Äntligen finns det män som fått nog!

Alexander Karim, Morgan Alling, Peter Jöback, Patrik Sjöberg och Dragomir Mrsic.
Lägg dessa namn på minnet. De är alla kända män som offentligt tagit ställning för Josefin Nilsson på sociala medier under hastaggarna #brinnförjosefin och #jagtackarnej.
För Josefin och MOT hennes förövare.

Alexander Karim – som startade med sin debattartikel på Nyheter24 där han skriver om att ”karriären kanske går åt helvete men nu får det vara nog.
Vilken man! Vilken artikel!

Jag vill se fler kända svenska män kroka arm med dessa underbara förebilder.
Visa att det är okej att stå upp mot maktmissbruk, mot psykisk och fysisk misshandel och det är MER än okej att tacka nej till män som honom.
Ser ni fler offentliga män som står upp för Josefin, tipsa mig gärna! Jag vill lyfta fram och uppmärksamma så att förhoppningsvis fler vågar göra samma sak.
Det är lite sorgligt att den här typen av ställningstaganden är så pass ovanliga att det får den här typen av reaktion, men vem vet?
En dag kanske det kommer vara helt naturligt att göra som Alexander Karim och de andra männen?
En dag… Den ser jag fram emot!

Jag var en av dom som visste. Vi var många som visste vad han höll på med långt innan Josefin korsade hans väg. Jag var en av dom som hade en vän som berättade i tårar om hans hot. Men jag var också en av dom som aldrig vågade gå fram och ifrågasätta vad han höll på med. Han var ju en av de mest respekterade skådespelarna. Han var också skyddad av alla runt omkring honom. Jag var ung men det är ingen ursäkt bara en förklaring. Jag borde skrikit högt och inte bara i slutna rum

Jag skäms idag när jag förstår att jag, just jag kunde gjort skillnad om jag vågat säga ifrån innan han någonsin träffade Josefin. Om jag vågat säga ” Rör du min vän en gång till så lovar jag dig att var enda tidning ska få veta vad du håller på med.” Men jag var tyst… som många andra. För vi vågade inte och min vän förbjöd mig dessutom. Sedan träffade han Josefin.

Efter ha sett dokumentären på @svtplay om Josefins kamp känner jag skuld. Sån förbannad jävla skuld att jag inte vågade säga ifrån då. Nu är det försent. Men inte försent att stå upp för respekt och kärlek.

Manifestationen ikväll är viktig. Så länge den inte urartar till fula ord och övergrepp. För det är då han får rätt. Skammen är inte bara hos honom utan de kollegor och arbetsgivare som visste utan att ge honom en konsekvens redan då. Vi var många som bär skuld till den smärta Josefin fick gå igenom. För vi kunde agerat innan han kom in i hennes liv. Jag hoppas kollegorna idag vågar stå där på manifestationen mot fysiskt eller verbalt våld på någon överhuvudtaget. För att visa honom och henne att de gjorde fel som inte vågade då. Och för kurage att våga säga ifrån även när man inte har några vid sin sida som ikväll.

Ikväll brinner vi för Josefin. Men skulden och skammen kommer jag alltid få leva med. Förlåt Josefin. // Malin Berghagen

En annan som skrivit en känslosam text om Josefin är Malin Berghagen.
Hon visste, men sa ingenting. Hon visste, men gjorde ingenting, och för det ber hon nu om ursäkt på sin blogg.
Det är också modigt, att be om ursäkt och att våga erkänna att man faktiskt visste. Givetvis hade det varit bättre om det skett medan Josefin var vid liv, absolut, men bättre sent än aldrig.
Eller hur?

Tack för tips!

184 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    så himla bra.

    Även om hon nu inte dog direkt av hans slag, vilket många här skulle kommentera tidigare, så var det hemskt att läsa vad han faktiskt gjort och hans känslolösa uttalande.

    Han verkar mest tro att det är hysteriska kvinnogrupper som är ute efter honom.
    Sen sa han typ ”hon är ju ändå död” som att allt kvittar..

      Hon dog inte av hans slag men han orsakade direkt hennes död. Utan hans slag skulle hennes kropp inte behöva de starka mediciner som till sist gjorde att hennes kropp inte orkade.

        Du menar ”indirekt”, eller hur?

          Henrietta, know when to shut up…

            Ja. Och detta var ett ypperligt tillfälle att påpeka detta märkliga resonemang. Liksom, ”han dödade henne inte med slag men han direkt dödade henne”. Logiken där är inte så stark, men det går att träna upp den förmågan. Det kanske underlättar för personen här i livet.

              Jag menade att han DIREKT orsakade hennes död. Inte indirekt. Han tog livet av henne med sina handlingar.

              Och det är ju typiskt dig att försöka märka ord och visa total okänslighet inför ämnet som diskuteras. Som anonym ovan sa, know when to shut up.

                Du verkar inte ha koll på direkt och indirekt. Att slå ihjäl någon är att direkt döda någon. Att slå någon som senare tar livet av sig med tabletter är inte direkt dödande. Det finns liksom viss juridisk och etisk skillnad. Sen att du inte är kapabel till att fatta det är inte märkligt egentligen. IQ-nivån hon Sveriges befolkning sjunker nämligen enligt undersökning.

                  Men hallå….
                  Lite aggresiv? Detta är saker som berör folk. Sluta märk ord. Läs vad de skriver. Känn känslan. Så många som har erfarenheter, tyvärr.

                    Jag märker inte ord, jag märker syftningsfel. Personen själv märker ord, med versaler.

                      Henrietta du gör verkligen jorden till en bättre plats att leva pa

                  Personangrepp Henrietta? Verkligen? Du är ungefär på samma nivå som Trump när det gäller debattnivå och känslighet. Dina inlägg sänker nivå på hela kommentarsfältet och jag hoppas Camilla stoppar dig i svarta lådan i några veckor.

                  Och ja, jag använde versaler för att understryka det du missat, att jag menade direkt och inget annat.

                  Haha, undra varför IQ-nivån ”sjunker”… Den borde öka med alla läkare som kommer hit 🙂

                Henrietta är otrevlig men har rätt. Om han inte mördade henne vid ett specifikt tillfälle så är det indirekt du ska använda. Hans handlingar ledde till hennes död.

          Han sa inte ens hon, han sa människan är död nu. Josefin var inte värd ett namn, inte ens ett pronomen. Människan. Så jävla iskall! Jag har vetat om vad han gjort länge, men det var ändå otroligt tufft att se dokumentären och återuppleva det. Malin skriver att hon känner skuld för att hon inte berättade för tidningarna och hängde ut honom. Men det hade inte hjälpt. De visste!! Hela branschen visste, tidningarna visste. De som hade makten att göra något valde att hålla tyst, de valde kräkets sida.
          Han förstörde Jossans liv och hon dog pga de fysiska och psykiska skador han påförde henne. Om hon tog för många tabletter var det pga våldet och tortyren han utsatte henne för. Det hade aldrig hänt annars. Han har fortfarande hennes blod på sina händer.

            Varför var folk så rädda för honom? Hur man än vrider och vänder på det rör det sig bara om en person. ”Men han har kontakter”, ja, men har NI inom branschen någon jävla ryggrad? Obegripligt för mig.

