrken där mycket social integrering sker. Där kanske det inte lämpar sig med exempelvis en keps (låt säga matvarubutik, reception, etc). Medan andra yrken är mer anpassningsbara, t.ex. lagerarbeten, fordonsarbeten, transport. Keps/liknande används ju ofta inom snabbmatsrestauranger. Även inom yrken med kontorsjobb kan det vara okej med denna anpassning.

  Barn med NPF-diagnoser har mycket annat som de behöver tänka på och anpassa sig efter så det är inte mer än rätt att det som underlättar för dem också tillämpas. Som vuxna kan andra anpassningar ske och tillämpas. Är säker på att en person som har diagnosen autism som verkligen vill jobba inom exempelvis ett serviceyrke, eller inom vården, kommer göra sina anpassningar och klara av även det. Men var sak har sin tid och varje individ fungerar olika. Så även dem med någon form av diagnos.

   Hamnade på två ställen hehe (tillhör en konversation ovanför)

  OT men fint att Jacob följt med Margaux på semestern till Sydafrika. Kanske blir det ett nytt ”bröllop” snart

   Hur ser ni att han följt med? ☺️

    hans insta.
    Kul för alla tre!

  Och Bingo och Katrin åker snabb motorbåt på semestern, utan flytväst på något barn eller sig själva…

   Och ändå får de 100000 kommentar om hur bra föräldrar de är.
   Vidriga människor det där ???

  Litar mer på Cherrie än NA-KD. Allt det företaget gör känns skumt och inte alls som ett företag med hjärtat på rätt ställe.

  Det hela verkar ha kokat ner till en anka:
  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/dnb80O/efter-avbrutna-samarbetet–na-kd-och-cherrie-i-konflikt
  Na-Kd har tydligen gjort precis som man avtalat.
  Cherrie verkar dock tycka att Na-Kd inte skulle ha sålt några kläder alls ur denna kollektion men hennes skivbolag menar att allt är enligt det avtal som skrivits.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.