Therese Lindgrens reklam för Systembolaget!

nnes följare att reagera, och så även jag. 
Jag reagerade mest på valet att göra reklam för ett företag som både säljer och förknippas med alkohol i och med att Therese öppet pratat om sin alkoholproblematik.
Här är resultatet av en snabb googling:

I kommentarsfältet under reklaminlägget ifrågasätter följarna flera olika saker vad gäller den här reklamen. Många kommentarer handla om just det jag uppmärksammar här ovan – nämligen att Therese själv pratat om sitt missbruk, om sin alkolism.

Vissa menar att Therese gör reklam för Systembolaget återvinning, och att det även finns alkoholfria alternativ att köpa där. 
Så är det ju, men om du frågar mig så finns det ingen annan affär som förknippas lika mycket med alkohol som just Systembolaget.

Vad säger ni om saken?

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon har dock pratat om att hon troligtvis aldrig var alkoholist. Som jag minns det hade hon inte så stora problem, men drack ibland för att det hjälpte mot ångest i sociala sammanhang och då sa en psykolog att ”då är du alkoholist” och hon trodde på det, för varför ska man inte tro på vården liksom? Har för mig att det var kanske 2 år sen hon pratade om detta och hade funderat mycket mer på sin konsumtion och insett att hon nog inte hade problem med alkohol ens från första början.

   Hon drack ju dagligen hemma själv har hon sagt. Man kan inte hålla på att ändra historien om allt hela tden som hon gör utifrån vad som passar. Hon är väldigt manipulativ.
   Om det beror på att hon är en fungerande alkolist ( ljuger mycket) eller om det beror på annan probematik vet jag inte. Tänker inte hobby disgnostisera.
   Sitt alkohol problem har hon pratat mycket om under åren, följde hennes yt länge. Tills jag uppfattade hennes falskhet under den gulliga ytan.

   Men känns det då inte konstigt att hon sagt att hon inte ens kan ha en flaska vin hemma? För mig tyder det på alkoholproblem.

   Vem har inte lust att dricka i vissa sociala sammanhang (inte alla). Folk är ju så jäkla jobbiga nuförtiden så man behöver lite alkohol för att orka med dem. ?

   På Instagram berättar Therése Lindgren, 34, om sin relation till alkohol när hon får frågan om när hon senast var ”stenfull”.
   ”Usch, senast jag var riktigt full var 2016. Hela 2016. Jag drack varenda dag, det första jag gjorde när jag vaknade. Hela dagarna”, skriver Therése Lindgren ärligt.
   Vidare skriver profilen att hon var alkoholpåverkad i alla sina videor på Youtube under det året och att hon drack innan varje möte.
   ”Jag har skämt ut mig inför så många människor och förstört så många relationer. Jag var så destruktiv och gjorde de värsta sakerna man kan göra mot sig själv och andra, jag sket i allt Jag kan inte ens berätta vad jag gjort och sagt, jag skäms så mycket.”, skriver hon.

   Hon avslutar inlägget med att skriva att hon i dag förknippar alkohol med ”avgrundsdjupt mörker”.

   Från artikel i Expressen publicerad 2021-11-01.
   I min värld låter hon som en alkoholist. Antingen så ljög hon för uppmärksamhet där, eller så är hennes samarbete med Systembolaget extremt opassande, med tanke på hennes historik. Sen att hon dessutom har en stor publik med barn är en helt egen avdelning i cirkusen som är Therese…

  Låt folk dricka om dom vill, det är ju även hennes jobb att göra reklam och det verkar gå jättebra då hon har 2 cartierarmband på sig.

   Knappast någon som har sagt att det går dåligt för henne, men det är ju väldigt märkligt att man pratar öppet (och skapar content samt tjänar pengar) på att man tidigare varit alkolist men sedan går och gör reklam för Systembolaget. Ja fine de säljer alkoholfritt, men det är inte det dom är kända för eller har monopol för.

   Det blir ju lite som att säga att man är vegan men gör reklam för Arla. Eller att man har ett spelproblem med göra reklam för kasino osv..

