Gulliga PMS-anekdoter eller problematiska beteenden?

Jag håller med Gabriella, det är absolut viktigt att prata om PMS, men då tycker jag man ska göra det mer så här – som i inlägget om Isabella Löwengrip och den artikel jag länkade till.
Att bete sig illa under PMS ske uppenbart hela tiden, men det är väl ingenting att skratta åt och raljera över – vilket jag tolkar Gabriellas inlägg som.

Att göra några av de saker som följarna beskriver är väl varken kul eller ens okej?
Att man har PMS kan kanske vara en förklaring, men det är ingen ursäkt utan någonting man bör ta tag i väl?

202 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hoppas alla dessa män lämnat dessa kvinnor för länge sedan och gått vidare till sunda förhållanden. Får ont i magen av att läsa allt detta psykiska och fysiska våld framställda som roliga anekdoter.
    (spsning: är exakt samma typ av kvinna som klagar på sin partner varje öppet spår)

      Exakt, varför accepteras detta våld? Dessa kvinnor behöver verkligen söka hjälp.

      Fan va glad jag blev när jag såg det du skrev. Sjuka kvinnor, lås in er själva oavsett om ni har pms eller ej.

      Förstå vilken rabalder det hade varit om det var männen som betedde sig såhär.

        ja men det otroliga är att män inte har PMS o ändå misshandlar, våldtar o mördar kvinnor

          Det blir tack och lov ramaskri när det kommer ut att en man förnedrar och är våldsam mot sin kvinnliga partner. Det är knappast socialt accepterat att garva åt på sociala medier att höhöhö idag var jag på dåligt humör så jag kletade smör i kärringens ansikte.

            Exakt. Jag menar, testosteron är ju hormoner, och det är det som gör att män är mer agressiva än kvinnor. PMS kommer från hormoner. Då borde ju männens hormoner vara en bra ursäkt till varför de beter sig som apor mot sina flickvänner så kan vi skratta gott allihop!!

              Det där är till stor del en myt…

      Herregud, tänkte precis samma. Varken detta eller det Gabriella beskriver hon gör är normalt. Tänk om det vore en man som hållit på såhär? Vilket ramaskri det hade blivit. Så, så märkligt att dela sånt här och få det att verka som en rolig gemensam nämnare för att hon själv ska kunna ursäkta sig mot sin partner.

      Det är inte ett normalt beteende och det ska inte accepteras. Behärska er! Jag har grov PMS men har aldrig agerat våldsam mot min partner eller orsakat skada på sak eller person någonsin.

      Javisst, hoppas dom berättar för alla dom känner ifall dom har en kvinna som beter sig så uselt.
      Dessa kvinnor gör exakt som män som misshandlar kvinnor. Dom ber om förlåtelse, kanske lite försoningssex(spyr på sånt) . Det är vidrigt och sjukt beteende och det är inte det minsta synd om dessa kvinnor!!!! Varför? Jo, därför att det finns läkemedel med utmärkt effekt.

        Det måste vara riktigt små och fega män som låter sig bli behandlade på det viset. Sätt ner foten för böveln. Tala om att du inte tänker gå med på att bli behandlad så här. Om vraket till kvinna fortsätter, lämna!

          Du säger samma sak om kvinnor som är fast i våldsamma relationer va?

          Aldrig ok med victim blaming oavsett om det är en man eller kvinna som är offret för misshandel

          Nej inte snyggt med victim blaming. Naturligtvis skulle jag råda en man att lämna om hand kvinna exempelvis kastar en kniv mot honom, men vi måste ju förstå att det är svårt. Förmodligen var det inte såhär i början av förhållandet. Förmodligen tycker han också synd om sin kvinna som verkar må så dåligt och han tror/tänker nog att även om det är jobbigt för honom är det jobbigare för henne. En del kvinnor kan nog vara manipulativa också. Dessutom kan det kännas ännu mer skamligt för en man att lämna en kvinna pga våld, som att han inte kan fixa situationen och tycker det är skamligt att vara rädd för en kvinna.

      Ett helt sjukt mode som är nu. Alla ska ha svår pms och inte kunna kontrollera sig.
      För 20-30 år sedan hade ingen så grov pms. Man kavlade upp ärmarna och gick till jobbet och nästa dag var humöret bra igen.
      För f-n tjejer, skapa inte de här fällorna åt er själva! Hur kan man nå jämställdhet om ena könet är helt wacko 1 vecka per månad?

        Hahahhaha du skojar va? Kan meddela att min älskade mamma hade en jävla pms (nu låter dock dessa kvinnor mer qom misshandlade än pms eller pmds ) hon kunde vara ett monster så likt min mormor men visst inte aggressiva eller slog/tig sönder andra/s saker. Tog mer ön 30 år innan hon fick diagnosen pmds så jo det existera vist grov pms även för 30 år sen men antagligen var det ännu mer tyst om det dp qom med alla kvinno problem och hälso problem qom kvinnor har

          Men detta är inte pms detta är misshandel mer eller mindre fast undan gömt president som mpnga män förklara bort sin aggressivitet med att män är byggda så för att beskydda typ

          Vaaad hände sista meningen? ?

    Man kan ju vända på myntet istället, om det var män som gjorde det som står ovan mot kvinnor istället för tvärtom… fruktansvärt beteende, pms eller ej

      Eller hur, som att män skulle ges frikort en gång per månad pga ”kan inte hjälpa det”.

      Det för bara vidare tänket om att kvinnor är det svagare könet, våld är våld oavsett kön.

        Visst finns det kvinnor som är starkare än en man men generellt är män fysiskt starkare än kvinnor.

          Det är just det här jag menar, allt fokuseras bara på den fysiska styrkan. Vad händer i längden med mäns psykiska hälsa när de lever med sånna kvinnor? Man kan vara ”överlägsen” på fler sätt än bara fysisk styrka, pallar inte att kvinnors våld/instabilitet förminskas på det sättet.

            Jag hade inte det psykiska välbefinnandet i åtanken när jag skrev min kommentar. Jag håller med dig att man kan ta skada på fler sätt än bara fysiskt.

        Vet inte om du misstolkade mig, men ja! Våld är våld oavsett kön. Det jag menar är att jag ser en tendens att man förnekar och ”intet-gör” våldet från kvinnor mot män just för att man skyller på PMS m,m. Så som Gabjoss gör på sin story.

