Michaela Delér designar skal och Hanna Schönberg hasar vidare

Michaela Delér har slagit sina påsar ihop med företaget Bounir och satt sitt namn på ett gäng elektronik-tillbehör, så som mobilskal, kortfickor och datorfodral. 
Det här med att kalla material för ”vegansk läder”? Är det inte detsamma som plast?

Hanna Schönberg kan just nu ses i en kampanj för Gina Tricot, men jag vill egentligen bara veta EN sak.
Hur går man i sådana här skor?
Går det ens att ”klonka” sig fram i dem eller är det hasning som gäller?
Har man dubbelhäftande tejp från Gorilla under fotsulorna?

Att få tre olika svar på en och samma fråga från NA-KD

Influencerfavoriten NA-KD försöker, som vi alla vet, bli mer klimatsmarta.
De vill profilera sig som ett hållbart företag, samtidigt som shopping-bonanzan ”Black Friday” och ”Black Week” närmar sig med stormsteg och säkert skapar en viss konflikt på kontoret.
Kan man tjäna massor av pengar under denna svarta vecka, och samtidigt utmåla sig själv som en hållbarhetens klimatsmarta polyester-riddare?
Jag vet inte, men det skulle kunna förklara både den här dynamiska prissättningen och de något virriga svar man får från företaget när detta undrar över det.

Det händer hela tiden att företag ökar på sina priser inför Black Friday för att ge intrycket av en större rabatt.
Kanske är det vad som hänt har? Det, eller så har frakten på vissa kläder ökat så mycket i pris, att en byxa som från början kostade 191,40 kr på rea (ord pris 319 kr), som mellanlandat på 319 kr, slutligen kostar 499 kr till ord pris, men som nu är nedsatt till 349,30 kr inför Black Week.
Det är nämligen NA-KDs svar när prisförändringarna ifrågasätts.

Antalet likes ger en tydlig indikation på i vilken ordning priserna kommit.

319 kr nedsatt till 191.40 kr

319kr

499 kr till ord pris, men på rea för 349,30 kr

Här är de tre svar som NA-KD gav i en och samma konversation.
1. Först var orsaken ett tekniskt fel.
2. Sen skyllde man på valutakurserna och tryckte på att prisändringarna inte hade någonting med den stundande Black Week eller julhandeln att göra.
3. Och så sist men inte minst så var prisökningen ett resultat av den globala fraktkrisen.

Vilken förklaring tycker du låter mest trovärdig?

Tack för tips!

Guldpodden 2021

Guldpodden är priset där årets bästa podcasts i 15 kategorier utses av dig genom omröstning.
Alla som tillhör den svenska podcastindustrin är godkända att nomineras, från hemmasnickrat till företagsproducerat. En podd kan nomineras i flera kategorier.
Guldpodden har skapats för att hylla arbetet som kontinuerligt poddande kräver.

Nomineringsperioden pågår fram till den 1 november kl. 00.00.
Den 8 november presenteras de mest nominerade poddarna i de olika kategorierna för omröstning av folket. Röstningen pågår till 28 november. Resultatet visas den 1 december 2021.
Teamet bakom Guldpodden är podcastskaparna Mathie Martinez, Johan Svärd och Jimmy Woolke från Tack För Kaffet Podcast.
Denna podd kan ej nomineras.

Nu kan du gå in och rösta på just din favoritpodd – under förutsättning att den är nominerad då – till poddpriset Guldpodden.
Det finns 15 olika kategorier att rösta fram vinnare i, och det absolut tyngsta är givetvis ”Årets podd”, med mängder av nominerande podcasts.

Du kan även rösta på följande poddkategorier:
– Årets humorpodd
– Årets krimpodd (kategorin där jag lyssnar på absolut flest poddar)
– Årets intervjupodd
– Årets kulturpodd
– Årets dokumentärpodd
– Årets hobby/fritidspodd
– Årets film/tv-podd
– Årets radiopodd
– Årets musikpodd
– Årets poddklippare
– Årets videopodd
– Årets hälsa/träningspodd
– Årets sport/idrottspodd
– Årets poddnykomling

Vad har du för favoriter?
Jag lyssnar mest på Rättegångspodden, En mörk historia, Brottet inifrån, Olyckan inifrån, Seriemördarpodden, Massmördarpodden, Förundersökningspodden, Mayday och lite annat smått och gott.
Jag ser inte P3 dokumentär som en sådan här podd, men har lyssnat på alla avsnitt säkert 10 ggr.


