Kenzas inlägg om den raderade delen av hennes video

Vilket föredömligt inlägg från Kenza.
Den som missat vad som föranlett det kan klicka här.

Så här tar man ansvar och det kan vi alla med stora plattformar lära av, så även jag. 👍🏻👍🏻

170 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  En väldigt bra ursäkt! Det var ju uppenbart att det inte var någon uppsåt från början. Tycker personligen att hon agerade rätt från första början (när problemet uppdagades).

  Har hon tagit det med personen i fråga? Grisslaktaren som hon inte delar språk med? Hur då? Onödigt att lägga till en liten lögn på slutet.

   Nu spekuleras det hej vilt här…

    Ovanligt 😅😂

   Jävlar tur att du hittade något att anmärka på ändå?

   Men det är ju en släkting? 😅 ”en släkting till min man”. De kan säkert kommunicera med tolk – eller med maken, som kan prata serbiska, som tolk

    Man läser ju dessutom engelska i skolan Serbien

     I Serbien *

     Läste man engelska i den serbiska skolan under krigen i Jugoslavien?
     Svårt att mäkla fred mellan grupper som inte vill sluta fred. De tar även med sig konflikten dit dom flydde

      Hur tänker du då?

      Mina föräldrar som växte upp under Titos regim lärde sig inte engelska i skolan. Man fick läsa ryska utöver serbokroatiska. Jag hälsar på släktingar i delar av forna Jugoslavien varje år och de är generellt väldigt dåliga på engelska.

     Ja, exakt! Det skulle faktiskt stå engelska men jag råkade skriva om tolk två gånger haha. Skyller ohämmat på att jag jobbat intensivt natt och inte sovit än hehe

      Vet inte om det är du varje gång eller om det finns fler som alltid har något att skylla på när det skrivs tokigt.
      Oftast att man inte sovit. Tröttsamt, som att det är ok då. Ett förslag, låt bli att skriva på sociala medier, när du är så trött så du inte vet vad du knackar ner.

       Vad trevlig du var! Kommentaren fungerade som den blev också. Är omöjligen jag varje gång eftersom jag sällan kommenterar. Dessutom är ju uppenbarligen mitt språkbruk ganska bra oavsett trötthet.

      Varför skulle maken som kan engelska tolka? Hon kan väl engelska själv. Eller vad menar du?

       Haha, det var en kul tolkning! Det var såhär jag började skriva:

       ”Men det är ju en släkting? 😅 ”en släkting till min man”. De kan säkert kommunicera på engelska – eller med maken, som kan prata serbiska, som tolk”

       Men det hoppade till och det blev fel 🙂

   Men herregud bara för att hon inte kan Serbiska så betyder det inte att det inte finns andra språk de kan kommunicera på?! Snacka om att leta fel..

   En gud vad du hittar på dumheter. Det är hennes mans kusin. Kenzas släktingar är muslimer. Klart som tusan de pratar med honom, gissningsvis via hennes man?

   En annan sak om det var en random grisbonde de hade promenerat förbi.

   Älskar det. Här kommer den lilla svenskan som ska uppfostra allt och alla i hur man ska vara för vi svenskar vet minsann bäst om allt! 😂 Tror inte på att hennes man tog upp det med sin kusin

    Är det (etiska) svenskar som är mest upprörda i den här frågan verkligen?

     *etniska

   Tror hon menade att hon tar avstånd till rasism, och då även tagit avstånd till personen i fråga som sagt detta i videon. Inte att hon nödvändigtvis talat med den personen.

    muslimer är inte en ras. Och varför måste hon ta avstånd? Håller man automatiskt med om man inte tar avstånd? Samtiden är sinnessjuk.

     Ja det är mycket intressant att svenskar tror att om du är mot islam är du rasist. Men jag antar att det är svårt för vissa att skilja på religion och geografi. I Sverige använder vi inte heller formellt rasbegreppet i att indelafolk, vilket jag tycker är bra. Tyvärr ligger EU på och vill att vi som land ska kategorisera våra medborgare utifrån hudfärg.

      Att vara emot islam och att hata muslimer är inte samma sak.

       Fortfarande inte rasism.