    Jag tycker det är jättekonstigt hon gör detta.??

   Blir så provocerad av ditt uttalande. Uppväxt med två gravt alkoholiserade föräldrar som försummade oss barn på alla tänkbara sätt. Samhället såg just på det så som du skriver, ”herregud det är väl bara lite alkohol, låt dem”.

    Beklagar, men jag tycker inte det är samma sak. Therese verkar helt ärligt inte vara alkoholist som ex försummar sina djur. Jag själv hade en period då jag drack mycket och undrade då om jag kanske var alkoholist. Idag dricker jag knappt och mina champagne-flaskor har legat hemma i ett par år och jag själv bryr mig inte om alkohol nu så jag är väl i lite samma sits som Therese. Jag betraktar mig inte som alkoholist idag. Tycker inte det är något konstigt att saker i livet går i perioder. Det ingick i en period då jag mådde dåligt.

     Jag tror inte A reagerade på att det skulle vara samma sak utan på kommentaren låt folk dricka om de vill. Att ta så lättvindigt på det. Det är den farligaste och mest dödliga drogen som finns. Tyvärr också helt accepterad i samhället så till den grad att vissa känner sig nödga att hitta på ursäkter till varför de INTE dricker.

  Hon gör allt för para, mycket vill som vanligt ha mer.

  Jävla hycklare hela bunten.

  Låter som att hon pratar till barn i videon…

   Hon pratar alltid med den där extremt tillgjorda rösten

    Hur vet du att den är tillgjord om det är så hon alltid pratar?

   Ja, som Farbror Barbro.

  Känns som att många följare bara sitter och väntar på något som ska få dom att kunna gapa om att de nu ska avfölja.

  Testar om allt jag skriver hamnar i modd..

  Inläggen kommer tätt idag, ett vid 7 och ett vid 9. Therese blev väldigt ifrågasatt på sin post såg jag. Att hon får betalt av systembolaget för att göra reklam för deras miljötänk känns lite märkligt, för om hon bara vill göra sina följare medvetna om vad som är klimatvänligt och hållbart så borde hon kunna göra det utan betalning tänker jag. Märkligt. Money talks.

   Hennes räkningar ska väl också betalas?!

    Ärligt talat, hade hon behövt göra detta inlägg för att köpa mat och betala hyra så hade jag förstått. Men att göra det med två cartierarmband, nej, då handlar det verkligen inte om någon nöd.

     Okej, så man får bara jobba för att få ihop till mat och hyra. Utöver det ska man tacka nej till pengarna och jobba gratis. Bra att veta.

      Kan ju vara trevligt med nån form av moral?

      Haha nej det finns ingen magisk gräns! Men du måste väl ändå känna att det är skillnad – hade du gjort reklam för pälsjackor av plågade djur för hundra spänn idag? Troligen inte. Men en person som behövde pengarna för att inte svälta? Hade inte dömt i den situationen, är man desperat så är man.

       Jämför du detta med plågade djur?!

  ”men om du frågar mig så finns det ingen annan affär som förknippas lika mycket med alkohol som just Systembolaget”

  Det är ju så monopol funkar. Varför skulle någon annan butik förknippas med alkohol?

   Ironi?

   Klart att det är så monopol funkar, men det som menas är att Therese också borde haft det i åtanke om/när hon nu valde att göra reklam för deras återvinning. Finns ganska många andra, mer neutrala affärer, med liknande miljötänk.

  Känns väldigt skevt att hon gör detta samarbetet. Även om hon vinklar det mot miljön. Visst att systemet säljer alkoholfritt men det gör ju många vanliga butiker med.

  Tycker det känns tråkigt men känner inte igen henne längre. 🙁

  Undra hur många som hycklar här? Som har barn och dricker kanske tom varje helg.

