Yogagirl kritiseras för påstående om ”freebirth” – UPPDATERING!

UPPDATERING:

Rachel ”Yogagirl” Bråthen Schoneveld bestämde tidigt att hennes andra graviditet skulle ske utan inblandning från vården då hon inte ville behandla graviditeten som en medicinsk sak. Detta kallas för ”freebirth” eller ”vild graviditet” på svenska.
Hon fick ta emot mycket kritik för sitt val, eller egentligen inte för sitt val som gravid kvinna, utan för att hon hade 2 miljoner följare på Instagram, för vilka hon målade upp en romantiserad bild av att bära och föda ett barn på det här viset, utan att nämna några av de risker som finns med en ”vild graviditet”.
Behöver du läsa ikapp kan du göra det här, här, här och här
Så vitt vi vet så gick allting bra med bebisen som föddes hemma, men nu när Rachel delar ytterligare ett inlägg från stunden precis efter att bebisen kommit ut skriver hon att ”when left alone birth is inherently safe” vilket på svenska betyder typ ”när man får vara i fred är förlossningen i sig säker”, vilket resuterat i mängder av kritiska kommentarer. Visst, det finns de som skriver att de sitter och torkar sina tårar till videon, och att den är SÅ vacker, men man kan väl hålla två tankar i huvudet samtidigt, eller?
En video på en nyförlöst bebis kan vara vacker, samtidigt som man kritiserar faktumet att Rachel hävdar saker i den som faller på sin egen orimlighet?

Följarna verkar inte uteslutande uppskatta den här typen av innehåll, då Rachels siffror är idel röda.
Hon har till och med gått under 2 miljoner följare nu.

122 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Själv hade jag dött efter förlossningen utan hjälp från vården, trots en helt oproblematisk graviditet.

      Same. Hon verkar inte hört talas om akut kejsarsnitt. Eller så tror hon att det görs för att sjukvården är ond och vill alla gravida och barn illa 🙄

        Samma här, jag hade förblött.

          Förblödigt heter det kanske… Jag är för trött, jag hade dött, vi lämnar det så

            Vaknat på fel sida? Hoppas resten av dagen blir bättre för dig 😊

            Men alltså tonen…? Med tanke på alla språkpoliser här så förstår jag att man blir lite nojig…

            Va? Personen rättade ju sig själv med lite humor?

            9.43, det blev en liten miss av dig där va? Skriker innan du fattat att hon rättar sig själv?
            Vem är en jävla idiot sa du?

            Din jävla idiot? Vad är det för fel på dig, så onödigt att uttrycka sig så 😳

              Precis… DIN JÄVLA IDIOT, heter det.

            Nope, förblött 😅🌸

        Tycker den här typen av uttalanden är så konstiga. Om du hade fört hemma hade förlossningen inte gått på samma sätt som på sjukhus, det är så många parametrar som skiljer sig åt. För vissa kanske det är sant men det går inte att säga.

        Jag fick en stor blödning vid min första födsel >2000ml, men jag tänker snarare att hade jag fött hemma hade jag inte utsatta för 100 interventioner som sedan ledde till den stora blödningen. Men det vet jag ju inte heller, min poäng är att bara för att du fick komplikationer på sjukhus så betyder inte det att de hade tillstött hemma.

          Jag hade förblött efter förlossningen av mitt första barn, och inte på grund av något som gjordes av sjukvården mot mig. Jag överlevde tack vare att 10 pers var i rummet inom några sekunder. Okomplicerad graviditet och förlossning, ja fram tills jag började blöda. Mitt andra barn samma sak, okomplicerad graviditet men mitt barn hade inte överlevt utan sjukvårdspersonal som var där inom några sekunder. Är evigt tacksam för sjukvården och mödravården.

          Det är dock många faktorer som spelar in åt andra hållet också. På 90-talet blev det en trend med ”hands off”-födsel, dvs man gick bort från att stötta perineum (mellanköttet) med händerna när huvudet kom ut då man fick för sig att kvinnan var skapad för att föda och det mest naturliga vore att inte ingripa i onödan.

          Vipps så gick antalet som sprack bak till ändtarmen upp explosionsartat och många fick problem att hålla inne fisar och avföring resten av sitt liv.

          Nu har man sista 10 år börjar stötta perineum igen och man är tillbaka på <1% grad 4 bristningar på de flesta sjukhus.

          Detta kräver alltså en barnmorska och hennes händer, annars är inte invasivt, är lätt och ger inga komplikationer. Livskvaliteten besparad ✅

            Samma här. Inte något sjukvården gjorde. Min 1:a förlossning höll på att kosta både mig o min som livet. Vi hade inte hunnit åka in så jag är glad att vi var på plats och att larmknappen trycktes in o sedan var rummet fullt o de tog vid direkt. Två andra blev snitt. Också tur att jag var på plats. Inget som sjukvården gjorde. Allt gick enligt boken först.

      Jag och min bebis hade dött utan hjälp från vården, trots att vi båda två mådde bra under en helt okomplicerad graviditet.

      Jag också. 🙁

      Både min son och min dotter hade dött om jag inte varit på sjukhuset. Om allt går smärtfritt kan det naturligtvis gå bra men saken är att man aldrig vet det innan.

