Vad hade du betalat 30% för?

Som de flesta av er vet vid det här laget så ska influencers betala förmånsskatt på alla pressbud det tar emot, oavsett om de visar upp dem eller ej.
Jag skärmdumpade ner lite olika inlägg med just pressbud och tänkte kika med er vilka ni skulle kunna tänka er att administrera och betala 30% av värdet på.
Kanske allihop eftersom många av oss aldrig från bud hem till dörren, men ha i åtanke att det här inte är saker som de beställt eller aktivt svarat ja på att ta emot och att de får SÅ mycket saker hemskickade hela tiden som en kanske inte behöver.

Solprodukter från Nivea? // Biljetter och produkter från den nya Pippi-pjäsen?

Produkter från Indy Beauty? // En hotelvernattning med brunsch på Scandic Hotell?

Skönhetsprodukter från La’cuila? // Kläder från NAKD som en kompis ”designat”?

Tanningprodukter från Bronza? // En ridhjälm?

Spontant och av bilderna att döma så skulle jag kunna tänka mig att betala 30% för solprodukter från Nivea eftersom jag ändå behöver köpa det, och eventuellt även för en ridhjälm – om det nu var så att jag red och att hjälmen var någonting jag verkligen ville ha. 

Vilka utskick skulle ni betalat 30% av värdet för?Reklam för vår podd ”Sanning och konsekvens:
I fredagens avsnitt kommer jag avslöja någonting som jag luskat reda på med hjälp av Skatteverket, och som nog inte kommer tas emot särskilt väl av varken PR-byråer eller influencers.
När man tror att man inte kan göra sig mer impopulär, så blixtrar jag till. ?
Jag kommer även skriva ett inlägg om det här inne, så ni vet.

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att få en hjälm värd typ 5800kr och betala 1740 kr skulle jag säga är värt, men en massa ”smågrejer” känns som att det blir dyrt i längden för att de tar emot så otroligt många bud med saker de kanske inte ens vill ha.

   Mycket krafs i paketen också, hade gärna tagit emot biljetter till teatern tex men inte låda, godis, bollar etc.

  Ska man alltså betala 30% av värdet på produkterna? Så om man får en låda med smink så är det 30% av den totala kostnaden som produkterna säljs för man ska betala in? Det blir ju jäkligt mycket pengar… har svårt att tro att någon av dessa betalar in skatten så snåla som de faktiskt är och ska ha spons på allt.

   Om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte heller skattat om jag fått massa saker hemskickade ? tror nog vi är rätt många som hade struntat i det om vi var i den sitsen

   Ja det är källskatt du betalar, och den kan variera mellan 30 till 57 % beroende på hur hög inkomst du har.

  Det är avsändaren som ska lämna kontrolluppgift på värdet av utskicket till ledning för mottagarens taxering.
  Dessa ”pling på dörren” innehåller i stort sett endast sådant som mottagaren personligen kan använda så det är inte intressant om mottagaren har bolag för sin influencerverksamhet. Ett bolag kan varken koka pasta eller smörja in sig 🙂
  Undrar om någon influencer någonsin har fått en kontrolluppgift på värdet av ett ”pling på dörren”.
  Skulle tro att avsändarna inte känner någon särskild entusiasm när det gäller att dels tvinga mottagarna till beskattning dels bädda för arbetsgivaravgifter som ska betalas av avsändaren.
  Det är väl ändå inte syftet med dessa utskick som är tänkta att skapa good-will och billig publicitet/reklam?
  PS. Vad gör en mottagare som vill vägra ett ”pling” som redan står framför dörren?

   Är det alltså sändarens ansvar att detta skattas för av mottagaren?

    Nej, ansvaret för mottagarens förmånsbeskattning ligger på mottagaren.
    Ansvaret för att lämna kontrolluppgift och betala arbetsgivaravgifter ligger på avsändaren.
    Med så många ansvariga finns naturligtvis risken att ingen känner sig ansvarig.

  ”Luskat reda på” All information som SKV delger dig är redan offentlig information.

   På fredag kommer du få veta vad jag ”luskat reda på”. 🙂

   Är ”tagit reda på” bättre? ”Klurat reda på”?

  Lite ot men på tal om Lisa Maria Jönsson, tycker verkligen hon gör så fina och välgjorda sammarbeten. Typ den enda influencern vars sammarbeten jag inte bara scrollar förbi även om jag inte är målgruppen till sammarbetet. Hon får en stor stjärna från mig ⭐

   Håller med!

  Helt klart ridhjälmen. Alla dagar i veckan. En riktigt bra deal.

  Sminket från LH ??

  Allt utom hjälmen.

  Så vadå, om jag skickar hem prylar till någon och de behåller det så måste de skatta på det? Eller gäller det endast om de visar upp det i sin kanal och det därmed blir en marknadsföring (”jobb”) av det?

   Så fort man tar emot något från ett företag ska man skatta för det på något sätt, Har man inget företag till exempel då är det förmånsbeskattning som gäller.

    Så vad är alternativet om man inte vill ha det? Att låta det stå kvar utanför dörren för evigt? Kasta bort?

