Kritik mot Therese Lindgrens resonemang kring bett

@svitzerphilip

Brukar ni sadla på era hundar & gå i koppel med era hamstrar med som jag & Therese? #foryou #philipsvitzer #hästar #horses #bettlöst

♬ originalljud – Ackeboy75

@svitzerphilip

Svarar @Therese Lindgren Vi står för hästarnas bästa & det är inte att begränsa bettens existens. Det är att stoppa okunskap som du bedrivit. #foryou #philipsvitzer #bett #hästar #horses #welovehorses

♬ everything works out in the end – Unjaps

Therese Lindgren har varit ute och svingat ett par högerkrokar mot hästvärlden i allmänhet, och de ryttare som använder bett i munnen på sina djur i synnerhet.
Hon menar att vi inte behandlar något annat domesticerat djur på det hemska sätt vi behandlar hästen. 
Nu har tävlingsryttaren Philip Svitzer tagit till Tiktok för att, först driva lite med Therese, och sen bemöta hennes påståenden efter att hon kommenterat ”Låt oss prata om det riktiga problemet istället” under inlägg 1.
Han tycker att det visar på en otrolig brist på respekt att generalisera alla de som är ute i stallet SÅ mycket, dygnet runt för att få hästarna att må så bra som möjligt, oavsett om du är en glad amatör eller en tävlingsryttare. Han säger att hästen är en familjemedlem som man slåss med blod, svett och tårar för, och är kritisk till att Therese Lindgren sedan kommer valsandes och stoppar in dem i ett fack som att de inte bryr sig om sina djur, som inte ser sin häst som en familjemedlem eller en kompis. Han undrar även om Therese Lindgren vill bli beskylld för alla etiska fel kollegorna i hennes bransch gör, eller om hon tycker att man ska rikta kritiken dit där den hör hemma.

Jag har en känsla av att vi inte hört det sista i den här diskussionen.

Tack för tips!

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alltså om man bara skippar allt tyckande så har vetenskapliga studier visat att bettlöst inte är så ”snällt” det heller. Både bett och bettlöst ger tryck som kan orsaka obehag, även om det ena är i munnen och det andra är på nosryggen.

   Kan du länka dom här vetenskapliga studierna och jag räknar då med att dessa innehåller jämförelser mellan de båda.

    Med såna krav kanske man kan lägga ner lite egen tid på att hitta om man är intresserad?

     Det är inte höga krav att fråga efter något som någon påstår att det finns vetenskapliga studier på. Det är heller inte vettigt att den som frågar efter något som den andra påstår ska behöva sitta och leta efter dessa studier själv. Jag är intresserad och har läst många vetenskapliga artiklar om hästen och dess anatomi, just därför jag frågar.

    Här får du tre jämförande studier. “Horses’ voluntary acceptance of rein tension with various bitless bridles compared to a single jointed snaffle bit” from 2019, written by M. Kubiak, A. Voght, H. Sauter, J.W. christensen, U. Koning von Borstel.

    “Noseband and poll pressures underneath bitted and bitless bridles and the effects on equine locomotion,” was published in the Journal of Veterinary Behavior’s July-August 2021 edition

    ”Comparison of Behaviour Exhibited by Horses Ridden in Conventional Bitted and Bitless Bridles”
    Published by Plymouth University, January 2014
    Scofield, Rose Margaret

    Alltså typiskt hästfolk att inte tro på forskning dock 😂

     Du skrev att vetenskapliga artiklar visat att bettlösa alternativ inte är så snälla heller, vilket du inte klarar av att påvisa i dina källor. Inte heller är dina tre vetenskapliga artiklar jämförande studier. Jag är inget hästfolk, däremot varit. Är kritisk emot hästhållning som den ser ut idag men man kan heller inte påstå att vetenskapliga studier påstår något och sen länka studier som inte riktigt påstår vad man säger att de gör.

      👏

      Åh jösses. Du efterfrågade studier bett vs bettlöst. Jag gav tre exempel. Tänker inte lägga hela kvällen på att leta upp källmaterial. Hade du varit intresserad av ämnet hade du känt till det redan 🤷🏻‍♀️

       Alla kan se klart och tydligt att du skrev att vetenskapliga studier har visat att bettlösa alternativ inte är så snälla heller. De vetenskapliga artiklar du hänvisar till säger heller inte det du försökte få det till i ditt första inlägg. Hade du faktiskt haft belägg för dina påståenden hade du enkelt bara kunnat länka det. Jag är intresserad av ämnet, det är därför jag inte gillar när man slänger sig med saker som helt enkelt inte stämmer. Ibland är det bra att bara erkänna när man har fel.

        Hej!

