Varför jag avskyr reklam för bantning

Det här är ett gammalt inlägg i nytt format eftersom vissa influencers fortfarande gör reklam för bantning som en start på det nya året. 
Därför publicerar jag det här igen, och innan någon börja gorma om kvinnohat eller något annat trams så kan vi väl klargöra en sak.
Nej, jag har ingenting emot personen Ulrika Forsberg, jag har inga åsikter om privatpersoner som använder sig av Viktväktarna, men jag har ett problem med influencers som gör reklam för bantning, och särskilt då den här influencern redan fått ta ner en reklamkampanj – som också dök upp som ett brev på posten i början av år 2022 – för ett annat bantningsföretag med VLCD (Very low kalorier diet), då hon gjorde reklam som gravid, trots att företaget själva avråder från det. Här är i alla fall anledningarna till varför jag anser att sådana här samarbeten är rent förkastliga.
Det är inte för att människor vill gå ner i vikt, vara hälsosamma, lära sig om kost, få en mer varierad kosthållning eller träna skiten ur sig.
Anledningen till att de gör mig vansinnig är att sätten att göra detta och åstadkomma de resultat man är ute efter är lika individuella som det finns antalet människor med dessa behov eller önskningar. Forskning visar att olika kroppar som genomgår samma tränings/diet/livsstilsförändring kan få HELT olika resultat då vi alla har helt olika behov och får individuell respons.
Så att marknadsföra ett bantningsföretag för att man SJÄLV vill gå ner i vikt eller vad tusan man nu har för mål är så ignorant att hälften skulle vara nog.
Precis som med plastikkirurgi så erbjuds inte du som influencer ett gratis medlemskap i Viktväktarna (och kanske även lite pengar i handen) för att företaget tycker att du verkar vara en grym person som de vill hjälpa lite på traven. De gör det av en anledning och en anledning endast.
De hoppas på att du – med hjälp av din relation, ditt förtroende och förmåga att påverka dina följare – ska kunna förmå tillräckligt många av dem att också vilja banta (eller vara ”hälsosamma”) med Viktväktarna så att deras samarbete med dig betalar sig och att de går med vinst.
Det är det ENDA reklam och marknadsföring handlar om! Inget företag har väl gjort en marknadsföringsplan med mål att gå mer förlust för att hjälpa några stackars influencers att banta (förlåt…leva hälsosamt..)?

Så att som influencer försöka pracka på dina följare en bantningsprodukt (förlåt, hälsoprodukt) som rent statistiskt inte kommer fungera för en stor del av dem, för att DU vill tjäna pengar är…
SKÄMS!

Här får ni den katastrofala flerstegsraket som ett samarbete med Viktväktarna är i mina ögon och en snabb nedbrytning av varför:

1. Jag anser att det inte finns några ursäkter till att ”banta” på sociala medier – särskilt inte om man har många följare som ser upp till en och påverkas av det man gör och/eller skriver.
Använd gärna dig av viktväktarna men låt det i så fall stanna utanför sociala medier.

2. Jag tycker inte man ska arbeta med ett företag som profiterar på människors osäkerheter och kroppshat och som använder sig av rena lögner i sina reklamkampanjer.

3. Ett företag som säljer chokladbitar med VVs logga på som ”bantningsprodukter” för svindyra pengar när de mer eller mindre har samma kaloriinnehåll som en Delicatoboll, skiter i din hälsa och vill bara ha dina pengar.

Mängder i de olika energigrupperna är en smula omfördelat men kaloriintaget är mer eller mindre detsamma på de båda produkterna.

Viktväktarna gör inte det här för att de bryr sig om influencers hälsa – de vill enbart att deras följare själva ska bli så pass missnöjda med sina kroppar att de själva köper dyra bantningsplaner hos dem och börjar käka chokladkakor i viktminskningens namn.

Att stötta det kommer aldrig vara okej i mina ögon.
Aldrig.

140 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är ju inte ett tvång att bli medlem i Viktväktarna bara för att någon gör reklam för det.

   Nej, men du påverkas omedvetet av reklam.

    Ja, här sitter man högst upp på Maslows behovstrappa och grinar över att man faktiskt kan bli pÅvErKaD av en reklam. Snälla nån, ta er samman och sluta vara så jävla fragila.

     haha amen.

     Vart ifrån får du att jag grinar över det? Det var ett konstaterade ovan, men du verkar uppenbarligen inte ha förstått poängen.

   Det tror jag inte var poängen heller.

   Alltid lika roligt med de som så stensäkert tror att de inte påverkas av någonting runt dom. Ofta är det just dom som är mest lättpåverkade också.

