Kommer influencers vilja betala för pressresor och events?

Under arbetet av min bok så har jag dubbel och trippelkollat lite olika uppgifter för att säkerställa att jag har relevant fakta korrekt och att ingenting ändrats sedan jag kontrollerade den sist.
Jag besökte således Skatteverkets hemsida för att citera vissa delar av deras vägledning för marknadsföring på sociala medier.
Jag citerade bland annat den här gamla informationen:
Du behöver betala skatt om du får produkter av ett företag som du inte har beställt, till exempel ett pressutskick, och du väljer att behålla dem.

Det är så klart ju inga nyheter för mig, men det fick mig att fundera ett varv till kring det här med influencers/kändisar med stora sociala medierkonton och alla de pressresor/hotellövernattningar/upplevelser de blir inbjudna till och medverkar på.
Jag hade två specifika exempel som direkt dök upp i mitt goda Bloggbevaknings-minne – Coca Colas festresa till Åre, och Ohairos lyxresa till Maldiverna.

Vad gäller egentligen här?
Är det samma regler på dessa spons-bjudningar som för pressbud?
Jag blev genast nyfiken, och ville veta.
Hur mycket jag än googlade så kunde jag inte hitta någon information – det här var tydligen någonting som ingen funderat över tidigare – så jag kontaktade Skatteverket med mina funderingar.
Utan att gå in på för många tekniska detaljer – jag kan skriva om det i ett senare inlägg om ni vill – så var det precis som jag trodde.
Efter ett par turer fram och tillbaka så hamnade frågan på rättsavdelningen, som slutligen återkom till mig med ett svar. (Tillägg) Anledningen att det tog tid är för att Skatteverket inte haft någon praxis för detta och för att de aldrig svarat på frågor om detta tidigare.
Jag spenderade lång tid i telefon med en av Skatteverkets skattejurister på rättsavdelningen, och hennes svar var klart som korvspad.

Om du medverkar på en av dessa pressresor/hotellövernattningar/upplevelser så ska du betala förmånsskatt på det samlade värdet av ditt deltagande.

Detta här handlat alltså INTE reklamsamarbeten eller liknande, det som omfattas av marknadsföringslagen, utan mer sådant som kan betraktas som pressutskick eller bud, fast i form. Weekends på Kolmården, festresor med olika företag mm.

Tillägg: Utöver det ska alla influencers med egna bolag betala arbetsgivaravgifter på värdet. Har du inget bolag är det företaget bakom eventet som ska betala för detta.

Tillägg 2: Jag glömde en sak. Samma sak gäller på alla sponsrade operationer mm. Den som exempelvis fått ett par sponsrade bröst ska betala förmånsskatt på värdet för operation och eventuella andra kostnade som resor mm.

Det kanske inte blir jättemycket pengar för en partyresa till Åre, men vad förmånsskatten på en lyxresa i första klass till Maldiverna skulle landa på kan jag bara spekulera kring.
Hade jag varit Klara ”Tanbyklara” Elvgren, Moa Mattson, Lovisa ”Lojsan” Wallin eller Josefin Lavold så hade jag plockat fram miniräknaren och börjat procenträkna.
Jag vet inte hur Skatteverket kommer agera på dessa nya uppgifter, men jag har svårt att de att de bara skulle strunta i det, nu när de blivit medvetna om situationen.
Till skillnad från pressbud så är det aningens enklare att se vilka personer som deltagit på dessa pressresor/hotellövernattningar/upplevelser och således ska förmånsbeskattas, eftersom alla vet att om man inte postar bilder och filmer på sina sociala medier, så blir man helt enkelt inte inbjuden nästa gång.

Kanske kommer presskontoren tvingas ta emot fakturor från de influencers som går med på att medverka på deras olika events, för jag har svårt att se influencers betala för att följa med på dessa resor, vars syfte är att marknadsföra olika företag. 
Och det är om man ser framåt alltså.
De events som redan varit, är influensernas ansvar, om de skulle komma att krävas på retroaktiv förmånsskatt.

