Fotbollsförbud för Guidettis barn

När jag läste de första raderna av Sanna Guidettis inlägg om fotboll så trodde jag att det skulle handla om hennes man, AIK-spelaren John Guidetti, och de ganska hårda tongångar som ljudit efter att klubben fått slå ur underläge för att inte riskera att flyttas ner till en lägre liga. 
Nu går det ju dock bättre för AIK så det sådant inlägg hade ju varit en smula sent på bollen (höhö) och mycket riktigt är det inte det inlägget handlar om.
Istället skriver Sanna om hur skolan förbjudit hennes son och hans kompis att spela fotboll i slutet av dagen, då vissa föräldrar klagat på att någon kan få en boll på sig då.
Jag är lite nyfiken….
Försöker dessa fotbollsspelande barn skicka kanonkulor i huvudet på de förbipasserande barnen och deras föräldrar? Om inte så tänker jag att, om det är något barn som eventuellt vet hur man ska skjuta för att få bollen dit man avser, så är det väl ändå en Guidetti?
Eller?

Om barn inte får spela fotboll efter skolan, vad ska de göra istället?
Leka Shottaz och Dödspatrullen?
Låt barnen spela fotboll för bövelen! Det finns sannerligen ”Karens” till allt idag.

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Spontant tänker jag att de spelar på en plats som inte är lämplig för fotbollsspel. Vad jag kommer ihåg från skolan mm så fick man väl bara sparka boll på utvalda platser/planer inte på övrig skolgård

   Säkert kan det vara så. Influensers är inte kända för att ta adressera problem där de hör hemma, utan i stället vråla på nätet och totalt missa kontexten.

   Men då kan se väl bli hänvisade till rätt plats istället för att förbjudas.
   Skulle kunna gissa att det är nån gräsplätt intill en gångväg till entrén eller nåt, och så är det nån känslig förälder som inte gillar att bollen kan hamna där man går/på någon.

    Låter ju som att de får vara där och spela andra tider på dagen. Så kanske bara den platsen som funkar. Förskolor brukar väl inte alltid ha så stora utrymmen. Helst i stan

     ”Nu får de inte spela någon fotboll”, låter som att det är förbjudet🙃
     Vet inte hur det ser ut i storstan. Vet bara att där min bror gick var det ert enormt område med lekplats, gröna ytor och en skogsdunge. Men förstår att det inte finns i stan men då jag inte följer henne tänkte jag inte ett dugg på var hon bor.

      Nu bor de ju inte i stan utan Nacka, samma Nacka där välbärgade köper villor bredvid en stor idrottsplats för att sedan i efterhand klaga och vilja förbjuda idrotten då det låter för mycket…

       Ja, det där är ju helt sjukt. Man köper en villa nära Boovallen, antar det är den du menar och gnäller sedan om att barnen spelar el tränar fotboll. Var glada att de spelar fotboll ist för att de är ute och skjuter el spränger..

       Har ingen aning om var de bor. Älskar fotboll, men John är ingen favorit och Sanna har jag aldrig någonsin sett. Läst namnet här inne nån gång men inte blivit intresserad.
       Sjukt om det är så förresten, man får skylla sig själv om man köper hus bredvid fotbollsplaner😂

        En vild killgissning är att de bor vid Skurusundet. Det skulle iaf jag gjort om jag hade pengar. JG, är det inte han som har något barn han helt struntar i🤔

         Ja och det var väl en av anledningarna till Maja och Sanna slutade prata? Att Maja blev sur över att J och S inte tar tag i det. (Iofs John som ska ta tag i det och inte Sanna men hon förnekar ju det med)

      Ah… så löste inte jag, men det kan du ha rätt i. Jag vet inte var det bor och själv bor jag i Göteborg. Tror inte direkt jag sett några bra platser att spela boll på de flesta av de förskolor jag gått förbi. Undantaget en ny jättestor fsk precis där jag bor.

   Tänker som du. Ska kidsen kunna kicka fotboll så krävs det iaf en större yta för bollar som flyger åt alla håll och kanter. Pedagogerna riskerar inte att en unge sular en boll på någon stackars unge, vare sig du har Guidetti eller Svensson som efternamn.

   Förstod det också som att det är platsen som var problemet och inte fotbollsspelandet i sig personen hade anmärkningar på.