    Det är otroligt världsfrånvänt. Skönt att hennes förlossning gick bra men allas gör ju dessvärre inte det. Ett mkt konstigt uttalande. Riktigt dumt faktiskt.

      Ja, oavsett hur fin hennes förlossning blev osv så behöver man ju inte direkt uppmuntra andra till att göra detsamma med inkorrekta uttalanden. En förlossning är liksom aldrig ”säker”? Klart hon får dela sin upplevelse men bristen på ödmjukhet är rätt så chockerande. Och även om alla såklart gör som de vill så kan ju såna här beslut även påverka andra. Speciellt om det blir mer populärt och det börjar komma in kvinnor med pågående förlossning som akut gått fel och det finns inget dokumenterat om graviditeten eller kvinnan och förlossningen måste försöka styra upp situationen.

      Var och en är väl salig på sin tro, eller vad man brukar säga… Hon har bestämt sig för att det är detta som är det bästa och styrker det med evidens som talar för det hon tror på. Jag tänker att det väl är rätt självklart att riskerna för dödsfall minskar drastiskt om du befinner dig nära sjukvård. Det känns svårt att hävda annat. Förlossning är naturligt, ja, men mycket kan hända längs vägen.

      Själv anser jag att de som är priviligierade nog att kunna föda på sjukhus men väljer att inte göra det är egoister. Som jag ser det försöker man uppfylla sig själv på något vis… och sätter sin bebis (och sin egen) hälsa på spel. Det egna syftet är viktigare än bebisens säkerhet.

    Är helt för hemmaförlossning under kontrollerade former, även om det inte är min grej personligen. Man får väl hoppas också att folk bildar sin egen uppfattning innan de väljer att köra en fri graviditet och förlossning. Dock lite oroväckande att många ändå inte verkar förstå riskerna vilket tex syns här i diskussioner om surrogat och liknande. Men som sagt, är man själv väl gravid läser man förhoppningsvis på mer.

    Hoppas också att det här inte blandas ihop med en kontrollerad förlossning med barnmorska kopplas till sjukhus. Stor skillnad och tror okunskapen är stor där vad gäller hur upplägget fungerar. Alltså, större steg att välja helt fri graviditet och förlossning jämfört med barnmorskeledd hemmaförlossning än vad det är att välja sjukhus eller hemma med bm. Skönt att allt gick bra iallafall.

    Helt sjukt att läsa och att hon uppmuntrar till freebirth.. min bebis hade dött i första förlossningen utan vårdteamet, bebisens hjärtljud försvann och om de inte skulle fått ut han skulle han inte finnas här idag. Vid andra förlossningen fick jag en svår infektion i livmodern 2 dagar efter och höll själv på att dö av den..
    Men såklart, alla på sitt sätt, men hoppas alla som gör det står för sitt ansvar och läser på innan med vad allt det kan resultera i..

      Bara nyfiken, blev du igångsatt? Jag är också i grunden väldigt skeptisk mot hemmafödsel, men samtidigt benägen att hålla med dem som förespråkar det. Födseln är inte framtvingad, barnet kommer ”av sig själv” så att säga. Sjukhusmiljön må vara säker ur vårdsynpunkt vid eventuella komplikationer, men också en otroligt stressad miljö med onaturliga inslag som påskyndande dropp m m. Jag skulle aldrig välja att föda hemma, mina barn låg i säte och det är alltid mer riskfyllt, men jag förstår ändå resonemanget och anser att frågan inte kan ses i svart eller vitt. Rachels födsel gick ju alldeles utmärkt, eller hur?

        Nej, inte igångsatt, båda började spontant med att vattnet gick på natten, vilade hemma i nån timme tills vi åkte in då värkarna började på morgonen!
        Absolut, hennes slutade bra, tur var, men man ska ha en väldigt koll innan man bestämmer sig för att föda hemma, och konsekvenstänk samt vara öppen för att åka till sjukhuset ifall det behövs.

      Samma här. Mitt barns hjärtljud försvann och man var beredd att snitta mig akut. Ena stunden hade mitt barn helt normala hjärtslag. Nästa stund inte.

      Och nej, jag blev inte igångsatt. Mitt barn föddes innan BF och förlossningen var inte utdragen.

        Det är dock i sig rätt så normalt, att hjärtljuden går ner, är oregelbundna osv vid förlossning,och behöver inte alls vara livsfarligt.
        Mycket på gång därinne.
        Men självklart KAN det vara så.

      Yoga girl försöker påstå att saker som avtagande hjärtljud, förlossningsskador etc beror på förlossningsvården. Visst kan saker gå fel, men YG har ett märkligt konspiratoriskt agg mot vården.

        Hon hänvisar till vetenskapliga studier.

          Fast här jämför man äpplen och päron. Det är sant att komplikationsrisken är mycket större på sjukhus (bristningar osv), men risken att babyn eller mamman dör är mycket större utanför sjukhus. När man pratar om risker med hemförlossning borde man specificera vilken risk man pratar om.