Jag var mer nyfiken på det här än någonting annat, och trodde inte jag skulle ramla över någonting av vikt, men i vanlig ordning gjorde jag det. 

Det här inlägget tidsinställdes till kl 06 eftersom poddavsnittet där jag berättar om detta släpptes vid midnatt.

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Äntligen!!!

    Var detta ditt gräv?

      Guldspaden nästa!

      ”Jag besökte således Skatteverkets hemsida för att citera vissa delar av deras vägledning för marknadsföring på sociala medier.”

        Ja, om den förmånsskatt som gällde pressbud. Resor och upplevelser har aldrig ens tagits upp tidigare. ?

          Camilla, det är bra att du upplyser men alla som arbetar med ekonomi, juridik eller på en löneavdelning vet detta. Det är så att säga ”sen gammalt”.

            Fast det är nog iofs långt ifrån alla läsare som gör det

            Skatteverket hade ingen praxis för detta enligt den skattejurist på SKV jag pratade med. Därför dröjde svaret så länge. ?

              Jättemärkligt svar av den skattejuristen eftersom de ju har det. Camilla Läckberg råkade ju ut för just det.

              https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/lackberg-aker-pa-skattesmall

              Dessutom har bolaget gjort avdrag för resor till Italien och Thailand dit Camilla Läckberg åkte med sin dåvarande make Martin Melin. Researchresor inför bokprojekt menar författaren, men Skatteverket har läst både Camilla Läckbergs och Martin Melins blogg och gör bedömningen att Italienresan kan liknas vid en bröllopsresa, samt att parets blogginlägg från resorna visar att de till stor del bestått av semesteraktiviteter. Allt som allt menar Skatteverket att Läckberg ska betala skatt även för resorna.

                Men hallå, jättemärklig kommentar. Läckberg gjorde felaktigt avdrag i sitt bolag för sin resa. En helt annan sak. Kan inte folk hålla sig till fakta någon endaste gång i det här kommentarsfältet istället för att killgissa?!

                  Det är samma sak. Samma lagstiftning. Hon fick inte avdrag för den var privat och därmed en förmån och förmånsbeskattas härför. Vem är det som killgissar.?

          Menar du att det finns argument för att det inte skulle förmånsbeskattas? För i min värld är det självklart att det är likadant som med ”materiella gåvor”…

            Absolut, men Skatteverket har inte haft någon praxis för det och tar inte upp det någonstans. Det således ingenting de arbeta med eller haft rutiner för. Därför tog det så lång tid innan de kunde återkomma med ett svar. ?

              Det är inte Skatteverket som skriver lagen. De tolkar lagen precis som alla andra. Lagstiftningen är tydlig med vad som gäller, med eller utan Skatteverkets tolkning.

    I Finland har skatteförvaltningen länge redan dykt i influensers pressutskick och resor och börja skicka utredningar på dessa ? och Finland har ändå mycket mindre skala av influensers, resor och pressutskick!

    Det är väl inte nya uppgifter för Skatteverket om uppgifterna kommer från skatteverkets egna jurister? Eller förstår jag inte riktigt inlägget bara?

      Troor att hon menar att de nya uppgifterna är att C nu har informerat Skv om dehär olika influencernas senaste resor.

    Jag har nog utgått från att alla typer av förmåner ska beskattas men det kanske bara är jag? Vore ett oerhört märkligt kryphål om alla materiella ”gåvor” skulle beskattas men att man kan motta hur många exklusiva gratisresor som helst utan att betala en krona.

    Frågan jag undrar över är om de som ger bort allt detta har en skyldighet att lämna kontrolluppgift. Annars kommer ju Skatteverket aldrig att hitta dessa. Har mkt svårt att tro att ngn tar upp dessa för beskattning och hur ska de veta värdet?

