Paula om valet att renovera nya huset

Det är väl det influencers ofta blir anklagade för, eller kanske stockholmare generellt till och med? Att man köper nyrenoverade bostäder och sen sliter ut allt för att göra nytt och sen säljer strax efter och gör samma resa om och om igen. Jag förstår att man kan störa sig på sånt även om det inte direkt upprör mig. Har man råd och stort inredningsintresse kan jag förstå att man vill sätta sin prägel på det. Och att man kanske dessutom gör det som content till kanalerna. Samtidigt förstår jag också kritiken mot att det inte direkt är miljövänligt.

För mig personligen hade det känts fel att riva ut ett kök som byggdes för 1 år sen för egen del. Men jag skulle inte heller känna mig helt hemma om det var materialval/färger jag verkligen inte trivdes med. Svårt det där.
Vad tycker ni är ”försvarbart” med renovering och miljö? // Paula Rosas

Paula Rosas har skrivit ytterligen ett inlägg om husrenovering, och har du inte hängt med i svängarna så rekommenderar jag att du läser ikapp här först. 
Vad tycker ni om Paulas resonemang?
Det kommer ju alltid finnas människor som river ut splitterny inredning, men att riva ut inredning som är 18 år, är det verkligen att betrakta som samma sak?
Så här låter det i kommentarsfältet:

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är bra om man inte renoverar så ”trendkänsligt”. Vårt badrum tex är 20 år gammalt men människor som kommer hit första gången tror fortfarande att det är nyrenoverat. Finns tex inte en millimeter marmor där. Och tar man hand om ytskiktet slipper man smutsiga fogar och kalkfläckar.
    Bara för att det är 18 år gammalt behöver man inte riva ut och göra om . Det känns som en omodern tanke när vi vet i vilken takt vi förbrukar jordklot.

      Det har blivit en ängslig hobby. Som att köpa nya byxor.

      Dom har ofta så mycket pengar så dom förstår nog inte varför dom inte skulle tokrenovera.

    Tycker det blir lite världsfrånvänt, ”skulle inte känna mig hemma med fel färger”. Hade hon inte haft något val vid tex begränsad ekonomi eller hyresrätt så hade hon nog inte varit så petig. Jag fattar såklart vad hon menar men känns som att hon tror att alla kan köpa större riva ut och bygga nytt.

      Fast nu tolkar DU in att hon tror att alla kan köpa större eller bygga nytt.
      Tolkar det inte alls så, hon skriver inget om vad andra kan eller inte kan.

      Och jag håller med!
      Här var köket beiget, allt var beiget. Målade och tapetserade i alla rum. Här ska vi bo i minst tio år så självklart vill jag trivas.

        Ja, det är ju jag som läser det? Därav formuleringen TYCKER.

      Fast nu har hon ju ett val?

      Förstår vad hon menar, jag hade haft väldigt svårt för tex ett kök med högblankt rött på skåpen tex, hade inte känts som hemma. Men har man noll val dvs var tvungen att ta första bästa hyresrätt så kanske man heller inte känner att detta kommer vara mitt hem för lång tid framöver och man är förmodligen bara glad att man fick tag i något. Men ska man KÖPA detta dvs betala för det nyrenoverade huset som man inte gillar invändigt så är det ju en annan sak. Minns att vi pratade om det när vi köpte sist, att det skulle vara jobbigt om huset fult vore nyrenoverat men perfekt i övrigt, hur vi nog hade letat vidare då eftersom det är synd och dyrt att riva ut något nytt bara för att det inte är just vår smak.

    Folk är nitiska, speciellt här tyvärr.
    Ska klagas på allt, påpekas det ena och andra och vara så jäkla pk samt kunniga om precis allt.
    Låt människan renovera för fan, 18 år! Mkt händer på arton år.

    Folk byter bilar, eller leasar, när det behövs lagas för mkt, fast var o varannan gott kunde pka runt inen rostig Volvo från 94.

    Men nej, allt ska det klagas på.
    Skriver folk ut sin körlek på instagram, då har man automatiskt problem.
    Klagar man på vikten är man hemsk, speciellt om det gäller plussidan.
    Skriver man att man älskar sin kropp har man ätstörningar.
    Har man inte tagit coronavaccinet är man galen och antivaxxer.

    Osv osv.

    Och sen skriver halva kommentarsfältet att de har psykisk ohälsa… ja herre gud.

      Psykisk ohälsa är antagligen betydligt vanligare än vad du tror. Av alla sjukskrivningar i Sverige består 42% av psykiatriska diagnoser. Näst störst är rörelseorganens sjukdomar på 18%. Skador ligger på 8% och tumörer på 6%.

