Margaux har uttalat sig om ”black facebilderna” och uttalandet

Till Expressen har hon nu sagt följande om det här och det här:

Jag skäms för min kommentar 2009 och förvånas och äcklas av att jag skrivit något sådant.
”Jag har inget minne av kommentaren men minns att vi ofta använde en trångsynt och nedsättande jargong under tonåren och det är något som jag självklart tar starkt avstånd från i dag. // Margaux Dietz

Ett uttalande är bättre än den tystnad som rådde under gårdagen, hur platt det än må vara. 
Vad säger ni?

271 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kan vi inte gräva upp något ännu äldre om henne? Kanske kissade hon på sin mammas finblus när hon var bebis?

      Kan hålla med om att detta är en händelse som skedde för länge sen. Tycker också att det är överdrivet att påstå att hon hade blackface. Tycker det verkar uppenbart att avsikten var att måla sig sjuuuukt solbränd med tanke på temat på festen. Så jag kan delvis hålla med i din kommentar.

      MEN, att hon sen i en kommentar ”skojigt” beskriver hur hon ser ut just som en n-ger vittnar om att hon befunnit sig i ett sammanhang med obehaglig människosyn. 2009 var inte n-ger ett ord som man använde om man inte är rasist eller befinner sig i en mycket märklig bubbla av privilegier och fördomar. Och med tanke på att det de senaste årens stormar om Dietz har varit på samma tema så är detta intressant och relevant att ta upp tycker jag.

        Margaux borde veta bättre med tanke på hennes kopplingar till Sydafrika. Därav borde hon veta att blackface inte är okej och att använda n-ordet inte är okej. Tycker hennes resor till Sydafrika är obehagliga nu när man vet hur hinder på svarta människor:(

          Exakt! Hon av någon borde ha vetat bättre.

          Hennes familj är ju holländsk och bor/har ju i Sydafrika, bara det är väl obehagligt nog om man har den minsta koll på kolonialismen där.

            Håller med. Har alltid fått postkolonial vibbar av henne.

              ???

          Men hennes mamma hade inte ens träffat mannen som är från Sydafrika när Margaux var 18 ditt jävla skåp.

            Okej men hon kommer från Holland så hon bör definitivt ha koll på n-ordet och blackface pga hennes postkoloniala ursprung. Skåp kan du vara själv

              2 0 0 9 skåpet. 2009.

        Det handlar om en tjej som brister stort i kunskap vad gäller en hel del ämnen. Vad vore då det mest logiska att göra? Sluta gapa och skitsnacka som ouppfostrade småungar och f ö r k l a r a för henne kanske. Herregud vad trött jag är på all illvilja och skvaller.

        Ylva jag köper ditt resonemang. Men vad säger du om att många invandrare kallar svenskar för vita-äckliga svennar etc etc? Gäller inte dåligt beteende alla människor? Kan en 2a generation invandrare vara rasister? 3 frågor till dig.

          Vem som helst kan vara rasist och/ eller ge uttryck för rasistiska föreställningar. Och jag tycker rasism som fenomen är motbjudande.

          Läs på om rasism. Att säga vit, äcklig svenne är sjukt jävla otrevligt men inte rasism.

            Fel

              Nä. Läs på om rasism och sen om skillnaden mellan det och att vara elak mot/förolämpa någon. Rasism är inte att vara lite taskig och säga något elakt utan det är på strukturell nivå ända in i samhällets ryggrad. Det går inte att vara det mot vita pga det är ”vi” som skapat dessa strukturer sen hundratals år. Viktigt att förstå skillnaden på att bli utsatt för förolämpningar och att bli utsatt för rasism. Och helt ärligt. Finns det någon vit människa någonstans i hela världen som blir kränkt av att bli kallad vit/blek (jävla svenne, i Sverige) osv? Svaret är väl ändå nej eftersom det inte finns något negativt i de orden.

                Helt historielöst och vänsterblivet svar som bara en vit priviligerad lolla i lilla ankdammen sverige kan få för sig stämmer. Alla människor kan vara rasistiska. Förstår man inte det så är det bara att gå ut i verkligheten och ta sig en titt. Gå på fotbollsmatch i Södertälje till exempel och lyssna vad Syrianska supportrar skriker till svarta spelare, eller åk till Compton och ta reda på vad vita kallas. Där säger dom inte ”svenne” kan jag lova 😉

                  Compton? ?? hahahaha förlåt men där skrattade jag rakt ut. Är du kvar på 80talet? Compton är gentrifierat sedan länge. Och vad är det värsta dessa människor sagt? Whitey? Cracker? Asg
                  Tro mig, ingen bryr sig om de fjantiga orden. Oroa dig istället för att mena och syrian-pack tar över Sverige och spås att bli en majoritet (de är redan majoritet i södertälje). De föds redan fler av dem i gbg än svenskar.

                    Jag ör född 00 så… Var där i sommras. Min mamma är från Chile och pappa från Sverige, så ser inte speciellt ”svensk” ut men blev kallad både det ena och det andra där. Whitey? Vet du vad ordet neger ens betyder? Det kommer från spanskans Negra som betyder…. Svart… Så blir ett väldigt svårt ord att få bort vettu.

      Alla här försöker låtsas som att de inte sa negerboll 2009

        Vah tala för dig själv. Är född 00 och på rasten spelade vi king. En lek som min mamma och pappa även lekte men under ett helt annat namn. Har alltid kallat chokladbollar för det och det samma gäller mintkyssar. Låter mer som att du försöker förklara och rättfärdiga din egen rasism.

          Wow, där drog du väldigt höga växlar.

            Och där avslöjade du dig!

              Haha sluta nu

              Jag var 13 år 2009, bara för att tillägga. Men min poäng är att som jag upplever det så har samhället förändrats fort, och kanske att ni i större städer var woke mycket tidigare men ute i skogen i Norrland var samhället länge helt annorlunda. Och så måste ju många fler ha haft det, det kan inte bara vara jag.

                Är det att vara woke när man tar avstånd från rasism? Oj.

                  Nu väljer du att missförstå så jag lägger ner här.

                    Jag vet vad woke betyder och jag vet också hur det används av kretsar som försöker rationalisera kring rasism.
                    Jag reagerar på argumentation som bygger på att vi i valfri liten homogen ort inte är vana vid andra kulturer utan lever i vår homogena bubbla. Så vi förstår inte riktigt debatten om rasism. Vi har globaliserat världen de senaste 500 åren och gjort bedrövliga saker i globaliseringens namn. På 1960 talet började vi diskutera vår historia. Sen om inte diskursen sjunkit ner hela vägen i myllan ja det är en annan diskussion som är värd att fundera på.

                      Ja och där är ju fortfarande min poäng att 2009 såg det inte ut så. Jag köper ditt argument om att det är så NU. Jag säger ju inte att vi gjorde rätt, bara att det var så det var.

                      Nej det var verkligen inte så det var? Vilka cirklar rörde du dig i? Uppväxt på landet på 80- och 90-talet, INGEN sa n-ordet då heller utom om någon ville provocera.

                  Men för att svara på din fråga så ”Woke (engelskt uttal: [woʊk]) är en politisk term som uppstått i USA som beskriver en uppvisad medvetenhet om frågor som rör jämlikhet mellan olika etnicitet och mellan kön, samt social rättvisa. Det kommer från uttrycket ”stay woke” på afroamerikansk engelska, ungefär ”stay awake”.”

                &jag var betydligt mycket äldre än 13 år 2009,från Norrland. Från en håla där rasism varit heeelt accepterat till, typ nyss. 2009 var det inte ok kalla chokladbollar för något annat än chokladbollar. Så det där med ”vi i skogen är lite senare” stämmer inte. Den debatten var gammal redan då….

                Från någon uppväxt i Norrland på 90-talet så kan jag säga att INGEN i min omgivning sa N-bollar. De som faktiskt sa det var oftast äldre människor och med en enkel förklaring om att tiderna förändrats så accepterades det och de ändra sitt språk till chokladboll.

                Jag kan inte förstå att denna diskussion pågår idag om vad som anses vara ”rätt” ord. Det är väl lika logiskt som att vi inte säger nazist till alla från Tyskland. Ja samhället har förändrats snabbt men dra in hela Norrland över en kant och verkligen inte alla som bor längre ut i skogen. Det finns många blandade familjer där ute och även de vet att man idag 2023 men också 2005, 1997 osv inte säger n-boll.

