Ord och inga visor från donnorna i podden ”Ord och ALLA visor”.

Det är ord och inga visor från donnorna i podden ”Ord och ALLA visor” – Dasha Girine och Alexandra Nilsson. 
Alexandra ska alltså ha råkat ut för den stora cancellerings-sleven, men verkar ha tagit sig ur den knipan med livet i behåll.
Det man pratar om i det här inlägget är att som kvinna – särskilt om du givit upp sin karriär för familjen medan mannen jobbat – måste se till att ha sin pension säkrad.
Dasha och Alexandra uppmanar även alla kvinnor att ha ett ”fuck off-konto” för att inte behöva vara låst i en relation med en partner, enbart för att man inte kan klara sig själv, rent ekonomiskt.

Jag hör många pratar om det här med ”fuck off-konto” och undrar vilka lite över vilka summor som menas här. Så klart är det ju beroende på var man bor. I Emmaboda kommer du betydligt längre på en summa som du knappt får någonting alls för i Stockholm, men ändå?
Har ni ett fuck off-konto och hur mycket vill ni ha, eller har ni redan på det?

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Inget fuck of konto. Vi är gifta utan äktenskapsförord så det blir hälften var om vi skulle gå isär.

   Fråga LD om det stämmer

    LD kan knappast svara för någon annan relation än sin egen. Men förstår att du gärna vill diskutera ld så ofta du får möjlighet.

     Varför så aggressivt svar?

      Det var inte aggressivt alls. Var nog bara den tonen du valde att läsa det med.

       Har du provat skriva så till din chef någon gång? Testa isf!

     LD var den som pratade om ett FO konto för många år sen. Vart har hon sitt nu?

      Nejnejnej, tillskriv inte LD fuck off-kontots början. Detta har det pratats om lääänge, (get the fuck out fund, på engelska tex). Numera känner väl de flesta kvinnor som läser på sociala medier igen termen.

      Jag sparar i fonder och har numera över en halv mille ihopsamlat. Detta trots långvarig sjukskrivning och annat, är heller inte högavlönad. Men det känns tryggt att veta att pengarna finns…

    Om jag förstått det rätt så ligger väl makens pengar i ett bolag som han äger med andra. De kan ju ha satt upp något avtal kring det som gör att hon inte får några pengar. Fast de äger väl lägenheter mm så helt lottlös lär hon inte gå, men det låter väl bättre i hennes feministiska värld.

    Oavsett, helt klart vettiga ord från dem. Om någon försörjer en i massa år så kan man ju inte räkna med att vara superattraktiv på arbetsmarknaden heller.

   Eftersom en bodelning tar tid och din man inte är försörjningsskyldig efter att ni lämnat in skilsmässoansökan är det flera månader då du behöver ett fuck off-konto. Många kvinnor står på bar backe innan bodelningen är klar. Många män förhala även bodelningsprocessen för att pressa kvinnan till att gå med på ofördelaktiga villkor.

    Båda parter i ett äktenskap är försörjningsskyldiga gentemot den andra tills dess att skilsmässan gått igenom. Alltså även efter ansökan lämnats in och eventuell betänketid.

     Fast bodelning och skilsmässa är två olika saker. När skilsmässan går igenom är bodelningen sällan klar.

      Ja, det är två olika saker och bodelningen är ofta inte klar innan/samtidigt som skilsmässan är det.

      Men du/Anonym 15:31 skrev ”och din man inte är försörjningsskyldig efter att ni lämnat in skilsmässoansökan”. Det stämmer inte. Man har försörjningsplikt gentemot sin maka/make så länge man är gifta, alltså tills dess att skilsmässan gått igenom. Den plikten upphör inte efter att man lämnat in skilsmässoansökan.

    Men varför skulle han försörja mig? Vi har ju varsin inkomst så vidare klarar oss utan den andra.

     Det var väl riktigat till alla som drömmer om att vara soft girl.

      Fast personen skrev ju sitt svar till Anonym som skrev trådstarten ang. att de kommer behöva dela lika på allt, och hon jobbar. Likväl som att hennes man jobbar.

     I många relationer där kvinnan jobbar mindre och tar mer ansvar för barnen ser fördelningen inte ut så.

      Nej, men det ser så ut tydligen hos den Anonym som startade tråden som svaren var riktade mot.

    Men oftast har man ju ett jobb?

   Det kommer bli dyrt för dig att vara så naiv.

