Vilka regler gäller för Pernilla Wahlgren som SVT-anställd?

När Pernilla Wahlgren avslöjades som ny programledare för Allsång på Skansen var det många som undrade hur detta skulle gå ihop med alla hennes andra projekt som Wahlgrens Värld och Masked Singer samt hennes roll som influencers med reklamsamarbeten.
Som anställd av public service så omfattas man av diverse regler, någonting som Carina Bergfeldt blev varse när hon först initierade en insamling till Svenska Afghanistankommittén och sedan blev bjuden på en middag där även Annie Lööf var gäst.
Detta skulle, enligt kritikerna, kunna äventyra Carina Bergfeldts journalistiska integritet.
Som grädde på moset fick även Carina kritik för att hon gjorde rösten till karaktären ”Carina Mullvad” i den nya Bamsefilmen, någonting hennes chef sa ja till när erbjudandet kom för tre år sedan.
Carina tackade nej till all form av ersättning.
Däremot är SVT är delägare i och samproducent till filmen, och de som kommer ta del av framtida intäkter, och ändå var det Carina som fick hejdlöst med kritik när det begav sig.

Med det i färskt minne så är det kanske inte jättekonstigt att man undrar lite kring hur det här ska fungera rent praktiskt för Pernilla och Allsång på Skansen.
SVT verkar inte se några stora problem med det och säger så här till tidningen Resumé:

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare och programchef, säger i ett mejl till Resumé att Pernilla Wahlgren är en otroligt älskad artist och att SVT ser ett stort underhållningsvärde i att hon leder Allsången.

– Men hon har utöver sitt artisteri också en annan kommersiell karriär med egna varumärken och det kommer hon att få fortsätta att ha, men hon får inte koppla ihop sitt uppdrag i Allsången med lansering av produkter eller tjänster, säger Ebba Adielsson.

Hur rimmar det med att SVT inte får utöva otillbörligt kommersiellt gynnande?
– Det viktiga här är att hon inte får utnyttja sitt programledarskap för att sälja sina produkter. Liksom andra profiler med kommersiella samarbeten har hon en karensperiod före och efter Allsången.

Ser ni någon risk att uppdraget som programledare för Allsång på Skansen, ett av Sveriges genom tiderna mest sedda program, kommer gynna Pernilla Wahlgrens egna varumärken och de varumärken hon gör reklam för?
– Pernilla är redan en välkänd, älskad och uppmärksammad artist. Hon syns både i SVT och i andra sammanhang. Vi ser inte att just det här uppdraget kommer att påverka hennes redan etablerade varumärken.

Kommer Pernilla Wahlgren kunna fortsätta göra reklamsamarbeten under den perioden?
– Grunden i SVT:s policy är att den som leder ett program i SVT inte får delta i reklamkampanjer under ett par veckor före och ett par veckor efter att man är som mest aktuell i rutan, det gäller alla. Och i det här fallet gäller det fyra veckor före säsongsstart och fyra veckor efter avslut.

Det gäller alltså för Pernilla att ha stenkoll på kalendern.
2016 fick nämligen Charlotte Perelli sparken som programledare för Melodifestivalen, just för att hon gjort reklam för tätt inpå själva programmet. Detta trots att SVT tidigare hade godkänt kampanjen.
Jag har en känsla av att SVT är mer benägna att se mellan fingrarna när det gäller Pernillas roll som ny programledare för Allsång på Skansen, än de var med Charlotte, men det är bara en känsla.
Jag menar, när Benjamin medverkade i ”Allsångsscenen är din” så tillät SVT Bianca Ingrosso att komma ut och sjunga sin version av ”Den blomstertid nu kommer”, trots att den samtidigt användes för att göra reklam för Caia Cosmetics.
Kanske kunde de helt enkelt inte tacka nej till en sådan kommersiellt tilldragande gäst?

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är nog bara för Svt att gilla läget om de vill ha PW. Tror Pernilla blir jättebra som allsångsledare och dessutom är hon rolig och grym på att sjunga.

   Tror tvärtom. Att det bara är för Pernilla att gilla läget om hon vill leda allsången.

    Alltså i vanliga fall hade jag hållt med men tror fan allsång behöver pernilla mer ön hon behöver dem

     Vet inte. Finns väl andra som kan programleda lika bra.

      Absolut. Men drar dom lika mycket publik?