        Här kommer en länk som tydligt visar att bettlöst ger samma typ av munhåleskador som hårt åtdragna nosgrimmor

        Uldahl, M & Clayton, H.M. (2018). Lesions associated with the use of bits, nosebands, spurs and whips in Danish competition horses. Equine Veterinary Journal. Vol 51 (2). ss. 154-162. http://doi.org/10.1111/evj.12827

         Men herregud nej, vad pratar du om? Den här studien handlar inte om skador av bettlösa träns. Den handlar bland annat om skador i hästens mungipor som kan uppstå med och utan nosband. Du framstår som väldigt okunnig och har förstås inte ens läst den studie du länkar till, precis som med de studier du la in ovan som inte alls gav stöd till det du påstod.

          Hej Hugo,

          Tack för din åsikt.

          Jag är examinerad hippolog (kandidatexamen på häst) och använde denna studie i mitt exjobb. Jag anser mig vara extremt kunnig i ämnet.

          Det låter som om du inte läst artikeln eller kanske har svårigheter med det vetenskapliga språket. Låt mig förenkla den:
          – i studien upptäckte forskarna att samma typer av munhåleskador förekom med för hårt åtspända höga nosgrimmor och bettlöst. Det står i slutsatsen.
          – forskarna mätte lesions, alltså vetenskapligt språk för skador

          Hoppas det var till hjälp!

        Men snälla. Är väl inte skitsvårt att fatta att vad du än kommer styra hästen med kommer generera ett tryck nånstans. Med tanke på hästars känsel och nerver kommer detta tryck skapa obehag nånstans.

        Bett/bettlöst/halsring/grimma nånstans blir det tryck. Men tryckets obehag varierar och tryckpunkten förflyttas. Och hästen kommer flytta sig för trycket och gå dit vi vill för att slippa trycket.

        Bett generellt lägger tryck över nacken. Bettlöst över nosrygg. Halsring blir ett tryck längs med halsen.

        Jag är en hobbyryttare som rider kontaktsökande med eftergift. Jag varierar med ett hackamore med lite längre skänklar än standard och ett vanligt tvådelat. Jag vet att mycket i ridningen är obehag. Men, min strävan kommer också alltid att vara att rida med så få hjälper som möjligt.

        Kontakt utan att dra. Samtidigt som jag känner min häst och vet när han tycker vissa saker skapar ett obehag eller om han är stel eller exempelvis behöver en tandkoll. Jag älskar min häst och gör allt för honom. Men han behöver också mitt stöd. Att jag håller om med benen och ramar in med huvudlaget och bettet.

        Han är glad. Trots inlärningen/utrustningen.

        Men vad menar du med snäll då? Första studien visar att bettlösa alternativ ger obehag vid ungefär samma tryck som ett tvådelat bett. Det är väl graden av obehag som avgör om ett träns är snällt eller inte.

         Det är väl ändå betydligt mer som spelar in i huruvida en viss typ av utrustning skadar hästar mer än att man genom ett test låter hästar sträcka sig efter en morot och mäter hur mycket tryck de frivilligt ger? Det säger faktiskt inte särskilt mycket alls.

          Jag tycker ärligt talat att det är väldigt talande med tanke på hur instinktivt och intensivt hästar söker mat. Det är ju inte som att de skulle ge upp av någon annan orsak än obehag.

          Sedan så sa ju Katarina inte heller något om vad som skadar en häst mer eller mindre utan att bettlösa träns inte är så snälla. Oavsett vad man förespråkar kan vi väl vara överens om att de flesta varken blir skadade av det ena eller det andra.

  Nä vi spärrar bara in katter i lägenheter, låter hundar som är flockdjur vara ensamma många timmar per dag, låter fiskar simmar i små akvarier.
  Observera att jag generaliserar nu vilket Therese också gör. Visst det är inte naturligt att rida på en häst, men är något vi gör med våra djur naturligt då?

   Många bor på landet och katten går in och ut.
   En hund ska man inte lämna ensam i flera timmar.
   Många har stora akvarium.

   Fast det är ju irrelevant, att skada en häst är ju inte rätt bara för att nån annan är dum nog att stänga in en katt i lägenhet en lämna hunden ensam en hel arbetsdag.

   Givetvis kommer ryttare av olika slag slå emot sån här kritik med näbbar och klor, för man vill inte ses som en djurplågare eller som att man utsätter en älskad individ för en behandling som kanske inte är särskilt snäll i egentligen. Att köra runt en häst mellan tävlingar gör man ju inte precis för hästens skull, även om man säkert bryr sig djupt om den.

  Detta kan bli en diskussion i hästväg.

   Lewis, är det du?

    Nä.

   Tror ni att folk fattar galoppen?

    Ha, ha, ha!

     Du menar Hö, hö, hö

     I see myself out…

    Bara de som har alla hästar hemma

   Ja känns som att denna diskussion kan skena iväg.

  Alltså, all kudos till Therese som gör allt för att hennes djur ska ha det så bra som möjligt. Har blivit så mer välinformerad om både kanin, hamster och marsvin genom henne men att ge sig in i hästvärlden när man har noll erfarenhet är som att tämja en tiger när man haft katt 🙈🤦‍♀️

   Precis! 😅 /hästtjej

   Håller helt med! Therese har gjort massa bra saker, men denna gång har hon gått för långt!

    ni häst människor är galna lägg ner skiten.