            Fast… har man undersökt förlossningsskador kopplade till hemmafödslar på samma sätt? Tänker om du föder på sjukhus så finns du i ”systemet” och uppföljningar kring skador vid förlossning och så vidare sker automatiskt. Sker det i samma utsträckning vid hemmafödsel?
            Eller gör statistiken 1. ingen skillnad på hemmafödslar och inte eller 2. gör de det, och vet man att det är större risk för komplikationer vid sjukhusförlossningar? Vet du @J?

              Alltså de följer inte upp. Allt är normalt och ser bra ut.nör.mqn frågar. Så många skador som varken dokumenteras eller hittas.

              Nej, vet tyvärr inte. Och det jag skrev ovan är tio år gammal info från en gynekologs föreläsning på universitetet. Men minns hen sa, att så fort man kommer innanför sjukhusväggarna så ökar risken för komplikationer, bl.a. pga ökad stress, och stress ökar risken för komplikationer. Det är klart att små bristningar t.ex kan sys på sjukhus men lämnad osydda (och odokumenterade) på en hemmaförlossning, så det är ju svårt att veta exakta siffror. Men jag litar på det faktum att dödssiffrorna är högre på hemmaförlossningar och komplikationerna på sjukhus. Dödssiffrorna är ju en objektiv sak som är lätt att undersöka, till skillnad från komplikationer. Även förlossningsupplevelsen är en viktig faktor, som är svårare att undersöka och få tillförlitliga siffror på.

            Och det kan ju bero på att det enbart är vid lågriskgraviditeter som förlossning görs hemma. Om man har ett ovanligt stort barn, går över tiden eller andra riskfaktorer avrådeds man ju start från att ens tänka tanken hemmaförlossning (och de flesta är nog kloka nog att inse det själv också). Så inte så konstigt att det blir fler komplikationer på sjukhus.

            Det var ju nån hemmalik förlossningsavdelning i Stockholm som hade så fina siffror på låga komplikationer men det visade sig ju bero på att så fort något verkade vara minsta tänkbara risk/fel skjutsades mamman över till SÖS…

              Precis. Och bara de som slutförs hemma räknas väl till slut som hemmafödesel. En väninna till mig hade planerat en hemmafödsel med barnmorska (i Tyskland) och det slutade i ambulansfärd i ilfart till sjukhus. Bebisen föddes alltså på bb. Så förlossningen räknas såklart som en bb-förlossning i statistiken.

          Vilka? Skulle vetenskapen gå emot sig själv? Varför för färre kvinnor och barn nu än för 100 år sedan? I can go on and on….

          Nej hon hänvisar till sådant som stöder hennes tes och ignorerar info som inte passar henne. Det är felaktigt att alla förlossningsskador och avtagande hjärtljud beror på förlossningsvården. Yoga girl duckar all kritik mot hennes uttalanden genom att hävda att komplikationer beror på förlossningsvården. En typisk foliehatt.

    Jag skulle aldrig våga föda hemma. Hade en granne som födde hemma i badkaret. Barnet blev hjärnskadat, men man vet väl inte om det hade hänt ändå iofs..

    Absolut för att folk ska få föda hemma och förstår kritiken mot medkalisering, ingrepp osv MEN det där är ett helt sjukt uttalande. Att låsas som att det aldrig är några problem med hemförlossning dödar. Man har ett ansvar, särskilt på en så stor plattform.

    Också sjukt att man är så pass mycket för ”naturligt” men verkar ha noll erfarenhet av att typ ens knatat ut i en skog och funderar över hur det är att leva som t ex en ekorre? Naturen är inte ”safe”. Förlossningar är inte säkra för andra djur heller. Fortplanting kostar på. Har man en förväntan om att alltid få med sig en levande unge hem så kommer vi ibland behöva hjälpa naturen på traven.

    Ponera att det gått snett, hon åkt in akut till sjukhus, barnet inte överlevde/fått skador. 100% att hon hade skyllt det på vården.

    Blir faktiskt rädd när jag tänker att någon inte tar med alla aspekter av vad som kan hända i samband med en förlossning. Precis allt kan gå fel så varför riskera?

    En sak jag tror många missar är att dessa free birth förespråkare anser att vården ofta gör kvinnor en otjänst. Att skriva till dem ”Jag hade dött om jag inte var på sjukhus!” gör ingen skillnad. Detta då de anser att sjukhusvistelsen från start var negativ för mamman och bebisen. De menar att man på sjukhus oftast stressas, onödiga insatser sätts in (t.ex. värkstimulerande dropp för att skynda på förloppet), och DÄRFÖR blir det sedan panik med komplikationer, sugklocka, snitt m.m. OBS! Jag stödjer inte den filosofin på något vis, men vill bara påpeka att det är så free birth förespråkarna ser det, och att kommentarer som ”Min bebis hade dött om jag inte födde på sjukhus” helt går dem förbi. De tänker på ett annat vis.