   Har barn och dricker varje helg men ingen far illa. Barnen har lika kul som vi i de sociala sammanhang vi umgås i under helgerna. Ingen blir ”tokig farbror” eller ”konstig mamma”. Svenskar måste lära sig att det finns nivåer på drickandet…

    Instämmer. Är man ”hycklare”för att man kan ha synpunkter på att ngn som sagt sig vara alkoholist gör reklam för Systembolaget, och själv tar ett glas vin varje helg även fast man har barn? Förstår verkligen inte poängen. För en del verkar ”dricka alkohol” vara lika med att man super sig full varje helg.

     spelar ingen roll. min mamma drack 1 glas vin varje helg gör fortfarande inget emot henne utan alkholen. andra i släkten varje gång vi sågs. som barn tyckte jag inte om det pga det blev obehagligt. tycker inte om när folk blir berusade inte bara fulla.

    Min mamma sa liknande då jag var liten. Min upplevelse skiljer sig dock avsevärt från hennes.

     Är uppväxt med ensamstående ung mamma som festade en del medan jag var barn. Tillfälliga pojkvänner och annat löst folk hemma hos oss på förfest, rejält ”groggdrickande” och bakismornar där hon tex glömde bort min födelsedag. Kan säga att det är stor skillnad på hur den upplevelsen var, kontra om mamma hade tagit ett-två glas vin till lunch en lördag.

     Samma här. De vuxna var inte allvarligt berusade under min uppväxt, utan var bara vad de själva skulle beskriva som lätt påverkade. De hade jättekul, men som barn tyckte jag att det var obehagligt när de vuxna blev så annorlunda. Barn är inte dumma. Små skiftningar i uppträdanden märks hur tydligt som helst. Mamma tyckte säkert hon var jätteglad, rolig, gullig osv. Medan jag tyckte att hon var väldigt ”på”, högljudd och… ja… inte sig själv.

      Det håller jag verkligen med om, ett barn känner av minsta lilla sinnesstämning och förändringar direkt. Min kommentar handlade om den som skrev att man var ”hycklare om man dricker varje helg och har barn”. Att dricka alkohol när barn är med går fetbort i min värld iaf. Men man är i min mening ingen hycklare för att man kanske tar ett glas vin varje helg när barnen lagt sig, eller har barnvakt och ute på middag, och har synpunkter på att ngn som enligt egen utsago är alkoholist gör reklam för Systembolaget.

      Jag växte upp med att mina föräldrar hade fester o middagar m alkohol. Många representationsmiddagar. Tyckte mest de blev fåniga, mamma blev fnittrig som annars var lugn. Men har aldrig känt att det har skadat mig alls.
      Jag tycker inte man ska säga att det är skadligt för alla barn för det beror ändå på hur situatonen är och hur alkohol brukas.

       tur för dig det hade inte jag. mins barndomen med ångest varje gång vi skulle fira något med släkten hur folk blev förändrade obehagliga högljudda etc. det önskar jag inget barn ska få vara med om.

      samma här med min släkt. hade turen att min ena syster var med och kunde hjälpa mig prata göra något annat när det blev för mycket. är tacksam för det en idag för hennes hjälp.

  Som jag skrev tidigare så tycker jag att detta är hyckleri. Punkt. Vill man påverka miljön finns det miljoner bättre sätt att göra det på och som någon nämnde ovan, göra det gratis isåfall.

  Och hon är dessuto. Ambassadör för suicidezero och alkohol och psykisk ohälsa är ju inte en vettig ekvation. En ung person tänker inte alltid särskilt lång utan ser bara det som är framför hen – i detta fall SYSTEMBOLAGET. En ung person som läser detta får upp ögonen för systembolaget vilket är helt onödigt. Alla vet att stället existerar och vad som säljs där. Behöver inte marknadsföras på något sätt alls, inte ur någon vinkel som helst.

  Men det är ju dyrt att bära cartier och chanel så hon är väl desperat efter pengar!

  Jag förstår inte varför Systembolaget gör reklamer över huvud taget. De har monopol och alla som ska köpa alkohol går således till bolaget. Vad är syftet med reklamen? Speciellt när de har som ”policy” att inte uppmana till merköp osv.

   Samt hur tänkte Systembolaget som gör ett samarbete med en influenser med alkoholproblem? Blir ju samma som Bianca och Gina tricot då här. Tyckte Systembolaget verkligen att det var lämpligt?

