Ebba Busch om häckel, fokus och prioriteringar

Tv4:s Humorgala till förmån för Barncancerfonden gick på Ursäktapoddens tema och drev hejdlöst med KDs partiledare Ebba Busch.
Härt kan du läsa om vad som utspelade sig under galan.
Ebba själv verkar ta det hela med ro och kommentarera saken så här i sitt inlägg:

Avslutningvis, jag har fått en del meddelanden och reaktioner på ett humorinslag från Barncancergalan. Jag är en politiker och då ingår det att bli skämtad om, och ibland häcklad. Inget skulle göra mer ont i mig än att barn som redan drabbas av cancer skulle påverkas även av detta. Låt inte ett humorinslag ta fokus från det som är viktigt här – att bota barncancer.

Dock har hennes följare en annan inställning till det hela, och uttrycker sitt missnöje över det inträffade. 
Här är några exempel på tongångarna under Ebbas inlägg:

Vad tycker ni?
Har det gått för långt eller är det hela någonting man får förvänta sig som offentlig person?

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Inte ok tycker jag, i det sammanhanget.

   Håller med

  Kan ju tycka att man kan välja sina tillfällen typ. Om man nu måste slå ner på person varför härmade de inte alla partiledarna?

  Helt stört. Så extremt fel forum.

  Ja, Socialister har ju svårt för oliktänkande . Lättast att attackera henne

   Ja men faktiskt .. Jag undrar genuint varför det är så svårt att ha respekt för oliktänkande , jag kan verkligen inte begripa det. Så märkligt att detta är ett förekommande från den ena sidan.

    Helt fel forum oavsett om man tyckte att skämtet var kul eller inte.

    Jag tycker absolut att man ska få skämta om allt. Men det kan ju vara värt att fundera på vilken sorts politiker vi får om vi ska ha ett sånt samhällsklimat som vi har idag.

    Hörs ju att du är full av insikt här. Naturligtvis är inte detta något som enkom kommer från ett håll. Det pågår hela tiden, runtom på olika forum och sammankomster från och mot alla grupperingar. Jävligt ihåligt och ignorant att tro något annat.

     Jo fast i offentliga forum och sammankomster av typ stand-up och andra mediesammanhang så sparkas det orimligt mycket åt ett håll. Att vara vänster är ”det normala” och mainstream i kulturkretsar, att vara höger är däremot fel/onormalt/omoraliskt och ska med all kraft – humorpajkastning osv – slås tillbaka/motarbetas. Ungefär så ser samhällsklimatet ut.

   Förekommer åt båda håll, snälla. Scrolla twitter och läs hur folk uttrycker sig om ”vänstervridna”.

    exakt, enligt högern är alla som inte är höger ”vänsterblivna”

    Mmm men ser vi det skämtas om ”vänstervridna” på barncancergalan?
    Nej.

     Detta är ju dock vid ett tillfälle. Extremt dåligt valt tillfälle men ändå. Är ju ganska typiskt att göra ett tillfälle till en ständigt pågående sanning.

   Det här väl mer att göra med att det parti Ebba Busch företräder har monterat ner vården i Stockholm till den grad att man blivit livrädd att bli sjuk.

    Ja och det är det fulaste man kan göra. För sjukvården är det viktigaste vi har. Och varje dag står det om skjutningar. Nu har borgarna haft tid att tänkjma i 8 år hur dom ska stoppa det. Och ingen kan skylla på sossarna mera. Upp till bevis nya regeringen !

   Socialister?
   Så alla TV kanaler är socialistiska?
   Det drivs med alla politiker, men Ebba gör saker som normala politiker inte gör så hon har mycket material att driva med. Det var dock opassande just på denna galan.

  Högermänniskor har ju tyvärr svårt för politisk satir.

   Till skillnad från…?

   Hmm… har du kollat instagram på sistone? Alla som tycker att rösta rött är det enda rätta om man är en ”god människa” och som nu i princip är rädda för att gå ut för att det onda högerblocket vunnit? Som tror att KKK härjar fritt i de svenska skogarna nu när SD blev näst största parti. Alla som röstar blått är misogyna rasister som så snabbt som möjligt vill att jorden ska gå under av en miljökatastrof. De är som en politisk satir på sig själva. Demokrati anyone? Ja, i du får välja på att rösta på V eller S.

    Har du missat alla inlägg om hur fel det är att rösta rött om man har det gott ställt? Då är man tydligen en hycklare. Låt folk rösta hur de vill.

    Haha en vänsterorienterad kompis till mig undrade uppriktigt och bestört att om man är höger kan man väl åtminstone rösta C? Dvs ”höger” är ok så länge det är inom vänsterblocket? ?

   Nja.. Det är inte satiren i sig som skaver , jag som höger skrattade tex högt åt satiren i ” Herr talman” på SVT samt numret om EB som Edvin och Johanna gjorde. Det som skaver är snarare hatet mot högern som vänster-människor har i diskussioner , samt att det är obehagligt hur blå politik vinklas i media, klipp på Instagram , i diskussioner ..osv osv . Jag kan inte förstå hur en diskussion i Agenda, där vänstern med dålig attityd och himlande ögon har ursäktat alltifrån tungt kriminella och IS-krigare – slutar med ett urklipp från EN misstolkning som sagts av högern i debatten.