      Ja, utger man ersättning i form av pengar eller förmåner så ska man lämna kontrolluppgift till ledning för mottagarens taxering.
      Beloppet ligger till grund för arbetsgivaravgifter som den som utgett ersättningen ska betala.
      Men avsaknad av kontrolluppgift gör inte att mottagaren blir befriad från förmånsskatt. Man ansvarar själv för sin deklaration.
      Skulle tro att den som samarbetar med en influencer inte är så väldigt pigg på att lämna kontrolluppgift på ersättning, förmåner, varor och tjänster som influencern fått.
      Ofta betalas pengar till influencerns bolag mot faktura men förmånerna får influencern privat så det är nog lätt att hoppa över kontrolluppgiften då. Förmånerna är ofta tänkta som en skattefri del av den totala ersättningen för samarbetet.

    Lätt jobb för Skatteverket att eftertaxera dessa personer – bara att följa bloggare i sociala medier. Skämt åsido, bloggare hävdar ju med en dåres envishet att detta är riktiga jobb. Då bör de ju också följa de lagar som finns. Till dess är de bara amatörer som försöker förmå sina följare att köpa kläder och smink till överpriser och alltsomoftast tillverkade på tveksamma sätt.

      Om någon viftar nedlåtande åt deras rövposerande och klädkonsumerande DÅ är det minsann ett riktigt jobb.

      Om någon påpekar att lagar och regler även gäller dem, då är det offerkoftan på och ”hur skulle lilla jag kunna veta”

      Exakt så. Dags att sluta ”leka” företag när det passar dem och börja ta det ansvar som följer av lagar och regler.

    Vad ramlade du över menar du? för den här informationen har du ju spridit väldigt länge redan?

      Nej? Inte om resor och andra upplevelser. Pressbud med produkter, ja.

        Det är samma sak. Allt man får i tjänsten räknas som lön och ska förmånsbeskattas (undantaget kaffe och mindre fikor så klart).

          Ja allt det är sen gammalt. Förvirringen ligger i hur man ska hantera influenseryrket, om man nu kan kalla det för ett yrke. Att taxera privatpersoner för enstaka gåvor är inget nytt men influensers hela existens går ju ut på att ta emot gåvor, det är själva affärsidén i deras yrke. Vem vet det kanske slutar med att alla influensers blir klassade i en egen näringsgren.

    There is no such thing as a free lunch 🙂

    Jag vet att Skatteverket har en avdelning som gör detta. De går igenom bloggar och insta, gör en revision på influencerns bolag och sedan får de betala skatt. Frida Farhmans renovering blev inte så billig efter det.

      wow, intressant!

      enda skattejobbet som lät lite kul

      Men det är inte ett pressevent eller en resa.

        Vad menar du?

          Du pratar om reklamsamarbeten där förmånsbeskattning varit praxis ett tag, men det jag skriver om är alla de gratis ”pressresor/ hotellövernattningar mm utan krav på motprestation” som influencers åker på titt som tätt.

            Camilla, det är samma sak i skattens värld. Ingen skillnad. Vill ge dig en snabbkurs i juridik så du börjar förstå att detta inte är något nytt. Du ska ha cred för att du informerar om det dock.

    Är skattejurist själv och förstår inte alls vad som var nyhetsvärdet här? Det är inga nya regler. Bara för att influensers fortfarande ”kommit undan” betyder det inte att reglerna inte existerat.

      Tills det kommer en KY-utbildning i ”hur du får folk att köpa bästaste finaste grejen” så är det ju kanon att denna bloggen finns då, som kan upplysa alla ovetande influensers om detta.

      Exakt, och nu lyfter jag upp att dek ska appliceras på den här delen av influencerbranschen där det inte funnits någon praxis för detta, ens hos Skatteverket. Jag påstår inte att jag uppfunnit hjulet, utan att jag upptäckt en aspekt av det här som inte ens Skatteverket tänkt på, än mindre bevakat. ?

        Den skattejuristen vet inte vad den talar om. De arbetar med det.

