Kajjan Andersson om Ica Maxis ”hälsoprofil”

Eftersom lunchinlägget engagerat så pass mycket så tänker jag att jag publicerar en fortsättning här. 
Det är Lady Dahmer och Karin ”Kajjan” Andersson som diskuterar kost, kosthållning och framför allt ICAs tveksamma ”hälsoprofil”.

Återigen – tänk på tonen, även när ni inte är överrens – för allas trevnad.
Tack på förhand!

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Dör själen om man inte äter kött?!?? Jag skulle säga tvärtom. Köttätande är beroende av att man stänger av och inte ser bilden av vad som faktiskt händer; i uppfödning och på slakterierna. Gasandet av grisarna inte minst. Hönsen i de gigantiska fabrikerna. Osv. DET dör själen av. Förnekandet, bortförklaringarna, motangreppen. Vägran att se verkligheten och vårt ansvar, vår delaktighet.

   Tror hon menar att man ska unna sig processat som i godis och andra onyttigheter ibland. Inte specifikt kött.

   Hon syftade inte på kött.

   Du borde köpa bättre kött isåfall. Jag köper allt från lokala bönder! Skulle aldrig köpa kött eller ägg i butiken.

  Medelhavskost innehåller ganska lite kött, och väldigt lite rött kött. Ladydahmers har fel i att det skulle vara mycket kött i medelhavskost, hon tänker kanske på såna där grekiska grillspett men typisk medelhavskost är fisk, grönsaker och bönor, kikärter etc.

   Medelhavskust är väl typ bara fisk, bönor och grönsaker? Inte direkt souvlakispett.

    KOST

   Ok glöm mig alla, skrev typ exakt samma som dig fast med andra ord ?? TREVLIG HELG ??

    ???

   Fast nja, ko och får (lamm då…) är visst supervanligt. Liksom kyckling och höns är supervanligt. Skulle säga samtliga ovan är vanligare än fisk som iof också är vanligt:)

    Du skriver ”ko och får är supervanligt” men i medelhavskost ingår kött som ytterst liten del, eftersom medelhavskost är den traditionella maten runt norra medelhavet, och de flesta människor hade inte råd att äta kött ofta när denna kost utformades. Tillgången på medelhavets alla fiskar var däremot god, och klimatet underlättade odling av grönsaker och baljväxter.

     Vad är det för nonsens. Till medelhsvsregionen och medelhavskost räknas inte bara kusten utan lika mycket bergsområden där det inte finns nån fisk öht.

      Bergskost är inte medelhavskost.

       Eh va….medelhavskost är kosten man åt i länderna runt medelhavet förr (numera äter dom ju inte så lika mycket tyvärr, har läst att dom länder i Europa som äter mest likt medelhavskost idag är dom nordiska länderna). Men det är ju inte bara maten man åt längs kusten som räknas. Medelhavskost är mat lagad ifrån grunden med rena råvaror, inte processade produkter. Man äter mest grönsaker, bönor, linser, frukt och bär. Man äter även nötter och frön och växtbaserade oljor som olivolja. Och man äter kött, fisk och fågel men inte i lika stor mängd som västerländsk kost, man äter även smör, ägg, yoghurt och hårdost.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_diet

      ”The principal aspects of this diet include proportionally high consumption of olive oil, legumes, unrefined cereals, fruits,[3] and vegetables, moderate to high consumption of fish, moderate consumption of dairy products (mostly as cheese and yogurt), moderate wine consumption, and low consumption of non-fish meat products.”

       Tack för ett korrekt svar här, inte bara ”Jag tycker” påståenden ?

    Här svarar nån som är lite berest och tror sig därav vara insatt i medelhavskost…

   Eller hur! Tycker det kommer fram igen igen igen att kött är sämst, båda för hälsan, miljön och djuren. Såklart om man älskar kött kan man väl äta det ibland, men varför så jävlas mycket? Min sa svärfar äter liksom korv eller leverpastej till frukost (på bröd då), kött till lunch, kött till middag. Liksom kött Hela tiden. Lagade en gång en vegetarisk gryta och bjöd honom på. Då gick han till kylen och tog fram en falukorv och skulle steka till.