   Det är för att vi ska gilla Systembolaget och fortsätta ha förtroende för dom. Om vi börjar tvivla kan det snabbt gå utför och de blir av med sitt monopol.

   Nu handlar ju reklamen att vi ska göra klimatsmarta val när/om vi nu väl handlar i butiken. Det är inte reklam för alkohol.

    De tjänar ju inte direkt sina pengar på att vi köper klimatsmart alkoholfritt vin enbart

     Systembolaget är ett statligt företag och har ett samhällsansvar. Likadant med deras IQ-reklam. Deras reklamer är inte till för att sälja mer.
     Att de väljer Therese är nog för att hon är en stor influencer med tydlig miljömedveten profil vilket också reflekterar hennes följare.

    Svar till anonym: Majoriteten av Therese följare är unga och barn. De ska inte ens handla på systemet. De ska inte ha något med systemet att göra. So what’s the point?

  Varför får ens Systembolaget köpa reklam av influensers undrar jag? Man får ju inte rikta reklam för alkohol till unga?

   Reklamen är inte om alkohol?

  Money talks…

   Its all about the money dum da dum

  Jag kan förstå att det uppfattas som problematiskt vid första anblick för att (självklart) handlar detta om ett företag som gör sig själv synligt. Lite som när alkoholmärken gör sig själva synliga genom att marknadsföra sina alkoholfria alternativ. Man fattar att poängen inte är deras alkoholfria alternativ utan att det är ett sätt att komma runt marknadsföringslagar. MEN jag tänker att om det vägs mot andra sätt att komma i kontakt med alkohol så är det är väl toppen att komma i kontakt med Systembolaget som ung person? Hellre det än någonting annat. Alkohol syns, romantiseras, marknadsförs överallt på osunda sätt. Tycker att det är bra att Systembolaget gör sig själva synliga och igenkända. Det var genom deras marknadsföring av IQkollen (tror jag det hette) som yngre som jag förstod alkoholens påverkan på yngre vilket avskräckte mig från att dricka.

  På det hon sagt tidigare så låter det ju till 100% som att hon haft problem, exakt definition av hennes problematik låter jag vara osagt såklart då jag inte är hennes läkare men problem helt klart. Och har man haft problem så bör man kunna förstå hur även små grejer kan trigga, normalisera, ”okej-a” osv. Som exempel finns ju lotterier till förmån för välgörenhet vilket är helt annat än att spela poker online MEN för den som tagit sig ur ett missbruk kan det vara lotteriet som gör att personen faller tillbaka igen och att det är en person med problematik som uppmuntrar till systembolag/lotterier/nikotinpåsar eller vad det nu kan vara är oftast värre än någon som ej har/haft problematik. Att välja att samarbeta är ett ställningstagande och enligt mig rätt egoistiskt.

  Det spelar faktiskt ingen roll om hon varit alkoholist eller ej, hon har öppet sagt att hon druckit varje dag under perioder. Det tänker jag gör att hon inte är lämplig som reklampelare för Systembolaget, det blir ju i stort att som att de normaliserar att dricka varje dag.

   Tack för att du skrev alkoholist i stället för alkolist! ?

  Jag tycker personligen inte det är så problematiskt. Hon uppmanar inte folk att springa till Systembolaget och köpa en karta bärs och fem dunkar vin, utan hon uppmanar att tänka på miljön när man ändå ska dit och handla. Hon uppmanar ett förändrat tänk, inte konsumtion. Klart att hon får göra reklam för ett företag som jobbar med miljöfrågor oavsett om det är Systembolaget eller Lindex.

  Tycker faktiskt att många överdriver och vinklar det till någonting det inte är. Hon uppmanar inte till konsumtion, hon romantiserar inte alkohol, hon pratar inte gott om Systembolaget som koncept utan som företag. Influencers som romantiserar alkohol är bra mer problematiska ur den här aspekten än den här reklamen.