          Svaret är till anonym 18:13

          Jag förstod vad du menade, ville bara fortsätta utan att skapa en helt egen tråd 🙂

    Stackars partners. Den här sortens beteende går inte att skylla på pms och är absolut inte roligt.

    Psyko-beteende. Sök hjälp ni som beter er sådär. Inklusive dig Gabriella.

      Vill man ha en tjej eller inte ha en tjej…..

      Precis. Hoppas killen inser att det inte är normalt, oavsett att hon försöker rättfärdiggöra det med andra människors historier. Inget av detta är eller ska någonsin vara OK.

    Det är som människor som tycker att man måste stå ut med vilket beteende som helst bara för att nån människa råkar ha en diagnos.

      En åklagare berättade för mig en gång att det är vanligt att åtalade försvarar sin misshandel pga adhd, och tror att de kommer undan med det. Vilket de inte gör.

    Jag tänker att det ligger nåt i att många män också blir utsatta för misshandel psykiskt och fysiskt, fast fokus till 99% ligger på mäns misshandel mot kvinnor.
    När jag läser sånt här får jag uppfattningen att lika många kvinnor som män är svin.

      Skillnaden är ju att mäns våld mot kvinnor dödar i så mycket större utsträckning att det inte ens går att jämföra.

        Spelar det så stor roll för den enskilda individen? Det säger ändå någonting när dessa kvinnor skrattar åt att man psykiskt och fysiskt misshandlar sin partner.

          Spelar rätt stor roll om man blir knivmördad eller om någon slänger ens biffar.

            Men det handlar ju inte om våldet i sig utan att man skapar en bild av att det går att ursäkta våld i nära relation.

              Precis

            Det spelar ingen roll om det är biffar. En vacker dag så är det lilla barnet som kommer råka illa ut antingen fysiskt eller psykiskt. In på hispan , raka vägen.

              Så för att man i vrede slänger mat på golvet så kommer man sluta upp som barnmisshandlare?

              Nja, värden är som tur är inte så svartvit.

          Nej det gör det ju inte, och jag tycker att dessa kvinnor är sjuka i huvet också. Jag menar bara att mäns våld är mer våldsamt om man ska jämföra. Därför är fokus på det.

        Och jämför man mäns våld mot män så går det inte heller att jämföra

          Hittar du någon gemensam nämnare?

    Nästa steg kaninkokerska …

    Hur kan man behandla en person som man älskar på detta sätt? Hoppas de utsatta lämnar relationen. Så där ska de inte behöva ha det.

      För att man är sjuk. Det är ingen ursäkt förvisso, men PMDS är ingen lek som vissa verkar tro. En del får hjälp av behandling, andra inte. PMDS är fruktansvärt både för den som har det och eventuella partners. Misshandel är aldrig okej, men när man har PMDS är man inte sig själv. Det går att styra lika lite som man kan styra att man blir glad över ett nytt jobb man vill ha eller att man blir ledsen om man blir utsatt för mobbning. De flesta med PMDS är medvetna pm problemet och försöker göra allt för att må bra och inte skada någon, men vad ska man göra när behandling inte lyckas? Det slår bokstavligen slint i huvudet på en. Inte bara partners blir drabbade utan alla i personens omgivning.

        Vilket skitsnack. Man kan inte styra vilket humör man är på nej, men som vuxen människa kan man fan styra sina handlingar, annars får man ta hjälp.

        Då får man låta bli att leva med en annan människa, eller skaffa en övernattningslägenhet där man kan bo de dagarna det är som värst så att man inte utsätter andra för skada. ”Kan inte hjälpa det” är och har aldrig varit en godtagbar ursäkt för våld

    För det första är inte ens hälften av det där de skriver sant. Man behöver faktiskt inte ta i så mycket när man ljuger.
    Får se hur qvörki de känner sig när deras partner till slut tröttnar och lämnar, vilket de alla borde göra. Skrattar bäst som skrattar sist.

      Hur vet du vad som är sant? Eller menar du att du känner alla som kommenterat personligen och har total insikt i deras liv?

    Helt sjukt beteende, sök hjälp!
    Jag är inte helt mig själv vid pms men det stannar vid att jag blir extra känslig och gråter/känner mig besviken/blir irriterad för saker jag normalt sätt inte hade gjort, men jag kastar inte saker, förstör inte saker och skadar inte andra.

      Du kanske har en mildare form av pms? Jag har pmds och var ett monster och hatade det. Dock sökte jag hjälp och nu är det 4 år sen jag hade pms. Jag tycker att man ska prata mer om att det faktiskt är på riktigt och okontrollerbart så att kvinnor faktiskt söker hjälp. Det är aldrig ok att behandla sin partner på detta sätt men samtidigt kan man inte förminska diagnosen.

        Klokt av dig!! Och härligt att det funkar bra. Min väninnas make sa till slut att hon var tvungen att söka vård annars skulle han flytta samma kväll. Hon var tvungen att åka in till vanliga Akuten samma kväll. Det var då varken mobil, nätdoktorer eller Instagram att lägga ut löjlig information på.

        På vilket sätt blev du hjälpt? Jag är långt ifrån dem i posten, men jag blir väldigt känslig, surmulen, snäsig, allmänt otrevlig m.m 🙁 har börjat fundera på om jag har pmds och vad jag kan göra för att förbättra det.

      Jag kan bli onödigt arg ? men skulle aldrig bli våldsam eller vråla

        Då kanske du inte har PMDS? ?

    Blir inte särskilt förvånad av svaren. Är det bara jag eller känns det som hennes läsarkrets till ganska stor del är typ WT-morsor? Skulle aldrig kunna tänka mig det här beteende från en normalt funtad och väluppfostrad(eller snarare iallafall normalt uppfostrad) kvinna, klart att man kan ha PMS och gravidhormoner ska vi inte ens tala om men vissa gränser korsar man bara aldrig.

      Tror också det… Obildade eller mest ”ung & dum”. Put med rumpan-konton ger nog inte så högt genomsnitts IQ-iaf.

      Du kan inte jämföra PMS och PMDS. Jag är universitetsutbildad och helt normal. När jag har PMDS är det dock som att hamna i en psykos. Du känner ilska och hat. Ibland vill du ta livet av dig. Det är en sjukdom, inte ett medvetet val. Det tar ofta tid att få rätt diagnos och hjälp.