    Rent kött är inte dåligt för kroppen.

    Processade substitut däremot är inte lika hälsosamt. Inte bra för miljön heller.

     Jo det är fetter i rött kött som sätter sig i blodkärlen. Åkerförfettning. Blod propp alltså

      Då är ju grönsaker också farliga om åkrarna har åkerförfettning?

      Det är en ganska förlegad kunskap. Däremot är vissa individer känsligare än andra för mkt köttätande. Vissa av oss mår bättre av mer grönt, andra kan helt enkelt inte äta mkt grönt pga tex.magproblem. Det handlar om att hitta vad som funkar för en som individ. En del som tex äter sk ”carnivore” har trots det, perfekta kolesterol värden, så det går inte att säga att ”rött kött sättet sig i blodkärlen” per se. På ngn kanske det gör det, på ngn annan, inte alls.

    Riktigt trångsynt.

    Hade en person som gjorde så ett tag innan han (varför är det så ofta en ”han”) accepterade att vego kan vara gott & man inte dör om man inte har kött till varje måltid. Tacksam för den personliga utvecklingen ändå!

  Håller med om att Icas hälsoprofil känns extremt 80 tal, det var väl evigheter sedan någon trodde minimjölk osv var bra?

   Fast det är det, eftersom de fetter som är i mjölkprodukter inte är hälsosamma.

    Föredrar x antal % mer fett än diverse stabiliseringsmedel i light-produkter. Nyttigt betyder inte alltid fettsnålt, det kan också betyda naturligt.

    Myten om att mättat fett (fett i mjölk) är farligt för hälsan lever kvar men modern forskning visar att det inte är farligt för hälsan. Varför skulle det som människor ätit mer eller mindre i alla tider bli skadligt för hälsan. Är det så mycket bättre med alla processade ”hälsoprodukter” som finns att köpa i varenda välsorterad livsmedelsbutik.

     Kan du länka den ”moderna” forskningen, tack.

   Jo absolut men den fetmaepidemi som pågår i Sverige och större delen av världen (japp, fler dör av fetma än svält dessa dagar) är ännu mindre hälsosam.

    Tror inte 3% mjölk är orsaken till fetmaepidemin…

  Jag har diabetes (typ 2) som jag slipper medicinera om jag i princip helt utesluter socker. Äter väl nåt liknande lchf vilket ju innebär mycket fett. Det har hänt mer än en gång att människor påpekar att det inte är hälsosamt med fett, men min kropp säger tvärtom.

   Att äta fett är inte ohälsosamt.

   Att BARA gnaga ur smörpaketet och inte komplettera med diverse grönsaker och lite annat som protein och dylikt, det är ohälsosamt i längden.

   Jag antar att samma personer som fasas över att du väljer en kost (ketogen) som faktiskt bevisligen hjälpt personer med vissa sjukdomar är också personer som gärna drar en vinare eller två en fredagskväll.
   Alkohol ÄR ju trots allt något som är dokumenteterat skadligt för oss.

   Och nej, säger inte att folk skall sluta dricka vin, men vissa saker som faktiskt har negativ påverkan av hjärncellerna vilket alkohol har, DET är helt oantastligt, men att påstå att fett är farligt per se, det är helt ok….

   (Och nej, jag ör ingen LCHF:are, jag moffar godis, men mådde 100% bättre när jag stod över socker…. men är torsk på det igen ??

    Känner att jag blev orimligt upprörd, fick ta av mig tröjan (blev varm)

    Hoppas inga vindrickande sockerätare blir galna på mig nu, det var inte min avsikt.

    Mer socker, fett och vin till folket!!

     Men vi vet att det är skillnad på fett och fett i hälsoaspekten. Inte vikt aspekten. De som använder lchf och käkar bacon dagarna i ända och håller ketos, skadar sin kropp på sikt. Fett som i olivolja, avokado, lax… är bra fetter för kroppen. Något kroppen mår bra av och behöver.