  Hästvärlden har många problem och absolut många ryttare som rider med för hård hand/felaktig utrustning för ryttaren/hästen och inte låter de komma ut i hagar och liknande. Jag förespråkat absolut bettlöst, men med det sagt är inte bettlöst alltid bättre eftersom det också skapar tryck. Sedan kommer det konstant ut nya studier om allt kring hästar som jag – som hästägare – har svårt att ta mig till eftersom så mycket ändras hela tiden. Jag hyllar Therese som djurvän och hästvärlden behöver absolut granskas, men det krävs också otroligt mycket kunskap innan man ger sig in i den debatten. Med det sagt är bilderna Therese delade och gjorde till en grej en sak som diskuterades för nån månad sen, fortfarande högst aktuellt men kritiken har redan framförts

  Det är jättebra att lyfta upp saker som kan upplevas (och i vissa fall är) problematiska i hästvärlden. Det ska hållas en levande dialog för att alltid sträva efter att vi blir bättre och utvecklar djurvälfärden.
  Då gäller det ju oxå att det är just en dialog och att man inte kommer in utifrån (som i Therese fall) och säger att allt är fel, fel, fel utan att ha kunskap i ämnet.
  Jag vill påstå att de allra flesta vill sina hästars bästa, sedan brister det ibland pga okunskap eller tyvärr girighet att sträva uppåt i sporten på hästens bekostnad. Men generellt är vi hästägare extremt måna om våra hästar och lägger ohyggligt mycket pengar på att de ska må bra både under deras fritid och under den lilla tid som de rids/tränas/hanteras av oss.
  Det finns hundratals, om inte tusentals olika bettvarianter som anpassas för olika ändamål och hästar och deras preferenser. För man vill ha en häst som är mjuk och stilla i munnen som trivs med sitt bett. Jag rider både med bett och bettlöst och det är verkligen inte alla hästar som trivs bettlöst. Ingen ryttare med självrespekt sitter och sliter i hästens mun, mjuk och jämn kontakt är ledordet. Hästarna får dessutom tandläkarbesök betydligt oftare än de flesta människor.
  Det är en oerhört komplex sport och med en samarbetspartner (hästen) som har en komplex kroppssammansättning, dessutom väldigt olika utifrån ras, användningsområde och individ.
  Det går heller aldrig att jämföra vildhästar med tamhästar, lika lite som vargar och hundar. Vi har domesticerat och avlat fram de raser vi har idag, de har helt andra behov och förutsättningar. Och ja, att hoppa eller springa fort kan faktiskt vara det roligaste flera av dom vet, det är inte tvång i de flesta fall.
  Med det sagt välkomnar jag absolut att man lyfter upp problematik, eller upplevd sådan och definitivt mer insyn och transparens i sporten, särskilt på hög nivå där det är en del pengar involverade.
  Tillägg: jag är dessutom vegan och har katter så jag har väl alla 3 galenskaper man kan ha 🙂

   Från en som inte kan ett skit om hästar. Varför använder man bett ibland och ibland inte? Och varför använder man dom som en ”sport”? Jag tänker om man vill sporta finns det väl en hel del grejer att hitta på som inte involverar att man ska tvinga in ett djur i det för sin egen skull?

    Det korta svaret; man använder det bett som passar hästen (inkl. bettlöst). Vissa hästar funkar bra på raka bett, smala bett, tredelade bett, tvådelade bett, bett i titan, bett i sötmalm, bett plats, bett i silicon and the list goes on. Det handlar m vad det trivs med och hur de är formade i munnen, en del har större plats, en del mindre.
    En del hästar trivs bäst utan ett bett i munnen, andra tycker att det är jättekonstigt utan och blir stressade av det.
    Sedan finns det fler anledningar, i dressyr får man inte tävla utan bett, i de högsta klasserna krävs kandar (mer avancerad typ av dubbelbett typ), körning är svårt utan bett (men inte omöjligt), det kan även vara en säkerhetsgrej att ha bett om situationen kräver.
    Själv gillar jag att variera om hästen trivs med det.
    Men det ska sägas att för de allra allra flesta hästar är det högst odramatiskt att ha ett bett i munnen. Jag har aldrig varit med om att en unghäst opponerar sig första gången de får det. Rätt inpassat och utan ryck och slit så upplevs det inte obehagligt.