    Sedan är det mycket kulturella fenomen som omfattar förlossningar… I USA har man tänket att kvinnor inte ska behöva ha ont så de bedövar kvinnorna så rejält att de inte känner värkar. I Nederländerna uppmanas man föda hemma och om man inte har skäl att föda på sjukhus så får man en mindre straffavgift för att man gör det. I många europeiska länder får kvinnor frågan ”Önskar du snitt eller vaginal förlossning?” medan man i Sverige i princip får hota sig till ett snitt om man önskar det utan fysiskt medicinskt skäl. Så det skiljer sig åt och jag tror det mest är svenskar som får panik av att Rachel avviker så från normen. Bara en tanke.

      Vi får panik för hon gör så korkade uttalanden gång på gång på gång

      Ja och det finns ju en viss poäng i det ändå, att när förloppet störs pga stress att ta sig till sjukhus, stress av obehaglig miljö (för vissa), kontroller osv så kan det leda till interventioner som leder till komplikationer. Vilket troligen är anledningen till att statistiken för hemförlossning ändå ser bra ut (obs även när man jämfört friska kvinnor med komplikationsfri graviditet). Sen kan såklart ingen sia om hur ett visst fall hade gått, kanske hade det gått bättre på sjukhus, kanske bättre hemma i lugn och ro. Men ja, det är ju som två helt skilda världar som diskuterar och tänker man sen på att det finns de som inte vågar eller vill föda vaginalt alls (vilket också är rimligt med tanke på statistik) så kan man ju inte säga att en sjukhusförlossning vaginalt är det bästa för alla heller. Att få ut ett barn är liksom en rätt stor process oavsett där kropp och psyke jobbar tillsammans och man måste ju ändå respektera att folk har olika uppfattningar om hur man själv helst vill ha det och att tillmötesgå vissa önskningar underlättar ju för alla.

        Ja jag kan se den sidan av det också. Har själv inte fött barn, ännu, men hört många vänner säga att de känt av en viss stress och att de känt sig tvungna att ta påskyndande dropp trots att ingen bra motivering framförts från läkarna.
        Önskar verkligen att kvinnors önskemål kunde tillgodoses bättre inom kvinnovården. Både hemmaförlossning och planerat snitt utan fysiskt skäl tycker jag borde finnas som valmöjligheter efter att information har lämnats.

          Som i Tyskland 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

        Anledningen till att det ser så bra ut i statistiken för hemförlossning är ju att det oftast är friska människor som föder hemma, deras förlossning går nog statistiskt bättre även på sjukhus. Men även det faktum att de flesta besöker mödravården i Sverige gör ju att många sjuka/avvikande fall upptäcks. Vi ska vara glada och stolta över den ”friskvård” vi har i Sverige gratis (skattefinansierad såklart) för mödrar. Den räddar bokstavligen liv. Det tror jag inte YogaGirl inser. Hon ser bara auktoriteter som onda och att vården är en del av det.

          Ja det håller jag verkligen med om. Ska man föda hemma bör man ha ett nära samarbete med mödravården och ha koll på värden och ultraljud. Graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning m.m. ger inte alltid symtom, så där kan man inte lita på sin ”intuition”…

          Man kan ju dock jämföra friska kvinnor som föder hemma med friska kvinnor som föder på sjukhus, annars hade det ju blivit totalt missvisande. Sen kanske det finns faktorer som är svåra att fånga upp när man ska kontrollera, tex kanske en kvinna vars övriga familjemedlemmar haft enkla förlossningar är mer benägen att föda hemma etc vilket rent kroppsligt gör att det är större chans att det går bra etc. Men när man säger att hemmafödsel är säkert jämfört med sjukhus så har man naturligtvis inte dem med komplicerad graviditet med i statistiken.

          Fel! Hon besökte mödravården för ultraljud 2 eller 3 gånger, dock inga ”invärtes” undersökningar. Blodtryck kollar man hemma. Hon har också besökt MVC för check-up på pojken och naturligtvis hade dom en plan B om förlossningen skulle visa sig börja gå fel. Man måste också förstå att hon hade en traumatisk sjukhusförlossning när dottern föddes och kände sig tryggare hemma, på egen hand eller rättare sagt med sin man och bästa väninna.

        Jag är nyfiken på hur det statistikförs. Ifall en hemmaförlossning börjar bli komplicerad (t ex utdragen, mamman börjar känna sig svag osv) och personen då åker in till sjukhuset, så antar jag att det räknas som sjukhusfödelse. Men det innebär ju att man samtidigt ”överför” komplikationer till sjukhusstatistiken. Ifall alla som bestämt sig för att föda hemma skulle vara tvungna att genomföra förlossningen hemma no matter what så skulle statistiken kunna se annorlunda ut

        Jag vet inte varifrån alla såna här lallande idioter kommer ifrån (Yoga girl-typerna alltså), det är ingen som vill förbjuda friska människor att föda hemma, däremot får de ev. ta de trista konsekvenserna av det också. Men om man ska göra det kanske man ska övervaka graviditeten så att man är säker på att både barnet och man själv är friska. Att sjukhus ”stressar”, ja visst är det möjligt men det är svårt att argumentera emot det faktum att både barna- och mödradödlighet har gått ner kraftigt i takt med att mödravården utvecklas och är lägst i de länder där mödravården är allmän och högt utvecklad. Det är så märkligt att folk inte förstår att i fattiga länder och historiskt sett så var den inte alls ovanligt att kvinnor och barn dog i samband med förlossning, trots att de födde hemma i en ”stressfri” miljö. Men det är så många saker som kan gå fel. Varsågod och lalla runt i din influencervärld fylld med kristaller, noll vaccin och free birth, men har man fler än tre fungerande hjärnceller kanske man inte ska sälja in det till alla sina miljontals följare som det säkra valet.