          Vi spelade n-ordet och president på rasterna på gymnasiet i mitten av 00talet. Ingen av oss kallade någon för n-ordet eller målade black face, vi alla använde ordet chokladboll men vi reagerade inte heller över namnet på kortspelet.

            Visst ja! Det hade jag helt glömt!!

              Vi ändrade leken till slav president. Vet inte om det är bättre heller…

          Vad skulle det heta om inte mintkyssar?

            Negerkyssar sa de förr i tiden

              Aldrig hört!

          Att du är född 00 och då var 9 kan ju ha med saken att göra.
          Jag sa inte chokladboll då eller om det var ungefär vid den tiden jag slutade säga de.
          Det är fel att säga N-ordet och ja så klart skäms jag över hur det användes. Men det var så vanligt att jag vid tillfället inte reflekterade över det.

            2009 var det absolut inte okej att använda n-ordet i något sammanhang! De som ändå gjorde det var antingen rasister eller bara allmänt dumma i huvudet.

          Är nog i dina förökdrars ålder. De hette King då med.
          Vad mensr de att de kallade det??

          Dock stod det negerbollar i hemkunskapsboken från 95

          När ska ordet blondin förbjudas?

          Är född 92 och vi bytte namn till King när jag var 8-9 år, alltså ca 2000. Redan då fick man lära sig att det var fel att säga n-ordet.

        Jag hade svarta vänner och nej jag sa aldrig n*gerboll men det fanns dom som sa det tyvärr. Mina svarta vänner blev alltid så uppgivna och försökte ignorera men innerst inne mådde dom skit. Sen flytta dom från Sverige för deras föräldrar fick aldrig arbete här heller fast de var utbildade. i England fick dom arbete direkt.

          Nu växte jag upp i en liten ort i Norrland och vi hade typ två invandrarfamiljer i hela byn, det kan ju såklart ha spelat in på den attityd som fanns, man visste helt enkelt inte bättre. Men min poäng är att samhället överlag förändrats väldigt snabbt och folk verkar glömma det.

            Hade lantisar inte tillgång till internet eller? Det skrevs flitigt om n-ordet i media men internet kanske kom till er efter 2009:)

              Jag minns inte så mycket av internet innan 2009, jag är född 96, så jag kan inte svara på det.

                Hur kan du inte minnas internet innan 2009? Jag är två år äldre än dig och började använda internet på slutet av 90 talet och långt innan 2009 använde man ju sidor som Hamsterpaj, snyggast.se, Lunarstorm, nattetid och bilddagboken. Jag har i stort sett växt upp med internet och att använda en dator och kunna surfa på internet ingick i skolan från typ årskurs 1 på lågstadiet. Men som sagt internet kanske inte nådde Norrland förens år 2010.

                  Jag var väl kanske mer intresserad av att vara barn eller nåt. Och ingen av sidorna du nämner var så som internet är idag.

                  Skitsamma, vill du inte förstå hur jag menar eller diskutera utan attityd så behöver vi inte.

                  Och nej vi fick inte internet i Norrland förrän bredbandsrevolutionen 2012.

                  Ditt liv är inte norm

              Du kanske glömmer att vi inte använde internet på samma sätt innan smarttelefonen.

              Runt 2009 hade iPhone inte slagit igenom och internet var långt ifrån tillgängligt hela tiden.
              Vi använde oss fortfarande av papperskartor när vi var ute och reste och internet användes till att läsa bloggar och ladda ner musik på

                Ja jag försökte minnas vad jag gjorde men jag hade inte ens Facebook 2009. Vi satt väl på lunar eller läste bloggar och där blev man väl inte särskilt upplyst. Vid stationär dator ska tilläggas, så man var ju verkligen inte där dygnet runt. Vad vuxna gjorde vet jag inte.

                Vet inte vilken håla du växte upp i men jag hade en laptop år 2009 med tillgång till hör och häpna INTERNET!! Oj vad chockad du blev nu. Eller just det folk visste inte någonting utanför deras egna lilla bubbla förens 2010 så var det förlåt hade noll koll trots att jag var 15 år 2009. Våra lärare hade inte heller koll så de upplyste inte oss om något förens iPhones blev vanliga för då fick de reda på saker som rasism osv innan dess var vi alla helt ovetandes.

                  Du kan hursomhelst inte komma och säga att internet användes likadant då som det gör nu. Att man satt och bedömde varandra på snyggast.se är väl inte samma som den information eller tex diskussionsforum man har tillgång till idag.

                    Sidorna jag nämnde var bara exempel. Aftonbladet och alla andra medier hade webbsidor som alla besökte flitigt på den tiden. Snälla ta bara ansvar och erkänn att ni inte hade koll på rasism för att ni inte brydde er. Google fanns på den tiden och ni hade lätt kunnat googla fram om det var okej eller inte att sminka sig svart som vit eller säga n-ordet.

                      Fast jag sa ju aldrig att det är okej.

            Men det är ju det som är pudelns kärna? Att växa upp i en liten ort i Norrland och att växa upp i en välbärgad Stockholmsförort är två HELT skilda saker.
            I Saltis finns en medvetenhet om rasism och klass, men absolut ingen vilja att ändra på det. Folk i Nacka är finare än folk utanför, folk i Saltsjöbaden är finare än folk från andra delar av Nacka, folk från Tattby är finare än folk från övriga Saltis. Det är inte rocket science. Rasism finns där av en mycket passande anledning: det är skönt att vara bättre än andra. N-ordet kom INTE dit av en slump och M som gått på samskolan är del av en väldigt obehaglig kultur.

        Redan 1993, när jag gick i gymnasiet, bytte skolcafeterian till chokladboll. Att Danderyd och Saltsjöbaden fortfarande hängde kvar med det gamla ordet säger mer om människorna där än om resten av svenskarna.

          Kan det ha att göra med att väldigt stora delar av Sverige faktiskt inte upplevde nån större mångkultur förrän väldigt sent?

          I filmen Sunes sommar, från första halvan av 90-talet, finns en scen där pappa Rudolf kämpar för att inte säga n-boll framför ett gäng svarta basketspelare. Det var en bred film och scenen speglade att man under en tid fram till dess haft ett samhällsklimat där detta ord inte var ok, utan signalerade en nedsättande syn på svarta människor. Ett exempel bara, för att ange när ordet för de flesta människor i Sverige började kännas förlegat. Ganska långt före 2009 med andra ord.

          Var i Sundsvall för några somrar sedan. På ett café stod det ”Afrikanska småkakor”

        Tror att vi slutade säga detta någon gång på mitten av nittiotalet. Känns som det var en debatt som skedde runt när jag gick i högstadiet

          Som sagt, kan det ha att göra med att många faktiskt inte upplevde någon större mångkultur förrän väldigt sent?

          Ja, men samma här. Född 82, uppvuxen på landet i Skåne (som i övrigt inte är känt för att vara PK) – och jag har inte sagt n-ordet sedan möjligtvis mellanstadiet. Att 2009, som ändå nästan vuxen, skylla ordvalet på oförstånd är ju helt galet..

        Jag är född -73 och lärde mig redan på 90-talet att man inte ska säga N-ordet och att spelet och godiset bytt namn. Sen finns det fortfarande dom som säger ”äh, det har alltid hetat så!” Men inte dom senaste 30 åren..

          Jag är född 96, spelet och godiset vet jag inte vad ni refererar till så förmodligen hade vi annat namn på det. Vart växte du upp?

            Jag är uppvuxen i Stockholm och mintkyssar hette n-kyssar när jag var liten, men det försvann tidigt.

              Jaha, det hade jag aldrig hört. Då gjorde vi inte alla fel åtminstone.

        Klart man inte sa n****boll 2009!?
        Är du dum eller?

          Att argumentera utan att behöva ta till personliga påhopp, kolla upp det.

        Man sa inte n boll under 2009 vet inte vilka kretsar du hängt i?? Det slutade långt innan 2009 men 2009 speciellt i sociala medier hade det även under 2009 blivit en stor sak om någon använde såna uttryck

          Jobbar cafe och det finns fortfarande några äldre (60+) som vill beställa n bollar av mig och då svarar jag att sånt säljer vi inte här tyvärr och frågar om chokladboll går bra med en bestämd blick ?