       Återstår väl att se om hon drar större publik än tidigare somrar.

        Så bitter! ?

         Va? Ingen av oss kan se in i framtiden så vi får se om hon är mer populär än tidigare programledare. Inget bittert alls i det. Kan inte svara på din fråga om de drar lika mycket publik till allsången än.

         Känslig?

       Det är inte säkert. Pernilla-kvoten kan var fylld för många o då dissar man programmet. Man kan ju ana den kulturella nivån på hennes insatser. Trams, flams, fnitter o en röst som inte är särskilt mycket mer än medelmåttig.
       Tycker Camillas inlägg om SVTs ologoska policies är av scoop-kvalité. Bra input!

  Det gäller ju olika saker för olika uppdrag också. Om man som Carina Bergfeldt har ett uppdrag där man varit utrikeskorre och intervjuar politiker i sin show ställs högre krav än på rena underhållningsprogram.

   Exakt. Carina är journalist, Pernilla artist som leder ett underhållningsprogram. Stor skillnad.

    Det är fortfarande våra skattepengar som finansierar spektaklet.

   Nä, det ska inte spela någon roll. Båda är anställda på en statlig myndighet och då finns det vissa regler att förhålla sig till.

    Haha, men sen när är SVT en myndighet?

     De gör det på uppdrag av regeringen så inte helt olikt en myndighet ändå.

      Vilka andra likheter menar du finns?

       Att du måste fråga? Somnade du ofta på samhällskunskapen?

        Att du inte kan svara är väl kanske också ett tecken på något, vad vet jag.

         Svt drivs i AB form och är dotter till Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges utbildningsradio AB. Orsaken till det upplägget är för att skapa en gräns mellan stat och public Service för att densamma ska kunna hålla sig oberoende från statens inflytande. Det är dock staten som finansiera dess verksamhet, dvs våra skattepengar, och storlek på finansiering beslutas av riksdagen. Rent tekniskt är folk anställda av Sveriges Television AB vars verksamhet är skattefinansierad. Det som skiljer public service från en myndighet är att myndigheten inte direkt kan kontrollera dess verksamhet eftersom syftet med ps är att värna om skydd av yttrandefriheten och pressfriheten. Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges utbildningsradio AB.
         Ovan en bra länk med mycket information om du verkligen är intresserad av att veta mer.

          Det vill säga mer olikt än likt en myndighet.

           Ledsen att jag misslyckades att förklara. Har tyvärr inte tid över att ta ner detta på en nivå som bättre överensstämmer med din förmåga.

           Nej, tvärtom ganska likt.

           Vad är det du tycker är olikheterna?

       Det finns likheter i vad man har för regler kring sysselsättningar utanför jobbet. Vilket det gäller här, vad Pernilla kan göra och inte.

  Men snälla är det brist på bra artister i Sverige eller vad är det frågan om? Det måste väl finnas massa andra duktiga och folkkära artister att välja bland? Det är så fruktansvärt uttjatat att se familjen Wahlgren/Ingrosso i alla kanaler att jag vill kräkas. Skall Wahlgrens värld teamet stå där nu och filma parallellt till Pernillas egna serie?… fy fan

   Jag som avskyr att laga mat spyr istället på alla matlagningsprogram som är på nästan varenda kanal. Från morgon till kväll. ?

    Haha, samma här! Trodde jag var ensam om att avsky alla dessa matlagningsprogram. ?

    Wahlgrens kör ju också matlagning så där blir det dubbel spya då?

   Jag ser det redan framför mig… Hans och Christina i sin stora hatt med brätte på första parkett. Lika så hybis gänget varvat med Pernilla vänninor Jessica och Hanna.
   Hemlig gäst blir Bianca med ” Den blomstertid nu kommer” och ganska ofta Benjamin som även får en timmes utökad tid helt själv för att dra av sina låtar.
   Sist men inte minst mycket Picacadilly circus i sånghäftena….undrar om man kanske tillochmed byter ut Stockholm i mitt hjärta mot Pickadilly circus kommande säsong?
   Sedan i Pernillas och Sofias podd kommer Sofia som vanligt sitta och höja Pernilla och hennes barn i skyarna och som vanligt glömma bort sina egna barn…Detta är vad jag tror att det kommer att se ut, kom ihåg var ni hörde det först.

    eller inte…

   Maria, jag fattar inte hur du tänker. Wahlgren/Ingrosso är ju olika människor, som gör olika saker. Dom har bara samma efternamn.

