Antonija Mandir och Ida Warg om pengar, välgörenhet och tiggarbrev

Så klart jag fattar att Antonija Mandir inte kan hjälpa varenda kotte som kontaktar henne, det är det nästan ingen som kan.
Kanske Zlatan?

Jag tycker bara att det är lite intressant att se skillnaden på influencer och influencer, på vad de väljer att fokusera på och publicera på sina sociala medier.

Som sagt, jag fattar att Antonija inte kan hjälpa alla som kontaktar henne, det kan varken Ida Warg eller någon annan influencer göra. Eller jag. Som sagt, kanske Zlatan  ?

Antonija tycker att det är respektlöst och oförskämt att be henne om hjälp då hon varken är en bank eller sysslar med välgörenhet, och postar ett inlägg på Instastory om det. Hon har tidigare visat prov på en enorm givmildhet, där hon har bland annat betalat av sin pappas alla skulder, så hon är ju ingen Joakim Von Anka som gråter när hon skiter.

Är det nödvändigt för en influencer som får många ”tiggarbrev” att då och då sätta ner foten med ett sådant här meddelande, eller borde hon låtit bli?
Vad kan man göra istället?

Hur tänker ni här?

Tack för tips! 

214 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fast varför ska man skriva till valfri influenser och be om pengar? Tror vi är många som kan ha det knapert emellanåt men jag personligen skulle aldrig skicka iväg ett DM till någon på insta ”hej, nu är det så att jag har det såå jobbigt just nu och kan knappt betala mina räkningar…”
    Vad förväntar sig folk egentligen?

    Fast skillnad på det där. Föräldern bad ju inte om pengar. Är en annan sak om man skickar och ber om pengar rakt ut

    Bra att hon sätter ner foten tycker jag. Läckberg råkar också ut för människor som tigger, och förmodligen många andra offentliga personer.

    Skillnaden är väl att den som svarade på frågelådan hos warg inte tiggde pengar utan Ida bad följare att berätta något och valde sen att dela och även hjälpa. Vore skillnad om följaren hade dmat ”hej. Min son fyller år och vi har inte råd med tårta. Kan du swisha?”

      Hon hade också kunnat låta bli att dela det svaret för jag utgår från att de inte delar exakt alla svar, eller?

        Fanns nog en extra tanke med att dela och visa upp svaret.

          Och det kommer GARANTERAT att leda till fler dms i exakt samma anda. Bara onödigt av Ida tbh

    Hur kan man inte ha råd att baka en tårta? Med socker, mjöl, grädde och ägg? Förlåt om jag låter verklighetsfrånvänd, men det är svårt att förstå att sådan fattigdom existerar i Sverige 2021.

      Inväntar en shitstorm om privilegier.

      Det är korrekt, du är verklighetsfrånvänd.

        Absolut inte verklighetsfrånvänd. Ingen i Sverige, förutom kanske uteliggarna, är så fattig att man inte kan baka ett gäng cupcakes eller en tårta. Att man har gjort felaktiga val och prioriteringar alternativt inte anstränger sig tillräckligt är en helt annan sak.

          Damn. You are one cold b&tch.
          Det är nog inte lönt att ta fighten med dig då du är så ignorant men du har ingen aning. Verkligen. Ingen aning.
          Det finns alldeles för många som inte ens har pengar till mjölk sista veckan i månaden.
          Var glad att just DU inte är en av de.
          Kram(du verkar behöva det)

            Ditt svar innehöll dock inga sakliga motargument.

            Som barn blandade mamma ut mjölken med vatten mot slutet av månaden och många gånger åt vi fil och flingor till middag (mamma gjorde det ofta till en rolig grej men förstår i efterhand att det berodde på lite pengar). För henne så hade ägg, mjölk och socker till en tårta varit dyrt. Och dock inte att glömma, tårtfyllning, grädde och dekoration. Det är småsaker som kanske inte kostar så mycket var för sig men i många bäckar små…

            Mamma rökte inte, drack ingen alkohol och lagade kläder istället för att köpa nya, jag undrar vad du menar att hon skulle bortprioritera för att göra en stor skillnad?

            Givetvis så är det ju inte såhär majoriteten av sveriges familjer lever, men det är otroligt verklighetsfrånvänt att tro att det inte finns alltför många som faktiskt levt och lever fattigt. Ja, fattigt.

            Fattigdom handlar inte om dåliga prioriteringar och även fast jag blir irriterad av att höra folk resonera på det sättet, så glädjer det mig att dessa människor inte behövt uppleva hur det är att inte ha några pengar. Det är något jag inte önskar någon.

              Nu har dock alla fått lön, stöd och bidrag. Det är 1 oktober.

              Mvh, hade det också knapert som barn

          Det finns fattiga i Sverige 2021 som inte är uteliggare och så finns det människor i Sverige som prioriterar fel så att det inte finns pengar över till att baka en tårta till barnets födelsedag. Kronofogden publicerar statistik på antal skuldsatta hos kronofogde. 2020 hade 402 205 personer i Sverige hamnat hos kronofogden och totalt var dom skyldiga 87 miljarder kronor. Det är alltså 87 följt av 9 nollor. Tyvärr är det för många som konsumerar långt över vad lönen räcker till.

            Att man konsumerar mer än man har i lön innebär inte att man är fattig. Vem mer minns han i lyxfällan som hade en inkomst på 97k per månad och ändå gick back varje månad?

              Läs igen jag skrev inte att det är fattiga som överkonsumerar. Jag skrev att det finns människor som konsumerar mer än de har lön till.

          Om man inte har för vana att baka tårta så måste man köpa en del ingredienser som tillsammans kan bli en betydande summa, och som man sen kanske inte har någon användning för. Hon skrev dessutom att hon inte hade råd med present, och det är antagligen ännu värre för barnet. Det är heller inte okänt att många sliter med just den typen av extrakostnader. Tänk bara alla julklappsinsamlingar varje år.

          Det ÄR världsfrånvänt att tro att alla som inte kan baka en tårta har slarvat med sin ekonomi.

          Ps. Din tårta med bara de ingredienserna låter inte särskilt god.

            Den betydande summan blev 66kr. Klart en fattig barnfamilj har användning för resterande ägg, mjöl och grädde. Det kan man göra tex pannkakor av. Så 66 kr inkluderar även lunch.

              Nej, det är inte alls säkert. Min poäng är fortfarande att det även dels saknades pengar till present sen att vi inte har en aning om omständigheterna i övrigt. Det kanske är ett allergibarn som fyller år, då kommer du inte undan med 66 kr. Du förutsatte att vissa grundingredienser finns, de kanske har levt under hård ekonomisk press och tömt sina lager. Det kanske är något specifikt och oförutsett som precis har hänt som ställer till det till den här födelsedagen men som de räknar med ska vara löst om några månader. Det kanske är någon av föräldrarna som är sjuk och som inte har orken att kräla sig igenom soc handläggning (för ja, det är ganska krävande).

