Ida Kjos prisad som föreläsare

Hösten 2022 höll jag min första ”riktiga” föreläsning för en betalande publik. Innan dess hade det varit inom ramen för mitt jobb som jurist, om juridik. Men detta var något annat. Ja, jag lämnade mitt ”toppjobb” för en dröm om att bli föreläsare. Naivt och fåfängt enligt vissa. En dröm sedan jag var ung för mig. // Ida Kjos

Det var i maj 2023 som Ida Kjos meddelade att hon sagt upp sig från sitt jobb som jurist för att satsa på att bli influencer. Hon ville följa sitt hjärta, och ge huvudet som styrt henne tidigare, en paus. I det här inlägget berättar jag om två jurister som sagt upp sig för att satsa på influencerlivet, där Ida är en av dem.

Igår blev Ida utsedd till Årets Talare och fick ta emot ”Publikens Pris” i MySpeaker of the Year 2023.
Motiveringen löd:

Med livet som utgångspunkt föreläser Ida Kjos om sina lärdomar, mod och väg till önskad förändring. Hennes erfarenhet som ung advokat och chefsjuristvarvas med livsviktiga insikter efter förlusten av sin tvillingsyster Elin. Idas ord och tankar ger publiken kraft och en känsla av att det är möjligt att leva ett gott liv, trots motgångar och förluster.

Stort grattis till Ida och de andra pristagarna!

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Grattis till Ida.
  Såg på förra ös att några efterfrågade insamlingen som var på en halv mille om jag minns rätt. Kollade igenom Idas soc medier samt kvinnans som höll i insamlingen.
  Vad jag kan se finns inget presenterat vart pengarna skänktes. Överskottet skulle ju skänkas till ngn organisation. Behandlungsresan som insamlingen var ett föremål för blev ju inte av.
  Har jag missat någon redogörelse?

   Men snälla, är det verkligen en rimlig fundering? Oavsett om pengarna är skänkta eller inte har Ida och Elin gjort gott för så många och säkerligen sparat in många miljoner av statskassan genom deras inspiration och bidrag till folkhälsan 🤛🏻 och Elin gick ju bort, så med sorgearbete mm är det rimligt om de inte orkat ta tag i det med pengarna, om det nu ska skänkas nånstans..

    Fast skänkte folk pengar i syfte att det skulle gå till en specifik organisation har de ju rätt att få veta vad som hänt med pengarna.

     Det var väl inte till en organisation utan till systern för en till resa till Tyskland.

    Enligt skatteverket ska insamlingar gå till det som man samlat till. Absolut inte till privat bruk. Man är skyldig att redovisa.
    Såklart obekväm fråga med tanke på omständigheterna.

     lite komiskt att hon är jurist och jobbat med att följa lagen..

      Tanken slog mig med. Om pengarna inte skänkts så känns det ganska medvetet i så fall. Hon har ju dessutom varit superaktiv med soc media och att hedra Elin i snart ett år. . Att skänka pengarna till forskning tex vore ju verkligen att hedra Elins minne. Det är mycket pengar.
      Behåller de pengarna av olika skäl lär de behöva en jurist själva🙄.

    Skulle nog säga att det är en rimlig fundering, ja.

     Håller inte alls med. Åtminstone är det så för min del att när jag väljer att bidra med pengar i olika sammanhang så litar jag på mitt egna omdöme i mina val. När pengarna lämnar min ägo är de inte längre mina utan jag lever mitt liv vidare utan att skänka en enda orolig tanke över var mina skänkta pengar är. Tillit ger inre frid. Jag ansvarar för mig och mina val och beslut. Och jag låter andra göra detsamma. Särskilt när jag redan tagit beslut att stötta en person eller organisation. Om vi låter alla ansvara för sin del så slipper vi mycket tjafs och tjatter. Fokusera på din egna tillvaro 🧘🏻‍♀️
     Frid och fred <3

    Sådant SKA redovisas.

    Dessutom, ”bidrag till folkhälsan” skulle jag väl inte riktigt kalla det när man tror att mat utan tillsatser kan göra att cancern (ursäkta, ”utmaningen”) blir bättre.

     Skulle vara intressant att se hur du själv skulle agera om du har obotlig lungcancer och besked om några månader kvar att leva. Jag är för evidensbaserat men skulle nog också gripa efter halmstrån i Elins sits! Menade mer deras otrolig pepp för rörelse och glädje, men det förstod du säkert.