  Hela den familjen är köpt och är ett enda stort varumärke. Med risk att låta som en bitter tant, men att man nu som skattebetalare ska betala hennes lön skaver lite…

   Ta en compeed

  Undrar om Sofia Wistam känner till dessa regler, så mycket reklam som de mosar in i podden. Och det är väl de pengarna hon lever på typ.

  Jag tror inte att Pernilla kommer följa de reglerna helt enkelt. För henne är det lika naturligt att göra reklam som det är för oss övriga att andas. Hon gör det liksom konstant.

   Undra om hon får sova hemma i det sponsrade huset under inspelning ??

   Ja de gör mycket reklam de två, men Pernilla sa att hon kommer inte få göra några reklamsamarbeten under tiden som Allsången går.

  Jag kan tycka att det är lite skillnad med Pernilla som redan är väldigt känd. Det finns ju andra profiler som är helt okända, är med på SVT och sedan kan bygga en karriär och sälja produkter för att de byggt upp ett personligt varumärke genom teverutan.
  Jag förstår att SVT har sina regler och det är viktigt pga public service men tror inte det kommer blir en otrolig kontrast på Pernillas räckvidd innan och efter allsången. Hon exponeras väldigt mycket redan.

   Okej så vi ska bara tillåta pengastinna och redan etablerade (utjatade) artister? Jättebra tankar

    Vad är grejen med alla dessa fultolkningar i det här kommentarsfältet? ?

  En månad innan och en månad efter alltså maj till september nästa år kan hon inte göra reklam för sitt skönhetsmärke, sin klädkollektion, sina viner (speciellt sitt rosé under sommaren), sina shower mm mm

  I hennes och Sofias podd är det massor av reklam för allt möjligt, skall podden plötsligt göra ett uppehåll på ca 18 veckor? De som är så stolta att de poddar just varje vecka. Eller blir det en reklamfri podd. Halleluja.

  Eller får hon bara inte nämna dom under sändningstid. Det skall hon väl klara.

   Anna Mannheimer och Mia Skäringer löste det i sin nedlagda podd med att Mia fick dra reklamen när Anna programledde i SVT. Så
   Sofia får väl dra samarbeten och Pernilla vara tyst just om dem i podden!

    Pernilla vara tyst! ??? Good luck!

   Klockren analys av läget. Hon kommer säkert att försöka göra reklam för familjens varumärken eller samarbeten istället + även vänners smycken mm. Kommer bli mkt lurigt…

  Carina är ju journalist och måste vara oberoende enligt public service, Pernilla är programledare. ändå skillnad

   Hur tänkte du där? Carina är även hon programledare. Journalist är en utbildning så du menar att är man som programledare utbildad journalist gäller en regel hos uppdragsgivaren och är du programledare och artist så gäller andra regler? Skulle inte tro att det funkar så.

    Fast Carina har innan hennes talkshow varit korrespondent och reporter. Hon har varit väldigt erkänd som journalist och har därmed en högre fallhöjd än någon som Pernilla som i allas ögon är kommersiell. Självklart är det högre krav på oberoende när det kommer till personer som granskar och rapporterar.

     Vet du att när företag anställer eller ger folk uppdrag får man ofta skriva under att man ska följa vissa regler. Det är alltid samma regler som gäller för alla, annars gör man sig skyldig till särbehandling.

      Nja, behöver inte vara samma utan kan variera utifrån tjänst också.

       Code of Conduct gäller alla!

       Måste fråga, har du någonsin varit anställd eller haft ett uppdrag åt ett företag? Kanske varit borta länge från förvärvslivet eller inte påbörjat din karriär ännu? Alla andra vet nämligen hur det funkar och det är inte som du påstår.

        NeJ jAg HaR aLdRiG ArBEtAt ?

        Ja jag har arbetat, både som anställd och konsult.

        Så, åter till sak nu?

         (Och nu kan ju börja med att läsa vad Sveriges television själva säger om oberoendet och reklam. Vad som gäller är inte samma för alla som syns/hörs i deras kanaler. Utan beror till stor del på uppdraget samt hur sammankopplade de är med public service. För vissa är det ”karantän” som gäller, som tex för Pernilla som gör ett kortare uppdrag, för andra är det strikt nej.)

  När Loa Falkman läste Nyårsklockan så fick han inte längre vara kvar på SVT och fortsätta på grund av ICA Stig på Tv4.