   Precis, Systembolaget har tydliga regler om vilken typ av marknadsföring de får göra. Och denna reklam handlar inte om ökad konsumtion utan endast att man ska göra klimatsmarta val om man nu ska handla.

  Therese fortsätter förstöra sitt varumärke! ?

  Detta inlägget och inlägget med Gina Tricot har varit riktigt bra!

   Tack! ❤️

  Nä tyckte inte detta var något att bli upprörd över faktiskt, det är ju inte en reklam som uppmanar till alkoholkonsumtion.

   Nej jag håller med dig. Det är likadant med deras Iq-reklam som syftar till ett sunt drickande, denna gång är det för att vi ska göra klimatsmarta val när vi handlar. INTE att vi ska handla. Systembolaget är inte ett bolag i mängden utan det är ett statligt ägt Bolag som dessutom har monopol och har tydliga regler när det gäller marknadsföring. Förstår inte hur man kan bli upprörd av detta?

   Exakt. All systembolagets reklam går ju ut på att informera eller tex peppa vuxna att inte köpa ut, med mera. De gör ju aldrig reklam för produkter.

  Jag har inga åsikter om hennes val av samarbete, däremot tycker jag att Systembolaget är hycklare.

  Åkte flera mil igår för att köpa en specifik öl som enligt deras hemsida skulle finnas i lager. Väl framme visade det sig att det var felsaldo. Det är en sak att det kan hända, men det som retar mig är att snubben som jobbade där var medveten om det men ”de ändrar bara saldo en gång i veckan, vi kan inte hålla på med det varje dag”.

  Systembolaget kan ju lägga pengar på sånt i stället för att samarbeta med influensers. Det hade definitivt sparat på miljön att skippa den onödiga resan på grund av deras väl medvetna felsaldo.

   Ring till butiken och dubbelkolla nästa gång?

   Om Systembolaget hade varit ett vanligt bolag som drivits med ett tydligt vinstintresse så hade det kanske varit relevant.
   Åker man flera mil för att köpa en öl utan att ringa och dubbelkolla innan så får man skylla sig själv.

    Varför ens ha ett lagersaldo på hemsidan i så fall om det inte fyller någon funktion? Och varför inte ändra om man nu VET att produkten är slut? Det hade antagligen gått fortare för dem att ändra lagersaldot än att svara på mitt eventuella samtal.

    Jag förstår inte mentaliteten att man ”får skylla sig själv” hela tiden. Systembolaget erbjuder en tjänst på sin hemsida där man kan kolla lagersaldo, då får de väl se till att sköta den. Annars kan de ju lika gärna ta bort den?

     Jag förstår din frustration och tycker det är onödigt att folk säger att du får skylla dig själv. Men Systembolaget sköter ju sin tjänst på hemsidan och den fyller sin funktion. Det är mycket mer rimligt att uppdatera lagersaldot en gång i veckan än dagligen.

  Lika illa som när Pernilla med ätstörd dotter gör reklam för Viktväktarna.

   Eller hur! Obegripligt.

   Det enda eventuella moraliska ansvar Pernilla bär för sin dotter är att se till att hon får rätt sorts vård.

   Pernilla kan inte göra avkall på omsorgen om sin egen hälsa (läs övervikt) för Biancas skull.

    Men man behöver inte vara ansiktet utåt för bantning för att ta hand om sin hälsa.

  Hur länge tror ni Therese kan hålla på med sitt content till yngre (det är väl egentligen hennes målgrupp) innan hon blir för gammal? Genuin frågan. Jag ser det lite märkligt att ha samma målgrupp som hon hade när hon var 25. Då förstår jag det. Men nu när hon är 35-ish?

   Tror absolut att hennes målgrupp och blivit äldre. Hon har nog en del barn som tittar men också många i 20- och 30-årsåldern. Fler än många andra youtubers.

  Therese behöver bli lite ödmjuk och komma ner på jorden. Jag blir bara ledsen över hur lite hon växer som människa. Hon mår kanske så jävla dåligt att hon inte fixar att utvecklas längre än hon kommit 2015.