              Ingen aning men jag tror inte folk var så rädda för honom. Dramaten är väl full med människor menar jag, det är ju inte som att man inte vågat sparka honom om man verkligen hade velat. Man såg väl upp till honom och tyckte han var ”cool” och såg ner lite på kvinnorna han var tillsammans med som förmodligen blev väldigt nedbrutna och betedde sig irrationellt.

              Det var nog så att folk är rädda om sin karriär, inte för honom.

              Jag tror inte det handlar om att media och ledningen på Dramaten var rädda för honom. Mer så att han var kung i den väldigt lilla ankdammen och det var mer bekvämt att hitta på ursäkter och sticka huvudet i sanden än att se den obekväma sanningen i ögonen. Vad gäller media så kan man börja titta på vem som äger dem och kontrollerar vad allmänheten får veta. Det skrevs om rättegången, men inga namn nämndes. Vi får fortfarande inte skriva ut hans namn, hur sjukt är inte det?! Jag har domen från hovrätten, alla kan begära ut den. Där står det svart på vitt vem han är och vad han gjorde, så det är knappast någon hemlighet eller ett löst rykte. Att ursäkta sig med att det var länge sen och inte har allmän intresse är ju en direkt lögn, allmänheten är bevisligen mycket intresserad! Allmänheten behöver få veta så de kan ta ställning till om de vill fortsätta stödja kräket, hans likasinnade och de som skyddat dem. Då måste vi veta vem det handlar om, att inte offentliggöra hans namn leder bara till misstanke mot andra, kanske helt oskyldiga, män. Men tack vare sociala medier och människor som de stora mediahusen inte kan tysta, vet nästan alla nu vem han är och vad han har gjort. Bra jobbat!

          Nej det är nog direkt som avses

            Nej indirekt. Han dödade henne inte där och då. Hon dog inte direkt. Men han är indirekt ansvarig för hennes död då de mediciner hon tog som dödade henne troligtvis inte gjort det om hon inte hade haft de skador han tillfogade henne.

              I dokumentären sas att hon gjort en höftoperation i samma månad som hon dog, och fick efter operationen morfin. Så att hon dog av morfin som hon tog till följd av skador han orsakat stämmer inte då.

        Det jag menade

    Man får vara glad över att det äntligen händer något. Att kända män tar kampen och skriker ut att nu får det fan vara nog. Det känns som att Josefine med föera ivinnor får sin hämnd från graven. Det är skitsamma att det har gått 20 år. Han har inte sonat sitt brott. Någonsin. Men nu får han det genom en offentlig förnedring. Det var på tiden.

      12:07 så bra skrivet. Ja äntligen händer det något. Det ska inte tystas ner.

    Så fin och viktig text Malin har skrivit! Det är just det vi inte får glömma bort, att ens ingripande kan påverka många människor i framtiden.

      Och det är precis där det behöver ske en kulturell förändring, att de flesta av oss ska våga gripa in och markera när vi ser detta hända. Det är där vi ska lägga vårt fokus främst! Att hänga ut enskilda förövare ger lite lindring i stunden för vissa, men det kommer inte skydda kvinnor från att utsättas för våld.

        Jag håller helt med. Vi måste våga fråga och lägga oss i när vi får aningar om att saker inte står rätt till.

      Ta och kolla upp detta!

      http://huskurage.se/

        Har varit i kontakt med Huskurage och nyligen varit på föreläsning på Sös med Nina Rung. Jag kontaktade dem efter att jag en morgon hörde bråk från våra grannar, sprang upp och ringde på och avbröt då mannens misshandel av kvinnan.

    ???

      Jag tror man behöver gå in på Morgan Allings Instagramprofil för att förstå räkans betydelse… ??

        *facebook va?

    Ett problem är ju den skam kvinnan själv känner. Att den hon valt visade sig vara en skit. Vad säger det då om henne? Jag är övertygad om att hade jag råkat ut för att någon slagit mig hade jag tigit, för att rädda mig själv…på samma sätt som jag hanterade övergrepp när jag var 12 år.
    För det finns ju där, ’varför går man inte efter första slaget?’, typ – hur dum får man vara?

    Har varit helt låg sedan jag såg dokumentären. Och jag vet ju, att efter vissa fall reser man sig aldrig – inte helt iallfall.

      Ja, så är det. Jätteviktigt att dessa historier kommer upp så att det blir lättare för kvinnor att förstå att det inte handlar om ”just dom”, du är inte ensam. Så många andra kvinnor går runt med skammen och håller fasaden uppe eller har gjort det. Omgivningen vet många ggr bara 0.1 % av vad som egentligen pågår varför det är svårt som utomstående att säga ifrån. Som andra påpekar härinne är misshandlande män ofta väldigt manipulativa och kan ofta berätta andra historier utåt. Hur många offer går det på varje ”galen psykotisk kvinna”?

      Exakt, skammen kvinnan känner är det absolut största problemet. Kvinnan är den som främst skyddar mannen som misshandlar henne fysiskt eller psykiskt. Kan handla om skuld, kärlek, lojalitet, förvirring, rädslor. Detta måste brytas.

      Exakt så kände jag gällande mitt ex som psykiskt bröt ner mig totalt, så hårt att jag fortfarande inte kommit över det och nu går vi in i fjärde året sedan det tog slut. Jag vågade inte berätta till någon för jag ville inte att folk skulle ändra sin uppfattning om honom, vilket bidrog till att han ännu mer effektivt sakta men säkert kunde förstöra mig. Jag vågade främst inte berätta till folk i min omgivning för ingen var för vår relation pga en stor åldersskillnad oss emellan och jag ville bevisa alla fel att vår kärlek var störst och bäst och detta tror jag ledde till att jag omedvetet accepterade mer än jag kanske borde göra eller i vanliga fall skulle göra.

        Så skönt att du tog dig därifrån! Kram till dig!

      En annan dokumentär med några år på nacken är den om Ike och Tina Turner. Inte bara skam men också andra helt bizarra saker som t.ex. adrenalin-kicken efteråt att ”man” klarade sig denna gången men, intensiteten och det förvrängda ”åh vad mycket han måste älska mig” eftersom han blir extremt (läs sjukligt) svartsjuk. Cornelis Vreeswijk misshandlade sin andra fru.

    Äntligen! Det som efterfrågats – ett uttalande från alla bra män som vi vet finns där ute men som ofta inte hörts när kvinnor vittnat om övergrepp som t ex i Metoo-sammanhang. Jättebra att även männen fått nog och höjer sina röster.

    Det är ju lätt att stå på någons sida när personen är död. Men vart är alla kollegor till misshandlade kvinnor när det väl händer? Vart är alla män och kvinnor som frågar ”du, idag följer du med mig hem och bor där tills du blivit av med svinet. Han kan komma och jaga dig hemma hos mig hur mycket han vill, vi ska se till tillsammans att detta får ett slut”?

      det är sant, men det är ju lite försent i just detta fallet nu. bättre sent än aldrig.