    Som man tycker jag det är otroligt att det inte forskas mer i detta problem för många kvinnor. Det är ju sjukt att kvinnor ska behöva må så här dåligt som faktiskt många kvinnor gör! Från ca13år till ca50år. Skulle alla män aceppterat det? Nej Aldrig. Det hade forskats enormt mycket då.

      Till 50 ??fick ta bort äggstockar m m. Klimaktieret är ett helvete. Svettas o deppig o svårt att sova. Jättejobbigt.

    Det där handlar ju inte om PMS, snarare grov psykisk ohälsa och jag hoppas att de blir anmälda för misshandel. Inte alla kvinnor men uppenbarligen flera som behöver vård/samtalsterapi eller liknande. Skrämmande att läsa

      Vilken person tycker du skulle bli anmäld för misshandel?

        Du bland annat

        Kasta en borste i någons ansikte skulle definitivt kunna klassas som misshandel. Att kasta saker eller slå i väggar är ofta ett hot om våld, även om det i sig inte går att anmäla skulle det kunna ingå i en större bild.

          Att någon av misstag träffar en med sin borste är inget man bör anmäla som misshandel nej.

            Att råka kasta en borste i ansiktet på någon är inget annat än en dålig ursäkt. Du kastar inte någonting i ilska mot din partner, punkt. Det kan visst räknas som misshandel.

              Det står att hon skulle kasta borsten vid sidan av honom men RÅKADE träffa honom. Det är absolut inte misshandel!!

              Snacka om att förringa misshandel.

                Hon skriver att hon råkade träffa sin partner, tokigt att råka kasta någonting i ilska mot sin partner och att det sen faktiskt träffar, rakt i ansiktet av alla ställen.
                Det finns ganska många olika nivåer av misshandel. Den gränsen brukar vara ganska låg när det gäller motsatta kön.

                  Inte särskilt konstigt att olyckor sker. Ring polisen du, men det kommer givetvis läggas ner direkt.

                    Jo tack, fick göra många gånger att det var ”av misstag”.

                      Varför skulle en anonym person som helt frivilligt berättar ljuga menar du?

                      För att personen troligtvis själv har intalat sig att det var av misstag.

                      Eller så var det helt enkelt ett misstag.

                Man råkar inte kasta något mot någon.

        Hon som kastade en tapetKNIV efter sin man!

        Det står att hen kastade pizzan över HALLEN. Inte över killen. Fast antar att du drev?

        Hon med tapetkniven kanske.

          Och spotta på någon är förvisso inte misshandel men antagligen någon form av ofredande.

        ???

    Hur skulle det se ut om männen skyllde sitt agro-beteende på testosterontoppar var fjärde vecka. Då hade man sagt, bit ihop, sök vård och uppmanat tjejen att lämna…

      Fast mäns beteende skylls oftast på deras ”naturliga” instinkter. Ta diskussionen om våldtäkt tex.

        Ja, av idioter till män ja. Mycket sällan av andra kvinnor.

    Jag tror i och för sig att de flesta ljuger ganska så rejält i dessa meddelanden de har skrivit. Annars behöver de få antidepressiv medicin. Jag blir mest extremt nedstämd och gråtmild och kan bli arg över småsaker – typ att någon har ätit upp min chokladkaka men det här är inte okej.

      Hoppas det är ljug, men det skulle inte förvåna mig om det var sant.

      Då har du inte upplevt riktig PMDS, utan PMS. Antidepressiva hjälper tyvärr inte alltid vid PMDS. Förfasa dig över bristen på adekvat vård och forskning på området, istället för kvinnorna som drabbas. Det är en fruktansvärd sjukdom som skulle behöva mer erkännande. De som tror att PMDS går att styra har helt enkelt inte upplevt skiten. Var glada för det. Hade beteendet gått att styra till 100 %, hade PMDS inte varit ett problem.

        Ta exakt det du skriver men byt ut pms och kvinnor mot mäns våld mot kvinnor. Många män som misshandlar upplever samma avsaknad av kontroll. Det betyder inte att de inte är att skylla för sitt beteende.

        Jag skyller både kvinnorna för det våld de utsätter sina partners med, och vården för att inte hjälpa nog.

    Jättemärkligt med bilderna som valdes till texterna.

      Skulle de vara familjevänliga då? Det är väl inget barn ska sitta och läsa?

      Alla män jag någonsin haft sex med hade skrattat ihjäl sig om jag hade haft den där svarta trasan på mig i ett försök att vara sexig.

        Funkar bara på en väldigt snygg person.

          Ja precis för jag är ful och det är därför de skull ha skrattat.

          De enda som får får sig att sätta på sig det där är try hards

            Äsch jag tycker det är upphetsande med sexiga underkläder. Inte allas kopp te kanske men so what om man gillar det?!

              Underkläder? Vi pratar om en klänning i det här fallet. Som jag är ganska säker på att hon hade på sig på en av sina semestrar. Men att du ser den som underkläder bevisar min poäng om att bara try hards tar på sig sånt.

      Jo, det känns ju lite som ett sätt att visa upp sig en extra sväng….

    Lite kortare tålamod, känslig och trött brukar vara det vanliga för mig. Uppgiven också, men tycker det är skönt att prata om sådant med min partner och andra vänner snarare än att..bli våldsam och bråka. Hur hjälper det en själv med att må bättre :/ Menar bara att det måste vara så drygt att leva med dom skuldkänslorna en gång i månaden. Vad gör det med relationen? Kanske börjar hen ljuga, smyga runt på tå i rädsla att säga egentligen vad som helst som kan trigga. Tycker inte det låter bra :/ hoppas dom kan börja se det ur den andras perspektiv och vilja vara bättre än så.

      Då har du inte PMDS utan PMS. Klart kvinnor med PMDS kan se det ur andras perspektiv, men samtidigt är det en sjukdom som inte går att styra om inte behandling fungerar. Det är ett helvete för den som är sjuk, inte bara för eventuella partners. Lite empati skulle inte skada. PMDS är som att hamna i en psykos. All klokhet som man normalt sett har och alla spärrar man har blir som bortblåsta. Det är ingen ursäkt att bete sig dåligt, men svår PMDS går inte att styra med logik. Det är det som är problemet.