              Ni som benhårt hävdar att ALLA 2021 HAR råd (punkt) har fel. Så enkelt är det. Jag har själv hållit en nära anhörig i handen under ett halvår av absolut ingen inkomst. Det tog fyra månader att få första utbetalningen från soc till hyra (som betalades retroaktivt), dessförinnan fick han två akututbetalningar till mat. Jag hade möjlighet att köpa mat till honom och hans son och även en del kläder till sonen under den perioden. Det löste sig, men det tog tid och man måste överleva under tiden.

                Så om vi lägger till grundingredienserna mjöl och socker så blir det 86kr istället. Att alla i familjen skulle vara allergiska mot socker, ägg och mjöl är helt orimligt. Så för 86kr får de MINST en tårta + lunch. Mjölet och sockret räcker dessutom i evigheter.

                  Men läs det som står en gång till. Du svarar på fel sak, det är irrelevant.

                    Jag svarar på vad jag vill. I ditt exempel var det en förälder, här är det två.

                      Svarade gjorde du inte, men svamlade lite irrationellt. Självklart får du göra det, det är ju trots allt fredag.

          Är du dum på riktigt?!

          I mitt förra förhållande hade vi 100kr kvar varje månad när räkningarna var betalda.
          Då hade jag en lön på 29 000 innan skatt.
          Jag höll inte på med droger, eller hade konsumtionsskulder eller spelade. Däremot levde jag med en mkt svårt sjuk man, extremt hög hyra som ingen ville byta till samt csn-lån.
          Vi had levt mkt bra tidigare, men tro mig. Det är lätt att hamna på samhällets botten.
          Tänk då de som inte har något jobb, och a-kassa har löpt ut.

          Det finns skitmkt människor som lever på existensminimum, tror du de har råd att köpa onbaka en tårta om de ska ha mat så det räcker hela månaden?

          Ja, du är tappad bakom en vagn.

        Verkligen inte. Har man inte råd att baka en tårta eller köpa typ en munk för 4kr samt nån begagnad leksak/bok till sitt barns födelsedag. Då bor man i så fall på gatan.
        Jag hade fan gett mig ut och letat burkar i så fall. Sitta och tigga på instagram. Jeezus.

          Verkligen! Som förälder gissar jag att man gör ALLT för sitt barn, och det finns massa lösningar för att fira sitt barn på ett ekonomiskt sätt och att göra det fint för dens skull man får ha lite fantasi bara. Men det är nog lättare att beklaga sig på en influensers frågestund.

            Man kan ju köpa böcker/leksaker/gosedjur/spel/pussel mm på Myrorna/Stadsmissionen för några kronor. Finns HÖGVIS med sånt på den på min gata. Bara ett tips om någon har det knapert. Nu snackar vi 5-10 kr per bok.

              Fan, jag blir mörkrädd. Vad är det för verklighetsfrånvända och priviligierade personer härinne? Att man helt enkelt inte kan fatta att det faktiskt finns människor – år 2021 – i Sverige som INTE kan lägga pengar på ingredienser till en tårta eller ens köpa en bok för en tia. Det finns människor som bara kan lägga pengar på det absolut nödvändigaste som tak över huvudet och mat på bordet. Hur svårt kan det vara att förstå?

                Fast ingredienserna till en tårta inkluderar ju mat på bordet. Mjöl använder du ju även till matlagning liksom.

                  Även äggen och smöret som blir kvar kan man äta middag av och bör då röknas till mat på bordet.

                    MeN dET KAnsKe äR eTt aLlERGiBArN sOM fYLlDe År

                      Det där är så jävla larvigt! Lägg av.

                      Finns ju jättebra glutenfria varianter som är frysta (som ex kladdkaka) för kanske 29kr. Hade jag levt i fattigdom hade jag iaf sparat under en längre tid för att iaf kunna köpa det och något begagnat (ex bok för 10kr) till mitt barn. Det kan man ju ex bekosta med pant, dvs 40kr. Har man satt barn till världen får man banne mig göra sådana grejer.

                Det svåra att förstå är att har man verkligen det så knapert med pengar att 2 föräldrar inte kan fira sitt barn en gång om året med en summa som inte behöver bli mer än 100kr bara man har lite fantasi och är kreativ, då ska man söka hjälp för då är det riktigt illa, inte beklaga sig hos en influensers frågestund.

                Vilka då? Hur *vet* du det?
                Visa mig en sådan familj så åtar jag mig gratis att gå igenom deras ekonomi och se till att det finns pengar till tårta, presenter och julklappar.

      Verkligen. Det kostar ingenting. Sälja smartphonen som hon uppenbarligen besitter kan hon ju göra. Så har man nog råd med tårta och ett paket i alla fall.
      I call bs. Man får väl fasen spara då så man kan fira sin son lite i alla fall.

        Va? Om personen har en 3 år gammal Samsung, hur mycket tror du hon får för den? Att sälja en telefon är en väldigt tillfällig lösning som i längden bara orsakar problem. Vad ska man säga till skola eller vården som försökt få tag på en? ”Jag sålde telefonen då jag är fattig men ni kan väl skicka e-post? Det är först nästa månad jag säljer datorn.”…?

          Fast om man är så fattig att man inte har råd med en utgift på 50kr så kanske man inte behöver ha en smartphone med surf och abonnemang?

            Smartphone är i princip nödvändigt i Sverige idag. BankID med inlogg bank, Arbetsförmedlingen, kommun, FK barnens skolor osv. Inlogg på mail, skolors intranät och annat. Är ju ändå mindre dyrt än en dator och en gammeltelefon. Så just smartphone känns som smart investering.

              Visst är det smidigt men självklart går det att leva utan. Finns många som gör det. Bankkontor finns, likaså bankomater. Datorer finns på biblioteket.

                Jag håller med anonym och det finns väl en anledning till att ”digitalt utanförskap” bland äldre är på nyheterna titt som tätt. Väldigt, väldigt svårt att få livet att fungera utan bankID. Skall man då lyckas få kontakt och sköta sina förpliktelser mot FK, Arbetsförmedlingen, soc, banken etc så behöver man ha det, skulle jag säga.

                Fattar inte heller hur folk kan vara så pass verklighetsfrånvända att de inte förstår att vi har fattiga i Sverige idag. Det handlar inte om dåliga prioriteringar alltid.

                Prova att bli sjuk, råka ut för partners död, arbetslöshet. Det kan vända rätt snabbt och även om vi har ett socialt skyddsnät på samhällsnivå så är systemet långsamt. Den som saknar ett privat skyddsnät kan rätt vad det är stå där, utan möjlighet att köpa en liter mjölk.