          Amen! Exakt det jag ville skriva men inte hittade ord till. Förstår inte hur man kan vara emot sjukvård?! Blir galet provocerad av sånt här. Hade en yogalärare en gång som också var lite sån dom Rachel.. hon sa typ att yoga och ljudvågor (eller nåt) kunde bota cancer. Helt sinnessjukt.

      Det är väl två sidor av ett mynt. Två synsätt som grundar sig i olika teoretiska och vetenskapliga studier.

        Hur många vetenskapliga studier kan det finnas som kommit fram till att föda hemma utan någon som helst medicinsk hjälp är säkrare än att föda på ett sjukhus? Då borde antalet dödsfall kopplat till förlossning vara högre i Sverige än i typ Uganda eller Indien.

          Haha exakt! Men det kan man säkert komma fram till om man verkligen verkligen vill 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

          Finns ju många andra faktorer som påverkar, mödravård för att upptäcka komplikationer, hygien, en barnmorska med rätt utrustning och ett nära samarbete med förlossningsvården gör ju att en hemmaförlossning också kan bli ”säker”, alltså så säker en förlossning kan bli, klart man inte kan jämföra med ex Uganda.

            Ja precis, men nu skrev jag utan någon som helst medicinsk hjälp. Verkar ju vara det spåret Yogagirl kör på

          Sök i databaser så får du se. Var inte så verklighetsfrångvänd.

      Även kanske ska nämnas att även om hemmaförlossningar är relativt vanliga (runt 16 procent) i Nederländerna så är det kopplat till sjukvården. Man har alltid barnmorska med som har kontakt med sjukhus om något skulle gå fel, och så fort man visar tecken på att man behöver smärtstillande/hjälp, åker man tillsammans med barnmorskan (som man så haft under hela graviditeten) in till sjukhuset. Då räknas det som att man har anledning till en sjukhusförlossning och ”straffavgiften” tas bort. Eller så kan man lägga till det i sin försäkring (antar att det är den straffavgiften du menar?), jag betalade €14 extra i månaden för att få en ”bokad” förlossning på sjukhus. Den prenatala vården i Nederländerna är superb och när mina värkar kom kickade min barnmorska in mig för ryggmärgsbedövning fastän jag bara var öppen två centimeter pga smärta. Fantastiskt var det!

        Kan man alltså få ryggmärgsbedövning i hemmet i Nederländerna? Vem lägger den? 🙂

          Nej, det är ju precis det man inte kan få. Såfort man extra hjälp t.ex. ryggmärgsbedövning så måste man åka in till sjukhus. I Nederländerna görs alla koller när värkarna börjat hemma. När man känner att det börjar, ringer man sin barnmorska som kommer på hembesök för att kolla hur öppen man är och hur det går. Man behöver alltså inte åka fram och tillbaka till sjukhuset. Har man en vald hemmaförlossning så sker den med sin barnmorska samt kraamzorg (som en är en sköterska som även stannar hos dig upp till en vecka efter födseln för att hjälpa dig och barnet). Men såfort något avviker så åker du tillsammans med barnmorskan till sjukhuset. Ibland stannar sin barnmorska kvar där och hjälper till med förlossningen, annars tar läkare över. Det var liksom det jag försökte få fram, hemmafödslar är vanliga här, MEN bara till en viss gräns och den gränsen när man ganska snabbt 🙂

    Det är därför så många kvinnor och deras bebisar som inte har tillgång till sjukvård inte dör under förlossningen.

    Och likadant förr i Sverige så var det inte heller den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor när förlossningsvården inte fanns.

    Eller vänta nu…

    Bara nyfiken, blev du igångsatt? Jag är också i grunden väldigt skeptisk mot hemmafödsel, men samtidigt benägen att hålla med dem som förespråkar det. Födseln är inte framtvingad, barnet kommer ”av sig själv” så att säga. Sjukhusmiljön må vara säker ur vårdsynpunkt vid eventuella komplikationer, men också en otroligt stressad miljö med onaturliga inslag som påskyndande dropp m m. Jag skulle aldrig välja att föda hemma, mina barn låg i säte och det är alltid mer riskfyllt, men jag förstår ändå resonemanget och anser att frågan inte kan ses i svart eller vitt. Rachels födsel gick ju alldeles utmärkt, eller hur?

      Svar till ”B” 09:41, hamnade inte där…

      Angående att födande kvinnor kan uppleva förlossningsmiljön som stressig och att man förlorar kontrollen Dessa kvinnor hade kanske inte känt sig mindre stressade och rädda av att föda hemma med en medicinskt outbildad make och en sexåring som de enda närvarande vid förlossningen.

    Min dotter hade dött om vi inte befunnit oss på sjukhus. Jag är så otroligt tacksam för läkarna som genomförde det akuta kejsarsnittet och räddade hennes liv.

