Ellinor Bjurström lägger fokus på annat än vikt efter sin förlossning

https://www.instagram.com/p/BnO1iqYFBL9/?utm_source=ig_web_copy_link

Jag är mest nyfiken på hur den känns. Är den solid eller är den som en fotboll med lite för lite luft i? 

Flera har frågat hur mycket jag har gått ner nu efter förlossningen. Jag förstår att det är en nyfikenhet, inte för att dömma någons vikt eller inte, utan mer för att det är en intressant fråga. Jag gillar inte att ta upp vikt för att det är onödigt tycker jag. Men vi kan säga så här. Jag vägde mig när värkarna satte igång och sen vägde jag mig 2 dagar efter förlossningen och det var prick 10kilo skillnad. Jag är långt ifrån min ”ursprungsvikt” nu, men det är inget jag lider av alls. Jag älskar min kropp och vad den har klarat av att skapa! ?//Ellinor Bjurström

I en tid när sociala medier svämmar över av nyblivna mammor som Natacha Peyre/Elena Belle och Rebecca Stella som verkar ha som största fokus och mål att gå ner i vikt och ”få tillbaka” sina gamla kroppar på kortast möjliga tid, så är det upplyftande att se en annan nybliven mamma – också modell – mer eller mindre strunta i det. Och om inte strunta i, så i alla fall inte fokusera på.
Natacha gjorde ett tummy tuck som hon inte verkar vilja stå för och Rebeccas kropp var ju redan modifierad sedan innan trots att hon velat få det till att hennes former är resultatet av träning.

Så tack Ellinor för att du är en motpol i den hets som kan förekomma i de nyblivna mammornas värld. Jag uppskattar det och då är jag inte ens en del av den.
Det är befriande helt enkelt och en motpol som kanske gör det enklare för mammor som inte har platt mage som prio 1 att känna sig trygga i sina val.
Hur man än väljer att göra så är det skönt att veta att det är okej och att man inte är ensam, och den senare tiden har den ena sidans vågskål varit betydligt närmare marken så Ellinor är en välkommen motvikt.
Helt enkelt… (innan någon börjar skrika om shaming eller hets…)

 

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Magen är suuuupermjuk efter förlossning.

      Som en vetedeg. Helt sjukt faktiskt att kroppen kan anta den konsistenesn.

        Hahhaha jaaaaa EXAKT Jämförelse om någon undrar ?

        Fick aldrig uppleva det, min mage var liten hela vägen och dagen efter sa de typ slurp så va den som vanligt. Snittades dock så kanske berodde på det. Hade sett på youtube innan hur den skulle va helt mjuk så lite förvånad att de inte blev så.

          Det är nog bara gener. Jag har också snittats och det blev vetedeg.

            Jag har fött både vaginalt och med snitt. Gick upp mindre än tio kilo och var extremt vältränad med ettan och hyfsad med tvåan och efter båda födslarna var magen en vetedeg nån vecka eller så. Tror att det helt enkelt är överskottshud och vätska som behöver tid på sig. Knappast något jag bekymrade mig över. Men konsistensen var helt overklig!

              Fast är det inte också att livmoderns är ”uppblåst” fortfarande och drar ihop sig eftersom?

                Livmodern drar ihop sig ganska snabbt efter förlossningen. Innan vi for hem från BB så kände en barnmorska på magen eftersom hon ville känna att livmodern hade dragit ihop sig.

                Säkert en av alla fantastiska saker som skapar den där goa vetedegskänslan. Allt jag vill ha sagt är att ” magens” form och konsistens den närmaste tiden efter förlossningen inte har något att göra med hur ”fit” man är.
                För att ge lite mer information än de flesta önskar sig så är förstoppning en rätt vanlig åkomma efter en förlossning också…

                  Ja det har att göra med att organen flyttar på sig också, när barnet är ute så är det ett hålrum i magen som försvinner med tiden när organen flyttar tillbaka. Det gör de oavsett hur fit man är. Jag var vältränad innan jag fick barn och trots att magen såg platt ut snabbt så var den ihålig och såå mjuk. Det var lite läskigt när den äldste ville känna och körde i princip in hela knytnäven i ryggraden. Hua! (Gjorde inte ont och var inte så våldsamt som det låter ?)

