Linus Carlen och Nocco – näst på tur till Patent och marknadsdomstolen?

Avdelning influencers som vägrar följa marknadsföringslagen: Linus Carlén för Nocco  

Linus hävdar till en följare (och har så även gjort till mig) att han minsann friades 2018 av Reklamombudsmannen för en reklam där han skrev ”VÅR Nocco” och att det gör att han inte behöver reklamidentifiera sina inlägg.

Reklamombudsmannen är branschens självreglerande organ, som alltid lutar sig mot prejudicerande domar från exempelvis Patent och Marknadsdomstolen när sådana finns. Det fanns inte 2018 och då gjorde de en egen bedömning.

I december 2020 kom Patent och Marknadsdomstolens dom mot Katrin Zytomierska och Clean Eating där hon fälldes för brott mot marknadsföringslagen för att inte ha reklamidentifierat sina inlägg. Hon använde exempelvis uttrycket ”VÅR granola” vilket domstolen fällde henne för.
Du kan läsa mitt inlägg om domen HÄR! 
Katrin dömdes till hot om vite på 250 000kr och företaget till 1 000 000kr. 

Patent och marknadsdomstolen är en myndighet som kan utföma straff. RO är en branschorganisation som på sin höjd kan ses som en rekommendation.

Så om man ska uttrycka det hela krasst så sopar Patent och marknadsdomstolens dom bort vad än Reklamombudsmannen må har sagt innan det kom ett prejudikat.

Jag skulle tycka att det vore ren och skär underhållning att se Linus Carlen bemöta en stämning från Konsumentvekret genom att vifta med ett papper från en rekommenderande branschorganisation, så han ska givetvis fortsätta göra som han gör om han tror att han har koll. ?

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ok

  Spontant läser jag en liten skillnad, Nocco är väl et Registrerat trademark men grannplanets en beskrivning på en produkt. Men det skadar inte att vara övertydlig för de som inte förstår.

   Jag måste ändå säga att det är något överdrivet att alla dessa olika personer som gör reklam för sina egna märken och produkter i sociala medier ska behöva reklammarkera. Då är jag ändå jurist och har full koll på hur juridik fungerar. Men att rättpraxis utvecklats på detta vis tycker jag är ängsligt och larvigt helt ärligt. Hur många här inne kan inte identifiera dessa inlägg som reklam? Det är dessutom följare till dessa personer som utsätts för reklamen. Har man då inte bättre koll på personen ifråga än att man känner sig lurad när de egna produkterna hyllas?

    Det handlar väl främst om att man som läsare/kund ska veta direkt om personen verkligen innerligt och uppriktigt älskar den här produkten och vill dela med sig av sitt fynd i djungeln av produkter … eller om personen kanske inte ens smakat eller testat den, (eller rentav egentligen tycker illa om den) utan enbart skriver om den för att få betalt. Då betyder recensionen eller inlägget ingenting, snarare tvärtom, dvs man luras till att prova nåt man hört ska vara fantastiskt och underbart fast det var bara påhitt för att tjäna pengar.

    En av anledningarna till krav på reklammärkning, misstänker jag.

     Märkväl, jag pratade BARA om de som marknadsför sina EGNA produkter och märken på sina EGNA kanaler. Förstår inte vilken begåvningsnivå man innehar om man inte förstår att det utgör reklam just bara av detta faktum.

      I många fall framgår det inte ens att det är deras egna produkter. Ska man behöva hålla koll på vila som är ägare i olika bolag då menar du..?
      Begåvningsnivån behöver inte vara särskilt hög för att förstå att det är omöjligt att kräva.

       Ge gärna exempel. Mig veterligen har jag aldrig ”inte förstått” när någon gör egen reklam. Men visst, kritiskt tänkande är en bristvara hos många så jag kan inte påstå att jag är förvånad.

       Hela detta inlägg belyser dessutom ett faktum när personen ifråga tycker att det borde räcka med att använda ”vår” om produkten. Tänker rent juridiskt att ”min” eller ”vår” skulle kunna ge någon slags tillräcklig fingervisning och heads up att det skulle kunna röra sig om att personen själv står bakom produkten. Tycker du inte det?

        Nu skulle det ju kunna vara så men eftersom du hakat upp dig på just det här fallet så är det ju INTE så.
        Linus är bara anställd och inte ägare/delägare som många verkar tro.

  Pinsamt att så få influensers kan sitt arbete.

  Jösses. Får obehagskänslor av honom. Så feminin å tafatt trots muskelkroppen.

   Varför skapar det obehagskänslor hos dig för att han har en muskelkropp och ett feminint beteende/kroppsspråk? ?

   Tycker det känns som det säger en del om dig som person.

    Vad säger det om mig som person? ? Kan aldrig folk skapa obehag hos dig så är det väl du som är avtrubbad. Att man inte ens får ha en åsikt längre ??‍♀️

     Jättekonstig åsikt

      Konstig eller ej. Så är det personens åsikt som anonym har all rätt att ha. Varför förstår inte människor detta? Elakt eller ej

       Det är väl ingen som sagt att personen inte får ha sin konstiga åsikt?