    Den här yogamänniskan är ju hjärndöd och okunnig.

      Otroligt naiv kommentar av dig. Hjärndöd och okunnig? Gick inte hennes födsel bra? Måste allt vara svart eller vitt? Varför är alla så hatiska här inne?

        För att influencers inte ska ägna sig åt påverkanskampanjer som äventyrar liv och hälsa, än mindre när det finns fler liv än det egna inblandat.

        Det är inte en naiv kommentar av mig. Det är sanning. Ja, hennes födsel gick bra men hade de fått komplikationer hade ju barnet kunna dö. Hon påverkar massa outbildade unga tjejer som kommer tro att hon vet vad hon pratar om. Det är farligt!

      Hon är tvärtom väldigt påläst!

        Yoga girl är väl väldigt biased. Hon läser material från freebirth-förespråkare och om fördelar med hemförlossning och struntar i nackdelarna. Problem som uppstår vid förlossningar skyller hon på vården. Bekvämt.

        Du menar att hon är ”påläst” på samma sätt som antivaxxers, konspirationsteoretiker m.m.? Dvs inte på vetenskap utan lösa påhitt som någon fogat samman så det låter logiskt. Om man tycker free birth är det bästa och säkraste hur förklarar man att mödra- och barnadödligheten fullkomligt rasat i takt med utbyggd sjuk- och mödravård? Och att de länder (eller stater i USA) som har bäst tillgänglighet till mödravård också har lägst dödlighet i samband med förlossning?

    Hmm för att dö i barnsäng var inte alls vanligt förr när man inte födde på sjukhus? Jag hade ju hellre fött utan smärtstillande men på sjukhus än att föda hemma om jag nu inte gillade vården.

    Jag tycker att det är så sjukt intressant att så många blir så här överdrivet provocerade av henne hemmaförlossning. ”Min bebis hade dött” eller ”jag hade dött” skrivs många gånger om. Ja men tur att ni var på sjukhus då. Man behöver ju inte tycka lika som andra men man kan väl för fan respektera varandra för det. Nu gick det ju bra för Yoga girl. Och om den här hemmförlossningen gör att hon känner sig hel och fri så är det ju hennes sanning. Det betyder ju inte att DU måste dela den med henne. Jag är så evinnerligt trött på vår samtid där det enda människor vill är LÄXA UPP varandra. jA MeN hON upPMuntTRar jU ANdrA. Inte så hemskt många va, med tanke på det här kommentarsfältet.

      Du kan omöjligt veta hur många som håller med alternativt påverkas av hennes uttalande.
      De läsare som inte kommenterar är nog procentuellt överlägsna (i alla fall i nuläget) och vad tycker de?

      Att som influenser sprida ”sanningar” istället för ”min upplevelse” är bekymmersamt när det kommer till avgörande beslut kopplade till hälsa.
      Dessa ”sanningar” sprids och blir tillslut riktig sanning för vissa.

        Du menar alltså att människor är så oförmögna att tänka själva? Snacka om att sätta sig själv på en hög häst när du känner att du måste ”rädda” dessa stackare från att bli påverkade från någonting DU inte håller med om.

          Det är väl uppenbart att folk inte kan tänka själva med tanke på hur samhället och världen ser ut

            Iofs, se bara på alla 🐑 under pandemin.

      Problemet här är ju, att hon säger att en Freebirth is inherently safe. Detta. Och det är alltså inte sant. Vad hon själv väljer är hennes ensak osv men hennes uttalande är falskt och hon förespråkar något som inte är sant.

      Folk blir inte provocerade av hennes free birth utan att hol hävdar att det alltid är HELT säkert föda hemma. Det är ett vädligt extremt påstående.

        Fast det stämmer inte, alla var på henne redan medan hon var gravid. Jag är varken för eller mot hemmafödsel, känner mig helt neutral. Det som gör mig sjukt förbannad bara är alla dessa jävla pekpinnar. Mångas behov att ”tillrättavisa” andra bara för att det inte stämmer överens med ens egen världsbild. Vi lever i en så otroligt konservativ och moralisk tid, där det hela tiden ska granskas hur andra sköter sitt. Och jaaaaaaa hon är en influencer, men titta inte då.

          Kritiken mot henne redan när hon var gravid handlade väl om att hon funderade på en vild graviditet, dvs inga ultraljud eller kontroller innan förlossningen. Vilket känns rätt så obegripligt.

    Ah, det var därför varken barn eller mammor någonsin dog vid förlossningar tidigare i historien. Eller nuförtiden, på andra ställen i världen.

    Vad klagar kvinnorna i Norrland för när alla sjukhus och BBn läggs ner? Det är bara att föda hemma ju. Plättlätt och inherently safe.

    Både mitt barn och jag hade troligtvis dött om vi inte befunnit oss på sjukhus när hon föddes, dock finns det mycket som indikerar på att det var en specifik läkares agerande som orsakade situationen som uppstod där jag och dottern behövde hjälp för att inte dö. Med det sagt kan jag förstå att man har inställningen att naturlig förlossning hemma kan vara säkert och en finare upplevelse för att kroppen får jobba i sin egen takt, dock tycker jag hennes ordval är helt galet då det hon skriver är att en fri hemmafödsel är säker av naturen vilket den helt klart inte är då naturen till stor del är skoningslös.