      På lchf är ju en middag med lax och avocado helt perfekt? Tror du att de som äter lchf bara äter bacon, really?

       Eller hur, har ibland käkat låg kolhydratkost och inte ätit bacon en enda gång, blää. Finns massor av bra mat att välja, rena råvaror med naturligt fett. Processad mat är ju aldrig bra, vare sig den är fettsnål el inte.Min man stekte bacon till sig själv och vår luftrenare gick igång på ”giftig luft”, så man kan ju undra vad de blandar/behandlar baconskivorna som säljs i butikerna, med..

      Ja om du bara äter bacon så kommer du inte må bra, det kan vi nog alla vara överens om.

     Det där enda berömda glaset vin per dag anses dock kunna vara nyttigt. Just sayin’!

     Den rådande fetmaepidemin myser över ditt uttalande.

    Ha,ha samma här. Den där djkla chokladen alltså, såå svår att låta bli.

  ????

   Behöver du tre stycken själv verkligen?? Tänk på hälsan

    Tänkte bjuda

  Säger väl sig själv att den naturliga födan är nyttigast.

  Alla jag träffat som tjatar om smör som lätta och milda och fettsnåla produkter är ätstörda.

  Fast alltså klart att man kan äta för mycket kött. Det finns ju rekommendationer just utifrån ett hälsoperspektiv hur mycket kött man max borde äta.

  Håller med LD i delar av vad hon skriver men tycker hon har en hel del fel i sin text också.

  Vadå ”tvingande hälsoprofil”?? Jag handlar ofta på Ica online och har aldrig sett det där ens. Handlade senaste i förrgår!

   Jag fick upp den i tisdags men kunde enkelt stänga ner den. Jag valde att inte ha någon hälsoprofil och då försvann den, så förstår inte heller vad som menas med ”påtvingat”?
   Det var knappast så att jag var tvungen att välja en hälsoprofil för att kunna handla.

   LD och co är Linnea Claesson fast för vikten. De ser saker ingen annan ser och letar verkligen febrilt efter något att känna sig kränkt över.

  Mackanskost på instagram är för övrigt riktigt grym på att se mat på ett neutralt sätt. Istället för att dela upp mat i onyttigt, onödigt, nyttigt osv.

   Kollade in hans insta det var ju sjukt mycket dålig mat! Pepsi max till varje måltid och stora chokladkakor och kanelbulle till frukost för man måste ju UNNA sig…urk! En liten ett-åring har han också som han bjuder på enorma tallrikar med godis till fredagsmyset. Och däremellan hamburgare, pizza och mackor. Äter man sådär så får man diabetes.

    Haha va? Han verkar ju ha en jättebra balans, äter nog mer varierat än de flesta.

    Troll

    Kollade också nu, det var inte katastrof men absolut inte bra! Massa socker, vitt mjöl, bröd, kakor etc. De kan inte mena allvar att det är bra mat?

     Snacka om att missa poängen med kontot?

  Just bröstmjölk från djur har vi ju bara druckit som ”vardagsdryck” i ungefär 100 år. Kött har vi absolut ätit genom tiderna men kroppen klarar sig även lika bra utan kött så det är ju ett val var o en kan ta!

   Mjölk har man druckit i tusentals år som komplement till kosten. Så att det är något man druckit bara de senaste 100 åren stämmer ju inte riktigt.

   Ja kött har vi alltid ätit – när det funnits att hitta. På samma sätt som vi ätit det som växer i naturen.

   Jag lever helt utan mejeriprodukter och klarar mig alldeles utmärkt. Jag har gjort det i över 15 år och tycker att mjölk luktar så himla äckligt, haha. Växte upp på bondgård som barn och var då stor mjölkdrickare. Nu är det, för mig, både äckligt och konstigt.

   (alla gör som dom vill osv)

  Har LD blivit kostexpert iom hennes viktnedgång?

   Vad är hon INTE expert på, undrar jag snarare? Hon vet ju allt om allt. En sorts kvinnlig modern Leonardo Da Vinci.