            Med bestämd blick… CRINGE

      Underhållande kommentatorsfält under Bloggbevaknings inlägg på insta. Alla ska visa vilka coola ord de lärt sig och sätta in varandra i fack, trycka till varandra och stärka sitt varumärke som ”god aktivist”. Är det någon som tror att M är rasist? Bryr de sig? Eller är det bara ett öppet mål för positionering?

      Håller med! Vad fan är 33 år i dag, gjorde många saker i min tonårstid som inte var ok.

      Klädde tex ut mig till min största idol Janet Jackson och tog min systers brunkräm. Var SÅ stolt och glad tills jag kom till festen och inte ens blev insläppt då de sa att min utklädnad var olämplig.

      Där och då blev jag såå ledsen. Och fundersam då någon klätt ut sig till Pamela Andersson ?. (vi var 10 år) Jag ville ju bara vara min idol Janet Jackson som var den coolaste på jorden för mig då. Men fattar ju nu.

      Blev ju insläppt till slut men gjorde aldrig om det.

      Att bli dömd för det i dag vore sjukt.
      Gå vidare folk! De flesta utvecklas tack gode gud.

      Margaux gjorde ett misstag bland flera precis som många av oss har gjort/gör..
      Hon är inte perfekt men utvecklas som vi alla.

        Men snälla ingen dömmer en tioåring som sminkar sig svart. Dömmer däremot dina föräldrar.

      2013 var Fredrik Reinfeldt inne på sitt näst sista år som statsminister och Aviciis ”Wake me up” var den mest spelade låten i Sverige. Var det okej i samhället att använda n-ordet då? Margaux var en myndig person, inte 8 år. Margaux blev mamma 2017, alltså fyra år efter att hon tyckte det var okej att använda n-ordet. Tycker nog att det säger en hel del om hennes människosyn trots allt. Folk försvarar det som om det vore deras farmor som föddes på 20-talet som sagt det. Tycker inte att det håller.

      Det här hände 2009 när hon var 20.
      Det hände inte någon på 80-talet.
      Det säger oerhört mycket om henne som person och finns inget som ursäktar det. Så jag tycker det är bra uppgrävt.
      Din bebisjämförelse säger mig att du inte fattar att en vuxen människa gjorde det här på 2000-talet.

    Hon verkar ha en riktig skev syn med tanke på det inte är första gången hon gör detta. Boken är ju också ett exempel. Hon verkar va gött oskön.

      -De var utklädda till söndersolade. Därav solglasögonen.

      – Hjärnan är inte färdigutvecklad och konsekvenstänket är limiterat när man är 18-19 år.

      – Hennes kommentar är en låtreferens. Basutbudet Maipei ”Finns det plats för en..” till.

      Läs The Guardian https://amp.theguardian.com/music/musicblog/2009/jun/09/basutbudet-swedish-bass-marcus-price

      Bara så att all fakta finns med.

        En del utvecklar aldrig ett konsekvenstänk andra fattar redan innan puberteten. Undrar vart föräldraansvaret tog vägen.
        Vad gäller artikeln i the guardian säger sista meningen allt.

        Hon var 20. 2009 var det här inte ok någonstans. Hon var utklädd till sönderspelad? Ja men då är det helt klart ok att använda n-ordet!
        Förstår inte varför folk försvarar det här beteendet

      Hade hon haft med svarta i boken så hade någon rasat över hur dom var ritade eller något annat trams. Har någon ens läst boken? Det har nämligen jag, finns inga bilder på stora folksamlingar eller när dom går runt i stan. Är oftast Arnold och max 1-2 till per sida, oftast djur. Varför skulle dom vara svarta helt plöttsligt? Arnold är ju med sin familj. N24 och Camilla vill bara dra igång drev för trafik. Detta är löjligt. Varför ska hon hängas ut i media för en privat kommentar för 13 år sen. Den här tiden vi lever i är vidrig och Camilla är en stor stor del av det. Mobbare.

        Men det är ju det som är problemet. Varför har hon valt att inte ha det? Även om boken handlar om deras familj och deras resa borde en innehåll lokalbefolkning? Ett medvetet val för någon som älskar landet och vet om hur nära apartheid är i tiden.

        Om man som illustratör är orsaker på hur man ritar svarta så får väl hem ta hjälp, men det är väl bara att inte rita en nidbild så är man hemma. Har flera barnböcker hemma med illustrationer av massa människor från hela jorden. Ingen av dem har blivit kritiserade.

          Borde? När blev världen så galen att andra får sitta och bestämma var någon annans påhittade bok borde innehålla. Skriv en egen bok så får du själv bestämma vad som är med.

          Du har inte läst boken så sluta tjafsa. Det är djur på 90% av sidorna. Varför ska en svart person helt plötsligt läggas dit som någon token black? Skärp dig förfan.

            Detta var faktiskt spot on ?

        Åh hon filmar en medvetslös person utanför sin dörr och gör content sen lipar hon i SVT. I rest my case. Hon har gräslig människosyn.

        Nej ljug inte! Ingen hade reagerat att svarta är med i en bok, folk reagerar på nidbilder och förmodar. Förlåt men varför ska folk alltid vifta bort rasism? Allt annat ska kritiseras men inte rasism, undrar varför.

          Jo, folk hade reagerat på en svart karaktär. Hade karaktären ritats med stora läppar och krulligt hår hade den blivit anklagad för att vara rasistisk nidbild av svarta. Hade den svarta karaktären istället fått små läppar eller rakt hår hade den anklagats för whitewashing. ?
          Dessutom är det ju löjligt att ens klaga på att boken har vita karaktärer, det bor vita människor i Afrika. Had eni blivit lika arga om någon skrev en bok om en familj som åkte till Paris och familjen var svarta?

            Märks att du aldrig läst en barnbok i ditt liv.

        Du verkar inte förstå kritiken mot boken som handlar om att nära stereotyper.

        Word!

    Det är slående att det inte skrivs ordagrant att hon ber om ursäkt för sitt omdömeslösa beteende. Influence betyder direkt översatt inflytande. Inflytande = makt. Makthavare (tex politiker) har genom åren fått be om ursäkt för gamla synder.

    Jag har lite svårt för att vi plötsligt ska låtsas som att samhället inte var mer trångsynt och rasistiskt för 14 år sedan. Det är en del av vår historia och utveckling och det är smärtsamt att se att ett sådant uttalande inte var särskilt uppseendeväckande för så kort tid sedan, men vi har som samhälle utvecklats sedan dess. Men det är läskigt att vi ska börja låtsas som att vi alla har helt rent mjöl i påsen för vi gjorde alla garanterat saker förr som vi inte förstod problematiken med då.

      Ja och de som säger annat om 00talet måste ha glömt hur det faktiskt var då. Väldigt mycket har (som tur är) hänt sedan dess.

      Skulle inte gjort blackface ens på 90-talet, men det kanske bara är jag

        Men att färga sig brun för att bli en pepparkaka i luciatåget var helt okej.
        Eller ännu värre, tvinga det enda mörkhyade barnet att vara pepparkakan.

          Va? Det har jag aldrig vart med om

            Det har jag.

              Har jag aldrig varit med om att man målat ansiktet brunt för att man skulle va pepparkaka.

                Idag får man ju knappt ens säga ordet pepparkaka utan att man är rasist. Är ju flera förskolor som förbjudit att sjunga både sången och att barnen inte får klä ut sig till pepparkakor på lucia för det kan upplevas stötande…

                  Känns ju överdrivet. Har aldrig varken hört eller läst att man knappt skulle få säga pepparkaka. Får liksom känslan över att du försöker starta något här..

                    Nope. Talar sanning. Jobbat på en förskola där det var strängt förbjudet. Vi fick inte sjunga varken sången och fick skriva i veckobrevet att de inte fick klä sig som pepparkakor, var så i hela kommunen på alla förskolor där jag jobbade.

                      Jobbade alltså på två olika förskolor i samma kommun i nästan 6år och var så varenda år jag jobbade där i alla fall. Men vi hade väldigt hög kvot av flyktingar och därmed många av deras barn i våra grupper så vet inte om det var därför de tog bort det??‍♀️

                      Har väldigt svårt att tro på detta.