Angående Isabellas bok:

Jag vet att ni är många som väntar på en recension av den, men eftersom jag är den jag är och jobbar som jag jobbar så tänker jag inte slänga iväg en recension av boken, enbart baserat på innehållet eftersom jag inte riktigt tror att det som står i boken är sanningen.
Eller rättare sagt, jag VET att mycket av det som står i den inte är sant, och därför tänker jag inte recensera den i ordets rätta bemärkelse.
Det finns dock en sak i boken som jag tror stämmer, och det är Isabella inte har ADHD, men resten ger jag inte mycket för.

Det kommer ta lite tid men ska jag skriva om Isabella och hennes bok så tänker jag göra det ordentligt, med så mycket fakta och underlag som möjligt. 
Hade jag velat skriva en känslomässig recension så hade en sådan funnits publicerad så fort jag läst klart boken, men så är alltså inte fallet.

 

Dasha Girine om att frysa bort fett

Dasha verkar ha fått in vanan att gå på olika events som går ut på att profitera på människors osäkerhet och missnöje vad gäller det egna utseendet.
Delar hon inte ut rabattkoder på olika typer av fillers, så lägger hon ut bilder och videos på behandlingar som ska minska kroppsfettet, men helt utan att nämna de risker som finns.
Att det finns en risk för att behandlingen får motsatt effekt och att de enda sättet att få bukt med dessa komplikationer är regelrätt fettsugning.

Jag tycker det är så oansvarigt att lägga ut den här typen av innehåll, särskilt som det kommer ackompanjerat av några tvärsäkra påståenden från Dasha, som förmodligen inte vet mer om saken än informationen hon blev itutad under den här spons-frukosten, som säkerligen inte heller tog upp riskerna med behandlingen.

- Det är ett innovativt sätt att forma din kropp genom att frysa bort oönskat fett.  - Det krävs ingen operation och återhämtningstiden efter behandling är oftast minimal.  - Det är alltså inget kirurgiskt ingrepp och de fettceller som försvinner kommer aldrig mer tillbaka. 

Det skönhetssalongerna missar i sin information till kunderna är att fettet faktiskt stannar kvar i kroppen när man fryser ihjäl en fettcell, och kan istället hamna på ställen där det möjligen inte syns, men där det är farligare.
Karin Stenkula, är forskare inom experimentell diabetesforskning vid Lunds Universitet, och studerar just fettceller inom medicinsk forskning.
Fettväv innehåller också mycket kärl och nerver, och sådant kan skadas av kyla. Exakt var gränsen går är individuellt.

– Även om fettcellerna försvinner kan fettet omlagras i andra fettceller i kroppen. Och ett mycket farligare fett är ju bukfettet, du skulle kunna se smalare ut men du har istället lagrat in mer farligt fett, säger Karin Stenkula till Sveriges Radio

Det är oftast vanliga skönhetssalonger som erbjuder dessa behandlingar, och behandlingarna utförs av personer som inte har någon medicinsk utbildning. Det här tycker Jan Hedenbro, läkare och expert på fettmakirurgi är märkligt. Han tycker att det här borde vara en fråga för Socialstyrelsen att se över.

– Det förefaller fullständigt galet att man låter medicinskt outbildad personal syssla med sådant här, säger Jan Hedenbro, läkare och expert på fetmakirurgi, också till Sveriges Radio

Det finns även en annan risk med Cool Sculpting, och det kallas ”paradoxal fetthyperplasi (PAH)” eller, i lekmannatermer, ”stick of butter”-effekten.
Istället för att gradvis krympa fettet, blir utbuktningen efter CoolSculpting faktiskt större och blir vanligtvis fastare än omgivande vävnader, ibland med ett ”stick of butter”-utseende som liknar formen på CoolSculpting-applikatorn.
Man vet inte varför detta drabbar vissa kunder, men det är betydligt vanligare (1 på 138) än vad som tidigare rapporterats av företaget bakom konceptet (1 på 4000).

Skulle man drabbas av paradoxal fetthyperplasi (PAH) så går det att åtgärda, men enbart genom en traditionell fettsugning. 
Det är inte gratis, och är hyfsat säker på att det finns en liten friskrivningsklausul i det finstilta, på varje papper kunden tvingas kråka på innan fettfrysningen börjar, där kliniken helt avsäger sig ansvaret för den här typen av komplikationer.

Vill man frysa bort fett, så kan man absolut göra det, men gör det i så fall med adekvat kunskap om ingreppet.
Lita inte på någonting som en influencer postar om saken, särskilt inte om deras uppdateringar innehåller fler avokadomackor än länkar till någon typ av vidimerad källa.