    Sluta förolämpa Da Vinci!

    Var han allmän expert på allt? Var inte han typ uppfinnare? ?

     Da Vinci kallas universalgeni och man menar då att han var mycket framstående inom vitt skilda områden.

     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

   Ja. Den viktnedgång som hon för övrigt hävdade var omöjlig innan.

    Gastric bypass säger jag bara

     Har hon gjort det?

     Var det inte någon mer plus size model som gjorde det? Inget fel med det dock, bortsett från att det verkar riskabelt på lång sikt för individen.

      Nej det har hon inte.

   LD har skrivit om att hon varit intresserad både av kost och träning ända sen hon började finnas på nätet, men hon har hållt ganska tyst om det pga fetthat och sin ätstörning osv.
   Vet inte hur många spänn jag ger för just henne, men fy vad störande det är när folk ska kritisera så fort någon så fort den går upp eller ner i vikt.. ?

  Lady dahmer borde informera livsmedeverket och WHO om all denna fantastiska fakta som hon vet men som dom missat ??? (OBS ironi!)

   Det är nog en minoritet som har missat att fetträdsla är helt obefogat?

    Exakt anonym!

  Eller så läser man kritiken som den boken har fått.

  Saken är väl den att tar du bort fett- så tillsätter du något annat för att det skall bli gott, fett är smakhöjare

  Frågan är då vad du istället får i dig och om det är bättre /lika mättande /lika gott.

  För i slutändan vill jag bli mätt och det skall vara gott. Det finns många bra nyttiga maträtter där det kan uppnås.

  Shit jag börjar bli hungrig….???

   Har lite chips, vill du ha?

    Åååååh vilket erbjudande ???

  Suck ? folk kan faktiskt tänka själva.

  Varför ska det alltid klassas som ätstört att behöva tänka på att åtminstone hålla vikten? Det gör nog de flesta. Alla som är ”normalviktiga” är inte det pga bra gener. Att utöva självkontroll och sluta äta när man egentligen är nöjd är väl att ta hand om sig själv och sin kropp? Jag förstår inte ens hur man direkt får ICA:s filter till en ätstörd grej? ICA följer väl vad den vedertagna forskningen och vad Livsmedelsverket säger. Det betyder inte generellt fettsnålt, utan att det finns bättre och sämre fetter.

  Men nu får det snart vara nog på allt detta trams om maten. Outbildat folk som tror sig veta, genom anekdotisk bevisföring, vad som är bra mat för alla. Det är precis detta som forskningen visat: samma diet passar inte alla. Det är komplicerat t ex med gener, för bl a framtida sjukdomar liksom anlag för fetma. Det man vet är att fetma är inte bra på något sätt – blodtryck, hjärta, vissa sorters cancer, ledproblem etc – även om det finns folk som mår prima och har bra värden och ja, BMI är ett hyggligt mått, är du över 25 (jag) så är du tjock, kring 30 och över fetfläskig, det ser alla, och över 40 obese. Man kan säga att ICA ändå försökte göra en hygglig insats för folkbildning för vad som verkligen saknas hos nutidens människor är kunskap om mat och dess innehåll. Nej,skolorna serverar inte margarin av dietskäl(hur när det är lika fett som smör) utan av kostnadsskäl samt att laktosintoleranta kan käka det. Nej, köttforskningen är inte falsk, det är inte bra att äta för mycket kött, klart bevisat. Ja, det är mer näring i frysta grönsaker än färska. Nej, bönor är inte nyttigare mat än annan. Nej, sockerberoende finns inte. Etcetera i all evighet.
  Jag är faktiskt på ICA:s sida här som ändå försöker ge alternativ för dem som vill äta mer nyttigt, dvs färre kalorier, fettsnålt etc. För dem som vill äta fet mat behövs ingen guide – bara besöka närmaste Max eller följa nåt recept av Morberg.

   Håller med om allt utom sockerberoendet.