    Varför man använder hästar i en sport? Jadu, hur långt är ett snöre… Massa olika anledningar, mycket tradition och är man hästintresserad måste man såklart inte satsa i sporten, vilket de flesta heller inte gör. Men många tränar och tävlar nån gång ibland för skojs skull.
    För egen del för att det är fantastisk roligt med samspelet med hästen. Och det ÄR ett samspel man vill åt, inget tvång. Gillar inte hästen att träna och tävla så märks det, tro mig, det blir en väldig uppförsbacke för alla och det funkar inte i längden. Sedan kan en häst ha en dålig dag precis som alla andra.
    Jag utövar själv mycket träning på egen hand, löpning osv och finner stor glädje i det. Men känslan när man är ett med hästen är oslagbar och väldigt svår att beskriva. Hästar är, som de flesta andra djur, sådana individer, vissa älskar att jobba och söker sig till nya ”arbetsuppgifter” och trivs inte alls med att bara vara utan att få träna både fysiskt och mentalt. Andra vill bara lulla runt i skogen och ser ingen mening alls med att vara på en ridbana exempelvis. Det gäller att hitta rätt matchning.

    Precis av samma anledning som du tränar och tävlar agility med en hund 🙂

  Ingen annan sport hade reagerat såhär hårt på ”kritik” tror jag 🙂
  Men med det sagt tror jag att de flesta ryttare gör allt för att hästen ska må bra. Jag tycker att ridskolor framförallt har ett stort ansvar i att visa hur ett gott omhändertagande av hästarna ser ut för att lära ut det till elever som kanske senare blir hästägare. Är väldigt oinsatt i hur hästsport ”regleras” på högre nivå, alltså hur man bevakar djurhållningen under tävling t.ex. Skulle vara intressant att veta mer om.

   Djurhållningen på ridskolor är nog mer reglerad och kontrollerad än på elitnivå tyvärr 😅

    och då är den ofta skit ska sägas….

     Jag kanske är trög men vad är det som är skit? Hästhållning på elitnivå, håller helt med i så fall! Majoriteten av ridskolorna i Sverige har väldigt bra hästhållning och låter hästen stå i fokus.

      Förlåt men det där är rent skitsnack. På vilket sätt är det bra hästhållning?

       Kan du inte istället berätta hur det är dåligt? Jag undrar verkligen. Red på en ridskola när jag var ung, och har själv funderat i efterhand på hur bra/dåligt de hästarna hade det.

        Dels säger det sig själv, man låter barn och vuxna utan någon som helst erfarenhet sitta på hästar och skutta runt utan någon balans. Har man ingen balans så kommer man automatiskt hålla sin balans i tyglarna och det är ingen särskilt trevlig upplevelse för hästen. Ridskolehästar bli ofta vad man kallar ”skänkeldöva” eftersom så många suttit och sparkat och klämt med benen, likadant går de i större utsträckning emot tygeln då de är vana med ryttare som sitter och drar i munnen.
        Sen är det saker som att de inte rids varierat vilket ger olika typer av belastningskador, går i större utsträckning ute kortare tid och står i större utsträckning i spiltor. Miljön är ofta heller inte så trevlig då det kan vara hundratals elever i veckan i stallet. Bara några saker jag kom och tänka på just nu men finns mycket mer.

         Låter som en typisk Stockholmsridskola 🤷🏼‍♀️

         Det är inte min bild av svenska ridskolor. Som ridlärare är hästarna vår kollegor och deras välbefinnande går alltid i första hand. Det är också mitt jobb att hjälpa och lära eleverna hur man rider med korrekt sits, hand och skänkel för mjuk inverkan och korrekta hjälper. Med rätt guidning kan även en 5-åring få en häst att arbeta i form (även om ryttaren inte själv är medveten om det). Men vi måste fortsätta utbilda ridlärare och tränare med kunskap att lära ut ridning på rätt sätt. Det är det viktigast för en bra hästhållning på ridskolorna.

         Jordbruksverkets regler är att när stall byggs om eller byggs nytt, är det boxar som gäller, så spiltorna är snart utkastade. Är väldigt längesedan jag såg stall med spiltor i Sverige. Stallet är hästens hem och de flesta anläggningar har regler om att bara hälsa på den häst man ska rida och respektera de hästar som vilar, samt att det är lugn stämning som gäller.

         Hade lätt varit en ridskolehäst alla dagar i veckan.

          Från någon som både ridit och jobbat på ridskola i många år så är min syn på ridskolor väldigt annorlunda gentemot din. Jag skulle aldrig i hela mitt liv sälja en häst till ridskola. Uppsala Ponnyklubb i Uppsala har spiltor till hälften av sina hästar, främst ponnysar, ca 20 st. Det har dom haft sen anläggningen byggdes för ish 40 år sedan. Är det inte spiltor så har ridskolorna små boxar där hästarna tillbringar alldeles för många timmar per dygn.

   I travsporten gör de rätt många oanmälda besök till tävlingsstall i alla fall. Gör spontana dopningstester, kollar så att medicin och ex. dopningsklassade medel (typ värme/kylgel, salvor) försvaras rätt och ingen otillåten utrustning finns. De kollar att stallen och boxar är okej och hästarna ser bra ut. Liknande på tävlingar där några hästar spontant välls ut för att kolla dopning och checka skor, utrustning och annat innan tävlingsstart. Fortfarande många brister i traven också, men är mer kontrollerat än man tror

    Ok 🙂 Spännande att höra. Har bara ridit på ridskola och varit medryttare på en häst, aldrig ridit i tävlingssammanhang.

