Genrebilder på sjuksköterska och pengar.
Selma Walther, 13, tar i en insändare upp vad hon tycker om löneläget i Sverige när det kommer till kön. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Sandberg/TT

Selma, 13, ryter ifrån: Kön ska inte påverka lön!

INSÄNDARE: "Kvinnor kan göra ett arbete minst lika bra som män, och därför tycker inte jag att det är rimligt att det finns en löneskillnad", skriver 13-åriga Selma Walther.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Två människor kan få olika mycket i lön för exakt samma arbete, med enda skillnaden att de har olika kön. Detta sker i hela världen, även om det är ett större problem i vissa länder. Det är inte på något sätt rimligt att den här skillnaden ens finns.

Vi borde ha kommit längre i dagens samhälle! 

Jag ser ingen anledning till varför män och kvinnor ska få olika mycket pengar för att göra samma sak. De kan anstränga sig lika mycket och få ett lika bra resultat, men ändå är lönen inte samma. Kvinnor kan göra ett arbete minst lika bra som män, och därför tycker inte jag att det är rimligt att det finns en löneskillnad. 

I Sverige minskar löneskillnaden för varje år som går. Men den här minskningen är liten och det går inte att undgå att det fortfarande finns en skillnad mellan män och kvinnors löner. Enligt SCB, Statistiska centralbyrån, fick kvinnor i genomsnitt 82,6 procent av en mans lön år 2018.

Det innebär att kvinnor förlorar ungefär 17,4 procent av den lön som de borde få. Såklart kan skillnaden i allmänhet bero på fler saker än bara att samhället inte är tillräckligt jämställt. Till exempel valet av arbete, om man arbetar heltid eller deltid och sjukfrånvaro. Även om det finns ursäkter och förklaringar till löneskillnader täcker det inte hela skillnaden. 

Dessutom finns det anledningar till bland annat att kvinnor oftare arbetar deltid. De tar oftare hand om hemmet, och en större andel kvinnor än män har ett annat arbete som de också måste hinna med. Könet borde inte ha någon påverkan på hur mycket lön en människa får!

Ett exempel där man tydligt kan se löneskillnaden är inom sjukvården. Sjuksköterskorna i Sverige är i 9 av 10 fall kvinnor, enligt SCB. Det innebär att yrket är kvinnodominerat. På grund av det kan man tänka att kvinnorna inom detta yrke borde få lika mycket i lön som män eftersom de utgör en så stor del av arbetskraften.

År 2018 var en kvinnlig sjuksköterskas medelinkomst i Sverige 85,4 procent av en manlig sjuksköterskas.

Endast 1 av 10 sjuksköterskor är män men ändå får de 14,6 procent mer i lön. Sjuksköterskorna är en viktig del inom sjukvården, men även i hela vårt samhälle. Kvinnodominerade yrken, så som sjuksköterskeyrket, är beroende av att kvinnor vill arbeta där och när lönen inte är jämställd blir inte yrket lika lockande.

Om majoriteten av alla kvinnor skulle sluta jobba inom kvinnodominerade yrken hade det varit väldigt dåligt för samhället. Exempelvis hade det funnits mycket färre sjuksköterskor. Det här är en av de konsekvenser som löneskillnaden kan leda till.

Löneskillnaden är ett aktuellt problem i hela världen och det behöver lösas. Skillnaden minskar som sagt för varje år vilket visar att en jämställd lön är möjlig, men det går långsamt. Den enklaste och rimligaste lösningen skulle vara att alla med samma yrkesposition får lika mycket betalt, oberoende av vilket kön personen har.

För att den här förändringen ska kunna ske behöver folk göra sina röster hörda och visa att löneskillnaden måste bort!

Selma Walther går i årskurs sju på SF Montessoriskola och har skickat in sin insändare till Nyheter24.

Vill du också skicka in en krönika – eller kanske en debatt? Hör av dig till tips@nyheter24.se!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.