  Hon har ju redan sagt i tidningen att hon är medveten om reglerna och att hon kommer planera det så att hon inte gör reklam under denna period.

   Maj till september. Fem månaders inkomstbortfall. ? hur ska det gå för penningkåta Pernilla?

    Tror du hon gör Allsången gratis?

     Låt mig asgarva, tror du att hon kommer att tjäna stora pengar på Svt? hahahahahaha garvar fortfarande, hahahahaaaa.

      Din humor lämnar en del i övrigt att önska.

     Jag tror inte att hon tar på sig att programleda av ekonomiska skäl. Då finns det nog bättre deals för henne.

  Därför vi inte kan ha public service längre. Det funkar inte 2022
  De måste hela tiden tänja på reglerna för att få ihop det. Samtidigt är man så stolt över sina regler. Det blir bara fånigt. Ett sånt hyckleri!
  Politiskt neutrala ska dom vara också, samtidigt finns ingen kanal som är rödare.
  Det kommer ta att några till gammla generationer dör sen kommer det inte finnas längre. Iaf inte på det sätt det gör nu.

   Dagen public service går i graven är en sorgens dag. Det enda jag håller med dig om är att det jobbar en del partiska personer som borde rensas ut. Men ps bidrar till att sprida kunskap och fakta. Dagen de klappar igen är fördumningen och likriktningen av populationen ett faktum.

    Ja dom gör massa bra det håller jag med om! Men som helhet funkar det inte.
    Dubbelmoral och hyckleri. En tanke som är god men som inte funkar i samhället idag.

     Svt har exakt samma problem som många företag. Dåligt ledarskap och människor på höga befattningar som inte fixar sitt jobb. Det är där man ska titta.

     Just i dessa tider behövs public service mer än någonsin. Det är den enda rösten som inte styrs av särintressen, vilket all annan media i Sverige mer eller mindre påverkas av. Att det finns enskilda journalister som har svårt att dölja sina egna åsikter är en piss i Mississippi jämfört med lobbygrupper som kontrollerar de kommersiellt ägda kanalerna. Dessutom, deras utbud är fördummande. Som att ge opium till folket.

  Tycker skillnaden är solklar mellan Pernilla och Carina. Carina är journalist och hade ett journalistiskt uppdrag för SVT. Det i sin tur ställer krav på opartiskhet. Pernilla är anställd som programledare för ett tillfälligt uppdrag. Men precis som SVT säger, hon kan inte använda sin roll som programledare för att göra reklam. Förstår inte riktigt vad som är svårt?

   Ursäkta men vad är det du ens debatterar? Att Pernilla är artist och Carina journalist? Är inte det rätt uppenbart att det är olika yrken eller? Vad har krav på opartiskhet med något att göra, eller tror du att Pernilla kan bli anklagad för nepotism om hon ger sina egna barn en massa plats på scenen?

  Det skulle vara intressant att veta hur många miljoner Pernilla tar för jobbet om hon inte får göra reklam under maj-september. Hennes ersättning måste ju också ersätta inkomstbortfallet Sofia Wistam får under perioden.

   Samt Kid Erikssons inkomstbortfall…

   Varför?

    Eftersom det är en skattefinansierad verksamhet hade det varit intressant att veta vad vi får betala för att det just är Pernilla som håller i mikrofonen. Jag antar att det är mångdubbelt mer än vad Sanna, Petra och Måns fick eftersom Pernilla är en större profil och får ett större inkomstbortfall av att inte få göra reklam. Kommer Pernilla locka så många fler tittare?

     Varför ska hon ersätta Sofia och Kid?

  Oj, har aldrig sett ett enda avsnitt av allsången.
  Visst gillar jag musik, men är det någon kvalitet på musiken?
  Ni som vet…
  Ser bara framför mig hur programledaren skickar runt micken till äldre damer som med skräckblandad förtjusning tar ton till Brännö brygga.

   Anledning till att de ökade i popularitet är att de ändå lockar aktuella artister. Det var inte Lasse som gjorde ett bra jobb (kunde ju inte ens låttexterna eller mellansnacket) utan de fick t om rätt populära utländska artister (som han nog inte visste vilka de var) vilket drog en my

   Haha ja inte är du helt fel ute. Men de försöker ibland att poppa till sig för att dra den yngre publiken. Pernilla har blivit hyfsat folkkär på gamla dar så valet överraskar inte. Sen är det ju det där med att kunna sjunga och ha en bra röst. Antagligen är det samma publik på allsång som på hennes shower. Dom tondöva så det blir nog succé. Det handlar numera enbart om att kunna sin målgrupp.