   Har ni skrivit och frågat Ida ens?

    Det ska redovisas oavsett.

     Man får ett diplom som man kan visa upp. Precis som detta inlägget.

    hon ser detta inlägg så det borde få fart?

    Hon har fått frågan på insta iaf och svarat att de inte bestämt vad pengarna ska gå till.

   Hade det varit Bianca eller Isabella som inte redovisat var pengarna gått hade det kommit inlägg efter inlägg om det. Men inte när det kommer till Kjos som Camilla verkar gilla..

  Heja Ida! Så grym, viktig och inspirerande!!!! Särskilt för mig som själv är jurist, älskar att hon bryter normer inom branschen 🙏🏼

   Hur bryter hon normer inom branchen genom att sluta som jurist och bli influencer…?

    Det gör hon inte. Man kan ju tycka att hon är inspirerande men inte i rollen som jurist eller att hon skulle bryta normer inom branschen. Hon har bytt bransch, och det är det trots allt många kvinnor som gjort.

     Jo det gör hon absolut. Det är mycket stigmatiserande i branschen och de flesta går absolut inte sig egen väg även om de vill. Man ska följa mallen.

      Men svara då på HUR

      Man pluggar inte en jävla massa år för att gå sin egen väg som influencer.

      Absolut att hon kan vara inspirerande, men inte som en jurist som går sin egen väg eftersom det inte är det hon gör. Det finns oerhört många kvinnor i branschen som faktiskt gör sin egen grej och går sin egen väg – de är inspirerande.

       Jag menar att de sista bryter normer inom branschen och är inspirerande för jurister som vill vara jurister.

   På vilket sätt tycker du hon gör det? Mvh också jurist

    Hon
    – lämnar en ”fin” bransch med kreddiga titlar
    – byter en framgångsrik karriär mot något (för henne) nytt
    – visar att man inte måste arbeta med det man läst till i 4.5 (!) år
    – visar att även jurister kan vara sårbara, fjantiga och levande
    – visar att man kan gå sin väg och inte måste göra det som är standard inom branschen

    Bland annat!

     Att lämna en bransch är ju verkligen inte samma sak som att bryta normer INOM den

     Okej, tack för svar. Jag håller med ovanstående om att hon i så fall inte är inspirerande inom branschen. (Tvärtom är hon väl en typisk sådan person som uppskattas bland jurister eller åtminstone juriststudenter: snygg och med stort driv, gör karriär av sig själv).

     Inspirerande jurister som visar att man kan göra sin egen grej tycker jag är tex Christina Ramberg, med sin fantastiska karisma, eller Mårten Schultz som poddar och vägrar kostym.

    Hon var väl en av de drivande bakom #medvilkenrätt ?

     Exakt! Och har vunnit Justitiapriset så hon är visst normbrytande inom branschen 🥰

  Tycker det är jättekonstigt att hon inspirerar människor, det enda hon verkar göra är att peppa floskler. Någon som finner henne inspirerande får gärna berätta. Hon verkar vara väldigt platt som människa, hon har inga intressanta åsikter eller ståndpunkter utan gör mest reklam för sin podd, sin föreläsning och olika produkter.

   Hon har ju tusentals följare och säljer ut föreställning efter föreställning 😅 fråga någon som följer henne eller varit på en föreläsning vetja! Här inne finns bara haters.

    Någon härinne hade ju varit på en av hennes föreläsningar. Det var inte jättepositivt…

    fast många har skrivit här att föreläsningen var en besvikelse..

   +1

   Exakt

  Det är hennes egen talarbyrå, som hyr ut henne, som utnämnt henne till Årets talare. Vilken publik? De som röstat online? Annan sak, hon verkar inte ha varit advokat. Jurist är som bekant inte en skyddad titel, det kan vem som helst kalla sig. Hela Kjosgrejen är tramsig och lätt obehaglig, trist med cancer men att tro att man kan träna bort den/äta rätt etc så blir kan frisk? Jösses.

   Tror hon har varit advokat så att hon har juristexamen behöver du inte ifrågasätta.

    Fast juristexamen är verkligen inte detsamma som advokat. Man kan, efter examen och annan kvalificering, ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Få som varit advokater ansöker om utträde. Samfundet kräver utträde om,man gjort sig skyldig till en massa saker – se hemsidan.

     Menade bara att det inte behöver ifrågasättas att hon har juristexamen. Jac är själv jurist och har rätt många kollegor som varit advokater men som fått familj och tycker inte längre att det är värt att jobba dygnet runt och blir istället bolagsjurister. Så ovanligt är det absolut inte.