      Ja. Men du kan inte utgå från mild PMS om du vill analyser PMDS. Det är som att jämföra heshet med influensa.

    Man får självklart inte slåss, bete sig hur som helst osv. Men PMDS är så jävla jobbigt att leva med, och innan man får både hjälp samt förståelse i vad det innebär tar lång tid. Jag har äntligen fått så jag ska testa antidepp och se om det hjälper. Jag slåss inte, kastar inte knivar efter folk eller smetar smör i ansiktet.

    Men sa upp mig tre ggr (pga kollegor som misskötte sitt arbete) på en arbetsplats, hade världens bästa chef som förstod att det va nåt som inte stämde då hon själv hade PMDS men fått hjälp med det. Via henne fick jag sjukt mkt tips och stöttning.

    Jag är en person som typ aldrig blir arg, jag sväljer det mesta men när PMS’en är som värst så vill jag bara skita i allt. Det är som att kroppen kokar. Blir liksom orimligt arg för typ onödiga saker. Men ingen har pratat om PMDS förut så tänkte det va normal pms.

    Det ursäktar självklart inte svaren, vem fan kastar en kniv liksom. Tror många är överdrivna. Men PMDS är ett överjävligt tillstånd, som förövrigt är olika för alla.

    Ju äldre man blir är det ofta lättare att hantera dessutom, precis som allt annat skit i livet oftast (inte alltid) blir.

    Så till er som seriöst har problem – SÖK HJÄLP! Det går att få hjälp ??

      Det är det verkligen. Självklart är beteendena ovan inte okej men tror många inte vet skillnaden mellan PMS och PMDS heller. PMDS går inte att hantera utan hjälp.

    Vilka psychobitches. Fy fan

    Skulle söka till sjukvården för en första bedömning. Vet att vissa äter antidepressiv medicin under en viss tid varje månad och blir hjälpta av det, finns säkert fler lösningar. Jag tänker att barnmorskemottagningen eller vårdcentralen kan hänvisa rätt om du kontaktar dem. Stort lycka till!

    Har inte själv just pms eller dylikt men andra problem som har med kvinnohälsa att göra. Det är dock praktiskt taget omöjligt att få tag på en gynekolog här i regionen, de har hyrläkare och hur svåra problem man än har så känns det som att det viftas bort. Jättetråkigt att detta är så lågprioriterat!

      4 ggr/år? Hur sällan har du mens?

        4 gånger per år verkar det som.

        Vilken dröm att bara ha det 4 ggr om året!

          Med hjälp av p-piller kan du slippa mensen så länge du vill! Jag brukar släppa fram blödning en gång per år bara för att se att allt ännu fungerar och att kroppen inte glömmer hur man gör ?

    Usch vad hemskt!! Vissa gränser får man faktiskt inte gå över, hur mycket ”pms” man än har

    Det här är så sjukt och absolut inte okej. Jag lider också av PMS – vissa månader värre än andra – men man får ju ändå ta ansvar för sig själv. Jag brukar exempelvis vara tydlig på jobbet (berätta att jag har en dålig dag och ursäkta mig i förväg om jag är kort eller liknande). Jag brukar också förklara läget för min kille och säga att jag gärna vill va i fred just idag eftersom jag mår skit och inte orkar umgås, detta för min egen skull men också för att jag inte orkar (eller vill) vara orimligt otrevlig mot honom och göra allt värre.

      PMS är inte PMDS. PMS är en barnlek jämfört med PMDS.

    Jag tror faktiskt att kvinnor också misshandlar, men mörkertalet är stort pga genant att anmäla för partnern (oftast en man)

      Och ofta upptäcks väl mäns våld mot kvinnor lättare då det oftare kräver vård. Och då fattar förhoppningsvis vårdpersonalen misstankar.

    PMDS kan tyvärr få en att agera helt utanför karaktär. Jag försvarar inte beteenden likt ovan, men kan heller inte riktigt fördöma dem, mer erfarenhet av hur personlighetsförändrad och förtvivlad PMDS har fått mig att känna

      Du kan inte fördöma våld? Då antar jag att det samma gäller män med tex ADHD.

      Vissa saker är långt ifrån okej även om man blir personlighetsförändrad, mår skit och är förtvivlad. Som jag skrev ovan, då får man ta ansvar och söka hjälp.

        Och kanske låta bli att ha en partner under tiden.

      Då tar man sitt ansvar och ser till att ingen utsätts för ens beteende. Speciellt om det rör sig om någon form av våld.

      Tycker du att andra saker okejar våld? Missbruk man inte kan ta sig ur? Depression? Adhd? Kort temperament? Var drar du gränsen?

    Skrev själv kommentaren om tvålen och då såklart med en hel del sarkasm såklart – skulle alltså inte göra slut med min sambo över en sådan sak men blev jättesur och ledsen vilket jag sedan bad om ursäkt för när jag insåg hur orimligt det var. Men, reagerade själv över vissa kommentarer om att man slängt saker mot sin sambo osv, det är ett beteende man behöver arbeta med oavsett vad det beror på.

      Hoppas din man anmälde dig för misshandel och lämnade dig!!!!!

      (Ironi)

        Jag förstår att det här med våld i relation är ett kul skämt för dig anonym.

          Våld i relationer är naturligtvis mycket tråkigt, men att skämtsamt skriva att man var nära på att lämna sambon pga att han luktade på tvålen först är inte ett exempel på det.

          Nu är inte jag säker men tolkar det som att ”Anonym” skojade utifrån att min kommentar (om tvålen) klumpades in bland de våldsamma? Inte att hen var ironisk över våld i relationer i stort.

          Jag arbetar själv inom socialtjänst och vill påpeka att även att slänga saker mot en person för att man är arg, även om inte intentionen är att träffa personen, är ett våldsamt beteende. Likaså att smeta glass i ansiktet på en annan person/sin partner – det hade varit enorma varningsflagg för mig som handläggare i ett samtal med en klient.

            Du har rätt Jenny. Vad fantastiskt skönt det känns med en socialarbetare här som faktiskt vet vad hon pratar om. Tack för det.

              Jenny har helt rätt i att det inte bör likställas med våld i relation ja. Tack Jenny för din förmåga att skilja på äpplen och päron.

                Jag ser inte Jenny skriva någonstans att det handlar om äpplen eller päron. Snarare att man vid våld i nära relation gör en helhetsbedömning där våldsamt beteende räknas in i den bedömningen.