    Jag gick i alla fall inte med i Viktväktarna efter att ha sett reklamen 🤷🏼‍♀️

     Jag får en känsla av att du missat psykologin bakom reklam. Det finns massor att googla om ämnet om du får tråkigt över nyårshelgerna.

      Så jävla ofräscht med den tonen.
      Genom att försöka förminska mottagaren mår man inte fram med sitt budskap. Förstår att du väljer att vara anonym.

       Förminska? På vilket sätt då?

       Jag kan hitta på vilket namn som helst, hjälper det dig ”Johanna”?
       Sluta överdriva.

     Nej, men poängen verkar inte landa hos dig i alla fall.

   Jag fattar inte att folk inte fattar: ändra kosten och börja träna. Sitt inte och ät era dj-a hamburgare och läsk som min kompis gjorde samtidigt som hon klagade.

    Varför skulle man inte få äta hamburgare? Är ju inte direkt dem som gör att man går upp i vikt.

     Nej utan de sockrade såserna till. Superenkelt att skippa dem.

      Å brödet och pommesen.

      Sockrade såser? det är fettet i såser som ger ett högt kalorivärde, inte sockermängd.

       Kalori är endast ett mått på energi. Det har absolut ingenting med människokroppen att göra.

     Nähä, om du åt en sallad ist, tror du det kan vara skillnad? Vad är det som gör att man går upp i vikt enl dig då?

      Ja, jag vet att jag inte går upp av att äta en hamburgare. Det går ju att äta sallad och fortfarande gå upp i vikt, det är väl åtminstone mängden och inte maträtten i sig.

      Helheten, min vän. Sluta demonisera enskilda livsmedel eller maträtter som bra eller dåliga. Det är inte en enskild hamburgare som gör att du går upp i vikt. Det är inte enskilda pommes eller dippsås heller. Det är hur hamburgaren förhåller sig till allting annat du äter. Över tid. En hamburgare tar dig upp i vikt lika lite som en enskild sallad kommer ta dig ner i vikt.

    Jag fattar inte att folk inte fattar; sluta drick alkohol bara så är du inte alkoholist längre, sluta gå till butiken eller använda internet så försvinner ditt spelmissbruk, börja äta bara så försvinner din anorexi.

    Eller vänta…Kan det vara mer komplicerat än så för vissa?

     Säger bara: behandlingshem isf!!!

     Om det vore lätt att vara smal så hade INGEN varit fet.

      Karaktär! Inget är lätt här i livet. Kände en familj med 6 barn, bägge föräldrarna var överviktiga och barnen sprang med godis 7 dagar i veckan. Vidrigt att göra barnen feta redan i låg ålder.

       Åh, jag avundas din naivitet och okunskap ändå.

    Å jag fattar inte personer som inte kan stava jävlar..utan envisas med djävlar 😤

    Jag tränar. Äter inte hamburgare. Är tjock iallafall. Vi har alla olika förutsättningar och ämnesomsättning. Förstår inte att smala bara tror att tjocka sitter och morfar hamburgare hela dagarna. Hade det varit så jävla lätt att vara smal hade ingen varit tjock. Tro mig så mycket hat man får som tjock.

  Heja! Bra inlägg och resonemang. Dags att ta snart i samtiden.

   Ta tag i…

  Katastrofal innehållsförteckning på deras godis. Och håller med kring allt. Det väcker många tankar hos personer som ser ut som henne/är större att om hon inte är nöjd med sig själv och bantar, borde jag också göra det?

   då får du jobba på dig själv kommer alltid finnas någon smalare, rikare, ”snyggare” etc etc

    sen att reklam är förkastligt i största allmänhet är en annan femma

  Fast… Viktväktarna ändå ❤️
  För mig som rund är det den hälsosammaste metod jag använt. (Och nej, jag köper inte deras egna produkter och får inte heller reklam för det, fast jag flitigt använder appen och dess forum).

  Vissa av oss behöver helt enkelt en metod för att inte lida av fetma. Jag är tyvärr en av dem.

   Men har du någonsin slutat äta enligt VV och fortsatt hålla vikten? Eller är du viktväktare för livet? Jag var med för massa år sen och gick såklart ner i vikt men inte helt oväntat upp igen när jag slutade. Det kostar ganska mkt att vara med. Jag tränar och äter ”normalt” och håller nu vikten. Testa det.

    Men lär man sig inte vad viktväktarna går ut på och kan följa liknande schema utan att vara med? Typ ägg, kyckling, fisk o bla bla är noll points. Man måste väl kunna äta motsvarande mat och använda sunt förnuft utan att vara medlem i viktväktarna hela livet?

