Har Sanna Jörnvik överhuvudtaget designat för NAKD?

I det här inlägget redde jag ut vem som egentligen hade designat den vita klänning som både Moa Mattsson och Sanna Jörnvik bar och som ingick i kollektionen ”Summer on the mind x Sanna Jörnvik” av NAKD.
Svaret var: Ingen av dem.
Klänningen ingår i NAKDs ordinarie utbud.

Jag ställde nämligen frågan till både Moa och Sanna, som bekräftade detta. 
Sanna skrev att hon enbart frontade kampanjen.
Det är ju ingenting konstigt med det, offentliga människor frontar ofta olika typer av kampanjer utan att ha haft med den kreativa processen att göra. Det som stör mig lite här är att både Sanna och NAKD marknadsför detta som om hon varit med och designat kollektionen och det är ju lite vilseledande.
Här kommer några exempel på hur de marknadsfört kollektionen:

Sanna var snabb med att svara på min första fråga, så jag ställde ytterligare en. Jag undrade kort och gott om hon designat några av plaggen i kollektionen, och trots att hon läst mina meddelanden så har hon valt att inte besvara frågan. 
Är det månne ett svar så gott som något?

Det här är dagens första bidrag i serien ”Frågor som nog aldrig kommer besvaras”.
Professionellt så det förslår.

Jag har även sökt NAKD för en kommentar och ett förtydligande.

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon svarade på ju frågan i sitt svar? Förstår inte varför du frågade igen?

      Dessutom skriver hon väl inte nånstans att hon designat? Bara att de ”skriker hennes namn” = tolkar som att det är hennes stil.

        Sannas first collection…..

          Precis, kollektion. Inte design? Det är hennes första kollektion = utvalda plagg som är hennes stil. Står inget om att hon designat = ritat, skapat, färg, form, material?

            Ja och det är ju nakd som skriver det inte Sanna

    Du fick ju svaret på förra frågan. Hon frontar bara kampanjen och har alltså inte ”designat” något.

    Kan säga att hade nån skrivit så till mig så hade jag nog inte heller svarat ?

    Alltså din ton!?

      Va????

      Vad är det för ton du pratar om?

    Är det många som på riktigt funderar över VEM som designat kläderna som säljs någonstans? Jag har aldrig tänkt tanken ens, så att det blir ”sånt liv” över detta har jag svårt att förstå. Saker här inne verkar alltid förstoras så. Jag tolkar inte ens texten som att hon har designat den, för mig är det bara en text som inte väcker fler tankar än ”okej reklam för kläder”.

    Och nej, jag är inte Sanna eller någon som känner henne, jag bara undrar hur vanligt det är att fundera över vem som designat kläderna helt enkelt.

    Är det Bianca som designat kläderna för Nelly när hon haft kampanjer med dem, eller hur funkar det där?

      Nej, det handlar nog snarare om vilseledande marknadsföring.

    Hon har ju redan svarat på din fråga. Känns som att många av dina inlägg här camilla har börjat bli försök till att provocera? ?

    Det är alltså ingen i kommentarerna som tycker att det är missvisande att de kallar det ”hennes första egna kollektion” på flera ställen? Det insinuerar att det är egen design. Fullt rimlig fråga tycker jag.

      Håller med, alltså det finns hundra sätt man kan formulera det på utan att insinuera att hon designat kollektionen själv så som det är gjort nu.

      Fast hon har ju svarat att det inte är hennes design=behöver inte frågas igen.

        Problemet är väl att NAKD fortsätter formulera det som att hon varit med i det faktiska arbetet med att ta fram kollektionen. Plus att de personer som NAKD/Sanna når genom sina sociala medier inte nödvändigtvis är samma personer som läser här på bloggbevakning. Det är missvisande när både NAKD och Sanna på sina kanaler fortsättningsvis får det att framstå så, fastän det inte är fallet.

        Därför är det relevant att ta upp det – ”fråga” – igen.

        Hon erkänner att den vita inte är hennes design. Då frågar C om hon designat n å g r a av plaggen. Så uppfattar jag det.

          Nja Camilla frågar ju om kollektionen, inte specifikt om klänningen. Fattar dock inte varför det här ens är ett problem.

      Fast kollektion och design är ju inte samma sak?

        Spännande att höra hur du uppfattar ”Sannas första kollektion”?