     ”Som begrepp betyder rasism nedvärderande av en grupp människor exempelvis på grund av etnisk härkomst, hudfärg, nationalitet, kultur, modersmål eller religion.” Källa röda korset.

      Bara för att röda korset skrivet så betyder inte det att det är språkligt korrekt.

       Eller hur. Den senaste omdefinieringen av ett ord sker ju i USA nu, där demokraterna ändrat innebörden av recession. För då är inte landet på väg in i en recession, perfekt ju! Att verkligheten inte ändrar sig och att konsekvenserna är de samma skiter de i.

       Sinnessjukt

      ras·­ism [‑is´m] substantiv ~en ~er
      • å­skådning som hävdar att människor med o­lika yttre egenskaper har o­lika värde

      Källa Svenska akademiens ordlista

      Dumhuvuden på röda korset med andra ord som omdefinierar ord för att det passar deras egna syften

       Men vem bryr sig om fakta när man har sina känslor?

   Varför ska hon ta det med honom?
   Det är hennes makes släkting. Om någon ska tala med honom är det hennes make. Hur hon hanterar sådana saker med sin familj har inte vi med att göra.

   Håller 100% med tagit det med personen ifråga, yeah right.

  Mkt bra ursäkt!

   Snygg ursäkt.

  Tråkigt också att hon var tvungen att säga till folk att inte hota hennes man och barn i ett inlägg efter. Det tycker man ju att folk borde fatta oavsett hur kränkta dom är, men en del har inget innanför huvudet så…

   Att ha spelat in en video där någon säger något illa som man själv inte förstår.. det är illa. Men att dödshota en hel familj är ok? Ibland undrar man om de tänker..

    förr piskades kättare vid kyrkan så tänker det hör till vilken tidsålder olika världsdelar befinner sig i

  Upprörda över namnet på en gris, jösses.

   Det är självklart en djupare historia än bara ett namn på en gris.

    Och vilken är den djupare kopplingen?

     Troligtvis religion.

      Jo det fattade jag men var intresserad av att veta om J själv hade lite mer kött på benen eller om hens enda syfte var att ett försök att var retorisk.

      Folkmord.

       Var lite försiktig nu. Läs på innan du ger dig in i den diskussionen.

   Serberna är kristna och bosniakerna är muslimer. Har varit en lång konflikt mellan dessa

    Tror du att det är där konflikten börjar med 2a balkankriget på 1990-talet?

    Serberna är ortodoxa

     Så ortodox är inte en gren i kristendomen?

     ja serber är kristna ortodoxa precis som det finns ortodoxa judar. Det betyder att dom är renläriga kristna och följer gamla testamentet. Därav ”ortodoxa”.

   Exakt det skrev jag härom dagen och blev då kallad ”lågbegåvad” av någon..
   Tycker fortfarande, oavsett ev begåvningsgrad (hellre vara den ev lågbegåvade än att vara den som kallar ngn det✌️) det är otroligt hur folk kan gå igång på sådana här grejer när det finns så otroligt mkt hemskt och fruktansvärt som händer i världen som en del läser om, ”vänder blad” och funderar på vad som skall ätas till middag.. men när en influencer besöker en grisfarm där en gris är döpt till ett visst namn, ja då jäklar skall det minsann engageras och hatas..Det läskiga när man läser Kenzas ursäkt är att man läser mellan raderna att hon är rädd, fy fasen alltså.

    Mordhotad av kränkta muslimer. Usch, så fucking less på det!

    Inte okej så klart med hot och hat på det här sättet. Men det är ju troligt att bonden gav sin gris ett muslimskt namn som ett faktiskt hån och i ljuset av deras historia, är det fel att reagera på det?

     Orkar bry sig?

     Ja det ligger faktiskt ett löjets skimmer över det. Har aldrig varit med om att en kristen i modern tid tar illa vid sig av att bli kallad otrogen hund av en muslim.

      Det händer varje dag, varje minut världen runt, och ingen bryr sig…

       Haha oj vad du killgissar.

   Om du inte kan historien om vad som skedde i forna Jugoslavien på 90-talet så snälla håll din mun stängd.