  Jag tycker om Therese men hon bör sluta uttala sig om sådant hon har väldigt lite kunskap om. Bett är inte till för att skapa smärta. Det kan göra det vid fel användning och det är fruktansvärt, men att tro att det är synd om alla hästar som rids på bett är bara dumt. Vissa hästar trivs bättre med bett än bettlöst eftersom bettlöst innebär ett större tryck över nosrygg och nacke. Men hur en häst trivs att ridas är högst individuellt.

  Sadel är till för att fördela ryttarens vikt på hästen. En välsittande sadel gör inte ont. Det gör inte ont för en frisk häst att bli riden med välsittande utrustning att bli riden. Många hästar gillar att bli ridna, trots att det inte är ”naturligt” för dem att ha en människa på ryggen. Folk med lite kunskap om hästar verkar ha svårt att förstå det men så är det faktiskt. Kanske kan det hjälpa att jämföra med hundar och aktiviteter som många hundar gillar trots att det är ”onaturligt” för dem – exempelvis agility.

   Är hästar verkligen födda för att ridas för människor skull? Kan de inte bara få djur? Vad är det för skillnad på elefantridning och hästridning egentligen?

    Stor skillnad på vilda och domesticerade djur. Jag hoppas att du förstår skillnaden mellan att ha en katt och en tiger hemma.
    Dagens hästar är framavlade för att prestera inom olika grenar/användningsområden (beroende på ras). Ifrågasättande av avel är i sådana fall mer intressant. Så ja, de flesta är ”födda” att göra det, för det är det vi föder upp de till. De överlever inte i det vilda. Men visst, du kan ha en häst som hagprydnad, det finns tusentals sådana. Vissa trivs med det, andra är framavlade att ha ett större behov av fysisk och mental stimulans och mår inte bra av att inte arbetas.

  Dags att sluta använda koppel på hunden också!!

   Att dra den liknelsen vore mer korrekt ifall Therese kritiserade tyglar överlag, men det gör hon inte. Hon kritiserar bettet. Vi har inte sådana bett i hundars mungipor.

    Det är inte bara bettet hon kritiserat? Hon har även kritiserad användning av spö. Spö används ju för att visa vägen lika mycket som ett koppel 🤷🏼‍♀️

     Spö och koppel är ju verkligen inte samma grej, även om det kan användas i samma syfte.

      Jag var dum och generaliserande, på samma sätt som Therese är det i sina uttalanden.

     Om du ska jämföra koppel med spö så är det isåfall strypkoppel som är närmast liknelsen. Och det är ju totalt förbjudet i Sverige 🙂

      Strypkoppel är inte förbjudet. Säljs överallt.

       Strypkoppel är förbjudet men de finns däremot halvstrupkoppel som ”säljs överallt” 🙂

      Så du menar att det är OK att hundägare spänner ett halsband runt halsen (!) på sin hund, för att därefter rycka och dra i ett koppel?

      Använder samma argumentationsteknik som Therese eftersom det verkar vara OK… 🙂

     Den enda jämförelsen skulle vara om vi också gick och petade med ett spö på våra hundar. Sen används inte bara spö för att visa vägen inom ridningen, det är en ren lögn. Den används framåtdrivande, ibland fysiskt men annars bara som ett rent överhängande hot. ”hästen vet att du har spöet i handen, det behöver inte ens användas….”

      Om du är ett freak kanske du använder spöt så, men då ska du inte hålla på med djur öht.

      Ingen normal ryttare piskar sin häst med spöet!?!? Spöet är en vägvisare, man klappar lätt med det för att visa vad man vill.

    Dock används både nosgrimma, antidragsele och stryphalsband på hundar. Visst långa listor med liknelser

   Ja, eller snarare halsband borde definitivt förbjudas!
   Halsen är känslig hos alla individer och hund är inte ett undantag .
   Enbart okunniga (eller onda) hundägare använder halsband
   En välsittande sele är det enda humana

  Har så svårt att ta särskilt tävlingsryttare på allvar, när det gång på gång uppdagas diverse ”intressanta” tekniker för att få hästar att göra som man vill. För att inte prata om hästhandel, alla hästar som säljs hit och dit, ofta sjuka eller skadade, för att till sist som ”tack” för många års slit i värsta fall hamna på nåt vedervärdigt slakteri i för att bli korv. Men älskar sina djur, det gör de!

   Det du kommenterar är ett praktexempel på det jag står och säger, du drar en liten klick människor och representerar hela ridsporten. ”Ofta sjuka hästar”, har aldrig varit med om det.”Tekniker dem använder” som även där är en otroligt liten del som gör, jag tävlar på absolut högsta nivån i Sverige och du är varmt välkommen o se hur en träningsvecka innan ett mästerskap går till.
   Tills dess, är det bäst du är tyst

   Alltså, denna kommentar, WORD!