        Alltså det är jättebra att du lyfter detta så ingen kritik mot dig. Men att påstå att SKV inte skulle ha praxis avseende detta? Det klart de har det och det här är som sagt inga nya regler. Men det är en stor myndighet med många anställda med olika kompetenser. Det låter snarare som att du råkade hamna hos en handläggare på SKV som själv inte visste om dessa regler och som råkade förstora upp nyhetsvärdet i detta.

          De har uppenbarligen inte haft någon praxis gällande detta, och det var ingen handläggare jag pratat med utan en skattejurist på rättsavdelningen. 🙂

            Är lite sen på bollen här men vill bara nämna att för cirka 20 år sedan vann jag en resa i tidningen Amelia, där jag fick en resa till Stockholm och träffa en kändis. Efter det fick jag en kontrolluppgift från Amelia där jag blev beskattad för resa, hotell, mat och nattklubb. Jag fick ta med en kompis men det var bara jag som blev beskattad för oss båda eftersom det var jag som vunnit tävlingen.

            Jättedåligt om det är så att företag i allmänhet nuförtiden inte lämnar kontrolluppgift för influensers som blir bjudna på resor. Eller är det för att de gör detta i sina bolag och inte som privatpersoner, och då beskattas den vägen?

            Juristerna på Skatteverket jobbar inte med handläggning – så de ger ofta konstiga svar på praktiska frågor då de saknar kunskap i hur det görs i praktiken. Dvs handläggare som jobbar med ag (arbetsgivaravgifter) på Skatteverket vet detta och använder det regelbundet. Jag har själv fd kollegor som taxerat resor som förmån baserat på resans innehåll. Sen att någon jurist på rättsavdelningen inte visste är en annan sak.

    Fråga, kan företaget sälja mig en resa till Maldiverna för 1kr? Exklusivt paketpris och så vips är jag ju inte bjuden? ?

      Om du betalar 1 kr för resan så kan förmånsvärdet baserat på marknadsvärdet minskas med 1 kr.
      Det gäller generellt att det är marknadsvärdet som ligger till grund för beskattningen men man får minska det om man betalat någon del själv.
      T ex om man har ett samarbete med ett flygbolag och betalar billigaste biljett själv men sedan blir uppgraderad till business som en del av samarbetet med flygbolaget. Då blir förmånsvärdet mellanskillnaden vilket förmodligen är ett saftigt belopp att skatta för.

    Klart man ska betala förmånsskatt. Skattelagstiftningen är ganska enkel och vet man inte beloppet på resan så blir det ett schablonbelopp vad en resa till Maldiverna kan tänkas kosta.

    Nu kom det, inlägget av Isabella löwengrip man väntat på i många år. Där hon tvättar sig ren från alla diagnoser. Snart börjar en ny resa, den sanna Isabella är tillbaka och har på vägen dit lyckats lura hela svenska folket att hon nu är en vanlig mellanmjölkmänniska och därmed vunnit tillbaka förtroendet. Vad tror du Camilla?

    Jag började läsa den här bloggen för att den var underhållande på så sätt att man fick en snabb uppdatering i social medier, lite skvaller och så..
    På sistone känns det som Camilla blivit något slags bitter rättshaverist som känner att hon behöver ta på sig någon granskande myndighets roll.
    Var och varannat inlägg fokuserar på huruvida det är reklam, förmånsbeskattat o.s.v.
    Det skaver uppenbarligen ordentligt för Camilla och hennes dagliga huvudbry är vem och vilka som får pressutskick.

      Det skaver ordentlig för mig att du ger henne kritik för det som är det bästa med hennes blogg – att ifrågasätta en yrkesgrupp som både är ohederliga och har dåligt inflytande på de unga.

        Vad är det som gör som är ohederligt?
        Camilla skrev ju här t.e.x att det inte var praxis?
        Om man inte en lagstiftning finns eller är praxis är man ohederlig om man inte följer den då?
        Eller är det något annat ohederligt de sysslar med som jag inte sett/hört?