  OT

  frändfors senaste post, har hon kört nån redigering på ena armen eller?

  Rekommenderar alla som tänker kommentera ”vadå får en inte döpa en gris..?” att se filmen Quo Vadis Aida om massakern i Srebrenica.

   Ursäkta men vad är egentligen din poäng? Innan du ger mig en historielektion känner jag väl till folkmordet i Srebrenica och även tidigare folkmord, den mest uppenbara under andra världskriget och även den från 1915.

   Tja poängen är väl att det aningen mer problematiskt att en serb döper en gris till Sulejman än att en svensk döper sin häst till Loke.

    Süleyman regerade Osmanska riket 1520–1566. Loke är en fornnordisk asagud. Rätt svajigt argument, det måste du ändå hålla med. Eller är det egentligen något annat du far efter?

    är det något förrakt mot grisar? Gris är mitt favoritdjur.

     Särimners heliga kött/ stolt grisätare.

   Man får fortfarande döpa en gris till Suleiman. Visst någon kan ta illa upp men så är det i livet.

    Klart man får. Men det kan vara osmakligt. Och det kanske inte är sådant som Kenza inte vill ha i sina kanaler!

     Osmakligt för en del, lite kul för andra. Är ganska säker på att det handlar om en högljudd minoritet som hon böjer sig för nu.

     Min tax heter Sven döpt efter en sur farbror 70+ som vi bodde granne med när jag var liten. Undra om alla Sven 70+ känner sig kränkta och alla gifta med Sven och hans barn och barnbarn känner sig sekundärkränta? Fy mig som döper vovven efter honom.

      Jag döpte en Guppy-hona till Sofi för hon ynglade av sig med olika hanar konstant.

   Jo, men vi fattar hela den biten. Men det är ett namn på en gris. Folk skjuter varandra runtomkring oss, en galen ryss skövlar liv.etc, etc. Man måste nånstans sätta saker och ting i perspektiv när man upprörs över saker. Att hota ngn för att denne, en influencer som mig veterligen varken är politiskt aktiv eller nån form av religiös talesman, lagt ut en video på en gris med ett visst namn, det är fanatism och galenskap.

    Vi kan även lägga till alla övergrepp och krig som pågår i islams namn. Listan kan göras sorgligt lång. Den demokratiska delen av världen är snart bara en liten isolerad enklav.

   Samt kan ni läsa om ” Jasenovac” folkmordet på serberna 1940-1945…bara för att ni ska förstå att inget är svart och vitt på balkan. Mord på oskyldiga är inget att förlåta eller acceptera men många har ingen aning om hur komplicerad historien på balkan är.

  Nja, sådär att ljuga om att Aleks inte var närvarande hos grisarna. Det hördes ju tydligt på videon att han svarade sin kusin (upprepade namnet Suleiman) och skrattade åt skämtet. Tvivlar också på att hon har ”tagit det” med kusinen.

   Men är man säker på att det var han som pratade?

   Det fanns inga andra män närvarande under denna släktträff menar du? Tror knappast Kenza är så dum att hon säger att Alex inte var där om han var där och klippet finns inspelat trots att hon tagit bort det.

   Hahahaha lika omöjligt att göra rätt som vanligt enligt det här kommentarsfältet.

   Om hon inte hade snackat med kusinen hade hon fått skit för det.

   Snackar hon med kusinen så får hon skit för att hon ljuger, för det kan ju inte vara sant.

   Ja, att försöka manövrera i de etniska motsättningarna på Balkan är verkligen som att gå genom ett minfält (tyvärr både bildlikt och bokstavligt).
   Kenza gjorde en ordentlig dubbelpudel även om hon nog slätat över Aleks roll lite väl mycket. Man får inte glömma att hans familj är etniska serber och hans solidaritet ligger förstås med familjen och andra serber dvs serber vare sig de finns i Serbien, Montenegro, Republika Srpska eller i Sverige. Händelsen med grisarna är tyvärr en påminnelse om hur djupt rotade motsättningarna är mellan olika folkgrupper på Balkan. Kanske en nyttig insikt för många.

    Du är medveten om hur långt tillbaka motsättningarna går?