        Sen är det säkert så att personer med psykisk ohälsa i större utsträckning hänger här istället för att hittar på en massa saker i riktiga livet 😊

          Jag hittar på saker i det riktiga livet och hänger här. Det går att göra båda två.

      ”Och sen skriver halva kommentarsfältet att de har psykisk ohälsa… ja herre gud.”
      Vad är menar du med herre gud? Borde vi skämmas, inte säga något alls eller tycker du att vi överdriver och hittar på? Känns som det finns mycket negativt man kan tolka in i din kommentar. Vad menar du egentligen?

        Klart vi ska skämmas, vi är ju svaga och en sämre sorts människor som inte klarar av att rycka upp oss och spotta i nävarna. Åka till Afrika och bygga skolor var det va? 😂

      Jag förstår inte. Vad har psykisk ohälsa med renoveringar att göra?

        Läs igen då trillar nog poletten ner.

    Tycker det beror på kvaliteten också, vårt kök efter 25 år föll bokstavligen isär i händerna på oss, lådorna ramlade isär och materialet kring skruvhålen var så nött att det inte gick att laga ordentligt. Så vi rev ut och byggde nytt som är i mer rejäla material och då såklart i en stil som tilltalar oss. Men när jag tittar på nytt boende så måste kök och badrum vara i en stil som jag gillar, annars blir det faktiskt ingen affär. Skulle aldrig köpa ett hus med ett nytt ultramodernt badrum och sedan lägga jobb och pengar på att riva ur det och bygga ett lantligt.

    Om man ska renovera så gör det med ordentliga material som håller länge och som kan slipas av och målas om. Vi har flyttat till ett hus från 30-talet och mycket original är kvar. Vi håller på att renovera köket men utgår från det som redan finns, som att måla om träluckorna. Men vi byter sådant som inte går att rädda, som en ful plastmatta.

      Vad är poängen med det om den som köper huset bara river ut allt? Då är det väl bättre att använda laminat ich spån som har ett mindre klimatavtrtck?

        Laminat och spån GÅR inte att renovera på ett vettigt sätt. Riktigt trä går att slipa och ytbehandla flera gånger. Är man inte helt hysterisk på att allt ska vara ”nytt och fräscht” så är det helt galet att rycka ut riktiga material för att ersätta med folierade spånskivor. Gamla snickerier är dessutom oftast välgjorda och otroligt vackra, vill men inte ha dem ska man välja ett modernt hus tycker jag. Gamla träfönster går att kitta och måla om hur många gånger som helst, ”underhållsfria” aluminiumfönster är bara att slänga när de har gjort sitt. Aldrig att det är klimatsmart. Dock är det ju mycket dyrare att bygga med gedigna material, därför tror jag att de flesta väljer skivor, plast och annat ”modernt”

          Det förutsätter ju att det är man själv som stannat i boendet över en riktigt lång tid. Det är ju inte omöjligt att en ny ägare kommer och river ut det gedigna även om det är bra kvalitet, vissa vill helt enkelt välja allt själva. Och ja, självklart spelar ju ekonomi in, många flyttar in i hem som inte är sådär gedigna och vissa arbeten måste göras, har man tanken att man kommer flytta om inte alltför länge så är det inte konstigt om man väljer billigare då, långt ifrån säkert att man får igen pengarna man lagt på kvalitetsrenovering.

    Såklart man renoverar med jämna mellanrum om det är på skattebetalarnas bekostnad, ingen betalar fullt pris och många betalar inget alls så varför inte? HAde de betalat allt från egen ficka som vi vanliga dödliga hade de inte haft råd med vare sig nya kök, möbler, resor osv.

    Ang detta: för sex-sju år sedan letade vi länge efter en lgh på Östermalm i Stockholm, dvs dyrt objekt. Varenda s k carraramarmor-inredd lya föll bort. Patetiskt fult och väldigt ofta komposit (se Camillas inlägg re ”marmorbord”). Att det varit så billigt att låna har varit förödande eftersom nästan ingen har god smak utan vill ha det som alla andra. Ser för j-gt ut. Finns inte en enda s k inflencer som inreder snyggt, klassiskt, med någon idé om ett hem med kvalitet.
    Vi köpte till slut en som hade platsbyggt kök i massiv teak från 90-talet och dito klassiskt badrum (utan fuktskador, vi kollade) med vita Parismetrokakel på väggarna och gråsvart klinker. Med andra ord från förra gången folk tokrenoverade pga tidsandan men när det fanns smak.

      ”Utan fuktskador. Vi kollade.” Jo för det går att inspektera ett tätskikt utan att ta bort kaklet 😂 Förlåt men att ni använt en fuktmötare ovanpå kaklet säger absolut inget om skicket på tätskiktet.