    Till TS

    Alltså…det är ju dyrt att skiljas för det allra mesta. Man går från ett hushåll och (oftast) två inkomster, till att stå för ett eget hushåll med en inkomst, samt att man måste dela upp allt man har och därmed behöva införskaffa nytt av det man inte tar med sig i uppdelningen. Sedan kan det bli ännu dyrare ifall man skulle behöva betala dubbla boendekostnader en period när man kanske separerat men inte sålt bostad än. Vänta ut bodelning om man är oense och betala bodelningsförrättare om en part kräver det. Potentiella advokatskostnader om det krävs osv.

    Men det blir ju inte automatiskt dyrt för TS pga att hon är ”så naiv”.

  Jag har ett sparande förstås men jag kallar det inte f**ck off-konto. Jag tycker så synd om de som inte har ekonomiska medel att t ex ta sig ur ett dåligt förhållande eller än värre när mannen (för det är det väl oftast?) fråntar kvinnan möjligheterna att ta sig loss.

  Har inte ett, men tror en årslön är bra att ha undansparat om man är hemmavarande och inte jobbar. För någon som redan har egen inkomst är nog en buffert för 3 månadskostnader bra att ha ifall livet skulle rasa samman (kan vara arbetslöshet, sjukdom, oförutsedd kostnad såsom bilreparation osv)

   Menar alltså genomsnittlig årslön i första stycket.

   Hur mkt tänker du dig då?

    Ca. 320 000 om man ser till medellönen i Sverige efter kommunalskatt.

  Har vi inte redan diskuterat fuck off-konto in och ut och upp och ned?

   Oavsett så borde den här typen av ekonomilektion vara obligatoriskt i varje skolklass. Finns stor risk att många kvinnor missar detta och litar på att staten eller någon annan rycker in när mannen lämnar.

  Är man gift så delar man, arv är ens egna pengar som följer med vid skilsmässa.

   Det beror väl helt på vad som avtalats rent formellt. Arv kan ingå i skilsmässa, lika mycket som allt annat.

    Utan äktenskapsförord kommer arv utan förbehåll i testamente att arvet ska utgöra enskild egendom att utgöra giftorättsgods och därmed ingå i bodelningen.

     Är ju väldigt vanligt att det finns förbehåll i testamentet att arv är enskild egendom.

      Men om det inte gör det, så får du dela ditt arv, med ditt ex….

       Självklart. Men riktigt idiotiskt att inte ha äktenskapsförord och ordentligt formulerade testamenten.

        Men det är ju inte du som utformar någon annans testamente.

     De arv jag fått och ska få är min enskilda egendom, vem gör annorlunda?

      Då måste det stå i testamentet. Eller så måste du och din man skriva det i ett äktenskapsförord. det är inget som sker automatiskt.

  Är förvisso inte i en relation och bor med min dotter i skolåldern men i nuläget runt 100k. Brukar vara ungefär det dubbla men blev varslad och varit mellan jobb ett par månader vilket medfört att jag fått nalla från det kontot i väntan på ersättning från akassan under den här perioden. Räknar med att kunna vara på banan vid årsskiftet då jag känner mig stressad över att summan minskat, 100k räcker ju inte så långt tyvärr.

   Fast 100k är ju typ 2,5 månadslön? Skulle verkligen försöka ha ett starkare och säkrare sparkapital

    100K är definitivt inte 2,5 månadslön för många.

     Medellönen förra året var 38000 kronor. Så inte helt fel ändå, om man ser på snittet.

      Men hur räknar ni? 38k är ju brutto, dvs man får ut ca 26-27k i månaden netto, hennes 100k på kontot är netto, det är nästan fyra månadslöner och definitivt en bra buffert!

       Ja, lön anges alltid brutto?

        🤦‍♀️

        Ja, men när man rekommenderar att ha ett visst antal månadslöner tillgängligt i buffert syftar man inte på bruttolönen. Utan snarare månadskostnader, så du ska kunna klara dig x antal månader om något händer.

         Jag förstår det också. Men när det rekommenderas att man ska ha ca 3 månadslöner som buffert så menas det bruttolöner.

          (Eller så pratar man om totala månadsutgifter som man ska klara x månader)

          Nej det menas netto, för att det kan ta tre månader för sjukskrivning och A-kassa att komma igång. Men brutto är förstås att föredra även om det inte är det som menas.

           Nej. Men vi kan bråka om det i all evighet utan att komma någon vart.