        Sedan dåligt inflytande på unga kan jag till viss del förstå som första tanke.
        Men jag ser dom mer som reklampelare mer el mindre, och det har alltid visats upp en glamorös, glättig ”fantasivärld” som ”förebild” i reklamsyfte. Begriper man att det inte är på riktigt, utan just reklam för att sälja in så blir det inte lika problematiskt.
        Och det är föräldrar och förebilder i den verkliga världen som måste lära de unga att det inte är på riktigt, att det som visas upp är filtrerat och tillrättalagt.
        Som det var när jag växte upp med heroin chic idealet med Kate Moss och co som ”förebilder”.

          Det är olagligt (dvs det finns lagstiftning och praxis) och är därmed ohederligt. Camilla har fel i att det inte varit någon praxis. Spelar egentligen ingen roll om det inte varit praxis (dvs finns domar som säger att man inte får göra så). Lagen säger att man inte får göra så.

          Blir uppriktigt ledsen över att du inte kan räkna ut det ohederliga i att inte skatta för sina inkomster. Eller menar du att du gör skillnad på folk och folk. Att vanliga människor ska beskattas när de får gåvor men att influensers de tillhör en annan klass?

      Jag tycker att det är bra att Camilla gör detta jobbet. Andra branscher har kontrollorgan och tydliga (kända) regelverk, men influensers har blivit en enorm industri men flyger under radarn på många sätt. Att strössla produkter och resor (som tär på miljön) skall inte göras utan motprestation. Bra att Camilla rensar upp. Men behöver ju absolut blandas upp med lite annat gött skvaller!

      Det enda som skaver är din törst på enbart skvallriga lättsamma inlägg och inte seriösa inlägg som detta! Skaffa dig en prenumeration på Hänt Extra kanske? Bra jobbat Camilla m!

      Men såhär har hon ju alltid gjort, detta har aldrig varit enbart uppdatering om skvaller och vad som händer i folks sociala medier

      Det är du det. Men det är fler än du som läser den här bloggen så innehållet kan inte anpassas efter dig. Gillar du det inte finns det andra ställen att läsa på för nöjes skull.

      Dock roligt, bara häromdagen var det någon som skrev ”finns det inget att gräva i, händer det inget i influencervärlden”.

      Sen kan jag hålla med litegrann om att det inte är särskilt intressant att läsa om vem som har reklammarkerat och inte, men då scrollar jag förbi. Det kan ju du också göra?

    Undrar hur sugen tex Felicia Aveklew är på att betala för de bjudskidresor hon varit på, trots att hon inte åker skidor.

    Vad är skillnaden mellan influencers som blir bjudna på dessa typer av resor jämfört med vanliga journalister/media som i åratal blivit bjudna på liknande resor? Samma bör gälla dem tänker jag eller har jag missat något?

      Men journalisterna/media gör väl inte samarbeten och blir bjudna av andra företag eller vad menar du?

        Journalister blir i allra högsta grad bjudna på alla typer av lanseringar/event där de förväntas recensera nya produkter av företag. Så därför undrar jag vad skillnaden är mot en influencer. Inget avtal ligger till grund, inget krav på att de måste publicera något, men förväntningen ligger där både på journalister och på influensers.

          Lanseringar och event är väl inte samma som att bli medbjuden på en resa till Maldiverna. Och om de får pressutskick osv så ska de väl också skatta precis som alla andra.

          Allt man får pga sitt jobb – tänk typ hade jag fått samma erbjudande om jag inte jobbade här – ska förmånsbeskattas. Det gäller alla som får något pga sitt jobb oavsett yrke.

      Journalister åker väl på bekostnad av den tidning eller dyl som de jobbar för, för att skriva ett reportage eller dyl. Inte för att göra reklam. Eller hur menar du?