      Absolut, håller helt med dig om detta att jobbet är krävande – men man kan fortsätta vara advokat, ha kvar titeln. även om man är chefsjurist/bolagsjurist. Man behöver inte utträda. Det verkar inte som Kjos varit advokat öht, däremot juristexamen, helt rätt. Ha en trevlig kväll, vi går mot våren!

       Att hon varit advokat är bara en googling bort men du kanske inte är jurist och vet det? Du verkar inte heller känns till att det finns en skyldighet att utträda så det är fel som du skriver.

  nej tyvärr nåt skaver med den kvinnan… 🤐
  fick känslan av att hon också ville bli ”känd” som sin syster och sin man… då blir man flunsa.. 🙄?!

   Håller tyvärr med. Något skaver efter hennes enorma längtan att direkt fortsätta podda direkt efter Elins bortgång osv. Att fortsätta rida på vågen. Jag kan aldrig för mitt liv förstå det, mitt i en sorg. Men hon kommer ju undan med det för att ”hon ska va modig för Elin” och ”styrka och mod” osv osv osv…. Men nånting skaver

   Ja bara några dagar efter Elins död satt hon i morgonsoffan på tv4 och grät ut samt spelade in pod. Känns som att hon verkligen gjorde allt för att hålla sig kvar i rampljuset efter Elins död. Obehagligt beteende.

  Föreläsning är inte rätt ord i sammanhanget. En föreläsning har ett vetenskapligt innehåll.

  Personliga upplevelser och annat mumbo jumbo kan på sin höjd benämnas föredrag. Möjligen ett muntligt kåseri.

   En föreläsning (synonym: föredrag) är ett längre, strukturerat muntligt anförande inför en grupp åhörare, med avsikt att presentera information eller undervisa i ett visst ämne. En politikers tal, en prästs predikan eller en affärsmans försäljningspresentation kan vara av liknande karaktär som en föreläsning. Ofta förekommer föreläsningar på konferenser.

   Från wiki.

  Ngt skaver med henne. Tyvärr tror jag att hon vill hålla sig kvar i rampljuset, även efter att hennes syster gått bort.

  Vad har ni för uppfattning om Frida Boisen?

   Inte så mkt mer än att hon verkar vara så sjukt tråkig. Lyssnade på boken hon skrivit tillsammans med sin dotter, Frida läste sina kapitel själv och var så överdriven och sämst på det att jag knappt orkade lyssna färdigt.

   Ganska hysterisk. Jobbig.

  Även jag känner att något skaver rejält med Ida. Jag är tyvärr noll imponerad eller inspirerad.

  Må låta känslokallt, det känns som om hon profiterar på sin systers död. Det överdrivna hurtiga och girlpowergrejen känns bara nja.

  Vet fler som varit på en föreläsning och det är som vilken självförverkligande smörja som helst. Att vara gift med en fd simstjärna eller syster till en fd inspiratör gör inte dig själv per utomatik till någon annan än dig själv.

  Att byta karriär eller byta bana är för mig inget unikt 2024, det är heller inget normbrytande.

  Kul för henne att hon vann, men jag torde undra vad kriterierna egentligen är?

  Har varit på flera föreläsningar genom åren, kända och okända. Är så jäkla trött på dem .. alla säger samma jäkla sak, fast i olika ord… hur mycket nytt kan du komma med liksom..
  Och det känns verkligen som hon hänger sig kvar och vill bli kändis..

  Från jurist till influenser? Hade varit mer imponerade om det var the other way around.

  Jag började lyssna på podden när Elin och Ida hade den ihop, och tyckte redan då att något skavde med Idas beteende. Kände att hon satte sig över andra människor som inte tyckte som hon. Dessutom fördummade hon ofta Elin.
  Nu tycker jag att podden är alldeles för platt, tråkig och plågsam att lyssna på. Dels för att hon och Myran kallar varandra ”gumman” i var och varannan mening och dels för att det är noll substans. Jag håller med andra som har kommenterat att hon pratar som att hon har revolutionerande åsikter om till exempel jämställdhet, njutning och bla bla bla – men det är mest självklarheter och floskler.

  Personligen tycker jag Ida är obehaglig på något vis…
  Precis som hon JaneMaria…

  Båda två har mjölkat ur sjukdom och elände och ska göra ”bra” PR av allt… 🤢

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.