   J A! Säljer han sina mänskliga familjemedlemmar när de inte presterar eller får ett bra bud? Och använder han sporrar och spön på dom med (no judge)?

  Jag tänker att Therese rökt/röker som en skorsten också och det stöttar ju en vidrig bransch där bla barn utsätts för gifter på tobaksfälten?

   Röker Therese?? Hade ingen aning

    Hon har sagt att hon har slutat nu.

    Minns en video för något år sen när hon hade en lång monolog om att hon inte för sig liiiiiv kunde fatta hur folk åt bacon när ”det var bevisat att bacon orsakar cancer” medans hon fortfarande rökte. Logiken där – 10/10.

     Nikotin blir du väl beroende av på ett annat sätt än bacon?

      Ja, grejen är att knaperstekt bacon är lika farligt som att röka. Skriv det på Maggans blogg med blomkålssoppan den om vågar. Älskar den men bort med Bacon.

    Hon satt inne youtubelive och rökte vape för inte så längesen, så töntigt.

     *i en

   Otroligt tomt argument… Köper du en t-shirt från H&M får du inte yttra dig om djurplågeri eller krig eller något annat, eftersom att t-shirten eventuellt sys av ett barn som kommer från pissiga förhållanden.

   Hon är också en flitig användare av botox och fillers trots att det testas på djur. Så djurvän gäller tydligen inte i alla lägen

  Vi pratar om en människa som just nu är jourhem åt en Kackerlacka… världen brinner men hon väljer att behandla och operera kaniner och hamstrar. Har hon inte funderat kring hållbarheten i detta? Finns inget naturligt med att söva och operera smådjur som naturligt skulle dött. Och nu eller KACKERLACKA! De resurser som läggs på en att rädda en enskild insekt gör mig illamående. Tänk alla människor som just nu lider just nu…

   Jourhem åt en kackerlacka! Dör av skratt 😂 För du skämtar väl? Hon tar väl inte på riktigt hand om en kackerlacka? 😃

    Yepp. Fattar inte heller. Tycker personligen också att hon ibland går överstyr med hur mycket ingrepp och vård hon utsätter smådjur för (veterinärer kommer ju alltid föreslå en lösning för att det är en ekonomisk vinning för dem) och ställer mig tveksam till att typ bästa vägen för en hamster är operation men kan liksom ändå på något sätt förstå.

    Kackerlackor däremot. Det är faktiskt bara löjligt. De är inte ens utrotningshotade, finns liksom tillräckligt. Och vill inte ens tänka tanken på om en sånn stor jävel skulle rymma och föröka sig och bli någon slags invasiv art i Sverige.

     Chanel verkar inte vara kastrerad heller, varför är inte den sönderavlade hunden kastrerad? Dog av kackerlackan och trodde hon skämtade men nej

    Vi hade kackerlackor som husdjur när jag var liten🙈

   Håller med.
   Är en stor förespråkare av att alla gör precis vad de vill med sina skattade pengar så om Therese vill låta sin kackerlacka bo i en egen lyxvilla med dygnet runt-personal så är det upp till henne. Men då ska man kanske vara mer nedtonad kring att kritisera andra.

    Förstår jag dig rätt nu om du tycker att det är motsägelsefullt att ta hand om en kackerlacka när man kritiserar hästhållning? Får inte riktigt ihop den logiken.

   Åh vad dryg du är. Man behöver inte utesluta det ena för att man gör det andra. Hemskt också om alla skulle lägga all energi och pengar på samma problem. Fatta vad mycket som skulle försummas då. Se det fina i att hon vill hjälpa djur, istället för att desperat påpeka att minsann kan göra något ännu vettigare

    Absolut allt man gör gott är bra. Även om det är en kackerlacka. Allt man gör för att skada djur och människor är skit.

   Är väl inte speciellt mycket resurser man behöver lägga på en kackerlacka. Låt henne bry sig och vilja hjälpa till om hon vill.

    Näe de är nog ett riktigt ruskigt billigt husdjur.

     😆

   Jag tror inte T mår helt bra och för att citera henne själv ”har bara ja sägare runt sig) så ingen sätter stopp. Mest barn som följer henne och dom tycker det är gulligt att hon har djur. Det enda jag ser, som jämnårig med Therese, är ett intresse å en besatthet som ballat ur totalt. Bara för att man kan göra något så betyder inte det att man ska. Och nej detta gör henne inte till en fin människa. Tror detta är samma sorts ”savior complex” som många har, vanligare att man åker till barnhem eller nått annat i Afrika men lite same shit. Man vill vara god. Vill framstå som god å en som gör ”det rätta”.

   Jag får kli av hela grejen. Att så många ändå tycker detta är rimligt???

    Jag tror verkligen inte att hon mår bra. Hon livade precis på Instagram och så då att hon gärna ville ha Benso men att hon inte fick det på recept (oftast). Vem säger så högt? På live inför massor av barn?