        Min man jobbar för en stor biltillverkare och de bjuder ideligen journalister på alla möjliga resor till olika länder. Senast bjöd de med fyra svenska bilsportsjournalister till USA, flög i business class där varje biljett kostade 77.000 SEK, med boende på lyxresort och med mängder av bilkörningsaktiviteter under dagarna och flashiga middagar. Allt i syfte att journalisterna ska få provköra bilarna- och bli så charmade av allt runtikring att de skriver fina recensioner. Jounalisterna och deras tidiningar betalar inte ett jota. Håller med Emilia om att det borde vara minst lika problematiskt som influencernas bjudresor.

          Det är skillnad på de stora etablerade medierna som dagstidningar, Sveriges Radio, SVT osv å ena sidan och fackpress och reklamfinansierade medier å den andra sidan. En journalist på Dagens Nyheter t ex skulle aldrig varken få eller vilja acceptera något som dessa ”bilsportjournalister” blev bjudna på.
          Säger sig självt att det inte går att skriva opartiskt och sakligt om man fått förmåner som faktiskt är att betrakta som mutor.

            Håller absolut med dig om att det är skillnad på journalist och journalist. Dock är detta journalister från nästintill alla landets största biltidningar, så det är liksom inte en YouTube-Pelle vi pratar om. Tycker iallafall att det är väldigt märkligt att såna här bjudresor (ja mutor!) är okej, eller bryr sig inte Skatteverket?

              Jag läste en artikel skriven av en dagstidningsjournalist som handlade just om problematiken med events arrangerade av biltillverkare i samband med lanseringar av nya modeller osv. Dessa events ordnas ofta i samband med provkörning och förläggs till attraktiva orter som man gärna skulle vilja hänga med till.
              Kontentan av artikeln var att just den dagstidningen insisterade på att få en faktura på resekostnad och övernattningar för den eller de som tidningen skickade. Men naturligtvis deltog tidningens journalister i de arrangemang som ägde rum t ex provkörningar. Och i samband med aktiviteterna serverades måltider som det om inte annat var praktiskt för alla att delta i.
              Men det är upp till varje arbetsgivare att avgöra vad som ska gälla med hänsyn till opartiskhet, risken för textreklam och eventuella skattekonsekvenser för medarbetarna.

    Jag tycker det är vettigt att någon belyser detta, för influerarna har alldeles för länge kommit undan med sådant som även påverkar resten av samhället. Ofta ser vi saker ganska kortsynt, ”det spelar väl ingen roll för mig”, men om man betänker hur mycket skatt som går förlorad och vad som kan göras med denna så kan det ju såklart bli stor skillnad. De skatter som inkommer går ju ut till tex skolan, vägbyggen, sjukhusen osv. Så jag har svårt att förstå att vissa tar så lättvindigt på det, som att det inte är viktigt. Men när man smiter undan skatten så påverkar det ju alla.

    Fattar inte vad du menar för typ av resor? Arbetsresor som arbetsgivaren står för eller något annat?

      Var en fråga till Emilia

      Nej det är resor influencern får i tjänsten för att göra reklam för någon produkt. En influencer har ju ingen arbetsgivare i den bemärkelsen som du menar. Utan influencern blev bjuden av ett företag för att göra reklam. Det anses dock vara en förmån i den del som är privat dvs all tid som inte har med arbete att göra vilket är den mesta tiden på en resa. Egentligen gäller samma sak för konferenser på ”vanliga” bolag. Det är därför man har konferensscheman som är ganska omfattande. Det är för att minska den privata delen (eller fritiden) som man egentligen ska beskattas för när man är på konferens.

        Det jag frågade om var vad Emilia menade med att journalister bjuds på resor hela tiden. Vad är det för resor hon menar som går att jämföra med influencers reklamresor? Jag är helt med på skattereglerna.

          Exempel: Ferarri lanserar just nu en ny bilmodell i Portofino. Över 100 journalister världen över är inbjuda att ta del av den, testköra osv. Flyg, hotell, mat, underhållning allt är inkluderat och journalisten betalar 0kr.