            Men kom igen. På 50-talet ansågs radio en nödvändighet för överlevnad, på 80-talet blev tv:n en nödvändighet, och idag är det internet. Vi har inte fasta telefoner längre, de flesta har inte egna datorer längre eftersom de inte behövs i samma utsträckning. Så ja, jag anser att Smartphone är en nödvändighet för överlevnad, och jag är även övertygad om att fler skulle hålla med mig.

            Med överlevnad menas alltså inte som i akut plötslig död utan telefon, utan snarare tillgång till information.

              LOL. Du tror inte att dessa föräldrar äger en tv eller telefon som man kan ringa ifrån alltså? Eller är det just informationen från Ida Wargs instagram som är nödvändig?

                Nödvändig för överlevnad dessutom ?

                  Bland de första saker man lär sig i development economics om different needs and wants. Bara att läsa på om ?

                    Behöver inte läsa på för att förstå att man bör avstå smartphone om man är utfattig.

                      Okej ?

              Måste föräldrarna ha varsin med varsitt abonnemang? De kan väl dela på en telefon så har de ändå tillgång till infon och appar osv.

                Vet du att de har varsin eller?

                  Vad vet vi alls om den som skrev till ida warg? Vet vi om den ens är fattig? Om barnet verkligen finns?

                  Suck

                  Var ett svar på att behöva ha smartphone.

          Man kan köpa en telefon för några hundra kronor som fungerar utmärkt att ringa och smsa med i så fall. Man HAR råd att baka en tårta till sitt barn i Sverige 2021 om man inte är uteliggare osv. Annars har man prioriterat helt jävla fel. Punkt.

            Sa en privilegierad otrevlig jävel. Utropstecken.

              Det är inte privilegierat att ta hand om sina barn.

                En stor del av världen håller inte med dig.

                  Nu är vi i Sverige.
                  Personen har haft sen förra födelsedagen att förbereda för denna.
                  Klarar man inte det så är det helt enkelt annat som prioriteras före barnen.
                  En krona om dagen hade räckt till tårta och present..
                  Plocka upp en pantburk om dagen så är problemet löst.

                    Men du har ju ingen aning om vad det är som hänt som gör att hon JUST NU inte har råd med tårta och present. Seriöst, hur korkade och världsfrånvända är ni?!

                    Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt.

              Sa en naiv liten jävel. Glad gubbe.

            Det är ett jävla priviligie att få barn öht så folk borde ta lite större ansvar. Så jävla felprioriterat att inte kunna fixa något i tårtväg. Köp en delikatoboll på Jula för 1 kr och sätt i ett ljus. Idioter till föräldrar.

              Men verkligen. Fastna inte på tårtjäveln om den är för dyr. Tänk till lite och fixa något billigare. En liter av billigaste glassen på ica kostar typ en tia. Om man inte ens har en tia kvar när ungen fyller år kanske man inte ska ha barn.

              Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt

              Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt. Idiot till människa.

            fy fan för dig, på riktigt, usch

      För att det kanske står mellan att baka den där kakan eller att kunna betala elräkningen? Det finns absolut människor i Sverige som enbart har möjlighet att lägga pengar på det absolut nödvändigaste. Tyvärr. Sjukskrivning, sjukersättning, ensamstående med barn, arbetslös, utförsäkrad… Finns många som har det tufft ekonomiskt. Och sedan är människor inte perfekta, ibland fattar man fel beslut och inser först i efterhand att man skulle ha prioriterat annorlunda när man sitter med månadens budget.

        Fast en födelsedag kommer inte som en överraskning. De har haft hela året på sig att planera om nu tårtan var viktig.

          Och ibland har man plötsligt utgifter man inte hade kunnat planera för? Då stör ju det alla planer med födelsedagar och liknande.

            Min svärfar hade utmätning hos Kronofogden fram till sin död. Han levde på existensminimum i decennier och tog aldrig emot pengar från någon. Tvivlar på att han aldrig hade oförutsedda händelser i livet. Ändå gav han presenter till sina barn och barnbarn och bjöd på god mat och efterrätt varje gång vi hälsade på. Å andra sidan hade han varken läppfillers, lösnaglar eller något missbruk. ??‍♀️

          Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt

        Barnet i detta fallet hade två föräldrar. Socker och mjöl har ju de absolut flesta hemma, så det hade behövts köpa:

        – ägg 15 kr (billigaste)
        – vispgrädde 13 kr (billigaste)
        – sylt 25 kr
        – bakpulver 13 kr

        Totalt 66 kr. Du menar alltså att TVÅ föräldrar inte kan skrapa ihop 66 kronor? Panta burkar? Låna 50kr av en kompis? Det är dessutom troligt att sylt och bakpulver redan finns hemma, så då blir det endast 28 kr att få ihop.

          Eller baka en äppelpaj med smuldeg på havregryn. Så gott som gratis.

            Förlåt men det är fan helgerån att kalla en paj med äpple och havregryn för tårta.

              Poängen är att man inte behöver ha precis just en gräddtårta när barnet fyller år.

          I vilken värld kostar sakerna det du angett? Banan för 5 spänn? What?

            Pressbyrån

            Vad kostar en banan där du handlar? Och var handlar du? Är man fattig går man väl knappast på ett litet Coop i en galleria liksom.

            Äsch, de vill gnälla.

          Du glömde smöret…. varför kan ingen av er baka?!

            Smör har man oftast redan hemma? Du vet, när man lagar mat osv.

              Smör är väl snarare en av de sakerna som är lättast att prioritera bort om det står mellan det och typ en förpackning makaroner.

              Jag har varken smör eller mjöl hemma. Inga problem om jag skulle behöva köpa, jag är inte fattig, men ni drar så mycket slutsatser i den här tråden att det är skrämmande och nästan komiskt.

                Ska vi räkna ut tårtpriset genom att anta att hela familjen är ägg- och glutenallergiker, att de saknar mjöl, socker och smör, att de inte äger någon kastrull eller visp, saknar ugn osv. Är det rimligare?

                  Hahahhahah??? alla kanske inte har ett hem att laga tårtan i?? Vet du vad en lägenhet på söder kostsr?? Räkna in det i tårtan tack!!

                  Ja, det är rimligare. Om du kan tänka dig att varenda kotte äger en bakingredienser kan du då inte förstå att det finns anledningar till varför man inte gör det?

                    Fast mjöl, socker och ägg är ju liksom inga specifika bakingredienser…? Det används naturligtvis till matlagning också. Man får ju anta att en sån utfattig familj lagar mycket mat hemma, men visst det är absolut heeeeelt orimligt och skrämmande att anta att de har en påse mjöl i skafferiet!

                      Fast det handlar ju om att det inte är nödvändiga ingredienser. Det är varor som kan prioriteras bort. Du tar för givet att man har ett välfyllt skafferi hemma – hur tror du man kommer dit?