    Oj nu snackar du verkligen skit. Pernilla kan sjunga. Det är ok att inte gilla Allsångsledaren. Jag gillade verkligen inte Sanna.
    Såg nästan inga program när hon var programledare. Men Sanna kan också sjunga.

     Sanna kan sjunga, Pernilla har aldrig kunnat sjunga och nu ännu mindre sen hon förstörde rösten. Det är tanterna från småstäderna som gillar Pernilla så nu blir det fullt med bussar på djurgården nästa sommar. Yeah!

  Anna Mannheimer programledde på tv. Hon läste då inte upp ngn reklam alls i den podd hon hade med Skäringer. Reklam fanns med men hon var tyst.
  Tycker dock Wahlgren var ett felbeslut. Hon är för uttjatad och med i för mkt. Tror inte folk vill se henne på ännu ett ställe.

   Jo det är riktigt många som tycker att det är ett bra beslut med Pernilla.

  ”Älskad artist” Inte av mig eller någon jag känner i alla fall?

   Tur du inte känner hela Sverige då

  Tråkigt för Gekås som då inte får promota Wahlgrens kläder på hela sommarsäsongen, podden får ta uppehåll etc. Ska bli väldigt intressant att se om allt detta kommer följas, det är ju liksom inte på ett eller två ställen hon gör reklam 😉

  Riktigt bottennapp för allsången, har aldrig hört så många säga på jobbet osv att nu är det definitivt sluttittat på allsången.
  Förstår inte SVT att folk är mätta på henne. Det finns så många andra som hade varit bättre.

   Hahaha, på mitt jobb är dom allra flesta för P. Och tror du inte att hennes kläder kommer att säljas i sommar, trots allt?

  Hoppas verkligen inte att Pernilla Wahlgren stod högst upp på listan efter programledare när man började leta efter ersättare för Sanna Nielsen. Man talar om lågt hängande frukter och Pernilla är verkligen en övermoget plommon som troligen redan låg på marken.
  Nej, ganska många andra blev säkert tillfrågade och svarade tack, men nej tack. Allsången blockerar hela sommarens möjligheter till andra jobb för artister. Pernillas show går vinter, vår och höst och Wahlgrens värld har också vår- och höstsäsong med inspelningar som kan anpassas. Så det är klart att hon sa ja. Visa nunan i SVT för snabba pengar. Kul.
  Trodde aldrig jag skulle längta tillbaka till Petra Marklunds två säsonger. Men efter Sanna Nielsens alla larviga musicalnummer och nu Pernilla W så tror jag att ändå Petra var ganska bra ändå.
  Och jag är väldigt tacksam för att det inte blev Per Andersson för då hade det blivit zero Allsång för mig 2023 🙂

   Du verkar vara ett russin då

  Gud vilka bittra människor det hänger här! ?
  Ge Pernilla en chans iallafall innan ni börjar med ert klagande.

   Är jag förtjust i Wahlgrensfamiljen? Nä.
   Tycker jag att hon är ett givet val som allsångsledare, absolut.
   Hon är klämkäck, kan sjunga och folkkär.
   Här tycker jag att SVT gjorde ett bra val

  Åh vad detta ska svida i Märsta-palatset.

  Bara hon inte sätter sig själv i centrum i hela föreställningen.

  Trött på alla Wahlgens. Finns många andra bra artister.

   Min uppfattning är att Pernilla inte är lika jag-jag-jag-jag som Bianca. Pernilla har lite skinn på näsan och har nog lärt hur man bör uppföra sig gentemot människor man möter i arbetet under alla ”hårda” år när pengarna inte regnade in med minimal ansträngning.

    Har du lyssnat på podden hon och Wistam har nån gång? Försökte mig på det en gång, hon avbryter för att prata om sig och sitt precis hela tiden..lyssnar knappt på vad Wistam säger. Det är me, myself and I för hela slanten. Och är det inte om henne, så berättar hon långa historier som aldrig tar slut om sina barn, speciellt Benjamin. Så jo, skulle nog säga att hon är lika ”jag” fixerad som dottern faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.