Paula Rosas om Yoga Girls val av förlossning

Men där kan jag ändå förstå tanken om att vara i sin hemmiljö, ha det lugnt och känna sig trygg och så vidare. Men att inte vilja gå till barnmorskan, inte göra ultraljud, inte få graviditetsvecka fastställd och allt sånt – hur vågar man?
Nån del av mig tänker också på alla kvinnor i fattiga länder där både barn och mödrar dör för att dom inte har tillgång till säker vård. Det känns så skevt att prata om att lita till sina instinkter så ska det gå bra att föda…
[…]

Jag är fullt medveten om att det inte är en garanti att allt går bra för att man föder på sjukhus. Jag vet att många kvinnor vittnar om dåliga förlossningar och förlossningsskador som hade kunnat undvikas m.m. och det är saker att ta på allvar. Det finns absolut plats för svensk mödravård och förlossningsvård att bli bättre men jag vågar ändå tro att vi har bra vård jämfört med andra länder. Och till skillnad från typ USA där man får betala dyrt för varje vårdbesök (där kanske man känner sig tvungen att välja freebirth pga har inte råd med kontrollerna) är det ju ”gratis” att gå till MVC och kolla upp sina värden, mäta magen, lyssna på hjärtljud, göra ett ultraljud. Jag personligen skulle inte våga riskera varken min eller bebisens hälsa under graviditet för att känna att jag ”litar till min kropp”. Kommer kroppen känna av havandeskapsförgiftning innan den skadar barnet? // Paula Rosas

”Äntligen” kan jag känna, ”äntligen är det en ”branschkollega” som ens vågar ha en åsikt om det här”!
Jag har skrivit om Rachel ”Yoga Girls” Bråthén ”vilda graviditet”  – vill du läsa det inlägget så finns det HÄR – och Aftonbladets krönikör Sina Al-Dewani har uttryckt kritik mot sättet hon uttryckt sig i media vad gäller deta.

Vad tycker ni om det Paula skriver?
Jag håller helt med henne!

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Slår väl in öppna dörrar som vanligt. Det hon skriver är ju exakt vad alla som varit kritiska mot yoga girl redan skrivit. Gäsp som vanligt gällande Paula.

      Jag har också observerat att det är Paula Uribes ”taktik”. Hon försöker avläsa stämningen (ofta i kommentarsfälten på Bloggbevakning – trots att hon påstår att hon ”hatar” Camilla) och försöker sedan, baserat på vad nästan alla andra säger, uttrycka samma sak men på dålig svenska.

      Och hon har fel i sak. Så där funkar inte sjukvården i usa. Man har tillgång till mödrahälsovård även utan försäkring och betalar inte per besök.

    Bra. En får göra som en vill men behöver inte använda sin plattform för dumheter och som andra i världen bara kan drömma om. I-landsproblem och för vita priviligierade. När man har för mycket så kan människan tydligen inte selektera vad som kan/bör sållas bort. Det här är inte sånt.

      *Man

        *en

          *Man

            *en

              *man

    Håller fullständigt med Paula. I min värld är det rena vansinnet att helt skippa kontroller etc, sen är jag är inget fan av hemförlossningar annars heller. Det kan vända jävligt fort o blir livsfarligt för bebis och/eller mamma. Är man beredd att ta den risken? På sjukhus finns personal för dessa situationer. Och innan någon börjar gaffla mot mig om att farliga lägen minsann kan uppstå på sjukhus osv; JA?! Med den ”lilla” detaljen att på sjukhus så finns personal tillgänglig, knappast så att man lägga akutsnitt i hemmet. Vidare så finns det en anledning till att kvinnor började föda på sjukhus ….🙄 vi ska vara otroligt tacksamma för den vård som erbjuds med tanke på att mängder av kvinnor runt om i världen saknar dessa möjligheter och riskerar att dö, eller att barnet dör. Jävla flummeri att inte ta emot denna vård och möjlighet att få sin graviditet kontrollerad hos Bm’s osv

      Det är väl den här myten om den kvinnliga urkraften igen…vet att det används även av kvinnor som föder på sjukhus men tror det är begreppet i sig som får folk att spåra ur.

    Är inte yoga girls förlossning EXTREMT uttjatad vid det här laget?

      Tänkte samma sak, varför dra upp detta nu??

      Kunde verkligen inte bry mig mindre. Speciellt inte eftersom det var flera månader sedan frågan var på tapeten.

    ”Hur vågar man ? ”

    Genom att lägga *Content* i ena vågskålen. Och content väger alltid tyngre än allt annat.