          En kollektion med kläder är utvalda plagg som är utifrån hennes stil.

          Design är ju rätt tydligt att man ritat, färger, materialval osv. För mig är det stor skillnad på design och kollention

            De flesta influencers brukar säga ”min första kollektion med NAKD/Bubbleroom/Nelly” osv när de designat den. Som Hannalicious som brukar säga att hon släppt 10 kollektioner för NAKD. Dvs 10 kollektioner med flera klädesplatt. 10 designs låter bara som 10 plagg…

              plagg* ops sorry

              Fast designa är ju inte samma som kollektion ? Det är två helt olika saker.

    Kanske är det så här?
    fronta = göra reklam för en kampanj med varor i företagets ordinarie sortiment
    designa = välja ut några plagg och göra reklam för dem som en kollektion med influencerns namn
    Vad det skulle heta om en influencer verkligen skapar något unikt plagg och alltså designar i ordets egentliga betydelse kan man ju undra för det har väl aldrig hänt?

    Är det någon som jobbar på ett klädbolag här? Har alltid undrat hur det funkar. Får en influencer en färdig design och bara pekar om man vill ha med den i kollektionen? Eller är det mer arbete som ligger bakom? samma sak med smycken

      Om en influenser ”släpper en egen kollektion” från tex NAKD får de peka på plagg från tex Pinterest som de vill ska vara med men som ännu inte finns hos varumärket. Sen beställs dessa från fabriken. De sitter alltså aldrig och skissar, känner på tygprover etc.

    Samma med Pernilla Wahlgren som säger o skriver min kollektion men det är ju inte hon som designat plaggen för Gekås hon bara frontar o fotas i plaggen och marknadsför så det blir hög försäljning. Initiativet att ha loppis och skänka pengarna till Ukraina var ju såklart filmat av Wahlgrens värld, och troligtvis deras idé för att få tv-innehåll, och därför som Pernilla var med, hon hade nog inte stått där själv om det inte var för att det filmades för tv-programmet, hon behövde ju dessutom bli av med grejerna.

      Men ”MIN KOLLEKTION” är ju inte samma som ”MIN DESIGN”.

      Kollektion = urval av kläder.
      Design = nåt jag ritat upp, valt material, form, färg osv

      Varför tror ni så illa om folk? ”Hon hade inte stått där själv om det inte filmades”? Det kan vi ju OMÖJLIGT svara på. Bättre hon gör det än inget?

        ”Och troligtvis deras ide”? Du har ju inte aning.

          ingen aning.

          Trodde du menade mig (16:14) först ??

    Jag följer Sanna och var helt stensäker på att det var hennes kollektion. Alltså att hon designat/tagit fram den. Så som hon pratat om den/skrivit om den var det iiiiiingenting som fick mig att fatta att hon ”bara” frontade den.
    Tacka vet jag Maja LN!

    Hon svarar ju rakt och ärligt på din fråga. Tror snarare att det är NAKD som haft otur när dem tänker… som vanligt.

    Jag personligen tolkar inte att släppa en kollektion som att man har designat, eller vart med i hela produktionskedjan för att ta fram. Jag kan dock ändå till viss del förstå om man tolkar det så, då det i de flesta fall när en influencer släpper en kollektion även påstår att de designat den.

    Tycker dock skärmklippet från konversationen ser underlig ut. Den början ”Igår – 17:22”, sedan är det ”Igår – 09:55” och därefter ”Igår – 17:46”. Jag antar att du klippt dem vid olika tillfällen och sedan lagt ihop dem för att visa hela konversationen. Men varför inte bara ta ett nytt klipp på hela konversationen i sin helhet istället? Detta ger ju bara upphov till ifrågasättanden.

    Det finns lika många uppfattningar/tolkningar om det skrivna ordet som det finns personer. Alla tolkar vi olika och det är här som jag som person antingen läser som det står och är nöjd så, eller så kan jag ”välja” att tolka det ”fel” och på så vis göra en höna av en fjäder.

    I slutändan är detta bara reklam/marknadsföring och spelar egentligen ingen roll! Vill jag köpa kläderna för att dom är fina och tilltalar mig så gör jag det och är nöjd så, svårare än så är det inte. Är det verkligen märkeskläder/en viss design jag är ute efter så hittas dessa kläder betydligt lättare via andra kanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.