        Jag är tveksam till att det kommer att förändras. För både män och kvinnor i mediabranschen så är karriären viktigare än civilkurage. Att tex Felix Herngren eller Mia Skäringer inte visste något om ”exakt hur illa” ÖR betedde sig är ju direkt bullshit. Det är viktigare med ett dragplåster till Solsidan än att stå upp för det man tror på. För mig var deras uttalande bara ett bevis på hur narcissistisk du behöver vara för att mentalt klara av den branschen. Låt inte andras besvär förstöra min möjlighet till ännu större kändisskap och pengar.
        Vi kan ju iaf hoppas att detta ändrar handlingskraften hos oss ”vanliga” människor när vi ser att någon i vår närhet faller illa.

          Skådespelare behöver ju också något att köpa mat för. Bara några enstaka skulle kunna gå ut som han i artikeln och säga att han inte ska jobba med kända förövare. Han har väl pengar och möjlighet att välja arbeten efter stor framgång utomlands.

            Fast man kan ju byta karriär? Det är ju exakt det jag menar med mediebranschen, att vara känd är viktigare än något annat. Jag bytte karriär efter att ha varit kvinna i byggbranschen, jag kunde inte stå för att arbeta i en miljö där alla är sexister och rasister. Det är ju ett val man kan göra? Hade bättre betalt som tjänsteman där än vad jag har nu i fordonsindustrin, men så värt det och har fortfarande en bra lön så har inget att klaga på där.

              Utgår från mig själv som läst 4,5 år på universitetet, jag skulle inte riskera mitt jobb. Skådespelare är ju ofta också utbildade på eftergymnasial nivå. Har man flera års studiemedel så har man inte råd helt enkelt.

                Precis, det är exakt detta jag menar. Alltså kan vi manifestera hur mycket vi vill . Men ingen kommer riskera sin egen trygghet för att hjälpa någon annan ändå.

                  Nej det är ju liksom inte någon ekonomisk möjlighet för de flesta.

                    Fast du kan ju inte få sparken för att du hjälper en kollega i nöd?

                      Men det handlade inte om att hjälpa någon, det handlade om att säga ifrån mot, och vägra jobba med, personer som beter sig illa mot kvinnor.

                      Jag portade en kollega jag vägrade jobba med från en mässa. Min chef kan inte sparka mig för det? Jag meddelade min chef varför jag tagit det beslutet och sa bara ”Jag förväntar mig att du står bakom det här”. Finns ingen laglig grund för att bli sparkad för att man inte vill arbeta med ett svin.

                      På mitt arbete, och många andras, fungerar det helt enkelt inte så att du pga egna preferenser kan vägra att arbeta med någon. Det är arbetsvägran och ger en varning. Efter två varningar har de rätt att säga upp dig.

                      Jag samarbetar varje dag i ett operationsteam med kirurger, op.sjuksköterskor, an.sjuksköterskor och undersköterskor. Skulle alla ha egna ideér om vem de inte vill arbeta med skulle verksamheten inte fungera ens under en enda operation. Det finns inte personal eller utrymme för det i pressade organisationer, det räcker att en person är sjuk för att en hel dags operationer på en opsal måste strykas.

                      I

                      Det går ju inte riktigt att jämföra att vara sjuksköterska/läkare med att vara skådespelare. Ingen dör av att en tv-produktion pausas eller stoppas.

                      Fast få skådespelare har ju fasta jobb…du får vackert ta vad du får. Du vill inte vara obekväm för då är det tack o hej.
                      Skillnad för de som redan är etablerade. De kan göra skillnad. Som märks även för de som bara börjat sin karriär.

                      Nu var det ju inte det som diskuterades utan att man inte har råd att riskera sitt jobb. Då kvittar det om man är läkare eller skådespelare. Båda har ofta studielån som de måste betala tillbaka.

                  Det skulle jag. Garanterat. Men så har ju jag bara läst 3 år på högskolan också.

                  Tyvärr så tror jag att du har rätt. Att man nu slår på så stort för att man är en stor grupp och mannen i fråga redan är körd bevisar det. Man riskerar liksom inget. För visst finns det någonstans på nationalscenerna eller ICA affären eller det lokala sjukhuset en annan kvinna som lider i exakt detta just nu. Och ingen kommer att hjälpa henne om hon inte hjälper sig själv.

                    Precis, och det finns garanterat minst en kvinna som alla kändisar vet i branschen som är tillsammans med en våldsam partner. Ska bli intressant om de erbjuder henne en sträckande hand i det tysta? Eller om det bara är viktigt att få likes på instagram.

                      Det här handlar väl inte om huruvida man ska hjälpa kvinnan eller inte utan om hur man ska ta ställning mot männen?

                      Problemet är ju att det inte finns någon som hjälper kvinnan eller tar ställning mot någon man? Att ta ställning 20 år efter att saker har hänt är inte att ta ställning, det är ren feghet av de som visste vad som pågick för 20 år sedan.

                      15:03 Skojar du nu? Är det vad du tycker är det absolut viktigaste med Josefins historia och vad du tar med dig av den? (Wow!)

                      15.09 nej jag skojade inte. Och jag tog med mig betydlig mer från hennes historia. Ska jag skriva en lista på allt i slutet av varje kommentar? Det där med att ha två tankar i huvudet…

      Det hjälper tyvärr inte. Jag vet av erfarenhet. På något konstigt sätt ville jag hem ändå.

      Vet inte hur många gånger jag köpte biljett bort, ibland hoppade jag inte ens på tåget, ibland hoppade jag av under resan. Dom gånger jag åkte hela vägen, så åkte jag tillbaka igen.

        Jag vet av erfarenhet tvärtom. En granne till mig ville inte lämna på grund av hunden. Så jag sa till henne ge mig hunden och stick till ett skyddat boende. Det gjorde hon också. Han kom utanför mitt hem eftersom han såg jag hade hunden och skulle hota mig också och pressa ut mig på vart hon var. Sket jag fullständigt i och meddelade honom att om han kommer efter mig en gång till så ringer jag polisen. Det blev sedan rättegång mot honom och han fick villkorligt. Men han lämnade henne ifred efter det.

          jättebra! Det var väl delvis det som blev Lotta Rudholms död
          hon ville inte lämna sin älskade hund. Istället tvingades hunden se matte bli hjälslagen

            Hon blev erbjuden skyddat boende men fick inte ta med sig sin hund, och avböjde då. Har Lex Lotta antagits som lag än förresten? Enligt den skulle bl a allmänt åtal gälla för våld mot kvinnor, så att en anmälan görs även om kvinnan drar tillbaka sin anmälan.

              Lex Lotta lagen? Där verkar inte mycket ha hänt.
              En sak att också att ta i beaktande, även om en sådan lag införs, vilka andra länders lagar redan har, så kan det ju bli så att en sådan lag kan bli tandlös om inga vittnen finns på en misshandel som ofta begås inom dolda väggar.
              Till saken kan ju olyckligtvis tillkomma att även om någon hört något så kanske de inte vågar/vill vittna. Dessutom kan det vara så att vissa till gärningsmannen anhöriga osv vittnar falskt.
              Sveken kan bli synnerligen kännbara.

        Ja. Samma här. Det är så oerhört mycket mer komplext än det ibland verkar.