                      Även om det är bättre att tänka långsiktigt så är det många som måste tänka här och nu, vad kan jag köpa och då prioriteras vissa saker bort.

                      Är det verkligen så svårt att förstå?

                      En påse mjöl 12kr = välfyllt skafferi? Nejdu. Är man fattig så har man såna billiga basic grejer som man kan använda till mycket. Du kan dryga ut många maträtter med mjöl, baka bröd osv. Känns som att du själv aldrig haft ont om pengar och nu gissar dig fram? Lagomt verklighetsfrånvänd. Kan iallafall berätta att det inte är ovanligt att hitta en påse mjöl hemma hos en fattig.

                      Jo, jag har haft ont om pengar så jag gissar mig inte fram. Det är också därför jag blir irriterad när så många här gör antaganden om vad man bör ha hemma och inte.

                      Det var ju synd att du inte tänkte så långt. Andra fattiga som tänker till lite brukar iallafall köpa billiga basvaror som kan användas till mycket – som mjöl tillexempel!

                      Men alltså sluta!
                      Det handlar inte om att inte tänka så långt det handlar om att jag inte hade det priviligeret.
                      Alla måste ju börja någonstans och just där i början har man inte alltid råd.
                      Jag har levt hand to mouth där det varit svårt att tänka långsiktigt. Det betyder inte att jag inte handlade billiga varor men du måste väl ändå förstå att allas omständigheter är olika?
                      Jag börjar tro att du trollar.

                      Mjöl innehåller ju verkligen ingen näring så om valet står mellan ett paket ägg och ett paket mjöl så blir det äggen. Problemet som du inte fattar är att basvarorna inte per automatik finns i ett skafferi, de måste köpas och då prioriterar man det som är absolut viktigast just nu.

                      Skämtar ni? Har man råd att köpa ägg för 20kr så kan man köpa mjöl för 12kr som räcker långt mycket längre. Väljer man istället äggen så är inte problemet fattigdom utan att man är korkad.

                  Varför skulle hela familjen vara glutenintoleranta och allergiska mot ägg. Det räcker väl med att födelsedagsbarnet är det? Sluta raljera.

                Men va är det med er? Ni sitter och bråkar om en tårta. ?

            Ströbröd väl? Och vaniljsocker.

          Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt

      Nej då har nog föräldrarna prioriterat fel med pengarna senaste månaderna. En hundralapp borde man kunnat spara faktiskt.

        Folk får faktiskt ta eget ansvar och inte alltid skylla på omständigheter! Skärpning.

        Det vet du inget om. En ensamstående med låg inkomst eller försörjningsstöd har mycket små marginaler. En bil som behöver lagas, några dagars sjukskrivning, ett par skor som behöver lagas eller ersättas. Listan på oväntade utgifter är lång och långt ifrån alla har råd att ha ens några hundralappar sparade.

        Jag förstår inte det svåra att ta in? Jag är ensamstående student. Ett helt frivilligt val med låg inkomst, mer än vad man kan sägns de som blivit sjuk, uppsagt etc. Jag går back varje månad. Nu har jag tack och lov haft ett jobb innan där jag kunnat spara inför detta, många har inte den möjligheten. Jag vänder på varenda krona. Köper billiga kläder, röker inte eller har andra saker som jag slösar på. Men de fasta kostnaderna är det som äter upp allt. Jag får som ensamstående inte köpa någon bostad där jag bor då en inkomst inte räcker i deras kalkyl för vad en 1a eller 2a kostar här. Jag är alltså tvungen att hyra och då dyrt andra hand för vi måste bo någonstans. Av de drygt 11 tusen jag får ut går alltså 8 till bara hyra. Sen är det el, försäkring och andra saker jag inte kan dra ner på hur snålt jag än lever. Hur ska någon motivera en utgift på 100kr när de förmodligen också går back? Hundra kronor är inte mycket, men kan samtligt vara allt för en person.

          Kanske skulle fundera på att bo kollektivt tills du studerat klart? Att få pengar för att man pluggar (och dessutom ha gratis utbildning) är väldigt
          lyxigt om du jämför med många andra länder.

            Kan tillägga att jag som har heltidsarbete inte har råd med en hyra på 8000 kr. Så jag har fått hitta en annan lösning helt enkelt. Att ha en egen lägenhet (som student dessutom) är det nog inte jättemånga som har råd med. Speciellt inte om du jämför med resten av världen..

          Bostadsbidrag?

      Det ÄR svårt att förstå att det existerar när man lever privilegierat, att klyftorna liksom kan vara så enormt stora. Speciellt om man bara umgås med andra som har det lika gott ställt som en själv. Ett bra sätt att vidga sin syn är att titta på tex majblommans hemsida och läsa de ansökningar som kommer in. Eller följ Giving people på Facebook, där söker familjer det som de behöver just nu – tex kläder och skor till sina barn eller helt vanlig basmat för att pengarna är helt slut. Där kan du också skänka direkt till familjer i akut behov just nu, tex just mat eller kläder! Jag tycker att det är lätt att fastna i sin egen värld och sina egna omständigheter och kanske oja sig över nåt onödigt man inte har råd med, men genom att följa kontona ovan påminns jag om att jag är mycket lyckligt lottad och till och med har så att jag kan dela med mig till andra som behöver det mer än jag. En win-win kan man säga! Om man vill swisha direkt till Giving people är numret 123 137 65 24 och till Majblomman är det 9019076

        Men snälla. Jag kom till Sverige med exakt noll. Jag hade ingenting förutom kläderna på kroppen. Kände inte en själ. Ändå hade mina barn alltid julklappar, tårta, hemlagad mat.
        Är så fruktansvärt trött på det här jävla snacket om att alla som kämpar och sköter sitt liv är privilegierade. Den som är privilegierad på riktigt är den som är född här men valt att kasta bort alla chanser som ett av världens rikaste länder gett honom eller henne och sedan har tusen ursäkter till varför det är omöjligt att ta sig ur sin situation.

          ?

          Varför kom du till Sverige utan något? Kanske för att något jävligt och oförutsett hände i ditt egna land?