    Ett stickspår, men det som framförallt slår mig när jag läser kommentarerna är hur fruktansvärt illa folk skriver, riktig monstermangling av svenska språket. Baserat på ordval och meningsbyggnad är det också uppenbart att majoriteten av kommentarerna är skrivna av personer som är något äldre. Kanske var inte den svenska skolan så jäkla bra förr heller ??.

     … Och det här skulle inte vara ett svar till Anonym.

    Fast nu får du tänka framåt. Och se hur dom blå hanterar brottslighet och annat skit. Ska bli mycket intressant.

     Vad förväntar du dig för stordåd på 4 år? Det är rimligen lättare att angripa problem i tidigt skede eller förebygga – än att nu försöka bromsa redan skenande utveckling i olika sammanhang?

     Ett litet exempel: Sverige var tidigare självförsörjande på el. Det hade räddat oss bra ur nuvarande situation. Istället har vi t.ex. lagt ner kärnkraftsreaktorer. Att bygga nytt kräver en investeringshorisont på 80 år för att de med kapital ska få lönsamhet på projektet. Det är alltså redan för sent. Att skala upp vindkraft mm är också svårt eftersom det kräver att man skalar upp i yta och kräver att vi skövlar stora mängder skog och gjuter betong i havsbottnar. Det gör man inte heller på en handvändning och frågan är om vi ens vill, det kommer aldrig bli en heltäckande, planerbar energilösning eftersom det är väderberoende. Goda innovationer görs just nu inom batteriområdet för att kunna lagra stora mängder el vid energitoppar och försörja vid t.ex. stiltje. Men den tekniken finns alltså inte ännu, och inte skalbart. Den kräver också väldigt mycket brytning av tungmetaller som ej kan återvinnas.

     Det finns en anledning till att högern skrikit högt och länge om felaktiga beslut som tagits inom en rad politiska områden. Det är nämligen väldigt svårt att bromsa dem sen, när utveckligen väl löpt åt det hållet.

     Ironin att senfärdiga vänstern startat en snöbollseffekt och nu gnuggar händerna till frasen ”upp till bevis då, om ni kan bättre då” när snöbollen rullar nerför sluttningen redan stor som en skyskrapa.

      VI HAR INTE BRIST PÅ EL! Vi exporterar mest el i Europa!

       Vet du hur elsystemet fungerar? Återigen: vi har eltoppar vid bra väder och kan då exportera överflödig energi, men när man exporterar så måste man hålla en jämn spänning i systemet. Det som går ut måste komma in för att balanseras. Så när vi exporterar till t.ex. Danmark så måste vi samtidigt importera från Baltländerna för att balansera ut systemet. Vi har nämligen ingen egen extrakälla att backa upp med (eller ja, jo, just nu tvingas vi ju elda olja i Karlshamn istället). Det är så det funkar med oplanerbar, väderberoende energi som vi delar i ett större system med andra länder.

       Och som grädde på moset må det vara säkerhetspolitiskt känsligt att vara beroende av Europa, som är beroende av ryssen. Men det är inte heller klockrent att vara beroende av vindkraftverk som ägs till 80-90% av bolag från Kina & Qatar (de svenska bolagen äger tillstånden men inte själva turbinerna).

  Tycker definitivt hon kan ta det och med all rätt att folk driver med henne, med tanke på de helt absurda uttalanden hon gjort.

   Grejen är att DU kan tycka det är absurda uttalanden, men det betyder inte att det ÄR så.
   Andra i din omgivning har rätt att hålla med hennes om hennes ideologi.
   Du kan tycka vad du vill, men du måste respektera att andra tycker annat utan att lägga en värdering i det.

    Jag säger inte att andra inte har rätt till att hålla med henne? Tyck vad du vill, jag tycker hon gjort absurda uttalanden.

  Vad var det för humorinslag?

   Hade verkligen underlättat om Camilla kort hade skrivit här vad Ebba faktiskt kommenterar.

  Varför blanda in vänstern i det hela? Och påstå att det är kvinnor från högerblocket som blir drabbade. Mona Sahlin och Gudrun Schyman är nog de kvinnor inom politiken som de skämtats/ gjorts narr/satir av flest gånger.

  Tycker att man ser en trend i att det alltid görs mer satir av kvinnliga partiledare än manliga. Hade Ebba varit en karl hade ingen brytt sig. Samt att kvinnliga partiledare alltid blir dumförklarade på ett annat sätt än deras manliga kollegor. Spelar ingen roll om det är Mona, Annie, Ebba eller Nyamko.

   Är väl bra att det drivs med kvinnliga partiledare. Carl Bildt och Göran Persson är ju klassiker så är väl bra om det balanseras upp lite.

  Varför gör man inte det med Maggan, Annie, Noshi eller för all del Uffe, Jimmy, Johan? Bara Ebba hela tiden.