        För min del skulle detta oerhörda fördömande av mannen och bilden att kvinnor som råkar ut för våld och sexuellt våld har fått sitt liv förstört gjort det ännu svårare att lämna relationen (vilket jag tillslut gjorde) Det var just på grund av människors otroligt känslomässigt starka reaktioner som jag aldrig sa något då, och fortfarande inte pratar om vad jag har varit med om.

        För att min tystnad skulle brytas krävs ett mer lugnt och logiskt förhållningssätt till hela problematiken. Tror inte att jag är ensam.

        Det är ju också ändå så att såren i många fall ändå läker, även om det tar tid. Mitt liv är fullt, lyckligt och helt, trots att jag har varit med om våld, övergrepp och förtryck. Det tog tid, men det är ändå möjligt.

          Absolut, men kanske hade du reagerat annorlunda om någon hade kommit till dig och frågat ”Jag ser att du inte är dig själv sedan du blev tillsammans med den här mannen. Vad är det som händer egentligen? Jag finns här vad du än behöver. Boende, mat, vad som helst”.

            Japp, det hade verkligen hjälpt. Men det är inte riktigt det tonläget som råder idag, det är det jag menar.

              Nä det förstår jag. Skönt att höra att du tog dig ur det och kunde skapa dig ett bra liv efter det trots allt! Tycker bara det är fruktansv ärt synd att alla utsatta kvinnor måste hitta sin inre styrka att våga lämna (som kan ta åratal) innan något händer. Önskar mer civilkurage från människor runt omkring som drar ut kvinnorna innan de själva inser att det är dags. Hade sparat så mycket tid som går till spillo för vi lever ju trots allt bara en gång <3

                Tror inte man kan hjälpa någon om denne inte vill bli hjälpt.

                  Jodå, för när man pratar med den utsatta kvinnan så kommer det oftast upp varför hon inte vågar lämna. Antingen är det pga av barn eller husdjur, ekonomiskt beroende gentemot mannen, rädsla för att han hotat folk som försökt hjälpa innan varpå de backet etc. Sådant här kan man få reda på och även erbjuda hjälp med. Då har man tagit bort en del av bördan på kvinnan till varför hon inte vågar lämna. ”Du får bo hps mig tills du blivit av med honom tex” eller vad det kan vara. Prova så ska du se 🙂

          Äsch herregud. Så man ska tona ner det för att det ska kännas bättre? För att någon vägrar inse vilket skit denne befinner sig i? Varje frisk människa reagerar starkt när de går höra att någon i ens närhet är utsatt, den dagen man börjar tona ner känslomässiga reaktioner när det gäller våld i nära relationer kan vi väl konstatera att världen är åt helvete.

            Som sagt, det är är mycket komplex problematik. Man får såklart reagera hur man vill. Tänkte bara berätta hur man kan uppleva det från insidan, och vad jag utifrån min egen erfarenhet tycker är faran med det hela. Det är ju även en viss skillnad på att känna saker och att ge utlopp för känslorna på ett kraftfullt sätt. Många som arbetar med de här problemen i sina yrkesroller måste vara lugna och sakliga, även om jag faktiskt tror att vi alla naturligtvis känner ilska, sorg och vanmakt inför denna typ av situationer.

              Förstår helt vad du menar Sara. Känslomässiga (eller andra) reaktioner hos omgivningen mot partnern kan mycket väl vara en orsak till att inte berätta eller inte berätta allt.

    Då får man ju hoppas att det barainte stannar vid en hashtag utan att de också gör aktiva val i framtiden.

      Det är lätt att hoppa på hashtaggar om att inte flyga, det senaste, nu för Josefin, hela tiden för att synas. Gräver man lite under ytan har personen flugit väl över genomsnittet och t.o.m Sthlm-Göteborg. Allt engagemang är inte alltid vad det synes vara.

    Så jävla bra ??

    Varför skyddar du honom genom att dölja hans namn och ansikte när alla vet?

      För att jag måste. Instruktioner från chefred.

      För att hennes arbetsgivare antagligen påpekat att hon måste enligt lagen. Även om han är dömd så kan det ju trots allt vara förtal att hänga ut honom.

        Hur kan det vara förtal när han har en dom på sig?

          Läs lagen så får du svaret.

            Står inget om man är dömd?

              Förtal har ingenting att göra med huruvida han är dömd eller inte. Det kan alltså vara förtal att gå ut med att någon är en våldtäktsman även om han är dömd för våldtäkt. Sanningshalten i påståendet avgör inte om det är förtal eller inte.

    Bra att män också tar ställning. Synd bara att det krävs en man för att säga något som kvinnor har sagt i alla tider utan att bli hörda.

    Det tragiska är att varningar ofta inte hjälper. Manipulativa skitmän som denna Ö vänder det alltid till att den/de som varnar är avundsjuka/sårade/sjuka. Personer som varnas tror en inte förrän de själva utsätts för samma behandling och då är de för djupt fast i relationen redan. Vi måste verkligen bli mer uppmärksamma på hur typiska psykopater beter sig så att man kan läsa av dem innan man är fast.

      12:57 Håller med dig till fullo. Tyvärr får man säga att allt bottnar i det du beskriver. Otroligt tragiskt med dessa förhållanden. Hjälper oftast inte att man går in och verkligen varnar.

      Tänkte på det när jag läste artikeln idag där Ellen Bergström berättar om sitt ex som misshandlade henne och andra flickvänner, att hon försöker varna nya tjejer. Gick in på hans instagram och såg hälsningar från hans nya tjej. Undrar om han slår henne nu?

        Jag har själv försökt varna en ny flickvän (till ett annat svin) men då istället själv blivit uthängd för att försöka sabotera. Ser hur hon sakta förändras men kan bara observera på avstånd och hoppas att det inte slutar i en fullständig katastrof.

    Gabriel Forss, Marcus Oscarsson har båda skrivit om det i sina kanaler

    Skönt att fler kvinnor och män säger ifrån mot dessa avskräden till män, synd att det tagit så lång tid bara.
    Faktiskt förvånansvärt att det tagit så lång tid för just honom då han varit en kvinnomisshandlare i minst 30 år.
    Det är väl lättare att ge sig på en beta som Timell och Kroner än en hårding som Ö.
    Pöbeln funkar som vilken blodtörstig, jagande flock som helst, dom går helst på lättare byten än den stora stygga vargen.

    Tyvärr kommer kvinnor fortsätta dras till dessa alfahannar som Ö och Persbrandt likt flugor till skit.

    Är jag den enda som tycker att pöbeln spårat ut, igen? Visst det är fruktansvärt det som hände för 20 år sedan, men han blev dömd och fick ett straff.

    Varför inte fokusera på nutid och hjälpa kvinnor som blir misshandlade nu istället?

      Har han visat på någon bättring sedan han fick sitt straff tror du? Har du hört någon i branschen säga det? Eller är det allmänt känt att han ännu beter sig likadant mot både kvinnor och kollegor?

      Finns många, både straffade och ostraffade, som beter sig illa (och olagligt). Varför inte ta avstånd från dom?

      Han arbetar ju nu. Får ta plats nu. Tror du att han har förändrats?

        Tror inte man tjänar mycket på att fokusera på honom som individ. Det viktigaste är att Josefins historia kommer ut och att vi som lever och föds idag kan lära av den, av henne och hennes erfarenheter med en man som honom. Men man ska inte svärta ner hennes minne med att begå lagbrott mot honom, alla vet vem han är nu, alla vet vad han har gjort, det räcker.

