Var graviditeten planerad för Ben Mitkus och CJ?

Bildkälla: CJ Instastory

Ben Mitkus och hans CJ offentliggjorde alldeles nyligen att de väntar barn nummer 2, och nu har CJ svarat på lite frågor från följarna:

Fråga 1: Var det planerat? Stort grattis till er!
Svar 1: Tack fina du ❤️ Nej, det var långt ifrån planerat 😂 Neo var inte ens 6 månader när vi plussade på stickan igen och det kom som en ren chock för mig. Har inte mått så bra efter förlossningen och började äntligen komma på banan! Så till en början var det inte en självklarhet att behålla då jag inte har känt mig redo för att genomgå en graviditet och förlossning så snart inpå igen. Vi pratar om det här lite mer ingående i dagens vlogg Ben la ut, så vill ni veta lite mer om det kan ni kika på videon.

Fråga 2: När fick du reda på att du var gravid?
Svar 2: 6/2 tog vi test och de var positiva. Började från ingenstans bli jättetrött och yr så fort jag ställde mig upp och kunde inte ta en promenad utan att bli anfådd och kände att nånting inte stämde 100% i kroppen. Min mens var fortfarande oregelbunden efter förlossningen så den brukade komma och gå lite när den kände för det så tänkte inte på mensen heller. 🙄  Först trodde jag att jag var på G att bli sjuk men tog ett test ifall att och ah, här är vi ❤️

Hur många orosanmälningar tror vi det trillat in för det här ofödda barnet sedan paret offentliggjorde sin graviditet? 
En trettio, fyrtion stycken tänker jag, annars blir jag nästan lite besviken över det bristande engagemanget.

61 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Använder inte folk preventivmedel?
    Jo, jag vet att man kan bli gravid ändå, men det är ju inte jättestor risk.

      Jag har flera i min närhet som jag skulle klassa som kloka personer men som på allvar tror att amning fungerar som preventivmedel 🙄😬

        Inte så konstigt kanske med tanke på att det är vitt skilt vad som sägs kring det. KI menar att det är lika säkert som minipiller eller spiral, många barnmorskor säger att det är ”en ganska säker” metod första månaderna plus att det även står på 1177 att det minskar sannolikheten att bli gravid (dock inte en preventivmetod).

        Så om ens barnmorska säger att det är ganska säkert, och man får upp källor som karolinska institutet osv som menar att det är likt minipiller osv så är det kanske inte så konstigt att man tror det.

        Själv har jag aldrig varit gravid och ammat så metoden har aldrig gjort mig gravid. Bara för att förekomma det.

          Har sju barn som jag ammat och har alltid varit tvungen att sluta amma för att kunna bli gravid igen. (Använder aldrig p-medel) Medans vänner blivit gravida när dom ammat och ammat både syskonet och bebisen. Så det är extremt olika tydligen.

        Googlar jag så får jag upp flera källor kring amning och pearl index, lite olika men de flesta verkar vara överens om att amning första 6 månaden månaderna har ett pearl index på ca 1-2.

        Och ja, var och en får vara kritisk till de källor man får upp när man googlar. Orkar inte redovisa samtliga.

          Att amma kan göra att din första mens kommer senare än om du inte ammar men det är ju innan mensen vid ägglossning som du kan bli gravid och det är få som vet när de har sin första ägglossning.

          Jag födde barn i november och min BM var noga med att förklara att amning inte är att räkna som preventivmedel.

            Tror att det är just precis detta som många inte vet/har missförstått ang amning som preventivmedel. Som ovan säger så är det ju under ägglossningen vi kan bli gravida, som kommer INNAN mensen, och jag tror att en majoritet väntar på just mensen och först DÅ räknar med att de från och med då kan bli gravida (till nästa ägglossning då alltså, så de missar att tänka på den som kommer innan första mensen).

              Ja visst, men min kommentar var mest för att poängtera att det kanske inte alls är så konstigt att många missförstår detta när till och med många barnmorskor inte är tydliga där (inte alla så klart) eller när stora institut jämför det med p-piller och spiral.

              Men pearl index används för att bedöma säkerhet av preventivmedel. Enligt pearl index är det ett säkert alternativ. Så rent vetenskapligt är amning första 6 månaderna lika säkert som minipiller. Rent objektivt är det ju inte brist på ibfornation/korkat utan just otur. Eller skulle du kalla någon som blir gravid när de står på minipiller korkade för de valde ett osäkert preventivmedel?

                Jo men kriterierna för att amning ska räknas som skydd mot graviditet är följande –

                – att ditt barn är under 6 månader
                – att du enbart ammar ditt barn (inga tillägg)
                – du har ännu inte fått tillbaka din mens

                Det är just den sista punkten som gör metoden osäker. Du kan bli gravid vid ägglossning och detta sker innan du får din mens. Du riskerar alltså att bli gravid om du inte har stenkoll på när du har ägglossning.

                Svar till Anonym / 10:10

                Jag tycker det råder stor okunskap i och med att man inte blir gravid vid mens utan vid ägglossning som sker innan mensen. Om du inte har stenkoll på när du har ÄL kan du alltså bli gravid utan att din mens kommit tillbaka.

