Stockholm

Centerpartiets Ungdomsförbund

Centerpartiets Ungdomsförbund (förkortat CUF) är ungdomsförbund till riksdagspartiet Centerpartiet. Förbundet bildades 1917 som ett ungdomsförbund till Jordbrukarnas riksförbund. 


Förkortningen uttalas [SE U EFF] och inte [SUFF], då det kan blandas ihop med syndikalisternas ungdomsförbund Suf. 


CUF har traditionellt sett haft en stark ställning i Centerpartiet – bland annat är ramsan "När CUF marscherar in", vanligt förekommande på Centerpartiets möten. 


Olikt till exempel Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU är posten som ordförande för CUF inte nödvändigtvis en språngbräda direkt upp i rikspolitiken, men bland förbundets före detta ordförande finns bland andra namn som Olof Johansson och Fredrik Federley. 


Förbundets nuvarande ordförande heter Magnus Ek. 


I början av 60-talet tog man namnet Centerns Ungdomsförbund, och 2004 bytta man till nuvarande namnet Centerpartiets Ungdomsförbund. 


På 40-talet hade förbundet över 100 000 medlemmar och var ett av västvärldens största ungdomsförbund. Under 70-talet tog förbundet ett stort steg åt vänster, och kallades i folkmun för "Åsa Nisse-marxister". Under atomkraftdebatten under 70-talet var förbundet starkt emot svensk kärnkraft. 


Dock förflyttade sig CUF en bra bit åt höger under 00- och 10-talet, och sen 2011 kallar man sig för "gröna liberaler"

Våren 2017 avslöjade Nyheter24 att CUF:s ordförande Magnus Ek skänkt bort hundratals interna dokument till SSU. 


Under hösten 2017 fick två personer i CUF:s förbundsstyrelse lämna sina uppdrag efter anklagelser om övergrepp under den så kallade #metoo-hösten. 

CUF:s nuvarande ordförande Magnus Ek.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.