Så stoppar du konflikt mellan dina husdjur.
Så stoppar du konflikt mellan dina husdjur. - Foto: Pontus Lundahl / TT Maurizio Gambarini​​

Experten: Så får du din hund och katt att sluta bråka

Bråk mellan ens husdjur kan leda till trauman, skador och dödsfall – här är experternas råd för att stoppa konflikter mellan din hund och katt.


Djurägare med både hund och katt har det bästa av två världar. Det finns dock ett potentiellt problem med den här situationen, nämligen att djuren inte kommer överens. Nyheter24 har pratat med kattbeteendevetare Anna Jönsson Bergstedt och Karin Blom, specialist på hundbeteende, för att se hur man stoppar konflikter mellan husdjuren. 

Olagliga missen hundägare gör på vintern – kan leda till fängelse

Därför kan hunden och katten bråka

Den främsta anledningen till att en hund och katt bråkar är att de introduceras för varandra i vuxen ålder. Det kan ske när ett hushåll som redan har katt väljer att addera en hund, eller vise versa. Det är inte omöjligt att någon av djuren haft en dålig upplevelse med en hund eller katt förut, och därför är negativt inställd till den andre. 

– Katter kan generellt känna sig hotade av hundar då hunden är ett naturligt rovdjur. Katten kan också känna att det finns en risk att den tar skada om hunden får komma nära, säger Bergstedt till Nyheter24. 

För att förebygga att katten skadas bör djurägaren vara vaksam över hundar med stor jaktlust och bytesintresse, eftersom det ökar risken för konflikt. 

– Hos hunden är det mer individuellt. Individer som tycker att det är kul att jaga och triggas av att katten springer, eller de som har haft dåliga erfarenheter av katter tidigare, kan ha svårare att komma överens med katter, förklarar Blom.

I värsta fall kan ett bråk mellan djuren leda till skador. I sitt yrkesliv har Blom och Bergstedt både sett rädda hundar med riv- och bitsår, men också katter som blivit dödade av hundar.


Hund och katt. Foto: Martin Meissner

Så ska du göra för att undvika konflikt

För att undvika en obekväm situation mellan pälsklingarna kan djurägaren tänka på att introducera dem under rätt omständigheter. Man kan exempelvis vara med och hjälpa till vid de första mötena, för att vänja djuren vid varandra. 

– Lär hunden att respektera att katten ska få vara ifred när den vill. Ge katten möjlighet att komma undan, gärna på högre höjd så hunden inte når eller kommer åt katten. Se också till att kattens viktiga resurser får vara ifred. Exempelvis att katten inte blir av med mat, inte kommer åt kattlådan, eller inte har någonstans att gömma sig, säger Blom.

Både Blom och Bergstedt påpekar att relationen mellan hund och katt gynnas av att hunden lär sig lite regler. Det finns inte häller någon anledning att stressa mötet, utan djurägaren kan med fördel ge djuren tid att lära känna varandra.

Här får du 5 000 i böter om du lämnar hundbajs på marken

Här är kattrasen du INTE vill ha: "Aggression mot människan"

Kattexperten varnar – testa ALDRIG detta: "Skadar relationen till din katt"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!