          Jag är född här och valde redan som fjortonåring att kasta bort mina möjligheter. Jag kände att en mängd olika autoimmuna sjukdomar var mer lockande uppenbarligen. Lever på sjukpenning (ni vet en sån där parasit) i en hyres-etta. Det bästa sparandet jag har är alla de dagar jag är för sjuk för att äta, det blir en slant där plus att jag håller mig smal enligt norm. Det finns ingenting jag behöver heller eftersom jag sällan orkar gå ut men NÄR jag väl orkar så blir jag tillräckligt nöjd över träden jag ser osv….vilket förvisso är helt sant mitt i ett bara lite sarkastiskt inlägg. Nu är jag lycklig i mitt liv för att jag bestämt mig för det mindsetet men era kommentarer här är faktiskt rubbade. Vad menas att man gör för fel? VAD? Är det fel att man har en telefon? Ska man gå ut och samla burkar? Men samla burkar DU. Förstår ni skammen i att vara fattig ens? Kampen med att dölja det? Och det verkar som att ni ser fattigdom som något äckligt och smutsigt? Jag kommer aldrig förstå hur många som biter sig fast i den liberaldarwinistiska tanken. Mina vänner idag är alla sjukpensionärer eller ålderspensionärer och aldrig har jag mött så varma och givmilda människor. De (vi) delar av det sista vi har för att alla ska få mat och byter kläder eller saker med varandra. Medan övriga världen verkar vara robot-kall…som här i kommentarsfältet. Är det ni som ska ta hand om mig när jag är dement och rädd på hemmet så bör jag planera in en snabb död för egen hand först. Usch…verkligen.

        Jag blir på allvarligt mörkrädd över folks kommentarer, jag jobbar som volontär i Majblomman och det gör lika ont i hjärtat varje gång jag läser en bidragsansökan och varje gång önskar jag att barnfattigdomen verkligen bara var ett påhitt och handlade om folks dåliga val.
        Vakna för FN och inse att ditt liv kan ändras över en natt och allt du tagit för givet är helt plötsligt borta…
        Jag önskar verkligen att livet såg ut precis som så många tror dvs att alla barn har tillgång till något så självklart som mat för dagen, varma kläder och att bli firad på sin födelsedag

      Minns ett avsnitt av Uppdrag Granskning för ett gäng år sedan. De undersökte hur det egentligen låg till med den påstådda barnfattigdomen i Sverige. Det visade sig att bland annat Rädda barnen förfalskade siffror och ljög i sin reklam för att få det att framstå som mycket större. Janne Josefsson var hem till en mamma som berättade hur fattiga de var och hon inte hade råd att skicka med frukt eller matsäck till barnens utflykter, allt medan hon kedjerökte. Föräldrar som inte tar hand om sin ekonomi och låter det drabba barnen kan dra åt helvete.

      Jag förstår inte heller. De verkar dessutom vara 2 st? En mamma och en pappa. Finns hjälporganisationer man kan söka sig till om det verkligen är så illa, istället för att tigga på en influensers frågestund.

      När jag var tonåring behövde jag en gång ta med fika till skolan och jag hade sådan ångest över att jag inte hade ingredienser för det hemma. Jag minns fortfarande hur jag gick runt i butiken och undrade hur jag skulle göra. Ingredienserna räckte ju till annat efteråt men där och då var det en stor kostnad att köpa alla ingredienser på en gång. Just den veckan hade de dock extrapris på kladdkaka och det var billigare att köpa en sådan än alla ingredienser.

      Smör, mjöl, socker, grädde, bakpulver, vaniljsocker, ägg – är väl det man behöver? Kanske låter det konstigt för dig att någon är så fattig att man inte har råd med detta och det är lätt att komma med pekpinnar när en själv aldrig upplevt fattigdom.

      Med det sagt vill jag dock säga att jag inte stödjer de som frågar influencer om pengar. Det är inte deras ansvar.

        Beror ju dock på vad för tårta du ska göra. Grädde behövs inte alltid, tex. Köp ett paket billig glass, billigare än grädden enbart.

          I stället för tårta alltså, inte i stället för grädde.

      Du glömde bakpulver, smör, en form att baka i och någon sorts fyllning, exempelvis en burk sylt. Ja, du är verklighetsfrånvänd. Och du kan inte baka.

        Hur troligt är det att man varken har bakpulver, bakform eller smör? Sylt är förövrigt med i listan över ingredienser, men antar att du inte kan läsa.

          Det är nog du som får kolla läsförståelsen för i kommentaren jag svarade på står inget om sylt, lilla gumman.

          ”Hur kan man inte ha råd att baka en tårta? Med socker, mjöl, grädde och ägg? Förlåt om jag låter verklighetsfrånvänd, men det är svårt att förstå att sådan fattigdom existerar i Sverige 2021.”

            ”Lilla gumman”, okej det är dags att lämna diskussionen nu när dessa utslitna härskartekniker kommer fram. Trist attityd.

              Skyll dig själv, det var du som började med ditt dryga påhopp om läsförståelse, lilla gumman.

          Och hur verklighetsfrånvänd är inte du om du antar att alla har bakpulver, bakform och smör att baka med hemma alltid? Långt ifrån alla bakar regelbundet.

            Du behöver verkligen inte baka regelbundet för att äga en bakform och bakpulver? Bakar du EN GÅNG så har du de grejerna. En bakform är ingen engångsgrej, och bakpulver räcker i flera år.

              Förstår att man är fattig om man slänger sådana saker som om de vore engångsgrej.

              Jag är inte fattig men smör för bakning har jag sällan hemma. Tycker det är konstigt att utgå ifrån att alla andra, oavsett rik eller fattig, har samma saker i sitt skafferi som en annan.

              Det finns många härinne som tydligen aldrig hört talats om ödmjukhet.

              De kanske inte har bakat EN gång ens.

      Jag har tyvärr fått massor av fördomar från Lyxfällan där föräldrar inte har råd med något till barnen. De har dock råd med cigg, spelande och överdriven shopping.

        Samt ett gäng husdjur som de absolut inte kan avvara för mat till barnen.

          Va?

            Man är inte fattig på riktigt förrän man ätit upp katten.

              Exakt Sonja! Det är det jag alltid har sagt! Jag och mormor (som hade ARTRIT) lade alltid minst två kvällar i veckan till att jaga duvor nere på stan. Det räckte allt som oftast till att föda en familj på 18 barn och den alkoholiserade morfarn. Till jul hade vi haft framförhållning nog att ta en av de där förbannade kanadagässen. Folk idag är LATA, sanna mina ord. Och bara tanken på de som sitter där och har råd med en RASKATT, och gnäller när prima kött vandrar omkring i hemmet. Nädu, jag tycker folk ska veta HUT och ta och öva upp era jaktskills och er fantasi! Vid födelsedagar hade morfar snutit sig på isen i frysen och det blev som en salt GLASS det för oss ungar.

        Men lyxfällan vill ju också ha de värsta fallen för att det ska bli be tv och -namnet antyder ju att de fokuserar just på människor som hade kunnat göra andra val. Vet inte hur de skulle göra hemma hos någon som verkligen levde fattigt på riktigt, där det liksom inte finns något att ta av.

      När jag var liten var min mamma ensamstående och sjukpensionär. Pension på 6000-7000 som skulle räcka till hyra, mat, kläder och allt annat som behövdes för att vi skulle klara oss. För oss som har/haft det så kan man faktiskt behöva välja bort en födelsedagspresent för att kunna ha mat på bordet resten av månaden.