     Man tar inte emot och ber företaget hämta tillbaka.
     Och då ska man inte stå på deras ”lista”.

     Det går nog ganska snabbt att säga till alla PR-byråer ”skicka inget till mig” – Influencers lägger istället tiden på att säga till alla PR-byråer ”min storlek är xx” så kontaktuppgifter och tid har de uppenbarligen.

     Sandra Beijer påstod väl någon gång att hon skattade för PR-bud? Men vägrade svara på följdfrågor

  Fast ridhjälmen är inget bud. De är sponsrade av företaget?

  Jag kommer ihåg att redan för många många år sedan så IL ifrån att få pressutskick för att hon inte ville skatta för sånt som hon inte ville ha och att hon fick bekosta och göra jobbet om hon ville returnera

  Ska jag vara ärlig så stört det mig inte nämnvärt ifall influencers inte betalar dessa procent (vilket säkert 95% inte gör ändå) och jag hade själv inte betalat faktiskt ?

   Det är bara vi som drabbats i framtiden när skatter och sociala avgifter inte betalas, Folk förstår inte hur viktigt det är med skatter men det är den man ”lever på ” när man blir pensionär. Dagens pensionärer får ut mindre pengar än vad man fick för flera år sedan, då kan du tänka dig hur det kommer se ut framåt för oss? Och inte bara pensionen, tänk sjukvården, barnomsorg skolor och så vidare.

   Det är inte pengarna jag stör mig på mest, utan det miljövidriga i att företag skickar ut mängder av grejer som aldrig används samt att om jag förväntas se influensers som ett seriöst yrke (tryin hard…) så får de oxå börja följa gällande regelverk.

    Exakt så!

  Skulle behålla ”Pippi på cirkus” pga min unge skulle älska den ❣️ Men så satans dyrt att betala fullt pris

  Jag har en liten enskild firma utöver mitt 8 till 5-jobb och skattar som ett as. Såklart blir jag provocerad över att se influensers lägga upp säckar med kläder de fått på Sellpy, sälja skönhetsprodukter i fb-grupper osv. Dvs förutom att få saker gratis så drar se även in pengar (skattefritt antar jag) på att sälja dem. Hoppas det blir mer granskning kring detta snart.

   Jag förstår att du blir det. Jobba hårt och betala in mycket. Sen få kastat i ansiktet dagligen hur glassigt många influencers har det.
   Som du skriver, inte nog med att de får hem hur mycket som helst. Sen säljer de grejerna och får ännu mer pengar.

  Enda influencern jag följer är Linda-Marie. Tycker om henne men har börjat tröttna mer och mer på all reklam och allt hon säljer. Hon har fått större delen av sakerna hon säljer och sen skriver nån text att hon verkligen tycker om klänningen men att hon ska sälja den ändå. En klänning som hon fått och använt nån enstaka gång, sen tjäna pengar på att sälja den. Sånt stör jag mig på. Låtsas att man älskar plagget men säljer för att vara snäll.

  Och sen allt hon får hem. Ingen människa behöver tusen olika saker till ansiktet osv. Massa skräp, utan minsta hänsyn till miljön.

  Jag skulle inte ta emot något även om det känns frestande. För om man skattar på det rekommenderade priset så blir det ju billigare att bara köpa själv. Alltid är det ju rabatt på något. Och sen kommer ju knappast allt företagn skickar till användning. Som någon skrev ovan, följer oxå Linda-Marie, hon tar emot mängder och brukar skicka med saker när man handlar från hennes shop. För att få folk att köpa hennes grejer i hopp om att kanske få något av alla hennes bud.

  Helt klart ridhjälmen. Kandke Pippi på cirkus.

  Hur är det med med pressevent… jag tänker de dagar som Kolmården/Gröna Lund/Astrid Lindgrens värld/m.fl. har öppet endast för influencers i PR-syfte. Är det också något som ska förmåmnsbeskattas?

  Hanna T sa häromdagen att hon hade ett helt rum fyllt med olika bud…. Det blir mycket skatt det. ?

   Haha tänkte också på det!
   Tror ju dock minsann inte att hon skulle skatta på det där inte 😉 ”Åhnej jag visste inte att man måste skatta?” haha

  Camilla – kan du inte skriva om vad konsekvensen kan bli för de personer som inte skattar? Får de ”bara” betala skatten i efterhand, eller blir det även någon form av vite på det?
  Är det skatteverket som har i uppgift att kontrollera att utskick beskattas? Antar att de ju inte kan hålla koll på alla, men att de ändå utför någon slags stickprov? Var ligger i så fall bevisningen för att de fått grejerna? Skärmdumpar från stories på IG?

  Pernilla W betalar nog inte en krona. Men alla bud gör väl att hon aldrig behöver köpa en grej….. vilket hon ändå gör.

  Det är märkligt att flunsor över en viss nivå tror att det är ok att bara få saker. Och ännu märkligare att så få reagerar.

  Tycker det är otroligt provocerande att influenser får tex. Owlet sock, elvie bröstpump, Dyson airwrap hemskickade i pressutskick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.