     Jag tror inte du förstår hur länge den här typen av saker sitter kvar. Fråga vilken troende jude som helst.

      Det var liksom det som var poängen. Många av kommentarerna vittnar om att historia inte var det mest intressanta ämnet hos flertalet.

    Fast vadå ”hans solidaritet ligger med serber”. Jag har många vänner som är serber, makedonier, bosnier, albaner etc. De bor i Sverige och delar värderingar med mig om allas lika värde. Att deras släkt i respektive länder (som bor i ett helt annat samhälle) har diskriminerande, rasistiska och förlegade åsikter är väl knappast deras fel? Inte heller något man ALLTID orkar vara i konflikt över.

    Jag som sydamerikan har absolut släkt som pga deras katolska tro är homofober (som tur är ingen av mina närmsta släktingar). Detta är människor vars liv är omringade av folk med liknande åsikter och där deras tro och tankar blir bekräftade dagligen. Skulle de byta åsikt skulle det ha stor påverkan och konsekvenser för deras liv (människor hade vänt dem ryggen). Ska jag, som växt upp i en helt annan verklighet ta detta med dem varje gång jag hör en kommentar? Hade min sambo som inte pratar spanska behövt stå till svars för deras kommentarer? Är det mitt ansvar att skydda min sambo från att kopplas samman med detta?

    Jag tror vi glömmer bort hur lätt det är att ha ”bra värderingar” i Sverige, vi tar det lite för givet. Det är bra att sånt här uppdagas ibland, på så vis får det oss att diskutera.

   Jag ska börja döpa alla mina djur o grisar gör muslimska namn .
   Kränkt Kränkta sjuka människor ush !!!

  Hur kommer det sig att alla måste fjäska och vara så PK när det gäller muslimer?
  Det var ju inte ens Kenza själv som var ”rasistisk”
  Ni ska inte tro att muslimer tycker att alla människor,religioner,nationaliteter och hudfärger är lika värda och respekterar dem.
  Suck…

   Är väl inte det som är själva problemet? Finns ju en historia bakom det folk reagerar på. Tycker det var jättebra av Kenza att svara och be om ursäkt 🙏🏼

    jo det är ett jävligt stort problem att gå muslimers kränkthet till mötes (och svenskar sekundär kränkthet). Det är som anonym säger, som att muslimer tycker andra är lika mycket värda som muslimer? Glöm det. Varenda terrordåd av muslimer ska slätas över och det har absolut inget med islam att göra. Någonsin. Fast de skrek alluh akbar så har det.inget.med.islam.att.göra. mmm eller hur.

     Inskränktheten fick precis ett ansikte.

      du menar att muslimer är inskränkthetens ansikte? Jo tack. Jag känner muslimer och pratar med dem så vet en hel del om vilka ”Intressanta” värderingar de har.

       Säger mer om dig och ditt umgänge än muslimer i stort

      Ja ditt. Du framstår inte bara som inskränkt och väldigt dåligt påläst. Har du hört talas om fatwa mot både Lars Vilks och Salman Rushdie?
      Där fick lättkränktheten både ett namn och ett ansikte.
      Såg även ditt svar om anonym 16.05 och undra vilka du umgås med. Talibaner, Salafister?

     Muslimer från Balkan är sekulariserade, det förekommer i princip inga terrordåd där överhuvudtaget. Man blir inte upprörd för att det är ett hån mot regionen utan för att det river upp gamla sår från kriget. Läs på innan du drar alla över en kam.

   Det är så fruktansvärt sjukt, förbannat daltande med en viss grupp! Allt är rasistiskt tydligen, det handlar ju inte om ras….det är den förbannade religionen som ställer till det!! Låt var och en tro på vad den vill, hemma hos sig. Men dra inte ut det precis överallt…

    De två vanligaste orsakerna till krig är geopolitik och religion. Ofta en kombination av de två.

    Var pågår det här daltandet undrar jag alltid?

     Mariatorget. Ingen nyhet längre jag vet men kunde inte låta bli!