    Jag är för det fria valet att få välja själv vilken typ av vård man vill ha. Oavsett vad jag själv tycker om att välja att avstå vård så är det fortfarande upp till varje individ hur man vill göra. Vi har starka lagar kring självbestämmande och det går inte att tvinga på folk vård man inte vill ha. Om det inte handlar om tvångsvård såklart men det är en helt annan sak än att välja hemförlossning eller vad det månne vara.

      Det är fortfarande ett barn som ska födas och kan drabbas p.g.a. att kvinnan vägrar ta hjälp av vården. Har inte barnet rätt till det det bästa av möjligheter för sitt eget liv och välmående, även om mamman vill göra ett kocko val?
      Och nej, detta kan inte jämföras med aborter osv.

        Man kan tycka det men nu är det ju modern som får välja. Även om det inte är en perfekt lösning finns det knappast bättre.

          Undrar genuint vem som bär ansvaret om man propsar på en hemmaförlossning och barnet ja, dör av tex syrebrist eller annat som kan uppstå pga att ingen vårdpersonal eller medicinsk utrustning finns på plats. För det kommer ju framgå i en obduktion. Är det typ jahopp ditt val trist utgång eller blir det nån slags dråp?

            Läkare här!👩🏻‍⚕️🙋🏻‍♀️
            Det finns ett svenskt fall där en ung förstföderska födde oassisterat och barnet dog. Modern fälldes för detta, minns ej rubriceringen, kanske vållande till annans död?

              Ah, tack för svar!

                Tror du verkligen på vad en ”läkare” på Bloggbevakning påstår?

                  Jag kan väl googla om jag känner mig osäker?

                    Det är nog en bra ide för det stämmer inte.

              Försökt googla men hittar inget, har du en länk?

                Hittar bara det här men då är det barnmorskan som blev åtalad. Inte mamman. https://omni.se/barn-dog-vid-forlossning-barnmorska-i-unikt-atal/a/9ap1r

              Aldrig hört talas om. Är det inte bara ett rykte?

                https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/18-arig-kvinna-frias-for-nyfodds-dod

                Skulle kunna vara det här men i det fallet visste kvinnan inte ens att hon var gravid. Kan knappast jämföras med en planerad hemförlossning där man vetat om att man är gravid.

                  Hon blev ju friad?

                    Ja det blev hon. Tyckte det var så konstigt med det som Demina påstod i en kommentar ovan att någon skulle ha blivit dömd. Så ville ta reda på om det stämde.

    Paula har ju rätt till en åsikt men även om jag håller med henne i sak gillar jag inte att man skriver ett sånt här inlägg efter att alla andra inklusive kvällstidningar och krönikörer redan sagt samma sak 18 ggr. Känns bara fegt och som att slå in vidöppna dörrar.

      Varför fegt för.? Ett viktigt ämne att ta upp och diskutera.

        Som redan diskuterats i flera månader

      Fast om du läser hennes inlägg och inte bara utdraget här så skrev hon ju om det för att hon lyssnade på söndagsintervjun och tyckte det var intressant. Tror faktiskt inte heller influensers hänger med så mkt i vad krönikörer och andra medier skriver – de har väl fullt upp med sina egna egon.

    OT, men en viss barnvagnstokig influenser på A sitter och bölar om att hon inte har en spänn. Hon har ont i magen dygnet runt och kan knappt försörja sina barn. Men hon ska ändå gå på solarium för att sola trots att hon är heltäckt?

    Känns som att det är en del sådana utgifter som hålls hemliga. Det hade nog denna också gjort, om det inte varit så att en galning hotade att SOC-anmäla henne för att hon drog dit barnen.

      Skriv i ÖS nu vid 20 så får du säkert fler svar! Håller med dig om att det är mycket märkligt där…

        Så konstig person. Det hela känns absurt. Har man så dålig ekonomi, sysslar med lyxkonsumtion och sen tigger i sociala medier

    Som med Josefine (numera gift) Dyall. Hon har nu fört två barn hemma endast i sällskap av sin man och två doulor. ALLT har givetvis filmats i närbild, moderkakan har dokumenterats, och hela förlossningen har beskrivits i detalj.
    Så nu har hon berättat i sina stories, lite lätt kränkt att när hon lade upp den ”nakna” versionen av hennes förlossning så avföljde mellan 800-1000 personer. Josefin tror att hennes följare har svårt att se det ”djuriska och naturliga”. För vi är så hjärntvättade av sjukhusversionen

        Men oj nu läste jag, hon skriver att hon känner sig bortvald och ledsen, och att hon inte kan släppa det.
        Hon har 54k men bryr sig om 800 följare istället för att hon precis har blivit mamma igen. Så märkligt att hon lägger fokus på det.