     Therese, det funkar nog för de som inte har så stor övervikt men många är ju med för livet. Så fort dessa äter ”vanlig” mat går de upp igen. Jag hade typ 8 kg.

      Ja, det är ju inte rocket science att om man återgår till samma mat som innan så går man upp igen, men om man fortsätter äta fisk, kyckling, ägg o vad som nu är bra så bör det ju vara samma sak som viktväktarna, bara det att du inte räknar points.

       Man måste ju vara intelligensbefriad om man måste vara medlem hela livet. Har de skor med kardborreknäppning också😉 Bojkotta pullorna f ö, har ni inte sett hur det går till i fabrikerna😳

      Om man går tillbaka till ätandet man hade när man var tjock, så blir man tjock igen, ja. Hela grejen är ju att man ska ändra kosthållningen för alltid, eftersom den man hade innan gjorde en tjock.

  Hear, hear! Håller med till 200%. Gör vad du vill med sin kost eller träning men det hjälper inte en kotte att läsa om det i SoMe! Och att tjäna pengar på det är osmakligt. Finns tillräckligt med kroppshat hos många, både unga och äldre.

  För övrigt bygger WWs framgång upp ett stort antal jojobantare då väldigt många går ner i vikt, går upp igen, går till sist tillbaka till WW och så håller det på. Det är hela affärsidén. Om alla som blev medlemmar gick ner och höll vikten skulle bolaget självdö, typ.

   Fast det är väl inte Viktväktarnas strategi utan det är väl så evolutionen gjort att det ser ut för människor.

   Går du ner i vikt, tror kroppen du svälter. Och då vill den upp i vikt igen när den får chansen…

    Givetvis bygger VVs idé på att ha långvariga kunder. De vill tjäna pengar, inte göra en insats för någons hälsa.

    Ja och detta faktum utnyttjas av VW och andra.

     Hur mycket har hon gått ner i vikt🤔

    Kroppen vill ingenting. Det är vi människor som numera har god mat tillgänglig 24/7 och vill äta den, därför blir de feta som inte har bra rutiner.

   Exakt!!

   Och förr (vet inte hur det är nu) så blev du guldmedlem om du var ”duktig” och sen fortsatte man väga sig och fick bekräftat om man var dålig eller bra. Och på så vis kunde de hålla kvar klorna i kunderna länge.

    Det är ju också en trygghet att fortsätta, då minskar ju risken att man snabbt går upp igen. För vissa ÄR det en kamp att hålla vikten sund.

     …och en trygghet hos företaget med fortsatt inkomst.
     Såklart det är bra med stöd för de som behöver det- men skall den komma från företag?
     De jobbar inte pro bono

      varför skullo do göra något gratis? Man kan väl säga samma sak om mat… Ska förotag tjäna pongar på att folk ska övorlova och äta. Mitt tangontbord är galot, bor om ursäkt på förhand.

  Att profitera på kvinnors ängslighet kring utseende är väldigt lukrativt. De kommer ständigt nya kvinnor som :
  – behöver komma i sin bikini till sommaren
  – ska kickstarta och få bort semesterkilon
  – vill ha en viss klänning på ett bröllop
  – eller vara snygg till nyår
  Och Så Vidare

  Det finns såklart personer som behöver råd och stöd kring hälsa i alla dess former men det borde inte behöva vända sig till vinstdrivande företag.

  Att viktväktarnas svenska grundare var tjock men stenrik säger en del om vilken fokus företaget har, inte hälsa utan pengar..

   Har inte alla företag fokus på pengar? Inget konstigt.

    Absolut är det så men säljer man en lösning för att bli smal lätt och enkelt är det inte dumt att själv vara en reklampelare.
    Inte många går till en frisör som ser ut som f*n i håret..

     Förstår hur du tänker men nu har ju han bidragit med att många fått en bättre hälsa. Sen att han blivit rik på det är eb annan sak.

      Hon..
      Och nej, de hjälper till att gå ner i vikt snabbt. Inte ökat hälsa, större delen av viktväktare går upp igen efter ett tag.

     Haha dålig liknelse för just frisörer brukar se ut som fan.

  Det resonemanget gäller väl förvisso all reklam. Ingen reklam riktar väl sig till alla. Annars kan man ju inte göra reklam för schampo heller, för alla har inte likadant hår…

  Personligen hade jag gärna provat viktväktarna och tror att jag skulle må bra av det. Det är inte någon hets för alla. Tycker inte heller att Ulrika Forsberg är en person som på något vis uppmuntrar till skeva ideal.

   Det är väl en väsentlig skillnad? Säg att du förstår vad det handlar om. Prova VV du men jag lovar att du går upp alla kilon du gått ner och du har en betydligt tunnare plånbok….