   Dock är jag inte riktigt med på att det skulle vara hela världen att få en boll på sig. Hönsföräldrar som vill förbjuda lekande barn utifrån att ”något KAN kanske hända”. Nä, låt barn leka utomhus utan att förstöra deras lek.

   Ja, saker har ju ändrats minst sagt! Minns när jag gick i grundskolan och nåt barn i mellanstadiet fick sina glasögon sönderslagna, när den fick en boll på sig under gymnastiken. Gymnastiklärarens reaktion var ”ta av dig glasögonen nästa gång eller stå inte i vägen”. Fick man ens ha glasögon på sig under gymnastiken om styrkan inte var för stark?

   De där barnen får stanna inne, för snart börjar hösten ordentligt och löven börjar trilla av från träden.

   (Skoja, så lugn och fin!)

    Tack

  Om det är en förskola kan det ju finnas så små barn som ettåringar (ibland delar de gård, ibland kan de dela upp). Då är det kanske inte jättelämpligt att de spelar precis vid dem eller där det hämtas och lämnas. Men med det sagt är det ju förskolans uppgift att se vilka intressen barnen har och då hitta en plats där de kan få fortsätta med det. Att göra en inlägg där man gör narr av andra föräldrars funderingar som de tagit med förskolan tycker jag är märkligt. Bättre att i så fall kritisera förskolan och säga att borde kunna lösa det.

  Alla problem jag har med mina barns förskola tas direkt med personal eller högre upp. Börjar man hålla på att baktala varandra så blir ju direkt känslan och relationen konstig mellan förskolan och hem. Säkert ser ju någon av pedagogerna eller andra föräldrarna inlägget i och med att hon är offentlig.. men det är väl meningen.

  Haha. Alltså saker och ting behöver inte vara så svart eller vitt. På mina barns skola spelade ett hetsigt (vinnarskallar), högljutt och fotbollsgalna killar alltid fotboll genom att skjuta stenhårda skott mot en vägg. De fick mig att le för de brann verkligen. Dock var man alltid tvungen att passera dem vid hämtning och lämning och mitt ena barn är väldigt blygt och rädd för bollar. Så ja, det var jobbigt för honom att passera med massa hårda bollar som kom flygandes och deras tuffa jargong. Även andra (vuxna) märkte jag tyckte det var drygt att passera. Jag tycker självklart att barn ska få spela fotboll samtidigt som jag tycker att man ska kunna börja morgonen utan rädsla att få en boll i skallen 😂❤️🙏🏽

   Om fler var som du skulle kommentarsfälten vara trevliga och intressanta att läsa. En nyanserad och klok kommentar!

    Tack! ❤️

  Det kan ju vara en källa till konflikter som urartar snabbt om ingen personal eller annan vuxen är där och kollar. Många barn spelar som om det vore på liv och död, kan inte kontrollera sina känslor vid förlust osv. Det borde väl inte vara så svårt att lista ut risker 🙄

   Fotboll är seriösa grejer förståru

   De har väl sett hur föräldrarna har tagit det på liv eller död när de kollat på fotboll.

   Tänker också så. I min skola användes fotbollen som ett verktyg för mobbning

    I min skola var fotboll något som bidrog till gemenskap. Och så var man cool om man spelade✌🏼

     Det är väl på många sätt ett tveeggat svärd, då det dels kan bidra till gemenskap bland flera av de sportintresserade, dels hamnar de som är ointresserade, töntiga eller inte tillräckligt duktiga lätt utanför.

     Jag har typ uteslutande bara ångestminnen av fotbollsspelande eller utövande av andra lagsporter på skolgården då jag väldigt gärna hade velat vara med, men jag kände mig så uppenbart oönskad i båda av lagen varje gång jag försökte vara en del av de sammanhangen att det var mindre smärtsamt att bara avstå, även om policyn naturligtvis var sådan att alla var välkomna att delta.

  Förskolor är experter på att hålla sig till vad som är bekvämt för personalen. Hade man sett till barnen hade man löst det på ett eller annat sätt och inte tyckt att det är ett argument att någon kanske får bollen på sig. Jobbar själv i förskola och hade aldrig resonerat som de gör (oproffsigt!). Som sagt så tror jag att det är mest en bekvämlighetsfråga, (personalen kanske föredrar att stå och prata med varandra stup i kvarten) och därför gör det till en grej.