   Tror tyvärr inte världen kommer brinna mindre eller att resurser läggs på fel saker för att hon väljer att inte vara jourhem åt en insekt. Misär och fruktansvärda saker pågår året runt, varje dag, inte bara nu. Folk verkar liksom inte förstå det och har orimliga förväntningar på varandra/influencers/kändisar.

   Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt och det ena utesluter inte det andra.

   T.ex. kan man skänka pengar till hjälporganisationer och rädda djur samtidigt.
   Precis som folk fortsätter gå till jobb/skola och dela saker på nätet/skänka pengar..

   Alla bryr sig inte om människor och tur är väl det. Finns personer som bryr sig mer om djur tack och lov.

  Hur mycket erfarenhet måste man ha innan man kan uttala sig om något? Jag har hängt i stall i större delen av mitt liv och håller nog med Therese i det stora hela. Varför ska människor som är så insyltade i någonting ha ensamrätt på ämnet? Jag har märkt att det är väldigt svårt för majoriteten som inte håller med Therese att sa hästhållning i ett större perspektiv, man stannar ofta vid ”bett är inte starkare än handen” istället för att prata inlärningsmetoder och hur människans egoistiska syften påverkar hästarnas välfärd. Det finns nog ingen grupp människor som är så starkt fasta i att ”det ska vara som det alltid varit” och det är därför det är så svårt för dom när kritiska röster höjs.

   Man har inte ensamrätt om man är insatt men det är ju en fördel att veta vad man pratar om.

  Det finns ju många exempel på när ryttare uttalar sig helt empatilöst om sina hästar, och många som driver med just detta. Exempelvis i podden Della sport är det ett återkommande skämt hur vidriga hästmänniskor är där det diskuteras utifrån artiklar där hästar verkligen beskrivs empatibefriat av hästmänniskor.

   Della Sport och gänget bakom är ju komiker med främst grov satir som sin paradgren!😄

   Wow, så har jag aldrig någonsin upplevt hästmiljön jag varit i. Hästarna sattes alltid först. Inget var viktigare. Alla mina ridinstruktörer har månat om sina hästar mer än något annat.

  Jag instämmer till hundra procent med det Philip säger. Hästarna betyder allt och lite till för så gott som alla som har hand om hästar ❤️

   Bara för att djuren betyder allt för skötarna betyder ju inte det automatiskt att de mår bra av hanteringen.

   Fråga vilken späckhuggarskötare som helst, jag garanterar att alla skulle mer eller mindre dö för djuren de sköter om.
   Men inte fan mår djuren ett minsta dugg bra i sina små betonglådor.

    Men snälla!

    Vad det ska märkas ord. Vad man än skriver så ska någon kritisera och hitta fel,

     Men herregud vad känslosamma man blev här! 😬

   Ridning och ridsport betyder allt*. Så roligt att påstå att man ÄLSKAR ett djur och sen göra sig av med det när det inte presterar som man vill.

   Är lite tröttsamt med argumentet ”Hästarna betyder allt för alla som tar hand om dem” Snälla rara!
   Bara för att en hästägare anser sig ”Göra allt” och älska sina djur betyder det inte finns saker som går att anmärka på hur hästar generellt behandlas…

   Kan dra paralleller till ”crazy cat ladies” vissa av dem har många djur och DÖR för sina katter. Men ändå bor katterna i en skitig miljö och får INTE den veterinärvård och omvårdnad de behöver, men katterna är ju ”ÄLSKADE” så då måste de ju må bra… Herregud!

  Therese är väldigt präktig och rätt uppe i sig. Övertygad om att sitt sätt alltid är bäst.
  Minns när hon satt å snackade om hur hemska hennes ”kollegor va” som satt å recenserade smink som de visste testades på djur. Eller hur hon gick åt om att veganskt va det ända rätta och själv gjorde flera ”misstag” där hon konsumerade icke veganska produkter å skyllde ifrån sig direkt. Samma sak med botox å fillers. Har vart en massa sånt dravvel. Att hon ska ta på sig miljöhoten trots att hon på många sätt varit nästan postergirl för överkonsumtion.

  Bäst är att försöka hitta en bra väg för sig själv å inte sätta sig på en så hög piedestal å säga vad andra borde å inte, det kommer man få i ansiktet till slut. Hon uppfattas inte som särskilt ödmjuk och inlyssnande direkt.

  Hela den här debatten om hästar är jättebra att den förs och Therese kan absolut va med och göra det. MEN hon gör samma misstag som alltid å sätter sig å berättar för folk hur dom ska göra, att dom är dåliga. Hon diskuterar med dom som hållit på med hästar å ridsport i många år, förmodligen hela sina liv, å berättar hur de borde göra å att hon vet bättre. Jag menar inte att hon inte kan ha rätt på vissa fakta eller att en hästperson alltid vet och kan bäst men det finns INGEN respekt och förståelse från hennes sida.