        Jag TROR inte att han förändrats. Jag VET inte det. VET någon annan det? Man ska VETA innan man agerar mot någon som avtjänat sitt straff för 20 år sedan.

          Men hur tycker du att man ska agera mot alla de som inte har fått något straff då? De män där alla vet ändå, alla kollegor, vänner, familj, bekanta vet men han är inte straffad. Ska man leva vidare som vanligt utan att ta ställning eftersom ingen är dömd?

            I detta fallet har han fått ett straff.
            En person som inte fått något straff ska man polisanmäla. Läggs utredningen ned har man rätt att överklaga det. Läggs den ändå ner eller om mannen blir frikänd ska man inte ”göra” något. Sen kan du naturligtvis berätta för de runt dig och mannen vad mannen gjort, det säger ingen något om.

              Okej. Jag kommer inte att ”göra ingenting” med män som jag vet misshandlar går frikända. Jag kommer ta ställning och jag kommer att varna de kvinnor som kommer in i deras liv. Vet du hur få män som faktiskt blir dömda?

                Ja precis som jag skrev kan du givetvis berätta vad personen gjort för alla i närheten.

      Jag hoppas du är den enda.

      Ja förhoppningsvis är du den enda.

      Hej du kära motsträvare Margot.
      Nej han har inte sonat sitt brott. Han gick fri med en villkorlig dom. Inte en dag satt han inne. Inte en dag förlorade han. I ytterligare 20 år har denna man fått stå i centrum, vunnit priser, blivit tilldelad dessa av både kungen och en minister. Han har stått i ett positivt fokus och han har inte lidit en enda dag. När du säger att man ska fokusera på dagens bekymmer så inser du kanske inte hur aktuellt detta är och hur stort det är att även våra män i media vågar riskera sina karriärer för att säga stopp. Det är väldigt ignorant av dig att försöka vifta bort tyngden i budskapet men kanske du heller inte förstår? Om du är en kvinna så kanske du ska ta till dig hur enormt det här kan bli även för dig. Att skyddet från samhället i form av civilkurage även kommer att gälla dig om du blir eller har vart utsatt oavsett när det sker. Bara det att du refererar till ”pöbeln” som om det här vore ett drev som drabbar en oskyldig individ stör mig enormt mycket och jag inser att du verkligen inte förstår exakt hur mycket det här hjälper kvinnor i vår nutid. Så sorgligt.

        På vilket sätt har detta hjälpt min vän i ett förhållande där hon utsätts för fysisk/psykisk misshandel? Ingenting.

          Det vet ju varken du eller jag. Det kanske hjälper genom att någon står upp för henne som kanske inte hade gjort det tidigare. Hur det hjälper din vän vet vi ju inte förrän efteråt och kanske inte ens då.

            Politiker är ju väl medvetna om detta problem redan. Ett exempel är det i media uppmärksammade fallet med Lotta som misshandlades till oigenkännlighet av sin pojkvän och som avled av svåra skallskador för ca 2 år sedan. Då var detta ämne väldigt uppmärksammat, men det i sig hjälper inte. Det är inget okänt problem. Det enda sättet som situationen och hjälpen för kvinnorna kan förbättras på, och straffen bli hårdare, är politiskt.

          Men det handlar inte om att hjälpa just din vän, det kan bara hon själv göra, utan att öppna ögonen för att ingen förövare ska vara skonad från transparens pga status/kändisskap.
          Det handlar om att män har kunnat göra vad de vill mot kvinnor i alla dessa år och inte behövt ta konsekvenserna av sitt vidriga beteende och alltid hållts om ryggen av sina kollegor.
          Jag slår vad om att denna uthängning av förövaren är mer straff för honom än han hade upplevt om han hade suttit inne. Det är ett socialt straff, och det kan inte vara lätt, vilket det heller inte ska vara efter allt han gjort.

          Nähä? Så vi ska basera hela världens normer om att outa våldsamma män på din vän menar du?

            Snälla läs hela tråden innan du svarar 14.49. Vad jag svarade på var;
            ”Att skyddet från samhället i form av civilkurage även kommer att gälla dig om du blir eller har vart utsatt oavsett när det sker. Bara det att du refererar till ”pöbeln” som om det här vore ett drev som drabbar en oskyldig individ stör mig enormt mycket och jag inser att du verkligen inte förstår exakt hur mycket det här hjälper kvinnor i vår nutid. Så sorgligt”.

            Jag har bara skrivit kommentaren om min kompis, ingen annan.

        Och efter sin villkorliga dom har han fortsatt med sitt beteende. Han har varit namnet bakom flertalet rubriker kring dramatenstjärna som ”bråkat” och det med både kollegor och andra.

        Så sorgligt att det hänvisas till ”pöbeln” när folk äntligen vågar prata högt om ett samhällsproblem – de män som hotar, misshandlar och dödar kvinnor men ändå hålls om ryggen.

        Hej på dig själv du Anonyma människa (13:32)
        ÖR ÄR dömd. Straffet var lågt ja, men det är fortfarande en dom. Var var media då? När det var aktuellt och Josefin behövde det mer än någonsin?
        Mannen är i pensionsålder och folk som tar avstånd NU kommer inte förlora speciellt mycket på det. Och Josefin är död.
        Släpp det, och fokusera framåt.

          Menar du alltså att pga medias brist av kurage på den tiden ska vara orsak till att fortsätta att tysta ner det hela? Du framstår som ryggradslös och minst lika kall som Ö när man tolkar det som du skriver. Så skönt att alla inte tänker som du längre. Tack ovh lov??

          Men hade media varit tysta nu hade han ALDRIG behövt skämmas. Han hade gått till graven skonad från skam… för du kan väl seriöst inte tycka att det mesiga straffet ens räknas som ett straff? Nu är det ute i media och han ”kan inte gå ut”, är socialt handikappad osv.. även om han är i pensionsåldern är det bra, det betyder att hans rykte är förstört. Ingen sa någonting om Michael Jackson när hans pedofildokumentär kom ut, om att det inte gör någon skillnad nu när han är död, men det är klart det gör, folk ser honom på ett helt annat sätt.

        Bra skriver anonym 13:32. Han har inte sonat sitt brott och det är bra att det kommer ut, om än massa år för sent.

      Det folk reagerar på är ju att en sådan här ärkeskit fått fortsätta år efter år. Bad boy, coola killen. Såg en intervju med honom som Annika Jankell gjorde, han kunde inte ens sitta så han såg henne i ögonen. Skryta om sin imgage.

      Sen har vi Kakan som tvittrar lite tokigt och blir superdömd. Tihi så olika det kan vara! Hon kanske skulle jobbat lite mer på sin Bad Girl image så hade det gått bättre?

        Nu twittrade väl iofs kakan ”mer än lite tokigt” så tycker jämförelsen är skev men annars är jag med dig 🙂

        ”Lite tokigt”?! Så om någon twittrar: ” Det var ett jävla tjat om Johanna. Palla när kvinnor tycker synd om sig själva” så tycker du att det är ”lite tokigt”?