    Undrar ändå hur många hemmafödslar som gått åt skogen? För mig helt obegripligt att man vågar.

    Att vara gravid och att förlösas ser jag som en stor risk för modern och en nitlott i livet att det just är vi som behöver gå igenom detta (även om det såklart är den mest essentiella delen av mänskligheten att vi har den förmågan).

      Det är ju det som de som argumenterar för att hemmafödslar statistiskt sett är säkrare inte tänker på, tror ingen kvinna som har minsta lilla riskfaktor i graviditeten skulle välja att föda hemma. Därmed kanske statistiken för moderna hemmafödslar ser bra ut. Tittar på det där tv-programmet med brittiska barnmorskor som jobbar på landsbygden. En hel del som vill föda hemma, men vid minsta lilla riskfaktor så rekommenderas de att föda på sjukhus. Om barnet t ex är felvänt eller om mamman har högt blodtryck etc. Vet inte hur Rachel gjorde en bedömning av sina och bebisens riskfaktorer om hon nu inte ens gick på kontroller? Yogade lite och kände att världsmodern sa till henne att allt var finemang?

        Tror de flesta tänker på det? Brukar ju alltid nämnas när man talar om de här frågorna.

      Det är väl det som är lite problemet. Folk som förespråkar Vilda graviditeter pratar ju så klart inte om det som gick snett… därför ser man inget om det.

    Jag väntade tvillingar som kom sju veckor för tidigt. Tvilling 1 låg i säte och det hade kunnat vara förödande att föda 1:an i säte när 2:an låg med huvudet nedåt. Väldigt tacksam över att det blev ett kejsarsnitt och att det fanns en neonatalavdelning i närheten.

    Här är en VETENSKAPLIG artikel från 2020: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32044310/.

    Till den som inte orkar läsa hela: ”The neonatal mortality for US hospital midwife-attended births was 3.27 per 10,000 live births, 13.66 per 10,000 live births for all planned home births, and 27.98 per 10,000 live births for unintended/unplanned home births.”

    I rest my case. Mvh läkare.

      Ok men kanske man i första hand bör titta på statistiken för länder med liknande sjukvårdssystem som i Sverige.

        OK men gör yogagirl någon sådan reservation i sitt påstående? Att det skulle gälla just i Sverige att hemförlossningar är 100 säkra?

          Nej hon pratar ju bara strunt. Eller nej, hon utgår från sin egen upplevelse och väljer därför att dela med sig till allmänheten att freebirth är säkert, trots att ingen förlossning är riskfri.

      Och när man tittar på statistiken får man väga in att de med risk för en komplicerad förlossning förmodligen väljer att föda på sjukhus.

    Yogagirl har ju en tendens att go all in när hon hittat en ”sanning”: Först var det veganismen som hon förespråkade med full kraft, sedan vände hon i sitt tänk och blandar nu bone broth och collagen och ägg i i stort sett allt hon äter. Hon samlar och torkar oräkneliga mängder örter, halm, etc som hon gör teer och extrakt och avkok på, örter som ska vara effektiva mot allt från ängslan till matsmältning och fungera som detox. Hon är förespråkare för Yoni steaming, (som kan rentav vara skadligt) osv osv . Så jag tänker lite att hon går upp i sina filosofier till sån hög grad att det ibland blir extremt. Inget fel i det men jag tror det gör att man kan reagera på hennes uttalanden – som hon presenterar som ”sanning”.

    Asså orka, låt henne va, alla människor gör juvsom dom vill ändå, när det gäller det mesta. Ego, jag jah jag .blir värre o värre. Ni som inte vill föda hemma behöver inte göra det, jag hade inte heller gjort det. Hade nåt gått fel hade ju hon fått leva med det

      Det är inte så samhällskontraktet ser ut. Som tur är finns instanser och kunniga människor som blandar sig i för nytta och liv.

      Det här hon ju också! Kritiken ligger i påståendet att en vild hemmafödsel är alltigenom säker. Och det är den inte. Det är alltså ett falskt påstående. Sen kan man naturligtvis ändå välja den vägen, det är upp till var och en.

        Gör, inte här….

    OTIPPAT att hon skulle klämma in ”healing” i inlägget.
    Hela den kvinnan är en parodi på sig själv.

    Nu är hon INTE glad i sin Instagramstory…..

    Jag förstår henne – men förstår också kritiken.

    Att dö i samband med förlossning är också ”naturligt” och så det fungerade innan modern medicinsk vård.
    Jättetacksam för hittills problemfri graviditet och beräknad BF i januari med första barnet. Tacksam för att jag får hjälp vid behov av vården.