          Kan ju vara alla hormoner som spökar också. Man kan vara väldigt känslosam efter en förlossning.

      Folk kanske helt enkelt inte vill se det i sitt flöde. Har ju inget med att man är hjärntvättad att göra, roligt resonemang hon har 😅

      men det är väl ändå skillnad att ha en doula med, eller? är inte de utbildade till att hantera oförutsedda skeden som kan uppstå vid förlossning?

        Tror knappast det spelar någon roll hur många doulor man har om det händer något långt ute i skärgården

        Vad kan en doula göra om barnet behöver avancerad sjukvård tänker du?

        De kan säkert göra ett akutsnitt på köksbordet (:

      Hur fick hon Dyall på fall?

        på en träningsresa arrangerad av en tidning

          Jaha där ser man. Med vänlig hälsning, avis 😂🙈

    Yogagirl är ju också emot kontrollerna (som hon översätter till ”control” på engelska, vilket ger en helt annan innebörd; kontrollerande ) hos BVC sedan barnet fötts. Hon menar att bara de i riskfyllda familjer behöver såna kontroller. Javisst – som om dysfunktionella familjer skulle vara de som söker upp BVC alltid? Det är ju ofta de som går under radarn!

    Hon vaccinerar heller inte sina barn. I. England har man just nu en enorm ökning av mässling, just pga att folk slutat vaccinera sina barn. I ett program på BBC intervjuades flera som blivit blinda pga mässlingen. Andra som fött barn med fosterskador. Det är inte klokt!

    I mångt och mycket håller jag med yogagirl men hon har, tycker jag, en tendens att dra allt till sin spets. Från att ha varit vegan har hon nu bone broth och collagen i nästan allt hon äter och dricker – till och med i varm choklad!

    Nu vill hon starta friskola. Det vore intressant att veta vilka tankegångar hon tänker bygga den på.

      Att inte vaccinera sina barn är helt sjukt. Då ska man fan inte ha barn om man inte ens kan grundläggande fakta om vaccin.

      Vaccinationer är så igååår. Kan ersättas med herbal medicine, typ torkade nässlor 👍

      En sak som i princip hela världen försöker ignorera är covid – som gravid har man mycket högre risk att utveckla långtidscovid och det finns en bra mycket förhöjd risk för fosterskador. Dessutom har vi nu kollektivt försämrat immunförsvar (covid) vilket leder till mer infektioner av alla de slag – och möjligtvis även försämrat skydd från de vaccin vi har eller får. Plus att vården har blivit mycket sämre pga. hög belastning ich sjukskrivning. Dessutom påverkas folks kognitiva förmågor av SARS-Cov2.

      INGET av detta är kontroversiellt om man följer aktuella vetenskapliga rön men ALLT ignoreras kollektivt – utom kanske av känsligare individer som intuitivt känner att de inte vill vara på sjukhus med sin nyfödde bebis.

      Den nyare medicinhistorien kring kvinnor och nyfödda är full av verkligen hemska exempel där läkarkåren svikit totalt.

    Håller helt med. Vi är oerhört privilegierade som har den sjukvården vi har. Den kan absolut bli bättre. Men att totalt välja bort vård och övervakning under graviditeten är vansinne.

      Nej vi är inte privilegierade. Större delen av världen har bättre sjukvård än vad vi har. Vården är överbelastad och vi otillgänglig.

      ”Sverige har lägst andel vårdplatser i EU” https://www.sjukhuslakaren.se/wp-content/uploads/2013/02/Faktaunderlag_vardplatser.pdf

        Det märks att du inte har en aning om hur sjukvården ser ut i resten av världen. Så världsfrånvänt att gnälla på svensk sjukvård.

          Jag har bott i 3 världsdelar.. Större delen av världen har en väldigt mycket mer välfungerande vård än vi har.

            Större delen av världen har möjligtvis en bättre fungerande vård för en viss del av befolkningen.

    Är Paula en av ”snömammorna”? Känns inte som hon själv är en bra förebild direkt.

      Vad är det?

      Är det en gäng mammor som snortar koks eller?

    Borde inte Paula reklammarkera när hon skriver om Clean? Hon som privatperson tjänar ju på att det går bra för företaget.

    3 akutsnitt. Hade sådan förhoppning att jag skulle få föda vaginalt den sista gången. Men så tacksam till sjukvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.