            Som X skriver ovan får man då titta på programmet för resan samt nivån på det som bjuds. Det ska vara viss andel konferens – i det här fallet då bilinnehåll. Typ info om bilarna, testkörning, titta på dem. Tror det är runt 6 h per dag som ska vara obligatoriskt med jobbinnehåll. Sen om kvällsaktiviteter är lyxiga kan dessa beskattas för lyxen också. Tex middag kanske 500 kr är rimligt – resten ska skattas.

              Så det du säger är att man som anställd egentligen ska skatta på julbordet man blir bjuden på.
              Det blir jobbigt för konsulter då som blir bjudna av alla företag de jobbar med vid tillfället.

                Nej, varför skulle de det? Personalfest får hållas visst antal ggr per år tex. Min kommentar var generell och innefattar inte exakt alla regler.

    Varför räknas inte de här resorna som konferensresor?

      Konferensresor ska egentligen också förmånsbeskattas i den delen då inget arbete utförs dvs fritiden som finns på konferensen. Eftersom det inte finns ett utbrett missbruk med detta brukar SKV se genom fingrarna om man får en ledig eftermiddag vid poolen men tex Camilla Läckberg har åkt dit på det.

      Dessutom har bolaget gjort avdrag för resor till Italien och Thailand dit Camilla Läckberg åkte med sin dåvarande make Martin Melin. Researchresor inför bokprojekt menar författaren, men Skatteverket har läst både Camilla Läckbergs och Martin Melins blogg och gör bedömningen att Italienresan kan liknas vid en bröllopsresa, samt att parets blogginlägg från resorna visar att de till stor del bestått av semesteraktiviteter. Allt som allt menar Skatteverket att Läckberg ska betala skatt även för resorna.

        Konferensresor behövs inte skattas på om det innebär minst 6 timmar arbetsrelaterade aktiviteter per dag.
        Så ta ohairo som exempel. Om de har schemalagt en 3 timmars aktivitet på förmiddagen och en 3 timmars aktivitet på eftermiddagen så är det inte en resa som man behöver förmånsbeskattas för.

    Haha, här är ett solklart fall av solsting ”….alla som arbetar med EKONOMI, JURIDIK eller på en LÖNEAVDELNING vet detta…det är sen gammalt”

    Wow
    Camilla for the win. Fy fan för att vara en sån människa som letar efter fel som andra sen får betala för. Som ägnar sitt liv åt att göra andras liv surt.
    Att hon skriver en bok är obegripligt. Hon kan inte skriva. Hon ältar samma sak om och om igen, och det tar aldrig slut. Vem är den tänkte målgruppen för hennes bok? Eller är det en lärobok om att vara så ogin som möjligt? Camilla är bara elak och missunnsam

      Kan influencers som knappt kan rita en streckgubbe ”designa” kläder så kan väl jag skriva en bok. Visst är det härligt? 😉

        Ha ha… du är bäst Camilla.?

        Du gör med andra ord samma sak som du hånar andra för? Helt sjukt

          Eller så svarade jag med en skämtsam ton? Man får välja själv… 🙂

            Samma sak där, du får skämta men de flunsor du hånar får inte skämta, då hånar du för det. Du är inte en grävande journalist, du är bara en ganska dålig skribent som ägnar sig åt uppvigling. Du lägger fram ett byte till andra att slåss om.
            Själv backar du och kollar på och frånsäger sig allt ansvar. Kallas även mobbing. Ofräscht.

    Alla Kenzas resor till Maldiverna har väl också varit i samarbete med de hotell hon bott på. Gäller samma där då?
    Blir intressant att se vad det hela landar i. Som vanlig arbetare åker vi på konferens en gång om året i Sverige, men det året jag planerade blev man väldigt insatt i allt som krävdes. Hur mycket som behöver vara arbetstid av konferensen, att en agenda behövde finnas som vi måste spara ifall att man åker på revision både internt men också externt för att just visa på att det var arbete som utfördes så att personer inte blir förmånsbeskattade. Kan något liknande gälla här för tex Klara och gänget (om de kan bevisa att de tex jobbade 8 timmar om dagen) eller spelar värdet på själva resan också en roll?