   Exakt. Den utbredda antisemitismen i Malmö t.ex är det inte direkt kristna som driver…

   Muslimer är jättekänsliga. Försöker framställa sin religion som den bästa någonsin. Pfft

   Fast konflikten med Serbien (och vissa serber INTE ALLA attackera mig inte) nere i Balkan handlar inte bara om deras syn på muslimer, det går mycket längre tillbaka och är mycket större än vad många verkar veta.

    Vill nog påstå att det är exakt vad det handlar om. Jag försvarar inte på något sätt Serbernas handling under andra Balkankriget. Men man kan inte bortse ifrån det våld och förtryck turkarna utsatte dem under hundratals år för att de inte var muslimer.

  Petra T är borta igen?

  Vad betyder sulejman?

   Det är den arabiska varianten av det bibliska namnet Salomo.

   Süleyman (Suleiman) är en turkisk variant av namnet Salomo.
   Finns en arabisk variant Sulayman också med betydelsen Salomo.
   Mest kända personen med namnet är förstås ’Süleyman den store’, den osmanske sultanen från 1500-talet.
   Under hans tid stod det osmanska riket på sin höjdpunkt. Sen gick det bara utför.

    Ah du kan din historia. Kul! Då vet du också att under den perioden sträckte sig det Osmanska riket långt in i Östeuropa och kontrollerade större delen av Ungern och delar av Österrike. Kanske även att du känner till vad ungturkarna, (de kallas så), gjorde 1915, i samband med att Osmanska riket föll isär och upplöstes och Turkiets inställning till det inträffade?
    Att döpa grisarna till muslimska namn är respektlöst om syftet var att förminska ett folk eller religion. Att dra växlarna till folkmordet pga av en gris?

   Det har absolut med turkarnas erövringar att göra. Man talar så om ”Suleiman” i Grekland och Rumänien också. Inget unikt för Serber.

    Serberna var del av Osmanska riket i 350 år. Under en period där de kristna serberna behandlades mycket sämre än muslimer som invandrat. Serberna fick bättre möjligheter om de konverterade till Islam men riskerad ändå att mördas av Turkarna. Jag är inte Serb och sympatiserar inte med dem för de är lika goda kålsupare i många avseende men man kan inte ta saker ur sitt sammanhang och bygga hela sitt case på en incident, Srebrenica, utan man behöver förstå den djupare konflikten.

  Har du läst något om kriget eller? Serberna höll på med etnisk rensning.

   Men det handlar ju inte om det specifika kriget. Suleiman är Ottomanskt.

    Ja, och osmaner och serber har haft en lång historia av krig och motsättningar allt sedan 1300-talet.
    Vem minns inte Slaget vid Trastfältet 1389 ?
    Serberna har ältat det slaget allt sedan dess. Och ändå vet man inte vem som vann och vem som förlorade slaget.

     Ja men precis, men just därför så är vad han säger på videon inget speciellt. Det här snacket om turken är uråldrigt och vida spritt över Balkan men speciellt vanligt hos stolta Serber.

  Ingen bryr sig om djuren… eller att de bara fick leva 5 månader

   Nej, åtminstone lever de under helt ok villkor jämfört med grisarna vi äter.

    Grisarna jag och min familj äter har levt ett toppenliv och slaktats på gården eller ett närliggande slakteri.

   Så är det. I många länder kan en gris eller en ko mätta en hel familj.

   Förhoppningsvis lever vi en dag i en värld där alla kännande individer respekteras och har ett värde. Grisar är underbara djur. Mitt hjärta krossas varenda gång jag tänker på hur många djur som just nu sitter instängda i fabriker och inväntar döden.

    Ja, hemskt, men deras lidande blir iaf förhoppningsvis kort. Alla stackars djur vi har i fångenskap, ibland i alldeles för små inhägnader med mkt liten plats för djuren att röra sig på eller att stimuleras i, år efter år, på zoo eller i parker, för att vi skall kunna gå och titta på dem, det tycker jag är fruktansvärt.

  Nja, det är snarare bosnier som är kränkta (med all rätt) än de med en viss religiös tillhörighet.

  Jättebra ursäkt av Kenza. Tycker folk får skärpa sig. Uppenbarligen förstod hon inte vad som sades och yttrade sig inte själv, dessutom tog hon bort det direkt när hon insåg vad som sades och att det rörde upp känslor.