  Jag håller med Kajjan i de flesta fall men inte denna gång.
  Väljer du att filtrera så kommer den filtrera, upp till dig att använda filtret eller låta bli.
  Ingenstans skriver Ica något som skulle uppmana till bantning eller hets. De skriver om hjärt-kärlhälsan. Hur kan det vara dåligt?
  Vi har ett jätteproblem med sjukdomar som diabetes typ 2. Kan vi sluta blunda för detta?
  Och nej, en chokladkaka är inte lika hälsosam som en sallad. Vad är det för trams? Jag skulle gärna äta en chokladkaka om dagen men jag vill inte ha hål i tänderna, cancer, hjärt-kärlsjukdomar osv. Onyttig mat – vi måste väl ändå vara vuxna här och kunna konstatera att en tomat är bättre för hälsan än chips? – påverkar dessutom ens psykiska mående till det sämre på lång sikt, och socker är beroendeframkallande. Jag är helt med på att man absolut ska äta choklad osv då och då om man är sugen, men dessa resonemang där man inte får benämna mat som bättre eller sämre för hälsan är ju absurda.
  Jag förstår att den som har eller haft en ätstörning är extra känslig men ingenstans här pratas det om vikt. Om dessa uppmaningar att t ex byta ut mjölken dök upp oavsett filtrering är det en tråkig miss som jag hoppas Ica fixar.
  Att vara kroppspositiv är för mig inte detsamma som att blunda för vilken mat och livsstil som är bättre eller sämre för hälsan (eftersom hälsa inte är det samma som siffror på vågen). Den här diskussionen om mat förstår jag mig inte på alls faktiskt.
  (Om jag trampat någon på tårna ber jag om ursäkt!)

   Du bygger ju bara halmgubbar för det är ingen som har påstått att en chokladkaka skulle vara hälsosammare än en sallad.

    Lika hälsosam, skrev jag. Läs Kajjans instainlägg här ovan, det är hon som skriver det.

    Kajjan skriver på riktigt att en chokladkaka kan vara lika hälsosam som sallad beroende på vem som äter den.

    Fettantivisterna skriver också på fullt allvar att vikt inte har något med hälsa att göra.

   I förlängningen om man läser för mycket av Kajjan et Co så kan man få intrycket av att den olyckligaste osundaste människan av alla är den som är smal och ser till att äta rimliga mängder sund mat.
   De hamrar in sitt mantra så hårt om att tjocka är lika sunda som smala, smala lever kortare liv än tjocka, den som vill äta inom en viss mängd och inte över är ätstörd, osv.

    Jag är ssk. Jobbat med akutsjukvård i 20 år. Den största gemensamma nämnaren bland alla sjuka jag träffat är: högt alkoholintag och rökning. Att vara tjock är inte = ohälsosam. Men det KAN leda till följdsjukdomar. Rökning och högt alkoholintag är dock = ohälsa. Det problematiska är ju att folk sätter = mellan tjock och ohälsa, när det inte är så.

     Är väl inte riktigt bara kan leda till… pratar vi rejäl fetma så är det ju stora hälsorisker och leder till följdsjukdomar tids nog. Menar inte att feta människor ska behandlas illa, inte heller rökare och alkoholister. Hjälp och kunskap till ett långt och friskt liv.

      Men folk här pratar om kroppspositivism som att alla är smällfeta och väger 300 kg, så är det ju inte? Vi har inte samma problem med grav fetma i Sverige som tex i Usa. Att vara överviktig MÅSTE INTE vara farligt. Att röka och dricka för mkt alkohol = farligt. Det om ngt borde vi snacka mer om än om Lisas 10 kg övervikt.

       Jo, men tyvärr följer vi ju efter USA och fetman ökar. 10 kilos övervikt = räknas som normsmal och tanig i kroppspositiva sammanhang och får absolut inte tagga med deras taggar och sno deras sak…
       Att röka och dricka för mycket är såklart dåligt, inget jag säger emot.

       När du pratar om ”farligt” kan du specificera mer exakt vad du menar? Är det specifika tillstånd du menar? Esofagusvaricer, ateroskleros, kol, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, levercirros, NAFLD?