    Alla som har varit tjocka är ju inte tjocka för evigt, det går fint att gå ner i vikt, så det är ju inget du kan lova.

    Och vad är den väsentliga skillnaden?

    Och då syftar jag på just argumentet att man inte får göra reklam för något där olika människor behöver olika saker. Inga andra jämförelser mellan viktväktare och schampo. I övrigt förstår jag att det inte är samma sak.

  Såg att Knatteplock också gjorde reklam för viktminskningsapp, helt sjukt

  Var med i VV under två år, gick ner 20 kilo, är inte med just nu men ändå fortsatt med sund kost och promenader. Appen gillade jag skarpt, att logga maten jag äter passar mig och blir en drivkraft. När det gäller VV kan man få kostnaden via friskvårdsbidraget från sitt företag. Alla företag vill väl tjäna pengar, VV inkluderat. Jag tycker det är värre när privata skolor profiterar, skickar pengar utomlands och till sina aktieägare istället för att låta kapitalet gå tillbaka i skolan och undervisningen.

   Men tycker du att influencers ska göra reklam för viktminskning oavsett?

    Tycker faktiskt det är värre med all spelreklam och alkoholreklam.

   Vad har privata skolor med detta att göra?

    Det var någon som kommenterade att alla företag vill göra vinst.

  Var är alla arga inlägg om hur livsmedelsbranschen manipulerar oss och gör och sjuka och överviktiga? Var finns kritiken mot influencers som marknadsför processade matprodukter fullproppade med kemikalier som aldrig går ur kroppen, s.k. foreverchemicals? Det är inte Viktväktarna som är problemet, anledningen till att dom finns och fortsätter att profitera på bantande stackare är att vi är totalt grundlurade av livsmedelsindustrin. Livsmedelsindustrin som bara vill tjäna pengar på oss konsumenter och har noll tanke på folkhälsa eller moral. Både när det gäller djurhållning och tillsatser i maten så är det ren profit som styr. Och sen det senaste, att genom aggressiv lobbyism få igenom att kött är ohälsosamt och ett hot mot klimatet och att vi alla ska bli mer eller minde veganer, allt vara för att få ut ännu mer ultraprocessade produkter som är billiga att framställa och har lång hållbarhet på hyllorna. Dom stora jättarna inom nikotin-industrin lämnade branschen på nittiotalet och gick över till livsmedelsindustrin. Och dom har lurat oss alla.

   Bra rutet! Du har rätt i alla ord. Den goda nyheten är att man inte måste bli lurad. Det går att öppna ögonen och köpa och äta den mat man vill själv.

    Vill själv = den mat man mår bra av på riktigt, inte den som industrin vill lura oss att vi vill ha och mår bra av.

    Tack!! Ja, jag håller med. Men det är ett otroligt stort ansvar att lägga på individen. Och då nämnde jag inte ens att ultraprocessad mat är beroendeframkallande..

    Det är inte så jävla lätt. Är du barn på förskola eller skola, måste du äta deras skit”mat”. Detsamma gäller om du hamnar på sjukhus av någon anledning, eller är gammal och behöver hemtjänst eller bor på äldreboende.

   Jag är vegetarian (äter mest växtbaserat men köper ull osv) och jag äter i princip inget ”ultraprocessat”. Äter frukt, grönt, baljväxter, quinoa mm mm. Ibland äter jag tempeh men vet inte hur processat det är egentligen, fermenterat.

   Att kött är skadligt för både klimat och hälsa (ja, visst kött är ju carcinogent) är ju bara något som företag profiterar på; men det betyder ju inte att det är mindre sant för det. Som konsument måste man också ha ett ansvar att läsa på. Jag tex försöker äta antiinflammatoriskt.

    Oavsett om man äter mat från djurriket eller ej så kan man såklart välja sådant som inte är ultraprocessat. Men ingen gör reklam för lök. Det är färdiga biffar och bullar som enkelt ska bytas ut mot tex en kyckling och vips är du hälsosam och miljömedveten, så ser ju reklamen ut. Eftersom de flesta någon gång köper ultraprocessat och en del äter väldigt mycket av sånt så finns ju enorma pengar att tjäna – lite malda äter och utfyllning, lite kryddning, kostar nästan ingenting att framställa och kan säljas till kunder som blir extra glada när detta är billigare eller iallafall ungefär samma pris som kött. Trots att man kunnat tillaga det själv hemma för en bråkdel av priset.