  Fattar inte. Blev folk arga för grisen namn?? Helt sjukt isf

   🤦‍♀️💪

   Du framstår verkligen som en allmänbildad person.

    Du är rolig. Är du kränkt?

    Och du har en riktigt dålig retorik. Du svarar människor som har en avvikande åsikt från din egen, nedvärderande. Fundera på det en stund.

     Svar till ”X” 16:34

     Nu har jag funderat klart. Jag vidhåller ovanstående kommentar.

      Ok, hopplöst fall då.

       Att resonera med X är att strö pärlor för svinen. Obs ordvalet är väl genomtänkt. X retorik påminner om en radikaliserad fanatisk muslim som tillhör någon av islams avarter som inte ens de bokstavstrogna vill kännas vid.

   Du kanske missade det första inlägget om detta? Namnet är vanligt bland muslimer + ett vanligt namn som andra pratar illa om (och syftar då på muslimer). Det finns mycket historia mellan serber (som han döpt grisen) och muslimer. Att kalla en gris (som muslimer anser vara orena – de äter inte gris) för det namnet är alltså respektlöst. Kunde lika gärna ha kallat grisen för ”muslimen” eller ett annat namn som just du kanske känner till och kopplar till muslimer. Muslimen = smuts och ska dessutom ätas (/slaktas/dö). Däääärför är denna diskussion igång!

    Herregud vad du svamlar.

  Svenskar som tar illa vid sig av allt och är så inskränkta… absolut att det inte är ok att göra/bete sig som Aleks släkting MEN i deras kontext är det faktiskt inget konstigt. Vi kan inte översätta det i ett svenskt PK-sammanhang. Han bor på landet och han skojar. Spelar ingen roll vad vi säger och gör. Så funkar det där.

   Jag instämmer helt och hållet.

    Jag med!

   joooooo alla ska rätta sig in i de svenska ledet!

   Visst är det fascinerande att i landet ”gilla olika” skiter de som hävdar att de gillar olika ned sig så fort de ställs öga mot öga med olika? Svenskar är så naiva och har en så skev världsbild av hur andra människor lever och är.

    och samtidigt så tror de att de är så himla världsvana.

   Hur vet du att det var ”svenskar” som reagerade och inte svenskar som har Ett ursprung i Bosnien. Tror inte att så många som inte har koppling dit eller till islam hade gjort kopplingen med namnet

    Fast svensk blir man så fort man åker tunnelbana

   Det här tycker jag att man känner igen från flera debatter. Det är inte den utsatta gruppen som blir upprörda utan ett gäng sekundärkränkta pk-ryttare som krigar på i tron om att de talar för den gruppen.

    Tror de mer dygdsignalera till sina lika vita svenska vänner om hur goda de är än bryr sig om gruppen de sk föesvarar

     Ja det är samma typ av vita kvinnor som trodde de gjorde något bra när de missionerade i Afrika för att få människorna att konvertera till kristendom.

   Tror du att det var mest svenskar, som blev kränkta?

   Fast det är väl framförallt invandrare från Balkan, som bor i Sverige, som reagerat? Det är min upplevelse. Det är ingen svensk pk-tolkning utan en tolkning från ett folk som har djupa sår från kriget.

  Jag orkar inte lyssna på Stellz och Vans podd just nu, men såg något om att hon, Vanessa, ska sluta podda. Någon som redan lyssnat och vet varför och kan sammanfatta för oss andra? Tack på förhand!

   Hon vill inte dela med sig av sitt privatliv så mycket, trött på hat från folk och vill inte missa tid med barnen.

   Hon har mått dåligt och haft ångest över att hela tiden behöva tänka igenom allt de säger så noga, lyssna igenom avsnitten flera gånger innan de släpps osv för att inget ska kunna misstolkas eftersom att hon sett så många i hennes omgivning få hatstormar när de någon råkat säga något som inte är okej enligt alla. Ungefär som i detta fall med Kenza, folk hotar hennes barn för att en avlägsen släkting till henne sagt ett skämt som kan tolkas som rasistiskt på ett språk Kenza inte förstår

    Din sista mening 🙌

  Var inte Bianca på Chloes 2-årskalas??

