Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coronaviruset covid-19 - Nyheter, artiklar, reportage och video

Coronaviruset bröt ut i kinesiska Wuhan i slutet av 2019. 


Coronaviruset, vars officiella namn är covid-19, sprids genom kontakt mellan människor eller genom hosta och nysningar. Och Världshälsoorganisationen (WHO) har utlyst en varning om globalt hot.


Det är ännu mycket som vi inte vet om sjukdomen men de bedömningar som WHO har gjort är inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smittotillfälle till att sjukdomen bryter ut, en till 14 dagar. 


Det finns dock enstaka fall internationellt som avviker från detta mönster. 


Coronaviruset påverkar lungorna. De allra flesta som blir smittade blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom, feber och hosta som går över av sig själva. 


Vissa drabbas dock av allvarligare sjukdom, såsom lunginflammation. 


Trots att de flesta inte blir allvarligt sjuka förekommer dödsfall. Det här berör främst grupper med lägre immunförsvar, såsom personer som redan är allvarligt sjuka eller personer över 65 år.


I nuläget finns inget läkemedel eller vaccin mot coronaviruset. Vid allvarligare fall får personer behandling för sina symtom, till exempel genom syrgasmask, dropp eller respirator. 


Smittade personer isoleras även för att hindra spridning.