        +1 på detta!
        Blir så less på kommentarerna här som säger vad bör ha hemma och att alla har råd med det ena och det andra.

      Tårta är lite mer än det ofta. När jag var fattig och fast i en dålig situation som jag försökte ta mig ur, så blev varje extra utgift något som tog ifrån en budget där varje krona räknades. Alltså gick något annat back då. Fy fan, vill aldrig leva så igen någonsin.

      Du kan inte baka med bara ingredienser. Du behöver bunkar, vispar, slevar etc.

        ? Och de behöver en sked att äta tårtan med! Oförskämt att anta att de skulle äga en sked!

      Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt

        Verkligen. Skit händer bra människor och inte bara ”struliga” som en del hänvisar till bland kommentarerna.

        Jag fick 4000 kr i månaden av FK när jag blev oväntat allvarligt sjuk, detta trots ”ickestrulig” bakgrund och 5årig akademisk utbildning (bor ensam utan familj i storstad). Jag fick gå till kyrkan för att klara mig. Ren tur att detta inträffade innan jag fick barn.

        Blir fan ledsen av att en del är så oförstående i detta kommentarsfält.

      Jag tycker alla ska följa kontot levafattigt på Instagram, det ger verkligen perspektiv på saker och ting.

      Känner lite samma.. men på Instagram har personen tid att sitta. Så internet och säkert en smartphone har personen råd med? Allt handlar om prioriteringar. Vilket fler föräldrar borde bli bättre på och framförallt lära ut till sina barn. Är ju inte rimligt att barn har nyaste Iphonen som föräldrarna har på avbetalning. Mvh en som hatar avbetalningar och bara köper det jag verkligen känner att jag har råd med .

    Förstår varför hon så välförtjänt behövde en semester ?‍♀️.

    Vad är det för fel på människor?

    Frågan i sig är nog inte problemet utan den aggressiva ton som vissa tar till när de får ett NEJ.

    Det är helt orimligt och obehagligt att folk kräver att andra helt enkelt bara skall ge dem pengar.

    Man kan alltid chansa och fråga, men att sen bete sig illa är skitkass.

    Tycker det är fult av Antonija att vara så dryg, man kan tyst bortse från tiggarbrev utan att skriva så otrevligt. Fult av Ida att skryta med sin givmildhet i stället för att bara ta det via DM. Och fult av föräldern (?) att fiska efter pengar från Ida, kom igen, ingen kan tro att det inte är ett väldigt genomskinligt tiggeri.

      Solklart tiggeri. Är det så illa ställt att man inte kan baka en enkel tårta med ingredienser du lätt får under 100kr en gång om året så ska man nog söka hjälp åt ett mer seriöst håll.

      Tycker också det är drygt. Sverige kan vara konstigt. Ger pengar till tiggande romer men hjälper inte våra landsmän. Vad fan händer?

        Det ger mer godhetspoäng i bästa gänget att skänka pengar till en ”utsatt” grupp än att hjälpa sina landsmän.

          Men lägg ner ert SD dravel….

            Fast dravlet är sanningen!!

          Vi är ju uppfostrade så. Redan på dagis skulle man hjälpa hela världen. Blir så bakvänt ofta eftersom ingen annan i världen är så.

    Klart man ska kunna sätta ner foten till människor som tigger pengar oavsett från vem. Men när det gäller Antonija blir det som ofta med henne dubbelbottnat. Vill minnas att hon för sin kompis räkning tiggde pengar från sina följare för att kompisen inte hade råd med att låta sin hund opereras. Så undrar om det är så att Antonija tycker det är ok att hon tigger men gör en stor sak av när andra tigger från henne? Och hon är inte ensam, Regina Lund sket i att betala hyran och åkte på långsemster, när hon riskerade bli vräkt tiggde hon ihop till hyran av följarna. Sen har vi alla swish journalister som tigger pengar från följarna.

      Tycker det är viss skillnad att lägga ut en insamling öppet, som till kompisen hund och att skriva direkt till någon. En insamling är frivillig och lätt att ignorera, att få folks livsöden rakt in i ens dm gör att man måste ta ställning. Varför ska hon ha andras dåliga livserfarenheter på sitt samvete?

        Att skicka ut till sina följare är faktiskt värre. Det är mycket svårare att stå emot när en person som man gillar och som man känner att man har en relation till vädjar om hjälp. Det är just den mekanismen som gör att influenser marketing så snabbt blivit så stort. Det är ren manipulation och inget annat.

          Nej det är lättare om frågan inte ställs direkt till dig. Lättare att scrolla förbi en allmän förfrågan där du egentligen inte ens behöver låtsas ha sett det än att svara nej när du tillfrågas direkt ”hej Emma, jag har inte nog med pengar till…. Kan du hjälpa mig?”

            Ledsen att göra dig besviken men här har du faktiskt fel.

              Detsamma.

              Nej det är faktiskt du som har fel där.

    Jag tänker att jag tror Antonija överdriver för att få uppmärksamhet, hon har kanske fått någon sådan förfrågan men tio om dagen nja. Hon påstod ju även att hennes beundrare följde efter henne till Spaninen, har jag lite svårt att tro på faktiskt. Gällande I Warg så är det ju jättefint OM hon skänkt pengar men hon verkar ha ett behov av att visa upp det, och typ samma kommentar har hon visat att hon fått även tidigare och då visade hon också att hon swischade pengar, låter lite konstigt att föräldrarna inte har ett öre.

      Det är inte konstigt alls i min värld.

      Ingenstans framgår det om det beror av dålig planering, vilket är väldigt rimligt att så är fallet- och då är det inte alls konstigt att någon helt plötsligt saknar pengar.

      Vänder du och vrider på varje korvöre kommer det garanterat någon gång att bli en miss och du står utan pengar till insamling till fröken, nytt lucialinne, cykelhjälm eller kalastårta.

        Har man barn så får man barnbidrag och även bostadsbidrag om det skulle behövas, även ekonomiskt bistånd om tex sjukersättning eller akassa är låg så de borde klara sig och ha några kr över till tårta men vissa slösar och är dåliga på planering så är det.

          Visst det låter bra men som ett exempel på hur det kan vara så kan jag ta t.ex när det blir ett glapp mellan arbete och studier och man tvingas att välja mellan mat/räkningar eller att betala hyran. Ekonomiskt bistånd ges inte vid dessa tillfällen då de beräknas tre månader bakåt I tiden. Eller när en studerande ensam mamma måste köpa ny utrustning till barnen och även begagnade grejer kostar skjortan, för skolan de går på arrangerar skidåkning tre dagar i veckan. Den månaden åker någon räkning efter garanterat. Med eftersläpning på räkningar så kommer pålägg av förseningsavgifter och så har man hamnat i nedåtgående spiral.