                  Poängen som du missar är att Jennys kommentar inte har något med våld i relationer att göra.

            Mitt ex slog handen genom en dörr när han blev arg på mig. Bara det var droppen för mig. Sådant beteende accepterar jag inte. Sorry not sorry. Jobba på dina aggressionsproblem och återkom när du är sansad nog för en vuxen relation.

      Jag fattar inte… du ville känna första doften? Som att du var tvungen att känna före din partner (varför???)? Eller som att doften skulle kännas på nåt speciellt sätt första gången man öppnade förpackningen?
      Jag förstår verkligen inte, kan du inte förklara

        Haha, det blev lite kortfattat inne hos Gabriella pga att rutan är så liten. Jag hade köpt en tvål utomlands (samlar på tvålar knäpp som jag är) och älskar att öppna dem då de doftar så starkt precis då. Kom hem och sambon hade öppnat den och jag blev så besviken och sur. Väldigt hormonell och förmodligen mest ledsen över att han efter så många år tillsammans inte uppmärksammat hur ”viktiga” mina tvålar var. Det var en skitgrej som pga hormoner blev alldeles för stor och idag kan vi skratta åt det.

    Jag har pmds men satt och gapade när jag läste svaren. Det här är sjuka individer som jag hoppas söker hjälp asap, inget man fnissar bort med choklad när affekten lagt sig. Stackars, stackars män.

      PMDS är en sjukdom. Inte ett val.

        Fullt medveten om det!

    Vissa utav de där ”””roliga””” anekdoterna är ju på riktigt förnedrande, t.ex som hon som kletar smör i sin sambos ansikte.

      Ja, verkligen! Upplevde för ett par år sedan under en middag med mina svärföräldrar hur svärmor kastade ett glas rödvin i ansiktet på min svärfar och sedan skulle skratta bort det… Anledningen att hon gjorde det var för att han ”alltid var så duktig ”? Själv ville jag bara sjunka genom jorden

        Vänta va?! ?

      Och spottar (godis) på sin partner???!!

    Vissa av dessa personer behöver seriös hjälp. Sen att Gabriella tycker att det är skit kul att folk kastar saker på sina män får en att tro att hon gör nog samma sak. Detta beteende är inte gulligt eller roligt.

    Men oj, jag hade aldrig någonsin kunnat göra nåt sånt mot min sambo?!

    Om detta var skrivet av en man hade ingen skrattat…

    Tror inte att alla tjejerna i exemplen har PMDS (i så fall bör dom ju medicinera snarast). Om alla kommentarerna är sanna är det ju sjukt dåligt beteende och många som behöver få en reality check på hur man uppför sig. Alla verkar ganska unga, den skrämmande tanken är ju vad som händer om/när dom får barn – ska dom bete sig likadant mot barnen då eller?

      Ja jag tänkte också på det. De som har barn och skyller på pms, beter de sig också lika svingt mot dem? Eller kollegor/vänner/familj?

    Ni som inte förstår dessa beteende, var glada för det! Det betyder att ni varken har sms/pmds eller blivit utsatta för det.
    Jag hatar dom som ba: Åh jag har också pms, det går över med lite choklad.

    Jag har betett mig sju resor värre än dem som svarade till Gabriella. Tror ni på riktigt att man vill bete sig så? Att det bara är att rycka upp sig?
    Det är en fruktsvärd kraft som tar över kroppen som man inte kan stå emot. Min sambo märker det först av alla, på att min röst förändras och sedan går det snabbt utför. För att sedan bara tvärt sluta.
    Det är helt fruktansvärt att känna alla dessa känslor som att det vore enda sanningen och ingenting kan få en att tycka, tänka eller känna annorlunda. Trots att man någonstans vet att man sårar.
    Man. kan. inte. bara. rycka. upp. sig!!!

      Och när jag inte har min PMDS så tänker jag också att jag aldrig skulle kunna göra något sådant mot min sambo. Och att det aldrig kommer att hända igen!

      Men herregud.. då ska du söka hjälp! Du skriver själv att du beter dig VÄRRE än de historierna som skickats till Gabriella… Och flera av berättelserna är verkligen inte så man behandlar sin pwrson som man älskar. Man brukar inte våld, kastar saker mot/på någon, eller förnedrar osv. Det är psykisk o fysisk misshandel.
      Tycker då väldigt synd om din partner. Och hen kanske borde läsa om trauma bounding… låter inte sunt det du skriver i alla fall..

      Det är ett väldigt sjukligt beteende. Har du sökt hjälp?

      Det är din skyldighet att söka hjälp så snart du sansat dig. Finns absolut inga ursäkter till att inte jobba på din situation och fortsätta utsätta din familj för våld.

      Fast det spelar ingen roll om man kan hjälpa det eller inte. Ingen ska behöva stå ut med psykisk eller fysisk misshandel pga att partnern har PMDS. ??‍♀️

      Jag har själv haft problem med ilska kopplat till min ADHD, men skulle aldrig inleda eller stanna kvar i mitt förhållande om jag betedde mig som personerna som svarade Gabriella eller värre än dem. Då är man enligt mig ganska egoistisk.

      Ungefär såna där ursäkter kommer många män med, som hotar, slår och ibland också dödar sina partners. Fiska inte efter empati, ta ansvar och sök hjälp!

      Män som misshandlar sin partner säger samma sak, du inser det? ”En fruktansvärd kraft som tar över kroppen som man inte kan stå emot” – Precis så brukar de säga, att de ”får en blackout” och inte kan kontrollera vad som händer.

      Jag hoppas du söker hjälp och inte ger dig förrän du får det. Om du är värre än de som skrivit till Gabriella, och alltså kastar saker omkring dig och förnedrar din partner, så hoppas jag att du gör ALLT för att sluta med ditt sjuka beteende. Det finns mediciner, terapi och tja kanske i värsta fall operation (hysterektomi?) för att få bukt med det. Och om ingenting fungerar bör du för allas skull leva ensam.

      Då behöver du söka hjälp och se till att skydda an de s från dig när du är sjuk. Ingen ska behöva utslätad för sådant beteende, sjukdom eller ej.
      Vissa män med hormonellt kopplade aggressionsproblem behandlas genom medicinsk kastrering, samma borde även göras med dessa kvinnor. Hopps vid gud att ingen av er som beter er så här har barn ?