                  Nej det blir verkligen inget ”hålrum”. Livmodern drar normalt omgående efter förlossningen ihop sig till en stor apelsin och därefter mer och mer under ca 1 vecka. I början kan den kännas under navelhöjd och senare, som normalt, inte alls. Runtom är hela tarmpaketet, som ligger dikt an mot livmodern och fyller ut hela bukhålan – inga konstiga hål alltså ?.

                  )Om du känner ett hål beror det på att de raka bukmusklerna inte har gått ihop. Vid ett kejsarsnitt sätter gynekolog och sköterska på var sin sida av patienten ett par fingrar under raka bukmusklerna och lutar sig lätt bakåt för att få isär dem och komma åt livmodern).

                  Ja, livmodern drar ihop sig men det betyder inte att alla organen flyttats tillbaka lika fort. Mina magmuskler drogs ihop fort men bakom dom så tog det ett tag innan allting hamnade på plats. Du kan googla hur organen flyttas inne i magen ?

          Hur den känns beror på hur tjock bukväggen är, dvs hur mycket subcutant fett man har där. Livmodern drar ihop sig till största delen snabbt efter en förlossning och omgående vid ett kejsarsnitt. (I enstaka fall gör den det inte tillräckligt och då får mamman fortsatt blödning). Vid ett kejsarsnitt masserar man livmodern med handen direkt i buken så den drar ihop sig och blir hård och antar storleken av en stor apelsin. Så hur magen känns beror alltså på fettlagret i bukväggen.

        Haha, ja exakt! En överjäst vetedeg, mjuk och go!

          Så känns min mage typ alltid ??

        Jag hakar på vetedegsgruppen!

        När första barnet föddes var jag 23 år, gick upp 9 kilo, vaginal förlossning.

        Vid andra barnet var jag 27 år, gick upp 12 kilo, akut kejsarsnitt.

        Gick ner nästan all vikt direkt men magen var som att sticka händerna i en degklump trots att jag nått ursprungsvikten. Tog några veckor eller månader (kommer inte ihåg) för magen att återgå till det ursprungliga läget igen. Väldigt faschinerande!

    Jag gick ner mina mamma kilon på 4 månader plus mer utan att röra ett finger så att du skriver att folk har operat sig efteråt är bara fördomsfullt! Alla är olika.

      Va? Folk har ju opererat sig men ingenstans skriver hon att alla gjort det.. så vart menar du att det är fördomsfullt?

      Men hon HAR ju det! Läs inlägget jag länkar till.
      Hon har gjort ett ingrepp som heter Skinny Bikini Tuck. Vad du och någon annan gjort eller inte gjort berör jag inte i det här inlägget så vitt jag vet…

      Jag gick ner mina på 2 veckor och fortsatte sen neråt. Det är olika för alla. Natasha har ju dock opererat sig så det är väl inget fördomsfullt med det.

    Har det någonting att göra med hur vältränad mage man har sedan innan? Om man har stenhårda magmuskler så blir magen mindre degig efteråt?

      Jag var jättevältränad innan min första graviditet, gick upp 14 kg (ganska ”lagom” för min kroppsstorlek), men fick degig mage efter förlossningen. Kom tillbaka hyfsat, sen blev jag gravid igen. Sitter återigen med en degig mage. Men med ok kost och lite träning så räknar jag med få bort degen ?

        ”Degen” består av den mängd subkutant fett du har i din bukvägg. Om det finns mycket överbliven hud som inte klarar att dra ihop sig känns ju den också degig, men det syns då att det är ”lös” hud.

      Jag var väldigt vältränad innan min första graviditet. Gick upp 13 kilo under graviditeten, och när bebisen hade kommit ut (efter ett akutsnitt) var magen mjuk och var degig ett bra tag innan träningen kom igång igen.
      Men en vän som var ungefär lika tränad fick tillbaks till sina muskler på en gång efter en vaginal förlossning så vet inte om det är skillnad.

      Har det inte att göra med hur mycket magmusklerna delar sig? Att det inte finns något fast under huden som tar emot. När magmusklerna gått tillbaka blir magen inte så degig längre.