     Nu är jag E som skrev det första inlägget, vi är två olika E här. Men jag håller helt med dig. Dessutom så är djurhållning mycket mer komplicerat för livsmedelsbranschen att laborera med eftersom det är levande varelser som ska bli matprodukter. Lättare då att hantera sojaprotein, ärtor, majs och vete! Och vi konsumenter går på det, istället för att ifrågasätta köttindustrins hantering av djuren.

     Ja precis, det var ju i princip det jag skrev med?

      Alltså mitt svar var till E 🙂

    Antiinflammatorisk kost är en total bluff. Samt begreppet läckande tarm såvida du inte på riktigt har en tarm som spruckit. När jag ändå är igång kan vi ta upp att man inte kan boosta sitt immunförsvar, förutom genom att vara sjuk och därmed förbättra det genom att ”avverka” fler virussorter.

     Så du tror inte att socker är inflammatoriskt menar du? Vet du hur ateroskleros tex uppstår?

     Och jo, när man är sjuk bildar man som känt antikroppar mot just det viruset – man får ett visst skydd en tid efteråt.

      Såg nu att du skrev ”förutom”. Dock behöver man äta en varierad kost för att undvika brister vilket faktiskt kan försämra immunförsvaret. Så till viss del kan man faktiskt boosta immunförsvaret.

       Klart man kan boosta imunförsvaret. Om man vet vad imunföravaret faktiskt är.
       Kroppen behöver vitaminer mineraler vissa proteiner fetter mm
       Äterman skräpmat så får man sämre imunförsvar.

    Det är inte sant att kött är skadligt för hälsan. Den där ökända studien ifrågasätts på många håll. Det som kan vara skadligt för hälsan är ultraprocessat kött av dålig kvalitet. Men det kommer aldrig att bli ohälsosamt att äta viltkött, eller en stek från ett djur som har betat gräs. Det är ju bara dumt.

     Det är faktiskt allmänt känt att rött kött ökar risken för flera typer av cancer (ffa kolorektal cancer). Det är iaf vad jag lärt mig på läkarprogrammet och genom att läsa studier.

      Det finns minst lika många studier som visar på hur hälsosamt det är att äta animaliskt protein. Processat kött kan dock vara skadligt för hälsan.

       Ja som fågel o fisk ex.
       Inte rött kött. Der leder till åderförfettning hhärtproblem mm sen beror det ju på hur mycket man äter men att leva på bacon är inte att rekomendera.
       Olika fetter helt enkelt. Dåliga och bra.

      Nej, det är det inte. Du och ” de allmäna” har inte läst studien.

    Kött är verkligen inte cancerogent! Dessutom kan du inte äta antiinflammatoriskt om du bara äter vegetabilier. Baljväxter tex är inflammationsskapande.

   Då har man fått sitt dagliga intag av konspirationsteorier för idag

    Varsågod!

    Det handlar ju bara om företag som vill känna pengar? Precis som Viktväktarna eller korvkiosken eller vad som helst. Är det konstigt att vilja elda på en trend om det innebär att du kan tjäna mer pengar? Att du vill att forskning som tyder på att din produkt är bra blir viral medan sådant som tyder på att det kanske inte är så bra inte hamnar på löpsedlarna? Finns det lobbyister eller är det också bara en konspirationsteori? Tror du får tänka en gång till ändå, att företag har intressen är INTE samma som konspirationsteori.

     Konspiration menar jag.

  0- pointsmat? All mat innehåller kalorier. Vet många som är med i VV och överåt 0-pointsmaten och gick knappt ner i vikt, dom blir för evigt betalande kunder vilket så klart uppskattas av företaget.

  Sunt förnuft och ett gammalt ordspråk. ” Halv portion dubbel motion” från hur du lever nu. För den som äter för mycket och rör sig för lite riskerar övervikt på sikt…om man inte är naturligt smal eller lider av sjukdom.
  Jag slutade själv med alla dieter och lightprodukter och tappade 22 kg, den vikten har jag hållit i snart 10 år sånär som på några kg som pendlar upp och ner.

   Nu vet jag inte hur Viktväktarna fungerar exakt men om man trycker i sig ett par frukter om dagen blir det en hel del kalorier. Hur kan det finnas mat som inte räknas? Jag fattar typ gurka, tomat, isbergssallad mm men en del frukter är kaloririka…

    Och ägg, kvarg, kyckling m.m? Du kan äta ihop många kalorier på mat som inte räknas, det är därför en del inte tappar i vikt.

    När jag var med i viktväktarna på 90- talet svalt man sig ner i vikt på ca 900-1000 kalorier till min längd på 174 cm. I hemläxa fick vi att vi skulle riva ett litet hål i en servett varje gång vi stoppade något i munnen utanför det som stod i häftet, även om man bara provsmakade sås eller annan mat. Den skulle vi visa upp på våra lektioner för att visa om vi skött oss.