     Okej vi på ssk utbildningen får i alla fall definitivt lära oss att det metabola syndromet, övervikt, rökning, minskad fysisk aktivitet och alkohol leder till diverse sjukdomar så som exempelvis diabetes. Det vet väl alla.
     Vad är detta ens för diskussion? Vart tredje svensk har problem med övervikt. Våra barn toppar alla listor på övervikt och stillasittande och så sitter dessa två kvinnor med noll medicinsk kunskap och ska lära oss om vad som är hälsosam mat. Snälla övervikt och specifikt bukfett ÄR skadligt.

      Vänta tills du kommer ut och jobbar i akutsjukvård, se vad folk har i sin anamnes.

       Vad menar du? Förstod inte men hade gärna velat veta vad du menar!

     De har uppdaterat forskning och rön på ssk-utb de senaste 20 åren sedan du läste syrra. Det är verkligen inte bra för kroppen att bära runt på massa extra vikt till ingen nytta. Blodtryck, leder, insulin you name it.

     Du kanske inte ska uttala dig så kategoriskt om du endast har jobbat inom akut sjukvård.

    Verkligen. Den största synden av dem alla är att vilja äta nyttigt (som i näringsrikt) och samtidigt ha _någorlunda_koll på kaloriintaget. Det är fult att bry sig om att hålla vikten, man ska helst bara gå på feeling och äta vad man vill, när man vill. Om man ens tänker på vikt (läs: man har ingen vidare lust att gå upp 20 kilo på okynnesätande) är man ätstörd.

     Nej men ta det lugnt nu

   Kanske en diabetiker som har lågt blodsocker att en chokladkaka är mer hälsosam i just den stunden eller om man är väldigt undernärd.

   Dock tror jag inte filtret (har inte provat själv) föreslår tomater istället för en chokladkaka utan kanske en fettsnålare eller sockerfritt alternativ. Problemet, som jag fattat det, är att det larmar för vanlig mat, som sällan är orsaken till folks ohälsa. Köper du kalorisnål mat är risken att du snacksar mer och får i dig andra onyttigheter

  Orka läsa dessa wall of text.
  Så trött på att precis allt i världen ska kretsa kring att inte såra alla dessa sköra känslor. Man kan påpeka sakfel och uppmana till förändring utan att gapa om hets, stigma och fan och hans moster hela tiden.

  Fett är det ingen fel på om man inte överskrider sitt dagliga kaloribehov. Om maten är fettrik så får man äta mindre av den, då fett innehåller flest kalorier/g. Sen om man blir mätt och belåten av en mindre mängd mat är en annan sak. Och sen det där med att folk rör på sig för lite för att kunna äta en tillfredsställande mängd kaloririk mat utan att gå upp i vikt.

   Exakt
   Det är kombon fett+socker+salt som är lurig, där kan man mumsa loss…..

   Högprocessad mat alltså, typ mackedonken.
   Maten är så bearbetad att det krävs ingenting för systemet att hantera och mättnadskänslan infinner sig dåligt.

   Så nej, fett är inte dåligt, fett mättar bra.
   Hellre fullfet yoghurt än Light- får ju bara äta dubbelt så mycket ?

    Denna kombo av just fett, socker och salt infinner sig inte i naturen, och människan fick anstränga sig för att få tag på energin från olika håll efter tillgång. Nu kan man köpa produkter som är både feta, söta och salta på samma gång och vi älskar det. Såpass mycket att vi äter oss sjuka på det. Därför har Livsmedelsverket sina rekommendationer. Vi får i oss fettet ändå, även fast vi skulle äta light produkter, då vi annars äter mycket animalier och rent skräpmat i tillräcklig utsträckning. Vi skulle inte dö av fettbrist, eller sockerbrist eller saltbrist i dagens samhälle.

     Absolut, tror ingen dör av fettbrist i maten.

     Väljer dock bregott 100 gånger framför ”lätta” när jag väljer en go frulle. Och gräddost….

     Hellre en göra go frulle två dagar i veckan än 7 blähä… ?