      Sen är ju många företags konferensscheman rätt så kryddade för att det ska se bra ut vid revision. Åker utomlands ungefär en gång om året med mitt jobb på konferens, senast hade vi väl aktivitet Max två timmar om dagen men schemat visade något helt annat. Hade jag förmånsbeskattas för resorna hade jag aldrig följt med då jag ändå inte tycker att det är fritid att åka utomlands med jobbet.

    Men gud vad tröttsamt med 358 kommentarer om att det här var gamla nyheter. Det var det ju uppenbarligen inte. Camilla pratar inte om tjänsteresor etc för vanligt folk, utan om pressresor/bjudresor för influencers. Något jag tror exakt ingen av dessa betalat skatt för.

    Bra jobbat Camilla, älskar såna här inlägg som styr upp den helknasiga branschen influenceri!

      Hej Malin, det är gamla nyheter att pressresor/bjudresor för influencers ska förmånsbeskattas eftersom det i skattelagstiftingen inte spelar någon roll vad för förmån du får. Sedan att det är nytt för dig och Camilla betyder ju inte att de 358 kommenterarna inte har rätt.

        Hej X!
        Då var det ju ändå bra att detta kom upp nu så att detta också kan efterlevas och så att som jobbar med detta på skatteverket kan få informationen.

        Det är ju ändå ganska många som blir bjudna på saker i tjänsten vi inte skattar för, så tror inte det är helt självklart.

          Det är helt självklart för en som är påläst. Det kan också ses som muta så det är är läge att vara försiktig.

    Fast dom jag känner som jobbar med detta är väldigt noga med att det blir rätt. De får aldrig resan eller upplevelsen eller saken utan betalar alltid själv. Sen läggs den summan till på deras arvode som de fakturerar företaget för. Tex har jag en vän som ofta gör samarbeten med hotell och då tar med ett barn eller hela familjen. Då bokar dom själva å sen läggs det beloppet ihop med hennes arvode.

    Sen i vissa fall är ju resan en ren arbetsresa helt utan ”nöjen”Och då är det ju inte en förmån. Då är det ju som vilken arbetsresa som helst, den krävs för att utföra arbetet. Sen kanske det svider för folk att vissa arbetsresor är fotograferingar och inte tråkiga toppmöten i Bryssel men det handlar ju om val av arbete. Liksom, Persbrandt måste ju inte betala förmånsskatt om han spelar in en film på Gotland.

      Jo, men det är när det handlar om rena samarbeten, reklaminlägg eller överenskommelser mellan företag och influencer.
      Det är en helt annan sak, och har ingenting med det här att göra.

      Det jag pratar om här är pressresor eller upplevelser som inte omfattas av marknadsföringslagen. Exempelvis när influencers bjuds på weekends på Kolmården, festresor till Åre eller annat som hamnar i samma kategori som bjudluncher när nya produkter lanseras. Som att få testa ett nytt hotell innan öppning.
      Som pressutskick fast i form av upplevelser istället.

        Då är jag med!
        Sånna grejer gör aldrig dom jag pratar om av just anledningen du beskriver plus att iaf en person sagt att hon tycker sånt är pissjobbigt och jättetråkigt??‍♀️

    Ang. Spons resor till Maldiverna glömde du nämna Kenza och Victoria Törnegren

    Katrin gör visst såna resor, hon gjorde ju bland annat det där med tandblekningsgrejen till Ibiza!

    Det finns ju stora namn inom NU skin branschen… ex Amanda Rosendal, hon har fått flera lyxresor från ”företaget” som enligt henne är värda 200-300000:- styck. Är det inte samma regler som gäller där? De som jobbar med Nu skin är ju egenföretagare och någon högre upp på företaget betalar knappast för deras avgifter.

    äntligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.