                Du får gärna länka till studier som backar upp ditt påstående att LAM är lika säkert som minipiller. Minipiller gör ju inte bara att du inte får ÄL utan skapar även en miljö i livmodern som inte kan ta emot ett befruktat ägg och som försvårar för spermierna att komma in i livmodern.

                  Titta på valfri tabell med peral index.

                    Jag kan vara blind men de tabeller jag hittar visar Pearl Index för LAM. Länka gärna om du har hittat någon!

                      Visar inte menar jag såklart 😅

        Amning fungerar som preventivmedel de första 6 månaderna efter förlossning men det många missuppfattar är att det kräver att det är – full amning -, dvs inga tilläggsmatningar med ersättning eller att man pumpat ur och låter pappa flaskmata en natt för att få sova. Mamma ska med andra ord amma med täta intervaller 24/7 under de 6 månaderna (och inte ha fått tillbaka sin mens såklart).

          Nej du har fel. Spelar ingen roll om man ammar eller pumpar.

            Det är inte pumpandet i sig utan att pumpandet sannolikt efterföljs av en paus i amningen – där den pumpade mjölken används.

          Amning fungerar inte som preventivmedel. Du kan få tillbaka din mens senare än en mamma som inte ammar men så länge du inte har stenkoll på när du har ägglossning är det en osäker metod. Mensen kommer som bekant efter ägglossning och det är vid ägglossning man kan bli gravid.

      Jag är gravid nu fast jag åt p-piller….och nej jag slarvade inte med dem.

        Ja, som jag skrev så vet jag att man kan bli gravid ändå, men risken är inte jättestor. Tänker dock att om man verkligen inte vill bli gravid så finns det ju säkrare preventivmedel än p-piller.
        Jag vet inte om CJ har preventivmedel, men det känns som många struntar i det och sen blir förvånade att man blir gravid.

          Risken att bli gravid första 6 månaderna när man ammar är lika stor som att bli gravid när man äter minipiller…

            Fast hon hade ju uppenbarligen fått tillbaka sin mens, om än oregelbundet, och hade ju således ägglossning så är skyddet av amningen vetkligen så bra då?

              Jag är nationalekonom och inte läkare så det kan jag inte svara på. Men statistiskt sett är det precis lika säkert.

                Då måste väl premissen vara att mensen inte kommit tillbaka? Om den kommit tillbaka, om än oregelbundet, så har det ju skett en ägglossning och då går det inte längre att luta sig tillbaka på att statistiken säger att de flesta inte blir gravida de 6 första månaderna.

                  Nej man särskiljer inte de grupperna i det statistiska underlaget.

      Så väldigt ovanligt är det inte med typisk användning av olika preventivmedel. Bara avhållsamhet är hundra procent. Annars är det ett par graviditeter per hundra kvinnor och år för varje metod eller medel. Ganska många med tanke på hur många sexuellt aktiva kvinnor som använder de olika preventivmedlen ändå.

      Jag och mina bröder är barn som blev till trots p-piller. Jag och min tvilling är äldst och mina föräldrar hade bara varit tillsammans i tre månader.😁

        Man ska också komma ihåg att p-piller (och minipiller) behöver tas regelbundet för att vara som säkrast.

          Pearl index mäter när man anvönder det korrekt. Det handlar alltså inte om slarv utan att preventivmedelt inte är 100% säkert.

            Det mäts för båd perfekt och typisk användning av metoderna.

          De kan också vara verkningslösa om man har maginfluensa eller spytt på fyllan.

      Jag tycker jämt man hör om kvinnor som hävdar att de ”minsann tog p-piller” men ändå blev gravida. Rotar man lite i deras story så kryper det dock fram att de typ hade magsjuka (pillret åker ut och tas inte upp av kroppen), glömde ett enda piller, eller tog sitt minipiller x antal timmar för sent/tidigt i några dagar p.g.a. en resa eller liknande… Allt det gör att säkerheten sjunker, men få kvinnor är pålästa om det.

        Ursäkta men ALLA får den informationen när man får ppiller utskrivna. Tittar du på pearl index ser du hur många barn som föds per 100 kvinnor och år som tar ett visst preventivmedel. Blir väldigt tydligt att det inte behövs slarv för att bli gravid. Statistiken är baserad på korrekt användning.

          Korrekt användning – Och hur har de kontrollerat det menar du? 😉
          Nej men klart det inte är 100% säkert att stå på p-piller, MEN med tanke på hur många som hävdar de gång på gång blir gravida trots att de står på dem så fattar man ju att vissa snackar skit om hur ”perfekt” de använt sina piller. De flesta p-medel är ändå VÄLDIGT säkra.

          Det är en sak att få information, en annan att ta den till sig.

      Hur vet man egentligen hur stor risken är?
      Vår yngsta tog sig igenom kondom (den sprack så inte bokstavligt talat, ingen fel användning heller) och dagen-efter-piller.
      Ska vi anmäla någonstans så procenten på kondom-säkerhet blir rätt? 😄

    Jag är inte avundsjuk fy sjutton vad jobbigt att ha två så små samtidigt. Hoppas de kan ta hjälp av hennes familj närmste behövs (hon är uppväxt i Örebro eller?)