        Och sparande i netto…

    Va? Läs vad jag skrev igen…

    Jag tycker 100k är massor och väldigt bra sparat och om hon haft dubbelt förr 🤯
    Jag gift men med massa överraskande räkningar har nu (endast) 15000, det var som bäst uppe i 40000, men några år som hemma mamma, mannen blev utan jobb och huset behövde fixas och barnen kläder så har summan sjunkit sakta men säkert

     Hade haft megaångest me den summan på kontot! Har alltid haft en mille på ett konto som aldrig rörs. Det är min buffert. Det är pengar som jag sparat ihop under 20 år.

      Då har du ju inte ”alltid haft” om det tog dig hela tjugo år att komma dit. Och några andra är mitt under dessa 20 år av sparande och är inte där än. Var lite ödmjuk.

  Jag förstår inte riktigt resonemanget med fuck off-kontot. På vilket sätt skiljer det sig från ett sparkonto? Jag gissar att dom utgår från att man i ett förhållande ska ha gemensam ekonomi, och därav bör ha ett privat sparade för sin egen trygghet. Men det käs inte het sunt till att börja med? Det fis inga regler för hur ekonomin i ett förhållande ska läggas upp, vill man ha sitt sparande privat så bör man också kunna ha det. Det betyder trots allt inte att man inte kan dela på livskostnaderna. Sett till avkastning är flera mindre sparkonton heller inte att föredra.

  Hon och Lee är väldigt lika i ansiktet

   Verkligen! Tänkte det första ggn jag såg Lee, nu kan man ju inte styra utseende hur mycket som helst, men ändå till viss grad, och jag undrade om Alexandra var en inspiration för hur Lee ville se ut 😊

  Jag har men kallar det Pippipengar, det är ett konto i fall jag vill säga upp mig. Jag har cirka 18 månadslöner på det.

   Bra jobbat!

    Tack.

   Whoppa, ett sparande väl värt att kallas pippipengar! Får man fråga vad din månadslön är, var du bor, om du bor ensam eller med andra, och om du räknar brutto eller netto (mtp diskussionen ovan)? 😊

    Min månadslön är cirka 33 000 kronor brutto. Sparandet är också brutto. Bor inte själv .men sparande är mitt alldeles egna. Bor i en av större städerna i Sverige i en bostadsrätt på 120 kvm. Började spara mer senaste åren med hjälp av att följa olika sparkonton på Instagram

  Dom har så rätt i det dom säger. Tyvärr gäller det väl inte bara soft girls och hemmafruar. Jag har flera vänner som jobbar och ändå inte känner att dom har råd att skilja sig Tyvärr. Kanske jobbar deltid för att hinna med hem och barn eller bara har en man som är puckad.

   Och man måste komma ihåg att prata och planera sin ekonomi. Lika viktigt hur lite eller hur mycket pengar man än har.

   Många tror att dom inte har råd. Många vågar inte. Lever kvar för det är enklast.

  Finns inget töntigare ord än fuck off-konto, avskyr det verkligen!

   Håller verkligen med, vad är det för fel på ordet sparkonto? Extremt fånigt att kalla det nåt annat, ryser.

  Jag jobbar på skola och hör även många barn som ofta är på spa. Förstår att man kan få hänga med nån gång, men vissa gör det ofta. Själv upptäckte jag/hade råd att unna mig spa först i väl vuxen ålder. Och när jag är på spa vill jag vila, ta det lugnt och inte ha stökiga barn runt mig som tror spa är ett lekland.
  Idag är många barn verkligen minivuxna (i vissa avseenden).

   Många spa har ju vissa tider för barn. Inte så att de härjar fritt bland lågmälda vuxna.

   Oj, vilka spa tillåter barn? Känns ovanligt.

   Det kan ordna sig utan ett FO-konto, men klart att det underlättar

  Jag har hög lön och fallskärm i mitt anställningsavtal och har ett eget sparkonto med ca en årslön netto. Min man tjänar mindre än jag men har ändå en bra lön. Om någon av oss skulle dö eller vi genomgå en smutsig skilsmässa kommer vi båda ändå ha det knepigt att få det att gå ihop med två barn i Stockholm. Det är verkligen stökigt med pengar och så värt att dels ha en egen inkomst och dels försöka få till en buffert så gott det går. Inte bara till pensionen alltså.

   Du verkar inte förstå hur många ensamstående föräldrar med låg lön som fixar livet utan fallskärm. Utan att ha det speciellt knepigt.

  Jag har ett fuckoff-konto och mitt mål är iallafall ha 50000 där. Lever just nu i en stadig relation som jag är lycklig i men man vet ju aldrig. Sparar samtidigt till barnen och har en vanlig buffert där pengar sätts in varje månad för tex semester, billagningar, tandläkare osv.