   Hon har väl varit i Göteborg

   *Mila – de har bytt namn på dottern

    Nej är Chloe som fyllde år, inte Mila

     Cleo* menar jag, tänkte inte på att personen som skrev stavat namnet fel 😅

      Men oj, jag trodde kommentaren låg under tråden som handlade om Vanessa. My bad!

      *Kryper tillbaks till min Coronadimma*

     Cleo*

   Men jösses. Måste ni veta precis ALLT?

  Får panik på alla som säger att muslimer är lättkränkta över det här, dom har rätt att bli upprörda. Srebrenica, hört talas om det? Var ni med på historielektionerna? Kriget i forna Jugoslavien, känner ni till det ens? Det är inte bara namn och djur det handlar om, det är djupt rotad rasism från serbernas sida. Har ni inte ursprung från något land i Balkan så fattar ni kanske inte.
  Att ni dessutom tror att det här bara handlar om religion, SNÄLLA. Det här är en fråga om territorier och makt – har ni inte läst nyheterna om Serbien vs Kosovo? En konflikt som pågår JUST NU? Kosovo är erkänd egen stat av över 100 länder, men inte Serbien.
  Det går längre tillbaka och det är i stort sett Serbien vs alla andra länder som formades ur forna Jugoslavien. Vi som inte är serber har växt upp med normaliserat hat mot just serber, vi har själva fått ta ansvar att bryta det eftersom våra föräldrar inte klarade det. Jag hatar inte serber, eller någon alls för den delen, men att se så många kommentarer lägga över det här problemet på muslimer gör mig så jävla arg, som att det är den enda anledningen till att folk blir upprörda när problematiken uppenbarligen är större än så, det handlar inte bara om religion i det här fallet.

   Men den här konflikten börjar inte och slutar med Srebrenica. Hela Balkan har en lååång historia av förtryck under muslimer.

    Nej, du har rätt, det gör den verkligen inte, det är djupare än så. Srebrenica är dock något som i stort sett alla känner igen, därför jag nämnde det. Men att säga att Balkan har en historia av förtryck från muslimer? Vad snackar du om haha? Majoriteten är ortodoxa eller katolska kristna. Muslimer är och har alltid varit en minoritet i Balkan. Förtrycket kom från kommunismen, inte muslimer. Mina släktingar dog inte på grund av religion, dom dog på grund av kommunism. Och vi vet än idag inte vad som hände, jag kan inte ens ta reda på det själv för det är sekretessbelagt i Serbien, 50 år senare. Ska vi kanske gå så långt att vi diskuterar om hur Italien försökte kolonisera hela Slovenien och dom fick slåss för sin självständighet? Det var inga religiösa motiv här inte. Kan fortsätta i evigheter hur serber under efterkrigstiden och fram till 90-talet behandlade oss som inte var därifrån, men jag orkar inte. Det är för mycket och för traumatiskt, och det handlade aldrig om religion utan vilken del av ”forna Jugoslavien” du var ifrån.

     Får panik över din okunnighet. Du har ju ohyggliga kunskapsluckor i historia. Har du hört talas om Osmanska riket? Har du hört talas om turkarnas folkmord 1915 där armenier, assyrier och syrianer samt greker mördades av turkarna när osmanska riket föll samman. Ett folkmord som Turkiet inte erkänner och till och med vill tvinga FN att inte erkänna. I Turkiet är det numera straffbart att nämna detta folkmord. Serberna, som jag inte sympatiserar med, levde under turkarnas förtryck under över 350 år.

     Varför tror du det ens finns muslimer mitt i Europa? Hur kan man vara från Balkan och inte känna till anti-turk skämt och jargonger? Hur kan du inte veta att turkarna tog slaviska kvinnor och barn som slavar under århundraden? Speciellt ortodoxa populationer är uttalat anti-turkiska i flera länder över Balkan.