                    Den retoriken känns igen återkommande varje Jul. ?‍♀️
                    Finns inget rasistiskt över att klä ut sig som pepparkaka oavsett hudfärg, herregud det är en oskyldig kaka som råkar vara brun!
                    Det finns bara en ras och det är människan!

                  Det där har du bara hittat på. Annars kan du ju gärna länka till en artikel eller nåt där detta skrivs om. Låter som nåt en sd:are hittat på för att uppröra alla svärjevänner

                    Hur man jag hitta på något när jag själv arbetar inom förskola och jobbat på förskolor där de varit förbjudet?!?

                    Dessutom, mycket sker bakom stängda dörrar. Allt hamnar inte ute i medier. Har arbetat på förskola i snart 10år och på varje förskola jag har arbetat på så har vi inte sjungit sången. På mitt senaste jobb fick man däremot vara utklädd till pepparkaka. Men vi sjöng fortfarande inte sången.

                Nej det var ingen som målade sig som pepparkaka, man hade bara bruna kläder. Och för övrigt är inte att föreställa ett bakverk detsamma som blackface. Håll isär saker tack. Inget barn med annan hudfärg än vit blev tvingat att föreställa en pepparkaka, däremot kan det funnits barn som blev glada av att hitta en roll som de själva tyckte passade liksom som ett blygt barn kunde vara en grå liten tomte längs bak i ledet. Det behöver inte vara fel för det och valfritt för barn. Lugna ner er lite med pepparkaksteorin.

                  Du säger att ingen målade sig brun i ansiktet. Jag har bilder från luciatåg där pepparkakorna var brunmålade i ansiktet. Men de kanske är redigerade i efterhand.

                    Bara för att det möjligen skedde i din omdömeslösa skola/förskola betyder inte att det var allmänt förekommande. Blås inte upp en enstaka händelse till något stort. Har det hänt dej så har det men det händer inte i nutid. Jag hävdar fortfarande att vara brun som en pepparkaka inte är detsamma som att måla blackface, det är inte synonymt men det bör inte finnas ett behov av att måla ansiktet, räcker med kläder. Vi är många som kan se skillnaden och inte blir sekundärkränkta i efterskott. Dessutom vore det på sin plats att veta om pepparkaksbarnet själv vill måla ansiktet.

                      Det var ett svar på att du påstod att ingen gjorde det. Klart att skolan var omdömeslös, det håller jag med dig om. Jag är glad att det inte sker idag.

                  Har hört om färgade personer som faktiskt fick förslaget att vara pepparkaka pga din hudfärg. Vilket är hemskt. Men hoppas detta inte är något som fortfarande händer utan att det var senast 79-80 tal

          Nu blir jag nyfiken på var du växte upp

            Samma här.

            Stockholm, mer exakt i Skälby, Järfälla.
            I lågstadiet hade vi en mörkhyad person i klassen. Denne var adopterad.
            Och den var alltid tvungen att vara pepparkakan i luciatåget.
            De andra som frivilligt ville vara pepparkaka blev brunmålade.
            Detta var då mellan 96-01

              Är också från Järfälla så blir lite nyfiken på vilken skola det här gällde? Jag har aldrig hört talas om det här sen jag gick i lågstadiet.

        Jag menar inte enbart blackface!

        Okej! Så du tycker alltså inte att samhället utvecklats något när det kommer till detta på 14 år? På 00-talet sa mina lärare fortfarande N-ordet och pepparkaksgubbe till elever på min skola. Jag har väldigt svårt att se att det är särskilt vanligt 2023.

        Oj drar du gränsen vid 90-talet. Jag hade inte ens gjort så på 1300-talet!! Jag vann.

        Mvh en till som fullständigt missat poängen

          Nej? Poängen är att blackface och n-ordet har varit icke-ok och provokativt mycket längre än 00-talet. Lärare som sa n-ordet på 00-talet låter helt sjukt i mina öron.

            Men poängen är att det typ inte var någon som sa ifrån när sånt hände och det hände betydligt oftare på 00-talet än nu. Jag säger inte att rasism inte finns NU, men det var mycket mer accepterat att säga så då än vad det är nu.

          Ps. Och då är jag dessutom uppvuxen i en mycket liten ort.

      Min lärare sa till mig i början på 00-talet att jag inte fick bli lucia pga lucia inte var n-ordet. (Jag är halvsvart).

    14 år gamla bilder?? Men Jesus…

      Heja PR-teamet!

        Snark

      Kan bara hålla med. Glad att jag inte är känd för gudarna vet vad jag sa och gjorde för 14 år sedan eller när jag var tonåring generellt. Vi hade en mörkhyad kille på skolan när jag var 13 (kanske den enda för var ett väldigt homogent område) och han hette N-Kalle. Hur sjukt men inte konstigt då och skulle vara helt galet om det blev ett drev om det NU. Tror t.o.m. att den killen gick i samma klass som Sara Bolays bror… kanske kan dra en parallell där och börja hetsa för det här ”grävet” känns nästan lika löjligt.

        Samma i min högstadieskola i början av 00-talet. Vi hade också en mörkhyad och han kallades också för N-förnamn av både vänner och honom själv. Ett annat kompisgäng med i princip bara ljushyade, där hade i princip alla ”sverigetröjor” och lyssnade på ultimathule. Det var även på den tiden där många fortfarande kallade chokladboll för Nboll. Skulle man dra på sig en sån tröja idag med Sveriges nationalsång, lyssna på ultimathule och kalla någon för N-ordet så ses man ju utan tvekan som rasist men på den tiden var det inget konstigt. Vi kan inte lyncha folk för va de gjorde i sina tonår när klimatet såg helt annorlunda ut.

          När jag gick högstadiet hade vi rullande ansvar för elevrummet. Var mer vanligt än ovanligt att ultima Thule spelades när någon av niornas killar hade ansvaret.

          Jag skulle nog placerat dessa personer (sverigeteöja, lyssna på ultima Thule, använda n-ordet) i rasse-facket även -00. Gick på högstadiet på 90-talet och de personer du beskriver var inte högt ansedda.

            ?

        Vad glad jag är att jag inte gick i er klass! Fyfan för er hoppas ni skäms nu i efterhand och att ni bett om ursäkt. Kommer själv ihåg hur jag grät mig igenom förskoleklass till 6an för bsrnen på skolan kallade mig för n-ordet dagligen och ingen brydde sig när jag sa att jag inte ville bli kallad för det. Varken barnen, lärarna eller föräldrarna brydde sig. Alla skyllde på att man alltid sagt så i Sverige. Och nu pratar ni om detta som att det inte är något fel för att det var så det var och vi som blev utsatta för rasismen ska bara vara helt okej med att ni utsatt oss för rasism. Nä fy att läsa era kommentarer gör att många känslor jag tryckt undan sedan barndomen dyker upp och blir uppriktigt ledsen av att läsa att ni skyller er rasism på okunskap.

          Ingen säger att det inte var fel.

            (Alltså att det var så det var då betyder ju inte att man använder det idag eller att det inte sårade någon då. Men det var en annan tid och både rasistiska och sexistiska uttryck användes mer flitigt. Hur många har inte vittnat om vilka övergrepp som sågs genom fingrarna med innan metoo osv?! Saker var fel förut också men det skedde på ett annat sätt än idag)

            Nej men ni försöker vifta bort det som att det var normalt 2009! Det var det inte! Sluta ljug snälla. Vi hade en rasistiskt lärare som blev kickad redan 2005! Min klass bestod av många svarta och dom var tydliga med att dom inte gillade att bli kallade för n*grar. Ni måste ha levt i er rasistiska lilla bubbla.

              Ja det var ganska rasistiskt på 00talet. Tyvärr. Jag är glad att det har gått åt rätt håll sedan dess och jag hoppas att vi om 20 år ser tillbaka på 2023 och tycker att vi har kommit långt från då också. Både när det gäller rasism och sexism och mycket annat.

          Nej så menade jag inte alls. Och skrev även att var helt sjukt, men det var mer accepterat av omgivningen och många pratade fortfarande så då. Menar bara att det är svårt att ta ansvar för det NU, barn är barn och är inte färdiga i huvudet. Inga lärare sa så, de var ju vuxna. Jag pratar om att ta ansvar för vad man sa som tonåring, även om det var fel kan det inte bli en grej nu.