   Har också jobbat på förskola och det är svårt att bedöma när man inte har så mycket info. På många förskolor slår man ihop alla avdelningarna på eftermiddagen. Kanske på en liten yta där det inte är lämpligt att spela fotboll. Om barnen har spelat fotboll flera gånger under dagen redan tar de inte skada av att göra något annat den stunden.

   Vi hade som regel att de stora barnen inte fick ha cyklarna när småbarnen var ute. De cyklade helt enkelt för vilt och körde på småttingarna. Kanske gick någon förälder hem och skrev på instagram att deras barn inte fick cykla. Vad vet jag.

  Förskolebarn i välbärgade områden är ju kända för hårda bollar och hård jargong…
  Det är där kurdiska rävar och grekiska hamstrar rekryterar nästa generation av gangsters ju, på Guidettis förskola.

  Hade varit en dröm om min son och hans kompisar hade haft möjlighet att spela fotboll på förskolan. Tyvärr är mitt barns förskola enbart lämplig för barn som vill sitta och pyssla med löv och stenar. De som blir uttråkade av sånt blir istället stämplade som bråkstakar. Skönt att det bara är ett år kvar!

  Jag tycker inte man ska spela där andra som inte är med i spelet kan riskera att få en boll på sig.

  Lär barnen att man sparkar boll på fotbollsplanen istället. Man ska kunna få gå över en skolgård utan att behöva vara rädd för att få en boll i huvudet.

   Aldrig sett en förskola som har en fotbollsplan 😅

    Mina barns förskola har en mini-fotbollsplan.

    Nu skrev jag iofs skolgården för missade att handla om förskolan.

    Då får de väl gå till en gräsplan eller fotbollsplan med någon ur personalen. Fotbollsspel hör inte hemma på en gård där småbarn leker.

  Hur gamla är barnen vi pratar om? Är det hela världen om någon skulle få en fotboll på sig? Då ska väl kanske inte barn cykla på skolgården heller för dom kan ju köra på någon osv? Man kan ju dra de hur långt som helst?

   En cykel går inte lika fort som en boll och du får den inte i ansiktet.

    Har fått både en cykel och cyklisten över mig på lågstadiet, och en och annan boll. Vilken tror du gjorde mer ont och var farligare? Barnen kommer spela fotboll på idrotten i skolan förr eller senare, och förr eller senare kommer dom få en boll i huvudet, det hör till när man övar på bollsport.

     Nu är det en förskola vi pratar om så precis som andra har nämnt ovan kan åldrarna vara 1-5 år, och slås ofta ihop på eftermiddagarna. Trallar det runt 1-2 åringar på en mindre gård där fotboll spelas precis brevid så kan det absolut göra j-vligt ont för en liten att få en hård fotboll i nyllet.

     Måste det vara cykel eller boll alltså? Kan det inte vara att man varken ska få en boll i ansiktet eller bli påkörd av en cykel?

   Har haft barn på en förskola där en förälder tyckte att man skulle lägga tyg på alla större stenar, så…

    Hahahahaha det där var knäppt!

    Undrar hur föräldern gör när barnet är ute och leker, har med sig stora tjocka tygbitar.

    Så sjukt! Dessutom har det släppts forskning på att elever behöver utforska ”farlig lek”, nej, inte farlig som herregud. Utan utmana sig i lek och inte vara på fluffiga moln!

   Det är en förskola, inte skola.

   Kan ju vara en mindre uteplats utan särskild inhängnad för bollspel, där allt från ett- till sexåringar samsas om ytan. Kan i så fall absolut förstå om föräldrar tycker det är obehagligt, då bollar kan flyga och fara lite hur som helst, det kan dels vara skrämmande för mindre barn, och vissa kanske känner sig rädda till den grad att de blir hämmade och inte vågar leka på skolgården, och därtill behövs det inte särskilt mycket kraft för att exempelvis ett mindre barn ska falla olyckligt och få hjärnskakning, bryta näsan/armen/vad som helst. Och fotbollsspelande sexåringar är på intet sätt oförmögna att skjuta förhållandevis hårda skott.