        Nja… inte riktigt. Degigheten kommer från huden som förtfarande är uttöjd och inte dragit ihop sig helt. Delade magmuskler känns inte degigt. Det känns oftast hårt. Som att man har en rejäl putmage, men det är hårt och fast.

      Jag hade en platt men inte speciellt vältränad mage före. Magen var superdegig och lös direkt efter förlossning men återhämtade sig snabbt och var helt platt igen 2 månader senare. Min barnmorska sa att det till viss del handlar om hudkvalitet, hur elastiskt hud du har. Jag är nu över 40 och har fortfarande riktigt fast hud på hela kroppen (förutom brösten.) Så jag tror att hudens medfödda kvalitet betyder en hel del. Vi drar alla olika lotter i livets lotteri helt enkelt.

    Jag älskar min mage efter förlossningen. Den är inte helt platt eller stenhård men det var den inte innan heller. Den kommer väl aldrig att bli det men jag vill inte gå runt och tänka på det under mitt korta liv.

    Jag gick upp 22 kilo med andra barnet. 2 månader vägde jag 27 kilo mindre. Magen platt, inga bristningar och ingen lös hud. Går inte att se någon skillnad på min mage före mina 2 barn. Däremot så var det en liten chock att se vad som hänt med brösten efter avslutad amning. Inte så mycket kvar av dem. Men ärlig talat så bryr jag mig inte. Min man älskar mina bröst, de har arbetat hårt och jag är stolt över dem. Kroppen ändras med ålder och erfarenheter. Har aldrig fattat det där med få tillbaka sin kropp. Den ändras och utvecklas ju ständigt. Så när en bloggare opererar brösten för att få tillbaka de bröst hon hade innan graviditet så känner jag bara att det är synd om henne som har en sådan usel självkänsla.

      Jag gillar också mina bröst ”trots” två barn!

    Det där var ju inte mycket till mage dock, den är jättefin och kommer garanterat dra ihop sig mer

    Härligt Ellinor! Hur snabbt en mage drar ihop sig är olika, finns fåtal som nästan direkt får en platt mage medans andra aldrig igen får en platt mage eller att magen ser ut som innan igen.

    Det hade varit trevligt om man fick vara tjock utan att ha fött barn också. 🙂 Att det inte alltid måste göras kopplingen ”jag får vara tjock för kolla vad min kropp har skapat!!!!”.

    Min kropp har käkat ostbågar. Den är awesome.

      Precis!! En kropp är precis lika fantastisk oavsett om den fött barn eller inte! *Väntar på kommentarer från kränkta mammor*

        Gilla till din första mening, men tramsigt att lägga till den andra! Svårt att tro att något större antal mammor tar illa upp över tanken på att alla kroppar är bra. De som reagerar hade nog kommit på något att gnälla över oavsett om de är mammor eller ej ?

          Eh fast precis det har liksom hänt förut i dessa diskussioner, därav den andra meningen.

      ? Amen

      Det får man, är väl bara att gå lös i ostbågspåsen. Inte olagligt ännu.

        Fast stor skillnad i hur kvinnliga kroppar behandlas. Har den fött barn är den ”fantastisk”, annars är den ”fet” och ofta även ”lat”, så länge den inte är smal och platt alltså. Mycket kvar att göra där.

    Det värsta är när man får en välriktad spark av sprallig bebis rakt i magen, när magmusklerna fortfarande är delade. Foten träffar alltså ett hål mitt i kroppen. Fruktansvärt obehagligt.

      Eller en spark rakt på det oläkta kejsarsnittet! AJ!!

        En armbåge från nyblivna storebror rakt i magen dagen efter akut snitt. Mmm… ???

    Skönt. Finns absolut ingenting ointressantare än människor besatta av att prata kroppens utseende och vikt.

      Usch vilken vidrig kommentar

    Magen känns som en bulldeg efter förlossningen.

    Första graviditeten gick jag upp 25 kg och snabbt ner igen utan att göra nått speciellt. ammade bara. andra graviditeten gick jag upp 27 kg och gick snabbt ner 10 kg, nu 3 månader senare står jag still o har gjort det i några veckor, så tror jag måste börja träna o äta rätt för att bli av med dessa 17 sista kilon.. men har inte direkt jätte bråttom, o den största anledningen till att jag vill gå ner är att hela min garderob står o väntar på mig ?.