        Det låter inte vettigt att detta skulle ses som okej för 14 år sen heller. Sen kanske ni inte skall anses som dåliga personer just nu för vad ni gjorde då. Dock var det nu gjorde då så fel och kallas mobbing! Även om personen själv använder smeknamnet så är det kanske mer för att passa in och man inte vågar säga emot för att riskera att bli utanför

          Det är inte mobbing att kalla en klasskamrat för n-ordet det är rasism

            Det kan väl vara både och?!

    Åh jag får en sådan Benny Fredriksson känsla av den här sortens drev. Alla ska ställas till svars för sitt beteende men när man om och om igen trycker på samma människa så kan det verkligen sluta illa.

      Det här är inget scoop. Det här är någon som gått igenom väldigt gamla bilder på Facebook.

      Nu var väl Benny iofs oskyldig? Till skillnad från Margå?

      Också kul att allt är ett drev så fort alla i Sverige inte tycker någon måttligt känd persons handlingar är något att hänga i julgranen.

    Då jag var liten, ca 6 år, var jag på en fest med temat Afrika. Min bror tyckte det var en strålande idé att smeta in mig i skokräm och klä ut mig till ”afrikan”. Det fanns inget elakt eller rasistiskt i det här, bara okunnigt och dumt. Jag skäms när jag tänker tillbaka på det, men kan samtidigt inte döma mitt barnjag eller min bror som då var typ 10 år, för vår okunskap. Vi hade nog ingen aning om vad rasism var på den här tiden. Även om Margaux var lite äldre än så tycker jag att man ska se det i ljuset av att hon var väldigt ung och kanske inte så upplyst. Tiderna har dessutom förändrats och idag skulle nog inget barn ens i den mest trångsynta familjen smetas in i skokräm och kallas afrikan, men i mitten av 90-talet såg det lite annorlunda ut.

      Ingen dömer dig eller din bror men era föräldrar borde vetat bättre. Herregud folk beter sig som att 90-talet är 1600 talet

      Min kompis som är svart målade mig svart när vi var 7 år och skulle ha party.
      Vi tyckte det var kul eftersom jag också ville ha brunt skinn.

      Det är ju skillnad på ett barn och en tonåring, och sen tycker jag det är skillnad på hur det görs.

      Sen tucler min kompis att svenskarna är hysteriskt rädda för att stänplas som rasister. Hon fick nlg när de skulle ändra i Pippi-boken.
      För henne är det inget rasistiskt att säga neger men om någon säger Nigger eller svarting så tycker hon det är nedsättande.
      Neger med om det använda med onda avsikter.
      Men hon tycker även detsamma om man säger svenne på fel sätt.

      Vi har diskuterat det här fenomenet sååå mkt och jag tycker hon har rätt i att svenskar är överdrivet rädda för att stämplas som rasister. Och det betyder ju i sin tur att man inte vill göra skillnad eller exkludera.

      Synd bara när det dras till ytterligheter.

        Hon för inte svartas talan! Vi är många svarta i Sverige som blivit utsatta för väldigt mycket rasism pga vår hudfärg och när man blivit kallad för n-ordet dagligen och blivit exkluderad pga sin hudfärg så tar det emot att ens läsa ordet. Snälla förstå detta och skriv inte ordet öppet. Jag personligen tycker inte det är jobbigt att kallas nigger eftersom jag växt upp i Sverige och ingen har kallat mig nigger men det finns säkert tusentals svarta i Sverige som tycker det är jobbigt.

    Kan vi inte bara sluta ge denna människa uppmärksamhet?

      Amen

    Lägg av, vilken taktlös kommentar.

    Hennes kommentar är gissningsvis en referens till Basutbudet – Finns det plats eller?

      Exakt, kommentaren är tagen ur kontext så att n24 och camcam kan få mer traffik

    Ändå intressant att många manliga influencers som gjort grodor (typ Jockiboi) tydligen kan förlåtas och att man hävdar att de gjorde sina ”tokigheter” i yngre dar men kvinnor ska jagas med blåslampa. Har väl varit så sen Mona Sahlins Toblerone-skandal. Värt att tänka på…

      Ja, nämner man ens tex Jocke eller Nemo och deras tidigare beteende så får man direkt höra att det var länge sedan och att det inte ska dras upp längre.

      Fast det är skillnad i ansvar, tex är det värre om en politiker ljuger och fifflar än att en ”vanlig” människa gör det, och värre om en polis eller advokat gör ett brott osv.
      Just för att de har jobb som ska leda och skydda.

        Vad är det för skillnad på margaux och jockes jobb och ansvar?

      Jag tänker att de är väl ändå YouTubes av annan sort. Jocke har aldrig marknadsfört sig som influenser. Han har aldrig hävdat att han är en förebild.

      Jocke står oxå för tiden som Jockeboi. Han skäms över saker han gjorde. Men han förnekar inte och försöker inte att rädda situationer genom dåliga ursäkter och halvlögner.

      Skillnaden mellan att förlåta och glömma stavas ansvar.

    Ta bort denna kommentar???

      Varför? Det är ju ändå en risk man får ta när man ställer sig som 500:e person i raden och kommenterar hur vidrig hon är som person.

        Är du på riktigt dum? Folk reagerar på hennes handlingar och undrar vad hon har för människosyn? Får man inte ifrågasätta dåliga beteenden för att den som gör dåliga saker kan bli ledsen? Seriöst?

          Vilken onödig ton. Men det var inte det Anonym 10:14 skrev. Det är väl skillnad på att ifrågasätta vidriga beteenden och att kommentera hur vidrig hon är som person trots allt?

    Jag upplever mer och mer att denna blogg håller på att ha gjort sitt. Det som var nyheter och aktuellt i starten känns allt som oftast som gammal skåpmat nu. Det är samma saker som lyfts, bara olika personer det gäller. Och detta med att ”måsta” ha ett visst antal inlägg per dag gör att när det mesta håller på att vara urvattnat så grävs/skrivs inlägg som inte fyller någon annan funktion än just detta….utfyllnad.

      Ja Camilla är tant nu och har tappat det. Lyssna bara på hennes podd, hur patetiskt med 3 gamla damer som heter ”saning och konsekvens” Den här speglar bara hennes unkna vänsteråsikter där alla ska cancelas och få sig en slev av ”det goda hatet”.

        Hahahaha tant?
        Väx upp, du lever med åldersbegränsningsr, hopps du växer ur det. Annars kommer du leva ett smalt liv.

        Vänsteråsikter? Hon är KD.

          EEEhhhhhh Nej 😛

      Fast detta är ju aktuellt i högsta grad då media rapporterar om det. Det är ingenting Camilla grävt upp själv för att jävlas.

        Jo det var orkestrerat av henne och Nyheter24 tillsammans.

          Hahaha????
          Tydligt nog vad jag tycker om din kommentar?

            Det var ju det? Nyheter 24 (som Camilla bloggar för och poddar för) har hittat bilder, kontaktat Camilla för ett utalande för att kunna göra en så snaskig artikel som möjligt och starta ett drev mot en som redan ligger ner. Allt för trafik.

              ”Allt för trafik.” Mm, som MD gör, allt för att få in degen, skitsamma att hon utnyttjar andra människor till ”roligt” innehåll. Fy fan, vilken sorglig människa.

              Förstår du verkligen inte att margaux helt ensam satt sig i denna sits. Folk reagerar. Faktum är att läsarna var först på bollen där det dök upp ot kommentarer innan bbs första inlägg och att tidningarna var snabbare på bollen. Människor reagerar på Margaux. Ska de inte få göra det tycker du och ska inte media av alla de slag få diskutera hennes dåliga omdöme?

      Ja och en stor skillnad tycker jag är att det SKRIVS ingen egen text längre? Alla inlägg är bara inbäddade bilder med lite, lite text till.

      Och det märks även på att antalet kommentarer har minskat.

      Trist för dig att du inte tycker om det som skrivs här. Du, det finns andra bloggar du kan besöka, om just den här inte passar dig.

        Det argumentet kan man applicera mot alla som det skrivs om här.
        Om man inte tycker om det Margaux lägger ut i sina kanaler så finns det många andra influensers att skriva om

          Nu råkar BB ha som enda uppgift att skriva om influensers. Om du inte gillar innehållet, så är du fri att besöka andra bloggar.