          Vidrig människosyn. I teorin har du rätt men det finns omständigheter som ibland gör att det inte är så enkelt. Ni är många i detta kommentarsfält som skulle må bra av att vidga ert tankesätt

            Får du betalt per gång du kopierar in den här kommentaren som svar?

      Hon visade inte att hon swischat men hon visade som ovan att hon skrev svar – skicka dm så swischar jag dig. Frågan är varför hon vill visa upp det, tänker hon inte att hon får en massa fler som försöker få pengar av henne då eller vill hon visa upp det för att tjäna godhetspoäng typ.

    Så sjukt ändå.

    Kan du dela med dig listan? ??

    Klart hon ska sätta ner foten. Fatta all energi som tas bara för att scrolla bland dem.

    Jag hade istället sagt att – jag skänker regelbundet pengar till givingpeople/Bris/organisation xyz och uppmanar dig att söka pengar därigenom för att få en rättvis bedömning då jag inte själv kan hjälpa alla som har det svårt. Jag tror att om man öppnar upp för att vara någon slags Swish-institution så kommer man få 90% bedragare på nacken.. Bättre att låta en organisation som vet hur/vad man bör kolla upp göra det och ge pengar dit.

    Vilket POWERSVAR

      Hahahaha!

    Klart hon har rätt att säga ifrån. Som hon säger, hon är ingen bank. Jag ger gärna och donerar gärna, men när någon blir tjatig eller vill låna konstant så ger jag kalla handen.

    Sällan staten dock, men kanske kommunen vill bidra.

    Så jävla drygt svar ändå. Förstår att det kan vara ”jobbigt” men kom igen. I-landsproblem nr 1?! Det går lika bra att svara vänligt, typ ”Jag får en hel del meddelanden från människor som på olika sätt har det tufft ekonomiskt. Jag har inte möjlighet att varken svara eller hjälp er men jag råder er att kontakta XXX eller XXX för att få hjälp. Kram”

    Man får skit avsett vad man gör… så gör
    det som känns bra i magen!

    Dessa influensers! ??‍♀️Så dryga, självgoda och totalt verklighetsfrånvända med noll utbildning.

    Gillar att camcam verkar ha övergett ordet ”påverkare”. Tack för det!

      Nu gäller det bara för dig och resten att överge ”Camcam”. Det är liksom Gossip girl, högstadienivå. Lol.

        Det är ju Camcam själv som har kallat sig själv det. ”Lol”

          Ja, verkligen lol på det.

        Xoxo

      Haha, ja! Jag får helt enkelt klura ut något nytt! ??

        No need to fix something that ain’t broken. Du blandar ju ändå lite svengelska här o där, varför ändra på nåt så signifikant som influencer?

    Jag har tyvärr sett en hel del fattigdom även i Sverige.

    Jag själv har mediciner som staten inte betalar. Det är klart att det för mig är trist att betala för dem. Men det går ju iom att jag har ok inkomst och får prioritera det.
    Jag har för många år sedan varit långtidssjukskriven och FK fuckade upp med mina pengar under 11 månader. Jag var helt utan inkomst och socialen hjälpte inte till iom att jag hade hjälpt min syster att ta emot varor som skulle betalas på plats och hon fört över 15000 kr till mig för det. Vi visade kvitto. Men de tyckte bara att jag skulle sparat de pengarna till mat/hyra. Jag kunde som tur var låna av min syster och fick sedan pengar retroaktivt.

    Jag hade en kompis som inte fick pengar alls under flera månader som sjukskriven då hon blev utförsäkrad. Hon hade barn som var i behov av vård, mediciner, tandläkare etc.

    Det kan ju bli så att en massa oplanerade utgifter kommer samtidigt. Tänk om man får svindyra tandläkar-kostnader, måste ha nya glasögon, kanske ungarna växer ur kläderna och kräver nya/de går sönder, bilen rasar, hushållsmaskiner går sönder, djur blir sjuka, dator/mobil pajar etc. Det kan kosta en bra slant.
    Och efter covid är det ju många som drabbats hårt ekonomiskt och kanske inte har samma buffert som innan.
    Har man lågt SGI och är sjukskriven bli det ju inte heller många kronor att leva på.
    Vissa kan ju tagit dyra lån för att överleva covid också.

    Jag är i en bransch där jag träffar många utsatta. Och många har inte råd med tandläkare etc.

    Där jag brukar lämna återvinningssaker kan jag ibland möta personer som försöker fiska upp metallburkar som det är pant på ur metall-kärlet. Om jag ger dem de flaskor/burkar jag tänkt panta på affären sedan så tackar de så översvallande som om jag gett dem 50 000.
    Jag ser dem sen ibland i matbutiken där de med fru och några barn köper billigt vitt bröd, ris, olja och vitkål typ för pengarna. Och de vinkar och är så glada.

    Det finns alldeles för mkt fattigdom än idag.

    Höjden av ironi, det var ju Antonija som bad sina följare swisha pengar för hennes kompis hund som behövde veterinärvård :-)))))

      Men ja! Herregud!

        gervide Detta borde uppmärksammas! :’)

            Tack, har läst det inlägget, men menade i samband med detta ”utspel”, för att belysa skenheligheten… :’) gervide

              Aha! Då är jag med. ?

      Sjukaste av allt är att kompisen inte direkt saknar pengar om man säger så. Folk bara svalde det.

    Förstår inte varför de inte bara ignorerar. Alla kändisar som gnäller över att de får meddelanden från sina följare, det går att bara ignorera!!! Tycker det är patetiskt att gnälla över det här på det sättet som Läckberg t.ex. gör hela tiden. Att vara känd = massa människor vet vem man är. Randoms kommer skriva med sina problem, vilja ha kontakt på olika sätt. Släpp det. Och att de har rätt att sätta ner foten? Ja det är väl klart att de får göra det. Är bara så otroligt less på hur synd de tycker om sig själva hela jävla tiden. Kanske anställa en kommunikatör eller assistent för att hantera meddelanden och ge instruktioner hur man vill att det ska hanteras? Och sluta gråt om det. Ingen annan rimlig verksamhet håller på såhär.
    (Så att ingen missförstår, är såklart en helt annan sak om det kommer in hot osv.)

      De måste ju ha content och det blir bra content för dem.