    Nu vet jag inte hur det är längre.

    Man får lära sig själv hur mycket 0p mat man kan äta. En aktiv dag kanske det behövs mer.

    Sådant kan vara 0p för annat har många p, som om du skulle räkna kalorier skulle se inte hade så mycket kalorier egentligen.

    (Ibland tycker jag det är synd. Jag har väldig kunskap inom kost, men en familjemedlem som inte gör det tror mat med höga poäng är ”dåligt”. Det är nog det enda negativa jag kan komma på med VV, faktiskt.)

  Bantning sällar sig till en grupp produkter som jag tycker aldrig ska få reklamifieras öht..
  Där ingår bla.: tobaksvaror, alkohol, betting, porr, plastikkirurgi

  Jag tror både gammelmedia och sociala medier hade varit en bättre plats om sånt kunde hållas borta.

   Särskilt bantningsprodukter som innehåller socker. 59 procent kolhydrater, hur sjukt är inte det! Baka själv eller poppa popcorn istället.

    59% kolhydrater säger ingenting. Det mesta man bakar kommer upp i en hög kalorimängd.

  Viktväktarna är trots allt en relativt hälsosam bantningsmetod. Det är ett faktum att 50% av jordens befolkning har behov av att gå ned i vikt. Det stämmer att inte alla hjälps av Viktväktarna, men det gäller alla metoder. Att inte göra något åt sin vikt är inte heller lösningen.

   Man kan göra något åt sin vikt utan att betala massa pengar varje månad, och att logga allt man stoppar i munnen leder ofta till ätstörningar. Hur många barn ser sina mammor sitta och väga, mäta och logga sina måltider hela tiden. Det är många som minns det när dom själva gör samma sak för att mamma ”bantade” hela deras liv.

    Har inte tänkt på det men det är ju det sjukaste med de här metoderna, att barnen ser vad mamma sysslar med och att pappa accepterar/applåderar. Istället för att njuta av god, lagad mat.

    Mina barn har ingen aning om att jag registrerar vad jag äter. Jag gör det i appen utan att de ser. Kommenterar Heller aldrig min kropp. Dessutom ser de mig äta lagad mat. Man behöver inte göra det så himla ätstört.

     Tro mig dina barn ser mer än du tror, du äter säkert inte allt som dom äter.

    Vad har du för källa på att det ofta leder till ätstörningar? Fetma är betydligt vanligare än ätstörningar.

  Lite märkligt att hon gör reklam för bantning med tanke på att mycket på hennes IG utstrålar ”kroppsposivitet” med bilder på bristning, valkar osv.

  Blir lite konstigt när samma person uppmanar till bantning.
  Eller tänker jag helt fel?

   Behöver det vara ohälsosamt att banta?

    Nej, tvärt om.
    Men vart skrev jag att det är ohälsosamt?

   Men det är väl hela grejen med VV, att de gömmer sig bakom ”hälsa” och ”kosthållning som passar DIG”. Trots att det rör sig om bantning och att man ska gå ner i vikt varje vecka, så är deras reklam/marknadsföring väldigt lurig på så sätt att de trycker på att man aldrig går hungrig, man kan vara social, kan äta ute, man får mer gläääädje i livet m.m… De försöker sälja ett helhetspaket och undvika de klassiska magra modellerna då de riktar sig till ”vanliga kvinnor” med gravidkilon typ. En stor målgrupp som gärna pendlar mellan kroppspositivitet och bantning.

    Är det omöjligt att det är precis vad de är då? Är det inte sant att man kan gå ner i vikt genom att äta hälsosammare utan att gå hungrig osv?

     Jo, om man lyssnar till sig själv (sitt autentiska jag) och inte överröstar det med VV:s hejjarop och allt som ska loggas och mätas och belönas eller straffas.

     VV skapar jojo-bantare, inte sunda vanor som i längden håller. Har själv varit med och hängt i deras app-community. Dagligen kom det upp inlägg i stil med ”Jag var med och gick ner 30 kg 2016, men sedan har vikten smugit sig på… Så nu när jag gått upp 27 kg är det dags att bli hälsosam igen, vet ju att VV funkar för det har ju gjort det 2016, 2012 och 2010 så nu kör vi!”…

      Ja, de kan ju inte trolla. Slutar man följa deras råd så är det ju klart att man får ett annat resultat.

      För tjocka personer är det hårt arbete, inte bara att gå ner utan ävrn att hålla vikten. ”Naturligt” smala verkar ofta tro att bara man går ner i vikt kan man sen ”äta som vanligt”. Det är inte sant, ska man hålla ”hälsosamt bmi” måste man såklart hålla samma strama diet resten av livet.