            Och gillar vi inte vad margaux gör så är vi fria att bara besöka andra influencers.

            Är Camilla fredad från all form av kritik bara för att bloggen är frivillig att läsas så borde det även kunna applicerar på influencers. Att de är fredade från kritik för att deras plattformar är frivilliga att besöka. Förstår du nu?

              Nej, jag förstår inte varför du envisas med att försöka försvara en människa helt utan vett och sans som MD. Varför skulle just hon fredas?

                Jag försvarar inte margaux. Läs om och läs rätt nu. (Jag är alltså bara anonym 10:41)

                Det handlar inte om att försvara eller att bara en viss person ska fredas.
                Det handlar om argumentet ”gillar du inte det här så dra”. Ett argument ska vara konsekvent och ska då gå att applicera på allt. Så jag använder ditt argument och säger att tycker du inte om vad en influenser gör, dra och skriv om någon annan.

                Jag förstår verkligen inte alls varför alla andra influenser går bra att ifrågasätta, men så fort man yttrar det minsta lilla negativa om just den här bloggen så skjuter taggarna ut direkt.
                Varför ska just bloggbevakning fredas?

                  Därför att BB i princip är den enda kanal med någon större räckvidd som kritiserar influencers. I princip alla andra tar med glädje emot stories om influencers lyckliga liv, utan att komma med någon kritik. Trist för dig. Stackars.

                    Det är väl ingen som sagt att bloggbevakning ska sluta bevaka. Men så fort någon t.ex ifrågasätter frekvensen på bevakning av vissa personer så får man genast kommentarer om ”gillar du inte innehållet så dra”.
                    När det ändå är sån uppenbar extrem punktmarkering.

                    Alla andra får kritiseras, förutom Bloggbevakning. Varför är det den enda som ska vara fredad? Att det är för att det är den enda som kritiserar andra köper jag inte. Det om något berättigar kritik. Ger man sig in i leken får man leken tåla liksom.

                      Precis som MD, när hon ger sig in i leken, allt för pengar.

          ? vad menar du?

    ”Saltsjöbadens gräddhylla”
    POV – studentfesten ägde rum i Södertälje 2009

    Varför hetsa och starta ett drev för något som hänt för 14 år sedan?!
    Detta bevisar att det finns en skara som uppenbarligen är avundsjuk på Margauxs framgång och vill se henne falla.
    Påhopp som dessa får ju människor som mig själv, som aldrig haft någon uppfattning om eller något intresse för henne, att känna sympati med henne.
    Motsatt effekt alltså.

      Skitmänniskor ska skit ha.

        Om det är så det funkar skickar jag härmed en ansenlig mängd skit till dig.
        Håll till godo!

          Spot on! Skickar med en hög jag också!

      Å där kom avundsjukan igen. Det är verkligen ointelligent att dra till med det.
      Om man inte gillar något/någon, och säger det, så handlar det sällan om avundsjuka.
      En normalbegåvad människa borde förstå det.

    Blir så trött, lämna Margaux ifred nu. Följer ej henne, gillar henne inte ens men det här är så jävla löjligt. Folk måste förstå att det inte går att få 8 miljarder människor att tycka å tänka som du. Låt folk vara rasister, så länge dom inte misshandlar/våldtar/mördar nån så vem fan bryr sig om nån säger ett gammalt ord. Seriöst. Ni behöver tjockare skinn, ta av er era offerkoftor. UNDVIK hatande människor bara. Sluta dra in rasism å feminism i EXAKT ALLT. Vita som krigar för detta ämne är patetiska, ni är inte goda perfekta människor för ni kallar er antirasister. så jävla äckligt att se så mkt narcissism i samhället idag. Ni är alla syndare.

      ”Låt folk va rasister” … är du seriös? Rasism är ett samhällsproblem, vi har svårt att få jobb och lägenheter, glåpord, fördomar, måste alltid visa framfötterna 10 ggr mer jämfört med en vanlig Svensson som duger precis som dom är. Att bli utsatt för rasism förstör ens mentala hälsa, redan som barn fick man stå ut med skitet och det har inte blivit bättre. Märks att du är privilegierad.

        Fast det där är myt. Finns mängder av framgångsrika svarta. Att påstå annat är rasistiskt. Ni vänsterpack med offerkofta pratar som att svarta är efterblivna små barn som inte klarar av nånting utan ViTa aLLiErAdE vid sidan. DET HANDLAR OM RIK VS FATTIG. Rika vinner, fattiga förlorar. Handlar ej om hudfärg längre.

          Haha en myt? Såklart klass spelar stor roll men även framgångsrika svarta har fått utstå rasism, många svarta skådespelare, atleter, författare mm. har talat ut om detta. Nej vi tycker inte att svarta är efterblivna det är rasister som är efterblivna.

          ”handlar ej om hudfärg längre” … ? vilken parallell universum lever du i?

            Är du dum på riktigt? Vem har mest makt? En vit tjej med inkomst på 15000kr/månad eller svart musiker/atlet som tjänar miljoner? Pengar är makt. Hudfärg är det inte.

              Faktiskt är det du själv som framställer dig själv som dum.

                Hur är jag dum? Ni är så jävla tröga. Jag försvarar varken margaux eller rasism. Tycker det är löjligt bara att gråta över ett ord (som hon sa för flera år sedan) när folk dör i krig å svält. Folk mördas å våldtas å ni ska skamma nån brud som uttryckte sig ofräscht för 14 år sedan. Lägg ner bara. Ni är inga helgon själva. Som sagt ni kommer aldrig någonsin lyckas få 8 miljarder pers på er sida så ta världen för vad den är istället å gör det bästa av situationen. Låt folk vara idioter å hata, så länge man inte fysiskt misshandlar, stalkar, våldtar, mördar etc så är det JÄVLIGT ENKELT att bara skita i. Ta av era offerkoftor å ta ansvar för era egna liv.

                  Det är tydligt att du inte förstår diskussionen och problematiken.

              Åh herregud Anna, läs på om rasism snälla.

                Åh herregud, använd din hjärna och tänk själv istället. Pengar ÄR makt, så är det bara.

                Åh herregud svara på min fråga istället, vem har mest makt? Svider det att erkänna att du har fel? SJÄLVKLART har den svarta rika mannen mer makt än den vita fattiga tjejen. Lägg ner nu. Jag förnekar inte att rasism finns, jag säger bara att ord kan inte skada om du inte tillåter det. Det är bara ett jävla ord. Finns viktigare saker att kämpa mot, typ våld.

                  Så du menar att våld aldrig uppstår pga rasism? Vet du vad de vanligaste orsakerna till krig är? Geopolitik, religion och utbredning av den egna rasen och kulturen. Inskränkt är det ord som jag kommer att tänka på när jag läser dina kommentarer.

                    Nej det är inte det jag menar, din dumma kossa. Sluta förvräng allt jag skriver. Vi är för i helvete på samma sida bara att jag tycker det är sjukt sjukt att leta upp 14 år gamla bilder å jada jada, finns värre saker än att bli kallad fula ord, ni är så fruktansvärt tröga.
                    Upplys mig då era ljushuvuden. Om ni nu är så jävla pålästa å goda människor.
                    JAG skiter fullständigt i ord, jag bryr mig när folk mördas å misshandlas, DÄR GÅR MIN GRÄNS. Ni är vetkligen helt jävla efterblivna som jiddrar när ni inte ens förstår min poäng. RASISM ÄR FEL, jag har ALDRIG SAGT NÅT ANNAT. Men finns VIKTIGARE saker än fula ord. Idioter rasister etc kommer alltid finnas å ni kan inte göra ett skit åt det, så välj era strider å gör det bästa av livet istället för att gnälla så jävla förbannat. Dumma efterblivna kossor är ni vänsterpack

          Klart att det finns framgångsrika människor i alla kulturer och att använda det som ett argument för att hävda att det bevisar att rasism inte är ett hinder för människor är rätt obegåvat.
          Vårt samhälle är ett vit patriarkat och vår kultur och sociala strukturer återspeglas av det. Vi ser vår verklighet genom våra vita glasögon och allt som avviker från vår syn reagerar vi på. Oavsett hur ickerasistiska vi upplever oss själva så kommer vi ändå att döma alla genom vår västerländska måttstock. Vi vill bevara vår egen vithet för vi är rädda för förändring. Det leder till att vi drar oss för att släppa in människor från andra kulturer för att det kommer att innebära att vi börjar förändras. Så oavsett vad man kallar det för så blir människor från andra kulturer diskriminerade vilket innebär att de inte har samma förutsättningar som den vita populationen.
          Innan någon hojtar vänster så är jag inte det. Men jag har haft privilegiet att växa upp i många olika kultur och när jag kom hem till Sverige som vuxen blev jag väldigt medveten om hur rasistiskt det svenska samhället är.