  Ni som säger att hon inte gör reklam för alkohol eller uppmanar folk att dricka; det räcker med att hon gör reklam för och förknippas med en kedja som till 99% skor sig på att folk dricker för att det ska vara triggande. Hur hade det varit om hon gjorde reklam för ett slakteri men bara lyfte hur klimatsmarta de är och inte uttryckligen uppmanade folk att köpa kött från slakteriet? Spela inte dumma, man måste ju fatta att hon nu tjänar pengar på att folk köper alkohol (ja, det finns alkoholfritt, men det är inte bolagets främsta syfte att sälja).

  Jag tycker inte att man alltid behöver lyfta sitt eget ”tolkningsföreträde” eller sin personliga koppling till ett visst problem för att stärka sitt argument, men som kämpande och nybliven nykter, och med en nära anhörig som söp ihjäl sig, så känns det här för jävligt ärligt talat. Speciellt när den här Therese själv har gjort en typ 40 minuter lång video (som nu är raderad) där hon berättat om att hon under en lång period drack varje dag, inte kunde sluta när hon väl börjat och inte kunde ha alkohol hemma utan att dricka upp det. Det spelar i min värld ingen roll att hon idag anser sig kunna hantera alkohol, att hon haft problem råder det ingen tvekan om. I värsta fall skickar det här ut signaler om att man kan börja dricka ”normalt” igen trots man haft problem. Kan hon kan jag liksom. I de allra flesta fall går det inte om man missbrukar alkohol.

  Och det ska sägas att jag har följt Therese i många, många år och har känt stor respekt för hennes värderingar och engagemang i viktiga frågor. Bland annat suicide zero. Därför är det här extra tråkigt. Hoppas hon förklarar hur hon tänkt här, men vet inte riktigt vad som kunnat reparera det här haveriet.

   Samma här, blev besviken när jag såg detta. Trodde hon hade moral, empati och integritet (något de flesta influencers saknar), men numera verkar hon bara tänka på pengar och lyxkonsumtion. Vet inte vad som hänt, men det är en känd biverkning av antidepressiva att bli platt, likgiltig och ytlig.

  Jag känner mest att jag som följare totalt glidit ifrån Therese. För några år sedan kändes hon ungefär som den där bästa kompisen som jag önskade att jag hade och att jag kunde relatera till henne. Man visste var man hade henne. Nu är det som hon slagit bakut helt och hållet och spretar åt alla möjliga håll. Veganismen verkar bortblåst, hon blir besatt av saker hit och dit (nu verkar det vara seriemördare och lyxkonsumtion), reklam för Systembolaget (vad är hennes målgrupp egentligen?) och allt känns bara så…..oäkta. Jag vill inte klandra henne för detta då jag inte vet vad det grundar sig i, men för mig som följare så är hon numret helt ointressant.

  Alkohol den värsta drogen av alla som orsakat mest tragik och misär i alla kategorier!!

   ja verkligen mycket bra sagt.

  ”om du frågar mig så finns det ingen annan affär som förknippas lika mycket med alkohol som just Systembolaget.” Kan hända att det
  är för att Systembolaget har monopol på försäljning av alkohol? Bara en undringar liksom…

  Bara för att Therese har sin egna problematik med alkohol så betyder det inte att Systembolaget är en No-Go Zone för henne och att antyda att alkolister över lag inte får förknippas med något scenario som innehåller alkohol är bara så problematiskt och säger nog ganska mycket om ens egna relation till – och syn på alkohol och alkolister – än vad det säger om den nyktra personens val, tänker jag iaf.

  Hej från en som gärna går med Nyktra (f.d Alkolister) i familjen till Systemet för att införskaffa alkohol-fria och goda dryckesalternativ till våra respektive hushållen. P.s. det får gärna vara miljövänligt då också.

  Tycker det är intressant att hon har blockat mig på instagram för att jag skrev en kommentar som innehöll kritik, och även rensat alla kommentarer med minsta lilla kritik. Otroligt feg brud!

  riktigt vidrigt av henne. när familjer påverkas specielt barn. vi vet du therese att du gör allt för pengar. usch på dig skämmas ska du göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.