       Det får väl anses som allmänt hyfs att inte uttala sig nedsättande om andras utseenden? Vem bryr sig om hennes personliga uppfattning om någons utseende, den kan hon gott behålla för sig själv.

        Det är ju precis det. VARFÖR? Hyfs eller ej. Personen är en vuxen människa och får uttrycka precis vad hen vill. Oavsett om det är om nån utseende. Det är bara att tugga i sig. När ska folk hajja det? Du kan gagga om hyfs allt du vill, men vissa bryr sig inte om det och vill och kommer uttrycka sig ändå.

         Om någon beter sig ohyfsat på ett sätt som sårar andra får väl denne ta att andra kritiserar beteendet.

         Nej man har inte rätt uttrycka sig hur man vill eller kränka andra.

          Says WHO? Det är en fullt fri värld. Vilket gör att jag säger VAD jag vill?

           Du bor ju i ett samhälle som har lagar och regler bortsett från vad som är socialt accepterat, inte sant?

           Svar till anonym: det är inte olagligt med åsikter och att t.ex säga – jag tycker hen är ful
           Och uppenbarligen är sociala regler inget jag bryr mig om annars hade jg inte svarat som jag gör.
           JAG personligen tänker inte slösa mitt liv på att hålla inne med det om jag vill säga det ?

           Du Maria, så lät det verkligen inte från din mun när det snackades om ADHD…

           Helt plötsligt dök den här Maria upp från ingenstans och sprider numera gift i nästan samtliga kommentarsfält. Intressant!

           12:16 det som verkligen är intressant är att det du kallar gift skulle de flesta kalla för rätten till att uttrycka sin åsikt. Eller är du lagd åt det totalitära hållet där det är makten som styr narrativet? Har du sett klippet på tanten i Ryssland som sa sin mening om korruptionen i militären och för det handgripligen blev utkastad ur bussen av andra passagerare. Är det ett samhälle du drömmer om?

           Dök upp från ingenstans? Har varit här sedan starten ❤️✌?

          11:54 – vi har inte infört censur. Så det är upp till var och en att uttrycka vad man tycker. I det ingår även att tycka nedsättande saker om andra. Hur kan detta vara så svårt att förstå?
          Men om man uttrycker nedsättande saker om andra ska man också vara beredd på att det kan få konsekvenser som man kanske inte är beredd på. Finns gott om sådana exempel.

           Och jag har aldrig sagt annat. Jag uttrycker vad jg vill, och kan absolut ta diskussionen eller konsekvenserna .
           Jag tycker uppenbarligen det är viktigt nog att få säga vad man vill

           Maria, håller helt med dig och tycker att du är tydlig med vad du menar.
           /12:19

         Håller med dig Maria, än har vi yttrande och åsiktsfrihet trots att nya regeringen jobbar hårt för motsatsen.

         Ja, man får uttrycka sig om precis allt. Men du glömmer en sak. Man får inte uttrycka precis vad man vill hur man vill och speciellt inte var man vill.
         En vuxen människa förstår det.
         Att du säger det du gör nu får dig bara att låta som antingen gravt autistisk eller som ett trött och tråkigt troll.
         Jag har mina misstankar om vilket alternativ som är det rätta

          Haha okey! Så länge du sover gott om natten, det gör jag ? Oavsett vilka diagnoser du vill ställa åt mig ?

           Personer med autism brukar ofta ha ångest. Vilket får dem att sova rätt dåligt på natten.
           Så att du säger att du sover bra bekräftar bara mina misstankar.
           Trött och tråkigt troll är ingen diagnos. Möjligen överdrivet bekräftelsebehov

           13:34 är du en Becky, Karen eller Susan? Du måste vara en lättkränkt vit kvinna som kan allt och vet allt och tror sig alltid ha rätt om allt. Dryg. Det enda jag inte kan sätta är din ålder. Därav frågan, är du en Becky, Karen eller Susan?

          Hur ska du ha det? Du inleder med att man får uttrycka sig om precis allt för att sedan säga att man inte får det. ?
          Hur ska du ha det? Censur eller ingen censur? Misstänker att du kanske är ute och far efter förtal eller hets mot folkgrupp? Förtal handlar om räckvidd och inte om själva budskapet. Hets mot folkgrupp är en form av olaga hot som i alla sina former är olagligt.
          Sedan föreslår jag dig att det kan vara på sin plats att du börjar fundera på om härskartekniker är något du slentrianmässigt ägnar dig åt när du inte håller med.

          Man får säga vad man vill och tycka vad man vill, förutom i de fall där det kan bedömas vara ”hets mot folkgrupp”.

          Vi ska inte anpassa en diskussion så att innehållet passar och inte kränker lättkränkta och enfaldiga människor.

          Du har rätt till din åsikt liksom Maria och alla andra här.

  Testade den Noccon den var VEDERVÄRDIG!

  Precis som Åsa Ingrosso som hävdade att hon inte behövde reklammarkera för hon minsann kände någon chef på Patentverket eller var det nu var.