        Är du seriös? Tror du på allvar din hudfärg hindrar dig från att lyckas i livet?

          Inom vissa områden är det definitivt så.
          Åt båda håll!

        Ok så bara för jag heter anna svensson så är mitt liv lätt som en plätt menar du? Vet du hur många lgh å jobb jag blivit nekad? vilka glåpord jag fått höra? Kan jag också skylla på rasism eller patriarkatet? ?

        Jag ser snarare att svarta får förtur till en massa grejer eftersom svenskar är såna mesar å så rädda för att trampa nån på tårna. De anställer hellre en inkompetent svart person än en vit med erfarenhet för att undvika stämplas som rasister. Ni vänsterpack får ge er nu alltså. Inse att allt handlar om PENGAR, inte hudfärg.

          Cap

          Är vänster och det är ju den klassiska vänsteråsikten du faktiskt framför som den moderna vänstern dessvärre ofta bortser från: dvs det handlar om klass – dvs i grunden pengar.

            Just fördelning av tillgångar är det centrala i den marxistiska ideologin.
            Däremot är ras en ickefråga i ideologin. Har haft åtskilliga debatter med rosenkindade kvinnor från champagnevänstern som med en dåres envishet gör allt för att skifta fokus från fördelning av resurser till att diskutera rasism. Det blir nästan lite löjligt att de inte fattar att alla förstår att de inte vill ge upp sin överdådiga livsstil.

              Håller med till hundra procent /vänsterpartisten

      Du låter som en narcissist, tbh.

      Du kan ju börja med att undvika de här bloggen, om den skaver så förbannat.

    Du ger dig inte förrän du knäckt Margaux fullständigt va?

      Det är inte BB som var först med det här.

    Eller stänger av samtliga sociala medier och skaffar sig ett riktigt jobb.

    Det här var inte ngt av värde att dra upp ngt som skedde för 14 år sedan . Om jag tänker själv på hur jag betede mig och uttryckte mig i min ungdom finner vi en del problematiska uttryck och åsikter. Var dock inte så mycket av rasistisk karaktär då jag själv är mörkhyad. Det hör väl ungdomen till att själv upptäcka och göra fel osv . Sen menar jag såklart inte att man kan skylla allt på sin ungdom.

    Så tråkig samtid just nu alla ska vara felfria från födelse till död men människan är ju dock en komplex varselse som är allt annat än felfri.

      Misstänker att du inte har samma sociala plattform som MD, och ständigt visar upp sin usla moral så länge hon drar in pengar.

      Vad tycker ni att hon ska göra? Om godhetsmaffians ädla syfte är att påpeka allt som är fel så att fler människor gör rätt, vad fan spelar det då för roll var hon gjorde för 14 år sedan? Hon gör det ju inte nu vilket borde vara exakt det utfall man vill se? Det bevisar endast vilket ointresse det finns i att världen blir en bättre plats så länge ni får fortsätta kasta stenar och klappa er själva på axeln för att ni minsann tar kampen och någonstans i processen har ni missat att de enda som sprider hat och saknar empati är ni själva. Förhoppningsvis tar ni avstånd från det om 14 år.

        Det enda hon gör är att utnyttja andra människor för att skapa innehåll till sina sociala medier, då hon själv är så förbannat tråkig att almanackan går baklänges.

          Almanackan går baklänges. ?

    Bilden och kommentaren är 14 år gammal från när hon var tonåring. Som tonåring har man inte ett fullt utvecklat konsekvenstänk. Man kan också drivas till handligar av en önskan om att passa in.

    För 14 år sedan hade vi även inte det upplysta samhället vi har idag. Jag var själv tonåring för 14 år sedan och gjorde och sa saker som jag aldrig skulle göra/säga bara några år efteråt men absolut inte idag. Jag kan genuint säga att jag då inte förstod och använde mig exempelvis av samma utttyck som kompisar och familj.

    Hon har uttalat sig och bett om ursäkt och tagit avstånd från beteendet. Släpp det nu.
    Jag tycker kritiken hon fått för videon på mannen är helt förståelig men detta tycker jag inte är rimligt.

      Du beter dig som om hon var 14 år. HON VAR 18!!! VUXEN FFS

        Vuxen ??? men inte mogen. 18 är fortfarande TONÅRING. Du är inte vuxen förrän din hjärna växt klart runt 25 och du bott ensam å försörjt å tagit ansvar för dig själv.

        Frontalloben (som påverkar bl.a. beslutsfattande, förutseende och beteende- och känsloregler) är inte fullt utvecklad fören 20-25 års åldern. Så att jämföra handligar vid 18 år med handligar vid 25 år är inte rättvist.

    Känns som bloggbevakning har börjat bli en aning för enformigt, en person är i superfokus och då handlar det mesta om denne. Det finns mycket annat intressant att ta upp: Vimmelmammans resa till Afrika, Vanjas gotlandshus som totalrenoveras samtligt som NFT-projektet sinar, Elsas nya bok som hon varken skrivit, fotat eller illustrerat m m.

      Där kan jag hålla med dig. Litet väl mycket slentrian, det är sen gammalt.

      Ja! Och den där familjeinfluencern som publicerar bilder på sitt sjuka barn på sjukhuset, med blod i hela ansiktet. Där har vi problematiskt beteende!

    Jag är ett år yngre än Margaux och uppvuxen i samma område i Saltis. Det var långt från ok 2009 i vår krets att måla sig svart och använda n-ordet. Man gjorde inte det. Så att skylla på att det var länge sen flyger inte tycker jag – vi visste som tonåringar att man inte gjorde så. Att Margaux gjorde så tyder på ett extremt dåligt omdömde och går inte att bortförklara med att det var länge sen.

    Hon ska väl föreställa väldigt solbränd då hon har blont hår. Annars hade hon väl haft peruk?

    Att uttrycka sig sådär är ju inget trevligt men visar kanske på klass och sammanhang. Något vi tycker vi kommit ifrån men det har nog tyvärr bara ändrat riktning.

    Soho-house-klubben är ju ett exempel på något som kommer polarisera och stärka klassförakt ytterligare. Bara nya klass/människo indelningar som passar in i den tid vi lever i just nu.

    Om de med makt i medier blir insläppta på dessa klubbar vem ska då kritisera och ifrågasätta?

    Lätt att anse sig vara en god och sofistikerad medmänniska när man har det bra och inte behöver offra något.

    Finns alltid ett ”vi och dom” där alla anser sig bättre i sin grupp där man blir bekräftad. Jargongen är nog ganska illa hos de flesta. Men det uttrycks givetvis olika förakt beroende på vilken grupp man tillhör.

    En titanic-båt borde byggas och simulera händelseförloppet. Personer delas in utifrån klass och så får bäste man vinna utifrån sina förutsättningar.
    Vore intressant att så tydligt få se vilka som är idioter vs hjältar. Hjältarna borde sedan få heder, utrymme och makt.

    Inte lika charmigt att inse att man är Roses blivande man istället för Jack.

    Jag är i Margauxs ålder, och när jag gick på gymnasiet skulle vi filma en sketch och jag marscherade runt utklädd till H*tler i korridorerna. Tyckte jag var skitrolig då, men numera är det något jag verkligen skäms över. I vuxen ålder är jag en god person med bra värderingar, så med det sagt vill jag bara säga att man kan ha gjort dumma saker förr, men det har inget att göra med personen man är nu. Även om jag tycker att saken hon gjort i nutid är otroligt ogenomtänkt så tycker jag inte man kan beskylla henne för något hon gjort 2009 när hon inte ens var färdigutvecklad mentalt.

      Men snälla marschera som Hitler för en sketch är väl inte så illa? Nån måtta får det vara.

        Det hade man också kunnat ta en bild på, ta helt ur kontext och ställa s till svars för idag.