   Fast när har hon gått ut och sagt åt andra vad de ska göra? hon har kritiserat ett redskap man använder på hästar och varför skulle hon inte ha full rätt att göra det? Att man håller på med ridning och ridsport säger väl egentligen ingenting om hur mycket man faktiskt läst på om hästens behov, anatomi och annan typ av forskning som rör hästens välfärd. Har man gjort det vet man ju att den i många fall faktiskt står i direkt motsats till hur man använder hästar idag.

  aldrig varit med om ett sånt liv, är häst världen så här extrem?
  jag älskar ju att therese tar upp sånt här hon lär ut så otroligt mycket jag aldrig hade vetat annars. men att det skulle vara så här känsligt att prata om?

   Men det blir ju fel när hon försöker lära ut och skapa opinion när hon inte har någon kunskap i ämnet.

  Hon har djur i bur, det är inte så naturligt…

  Han har ju rätt 🤷🏼‍♀️

  Det borde va förbjudet att öht ha kackerlackor, brutalt vidriga kryp som dessutom är världens äldsta skadedjur!
  ”Kackerlackan kan sprida virus och bakterier som kan ge upphov till salmonella, gulsot och gula stafylokocker, även kallad sjukhussjuka. Det illaluktande sekret som kackerlackan avger kan i vissa fall ge allergiska reaktioner.”

  ”Detta är våra familjemedlemmar” Jaha? Hur är det påståendet ens relevant i diskussionen?

  Är lite tröttsamt med argumentet ”Hästarna betyder allt för alla som tar hand om dem” Snälla rara!
  Bara för att en hästägare anser sig ”Göra allt” och älskar sina djur betyder det inte finns saker som går att anmärka på hur hästar generellt behandlas… Såg många i Therese kommentarsfält, med gedigen erfarenhet av hästar, som uttryckte att de förstod exakt vad hon menade och INTE alls kände sig beklämda eller kränkta av det hon skrev.

  Kan dra paralleller till ”crazy cat ladies” vissa av dem har många djur (Ibland på liten yta) och många LEVER för sina katter. Men ändå bor katterna i en skitig miljö och får INTE den veterinärvård och omvårdnad de behöver, men katterna är ju ”ÄLSKADE” så då måste de ju må bra…

   💯

   Word.

  #hejaTherese !!!👏👏✊❤️❤️❤️

  Har Therese någon som helst kompetens gällande ridsport? Skulle vilja se henne en vecka hos en proffsryttare och sedan skriva ett inlägg om ur hästarna hanteras. Hon skulle skämmas över att hon har kastat skit då. Olika hästar rids med olika betsling men det pressen visar är hemska ögonblicksbilder vilket också tas upp bland annat i Tidningen Ridsport som granskar flera fall och hela ridsportsbranschen tar så klart avstånd från den typen av hästhantering. Det är på gränsen till att hon bara vill ha klick på en rubrik eftersom många hästmänniskor självklart kommer att reagera.

  Varför blir alla höstmänniskor så kränkta? Om du hanterar ditt bett bra så är du ju uppenbarligen inte del av problemet så varför bli så kränkt? Det är på samma nivå som när nägon pratar om ”alla män” och så många män blir kränkta när det uppenbarligen inte rör dem.

  Det jag fascineras över är också hur ”hästmänniskor” pratar så gott om sina metoder och skötsel av hästar. Men samtidigt behandlas hästarna som ett tävlingsredskap och säljs hit och dit när man tävlat klart eller hittat en bättre häst. Många låter även sin tävlingshäst gå ensam i hage för att den inte ska skada sig innan tävling, när alla som kan nåt om hästar vet att hästar är flockdjur och inte ska hållas ensamma.

  Alla bett, träns och allt man har till häst är ju onaturligt för en häst och kan därför orsaka skada. Det beror såklart på hur ryttaren använder dem. Ett spö vet jag inte hur någon kan rättfärdiga dock.

  Det jag fått lära mig när jag pluggar till djursjukskötare är att det bästa är att variera redskap för att trycket ska fördelas över nosrygg, gom, mungipor osv. Skadorna som kan uppkomma från olika bett, nosgrimmor osv är inte roliga!

   Men alla som rider eller har häst tävlar ju inte! För många är ridsport att rida och umgås med hästar, för att det är underbara djur att leva med. Inte vinna priser och sälja hästar som gamla tröjor på Tradera.

   bästa kommentaren exakt.

  Så trött på denna diskussion. Igår gjorde jag och min häst en helt amazing övergång passage-ökad trav. Det är som att sitta på ett plan som lyfter. Jag älskar henne! Rider tredelat med engelskt träns. Aldrig några sår (har tandläkare varje år) och det bästa hon vet är när vi tränar ihop. Bra svarat av Philip. Faran är outbildade människor oavsett vad du sätter eller inte sätter på hästens huvud.

   han är inte rätt person tänk om någon satt in ett bett i din mun.

  Inte värt att ge P en plattform alls.
  Dömd eller ej.

  Jag står på offrens sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.