        Du kanske borde vidga ditt sätt att tänka! ÖR är en ärkeskit som har vaggats in i bomull av ryggradslösa och giriga jävlar, det håller jag med dig om! Men ärkeskitar är alla som tar sig rätten och friheten att avsluta någon annans liv

      Josefins historia kom ut för att andra ska kunna säga ME TOO – det handlar om att inte dölja längre.

        Ja. Men man får vara medveten om att dokumentären handlar om precis detta och att ingenstans i dokumentären namnger man honom eller uppmuntrar till hämndaktioner eller drev. Väljer man att ta den senare vägen så kan man göra det valet men man bör i så fall inte hänvisa vare sig till dokumentären eller Josefin utan det får man stå för själv då.

    Bedrövligt att det ens ska behövas tas ställning.

    OT
    Sandra Beijer svarar på en kommentar om att hon kommer låtsas som att det regnar när hon får ”negativa” kommentarer och kritik ist för att ta itu med dom

      Det var ju riktigt viktigt i detta inlägg ?

    Tycker inte ni ska hylla Alling för mycket. Han har vetat om detta hela tiden och aldrig sagt ifrån förrän nu. Vill bara ha pluspoäng.

      Ja, kan inte känna annat än en klump i magen att en man blir hyllad när kvinnor blir osedda för samma handling. Han marknadsför sig själv. Rider ovanpå metoo-vågen för egen vinning.

        Pja, rider inte lika mycket på vågen som en del kända instagramkvinnor i alla fall…

          Skillnaden är att männen blir hyllade och kvinnorna blir kallade hysteriska manshatare (Om någon ens lyssnar på dem). Jämför Morgan och Cissi till exempel.

            passa då även på att jämföra hur cissi och morgan uttrycker sig

        men det är ju skillnad på att killar tar ställning och att kvinnor tar ställning. Skulle inte heller säga att alla kvinnor blir osedda för samma handling.

        Om han genom detta marknadsför sig själv och ”rider på metoo-vågen för egen vinning” så tycker jag att det är smaklöst, men det där är ju bara rena spekulationer ifrån dig. Förhoppningsvis menar han varenda ord han säger.

    Trevligt att kändisar som blivit utsatta får stöd nu iaf. Hur gör vi me de som blir våldtagna, misshandlade, psykiskt nedtryckna och mördade i de dolda.
    De som inte hörs.
    Och inte för att vara den men det är både män och kvinnor som är förövare. Samt barn, kvinnor och män som blir utsatta.
    När ska fingret pekas på alla förövare?
    De är alla dom som gör världen till ett helvete att leva i.

      hur tycker du att vi ska göra med de som bli våldtagna, misshandlade, psykiskt nedtryckta och mördade i det dolda?

        Alla har vi nån i våran umgängeskrets som är en skit och endå står deras vänner kvar.
        Vem vet kanske är din bästis en våldtäktsman eller kanske du som är en barnmisshandlare.
        Ta avstånd från sånt skräpfolk är mitt tips. Något majoriteten inte gör om de inte blir en instagramfluga.

      Fråga politikerna. Det är dom som inte ser till att offer skyddas, att kvinnojourer ( och mansjourer) inte får tillräckliga medel, att polisen inte har resurser, att förövare inte straffas eller straffas allt för milt.

    Jag har själv varit tillsammans med ett misshandlande svin. Det som gjorde mest ont var omgivningen. De flesta visste men INGEN sa någonting. Jag kom undan med klassikerna, jag har snubblat, ramlat, jag är så klumpig osv. Jag skrek ibland för mitt liv men ingen granne ”hörde”.

      Jag har anmält när jag hörde min granne slå sin fru, hon hade sagt att inget hänt när polisen kom ner till mig sen. Min syster anmälde sin bästa väns man som misshandlat henne i flera år, hon sa att inget hade hänt. Min syster har försökt allt, men har släppt det nu. Tyvärr finns det ingen som kan hjälp dig om du inte vill hjälpa dig själv.

    Varför ska vi hylla dessa män som har RIMLIGA åsikter? Ribban för att vara ”en bra människa” är så jävla låg för män.

      Det vet du nog svaret på själv. För att de vågar gå ut med sina åsikter offentligt och sätter ner foten, det är sällsynt. Särskilt när man inte ens är drabbad själv. Civilkurage överlag är ovanligt. Det är ju synd såklart.

      För att det finns så många män med icke-rimliga åsikter. För att de männen fortfarande härjar fritt och beter sig som svin. Jag tycker att det är svinbra att även helt vanliga cisnormativaochhelapaketet män säger sitt, för att jag tror att svinen tyvärr lyssnar något bättre på dom än på andra. När de ser att deras bröder, män som de kan identifiera sig själva med, går emot dem, så kanske de vaknar tillslut.

      Många fler män än de två säger ju ifrån. Alla lever inte sina liv på instagram vet ni.

    Vill inte verka okänslig från topic men kommer CamCam skriva något om att artikel 11 och 13 röstats för i EU? Det kommer väl i högsta grad påverka denna blogg negativt ?

      Inte jättemycket som jag förstår det.

        Du säger att du inte vill ha OT men så svarar du t o m på en?? Svårt att veta vad som gäller då.

          Kommentaren är väl högst ”sociala medie-relevant” så den är okej. Är det ett stort problem för dig? ?

      Nej, men sociala medier i allmänhet.

    Jag hoppas att de män som uttalat sig gör det uppriktigt och inte för att plocka poäng i detta. De jag har läst framstår som uppriktiga men ändå väldigt generella. Får känslan av att alla vetat om det men inte gjort nåt. Hans eget uttalande att han ”genomlidit” rättegång och dom säger allt om hur han egentligen ser det. Det är fortfarande synd om honom som blev dömd. Det äcklar mig enormt mycket. Hasse Aro äcklar mig lika mycket. Kvinnosynen är lika vidrig som ett avloppsdike.

      Fast ditt resonemang går att tillämpa precis lika bra på många kvinnor som uttalat sig…det blir väl inte mer genuint för att det upprepas 18 gånger om dagen i olika varianter antar jag. Men det ger såklart mycket uppmärksamhet.

    Ojojojojoj, medelklassmän med stadgade karriärer som vågar gå ut och säga ifrån, ungefär samtidigt som resten av Sverige gör det. Det måste kräva enorma mängder civilkurage. Jag kommer själv ihåg den enda gången jag visade lite civilkurage genom att säga till den manliga buffeln att hålla käft och låta kvinnorna i sällskapet prata klart oavbrutet. Det enda det ledde till var att jag blev utsparkad ur sällskapet för att jag hoppade på buffeln.

    Alltså Malin Berghagens text. Förlåt men jag vet att ”alla gör fel” men fy vilket äckligt personlighetsdrag det egentligen är att vara en sån jävla mes att man inte vågar säga till när man vet att någon misshandlar kvinnor bakom stängda dörrar. Nää, hon borde inte ens skrivit hennes smöriga text. Usch.

      Sin smöriga text menar jag.

      Tappade henne när hon gick emot AningslösaInfluensers.