    Alla typer av hemmaförlossningar är förknippade med mycket större risker än att föda i en sjukhusmiljö i västvärlden. Och då talar jag främst om risken för akuta komplikationer för mamman och barnet. Naiviteten kring att en eller två barnmorskor deltar vid hemmaförlossningar är också betydande och ger en falsk trygghet. Även om du är nära ett sjukhus med en barnmorska i hemmet kommer inte en ambulans magiskt dyka upp inom några sekunder och det kommer ofrånkomligen uppstå en fördröjning innan du eller ditt barn kan få akutsjukvård av läkare. Detta är särskilt angeläget vid större blödningar som kan komma mycket hastigt efter förlossningen eller akut syrebrist för barnet. Detta är faktorer som kan inträffa mycket plötsligt. Det man gör är att ta en stor risk för sig själv men inte minst barnet i fråga. Barnperspektiv försvinner hela tiden i denna fråga enligt min mening och kvinnorna ifråga verkar inte kunna erkänna att de bara haft en jäkla tur vid sina hemmaförlossningar att inte katastrofala följder inträffat. Att medvetet ta sådana risker för mig helt ofattbart i ett land som Sverige.

      Det förespråkare för hemmaförslossnibg vänder sig mot i det argumentet är att komplikationer inte kommer såpass plötsligt om kvinnan övervakas av en barnmorska hela tiden, vilket inte göra på dagens sjukhus(i Sverige). Stressade förutsättningar och många födande gör att komplikationer som är på gång inte upptäcks i tid. Jag är vare sig barnmorska eller läkare så jag har ingen aning om det ligger någon sanning i det.

        Komplikationer kan givetvis uppstå mycket plötsligt men den stora risken är att de inte kan hanteras i hemmet och att tiden att ta sig till sjukhus gör att livsavgörande åtgärder inte kan sättas in tillräckligt fort. Vid ett omedelbart kejsarsnitt (sk katastrofsnitt) ska barnet vara ute inom 15 min fr det att läkare fattar beslutet. Barnmorskor kan ej utföra sådana snitt i hemmet av förklarliga skäl och det finns ingen som ligger sövd på operationsbordet inom den tiden om man då befinner sig i hemmet. Resultatet för kvinna och barnet blir givetvis där efter.

    Nu säger hon, i en av sina senaste stories, att störtblödning, akut kejsarsnitt etc BEROR PÅ att man lagt sig i förlossningen istället för att låta den framskrida och äga rum utan inblandning. Att en förlossning ÄR helt säker så länge man inte blandar sig i den….. Där tappade hon mig, tyvärr.

      Hon är ju verkligen inte klok. Borde vara så tacksam att allt gick bra!
      Hur egomaniac får man va

      Alltså var tvungen att stänga ner när hon sa det. Hon är på riktigt farlig. Hade aldrig velat ha på mitt samvete att folks barn dör för att man personligen är anti vård. För det är det hon kommer få.

      Även om moderkakan sitter helt för livmoderhalsen? Coolt. Eller så tänkte hon inte på sånt.

    Nej, rubriken ”Yogagirl kritiseras för påstående om ’freebirth'” var inte felaktig. Hon blev ju kritiserad!

    Vilken jubelåsna…

    Märkligt också att siffrorna går stadigt ner men så plötsligt vips går man plus typ 330 följare, och att samma sak händer på nytt en vecka senare. Mycket märkligt.

      Det finns ju många som verkligen håller med henne! Dessa börjar följa henne efter videos som den när Finn föddes, t.ex. Sen tappar hon lika många efter nåt uttalande, som de på sistone. Två olika följargrupper.

    Tror största anledningen att hon tappat följare är att hon inte bor på Aruba längre och saker inte är lika wow och exotiskt! Plus att hon inte lägger ut samma vintern som då!

      Och även att hon på riktigt är från vettet.

      Och att hon inte längre är vegan. Jag tycker iofs att det är starkt och bra av henne att följa sin egen övertygelse och inte vända kappan efter vinden och fortsätta skriva och dela sånt som hon vet ger likes och följare. På så sätt är hon faktiskt ovanligt äkta och går sin egen väg. Sen behöver man ju inte hålla med henne alls…..

      Men – hon har ju en helt annan profil idag än när hon bodde på Aruba och allt var yoga, veganism, etc. Det var där och då hon fick alla sina följare. Nu vänder hon sig lite till en annan ”publik” och det visar sig i följarsiffrorna.

    Fantastiskt systerskap när man uppmanar sina medsystrar att riskera sina ofödda barns liv.

    Idag tappade hon 2600 följare…..

    Vem filmar????

    Alltså, absolut att man ska kunna föda hemma, främja det naturliga osv osv, önskar verkligen att alla kvinnor hade den möjligheten med en barnmorska med sig. Men att avstå mödravården innan då känns ju helt jävla ologiskt? Det är ju där man fångar upp vissa risker som högt blodtryck, diabetes, tillväxthämning. Saker som gör att man kanske BÖR föda på sjukhus? Eller iaf vara i närheten av ett 😅

    Som kvinna/mamma till 2 barn är jag evigt tacksam för den vård jag och mina barn fick i samband med mina förlossningar.
    Jag och mitt första barn behövde dessutom extra hjälp.
    Långdragen förlossning med allt vad det innebär.

    Som undersköterska inom kvinnovården(BB).
    Hennes inlägg är farligt.
    För alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.