          Någon som marscherar som Hitler ska självklart ställas till svars, framför allt om man har som ”jobb” att skapa tveksamt innehåll till en stor publik.

            Man får inte skoja om Hitler menar du? Orka!!

              Varsågod att ta en promenad med nazistuniform. Gör det. Det är ju bara på skoj.

        Det var en sketch som vi själv kom på, och mellan tagningarna gick jag runt på skoj och tog massa bilder och larvade mig inför passerande. Det var ingen som verkade bry sig, och visst var jag 18 år då, men det är inget jag hade gjort idag.

    Visst att Margaux varit/är omogen och förmodligen inte den skarpaste kniven i lådan. Men den häxjakt efter att sänka personer för dumheter den gjorde under de år då de allra flesta har ett IQ på 30 är faktiskt hemsk. Camilla, du har axlat en självvald roll som moralpolis och går många gånger rätt hårt på. Jag har två små barn och jag fasar för den framtid de kommer att möta, där hetsen efter ”digital ” perfektion hela tiden eftersträvas av moralpoliser som anser dig granska men dom är långt ifrån journalister, då personliga åsikter är den röda tråden genom granskningen. Kort sagt känns det som att du tycker detta är rätt kul, det genererar klick och möjlighet till att kommentera i media. Hur moraliskt är det egentligen??!

      Tack och lov att det finns ”moralpoliser” som Camilla, för annars skulle det mesta av skiten som MD och andra gör för att skapa innehåll flyga under radarn. Trist för dig att du är så jävla upprörd för det.

        Det MD gjorde uppmärksammandes först av de riktiga nyhetsjournalisterna.
        Så nog skulle det uppmärksammas utan Camilla.

          Och vad är det för fel med att Camilla uppmärksammar det?

    När jag gick på högstadiet (2003) var vi ett stort gäng som spelade vi kort varje rast/håltimme. Spelet hette n*ger och president. Någon som känner igen? Vi förstod helt enkelt inte bättre.. Tycker det är löjligt att hon ska behöva stå till svars för en så gammal kommentar. Människor blir äldre, lär sig och utvecklas.

      Same! Vi kom dock på hur jävligt det var och bytte ut till något annat ord. Var oxå 2003.
      Jag är 85:a

        Samma här. Född -80.

    Försvarar inget hon gjort men känns lite som att folk försöker hitta alla knappar att trycka på för att trycka ner henne ännu mer? Då kan ni väl gå igenom alla andra kändisars förflutna och få det komma med i tidningen igen.

    Media lyckas ganska bra med att karaktärsmörda den här personen, det är ett som är säkert.

      Det lyckas hon göra själv, alldeles utmärkt.

      Skulle Margaux anmäla alla medier för förtal så hade hon vunnit plättlätt.

    Spelar ingen roll vad Margaux skyller på, det framkommer med all tydlighet vilken otroligt oskön person hon är ändå. Hon är totalt avslöjad och de som fortfarande stödjer henne har liknande åsikter och personligheter som Margaux.

    Som svart kvinna kan jag säga att n-ordet aldrig har varit okej att använda. Inte ens 2009. Inte för oss svarta. Att höra ordet känns som ett slag i ansiktet. Det finns inget försvar att använda ordet eller att ha använt ordet. Att vara ungdom är ingen ursäkt. Eller är det så svårt för vita personer att någon gång i sitt liv inte använda nedsättande termer för svarta människor? Det verkar nästan som det. Tragiskt.

      Det är ju inte så konstigt, många svenskar har växt upp i oerhört vita områden med rasistiska föräldrar och har själva många lärda rasistiska tankar och tendenser (hur mycket folk än försöker låtsas att de inte är rasister).
      Hade själv ingen aning om exakt hur illa det var förrän black lives matter när svarta människor äntligen fick utrymme. Är man vit är det svårt att förstå pga man utsätts ju inte för rasism.

        Tror du har missat det här med förnedringsrån osv… Skönt att du inte drabbats själv… ännu.

    Varför vill vissa ursäkta agerandet för att det ägde rum för 13-14 år sedan? Det var ju nu det upptäcktes och därmed blir det nu Margaux får stå till svars.

    Vi är för snabba med att förlåta ibland. Det är som att jag skulle bete mig jätteilla idag men mer eller mindre vifta bort det om det jag gjort upptäcks först om 15 år. Jag har betett mig själviskt i mina tonår och mår fortfarande dåligt över det och försöker gottgöra på alla sätt jag kan. Det är att ta ansvar.

    För några veckor sedan dömdes en gammal kvinna som deltagit i Förintelsen. Tänk om hon skulle sagt ”Det var så länge sedan. Jag ångrar mig. Förlåt” och domaren därmed bedömt att tiden som gått skulle göra att brotten inte är så farliga eftersom nästan alla som var med om Förintelsen är döda ni. Samhället funkar dock inte så.

      Jämför med förintelsen…. Finns inga nivåer alls när det gäller att göra fel. Svart eller vitt – så är livet.

    She’s only sorry she got caught. Ro ro ro din båt margå

    Jag tycker inte det var en platt ursäkt. Den var rak och tydlig, inga bortförklaringar.

      Vad vill folk att hon ska säga eller göra? Det enda hon kan göra är att be om ursäkt, precis som hon gjort, och sedan fortsätta visa att hon inte skulle göra något sådant idag.
      Nej, det var inte okej, men gjort är gjort. Samhället har blivit mycket mer upplyst de senaste åren.
      Och folk säger stt hon var vuxen, men vid 18 års ålder är hjärnan inte färdigutvecklad. Jag som är 30 kan känna att dagens ungdomar är upplysta på ett helt annat sätt än för 12 år sedan när jag var 18. Samhället går framåt (i vissa fall!).
      Tycker att M skötte sig helt fel kring filmningsskandalen och allt som hon har gjort efteråt, men det här var bara ett ”low blow” från media.

    Hur fan kan det spela någon roll att det är en gammal bild? Låter som en typisk SDare. Jag är 35 och skulle aldrig för mitt liv sagt något liknande, någonsin. Fyfan för denna människa.

    Klart det skulle grävas efter fler smaskigheter efter det makabra övertramp som Margåå gjorde i november. Tycker ändå det tog tid för murvlarna att gräva fram detta rå-rasistiska förfarandet? Men NU kan det väl inte finnas mer galenskap denna kvinna gjort? Sen oavsett under vilket årtal under 2000-talet hon uttryckte sin rasism så är det rätt jävla o-okej o bevisar var hon står.

    Problemet e väl ändå inte att hon sa det när hon var 18 eller 2009. Problemet e hennes människosyn överlag.
    Mig veterligen var det stötande redan 2009 att ha blackface-fester. Hennes kommentar är väldigt lam faktiskt

    Blackface är inte ok. Användning av n-ordet är inte ok.

    Med det sagt – nej, jag tycker inte att Margaux behöver lynschas för något hon gjorde för så länge sedan, speciellt inte med tanke på att hon visar med sitt uttalande nu att hon inte håller med om sitt beteende.

    N-ordet känns som att det slutade användas av den stora massan långt innan 2009, så om något säger väl detta något om den miljö hon växte upp i. Angående blackface så anklagades även Bianca för detta under en semesterresa till döda havet 2018 då hon smetat in sig med lera för att det var bra för huden. Följarna uppmärksammade henne dock på hur illa detta såg ut, men vet inte om hon gick ut med någon ursäkt för detta. Hennes intention var ju troligen inte att väcka anstöt. Summa summarum: kunskapen om varför blackface är så oerhört olämpligt behöver spridas- än idag år 2023…

    Ogillar margaux men hon ska väl ändå föreställa en som solat lite väl mkt?
    Tkr att det blir lite för mkt nu. Ingen person har levt ett fläckfritt liv.

    Att 2009 sedan säga N är väl lite halvt halvt kan man tycka men man kan ju tänka också är det menat som ett slag ord eller bara ”jag ser ut som X”. Ja, hon borde kanske använt ett annat ord men personer gör fel.

    Det är liksom 2009. Att föreslå att en person inte kan ändra sig sedan dess tkr jag nästan är värre. En människa är ju inte statisk.

    Ska vi inte dreva lika mycket på Justin Tradeux som ju gjorde blackface vid två tillfällen t..om

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.