  Så extremt mycket kolhydrater / socker, det är ju dessa tomma kalorier som man går upp i vikt på! Fett mättar men inte socker. Jag gjorde en urgod mjuk pepparkaka i jul och glömde sockret. Blev otroligt god för att det är så mycket goda kryddor och bra smör. Jag hade extra kardemumma dessutom.

   Glömde du sirapen? Är ju typ 50 % av pepparkakssmet…
   Kanske inte mjuk pepparkaka?

    I mitt recept fanns ingen sirap. Mjuk pepparkaka är som en sockerkaka där sockret byts ut mot goda kryddor. (om man nu inte väljer att ha kvar sockret)

  Jag har själv provat Viktväktarna under en tid. Jag jobbade på en populär cafékedja när jag hade det, och tappade lite tilltro på hela systemet när jag märkte att våra produkter var dubbla poängen än många konkurrenters. Vad är skillnaden på en varm choklad på café 1 och 2, egentligen? Ingenting. Jag och några kollegor gjorde en rolig grej av att jämföra med konkurrenter, och det var verkligen i stort sett ingen skillnad. Förstod aldrig hur den ena kunde anses vara ”nyttigare” än den andra.

   Hänger inte med men det låter intressant, förklara gärna mer! Varför var era produkter dubbla poängen? Varför var det ingen skillnad på choklad på café 1 och 2?

    Rent krasst kan man väl aldrig få redo på varför det var skillnad på olika cafékedjors produkter i points, men jag och mina dåvarande kollegor brukade skämta om att Viktväktarna ”favoriserade” vissa företag eller att dessa företag på något sätt betalade för att anses ”hälsosammare” mot Viktväktarnas kunder 😂

     Det skulle absolut inte förvåna mig om det var så, säkert med stora mängder pengar under bordet.

   När jag var med märkte jag också av hur deras egna skräpprodukter var låga i points medan konkurrenter var omöjliga att få in i sin kost för det var så mycket points haha

  Inte för inte cv är trogna kunder som kommer åter 🤮 Men naturligtvis handlat att detta om 🤑

  Min hat-reklam är Bregott. Finns det ngn falskare marknadsföring. Lyckliga kor och kalvar som går på en solig äng…visa sanningen istället.

  Samma visa varje år efter jul, media svämmar över av ”tappa fem kilo på en månad”, eller typ ”kickstarta året med oss” (mer exakt ”banta med oss”) Så tröttsamt.
  Sen har jag som ngn annan skrev, svårt att förstå att man inte kan leva hyfsat sunt utan att vara medlem hos ngn som vill tjäna pengar på ens ev. övervikt. När man ibland läser om ngn som är med i Vv, så ser man ofta ”jag fuskade med pointsen” osv. Däri ligger dilemmat tror jag, dvs man har inte riktigt fattat att det är för sig själv man gör detta (sundare vanor) och den enda som kan åstadkomma förändring är jag själv.
  Långsiktigt är det ens livsstil som ger resultat och välmående, ingen orkar väl hålla på att räkna points resten av livet? Så nej, Vv eller övriga liknande företag som gör reklam för bantning är ingen favorit hos mig heller.

  Varför är det här så mycket värre än att bli matade med skönhetsprodukter vi kvinnor ”behöver”? ser seriöst ingen skillnad på att någon marknadsför femtielva produkter för att vi ska se yngre och fräschare ut.

  Men hur kan detta vara så problematiskt? Alla kalorier räknas ju, oavsett om man räknar dem eller inte. Folk generellt har ingen aning om vare sig hur mycket energi de gör av med eller hur mycket energi de stoppar i sig. Så fort någon försöker ha lite koll på kalorier in och ut är det ätstört och hets. Se det som redskap för att få grepp om sin energibudget och insikten att vissa livsmedel övertracerar den budgeten snabbare än andra. Det handlar om mängder och om en bra helhet. Dock behöver du inte betala dyra pengar varje månad för att kunna komma till samma insikter, men det kräver betydligt mer kunskap och engagemang. Lite grundkännedom om vad maten innehåller är knappast skadligt, och det tror jag absolut att man kan få med VV.

  Argumenterar inte emot dig i sak men att skriva ”Forskning visar” och länka till en artikel i Expressen som i sin tur uppmärksammar en populärvetenskaplig bok som ges ut av Bonnier Fakta, är inte forskning. Det finns massa forskning inom ämnet, även forskning där olika forskare är oense, det blir lite grunt att hänvisa till sekundärlitteratur i en sån här fråga om man vill ha en seriös debatt i sitt kommentarsfält. Det sätter liksom tonen i allt tyckande och tänkande som bara utgår ifrån den levda erfarenheten. Bara en tanke.