   Sett Herr talman på SVTplay? Där drivs det med alla partiledare och folk runtomkring dom.

  Kommer aldrig förstår de som säger att det är mobbing. Att sparka uppåt är aldrig mobbing.

   Va? Vad är det för absurd åsikt? Varför ska man bete sig illa och sparka överhuvudtaget? Så arbetarkids kan utan problem mobba skiten ur en överklassunge exempelvis för den personen är ”klassmässigt” högre upp? Var går gränsen?

   Inte undra på att klimatet bland kidsen är som det är med det resonemanget.

    Handlar inte om klass utan om makt.

    Det har inget med klass att göra utan makt. Att göra göra satir om de som har makt är legitimt och en viktig del av demokratin. Det är definitivt ingen absurd åsikt. Det är bara i diktaturer man inte får skoja om, kritisera eller göra satir av makthavare. Ebba har alltså rätt och du har fel.

     ? tycker det är rätt obehagligt hur det hela tiden dyker upp så kränkta människor som skriker mobbing. Detta har alltid pågått i Sverige och är som du säger en del av demokratin. Kan ju fråga Mona Sahlin om hon tycker att det bara är högerpolitiker som det skämtas om…

     Jag har inte skrivit någonstans att man inte får göra satir av makthavare. Jag svarade på påståendet att det aldrig kan vara mobbing att sparka uppåt. För mig är det vitt skilda ting.

  Ebba håller huvudet högt i det här även om jag tycker att de går lite väl långt. Känns som om Ebba står ensam i denna ”satir”.
  Hatet som Annie fick ta gjorde att hon slutade och i de hatet var de Inge prat om satir

   Men jämför du de rena hot ifrån högerextrema som Annie Lööf fått med komiker som skämtar om Ebba Busch? Självklart är inte de hoten satir nej..

  OT! Men såg precis Laila Högfeldts story om att folk skrivit att de mår dåligt just nu och att det enligt henne inte har med hösten att göra. ”Har du nån nära som är sjuk eller är du i krig? Då får du må dåligt” (typ).

  Som förebild och kanske en trygghet för vissa så måste det ju vara ren idiotförklaring? Om man nu väljer att skriva till nån ”känd” (vet inte vem hon är, trillade in på henne på instagram Reels) så känns det så korkat sagt av henne? Hon började prata om att dricka vin och ha mysiga middagar. Men alltså det hjälper ju inte en person som mår dåligt ? En snabb googling:

  ”Årstidsbunden depression (förkortat SAD, efter den engelska benämningen seasonal affective disorder) är en psykisk åkomma som kännetecknas av starka och årstidsavhängiga svängningar i sinnesstämningen. Vanligast är en växling mellan depressiva symptom om hösten/vintern (”vinterdepression”) och symptomfrihet eller till och med maniskt beteende om våren/sommaren.

  SAD är en omtvistad diagnos, och det har påvisats i rapporter och systematiska litteraturöversikter att det är svårt att skilja SAD från reguljär depression.”

   Då har Paulina Paow Danielsson ett bra tips i sin händelse, shoppa gräs i Bangkok.

   Stackars drabbade. För med borgarna lär sjukvården bli minimal.

  Tycker det är helt ok att driva med politiker alla sammanhang där humor passar in, däribland även cancergalor för barn. Däremot att skämta om vinnare och förlorare på en cancergala känns ju inte direkt genomtänkt.

  Helt rimligt! Alltid okej att mobba dom som är högre uppsatta, högt betalda eller de med privilegier ??

  Såg inte galan men om det skämtades om alla partiledare tycker jag att det är ok, var det däremot bara Ebba lutar det väl lite åt mobbinhållet

  Så trött på att folk använder sig av att man är avundsjuk om man kritiserar eller driver med någon. Nej jag är inte avundsjuk. Jag blir galen på hur hjärndöda så många är bara och ibland vill man säga de högt och hoppas att någon kanske tänker till lite extra nästa gång. Pratar inte om Ebba nu men om många influensers och alla som bara bryr sig om utseende och pengar.

  Jag tycker Ebba har rätt, politiker har alltid blivit utsatta för satir och det är inga konstigheter
  oh något man får tåla när man har så mycket makt. En del här verkar tro at influerare behöver granskas mer och har mer makt är folkvalda? Däremot är de förjävligt när politiker och deras familjer utsätts för hot.

  Sen är det möjligt att det kanske var ett osmakligt skämt på barncancergalan, men är inte Barncancergalan också någon humorgala eller var har jag fått det ifrån? Tycker hur som helst det är en annan fråga.

  Hon borde bry sig om vad KD gjort med sjukbården istället! Ebba är em hycklare av rang. Nu dessutom lierad med sd. ?

   *sjukvården

  tycker alla ska behandlas lika, så statsministrar ska kunna festa och mobbningssatir ska tas på samma allvar som mot vanlisar på facebook

  Vidrigt.

  Ebba la upp en bild på insta på en mjukisgris hon döpte efter de fyra rödgröna partiledarna, tänk på det ni som verkar tro att det bara är socialister och vänstervridna som sysslar med mobbing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.