    Följ vulverinekoos på instagram! Hon skriver och pratar väldigt mycket om kvinnohälsa. Du behöver inte antidepressiva för det. Lycka till ♥️

      Är det inte hon som fått väldigt mycket kritik också för vissa av sina påståenden, eller minns jag fel?

      Nej, akta dig för kvacksalvaren. Vården kan ge dig behandling baserad på vetenskap. Det är väldigt mycket bättre.

    Gervide

    Du fick så många bra kommentarer om PMDS tidigare idag. Försök gärna se skillnaden på det och vanlig PMS. Nämn det i sådana här inlägg.

    Det ursäktar absolut ingenting men det är viktigt att informera om den psykiska sjukdom som PMDS och som drabbar många kvinnor.

      Tycker det är ganska uppenbart när man läser kommentarerna att de allra flesta förstår skillnaden. Är det problem månne att många också tycker att det är rimligt att ställa krav på de som är drabbade av PMDS?

    Visst att en del av de som har kommenterat kan ha PMDS, men det ursäktar inte beteendet. Jag antar att många av de som kommenterar inne hos GabJoss även har barn själva eftersom de följer en småbarnsmamma. Hoppas verkligen inte de beter sig så mot barnen eller så att barnen ser och tror att det är normalt beteende.

    Min man har ADHD. Hade aldrig accepterat att han gått och kastat saker runt sig eller skrikit på mig för helt orimliga saker. Kan man inte bete sig som en vuxen människa så får man vara ensam.
    Jag har PMS. Blir riktigt irriterad på allt. Tycker alla är dumma i huvudet och att jag själv är helt värdelös ca 3 dagar i månaden. Säger till mannen att jag har PMS och därför kan behöva vara ifred en del. Det kommer vid ungefär samma tidpunkt varje månad så är ju inte ens svårt att förutspå och inse att man ska vänta med större beslut tills mensen kommit???

    Vilka är dessa människor som följer henne och lever i så destruktiva relationer? Jag har själv lite humörsvängningar innan mens men får dåligt samvete bara jag muttrar för mig själv pga att min man råkat lägga tillbaka en tom mjölkkartong i kylen. Jag har på senare tid fått känslan av att det är en trend med alla dessa diagnoser och ”sjukdomar”.
    Det här är endast sorgligt och inget annat. Det är absolut inte ok utan dom bör alla söka hjälp och jag hoppas verkligen deras män söker sig till nya sunda relationer där respekt ligger till grund för allt.
    Luktar lågutbildade plastikbrudar, likt henne själv.

      Typ. Och hon låter ju redan rätt förbannad på honom, trots att hon är så kääääär och de har känt varandra ca trekvart…

    Jämställdhet mellan könen är en utopi så länge så många representanter för det ena könet utmålar sig såhär.

    Hur ska man våga anställa en ung kvinna om de är såhär primitiva? Varför ska jag välja en hysterisk kvinna om jag kan få en man med stabilt beteende alla dagar?

    Jag har aldrig betett mig sådär oavsett mens, pms eller liknande. Vi är väl inte djur, herregud!?

      Skulle hellre anställa en kvinna som man vet när hon i sådana fall inte är sig själv gentemot en man som är oberäknelig. Män är knappast så jävla stabila själva.

    Jag och min sambo tar oss i alla fall genom mina känslostormar genom att skratta åt dem (i efterhand).

    Han var den som gjorde mig uppmärksam på sambandet ”lätt till gråt och lätt för att bli arg” och mensen. Innan honom hade jag inte riktigt reflekterat över att det kunde vara pms. Det är så mycket lättare att både hantera och genomlida nu när jag har en logisk förklaring på varför jag mår som jag gör emellanåt, och även om ens känslor är 100 riktiga i stunden så måste man ju kunna förstå det absurda i att börja gråta för petitesser eller ställa till en scen för något man typ kokat ihop i sitt huvud. ?

      Vad har han för val, du bär dig konstigt åt sedan skrattar ni åt allt i efterhand…så bra för dig men inte för honom!
      Skulle du göra likadant om det vore tvärt om?

      Jag skulle inte orka med en partner som ställer till med en scen över påhittade scenarion en gång i månaden. Hade varit väldigt påfrestande.

    Inser nu att jag måste vara världens bästa flickvän, härlig känsla!!

    Jäklar vad folk är snabba med att kommentera saker som ”stackars din man” ”du bör leva ensam tills du tagit dig ur det där” ”hur kan du behandla nån du älskar så?” Etc etc.

    Upplever generellt att folk i det här forumet har så enormt djup förståelse för det ”nya” överanvända begreppet ”psykisk ohälsa”. Men just detta PDMS verkar det totalt saknas empati för? I alla andra fall heter det att man inte kan rå för det och det är så synd om den som mår dåligt, men just när det kommer till PDMS verkar det istället vara fullt acceptabelt att skriva ”skärp dig”?

    Missförstå mig rätt – tycker absolut inte att det är okej att misshandla någon! Men vad hände med den här enorma solidariteten för psykisk ohälsa som i övriga fall nästan ibland kan kännas lite överdriven här inne?

    Om en person beskriver att den har PDMS och att den verkligen lider av det, får utbrott där personen kanske skriker på sin partnet och säger att den inte vill vara tillsammans osv under sina ”episoder”, men är helt öppen med att hon har problem, vill söka hjälp och har den här sjukdomen – tycker ni verkligen på fullaste allvar att hon ska lämna sin partner för att ”skydda honom från den psykiska misshandeln”? Om de som par båda är medvetna om hennes sjukdom och om hon kämpar för att bli bättre? Hur lätt tror ni det är att bara ”få hjälp”??

    Hur tror ni tex en partner mår av att vara ihop med en person som har bloggbevaknings mest ömhetsförsedda sjukdom: depression? Så att personen kanske bara ligger på soffan i långa perioder och inte interagerar eller hjälper till eller arbetar?

    Min poäng är att alla former av allvarliga sjukdomar och psykisk ohälsa drabbar hela familjen hårt och jag blev lite chockad över att se hur otroligt oempatiskt kommentarsfältet blev kring JUST pdms jämfört med alla andra tillstånd som det brukar skrivas om.