    Jag har släkt och vänner i Italien. En sak som jag tycker är tråkig är att i Sverige är många fattiga verkligen fattiga, de är totalt utlämnade till socialens och försäkringskassans välvilja. I Italien finns inte lika många bidrag som i Sverige att söka, men alla jag känner hjälper någon släkting ekonomiskt, med läkarbesök etc. En av mina vänner har en gammelfaster (faster till min väns avlidna pappa) som inte har några barn, knappt har någon pension och är sjuklig och inte klarar att handla etc.
    Min vän och andra avlägsna släktingar ser till att gammelfastern klarar sig. Det är inget snack om saken trots att ingen av dem är rik och trots att det är en avlägsen släkting.
    Min andra vän har just varit och hämtat hem en lika avlägsen släkting, som bodde i en annan stad, 90 år gammal och ensam kvar av syskonskaran. Ogift och inga barn, jätteliten pension, klarar sig inte själv längre i lägenheten. Min vän åkte dit och hämtade hem henne till sig själv, hon bor hos min väns mamma nu och båda är gamla och skröpliga men har en avlönad kvinna som ser till dem.
    Och så vidare och så vidare.
    Här får folk liksom klara sig ensamma, bli hemlösa, inte köpa tårta till barnen! Om man går ihop några anhöriga eller vänner fixar man pengar till en tårta, men ingen vill be om hjälp här. Det är helt orimligt vilken börda folk bär ensamma i det här landet.

      Ja så är det. Utomlands hjälps man åt mycket nera . Sverige har blivit tyvärr mycket mer ego. Det är inte bra!?

        Man är ego, och ofta förklaras det med att den och den släktingen minsann varit otrevlig och man har mått dåligt av den och den förtjänar ingen hjälp. Det är som att allt ska vara ett nollsummespel, om du har varit dum avsäger jag mig släktskapet. Om jag ska hjälpa dig måste du ha varit en jättesnäll släkting. Ingen vill göra gott bara för sakens skull, om det är en anhörig. Till romer och fattiga i Afrika kan man skänka utan att ha fått något i gengäld, men på anhöriga ställs enorma krav på oklanderlighet för att överhuvudtaget ha kontakt!

          Det är ju etnomasochism. Svenskar är hårda mot andra svenskar ofta.

        Fast det är en för snabb slutsats. Man är inte ego när man ger så mycket pengar/ capita, till behövande. Avvecklandet av familjen som primärt stöd var en medveten linje i en lite kommunistisk anda där ”staten är din familj”. Rätt eller fel så berodde det aldrig på att svenskar blivit ”ego” utan på en tro att det var bättre för samhället i stort.

          Fast idag vet vi ju bättre men mentaliteten hänger kvar.

      Som en sån här situation i Ida Wargs inlägg. I Italien skulle situationen inte ens ha uppstått för någon morfar eller avlägsen faster hade kommit och stuckit åt mamman 20 euro till tårta och present. Till och med grannar hjälper varandra om det handlar om barn som riskerar att bli utan födelsedagstårta! Min svärmor köpte bakelser åt granntanten så hon skulle kunna bjuda ett syskonbarn på efterrätt när barnet fyllde år, och min kompis som är förskollärare köpte kläder åt ett barn på förskolan som var dåligt klädd på vintern.
      Men här ska alla sköta sitt.

        Man kan vända på det också, Italienare håller trots allt på att dö ut. Fler dör än föds och den kurvan kommer bli svår att vända på. Så något för svenskar rätt eftersom de föder mer barn och kan oftare ta sig ut i livet.

          Invandrarna föder fler barn skulle jag säga 😀

            Nej. Kolla statistiken. Fler dör än föds och har gjort så länge i Italien. Det är ett problem som kommer växa. Finns flera dokumentärer på ämnet.

            Etniska svenskar föder fler barn än Italienare. Invandrare i Sverige föder något mer barn än etniska svenskar.

          Svenskarna föder barn, och sedan måste de be influencers om pengar till tårta!

            Vet vi att det var en svensk person?

    Men hon ber oss om att swisha en liten slant till hennes vänner hit o dit när dem har nåt problem

    Jag är med i en mammagrupp på Facebook där en annan mamma skrev ett inlägg att hon hade ont om pengar. Jag skickade ett dm och swishade en summa. Hon blev jätteglad och jag med att jag kunde hjälpa till. Problemet för min del är att samma person nu återkommit ett antal gånger och bett om mer pengar. Känns rätt olustigt. Kan tänka mig att det är lättare att be om pengar av någon man inte känner eller har en relation till. Jag tror man får sätta en gräns men för den saken skull behöver man inte uttrycka sig spydigt eller otrevligt.

      Ser sånt hela tiden och jag VILL hjälpa andra men är för synisk/hört & sett för mkt!
      Det finns MÅNGA människor som insett olika kreativa sätt att få pengar, som det här… Att man ska swisha för deras hund måste opereras, barn blivit sjuk, dom har cancer, förlorat jobbet osv osv
      Har så många problem med detta
      1. Jag vet inte vem personen är
      2. Jag vet inte om storyn är sann
      3. Även om storyn är sann vet jag inte om personen verkligen behöver pengar
      4. Jag är själv i ekonomiskt svindålig situation men skulle ALDRIG be främlingar ge mig pengar och tycker heller inte det är rätt
      5. Jag har jobbat i butik i typ hela mitt liv och sett vilka OTROLIGT kreativa sätt folk försöker ”lura systemet” på. Special special returer, skumma reklamationer, egenprintade kvitton/checkar jamen allt möjligt! Jag förstår att man kan vara utsatt och som sagt, jag har det själv riktigt knapert. Men jag fick lära mig att man inte gör så.

    Inte trodde jag att det fanns östermalmstanter som skrev här men ack så fel jag hade. Privilegierade människor som egentligen inte vet ett skit hur det är att vara ekonomisk utsatt, och till och med före detta ”fattiga” människor som skriver att ”men vi hade i alla fall råd med både presenter och tårta” Att såna kommentarer skulle vara dominerade i kommentarsfältet trodde jag aldrig.
    Jag är fan imponerad. Lite tagen på sängen.

    Fattar inte vad Ida Warg håller på med, what’s the point? Nu kommer det ju att strömma in en massa trolls som kommer att be om pengar av henne? Det är ju liksom inget hon kan va konsekvent med, ba dela ut pengar till dittan o dattan.

      Hon har väl råd med det, har du tänkt på det? Lite nyrik är hon ju och då kanske har man ett annat tänkesätt och konsekvenstänk.

    Ida verkar vara en ödmjukt individ med sympati vilket känns helt paradoxalt iom att hon är bästis med kz.

    https://www.facebook.com/114078574245639/posts/172282821758547/

    Det tycker jag. Fick en puls på 140 när jag läste detta inlägg. Mandir och Läckberg är EXAKT samma skrot och korn.

    Jag driver en ideell organisation som hjälper ekonomiskt utsatta. Om Mandir bara visste. Fyfan.

    Var det inte hon som skrev till sina följare att de skulle hjälpa hennes kompis som inte hade råd att betala för sin hunds operation?
    Är inte det samma sak?

    Eftersom att folk i allmänhet suger på att be om hjälp så är det såklart supermodigt att våga be om hjälp, framförallt ekonomisk hjälp. Finns supermycket skam kring det så fråga på säger jag bara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.