      Jo, jag kan hålla med rent teoretisk, men vem skulle hon sagt till tycker du? Expressen? De visste. Kulturvärlden i Sverige är liten, sånt här sprider sig. Chefer och regissörer på Dramaten? Visste säkerligen också, och ifall de inte gjorde det, varför skulle de tro på hennes ord mot den stora stjärnan? De gjorde ju inte ens något efter att han blivit dömd! Varna nya flickvänner? Han kommer garanterat övertyga henne om att du bara är en svartsjuk idiot. Been there done that, det hjälpte inte. Det funkar bara om nya flickvännen är en vän och någon som har förtroende för dig. Polisen? Du kan inte anmäla brott mot någon annan om den personen själv inte vill anmäla och medverka i förundersökning och rättegång. Ofta är den som är utsatt så rädd att hon inte vågar anmäla, så rädd att hon vädjar om att det inte måste komma ut för då kommer han döda henne. Ofta känner hon även skam, skam över att hon är en svag och dålig person som inte vågar lämna honom, skam över att hon älskar någon som misshandlar henne och vill inte att folk ska få veta. Det är det här som är så jävla svårt!
      Jag har varit i den sitsen, med en kompis som var ihop med en man som misshandlade henne fysiskt och psykiskt. Hur många gånger tror du jag sa att hon måste ta sig från honom NU? Att hon måste anmäla honom? Att nästa gång kanske han slår dig så hårt eller stryper dig så länge att du dör? Jag erbjöd självklart tryggt boende osv och att hjälpa till med allt jag kunde. Jag gjorde det även klart för honom att jag visste vad han höll på med. Hon försökte lämna flera gånger men gick sen tillbaka igen. Dessa män kan vara så övertygande och kärleksfulla när det gynnar deras syften, glöm inte att personen som slår inte är en okänd våldsman, han är någon hon älskar, någon som emellan våldet visar goda sidor. Det tog år från det första slaget föll tills min kompis äntligen lyckades ta sig därifrån för gott. Jag kan intyga att det är fruktansvärt att se en vän sitta fast i skiten, bokstavligen, jag kände mig så hjälplös och rädd för vad han skulle göra mot henne. Som sagt, det är inte så lätt som du tror!
      Josefin var modig som vågade att båda lämna och anmäla, modig som vågade möta honom i rätten. Men rättssystemet svek henne, han fick knappt något straff. Det branschen borde ha gjort är det de gör nu, att ta avstånd från och vägra arbeta med en man som är en dömd kvinnomisshandlare. Take a stand. Om tidningar hade vågat publicera hans namn den gången så att allmänheten fått veta kunde de valt att bojkotta hans filmer och föreställningar. Är det annorlunda för att han är en kändis? Ja såklart, om Olle från Piteå dömts för det samma är det lika hemskt men han är inte en offentlig person. Media väljer ändå väldigt ofta att publicera namn på båda misstänkta och dömda brottslingar, vilket gör det ännu mer konstigt och fegt när de väljer att hålla tyst när gärningsmannen är en kändis. Som arbetsgivare har man möjlighet att kolla upp sökares brottsregister och välja att inte anställa dem, använd den möjligheten! Då kan åtminstone de dömda fångas upp och sorteras bort. Var vaken och ge stöd om du tror att någon i din närhet blir misshandlad, gör det du kan för att få personen därifrån, men ställ inte några ultimatum för din hjälp och vänskap. Om någon du känner har börjat träffa en man du vet har misshandlat kvinnor i tidigare relationer, våga berätta det även om det blir obehagligt och hon kanske inte tror dig. Vissa värnar mer om brottslingar än brottsoffer och hävdar att när man sonat sitt rättsliga straff är man nollställd och ska inte behandlas som en brottsling i fortsättningen. När det gäller våldsbrott är det en gigantisk tankevurpa, brottet försvinner inte efter 1 år, brottsoffret blir inte magiskt läkt efter att gärningsmannen fått 3 månader villkorligt. Han är fortfarande en kvinnomisshandlare och kommer så alltid att vara. En mördare är en mördare även efter 15 år bakom murarna. Han får inte sätta ett streck över allt efter en viss tid. Det funkar inte så.

    Som vanligt böljar en våg av kommentarer som i huvudsak rör vad ANDRA borde gjort MER eller vad de där ANDRA borde gjort MINDRE av .

    Varför är det så lätt för gemene man att kräva och begära mer av de som ger lite, medan de själva inte ens lyft ett finger?

      Är inte det själva poängen med instagram och media? Det handlar inte om vad du gör eller om effekterna- det handlar om att ge sken av att göra något och hur du själv ser ut när du ger sken av att göra något.

        Exakt 15.34. Väldigt behändigt när man är ute efter uppmärksamhet att haka på ”det senaste” på instagram. Som Cissi Wallin som skällde ut andra som hon tyckte flög alldeles för mycket. Att hon själv flugit mycket senaste åren glömde hon nämna. Hon har flugit inrikes mellan Gbg och STHLM, till Polen, New York, Asien, London flera ggr senaste åren.

    Jag hoppas alla som #brinnerförjosefin också finns där i nuet! Det är lätt att backa Josefin och säga att ”jag stöttar kampen och fy för Örjan!” Josefin är i dag avliden och hon var en kändis, någon man läser om i tidningen. Jag hoppas alla dessa människor också tänker på ”vad kan lilla jag göra, idag?!” Tänk efter, har du nån i din närhet som du vet eller misstänker mår dåligt p.g.a ett förhållande, eller annan orsak. Säg i från till killkompisarna i gänget när dom slänger ur sig något dumt. Säg till grannen när han blir för full på festen och beter sig som en gris. Säg till föräldern på förskolan som uppmuntrar sitt barn till dåligt beteende mot tjejer. Det finns så mycket vi måste gör i vår vardag och inte bara skriva en hashtag på Internet!!

      Exakt ! ??????

      Varför fungerade inte den här magiska radarn jag hör feminister prata så mycket om? Att kvinnor kan känna på sig vilka män som är onda, och att det är därför vissa män alltid är ensamma?

    Eva Fröling lade ut ett instagraminlägg som honblev hyllad för och nu verkar det som om ”alla” vet att hon också blev misshandlad av ÖR back in the days. Men jag fattar inte riktigt, vad betydde inlägget? Alltså vad i det gör att man förstod?

    Jättebra ! ??

    Men snälla, vi måste se bortom denna person (Josefins ex). Ja han var (är) ett svin och ja, indirekt orsakade han kanske hennes död.
    MEN han har varit i domstolen. Saken är så att säga utagerad och vad tjänar det till att allt hat och fokus nu vänds mot honom ?

    Vill vi ha folk-domstolar som tar vid när vanliga domstolar ”dömer fel” ?

    Jag tycker fokus ska vara framåt. Att män tar tydlig ställning emot sådana här personer. Att kvinnor i samma situation vet att de kommer få oändligt med stöd om de lämnar en misshandlande man. Att vi får domstolar som dömer på andra sätt.

    Se framåt. Agera för framtiden. Det förflutna kan vi tyvärr inte ändra…

      Jaha? Narcissister/psykopater är de kända för att inte att ärliga skam och skuldkänslor? Empater? Har lurade medkännande drabbade lika kort minne som de som ibland sluppit tämligen lindrigt undan?
      Det är ju inte säkert att misshandlade kvinnor och ibland män får så starkt stöd när de lämnar någon som misshandlat dem!!??