      Kort och gott. Lider man av så pass psykisk ohälsa att man kan agera ut på sin partner en gång i månaden så bör man också kunna söka hjälp för det. Istället för att skriva ner det på någon random instagramsida tillsammans med x antal gråtskrattande emojis.

        Vad är det som får dig att tro att personerna inte sökt hjälp? Tyvärr går inte all PMDS att behandla. Var istället arg på att forskningen kring kvinnors sjukdomar (endometrios, pmds och liknande) är så förbaskat eftersatt.

      En person som ligger på soffan går inte att jämföra med en person som fysiskt skadar sin partner.

      Det ÄR jobbigt att ha pmds. Det är också jobbigt att leva med en partner som utövar psykiskt eller fysiskt våld mot en.

      Skulle du acceptera att din partner kastade kniv efter dig, slängde saker mot/bredvid dig, spottade på dig bara för att han hade en psykisk diagnos? Det beteendet ursäktar man inte med psykisk ohälsa. Då tar man sitt jävla ansvar och lämnar sin partner tills dess att man är frisk nog att leva med en annan människa igen. Och det är oavsett diagnos.

      Vilken annan diagnos som får folk att kasta kniv mot sin partner ömmas det för här inne?

      +1. Blir mörkrädd när folk härinne inte förstår komplexiteten av att ha en sjukdom som PMDS. Men sedan är väl de som kommenterar hätskt och empatilöst inte speciellt kunniga om just den diagnosen. De verkar tro att PMDS försvinner om man lägger band på sig, går i terapi eller äter antidepressiva (kan hjälpa några men inte alla). PMDS försvinner inte för att man vill. Samma tongångar var vanliga förutom när man talade om ADHD. Typ som att man bara ska skärpa till sig för att problemen ska försvinna. Så dumt så att klockorna stannar.

      Skulle aldrig ursäkta misshandel på sättet som man gör när man pratar PMS/PMDS. Har aldrig sett det gjorts med andra psykiska sjukdomar här, så vet faktiskt inte ens vad du syftar på.

      Tycker du att man ska stanna hos en partner som är alkoholist och misshandlar en när hen är onykter också?

      Tycker inte nån någonsin ska behöva stå ut en med en partner som beter sig illa, tar till våld bara för att den erkänner sin diagnos. I så fall får man ta en paus tills man har tagit ansvar och behandlat sin diagnos. Man är inte skyldig att stå ut eller acceptera dåligt beteende bara för att orsaken är en diagnos.

      TS här. Svarar till samtliga. Alla ni drar upp fysiskt våld och kasta knivar. Jag inledde ju mitt inlägg med att jag INTE menar att fysisk misshandel någonsin är okej. Utan nu pratade jag om de som beskrev massa andra symptom. Dvs tex att man blir väldigt arg/upprörd, säger saker man inte menar som tex att man vill skiljas, man kanske kastar saker (fast då INTE mot/på sin partner) osv.

        Men fortfarande. Mår man så dåligt och vet att det är något återkommande så sitter man inte bakom en skärm, tar sig tiden att formulera en hel text om hur man går tillväga (ex kastar diverse saker, gör slut) och avslutar med ”??”. Det för mig är inte psykisk ohälsa.

          Helt fel fokus så min tråd var helt onödig. Den specifika individen som skrev in på storyn ich gjorde smiley var liksom inte den jag syftade på, utan snarare tex de som delade sin egen upplevelse här inne i kommentarsfältet, eller trådarna som ha handlade om sjukdomen i sig. Men okej..

        Psykisk misshandel är dock också misshandel, och det känns som att du inte läser kommentarerna ordentligt här inne. Att man inte tycker att diagnosen är en ursäkt för våld (psykisk eller fysisk) betyder inte att man saknar empati för att den är fruktansvärt svår att leva med.

        Att under lång tid utsättas för psykisk misshandel leder till svåra men, både psykiska OCH fysiska. Och mycket av det som beskrivs som inte är rent fysiskt våldsamt är tydliga exempel på psykiskt våld – förolämpningar, aggressivt beteende, förnedrande, hota med skilsmässa osv.

        Jag håller faktiskt inte med dig om att det saknas empati för diagnosen här, däremot har man ett ansvar att inte skada andra oavsett diagnos eller inte. Hur det nu uppnås – funkar ingenting annat får man vara ifrån varandra helt enkelt.

        Tillägg – att kasta, krossa och förstöra saker (som du nämner som ”andra symptom”) är en form av våld i nära relation.

          Men kom igen. Om man är ett par som älskar varandra och har god kommunikation och en öppen och kärleksfull relation, men så lider kvinnan av PDMS så att hon i vissa perioder mår jättedåligt psykiskt och kanske då tex kastar en soffkudde hårt i golvet när hon inte kan hålla inne känslorna (exempelvis), och sen pratar de i efterhand och mannen förstår situationen och så vidare. tycker du då på fullaste allvar att hon bör ”ta sitt ansvar” och göra slut och isolera sig i en egen lägenhet för att inte utsätta mannen för ”våld i nära relationer” tills att vården kommit ikapp med en lösning? Tycker du att det är ”våld i nära relationer” att ena personen tappar humöret och slänger något i golvet?

            Ja, jag tycker att personen har ett ansvar att inte skada sin partner? Hade min man haft en diagnos som innebar att han regelbundet förolämpade mig, kastade eller förstörde mina saker, hotade med skilsmässa och förnedrade mig så hade jag garanterat tagit skada av det, hur mycket jag än visste att det berodde på diagnosen.

            Jag tror att du också förstår att jag inte menar att om man inte kan låta bli att bli lite sur borde man inte ha en relation. Men det som beskrivs ÄR ju olika former av psykisk misshandel.

            Många exempel är ju betydligt grövre än att kasta en kudde i golvet. Det förstår väl du också att det snarare är kasta kniv, spotta, hota om våld/skilsmässa, skrika okontrollerat, slå sönder saker, förstöra partners kläder osv som syftas på?! Och har man barn så är det absolut inte en lugn och trygg miljö att växa upp i.

              Kasta kniv, spotta på mannen, hota om våld, klippa sönder mannens kläder: ja. Absolut.

              Kasta sina egna saker eller oömma saker icke mot annan människa, ”hota om skilsmässa” nån gång mitt i ilskan/bråket, skrika ”okontrollerat” (typ ”aah jag blir så arg”): nä, icke psykisk misshandel i mitt tycke.