   50 000? Det lär ju inte räcka långt som ”fuck off”.
   Är ju typ en månadslön. Vad är din ”fuck off” då?

   Jag har ångest över att min buffert med ”lösa” pengar (ej investerade i fonder och aktier) är nere på runt 60000 kr. Måste verkligen fylla på när skatteåterbäring och årliga bonusen kommer in.

    50k är 2 månadslöner för många. Men 3 bruttolöner är ju vad man brukar säga att man ska ha.

    Är väl bra att ha för att kunna dra plötsligt och alla kostnader kring det, kanske man kan bo hos kompis eller familj och sen lyckas skaffa nytt jobb fort (beror ju på bransch). Om inget är dåligt för tillfället så känns det faktiskt som en rätt rimlig buffert för ändamålet, ska man kunna klara det mesta som skulle kunna hända och det helt själv så krävs ju väldigt stora summor som över ett liv blir dumt att ha på sparkonto när det hade kunnat investeras i annat. Men allt beror ju på personliga omständigheter.

    Det beror väl på! För många är det väldigt mycket pengar och räcker t.ex. som deposition om man vill hyra i andra hand/privat. Det räcker självklart inte till att köpa en vindsvåning centralt och det behövs inte för att leva ett bra liv.

    Hur långt man kommer beror ju på ens månadsutgifter.

    I och med att jag har andra sparanden också så anser jag att 50lax är bra att ha för att snabbt kunna ha deposition för en lägenhet och åtminstone kunna köpa en säng eller dyl.

    Just nu är jag studerande med en inkomst på ca 20 varje månad. Är oerhört tacksam över att jag ens kan spara just nu.

  Gillar inte begreppet ”fuck off-konto” just för att det är så ospecifikt. Räkna på summorna som kan behövas istället och se till att det verkligen är dina egna pengar. Har man varit hemmafru i 15 år och sedan blir dumpad som 45-åring med barn i Stockholm och ingen karriär så kommer man behöva mer än bara pensionen säkrad.

   Precis! Då skulle jag vilja ha ganska många miljoner på kontot för att känna mig bekväm.

    Oj, du får nog räkna med att skaffa ett jobb😅

  Tre månadslöner som jag kan nå idag.

  Ett par årslöner om jag säljer lite värdepapper.

  Båda ovan också bra för att ev också kunna be arbetsgivare dra.

  I ett förhållande så äger jag också hälften av två gemensamma boenden.

  Fuckoffkonto är ett måste!!

   Nej, det funkar att leva ändå.

    Självklart gör det det! Tills det tar tvärstop.

  Jag har redan på sätt och vis ett fuck off konto och det är mitt helt vanliga konto. Jag och min man har separat ekonomi så hans pengar är hans och mina pengar är mina. Självklart delar vi på all levnadskostnader iom att han betalar för vissa saker och jag för andra, och går han och handlar mat betalar han precis som jag gör när jag handlar. Det har funkat problemfritt i över dom 15 som vi vart gifta och funkade också när var sambos i nästan 10 år.

  1. Jag jobbar och tjänar pengar istället för att sitta på arslet och låta min man försörja mig.
  2. Jag har diverse olika sparkonton (vanliga sparkonton och fonder osv) och har sett om mitt hus.
  Skulle aldrig sätta mig i ekonomisk knipa med en snubbe så jag inte kan skilja mig, fattar inte varför kvinnor sätter sig i den sitsen och tycker det är najs att vassa runt hemma tills det skiter sig. Vem ska anställa dig då?

   Det är inte bara de som inte jobbar det berör. Även de med låg inkomst tex.

  Har ju besparingar, dock inget jag skulle benämna ett FO-konto. Men det händer att jag får panik i relationen och då kan jag börja räkna på hur det skulle gå om vi separerade. Det känns tryggt att veta att jag har råd att bo kvar i huset med barnen om jag skulle vilja, skulle nog dock behöva en billigare bil. Har en trygg anställning med bra lön så känner mig inte beroende av min man ekonomiskt.

  Mitt tips till alla är att ansvara för att ha en karriär – egen inkomst, ett yrke som man trivs med. Gör ett aktivt karriärval som ung eller så tidigt som möjligt. Att välja bort låginkomstyrken eller yrken med obekväma arbetstider var viktigt för mig.

  Man är inte ofta inte så attraktiv på arbetsmarknaden när man börja söka jobb efter 10 år som hemmafru. Sparkonto är jättebra men det sinar efter ett tag om du inte har inkomster.

   Precis, egen försörjning är viktigt, skulle aldrig vilja vara beroende av en man (eller nån annan ). Frihet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.