    VS modellen Candice Swanepoel gav också blanka fan i vad efterblifter tycker och visade sin post-preggomage i bikini några veckor efter födsel. 🙂 https://www.google.se/amp/www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-5939421/amp/Candice-Swanepoel-reveals-post-baby-body-three-weeks-welcoming-son-Ariel.html

      Visst, men det som tidningen skriver under bilderna är ju bara BS: ”Natural beauty: She looked fantastic…” Skulle de skriva likadant om hennes mage såg ut sådär om hon istället hade låtit bli träningen några månader, ätit mer och lagt på sig lite utan att ha fört barn?!

      Ja fattar bara annat, så snygg är få annars med eller utan barafödande ?

    Minns förr, alltså runt 10-15 år sedan kanske, när det kunde pubiceras bilder i typ se&hör där det var nån kändis som var i ”superform” 6 veckor efter förlossning ungefär. Idag verkar det handla om dagar! Självklart är det olika för alla och somliga har platt och vältränad mage direkt efteråt. Men det känns verkligen som att tidspunkten för när bilder publiceras flyttas fram hela tiden! Varför kommer man ens på tanken att ta en bild i sexiga underkläder några dagar efter en förlossning? Och alltid så noga med att nämna exakt vilken dag efter förlossning magen ser ut så. Eller ja, svaret på frågan är väl att somliga kämpat hårt och är stolta och vill visa upp sitt arbete. Snart handlar det nog om hur många timmar det tog att få tillbaka sin gamla kropp!

    Blir nervös över hur hon håller bebisen

      Onödig kommentar. bebisen överlever

      Var tvungen att gå tillbaka men det var väl ändå inget att bli nervös över ? hon håller så medan hon tar ett kort, den väger väldigt lite, hon har ett bra grepp runt och upp mot nacken. Inte som att den kan slänga sig bakåt än.

      Äsch, så höll jag också min bebis, de klistrar sig på en, är helt orörliga och väger typ ingenting. Hon håller också en hand på bebben hela tiden som har stöd från hennes mage.

    Hon ser liksom inte på nåt sätt tjock ut – mer bara att hon fortfarande ser ut att ha en bebis i magen. 🙂

      Måste vara en minibäbis…!

    Alltså ”få tillbaks” kroppen känns så jövla gött helt ärligt och då menar jag inte smal osv men att bli stark igen och känna igen hur kroppen brukade funka fysiskt. Träna som man gjorde innan även om jag är långt ifrån lika stark. Brydde mig aldrig om vikten och har inte prioriterat träning direkt förns nu under sommaren pga anledning. Tog mig ett år. Hade självklart kunnat gå snabbare men har som sagt inte varit topprioritet och hade inte gjort någonting annorlunda.

    Marie Serneholt ska väl ha när som helst, hon har ju börjat blogga på Mama nu. Känns som att hennes mage kommer att bli ganska platt ganska så direkt.

      Ja kanske, fast hon är ändå 35 år och bär tvillingar (större mage och magmuskeldelning). Kroppen återhämtar sig inte lika fort i trettioårsåldern. Men oavsett lär hon ju inte visa upp någon bild där den INTE ser platt ut och bryta illusionen… Inte för att hon har någon skyldighet att göra det såklart, men allt ska se så jävla perfekt ut utåt hela tiden.

    Jag har burit & fött två barn & gick upp 33 respektive 23 kilo då jag hade HVF från vecka 23 med båda barnen.
    Mådde fruktansvärt dåligt båda mina graviditeter & hade enorma mängder vätska i kroppen som följd av HVF.
    Magen är nu lös & jag kan med handen på hjärtat säga att jag INTE älskar min mage.
    Jag önskar att jag kunde det & vara tacksam för att jag klarat av att bära & föda två fantastiska små människor, men nej. Jag hatar min mage. Sue me.
    Den lösa huden är väldigt varm att bära på & jag kan inte köpa kläder som sitter snyggt, för magen är helt enkelt i vägen.
    Men jag hoppas att jag kan lära mig att leva med den. Annars kommer jag ta hjälp för att få all lös hud borttagen.
    Jag vet att det är förbjudet att yttra att man inte gillar förändringarna med sin kropp, men sådan är sanningen för mig, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.