   Ja, han kanske också känner personen som är chef för hela balunsen? Då behöver man inte följa lagar

    Ja exakt, Åsa hahahaha.

  Nu vet jag ingenting om Nocco och dess ägare men om man som t.ex Katrin äger ett varumärke, varför ska man inte få prata fritt om det? Jag tycker det är löjligt att inte få prata om sitt egna bolag och vad man gör i det på sin egna kanal, även om den är stor. Förstår inte logiken. Fattar ambassadörer osv men inte ägare?

   Inget hindrar dom från att prata om det i sina egna kanaler. Dom måste bara lägga till ordet ”reklam” varje gång. Inte direkt något som försvårar eller gör det jobbigare ?

   Hur ska random person per automatik veta vem som äger vilket företag?

  Ta bara för givet att allt man ser på influencers plattformar är reklam. ALLT är reklam. Hur svårt ska det vara?
  Hur viktigt är det egentligen att de reklammarkerar , om precis allt de postar är reklam på ett eller annat sätt?

   Hur svårt kan det vara att skriva REKLAM?

    Tydligen så pass svårt att Camilla ”behövt” tjata om det i över 5 år nu..

   Det absolut starkaste en influencer kan göra för en produkt dock är att skriva ”obs: EJ reklam eller samarbete, jag bara älskar den här” – det lär nog öka försäljningen av varan enormt snarare än om man mutar de med pengar ? Undrar om ett företag kan på något vis komma runt det hela, så de kan börja betala influencers för att säga ”obs inte reklam”? Haha

  TW språkpolis (håll för ögonen alla känsliga). Varför inte bara lägga till ett t så det blir korrekt ord? ” …göra det” ”det är olaglig reklam”. En millisekund extra tar det. Skulle aldrig ta ett sånt uppläxande meddelande på allvar när personen i fråga inte ens bemödar sig skriva rätt. ”De” är ju ändå ett helt annat ord och eftersom det är skrivet två gånger så utgår jag från att det inte var ett misstag.

   Samma tanke har jag varje gång denna typ av inlägg dyker upp här. Det heter Patent- och marknadsdomstolen.

    Håller med! Väldigt enkel grej att lära sig och sen tillämpa. Blir mycker proffsigare bara

   Ja! Det blir ju jättemärkligt att läsa det så här: ”Aldrig sett dig göra dom. Dom är olagligt”

   Det här är ju en följare som skrivit, vad jag förstår?

   Tycker att det här stavfelet blir vanligare och vanligare. Vad sker?!

    Talspråk.

   Visst, det var ju dock inte Camilla som skickat meddelandet så tror inte din språkpolis-kommentar kommer göra någon större skillnad här.

  All energidryck är bajs. Tacka vet jag riktigt koffein, dvs kaffe ?? #livetsdryck

   Tacka vet jag det koffeinfria livet!

    All respekt till dig som valt det livet också! ??

  Ska du inte lägga ut ett grattis inlägg till Nicole Falciani

   Ointressant helt enkelt.

   Nej? Kan vi inte glömma bort henne och hennes vedervärdiga attityd och människosyn. Låt henne å hennes unge falla i glömska så vi slipper se och höra ifrån henne mer.

    Vad nu då?
    Råkade hon säga att en tants hatt var ful för 28 år sedan?

     Aaaah kanske fnizz för det är sånt jag menar ?
     Vad är ditt problem kring detta? Är det nån anledning till att du inte håller med? Eller har du inget annat än det löjliga hatt-hittepåt?
     Jag tycker hon är en kass människa med kass attityd, deal w it eller kom med bättre motargument ?

      Många morgonsura här på en söndag!!
      Kom igen nu bitches! ?

       Ja lets go bitch?

   Finns på BBs insta vad jag kan se. Kanske kommer ett senare idag?

    Det räcker bra så! Behövs inget mer här också. Helt ointressant och finns inget att diskutera runt omkring. Den som vill gratta kan göra det i Nicoles egna kanaler.

     Håller med, men ville ändå hålla fram till personen som kritiserade BB för avsaknaden av inlägg att det är lyft någon annanstans.

  Hugo Rosas gör väl ännu mer omärkt reklam för sin Clean ändå

  Värst reklam för sina egna produkter gör kaos-Katrin, hon filmar sitt ansikte i närbild ? och äter smaskandes med öppen mun.
  Hur vidrig kan man bli! ?
  Hur kan alla osympatiska drag få plats i en och samma människa? ?

   Det kallas att provocera.

  Tycker energidrycker smakar ?

  Bara jag som reagerar på att han skriver ”troca vibes” vilket låter som om han säger att det påminner om Trocadero? Är sånt ok i omärkt reklam som ej är ett samarbete?

  Och nu inser jag att det kan vara något nytt slangord eller att jag övertolkar…Vad tror ni?

   Jag trodde tills nu att det var så han menade. Vadå troca annars då?

    Jag lärde mig om betydelsen av vissa smileys för några månader sen(vadå att tacos är ngt annat ?)och efter det tror jag vad som helst när jag ser förkortade ord…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.