Måndag 15 Aug
Stockholm

C-toppen gav bort hemliga mejl och dokument till Socialdemokraterna

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek gick till Socialdemokraterna med en skottkärra fylld med papper.
1 av 3
Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek gick till Socialdemokraterna med en skottkärra fylld med papper. Foto: TT Bild / Faksimil CUF / TT Bild
Nyheter24 har fått ta del av dokumenten som innehåller en mängd interna dokument från Centerpartiet.
2 av 3
Nyheter24 har fått ta del av dokumenten som innehåller en mängd interna dokument från Centerpartiet. Foto: Nyheter24
CUF överlämnade en mängd papper, varav större delen var CV:n som skulle symbolisera ungdomsarbetslöshet på landsbygden, men bland dem fanns också många interna dokument från Centerpartiet.
3 av 3
CUF överlämnade en mängd papper, varav större delen var CV:n som skulle symbolisera ungdomsarbetslöshet på landsbygden, men bland dem fanns också många interna dokument från Centerpartiet. Foto: Nyheter24

NYHETER24 AVSLÖJAR: Magnus Ek, ordförande för CUF, har skänkt bort nästan 200 dokument till SSU.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tanken var att det skulle bli en smart kampanj. Men istället skänkte CUF:s ordförande Magnus Ek bort nästan 200 av Centerpartiets interna dokument till förbundets värsta motståndare.

Det var i februari som Ek fyllde en skottkärra med interna dokument, hemliga strategier och känsliga mejl från Centerpartiet och gick raka vägen till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Det hela filmades, och för CUF handlade det om en pr-kampanj. Papperna i skottkärran var till stor del CV:n som skulle symbolisera arbetslösa ungdomar på landsbygden.

"Jag vill härmed överlämna ett antal CV:n (samt utfyllnadsmaterial)", skrev Ek i ett brev till SSU:s ordförande Philip Botström i samband med överlämnandet.

cuf hemliga papperBildkälla: Nyheter24

Men "utfyllnadsmaterialet" var dokument med helt annat innehåll – dokument som inte var menat att någon utanför partiet skulle se. Bland annat fanns papper direkt från Centerpartiets interna kommunikation som anteckningar från ledningsgruppens möten, budgetar, interna mejl från bland annat Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och hemliga valstrategier.

Det var SSU och förbundets ordförande Philip Botström som fick ta emot den oväntade gåvan.

– Jag blev ganska förvånad. Jag vet inte om han försökte sträcka ut en hand över blockgränserna, men han hade ju inte direkt behövt komma med hemliga interna mejlkonversationer från sin partisekreterare, säger Botström till Nyheter24.

Här är CUF:s egen video som visar hur de går med papperna till Socialdemokraternas högkvarter:

När Nyheter24 konfronterar CUF-ordföranden Magnus Ek skyller han ifrån sig:

– Det är någon på vårt kontor som gjort ett misstag och tagit med papper som inte skulle varit med där, säger han till Nyheter24.

Han tror inte att det skadar förtroendet att han gett bort Centerpartiets interna mejl och dokument till Socialdemokraterna. Istället menar han att CUF-medlemmar kan ha fortsatt förtroende för honom.

– Det tror jag absolut. Misstag och klantigheter sker, men jag tror inte det är något oförlåtligt, säger Ek.

Efter avslöjandet har man nu haft krismöte i Centerpartiet – läs mer om det här

Borde Magnus Ek avgå?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.