  Jag är långtifrån fetträdd, men äter gärna en fettsnål kost eftersom jag mår fysiskt dåligt av fett. Jag blir uppblåst och illamående. Trist tycker jag, för jag verkligen älskar fet mat. Jag är ingen sockerråtta, jag är en fettråtta. Som inte kan äta fett ?

  Så för egen del uppskattar jag ett filter för sånt. Allt är inte ätstört.

   Vilken typ av fet mat? Tänker att det rväldigt stor skillnad på att typ äta grissida, som r naturligt fet, och typ prossecad friterad mat eller laktofet mat. Reagerar du på fett generellt?

    Annan person, men samma symtom^

    Jag är pescetarian och äter (av misstag!) ganska mycket fet mat pga detta (tex mozarella, halloumi, avokado). När jag fått i mig för mycket fett får jag otroligt ont i magen. Spelar inte så mycket roll vad för typ av fett.

  Kan väl ändå tycka det är bra att jämföra fett! Inte att det är dåligt bara. Samma med socker. Fett är inte dåligt per sig men ldl kolesterolet är inte bra om det blir för högt, vi har hjärtsjukdom hemma hos mig och är ganska strikt kring det där. Många har samma problem med diabetes. Så varför inte? Dessa sjukdomar är vanliga, och då blir detta ett bra hjälpmedel. Sen är det ju dåligt som hon skriver med skolorna och hetsa barn:) vad hände med lagom och tallriksmodellen? Sunt förnuft

   Ahhh sunt förnuft, saknar när det var en grej

  Skulle aldrig välja magra mejeriprodukter. Jag vill äta gott. Potatisgratäng gjord på matlagningsgrädde ?

  Men man kan väl välja att inte använda det där filtret? Eller?

   Ja, folk är bara dramaqueens som vanligt

  Rekommenderar att följa tex dietistlinn eller dietistensval på Instagram. Kunniga dietister med en fin inställning till mat, som ger tips och råd baserat på forskning.

  Ingen av de här personerna borde uttala sig om kost då de uppenbarligen inte kan ett kvitten om vad forskningen säger. Flera av de saker LD tar upp är ren idioti. Det är väl belagt att rött kött i stora mängder ökar risken för exempelvis tarmcancer pga att magens nedbrytning av rött kött tar längre tid, kräver mer blod än exempelvis vitt kött. Däremot utgör det ingen direkt fara om det äts i rimliga mängder, så som med allt annat. Det är även sedan länge konstaterat att energität mat i för stora mängder kan påverka hälsan negativt. LD kanske ska undvika uttala sig om saker hon uppenbarligen inte kan något om. Individer med starka åsikter men liten kunskap ska generellt undvika att uttala sig om saker då deras uttalanden ofta blir känslostyrda och därför ofta felaktiga. Men summan är egentligen att man kan äta vad f*n man vill så länge man gör det hyfsat varierat, i rimliga mängder och rör på sig regelbundet.

  Är man så insatt och läser nutida studier om kost så har man inte problem att posta källor till sina påståenden. Dessutom så gör man överhuvudtaget inte tvärsäkra uttalanden över stora områden inom kost om man förstår sig på hur den forskningen fungerar. Hon påstår rena felaktigheter och är så tvärsäker på att hon har rätt att det blir pinsamt. Som att det aldrig har tagits hänsyn till att människor som äter kött röker i större utsträckning och att det påverkar resultatet.

  Förstår inte hur man kan vilja följa en person som är självutnämnd ”Glädjespridare, fast tvärtom”. Ahhhh får panik.

  Lady Damer är väl känd för att inte ha koll på vad hon pratar om. Kallar sig feminist men lever som hemmafru. Pratar om att inte utseendet ska spela roll men postar hela tiden selfies där hon försöker se snygg ut.
  Tycker seriöst människor måste ta mer ansvar över sin hälsa då alla överviktiga och rökare kostar sjukvården och därmed oss skattebetalare otroligt mycket mer pengar än hälsosamma människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.