        *för att inte ha* menade/menar jag

    Tysta ned vad? Det har aldrig varit en hemlighet. Det är nu, när ÖR är i sjuttioårsåldern, Som folk, vars karriärer nu står stadigt, vågar öppna munnen. Fega kräk som bara vill vinna pluspoäng!
    Och andra ”vanliga” (okända)människor skriker och spottar enbart för att JN var en känd människa, men bryr sig inte om de okända kvinnorna som blir sönderslagna i nuet.
    Nä fy vilket j*vla hyckleri!

      Och detta var ett svar till någon anonym skribent.

      Fast bättre sent än aldrig. Tycker jag iallfall. Ska vi tiga för alltid annars? ÖR kan ta sin bad boy image som han varit så stolt över och stoppa upp nånstans. Eller slänga in i vägg, hårt så det blir ett märke. Det verkar han ju vara bra på.

    Männen måste ställa sig på kvinnornas sida. Morgan Alling, Alexander Karim är beredda göra det, må andra män sluta upp och bete sig som män.

      Mhmm. Avvaktar och ser vilken uppsättning Mr Karim kommer att tacka nej till. Sen får vi se hur mycket civilkurage som avsågs och i vilket sammanhang…

    Jag är inget fan av Cissi Wallin, men inte heller anti. Är alldeles för lite insatt och läser sällan hennes blogg, men jag tror hon sätter huvudet på spiken: det är ett strukturellt problem som länge varit cementerat. Bara att titta när kvinnor fick rösträtt, fick rätt att själva teckna kontrakt osv. Vi i Sverige har varit frigjorda i typ 100 år give or take. Sett till hur länge kvinnor var fostrade till att tro att de var underlägsna männen så är det en ytterst kort period. När jag var ung på 70 talet så förekom det säkert i samma utsträckning men då ”hörde det till”. Det jag tycker är befriande nu är att vi talar om det, vi tycker inte att det ”hör till” utan vi tycker att det är åt helvete. Jag är fostrad av en mamma som var mycket ”kan själv och ta ingen skit”, jag har fostrat mina döttrar på samma sätt. Jag råkade ut för en kille, som efter flera månaders relation visade våldsamma tendenser. Och jag gick. Direkt. Hade jag förlåtit honom första gången hade jag säkert kunnat förlåta honom fler, och fabricerat ursäkter, sakta blivit hjärntvättad för att tillslut tycka att det var mitt fel. Alternativt att jag hade skämts för att jag inte sade ifrån från början. Det är skambelagt. På den tiden var det ingen som talade om det våld som fanns i hemmen. Och då skulle kvinnan vara ”det svaga könet” och mannen det ”starka”. Och det hörde liksom till bilden att man skulle vara gift vid en viss ålder. Vi pratar alltså om 40-50 år sedan.
    Detta är på intet sätt en ursäkt för det sjuka beteendet som dessa individer uppvisar, dvs de som psykiskt och fysiskt misshandlar sin partner och oftast män då. Och inte heller något skuldbeläggande att vi ”får skylla oss själva”. Absolut inte. Bara en reflektion till varför vi kvinnor så länge inte talade om det öppet. För i vår fostran (i tidigare generationer) så ingick det att ”veta sin plats”. Att redan som små barn var det ”han tycker om Dig, det är därför han drar Dig i håret/slår Dig med spaden osv”. Flickor var söta, rena och duktiga medan pojkar var charmiga, busiga och lite farliga. Blir Du indoktrinerad med det från bröstmjölken så är det en bit att ta sig för att kunna bryta sig loss och säga nej, stopp! Men jag hoppas och tror att generationerna efter har lyckats bra mycket bättre, och att kommande än mer.

      Tack Lena. Jag tänker ibland på samma sak. Född -73 så min mamma var den första generationen av kvinnor som hade tillgång till p-piller, arbete i den utbyggda offentliga sektorn, dagisplats osv. 50 år är både långt och kort. Betänk att förbudet mot barnaga inte kom förrän 1979!

    Visst är det lätt att stå upp nu. Synd att ni inte gjorde det tidigare.

      Väntar spänt på att Persbrandt mfl gubbar följet efter och visar att de tar ställning!

      ?? AS IF.

    OT men ändå relaterat i sammanhanget:

    En man som slår en gång, slår han alltid igen?

      Av egen erfarenhet – ja.

        Tack för svar.
        Försöker hjälpa en vän att förstå att normala människor har en spärr som gör att man inte slår.
        Det går inte så bra och är rädd att det kommer bli värre. ?

      Ja.

      Ja, alltid. Antingen har de den spärren eller så har de den inte. Fysisk våld förekommer dessutom ytterst sällan isolerat, det följs av psykisk terror och nedbrytning som kan vara mycket skadligare än de synliga blåmärkena. Mellan slagen och hoten kommer kärleksförklaringar och intens romantisk uppvaktning, men det är alltid bara tomma ord och en manipulation för att få kvinnan att tveka så mycket på sig själv att hon stannar kvar. Män som slår kvinnor är inte kapabla att känna vare sig kärlek, empati eller ånger. 20 år senare har kräket inte ens vett att förstå att det skulle låta bra om han använde sin skådespelartalang för att åtminstone låtsas vara lite ångerfull. Istället visar han genom sina ord en gång för alla att han inte är det minsta ångerfull, han är tvärtom glad att Josefin är död och talar om henne och kvinnor i allmänhet med förakt. Fy fan vilket uselt kräk.

    Det många missar är att nästan alla som driver viktiga jämnställdhetsfrågor är kända vänsterfeminister och vänstermän.
    Vi som inte sympatiserar med vänstern känner oss inte välkomna i denna miljö, och det är en majoritet av männen.
    Så min fråga är, hur vänsterfeminister bli bättre på att få oss känna oss välkomna att delta i kampen för kvinnors rättigheter?

      Va? Det där är ju inte sant nånstans. Att nästan alla som driver viktiga jämställdhetsfrågor är kända vänsterfeminister och/eller män alltså.

      Alltså för det första så finns det väl många som inte är vänster som är feminister. Om du vill är det bara att engagera dig på det sätt som känns bäst. T.ex. ge pengar till organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter eller engagera dig själv i någon organisation. Jag är själv inte vänster men tycker det är konstigt att förvänta sig att vänsterfeminister ska anpassa sig efter dig.

    Kändisar som visste men inget sa, deras ursäkt godtas inte.
    Har sett att flera av dom skrivit att det finns fler kända förövare inom kultureliten.
    Jag förstår om dom är rädda om sin karriär och inte vågar hänga ut alla plågoandar.
    Men jag är inte rädd att göra det.
    Så därför har jag kontaktat alla dessa kändisar som påstår sig känna till fler våldsverkare och svin och namnge dom så jag kan hänga ut dom.
    Men ingen gör det, vågar dom inte lr är dom fega hycklare?

    Vad bra att männen börjar engagera sig, räckte bara att nån behövde dö för att dom skulle engagera sig. En applåd till dem.

      Jag ger upp, ni kvinnor får klara er utan oss män.

    Hey, thanks for this great article I really like this post and I love your blog and also Check machine learning course in hyderabad at 360DIGITMG.
    360Digitmg machine learning course in hyderabad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.