      350 000 kristna pojkar togs till fånga av turkar för att deras familjer inte kunde betala den höga skatten under osmanväldet på balkan det är ett erkänt och välkänt faktum. Dessa pojkar togs till turkiet konverterades och fick gå först i turkiska armens led vid krig.Dom kallades för ”Janjicharer”.Öppna en historiebok snälla….Dom räknar med att det idag finns hundratusentals ättlingar till dessa i Turkiet. Självaste Ahmed Paša Sokolović var en konverterad serb som fick hög ställning på balkan som turkisk vizir och vars serbiska mamma kände igen honom via ett födelsemärke. Så kom inte till mig o snacka om vem som lidit mest på balkan.

   Men snälla muslimer är så jävla kränkta överlag. Önskar att hela världen bara teg ihjäl dem och deras jävla medeltidsreligiom en gång för alla. Är på riktigt livrädd för vad som händer när Partiet Nyans nu kommer in i vår Riksdag. Folkutbytet har börjat.

    Mm kriget i forna Jugoslavien är lite en fingervisning i modern tid över vad som kan hända när två väldigt olika grupper ska samexistera.

     Hmm, jag tror du menar väl men serbiska kristna och bosniska bosnjaker är exakt samma folk (liksom kroatiska kristna). De etniska spänningarna som existerar bland delar av dessa har ursprung i kolonialismen, det handlar inte om ”olika grupper som ska samexistera”, de har alltid samexisterat och gift sig och skaffat barn kors och tvärs. Krig blev det tyvärr ändå.

      Kolonialismen? Nivån på svammel har tagit en ny vändning. Och jo det är olika folkslag på Balkan. Men hatet sitter djupt rotat efter att ha varit utsatta av turkarnas grymheter såsom mord, våldtäkter, påtvingad svält, slaveri.

       Sluta är du snäll. Serber, kroater och bosnjaker är exakt samma folkslag. Det är en slavisk folkgrupp som började utvandra från någonstans i nuvarande ukraina om det var 300 f kr (jag minns inte årtalen). Det som sedermera blev jugo (syd) slavien där detta folk som på den tiden var ortodoxa kristna (”serber”) koloniserades sedermera av osmanska imperiet (islam: ”bosnjaker”), Österrike Ungern (katolicismen: ”kroater”) och Hitler tyskland (som ytterligare ökade spänningarna bland folk. Men självklart är det samma folk.

        Efter Kristus, annars rätt.

        Du gör så grova förenklingar så jag förstår att du tror att du har rätt. Serberna tror man utvandrade från karpaterna som ligger i dagens Ukraina. Bosniakerna har inte forskningen ännu lyckats helt härleda och därför tänker jag inte försöka förklara. Osmanska riket erövrade land genom anfallskrig ej att förväxlas med kolonialisering som visserligen uppnådde samma mål men med andra metoder.
        Det är tyvärr generaliseringar och grova förenklingar som skapar polarisering där folk tvärsäkert vet orsaker och uttalar sig i komplicerade konflikter. Jag tycker det är tråkigt att människor inte tar dig tiden att faktiskt sätta sig in i all fakta utan svänger sig med en åsikt baserad på en bråkdel förenklad fakta.

  Smart. Jag läser ju här inte för att jag följer influencers utan för att företeelsen influencer fascinerar mig. Jag följer inte denna Kenza heller, jag har tittat en gång på hennes kanaler, den första gång då jag hörde talas om henne. Och det tog ungefär fem sekunder att inse:

  Wow! Det finns en begåvad influencer!

  nej d e jättesvårt att förklara bosniakerna!🤣🤣asså snälla.Hur många gånger måste jag dra det??Under osmanska riket höjdes skatterna extremt mycket ,folk hade inte råd att betala dom fick lite val…1.Offra din förstfödda son till turkiska armen.2. konvertera och bli muslim 3.Dö. Vad tror du folk valde??Naturligtvis 2 för då fick dom iallafall leva ifred!Därav majoriteten av bosniakerna. Vissa är ättlingar till turkarna som härjade där.Inget konstigt alls

   Hahaha, är detta ett party trick du drar på fyllan? Du kan förklara något som inte ens forskarna är överens om? Jaja man upphör aldrig över att förvånas över hur gärna folk som varken vet eller kan öppnar munnen och tvärsäker förkunnar sin dumhet.

  Typiskt serber att bete sig så. Därför de förlorar alla krig de startar, de är för dumma för att vinna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.