    Man märker ju av den typen av tjej på arbetsplatser också. Sök hjälp.

      Gör man? Aldrig varit med om det på en arbetsplats. Menar du att de beter sig så på jobbet också? Spottas, kastar saker och fulgråter till höger och vänster?

    Ta ansvar. Lider man av sådana besvär så söker man hjälp och medicinerar sig. Att bete sig på det viset och skylla på en diagnos är vansinne.

    Stackars män som får utstå det där.

    Kanske dags att leta upp dessa stackars män och höra deras åsikt, undrar hur dom pratar om sina flickvänner till sina kompisar.

    Blir så jävla leden över att vården inte kommit längre. Det är inte rimligt att vi kvinnor ska behöva må så dåligt att vi tappar kontrollen.
    Ursäktar inte ett våldsamt beteende, det är inte försvarsbart. Tycker bara det är så jävla sorgligt!
    Tänk vilken lycka och vilken befrielse om det satsades rejält på kvinnovården.

      Ungefär så kanske även män som tar till våld mot kvinnor känner? Lägger ansvaret på vården? ”Fan att vården inte kommit längre i att behandla min ADHD, för då skulle jag inte slå min tjej”.
      Nä, ansvaret är ens eget sen är det toppen om vården kan hjälpa men det ska inte vara det allt hänger på.

        Så du tycker alltså inte att det pratas om bristerna inom den psykiska vården?
        Hur folk är upprörda över att det inte finns mer resurser?

        Klart att resurser ska kastas in även där, den är oerhört viktig!
        Men i detta fall hade kvinnor (och partners) behövt lida av pmds.
        Jag själv gör det.
        Blir oerhört deprimerad, har ett självmordsförsök i bagaget och varje gång pmds sätter igång vill jag ta livet av mig.
        Alla blir inte skogstokiga och aggressiva.

        Kommer ihåg diskussionen kring Kanye och Kim här inne.
        Oj oj oj vad folk sprang till exakt samma försvar som jag försöker få fram nu.
        Att hans handlingar inte är acceptabla men att han är i ett maniskt skov nu så någon förståelse får visas.
        Då fick man inte ens skriva att han är galen.
        Fast när det kommer till kvinnor som har en sjukdom som går i skov, då har jag läst både det ena och det andra här.

        Fy fan vad orättvisa vissa är och inte kan tänka längre.

        Sitter jag och försvarar kvinnor som terroriserar sin omgivning? Absolut inte. Jag påstår att vi bör lägga resurser för att bota ett problem som tyvärr många lider av.

        Men bra, då visar ni heller ingen empati för folk som får panik vid svår triggad PTSD.
        ”De får la bara söka vård innan de är ute bland folk”.

          Men indelta fall hade inte kvinnor och partners behövt lida av det*

          Och för att förtydliga, jag själv lever alltså med pmds som gör mig djupt deprimerad.

      Men det stämmer ju inte, både p-piller och antidepressiva hjälper. Även terapi för dem som har problem med att behärska sina impulser som kvinnorna i inlägget. PMDS ger ett dåligt mående men kan man inte behärska sig har man även andra problem som kräver behandling.

    Ot
    Julia och Bingo ihop igen! ?
    Neeeeeeeeeeejjjjjjjjjj!

    OT!
    Plöjer igenom serien Inventing Anna på Netflix, och kan inte låta bli att tänka på Isabella Löwengrip. Någon mer som tänkt den tanken?

      Ja det har diskuterats flertalet gånger.

    Blev typ mest illa berörd av personen som kletat smör på sin kille, så jävla förnedrande?! Och hon verkar ha noll ånger över det utifrån hur det är skrivet. Och fruktansvärt att behöva leva med en partner som gång på gång ”gör slut”, hade mått så dåligt om min kille gjorde så mot mig. Har full förståelse för att man blir extra känslosam, kanske lättare till tårar och irritation (till en viss gräns) men att förnedra och ta till våld… finns fan ingen ursäkt.

    Jag har två barn, tyckte min PMS förvärrades efter mina graviditeter. Känner liksom av menscykeln tydligare och vissa månader ”dippar” jag rejält strax efter ägglossning. Dock varar det bara någon dag och det är mest att jag blir allmänt låg/känslig. Har man så stora bekymmer att man kastar saker och beter sig som ett monster flera dagar i månaden behöver man söka hjälp. Men visst, har ju upplevt kollegor som var oerhört otrevliga när de gick in i klimakteriet; vilket naturligtvis är oacceptabelt, mår man så pass dåligt måste man söka hjälp, inte ta ut det på arbetskamraterna.

    Alltså, jag fattar inte. Alla svar inkluderar en sambo. Har hon bara valt ut de svar där en sambo är involverad eller låter alla kvinnor sitt PMS gå ut över sambon och ingen annan? Eller har hon hittat på svaren? För egen del är det större chans att jag börjar gråta för att kassörskan på mataffären inte sägen hej än att jag låter nåt gå ut över min kille.

    Great, här har vi kvinnor kämpat i åratal för att ta plats på chefspositioner och i styrelserum och gång på gång behövt motbevisa fördomar om att vi skulle ”styras av känslor” och vara ett offer för våra impulser (=olämpliga i maktposition). Vips vänder feminismvågen och så sveper den här typen av tjejer in och ger fördomarna om vårt labila känsloliv RIGHT ON MONEY. Kul. Tack!

      Det är väl likadant som att vissa män inte kan kontrollera sina känslor och tar till våld. Trots det förväntas gruppen män kunna ha chefspositioner. Men just det… då är det ”inte alla män!”

    Vissa av dessa saker som skrevs på hennes Instagram var rent förnedrande.
    Spotta sin pojkvän i ansiktet och så vidare.
    Pms eller inte man måste tygla sig, du har aldrig rätt att göra någon annan illa.
    Att använda PMS som orsak är lika illa som när en man skyller ifrån sig när han slagit en kvinna.
    Ingen ska behöva acceptera att bli illagjord, aldrig.

    tror att mycket av det här snarare handlar om pmds och bristen på hjälp och information kring det. väldigt vanligt att kvinnors problem inte tas på allvar inom vården. många vet nog inte ens vad pmds är, det är aldrig något vi fick lära oss i skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.