En kvinna i Sandvikens kommun hade så många hundar och kaniner att bostaden behövde totalrenoveras efter att hon vräkts.
En kvinna i Sandvikens kommun hade så många hundar och kaniner att bostaden behövde totalrenoveras efter att hon vräkts. - Foto: Jessica Gow/TT & Bertil Ericson / TT

Hade nio hundar och kaniner i lägenheten – kvinna vräktes

När Kronofogden kom för att vräka en kvinna i Sandvikens kommun uppdagades det att nio hundar och kaniner bott med henne. Bostaden förstördes och hyresvärden tvingades renovera då bland annat urin trängt igenom trossbotten.


Vad är djurskyddslagen?

Djurskyddslagen trädde i kraft den 1 juli 1988 i Sverige och har i uppgift att säkerställa att djur lever gott och har ett bra djurskydd. Därtill ska lagen även främja att de mår bra både fysiskt och psykisk samt får respekt. 

Den person som äger, sköter eller hanterar djur i någon form har också ansvar för att djuren har det bra.

Källa: Jordbruksverket

Familjer som har husdjur är inget ovanligt, det som däremot kan vara mer ovanligt är att ha nio hundar i en lägenhet. Det hade nämligen en kvinna i Sandvikens kommun, vilket i slutändan resulterade i att hon blev vräkt.

Hundägare? Så mycket ska du ha på sparkontot enligt experten

Värden tvingades totalrenovera lägenheten

Kvinnan hade innan vräkningen fått djurförbud men det stoppade henne inte från att skaffa fler jyckar och även kaniner.

Experten: Så får du din hund och katt att sluta bråka

Utöver de nio hundar kvinnan hade i lägenheten hade hon även kaniner som bidrog till skadorna i fastigheten. Foto: Johan Nilsson/TT

Mängden djur i bostaden resulterade till slut i omfattande skador, något den privata hyresvärden berättat om för Hem & hyra

– Jag fick byta golvet i hela lägenheten. Djuren hade urinerat så det hade trängt igenom trossbotten. Det var totalt stopp i avloppet och båda handfaten var igenproppade med djuravfall. Lukten går inte att beskriva, säger han och tillägger:

– Det hela är tragiskt. Visst får man ha djur, men man måste sköta dem.

Det hela uppdagades först när Kronofogden knackade på för att vräka henne på grund av obetalda hyror. Under sommaren 2023 dömdes kvinnan i Gävle tingsrätt till 12 000 kronor i dagsböter för brott mot djurskyddslagen eftersom hon brutit mot djurförbudet.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Kritiken mot myndigheterna: För dåligt skydd mot hundattacker

Djuren som kan försvinna när klimatet blir varmare: "Problem i framtiden"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!