   Med det inte sagt att sport bland barn och unga inte bör uppmuntras, tvärtom, så ett rimligt beslut borde väl vara att ta ett interimistiskt beslut att förbjuda ”vilda bollsporter” (om det, omständigheterna beaktat, bedöms utgöra en risk att andra barn är rädda eller att de skadar sig), tills att någon form av skyddsnät kunnat sättas up. Det torde gå att lösa hyfsat omgående och borde inte innebära någon oöverkomlig kostnad för förskolan. Utan att förvisso ha någon kännedom om hur förskolans tomt är utformad så låter det, utifrån vad jag vet, som att det borde vara en smidig lösning som gör att de barn som vill spela fotboll fritt kan fortsätta göra det utan att andra behöver drabbas i oproportionerlig utsträckning?

   Tar ”fotbollsplanen” upp en orimligt stor yta som behöver kunna nyttjas för andra ändamål så gissar jag att man kan välja någon form av nät som kan monteras upp och ner efter behov?

    Missat att förskolor knappt har råd med personal? Tveksamt om avancerade nåt är något som prioriteras..

     Hur avancerat behöver ett fotbollsnät vara?

      Det är därtill en engångskostnad.

   Fast det är väl vanligt att man inte får cykla på skolgårdar? Eller menar du trehjulingar?

  Förskola, inte skola

  Märkligt, min systerdotter går på samma förskola som hennes son så jag frågade min syster om detta men hon hade inte hört något om något förbud av fotboll på förskolan.

   Sanna postade inlägget för 4h sen så det kan ju vara något som diskuterades idag vid hämtning, så din syster har kanske inte hunnit bli informerad än.

    Så kan det ju absolut vara! Återstår att se ☺️

     Återkom gärna med info här om du hör något mer. Alltid intressant att höra hur saken uppfattas/tolkas från efter håll, haha.

  Att säga att det går bättre för AIK just nu är väl lite att ta i när de ligger precis ovanför spel om att stanna kvar i Allsvenskan.

  Annars så undrar jag om vanliga människor håller på såhär eller är det mest influensers? Varför inte ta samtalet med personalen istället om man tycker något är konstigt?

  Är det inomhus eller utomhus de spelar? Oavsett så tycker jag att det ör rimligt att man inte får spela fotboll vart som helst. Jobbar själv på en skola och där har vi totalförbud på att leka med bollar i ljushallen där alla elever vistas på rasterna.

  Förövrigt vill jag tillägga att fotbollskillar är oftast de som stökar, mobbas och blir vansinnigt arga när de förlorar på Kahoot tex. Gäller såklart inte alla men absolut en majoritet. Tror ni det finns någon korrelation mellan det och den otroligt toxic jargongen som finns inom fotbollen?

   Min son går på högstadium med idrottsprofil, ett gäng sporter. I hans klass är fotbollsgänget otroligt stökiga och påfrestande för klassen 🙁

  Jag jobbar på fritids och på min skola har vi två grindar in till skolgården, en precis bakom ett fotbollsmål (precis i skottlinjen typ) och en långt bort från fotbollsplanen (både grindarna löper ut på parkeringen). Vi hade föräldrar som hörde av sig till skolan och ville införa fotbollsförbud efter kl. 15 när alla började hämta sina barn, just för att de kunde få en boll på sig när de gick in i grinden bakom fotbollsmålet. När vi istället hänvisade till den andra grinden menade föräldrarna att skolan inte visade hänsyn till dem eftersom de behövde gå över hela parkeringsplatsen för att eventuellt komma in på skolgården. Tydligen är det sekundärt att eleverna har roligt med sina kompisar på fritids

   Vill skriva att det är bland de sjukaste jag hört, men tar tillbaka det. Vad hände med dagens generation föräldrar? Fattar dom inte att det är mer skada för barnen att linda dom med bubbelplats, en vad det gör nytta? Skrämmande hur illa det utvecklats.

  Jag får känsla av att vi inte har hela storyn här. De gånger de plockat bort fotboll tex på mina barns förskola/skola så är det för att barnen inte lyssnat, det har skapat bråk osv.
  Troligtvis något sådant här också. De kan säkert få dribbla lugnt mellan koner, träna duttning osv, men kanske enbart ägnar sig åt stenhårda skott där små barn och föräldrar ska passera.
  Det verkar ju dessutom röra sig om en kort stund på dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *