Polisen och länsstyrelserna gör inte tillräckligt för att skydda allmänheten mot hundattackeroret, enligt Statskontoret.
Polisen och länsstyrelserna gör inte tillräckligt för att skydda allmänheten mot hundattackeroret, enligt Statskontoret. - Foto: Christof Stache/AP/TT & Stella pictures

Kritiken mot myndigheterna: För dåligt skydd mot hundattacker

Polisen och länsstyrelserna gör inte tillräckligt för att skydda allmänheten mot hundattacker. Det framgår av en utredning från Statskontoret.


Andra länder har förbjudit hundraser
  • I länder som Norge och Danmark har förbud mot så kallade kamphundar införts. Bland de förbjudna hundraserna finns bland annat Amerikansk staffordshire terrier, även kallad amstaff, Pitbullterrier och Dogo Argentino.
  • Även i Storbritannien har flera hundraser förbjudits efter att människor attackerats med dödlig utgång. Bland raserna finns till exempel American Bully XL, Fila Brasileiro och Japansk tosa.

Arbetet enligt tillsynslagen för att skydda samhället mot skador eller störningar som hundar kan orsaka fungerar inte tillräckligt effektivt. Det gör inte heller myndigheternas omedelbara omhändertaganden av djur enligt djurskyddslagen, står det i ett pressmeddelande.

Hundexperten om att införa rasförbud i Sverige: "Problem i vårt samhälle"

Foto: Stella pictures

"Initiativ till lagändringar"

Myndigheterna behöver utökade befogenheter för att arbeta bättre, enligt utredningen.

"Länsstyrelserna och Polismyndigheten behöver arbeta annorlunda och hitta bättre former för att samarbeta och utbyta information framöver för att verksamheten ska fungera bättre", säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren och fortsätter:

"Men myndigheterna behöver också ökade befogenheter för att kunna arbeta mer effektivt och skyndsamt. Där behöver regeringen ta initiativ till lagändringar."

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Svenska Kennelklubben efter hundattacken på tioårig pojke: ”Bör avlivas”

Brittiska hundägare blir erbjudna pengar – för att avliva sina American XL bullys

Kvinna biten i ansiktet av tre lösa hundar – polisen avlossade varningsskott

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!