  Reklam om bantning triggar mig åt helt fel håll. Det får mig som inte är pinnsmal att känna mig som en mycket sämre människa på alla plan. Jag följde några konton för några år sedan på Instagram, eftersom jag gillade det personen lade upp. När jag sedan såg före och efterbilder på personer som bantade eller hade gått ner i vikt med hjälp av någon produkt den där personen gjorde reklam för. Då började Jag tänka om och insåg att det triggade mig åt helt fel håll och jag avböjde direkt. Kände att jag inte kunde stanna kvar, eftersom jag själv blev deppig och helt sänkt av det kontot. I dagens läge följer jag bara personer/konton på instagram som får mig att må bra

   Före – efter-bilder är dessutom helt meningslöst. Det är bara att se på sig själv morgon – kväll, eller hålla in magen – hålla ut magen.

  Ska kortfattat berätta min historia med VV, för att förhoppningsvis få någon att förstå hur farligt det är att banta.
  Anlitade dem för tjugo år sedan, gick såklart ner en massa och var så nöjd. MEN, vad jag inte visste var att den fettsnåla kosten gjorde att jag fick gallsten, flera år efter(pga att gallan inte pytsades ut ordentligt ur gallblåsan när jag knappt åt något fett) och bukspottkörtelinflammation, som är både farligt och mycket plågsamt.
  Min metabolism blev seg och jag började gå upp igen, fast jag fortfarande åt fettsnålt. Jag provade nu andra dieter, men inget bet.
  Iom min slöa metabolism gjorde sig kroppen inte av med det överflödiga östrogenet och det gav mig bröstcancer.
  Så här sitter jag nu, med ett halv bröst och gör allt jag kan för att det inte ska sprida sig eller komma tillbaka.

   Tyvärr är det extremt vanligt att man har bantat sig själv fet. 🙁 Som du säger så reagerar kroppen på svältperioder och äter man då ”fel” en kort period, för ingen orkar banta konstant, kan man plötsligt lägga på sig mycket på kort tid. Sedan fortsätter det så med jojo-bantning hela livet…

   Så bra du delar med dig av din historia och hur illa det kan gå! Förhoppningsvis får det nån att tänka om.För djkligt dock med din diagnos❤️Bröstcancer är man ju idag hyfsat bra på att behandla med god utgång, förutsatt tidig upptäckt, hormonkänslig mm.Håller tummar för dig!

  En berättelse fylld av antaganden, egentligen kan du inte ha en aning om vad som gett dessa symtom och sjukdomar, det är bara gissningar. Fet mat ökar dessutom risken för gallsten, inte tvärtom.

   Jag är uppvuxen med fettsnål kost och åt det i minst 40 år.
   Dessutom skrev jag att detta var en kortfattad förklaring. Naturligtvis har annat påverkat hälsan också, tex smutsig luft, hormonstörande ämnen i plaster och hår-och-hudvårdsprodukter m.m. Men om min metabolism inte hade sabbats, skulle risken för cancer minskat avservärt.

  Gick ner 30 kg med viktväktarna, men fick en ätstörning på köpet som jag fortfarande kämpar med.

   Samma här tyvärr! 😟

    Styrkekramar ❤️ Vi klarar detta!
    Blir lite ledsen när man ser influencers som gör reklam för detta.

  Jag är en av dem som har haft en mer komplex anledning till min övervikt. Har de senaste åren haft BMI för övervikt (som mest 30) och testat allt; onlinecoach, räkna kalorier, dieter, hård träning, mm dör jag alltid gått ner inledningsvis men rätt fort blivit stillastående. När jag slutade med p-piller visade det sig att jag hade en hormonell obalans och sedan jag började medicinera för den bara försvann kilona. Nu förstår jag hur det är att ha en ”normalfungerande” kropp och att min disciplin aldrig var problemet. Kalorier in och ut (och VV) var inte lösningen, utan att behandla min hormonella sjukdom. Så ett exempel på att det kan finnas mer komplexa förklaringar än lathet bakom övervikt!

  Jag gillar särskilt kommentaren i inledningen att olika personer får olika resultat (beroende på ålder, basalmetabolism, hormonstatus, medicinering m.m.) Viktväktarna förordar kalorirestriktion vilket lätt leder till mindre fett och mer kolhydrater. För personer med lätt förhöjt blodsocker och insulin är det förödande då det leder till större viktökning pga ökad fettinlagring. Min erfarenhet efter 40 års bantande är att VV fungerar för metabolt friska förstagångsbantare, men inte för metabolt sjuka sönderbantade personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.