      Jag tycker det har varit så mycket smidigare än längre mellan dem. De har samma behov och intressen och livet flyter på så smidigt. Visst första 6 månaderna med två små var intensiva men det tänker jag de är oavsett.

        Oj jag tänker tvärtom. Tycker Julia Frändfors verkar ha det gött med en 9-åring och en bebis. 9-åringen är ju självgående i princip, och kan underhålla bebisen och sig själv med titt-ut och liknande. Ett lite större barn är dessutom inte oresonligt svartsjuk utan har ofta mycket kärlek att ge sitt småsyskon.

          Du har två barn med helt olika behov. Är de nära i ålder har de liknande behov och intressen och leker ihop på ett helt annat sätt.

            Eller bråkar mest hela tiden… Sällan en 2-åring och en 11-åring bråkar.

          Långt mellan barnen är bara kasst. Skulle aldrig vilja ha en 9åring och en 1-åring. Allt blir ju i osynk och ingen glädje av varandra .
          Jag har två år mellan mina, absolut var de första två åren med två barn tuffa men nu får man igen det tusenfalt. Två stycken i nästan samma fas, som man kan göra samma saker med. Vi kan åka skidor hela familjen utan att en måste hänga i barnbacken och lära den lilla stå upp, vi går på bio allihop och ser samma film, hela familjen har spelkväll med spel som alla uppskattar och hänger med i. Två barn som leker med varandra (och bråkar absolut, vilka syskon gör inte det ibland?)
          Skulle vara piss för hela familjelivet och dynamiken att ha ett skolbarn som man vill hitta på saker med och samtidigt en ettåring som ska matas, bäras, inte är torr, ska sova mitt på dan så aktiviteter måste anpassas efter det mm.

            Fast vet du det, du verkar ju inte ens ha erfarenhet av stor ålderskillnad mellan barnen? ”Ingen glädje av varandra” – Really? Så som familj har man ingen glädje av syskon, kusiner och andra familjemedlemmar i annan ålder? Du kanske kommer från en dysfunktionell familj då.
            Jag har själv en bror som är ett antal år äldre än mig och även om vi hade lite distans mellan oss som barn så har vi tagit igen det som vuxna och dessutom bråkade vi ALDRIG som barn. Har många vänner som slogs med sina syskon nära i ålder… Känns sådär ”givande”.

              Jag har stor åldersskillnad till min bror. Vi har absolut glädje av varandra som vuxna. Men jag ville inte ha det så själv just med familjelivet. Så vi skaffade våra barn tätt. Så mycket lättare när barnen är i samma fas, än att man ska hitta på aktiviteter med två barn som inte gillar samma saker.

              Jag och min syster har 10 år emellan och det har bara varit positivt! Vi har aldrig bråkat utan har alltid haft en fin relation. Hon har sett upp till mig och jag har tyckt det varit kul med bebis/litet barn. Nu när vi båda är mer vuxna är vi nära vänner.

              Så familjelivet och dynamiken har inte alls varit ”piss”😄 Har verkligen inte upplevt något negativt med åkdersskillnaden.

            Finns inget som provocerar mig så mycket som när människor säger att man inte har glädje av varandra som syskon för att det är många år mellan. Det handlar ju om individer, säg att du får barn med två års mellanrum som är varandras raka motsats. Får dom mer glädje av varandra bara för att dom är nära i ålder? Finns inga garantier att syskon kommer bra överens oavsett ålder.

        Och jag har hört så mycket om nära födda syskon som bara bråkar med varandra hela uppväxten

          Det gör inte mina ☺️ de bråkar verkligen extremt lite, är bästisar. Jag och min syster (3 år mellan) bråkade i princip oss genom hela uppväxten.

          Tror det handlar mer om uppfostran..

      Ta hjälp av familjen? Nog klarar man 2 små barn?

    Min mans tvillingbröder är 13 månader yngre än honom.De är födda i vecka 30 samt den ena brodern fick en funktionsnedsättning,aspberger samt cp-skada pga den förtidiga födelsen.Men mina svärföräldrar fixade det bra.De hade även två äldre barn också.

      Okej??? Vad har det med något att göra??

        Du är lika dryg som vanligt du.

        Har med inlägget att göra – Caroline och Ben ska få ett till barn som kommer vara ca 14-15 månader yngre än sin storebror.

      Jag hoppas du inte menar att personen fick Aspergers av för tidig födsel? För det är inte så Aspergers fungerar.

        Tolkar det som att personen enbart menar cp-skadan eftersom hon skrev ”samt” och inte ”och”

    Fy fan va ointressant med andra människors oönskade graviditeter! Så trashigt ämne

      Ointressant ja kanske, men trashigt? hahaha wtf

      Haha, trashigt med statistik? Det är något barn som föds per 100 kvinna vid samtliga preventivmedel. Det är bara avhållsamhet som är helt säkert.

      Oönskad vs oplanerad kan vara stor skillnad.

    Stackars barn. Varför behöver dess början på livet hängas ut. Det är privat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.