        Hej anonym 19:12:nej, vi tog inte en en fuktmätare på kaklet, vi använde ett företag som är specialister. (Likaså med elen)Due diligence, helt enkelt. Ska man köpa så har man undersökningsplikt. Borde vara självklart.

    Så pepp på att lyx-Bella är tillbaka?! Hur fin är inte sviten de bor i nu! Typ 20000kr natten. Poppar popcorn till alla fina outfits hon kommer ha. 😊

    Min lägenhet är i stort sett original från 1953, köket är helt underbart! Alla gamla skåp och garderober från då, jag älskade lägenheten så fort jag steg in i den på visningen. ”Här ska jag bo” sa jag till mitt ex som var med. Då hade vi kollat ca 10 lägenheter innan. Kommer aldrig flytta härifrån eller renovera sönder den.

      Problemet är ju att standarder inte är samma idag. Flyttade in i en gammal lägenhet. Låg köksbänk och inte rätt lutning på badrumsgolvet bland mycket annat. Fint men absolut inte praktiskt.

    Varför köper man då ett nyligen renoverat hem där man inte gillar hälften? (Pratar alltså inte om Paula nu) Pga läget ja ja…

      Ja men det svarade du ju själv på. Pga läget.

    Vi renoverade en lägenhet för 1.6 miljoner kr (alltså det var priset på renoveringen!) och de nästa ägarna ville riva allt 🙃 rev ett helt nytt badrum med designklinkers och duschdörrar importerade från italien. Så ville de såga upp fiskbensparketten för att komma ned till värmekablarna i golvet för att kunna såga av dem (!?) så att de kunde ändra planlösningen utan att zonerna från värmen blev fel. Så skulle de absolut ha köket där det inte passade och toalett där det inte fanns avlopp, så det slutade med att det blev jättefult och de hade en kvarntoalett i ett litet skrymsle i hallen istället för att behålla vårt designerbadrum. Kan känna att jag fortfarande blir förbannad när jag tänker på det. Köp då hellre ett renoveringsobjekt!

      Oj, de måste ju ha anlitat folk som är helt inkompetenta.

      Och ni umgicks med dom under tiden, så ni såg hur allt blev?

        Nej, vi tog med sophinkar som vi trodde var våra men det står tydligen i lagen att de ska följa lägenheten så vi var tvugna att åka dit och lämna tillbaka. Då såg vi hur det blev. De frågade oss också ganska mycket runt detaljer för deras planer, tex det med golvet

    Usch jag önskar många gånger att folk som bara slösar med tid, pengar och produkter borde slussas tillbaka till typ 40-50-talet och lära sig av den generationen hur man lagar saker, hur saker produceras osv. Vi har blivit så jäkla bortskämda att man köper nytt istället för att laga. Och majoriteten av det som produceras är skit för att det är billigt att göra och just för att folk ska köpa nytt kontinuerligt.

      Skulle säga i princip allt som produceras.

      Bra skrivet!

    Men alltså kolla näst senaste inlägget på M Graafs blogg med nästan tusen kommentarer. Så fruktansvärt sjuka människor det finns!

      Det är garanterat 1 eller 2 personer som är riktigt störda, och dom borde så klart fraktas ut på en öde ö, där dom inte gör någon skada. Dom andra älskar henne och hennes jätteskojiga humor och tycker att hon är sååå vacker.

      Men varför lägga upp ett inlägg från 2015?

      Helt sjukt. Jag brukar tycka att hon får så mycket skit för saker trots att väldigt få skulle klara ens en dag i hennes skor efter all skit hon varit med om, men det här var fan ett nytt lågvattenmärke.

    Jag säger som jag brukar göra, att jag är tacksam för att jag har upplevt riktig fattigdom både som barn och som vuxen. Om jag har tak över huvudet, mat och rena kläder känner jag mig rikare än många andra. Och jag älskar mitt sunkiga lilla 90-talsbadrum. ❤️

      Jag tror de flesta även med pengar är tacksamma att de har hälsa och tak över huvudet. Att man har pengar och kan renovera betyder ju inte att man inte har andra värden i livet.

        (Och det säger jag från en hyresrätt och rätt så dålig inkomst)

        Min poäng är att jag är glad för det ”lilla” jag har och nöjer mig med det och det har gjort MITT liv enklare och mer meningsfullt då jag inte behöver renovera eller ha en massa saker för att bli nöjd.

          Men med pengar så kanske man inte heller behöver det för att vara nöjd. Men man har möjlighet att vara nöjd med det lilla värdefulla OCH göra det extra fint i sitt hem.

          Förstår inte det här med att man antingen är fattig och tacksam eller rik och inte har något av riktigt värde i ens liv.

            Folk med pengar blir ofta fartblinda, tyvärr.

              Fattiga kanske är tacksamma men de låter oftast väldigt missunnsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.